Notulen Gemeenteraad op maandag 28 november 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jo Laenen, raadslid

 

Voorzitter Jos Tordoor schetst bij aanvang even kort het verloop van de de raden.

Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

1. Goedkeuren notulen 24 oktober 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 24 oktober 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 24 oktober 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

2. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Iveka op 13 december 2022, goedkeuren statutenwijziging, goedkeuren voorstellen van partiële splitsing en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 13 september 2022 nodigt Iveka de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 13 december 2022 met volgende agenda:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
    Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    a. Wijziging van het voorwerp
    b. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo bv en HoldCo bv van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en toevoeging van een artikel 37ter
    c. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 8, 11, 12, 25, 26, 30, 35 en 37 en de bijlagen 1 en 1bis en schrapping van de bestaande bijlage 4
    d. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 25, 27, 30, 32, 33, 37bis, 40 en de bijlagen 1bis en 3 en schrapping van de bestaande bijlage 2
    e. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)
    f. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV
    g. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven
    h. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren
    i. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen
    j. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag en Apt op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T).
    c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    d. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Essen, en haar aandeel Aek, en met betrekking tot de gemeente Merksplas, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    e. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas vanaf 1 januari 2025.
    f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  5. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Vosselaar, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag en Apt op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T).
    c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    d. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en warmte van de gemeente Vosselaar, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Vosselaar vanaf 1 januari 2025.
    f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  6. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    c. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    d. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk vanaf 1 januari 2025.
    e. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  8. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  9. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  10. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  11. Statutaire benoemingen.
  12. Statutaire mededelingen.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 14 september 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Iveka. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Iveka:

        schepen Roger Verheyen als vertegenwoordiger

        gemeenteraadsvoorzitter Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Iveka tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Energiedecreet van 8 mei 2009

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van Iveka, laatst gewijzigd op 11 december 2020

 

ARGUMENTATIE

Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

In het artikel 3.A.2. van de statuten van Iveka wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”.

Gelet op het artikel 3 B. van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Iveka waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

Iveka doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie. De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien. 

Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt. De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang. De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen. Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden. 

Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Iveka, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen. In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders. 

Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken. 

De Raad van Bestuur van Iveka heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 6 september 2022 het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana. 

 

Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. 

 

1. DOSSIER TRAMONTANA

De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen. 

 

Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Iveka besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Iveka ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Iveka in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng). Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal gevraagd worden om hetzij één aandeel Ak te onderschrijven (voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken) hetzij één aandeel Ae dat omgezet zal worden in één aandeel Aek te onderschrijven (voor de gemeente die op heden aangesloten is voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij een andere Opdrachthoudende vereniging van de Fluvius-groep). Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo

        het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken

        een actualisering van de bijlagen 1 en 1bis.

 

2. DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN

De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers (Bij Decreet van 15 juli 2022 tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wat de voorwaarden voor de aanwijzing van distributienetbeheerders betreft (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 26 juli 2022) werd de vereiste inzake het minimaal aangesloten afnemers toegevoegd).

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn. Daarom heeft de Raad van Bestuur van Iveka in zitting van 6 september 2022:

        een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka

        een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Vosselaar, heden ressorterend onder Fluvius West, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka

        een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 alle activiteiten van de gemeente Grobbendonk, heden ressorterend onder Iveka, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing.  

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

Door deze partiële splitsingen zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 betreffen in het bijzonder:

        de naamswijziging van Iveka in Fluvius Kempen.

        het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet Lokaal Bestuur (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. 

        het schrappen van de bepalingen met betrekking tot de A’-aandelen en de bijlage 4 vermits vanaf 2025 uitsluitend het aandeel van elke gemeente binnen het eigen vermogen als verdeelcriterium in de winstverdeling zal gelden voor de activiteiten elektriciteit en gas. 

        ter vrijwaring van de aan de betrokken gemeenten toekomende vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de statuten aangepast wat o.m. de aandelen, stemrechten en winstverdeling betreft. 

        een actualisering van de bijlagen ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen.

 

3. OVERIGE WIJZIGINGEN

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen enzovoort.

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ/ABB 2022/1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021

        de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat

        de rechtzetting van de opsomming van de aandelen in artikel 25 en alsook van foutieve verwijzingen

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft

        de winstverdeling voor de nevenactiviteit voor de aandelen Ae en Ag vanaf 1 januari 2023

        de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeenten Essen en Merkplas van Fluvius Antwerpen naar Iveka.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dienen de gemeente Essen en de gemeente Merksplas een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Iveka voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zullen treden en hun aansluiting zullen uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Iveka. Door deze partiële splitsing zullen de gemeenten Essen en Merksplas de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Vosselaar van Fluvius West naar Iveka.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Vosselaar een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Iveka voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West treedt en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Iveka. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Vosselaar de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente Grobbendonk van Iveka naar Fluvius Antwerpen.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Grobbendonk een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Iveka en Fluvius Antwerpen voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Grobbendonk voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting uit de Opdrachthoudende vereniging Iveka treedt en hiervoor haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Grobbendonk de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Iveka op 13 december 2022, de voorgestelde statutenwijziging en de voorstellen van partiële splitsing goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 13 december 2022 goed als volgt:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
    Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    a. Wijziging van het voorwerp
    b. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo bv en HoldCo bv van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en toevoeging van een artikel 37ter
    c. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 8, 11, 12, 25, 26, 30, 35 en 37 en de bijlagen 1 en 1bis en schrapping van de bestaande bijlage 4
    d. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 25, 27, 30, 32, 33, 37bis, 40 en de bijlagen 1bis en 3 en schrapping van de bestaande bijlage 2
    e. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)
    f. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV
    g. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven
    h. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren
    i. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen
    j. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag en Apt op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T).
    c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    d. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Essen, en haar aandeel Aek, en met betrekking tot de gemeente Merksplas, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    e. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas vanaf 1 januari 2025.
    f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  5. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Vosselaar, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag en Apt op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T).
    c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    d. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en warmte van de gemeente Vosselaar, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Vosselaar vanaf 1 januari 2025.
    f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  6. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging):
    a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    b. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
    De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iveka kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    c. Goedkeuring van:
    i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    d. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk vanaf 1 januari 2025.
    e. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen
    ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen
    iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving
    iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024
    v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn
    vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  8. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  9. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  10. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  11. Statutaire benoemingen.
  12. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

Keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Iveka aangaande het dossier Tramontana goed, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat impliceert dat de gemeente geacht wordt aangesloten te zijn bij Iveka voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring verricht de gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Deze uitbreiding van de aansluiting van de gemeente tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij de Opdrachthoudende verenging Iveka zal ter aanvaarding worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering. 

De gemeente zal na aanvaarding door de buitengewone algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Ak te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag).

Artikel 3

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

Artikel 4

Keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Iveka met betrekking tot de structuurwijzigingen goed, met inbegrip van de naamswijziging.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

Artikel 5

Keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van Iveka met betrekking tot de overige wijzigingen goed, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging in artikel 30 punt 4b en de bijlage 2 die van toepassing blijven tot en met 31 december 2022.

Artikel 6

Keurt het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen/Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties verbonden aan de gemeenten Essen en Merkplas goed.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iveka wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting van de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeenten Essen en Merksplas te willen aanvaarden.

Artikel 7

Keurt het voorstel van partiële splitsing Fluvius West/Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Vosselaar goed.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iveka wordt verzocht toetreding van de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T te willen aanvaarden.

Artikel 8

Keurt het voorstel van partiële splitsing Iveka/Fluvius Antwerpen door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting verbonden aan de uittredende gemeente Grobbendonk goed.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Grobbendonk te willen aanvaarden.

Artikel 9

Verzoekt de betrokken opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

Artikel 10

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 13 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 9 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

Artikel 11

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

3. Goedkeuren agenda algemene vergadering van Cipal op 15 december 2022 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de brief van 31 oktober 2022 nodigt Cipal de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de algemene vergadering op 15 december 2022 met volgende agenda:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Het dossier is overgemaakt op 31 oktober 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Cipal. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Cipal:

        burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

        voorzitter van de gemeenteraad Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van Cipal, laatst gewijzigd op 29 januari 2019

 

ARGUMENTATIE

De gemeenteraad wordt gevraagd de agenda voor de algemene vergadering op 15 december 2022 goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente te bepalen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal op 15 december 2022 goed.

Artikel 2

Mandateert de vertegenwoordiger namens de gemeente om tijdens de algemene vergadering van Cipal op 15 december 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger namens de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

4. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Pontes op 15 december 2022 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de brief van 28 oktober 2022 nodigt Pontes de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 15 december 2022 met volgende agenda:

1. Algemene vergadering: verslag 23 juni 2022 – goedkeuring
2. Beleid: beleidsnota 2023 – goedkeuring
3. Financiën: budget 2023 – goedkeuring
4. Financiën: presentiegelden bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – wijziging
5. Algemeen: actuele dossiers – toelichting
6. Varia en rondvraag.

 

Het dossier is overgemaakt op 28 oktober 2022.

 

De gemeente is deelnemer aan Pontes. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 22 augustus 2022 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Pontes:

        burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

        schepen Brigitte Peremans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Pontes tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van Pontes, laatst gewijzigd op 23 juni 2022

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, de voorgestelde agenda goed te keuren en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger dienovereenkomstig vast te stellen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging Pontes van 15 december 2022 goed.

Deze agenda ziet er als volgt uit:

1. Algemene vergadering: verslag 23 juni 2022 - goedkeuring
2. Beleid: beleidsnota 2023 - goedkeuring

3. Financiën: budget 2023 – goedkeuring

4. Financiën: presentiegelden bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – wijziging

5. Algemeen: actuele dossiers - toelichting

6. Varia en rondvraag.

Artikel 2

Verleent goedkeuring aan de voorstellen van beslissingen en draagt de vertegenwoordiger van de gemeente op om zijn stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

5. Goedkeuren begroting 2023 Pidpa, goedkeuren toetreding/uitbreiding van de opdracht, goedkeuren benoemingen en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente tijdens de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 16 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 21 oktober 2022 nodigt Pidpa de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2022 met volgende agenda:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Begroting 2023
  3. Toetredingen
  4. Benoemingen
  5. Varia
    a. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - Stand van zaken - Toelichting
    b. Vragen van vennoten
  6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

Het dossier is overgemaakt op 24 oktober 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Pidpa. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 29 april 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Pidpa:

        gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

        gemeenteraadslid François Tielemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Pidpa tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van Pidpa, laatst gewijzigd op 3 februari 2020

 

ARGUMENTATIE

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2023 en het toelichtend verslag.

Artikel 2

Verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

Artikel 3

Verleent goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 4

Geeft opdracht aan de vertegenwoordiger om op de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2022, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

Artikel 5

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

6. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van IKA op 20 december 2022, goedkeuring voorbereiding samenwerkingsverband met Luminus voor de realisatie van groenestroomprojecten en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 12 oktober 2022 nodigt IKA de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 20 december 2022 met volgende agenda:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023
  2. Principebeslissing samenwerking met Luminus
  3. Statutaire benoemingen
  4. Statutaire mededelingen.

 

Het dossier is overgemaakt op 12 oktober 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IKA. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IKA:

        burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

        gemeenteraadslid François Tielemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IKA tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van IKA, laatst gewijzigd op 11 februari 2019

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om bovenstaande agenda voor de algemene vergadering van IKA op 20 december 2022 goed te keuren.

Aan de gemeenteraad wordt tevens gevraagd:

        haar wens te uiten aan IKA om in een samenwerking met Luminus te treden om groenestroomprojecten te realiseren

        IKA te verzoeken om deze samenwerking voor te bereiden.

Luminus heeft hiertoe een voorstel tot deelname geformuleerd dat past in de strategische doelstellingen van IKA.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, de hierna genoemde dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 20 december 2022 goed:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023
  2. Principebeslissing samenwerking met Luminus
  3. Statutaire benoemingen
  4. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

Wenst dat IKA een samenwerking met Luminus opzet voor de realisatie van groenestroomprojecten en verzoekt IKA om een deelname in een samenwerkingsverband zoals beschreven in de begeleidende nota voor te bereiden. Dit verzoek houdt geen financieel engagement van de gemeente in.

Artikel 3

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van IKA op 20 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde besluiten en kennisgeving hiervan aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

7. Goedkeuren statutaire benoeming bestuurder IOK, goedkeuren statutenwijziging IOK, goedkeuren voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en de adviescomités, goedkeuren activiteitenplan IOK 2023, goedkeuren begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten IOK en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van IOK op 20 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 24 oktober 2022 nodigt IOK de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 20 december 2022 met volgende agenda:

  1. Statutaire benoemingen
  2. Statutenwijziging
  3. Samenstelling algemeen comité en adviescomités
  4. Activiteitenplan 2023
  5. Begroting 2023
  6. Varia.

Het dossier is overgemaakt op 24 oktober 2022.

Op 19 september 2022 werd via e-mail reeds het ontwerp voor de statutenwijziging ontvangen.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IOK. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 27 mei 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IOK:

        gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

        schepen Roger Verheyen als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IOK tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van IOK, laatst gewijzigd op 15 april 2020

 

ARGUMENTATIE

1. Statutaire benoeming

In de statuten van IOK is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria en bij ontslag een nieuw voorstel van kandidaat-bestuurder te doen.

Dit formatie-orgaan draagt Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK ter vervanging van Fons Hannes, gemeenteraadslid van de gemeente Meerhout, wat gevolgd werd door een voordracht vanuit de gemeenteraad van Laakdal. Dit naar aanleiding van de coalitiewissel in Meerhout waardoor de fractie van Fons Hannes niet langer tot de meerderheid behoort wat conform de gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Meerhout tot het ontslag van Fons Hannes als bestuurder heeft geleid.

 

2. Statutenwijziging

Op 19 september 2022 werd het ontwerp van statutenwijziging voor IOK reeds per aparte zending bezorgd.

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel tot wijziging van artikel 3 van de IOK-statuten.

Periodiek wordt het statutair maatschappelijk doel van IOK aangepast en verfijnd op basis van de op vraag van de deelnemers voorziene opdrachten in hoofde van IOK.
In het ontwerp van statutenwijziging worden hiernavolgende kostendelende dienstverleningen statutair verankerd onder de opsomming van artikel 3 - maatschappelijk doel.

      Energieloketten

      Mobiliteitsplanning en -studie

      GIS-operator

      Verplichte conformiteitsattesten

      Bike2School.

 

3. Samenstelling algemeen comité en adviescomités

In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester, schepen ruimtelijke ordening en schepen leefmilieu en korpschef van politie. Deze worden nu conform artikel 443 van het decreet lokaal bestuur gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.

Algemeen comité

Gemeente

Nieuwe burgemeester

Heist-op-den-Berg

Jan Moons

 

Adviescomité milieu

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Meerhout

Walter Verbraeken

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Jef Vissers

Merksplas

Raf Verheyen

Vorselaar

Mizel Gebruers

Vosselaar

Inge Van Goubergen

 

Adviescomité ruimtelijke ordening

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Piet Van Bavel

Merksplas

Raf Verheyen

Olen

Sander Verboven

Turnhout

Stijn Adriaensens

Vorselaar

Mizel Gebruers

 

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing

Politiezone

Nieuwe vertegenwoordiger

Politiezone Balen-Dessel-Mol

Walter Coenraets

Politiezone Regio Turnhout

Marleen Hellemans

Politiezone Zuiderkempen

Luc Kerkhofs

 

4. Activiteitenplan 2023
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het activiteitenplan 2023 en zich hierbij aan te sluiten.
 

5. Begroting 2023
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de begroting 2023 en zich hierbij aan te sluiten.
 

6. Varia

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 19.13 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 19.20 uur.

 

Stemming op naam:

Stemming artikel 2 tot artikel 6

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Gaat over tot de geheime stemming voor artikel 1 'Goedkeuren statutaire benoeming bestuurder IOK'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Frank Sels, bekomt 11 stemmen voor, 7 stemmen tegen, 1 onthouding, er is 1 blanco stembrief en geen ongeldige stembrieven.

Keurt de voorgestelde statutaire benoeming van Frank Sels als bestuurder van IOK goed.

Artikel 2

Keurt de voorgestelde statutenwijziging van artikel 3 – maatschappelijk doel goed.

Artikel 3

Keurt de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en de adviescomités goed.

Artikel 4

Keurt het activiteitenplan 2023 goed.

Artikel 5

Keurt de begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK goed.

Artikel 6

Mandateert de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van IOK op 20 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

8. Goedkeuren statutaire benoeming bestuurder IOK Afvalbeheer, goedkeuren voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en adviescomité milieu, goedkeuren activiteitenplan IOK 2023, goedkeuren begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven IOK Afvalbeheer en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 20 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 24 oktober 2022 nodigt IOK Afvalbeheer de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 20 december 2022 met volgende agenda:

  1. Statutaire benoeming
  2. Samenstelling algemeen comité en adviescomité milieu
  3. Activiteitenplan 2023
  4. Begroting 2023
  5. Varia.

Het dossier is overgemaakt op 24 oktober 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IOK Afvalbeheer. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 27 mei 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer:

        gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

        schepen Roger Verheyen als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van IOK Afvalbeheer, laatst gewijzigd op 5 oktober 2020

 

ARGUMENTATIE
1. Statutaire benoeming

In de statuten van IOK Afvalbeheer is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria en bij ontslag een nieuw voorstel van kandidaat-bestuurder te doen.

Dit formatie-orgaan draagt Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK Afvalbeheer ter vervanging van Fons Hannes, gemeenteraadslid van de gemeente Meerhout; wat gevolgd werd door een voordracht vanuit de gemeenteraad van Laakdal. Dit naar aanleiding van de coalitiewissel in Meerhout waardoor de fractie van Fons Hannes niet langer tot de meerderheid behoort wat conform de gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Meerhout tot het ontslag van Fons Hannes als bestuurder heeft geleid.

 

2. Samenstelling algemeen comité en adviescomité
In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester en schepen leefmilieu. Deze worden nu conform artikel 443 van het decreet lokaal bestuur gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.

Algemeen comité

Gemeente

Nieuwe burgemeester

Heist-op-den-Berg

Jan Moons

 

Adviescomité milieu

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Meerhout

Walter Verbraeken

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Jef Vissers

Merksplas

Raf Verheyen

Vorselaar

Mizel Gebruers

Vosselaar

Inge Van Goubergen

 

3. Activiteitenplan 2023
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het activiteitenplan 2023 en zich hierbij aan te sluiten.
 

4. Begroting 2023
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de begroting 2023 en zich hierbij aan te sluiten.
 

5. Varia

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming artikel 2 tot artikel 5

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Gaat over tot de geheime stemming voor artikel 1 'Goedkeuren statutaire benoeming bestuurder IOK afvalbeheer'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Frank Sels bekomt 11 stemmen voor, 7 stemmen tegen, 1 onthouding, er is 1 blanco stembrief en geen ongeldige stembrieven.

Keurt de voorgestelde statutaire benoeming van Frank Sels als bestuurder van IOK Afvalbeheer goed.

Artikel 2

Keurt de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en de adviescomité milieu goed.

Artikel 3

Keurt het activiteitenplan 2023 goed.

Artikel 4

Keurt de begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer goed.

Artikel 5

Mandateert de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 20 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 november 2022

 

9. Vaststellen nieuwe klachtenprocedure gemeente en OCMW

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 21 juni 2012 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn de 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout' vast.

Op 25 juni 2012 stelde de gemeenteraad de 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout' vast.

Het voorstel is om de gemeenteraadsbeslissing van 25 juni 2012 betreffende vaststelling van de huidige 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout' in te trekken vanaf 28 november 2022 en de nieuwe te laten ingaan op 29 november 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 302:
'Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling
Artikel 303 § 1 van het decreet lokaal bestuur:
'Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn georganiseerd op het ambtelijke niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 218.
Artikel 303 § 3 van het decreet lokaal bestuur:
'De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.'

 

ARGUMENTATIE

In het meerjarenplan 2020-2025 werd onder Beleidsdoelstelling 6: 'We streven naar een toegankelijke en klantgerichte dienstverlening' als actieplan 6.3 opgenomen: 'We willen meldingen en klachten beter opvolgen en evalueren onder het motto 'elke klacht is een geschenk'.

Hiertoe dient onder meer de bestaande 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW', zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn op 21 juni 2012 en de gemeenteraad op 25 juni 2012, te worden herzien. In de deelacties van genoemd meerjarenplan staan verdere acties benoemd om de burgers die een klacht, melding of suggestie indienen beter en sneller van dienst te kunnen zijn, dit alles door ook hier in te zetten op een verdere digitalisering.

 

Door de invoering van het nieuwe postregistratiesysteem en de mogelijkheden die dit systeem biedt om processen te automatiseren, zijn we weer een stap dichterbij deze verdere digitalisering gekomen.

Momenteel worden klachten ingediend per brief, e-mail, papieren formulier, digitaal loket via de website of via de gemeentelijke app.

Als alle klachten kunnen worden ingevoerd in één automatisch proces, kan er een compleet beeld ontstaan van alle klachten en kunnen de klachtendossiers gemakkelijker en efficiënter worden opgevolgd.

 

Actie 6.3.1 tot en met 6.3.4 zijn momenteel in de fase van realisatie. Met onderhavig gemeenteraadsbesluit wordt de bestaande procedure voor klachten herwerkt.

De vereenvoudiging, genoemd in actie 6.3.2 werd deels al gerealiseerd door het introduceren van de gemeentelijke app, waarmee het doen van meldingen een stuk makkelijker is geworden.

Met het automatiseren van de processen via het nieuwe postregistratiesysteem komt ook actie 6.3.3 in een nieuwe fase.

 

Om de afhandeling van meldingen sneller te laten verlopen, is ervoor gekozen om de afhandeling hiervan niet meer op te nemen in de klachtenprocedure. De meldingen komen in de praktijk via verschillende kanalen binnen (denk aan e-mail, gemeentelijke app, telefonisch…), veelal rechtstreeks bij de betreffende teams. Het is naar de burgers toe niet uit te leggen waarom de afhandeling van bepaalde meldingen centraal dient te verlopen (en daardoor veel tijd kost), en andere meldingen direct door een ter zake deskundig team kunnen worden beantwoord en/of afgehandeld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Trekt de beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 2012 betreffende de vaststelling van de 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout' in vanaf 28 november 2022.

Artikel 2

Stelt de aangepaste klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout, zoals omschreven in het document 'Algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW Meerhout' vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen en is van toepassing vanaf 29 november 2022.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links 20221128_Algemene_klachtenprocedure_gemeente_en_OCMW.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

10. Vaststellen wijzigingen retributiereglement aanslagjaar 2023-2025 - retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huidige retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op openbaar domein loopt tot 31 december 2022 en dit omwille van wijziging van de tarieven elektriciteit en gas. Het nieuwe retributiereglement wordt vastgesteld voor een periode van 3 jaar en gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen

        artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website

        artikel 330 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking

        decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit

        gemeenteraadsbeslissing 20 januari 2020 over 'Vaststellen retributiereglement aanslagjaar 2020-2025 - retributie op werken aan nutsvoorzieningen op openbaar domein'

 

 

ARGUMENTATIE

De wijzigingen aan het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op openbaar domein 2023-2025 moet worden vastgesteld door de gemeenteraad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor vraagt om ter stemming voor te leggen het agendapunt te verdagen om de geldigheidsduur van het retributiereglement te corrigeren onder 'feiten en context'.

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming tot verdagen agendapunt naar volgende zitting

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist het agendapunt uit te stellen tot de volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links 20221128_reglement_nutsvoorzieningen Electriciteit & Gas.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

11. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over 'Geadresseerde postbedeling'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'Geadresseerde postbedeling' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het aanbieden van diensten aangaande postbedeling, voor een periode van vier jaar.

 

De voorziene startdatum is 1 november 2022.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van de IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'Geadresseerde postbedeling' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 16 september 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'Geadresseerde postbedeling' gegund aan en bij mededeling van 7 oktober 2022 gesloten met: Postalia Belgium, Dreve Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen.

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 146 968,04 euro exclusief btw of 157 255,81 euro inclusief btw (0 % en 21 %)

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De uitgaven voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2022-2025 van de gemeente op budgetcode GBB2-IZ/0119-01/613070/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

Er is voldoende budget beschikbaar.

 

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 10 november 2022.

De financieel directeur verleende een visum met nummer 2022-62-G op 10 november 2022.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'Geadresseerde postbedeling' voor het bedrag van 146 968,04 euro exclusief btw of 157 255,81 euro inclusief btw (0 % en 21 %) goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

12. Goedkeuren implementatie project 'Digibank Zuiderkempen' en engagementsverklaring

 

 

FEITEN EN CONTEX

In de gemeenteraadszitting van 16 december 2019 werden de statuten voor de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen goedgekeurd en werd de vereniging als dusdanig goedgekeurd.

 

In de gemeenteraadszitting van 24 januari 2022 werd de uitvoering van een voortraject binnen de subsidieoproep Digibanken goedgekeurd.

 

Het voortraject werd uitgerold in de periode 1 februari 2022 tot 31 mei 2022.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging in de zitting van 5 september 2022 akkoord met de intentie om deel te nemen in het partnerschap project digibanken - implementatiefase zodat er een projectvoorstel kon ingediend worden. De uiteindelijke intentieverklaring wordt in deze beslissing voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

De interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen diende een projectvoorstel in binnen de oproep Digibanken - implementatiefase. Op donderdag 10 november 2022 kregen we de bevestiging dat het dossier werd goedgekeurd.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 20217, deel 3 - titel 3: de intergemeentelijke samenwerking

        subsidieoproep 'Digibanken' vanuit het departement Werk & Sociale economie is te vinden via volgende link: https://digibanken.vlaanderen.be/start-een-digibank-2

 

ARGUMENTATIE

De Vlaamse overheid voorziet 50.000.000 euro voor de oprichting van Digibanken die het risico op digitale uitsluiting bij mensen in een kwetsbare positie - zoals kortgeschoolden, mensen in armoede, laaggeletterden - verkleinen. Binnen Vlaanderen werken al diverse ondernemingen en organisaties op e-inclusie door materiaal beschikbaar te stellen, kennis en vaardigheden te versterken of begeleiding maar samenwerking tussen de verschillende partners is beperkt. Via dit project wil men de diverse spelers verenigen in lokale samenwerkingsverbanden, de zogenaamde Digibanken, zodat zij binnen een gestroomlijnd kader kunnen werken op gebied van strategie en dienstverlening.

 

De arbeidsmarkt, job matching (vdab.be en LinkedIn), overheidsdienstverlening (VDAB en andere), maar ook het opleidingsaanbod is de afgelopen jaren meer en meer digitaal geworden. Basis digitale vaardigheden zijn nodig om een opleiding te volgen, werk te zoeken en te solliciteren. Mensen die geen of weinig digitale skills hebben zullen logischerwijs moeilijker tot de arbeidsmarkt kunnen toetreden en/of aan de slag blijven. In de praktijk stellen we vast dat er grote nood is aan het ondersteunen van mensen met weinig tot geen digitale vaardigheden.

 

Via de Digibank Zuiderkempen willen we de doelgroep optimaal versterken (zowel via 1-op-1 begeleidingen als via een groepsaanbod) in hun zoektocht naar werk. We trachten hen zelfstandiger te maken op vlak van digitalisering door hen te ondersteunen in het online raadplegen van vacatures, online sollicitatieprocedures op te starten, het opmaken van een sollicitatiebrief en/of CV, werken met basisprogramma’s zoals Word & Excel, …

 

Binnen de Digibank Zuiderkempen voorzien we ook een aanbod op maat van mensen in (kans)armoede en gezinnen in problematische situaties (financieel, relationeel, …). De dienstverlening vanuit de digibank zal vrij toegankelijk zijn voor alle burgers die een ondersteuningsvraag hebben op vlak van e-inclusie.

 

Digibanken helpen om het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:

  1. gelijke toegang tot digitale technologie door laptops, schermen en andere hardware voorwaardelijk beschikbaar te stellen
  1. via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken
  2. via begeleiding zorgen voor een verbeterde toegang tot essentiële dienstverlening zoals de digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, Tax-on-web, …

 

Met de lokale digibanken in regio Zuiderkempen zetten we in op een laagdrempelige, toegankelijke dienstverlening op maat van en in de omgeving van de doelgroep. Om een antwoord te bieden op de noden op vlak van e-inclusie implementeren we volgende acties:

        één openbare computerruimte per lokaal bestuur

        Toegang tot digitale technologie

 - Particuliere uitleendienst

 - Professionele uitleendienst: 1 mobiele unit per lokaal bestuur

        via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken

 - Ondersteuning voor digi-vrijwilligers in openbare computerruimtes

 - Partnerschap met CVO HIK, CVO EduKempen en LIGO Kempen i.h.k.v. vormingen

        Via begeleiding zorgen voor een verbeterde toegang tot essentiële dienstverlening zoals de digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, Tax-on-web,...

        Digihulp portaal: één overzicht van alle e-inclusie initiatieven voor toeleiders

 

Elk lokaal bestuur binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen is verantwoordelijk voor de lokale coördinatie van de openbare computerruimte en de lokale afstemming met de partners binnen het project. Deze lokale verankering is noodzakelijk voor de duurzaamheid van het project 'Digibanken' op lange termijn zodat de ondersteuning van de doelgroep op vlak van e-inclusie ingebed kan worden in de dienstverlening van elk lokaal bestuur.

 

Vanuit de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen werd een projectvraag ingediend binnen de projectoproep 'Digibanken - implementatietraject'. Op donderdag 10 november 2022 kregen we de bevestiging dat het dossier werd goedgekeurd. Hierdoor kunnen we overgaan naar de start van de implementatiefase. Het implementatietraject loopt van 1 december 2022 tot 31 december 2024.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente. Goedgekeurde projecten binnen de subsidieoproep 'Digibanken' zijn voorzien van 100 % financiering vanuit het departement Werk en Sociale economie.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de implementatie van het project 'Digibank Zuiderkempen' goed voor de looptijd van 1 december 2022 tot 31 december 2024 bij een positieve beoordeling van het projectvoorstel vanuit het departement Werk & Sociale economie.

Artikel 2

Keurt de engagementsverklaring binnen het project "Digibank Zuiderkempen" goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 november 2022

 

13. Vaststellen reglement burgerinitiatieven

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de goedkeuring meerjarenplanning 2020-2025 in de gemeenteraad van 16 december 2019 werd de implementatie van de toelage voor burgerinitiatieven opgenomen en goedgekeurd.

 

Op 13 juni 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het opgestelde reglement burgerinitiatieven en werd een adviesvraag uitgestuurd naar de adviesraden (cultuurraad, seniorenraad, sportraad en jeugdraad) met betrekking tot het reglement voor burgerinitiatieven.

De gemeentelijke cultuurraad gaf in de bestuursvergadering van 16 juni 2022 een gunstig advies met enkele opmerkingen.

De gemeentelijke seniorenraad gaf in de bestuursvergadering van 6 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

De gemeentelijke sportraad gaf in de bestuursvergadering van 12 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

De gemeentelijke jeugdraad gaf in de bestuursvergadering van 17 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

 

Op 10 oktober 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de adviezen van de adviesraden met betrekking tot het reglement burgerinitiatieven.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 'de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast'.

        gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over 'goedkeuring van de meerjarenplanning 2020-2025 lokaal bestuur Meerhout'

        beslissing college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2022 over 'kennisnemen en advies vragen reglement burgerinitiatieven en aanpassen reglement uitleen materiaal'

        beslissing college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2022 over 'kennisnemen adviezen reglement burgerinitiatieven en aanpassen reglement uitleen materiaal'

 

ARGUMENTATIE

Het reglement burgerinitiatieven betreft een nieuw reglement dat kadert binnen de 'activering van burgerparticipatie'.

 

Het opzet van de implementatie van een toelage voor burgerinitiatieven is om tot een meer betrokken samenleving te komen. Meerhoutse burgers kunnen zo vanaf 1 januari 2023 een toelage aanvragen voor een creatief, vernieuwend en gemeenschapsvormend initiatief dat openstaat voor alle Meerhoutse inwoners.

 

In het reglement worden de procedures en voorwaarden opgenomen waaraan burgers moeten voldoen om een toelage te kunnen ontvangen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 0520-00/649900

Jaar: 2023-2025

Bedrag: 2000 euro

 

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de aanpassing van het meerjarenplan 3. De aanpassing van het budget gebeurt om ervoor te zorgen dat meer en verschillende soorten burgerinitiatieven kunnen ondersteund worden. Zo zal een aanpassing ervoor zorgen dat er een grotere mogelijkheid is voor elke categorie  om een toelage aan te vragen.

 

Registratiesleutel: 0520-00/649900

Jaar: 2023-2025

Bedrag: 5000 euro.

 

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het gemeentelijk reglement 'Reglement gemeentelijke projectsubsidies voor burgerinitiatieven' vast, zoals beschreven in het document '20221128_reglement_burgerinitiatieven'. Dit document wordt toegevoegd aan de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2023.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links 20221128_GR_Reglement gemeentelijke projectsubsidies voor burgerinitiatieven_20230101.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 november 2022

 

14. Goedkeuren aanpassing reglement uitleen materiaal

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 24 juni 2019 keurde de gemeenteraad het reglement uitleen materiaal goed.

 

Op 13 juni 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de voorgestelde aanpassingen aan het reglement uitleen materiaal en werd advies gevraagd aan de gemeentelijke cultuurraad, seniorenraad, sportraad en jeugdraad.

De gemeentelijke cultuurraad gaf in de bestuursvergadering van 16 juni 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

De gemeentelijke seniorenraad gaf in de bestuursvergadering van 6 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

De gemeentelijke sportraad gaf in de bestuursvergadering van 12 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

De gemeentelijke jeugdraad gaf in de bestuursvergadering van 17 september 2022 een gunstig advies zonder opmerkingen.

 

Op 10 oktober 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de adviezen van de adviesraden met betrekking tot het reglement uitleen materiaal.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2019 over 'goedkeuring reglement uitleen materiaal'

        beslissing uit het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2022 over 'kennisnemen en advies vragen reglement burgerinitiatieven en aanpassen reglement uitleen materiaal'

        beslissing uit het college van burgemeester en schepenen van 10 oktober 2022 over 'kennisnemen adviezen reglement burgerinitiatieven en aanpassen reglement uitleen materiaal'

 

ARGUMENTATIE

Het reglement uitleen materiaal legt de procedures en voorwaarden vast voor de ontlening van materiaal en voorwerpen (feestmateriaal en sport- en spelmateriaal) die eigendom zijn van lokaal bestuur Meerhout.

 

Het reglement uitleen materiaal is een al bestaand reglement waar in het kader van onder meer de implementatie van de toelage en het daarbij horende reglement voor burgerinitiatieven enkele aanpassingen dienen doorgevoerd te worden.

 

Het is aangewezen volgende aanpassingen in het reglement door te voeren:

        Artikel 4 - punt 4: vanaf 1 januari 2023 kunnen ook burgers die een goedgekeurd burgerinitiatief hebben gebruik maken van gemeentelijk uitleenmateriaal.

 

        Artikel 14 - punt 8 en 9: wijzigingen in de locatie worden ten laatste 14 kalenderdagen voorafgaand aan het evenement doorgegeven. Indien dit niet gebeurt zal er een boete aangerekend worden.

 

        Bijlage 1 en 2: enkele materialen worden toegevoegd, terwijl andere materialen uit de uitleen genomen worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de wijzigingen in het reglement uitleen materiaal goed, zoals beschreven in het document '20221128_GR_reglement uitleen materiaal'. Dit document wordt toegevoegd aan de ingebonden notulen.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links 20221128_GR_reglement uitleen materiaal.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

15. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor het project K-21-043 : weg- en rioleringswerken in Jagersweg (deel) en de zijstraten Speeltuinstraat (deel), Alvinnenberg (deel), Kwachtstraat (deel), Wipstraat, Lijsterstraat (deel) en Gebergte (deel)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2011 toegetreden tot de activiteit HidroRio van Pidpa. De gemeente is deelnemer van Pidpa voor de activiteit ‘watervoorziening’ en voor de activiteit HidroRio. Op 15 september 2020 startte het openbaar onderzoek van de stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027. De stroomgebiedsbeheerplannen worden zesjaarlijks opgemaakt in uitvoering van twee Europese richtlijnen, zijnde de Europese kaderrichtlijn Water (2000) die er naar streeft om de Europese wateren terug in een goede toestand te brengen en de Europese Overstromingsrichtlijn (2007), die maatregelen vraagt om de overstromingsrisico’s te beperken. Concreet stellen de stroomgebiedsbeheerplannen maatregelen en acties voor om de toestand van de waterlopen/oppervlaktewater en het grondwater te verbeteren en om ons beter te beschermen tegen overstromingen en droogte.

 

De stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 (derde generatieplannen) regelen de uitbouw en de planning van de saneringsinfrastructuur en leggen de basis voor een structureel waterschaarste- en droogterisicobeleid. De derde generatieplannen gaan dus een stap verder daar waar ze een droogterisicoanalyse bevatten en mee uitvoering geven aan de recente Blue Deal. De uitdagingen waar het waterbeleid voor staat vragen een ambitieus beleid. Tegen eind 2027 moet er in een belangrijk deel van de Vlaamse oppervlaktelichamen een goede ecologische toestand bereikt zijn. De plannen zijn voorbereid binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (verder CIW) en de bekkenoverlegstructuren.

 

Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Meerhout de ontwerpen van stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 ingekeken en bestudeerd en heeft bemerkingen en suggesties geformuleerd op het openbaar onderzoek. De bemerkingen en suggesties zijn verzameld in een verslag dat besproken werd met de gemeente, welke geleid hebben tot een stroomgebiedsbeheerplan voor de gemeente Meerhout dat werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2021.

 

Met dit stroomgebiedsbeheerplan werd een engagement aangegaan om de rioleringsprojecten, die als minimale doelstelling worden opgelegd en als haalbaar beschouwd worden in het verslag met bemerkingen en suggesties, op te nemen in de investeringsplanning en maximaal proberen uit te voeren tegen 2027.

Bij de opstart van een wegenisproject dient er rekening gehouden te worden met de rioleringsprojecten die voorzien zijn in het stroomgebiedsbeheerplan.

 

De projecten die werden opgenomen en waarvan reeds enkele in uitvoering of uitgevoerd zijn:

        Rioleringsproject GUP-13021-016 (gemeentelijk) - Prinskensmolenweg

        Aanleg fietspaden N126 (A216039) - Tessenderloseweg

        Aanleg fietspaden N126 (A217004) - Kiezel

        Aanleg van riolering N110 (A218020) Molsebaan en zijstraten

        Aanleg van riolering in de Meiberg, Korenbloemstraat, Palet en Lemmekensdries (A218134)

        Rioleringsproject GUP-13021-022 (gemeentelijk) - Watermolen

        Rioleringsproject GUP-13021-030 (gemeentelijk) - Jagersweg en zijstraten

        Rioleringsproject GUP-13021-032 (gemeentelijk) - Kluterstraat (Z)

        Rioleringsproject GUP-13021-033 (gemeentelijk) - Heideweg, Alvinnenberg

        Rioleringsproject GUP-13021-056 (gemeentelijk) - Kluterstraat, Bredestraat, Alvinnenberg

 

Het voorstel tot samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Meerhout en Pidpa, werd opgemaakt op 13 september 2022 voor de werken ter hoogte van Jagersweg (deel) en de zijstraten Speeltuinstraat (deel), Alvinnenberg (deel), Kwachtstraat (deel), Wipstraat, Lijsterstraat (deel) en Gebergte (deel). Het betreft hier het samenvoegen van de werken:

        wegeniswerken buiten de rioleringssleuf (gemeentebestuur)

        aanleg van DWA riolering en RWA riolering (Pidpa)

        wegeniswerken ter hoogte van de rioleringssleuf (Pidpa).

 

Meer concreet passen deze werken in het kader van het stroomgebiedsbeheerplan als:

        Rioleringsproject GUP-13021-030 (gemeentelijk) - Jagersweg en zijstraten

Binnen Pidpa hebben deze werken de projectnummer K-21-043 gekregen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139 000,00 euro niet)

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1

 

ARGUMENTATIE

De werken en de opdracht samenvoegen is in het algemeen belang. In casu is het aandeel voor Pidpa beduidend groter en is het dus logisch dat Pidpa hier fungeert als opdrachtgevend bestuur der werken en inzake optreedt als leidend ambtenaar.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De aanleg van DWA en RWA riolering, alsook de wegeniswerken ter hoogte van de rioleringssleuf zijn ten laste van Pidpa.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Meerhout en Pidpa, opgemaakt op 13 september 2022, voor de weg- en rioleringswerken ter hoogte van Jagersweg (deel) en de zijstraten Speeltuinstraat (deel), Alvinnenberg (deel), Kwachtstraat (deel), Wipstraat, Lijsterstraat (deel) en Gebergte (deel) goed. Binnen Pidpa hebben deze werken de projectnummer K-21-043 gekregen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

16. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor het project K-21-045 : weg- en rioleringswerken in enkele zijstraten van Kiezel : Kluterstraat, Bredestraat (deel), Heideweg (deel), Kiezel (deel, nr.50), Kiezel (deel, nr.42-44), Kiezel (deel, nr.34-36) en Alvinnenberg (deel)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

 

De gemeente is bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2011 toegetreden tot de activiteit HidroRio van Pidpa. De gemeente is deelnemer van Pidpa voor de activiteit ‘watervoorziening’ en voor de activiteit HidroRio. Op 15 september 2020 startte het openbaar onderzoek van de stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027. De stroomgebiedsbeheerplannen worden zesjaarlijks opgemaakt in uitvoering van twee Europese richtlijnen, zijnde de Europese kaderrichtlijn Water (2000), die er naar streeft om de Europese wateren terug in een goede toestand te brengen, en de Europese Overstromingsrichtlijn (2007), die maatregelen vraagt om de overstromingsrisico’s te beperken. Concreet stellen de stroomgebiedsbeheerplannen maatregelen en acties voor om de toestand van de waterlopen/oppervlaktewater en het grondwater te verbeteren en om ons beter te beschermen tegen overstromingen en droogte.

 

De stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 (derdegeneratieplannen) regelen de uitbouw en de planning van de saneringsinfrastructuur en leggen de basis voor de structureel waterschaarste- en droogterisicobeleid. De derdegeneratieplannen gaan dus een stap verder daar waar ze een droogterisicoanalyse bevatten en mee uitvoering geven aan de recente Blue Deal. De uitdagingen waar het waterbeleid voor staat vragen een ambitieus beleid. Tegen eind 2027 moet er in een belangrijk deel van de Vlaamse oppervlaktelichamen een goede ecologische toestand bereikt zijn. De plannen zijn voorbereid binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (verder CIW) en de bekkenoverlegstructuren.

 

Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Meerhout de ontwerpen van stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 ingekeken en bestudeerd en heeft bemerkingen en suggesties geformuleerd op het openbaar onderzoek. De bemerkingen en suggesties zijn verzameld in een verslag dat besproken werd met de gemeente, welke geleid hebben tot een stroomgebiedsbeheerplan voor de gemeente Meerhout dat werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2021.

 

Met dit stroomgebiedsbeheerplan werd een engagement aangegaan om de rioleringsprojecten, die als minimale doelstelling worden opgelegd en als haalbaar beschouwd worden in het verslag met bemerkingen en suggesties, op te nemen in de investeringsplanning en maximaal proberen uit te voeren tegen 2027.

Bij de opstart van een wegenisproject dient er rekening gehouden te worden met de rioleringsprojecten die voorzien zijn in het stroomgebiedsbeheerplan.

 

De projecten die werden opgenomen en waarvan reeds enkele in uitvoering of uitgevoerd zijn :

        Rioleringsproject GUP-13021-016 (gemeentelijk) - Prinskensmolenweg

        Aanleg fietspaden N126 (A216039) - Tessenderloseweg

        Aanleg fietspaden N126 (A217004) - Kiezel

        Aanleg van riolering N110 (A218020) Molsebaan en zijstraten

        Aanleg van riolering in de Meiberg, Korenbloemstraat, Palet en Lemmekensdries (A218134)

        Rioleringsproject GUP-13021-022 (gemeentelijk) - Watermolen

        Rioleringsproject GUP-13021-030 (gemeentelijk) - Jagersweg en zijstraten

        Rioleringsproject GUP-13021-032 (gemeentelijk) - Kluterstraat (Z)

        Rioleringsproject GUP-13021-033 (gemeentelijk) - Heideweg, Alvinnenberg

        Rioleringsproject GUP-13021-056 (gemeentelijk) - Kluterstraat, Bredestraat, Alvinnenberg

 

Het voorstel tot samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Meerhout en Pidpa, werd opgemaakt op 13 september 2022 voor de werken ter hoogte van enkele zijstraten van Kiezel : Kluterstraat, Bredestraat (deel), Heideweg (deel), Kiezel (deel, nr.50), Kiezel (deel, nr.42-44), Kiezel (deel, nr.34-36) en Alvinnenberg (deel). Het betreft hier het samenvoegen van de werken:

        wegeniswerken buiten de rioleringssleuf (gemeentebestuur)

        aanleg van DWA riolering en RWA riolering (Pidpa)

        wegeniswerken ter hoogte van de rioleringssleuf (Pidpa).

 

Meer concreet passen deze werken in het kader van het stroomgebiedsbeheerplan als samenvoeging van :

        Rioleringsproject GUP-13021-032 (gemeentelijk) - Kluterstraat (Z)

        Rioleringsproject GUP-13021-033 (gemeentelijk) - Heideweg, Alvinnenberg

        Rioleringsproject GUP-13021-056 (gemeentelijk) - Kluterstraat, Bredestraat, Alvinnenberg

Binnen Pidpa hebben deze werken de projectnummer K-21-045 gekregen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139 000,00 euro niet)

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1

 

ARGUMENTATIE

De werken en de opdracht samenvoegen is in het algemeen belang. In casu is het aandeel voor Pidpa beduidend groter en is het dus logisch dat Pidpa hier fungeert als opdrachtgevend bestuur der werken en inzake optreedt als leidend ambtenaar.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De aanleg van DWA en RWA riolering, alsook de wegeniswerken ter hoogte van de rioleringssleuf zijn ten laste van Pidpa.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Meerhout en Pidpa, opgemaakt op 13 september 2022 voor de weg- en rioleringswerken ter hoogte van enkele zijstraten van Kiezel : Kluterstraat, Bredestraat (deel), Heideweg (deel), Kiezel (deel, nr.50), Kiezel (deel, nr.42-44), Kiezel (deel, nr.34-36) en Alvinnenberg (deel) goed. Binnen Pidpa hebben deze werken de projectnummer K-21-045 gekregen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

17. Intrekken van het 'Gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten' van 2006

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeenteraad van 27 maart 2006 stelde het Gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten als volgt vast :

Artikel 1: Dit reglement is van toepassing op alle grachten in de gemeente Meerhout waarin water wordt afgevoerd of water kan infiltreren in de bodem.

Artikel 2: Het reglement is niet van toepassing op grachten langs gewestwegen en op geklasseerde waterlopen. Hiervoor geldt een afzonderlijke reglementering.

Artikel 3: Het is verboden grachten geheel of gedeeltelijk te dempen, of te beschoeien met materialen die de infiltratie van water naar de bodem kunnen tegenwerken.

Artikel 4: Het overwelven of inbuizen van grachten wordt beleidsmatig niet toegelaten. Hiervan kan slechts om strikt technische redenen worden afgeweken. Bijgevolg kan het overwelven of inbuizen van grachten slechts toegestaan worden mits een voorafgaande en schriftelijke aanvraag.

Artikel 5: De levering van materiaal en het uitvoeren van de werken zullen op kosten van de aanvrager door het gemeentebestuur worden verricht.

Artikel 6: De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met volgende richtlijnen:

  1. De totale overwelving of inbuizing per perceel heeft een maximale breedte van 5 meter. Mits grondige motivatie vanwege de aanvrager kan het college van burgemeester en schepenen een afwijking op deze maximale breedte toestaan tot een maximum van 8 meter. Indien het perceel grenst aan meerdere wegen, kan het college van burgemeester en schepenen mits grondige motivatie van de aanvrager een bijkomende overwelving toestaan.
  2. In geval van inbuizing is deze samengesteld uit rolvormige betonbuizen met een inwendige diameter van 40 centimeter. Indien het college van burgemeester en schepenen dit omwille van verantwoorde technische redenen noodzakelijk acht, kan een andere specifieke diameter opgelegd worden.
  3. Door het college van burgemeester en schepenen kunnen bijkomende voorwaarden opgelegd worden met betrekking tot het aanvullen van de inbuizing, het voorzien van kopmuren, het voorzien van inspectieputten, …
  4. De waterafloop van de gracht en de afwatering van percelen mag niet verhinderd worden.
  5. De aanvrager of zijn rechtsverkrijger is te allen tijde verantwoordelijk voor de goede staat en werking van de overwelving of de inbuizing.
  6. Indien de aanvrager het onderhoud nalaat, moet hij op eerste verzoek van het gemeentebestuur dit onmiddellijk uitvoeren. Het gemeentebestuur heeft het recht de nodige werken ambtshalve op kosten van de aanvrager uit te voeren.
  7. Het is verboden afvalwater- of hemelwaterleidingen aan te sluiten op de overwelving, behoudens toestemming van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 7: Wanneer het openbaar nut dit vergt, is het college van burgemeester en schepenen steeds gemachtigd ambtshalve maatregelen te treffen met het oog op het aanpassen, af- of uitbreken van de overwelving of inbuizing.

Artikel 8: De beslissing van de gemeenteraad van 2 juni 1969 houdende goedkeuring van een politieverordening betreffende het overkluizen van baangrachten, wordt opgeheven.

Artikel 9: Dit reglement zal bekendgemaakt worden overeenkomstig artikel 112 en 114 van de Nieuwe Gemeentewet”

 

De gemeenteraad van 22 september 2014 stelde dat de materialen, technieken en inzichten inzake het overwelven en inbuizen kunnen evolueren en ging daarom principieel akkoord om het bestaande reglement te actualiseren.

 

De Vlaamse Regering heeft op 7 mei 2021 een besluit geformuleerd tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december betreffende de onbevaarbare waterlopen. In artikel 23 van dit besluit zijn de voorwaarden bepaald voor de inbuizing en overwelving van grachten. In artikel 24 zijn de voorwaarden bepaald voor een oever- of bodemversteviging van een gracht.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        gemeenteraadsbeslissing 27 maart 2006 over vaststelling van het 'Gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten'

 

ARGUMENTATIE

Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 betreffende de onbevaarbare waterlopen heeft het eerder vermelde Gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten van 27 maart 2006 overbodig gemaakt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming tot verdagen

Met 7 stemmen voor (Brigitte Peremans, Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 13 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor)

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx), 5 niet gestemd (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om het 'Gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten', welk goedgekeurd werd op 27 maart 2006, in te trekken.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

18. Beslissing omtrent het verharden van weg nummer 65 (Genelaar tot aan huisnummer 31)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 januari 2009 richten twee inwoners van de straat Genelaar een vraag tot het college van burgemeester en schepenen om een duurzame wegbedekking aan te leggen in Genelaar die toegang verschaft tot de woningen met huisnummer 29 en 31.

 

Op 15 februari 2010 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de adviezen van de Gecoro van 9 juli 2009 en van de gemeentelijke verkeerscommissie van 13 oktober 2009 en beslist aan de inwoners te antwoorden dat Genelaar tot aan huisnummer 31 in de toekomst zal worden verhard.

 

Op 21 februari 2011 beslist het college van burgemeester en schepenen te antwoorden aan de bewoner dat betreffende weg nummer 65 – Genelaar tot aan huisnummer 31 in de toekomst zal verhard worden maar dat er nog geen concrete plannen waren voor de verharding van de weg.

 

Op 15 december 2017 dient Mannu Dox een klacht in via de gemeentelijke klachtenprocedure wegens nalatigheid van uitvoering van de beloofde werken. Deze klacht wordt op 27 december 2017 ontvankelijk verklaard en op 30 januari 2018 wordt de klacht eveneens gegrond verklaard waarbij een herstelmaatregel werd geformuleerd.

 

Op 29 januari 2018 bekrachtigt het college van burgemeester en schepenen de herstelmaatregel die werd geformuleerd door de gemeentelijke klachtencoördinator en beslist het dossier ter bespreking te agenderen op het college van burgemeester en schepenen met als onderwerp het dossier te agenderen op de gemeenteraad.

 

Op 20 september 2022 antwoordt gemeente Meerhout op de aanvraag tot kopie van raadslid Mannu Dox dat tot op heden geen verder gevolg werd gegeven aan de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2018.

 

Op 12 oktober 2022 ontvangt gemeente Meerhout via het digitaal loket van Agentschap Binnenlands Bestuur een klacht met kenmerk 2022.000979/LVD vanwege Mannu Dox over 'Klacht betreffende het niet uitvoeren van een collegebeslissing en systematisch aan het lijntje houden van een burger' wegens niet uitvoering van de beslissingen van het college van burgemeester en schepenen uit het verleden.

 

Het college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2022 besliste om gevolg te geven aan de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2018 en het dossier 'Verharding weg nummer 65 - Genelaar tot aan huisnummer 31' te agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

ARGUMENTATIE

De gemeente is bij gemeenteraadsbesluit van 26 september 2011 toegetreden tot de activiteit HidroRio van Pidpa. De gemeente is deelnemer van Pidpa voor de activiteit ‘watervoorziening’ en voor de activiteit HidroRio. Op 15 september 2020 startte het openbaar onderzoek van de stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027. De stroomgebiedsbeheerplannen worden zesjaarlijks opgemaakt in uitvoering van twee Europese richtlijnen, zijnde de Europese kaderrichtlijn Water (2000) die er naar streeft om de Europese wateren terug in een goede toestand te brengen en de Europese Overstromingsrichtlijn (2007), die maatregelen vraagt om de overstromingsrisico’s te beperken. Concreet stellen de stroomgebiedsbeheerplannen maatregelen en acties voor om de toestand van de waterlopen, oppervlaktewater en het grondwater te verbeteren en om ons beter te beschermen tegen overstromingen en droogte.

 

De stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 (derde generatieplannen) regelen de uitbouw en de planning van de saneringsinfrastructuur en leggen de basis voor een structureel waterschaarste- en droogterisicobeleid. De derde generatieplannen gaan dus een stap verder daar waar ze een droogterisicoanalyse bevatten en mee uitvoering geven aan de recente Blue Deal. De uitdagingen waar het waterbeleid voor staat vragen een ambitieus beleid. Tegen eind 2027 moet er in een belangrijk deel van de Vlaamse oppervlaktelichamen een goede ecologische toestand bereikt zijn. De plannen zijn voorbereid binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (verder CIW) en de bekkenoverlegstructuren. Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Meerhout de ontwerpen van stroomgebiedsbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 ingekeken en bestudeerd en heeft bemerkingen en suggesties geformuleerd op het openbaar onderzoek. De bemerkingen en suggesties zijn verzameld in een verslag dat besproken werd met de gemeente, welke geleid hebben tot een stroomgebiedsbeheerplan voor de gemeente Meerhout dat werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2021. Met dit stroomgebiedsbeheerplan werd een engagement aangegaan om de rioleringsprojecten, die als minimale doelstelling worden opgelegd en als haalbaar beschouwd worden in het verslag met bemerkingen en suggesties, op te nemen in de investeringsplanning en maximaal proberen uit te voeren tegen 2027.

 

Bij de opstart van een wegenisproject dient er rekening gehouden te worden met de rioleringsprojecten die voorzien zijn in het stroomgebiedsbeheerplan.

 

De projecten die werden opgenomen en waarvan reeds enkele in uitvoering of uitgevoerd zijn:

        Rioleringsproject GUP-13021-016 (gemeentelijk) - Prinskensmolenweg

        Aanleg fietspaden N126 (A216039) - Tessenderloseweg

        Aanleg fietspaden N126 (A217004) - Kiezel

        Aanleg van riolering N110 (A218020) Molsebaan en zijstraten

        Aanleg van riolering in de Meiberg, Korenbloemstraat, Palet en Lemmekensdries (A218134)

 

Het gedeelte van de straat Genelaar waarover de vraag handelt, situeert zich binnen een rioleringsproject/gebiedsdekkend uitvoeringsplan GUP-13021-017. Dit project is echter niet geselecteerd binnen het huidige stroomgebiedsbeheerplan voor de gemeente Meerhout, waardoor er in deze straat alvast in de komende 5 jaar geen grote rioleringswerken zullen plaatsvinden. Om nu verhardingswerken uit te voeren die in de toekomst mogelijk conflict geven met het rioleringsproject GUP-13021-017 is niet opportuun.

 

In het kader van het waterbeleid, de Blue deal en de bijhorende ontharding is het bovendien zelfs niet zeker dat het uitvoeren van rioleringsproject GUP-13021-017 automatisch zal leiden tot een verharding van bovengenoemde straatdeel. De beweegredenen die in 2011 ertoe leidden om gunstig advies te geven voor een verharding, zijn mogelijk achterhaald door voortschrijdend inzicht en dienen bij de uitvoering van rioleringsproject GUP-13021-017 opnieuw te worden geëvalueerd.

 

Team openbare werken (binnendienst) verleent een ongunstig advies omwille van bovenstaande argumenten.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Raadslid Mannu Dox verlaat de zitting na de beraadslaging wegens rechtstreeks belang.

De overige leden van de fractie Vlaams Belang geven aan dat zij omwille van bovenstaande reden eveneens geen stem zullen uitbrengen.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx), 3 niet gestemd (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om weg nummer 65 - het gedeelte Genelaar tot aan huisnummer 31 niet te verharden.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

19. Ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, door middel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.

Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen, geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld.

 

Lokale besturen engageren zich om:

        de doelstelling met betrekking tot CO-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur te verhogen van 40 % naar 55 % tegen 2030 ten opzichte van 2015

        de scope van deze doelstelling voor CO-reductie uit te breiden naar eigen mobiliteit

        de primaire energiebesparingsdoelstelling aan te scherpen naar 3 % per jaar vanaf 2023 (voorheen was het engagement een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09 % in de eigen gebouwen, inclusief technische infrastructuur en exclusief onroerend erfgoed)

        geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen met betrekking tot lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA

        de streefdoelen onder de 4 werven aan te passen:

        nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1 000 wooneenheden tegen 2030

        inwoners van 50 per 1 000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met focus op de synergie tussen de vier werven) voor einde 2024

        nieuwe uitdaging onder werf 3:

        anderhalf in plaats van één (semi-)publiek laadpunt per 100 inwoners tegen 2030

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot:

        territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om onder andere technische en strategische bijstand aan ondertekenende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS)

        het faciliteren van praktijkgerichte oplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergieën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein

        in plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lokale langetermijnstrategie voor renovatie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023)

        verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen tot en met uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren

        versterking van de basisfinanciering van energiehuizen

        de invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies, waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1 januari 2022 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1 januari 2023, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030)

        blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur

        de noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten, zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers, waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar

        een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen, binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen, aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40 % reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09 % realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)

        artikel 2 van het decreet lokaal bestuur 'De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.'

 

ARGUMENTATIE

In 1992 werd de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro gehouden en in 1997 werd het internationaal verdrag van Kyoto opgesteld met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

In 2015 werden de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid ondertekend in New York.

In 2019 werd het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030 goedgekeurd.

De gemeente Meerhout ondertekende het burgemeestersconvenant op 2 september 2019.

De gemeenteraad van 29 juni 2021 keurde het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) goed.

De gemeente Meerhout neemt deel aan het door IOK en de provincie gecoördineerde streekproject Kempen2030, dat kadert binnen het vernieuwde burgemeestersconvenant en dat één gezamenlijke visie vormt op vlak van energie en klimaat onder alle 29 Kempense lokale besturen.

De gemeenteraad van 27 september 2021 nam de beslissing om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 van 4 juni 2021, tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten, te ondertekenen.

Met het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie werd de Europese regelgeving in overeenstemming gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55 % te verminderen ten opzichte van 1990. De Europese klimaatambities werden aangescherpt. Hierop volgde de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’. De nota bevat een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40 % broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en werden nieuwe doelstellingen voorgesteld.

Het is wenselijk dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid door middel van trekkingsrecht.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad ondertekent het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

20. Kennisnemen advies gezondheidsraad Geel-Laakdal-Meerhout voor Charter Preventieplatform

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De roep van experten om meer te investering in gezondheidsbevordering en ziektepreventie valt al jarenlang in dovemansoren. Slechts 2,2 % van de gezondheidszorguitgaven vloeit naar preventie. Wordt het geen tijd dat wij, als welvarend land, op zijn minst het Europees gemiddelde halen, zijnde 3,1 % en idealiter dit budget nog optrekken tot 5 %?

Om deze oproep kracht bij te zetten, startten de Vlaamse Logo's (Lokaal Gezondheidsoverleg) vorig jaar met een vijftiental experten en sleutelfiguren het Preventieplatform op. Via dit Preventieplatform vragen ze meer aandacht en meer investeringen voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie en dat liefst in alle sectoren en beleidsdomeinen. Want investeren in preventie loont.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        preventiedecreet van 21 november 2003 en latere wijzigingen

        besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo's, laatst gewijzigd op 5 april 2019

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van de gemeenteraad van 31 mei 2021 omtrent de goedkeuring van de erkenningsaanvraag van Logo Kempen vzw

        beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2021 over 'goedkeuren statuten gezondheidsraad'

        charter gezonde gemeente 2019-2021

 

ARGUMENTATIE

Eén euro investeren in preventie levert volgens sommige schattingen minstens vier euro op. Het Preventieplatform geeft meer duiding rond het belang van preventie in een eerste opiniestuk dat ook verscheen in De Standaard voorjaar 2022 (auteur Guy Tegenbos, journalist en lid van het Preventieplatform).

 

Nu is er het charter. Daarin verdedigt het Preventieplatform het belang om de gezondheid van iedereen te bevorderen, om zo bij te dragen tot meer levenskwaliteit en gezonde levensjaren. Het wil streven naar een transformatie van onze zorg: van een genezende (curatieve) zorg naar het zorgen dat mensen gezond geboren worden en blijven (preventief). Dit charter werd al door heel wat burgers, experten en organisaties ondertekend.

 

De gezondheidsraad van Geel, Laakdal en Meerhout roept de lokale besturen nu op om het belang van gezondheidspreventie te onderkennen, om verder te investeren in maatschappelijke gezondheid, gezondheidsbevordering en ziektepreventie en om mee het charter te ondertekenen op https://www.preventieplatform.org/charter. Het lokaal bestuur levert zo mee een constructieve bijdrage aan een sterk preventief gezondheidsbeleid in België, over de verschillende beleidsniveaus en taalgrenzen heen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Neemt kennis van het advies van de gezondheidsraad Geel-Laakdal-Meerhout om het Charter Preventieplatform mee te ondertekenen.

Artikel 2

Tekent het Charter Preventieplatform op https://www.preventieplatform.org/ondertekening-charter.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

21. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met Verslavingskoepel Kempen vzw

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Verslavingskoepel Kempen vzw is een netwerk- en platformorganisatie die bouwt aan een duale werking van professionelen en ervaringsdragers en die door het schakelen van regionale gezondheids- en welzijnspartners probeert om de zorg voor personen met een verslaving te verbeteren. Er wordt gewerkt met zowel ervaringsdragers verslaving als met ervaringsdragers context.

 

De ervaringsdragers worden breed ingezet in de werking, gaande van het opnemen van de rol van een gids voor de hulpzoekende, een mededeelnemer voor het zelfhulplandschap, deelnemer aan het bestuursorgaan van de vzw en/of een trekker van een contactgroep. Er wordt dus nauw samengewerkt om verslaafden en hun naasten ondersteuning te bieden op basis van ervaring én professionele kennis.

 

Ondanks COVID, is de organisatie er in geslaagd een werking met contactgroepen uit te bouwen in 16 steden en gemeenten in de Kempen (de meeste nabije zijn Geel, Mol, Laakdal, Herselt/Hulshout/Westerlo en Olen - 2022 staan er nog vier bijkomende contactgroepen op de planning waaronder Kasterlee). Dit gebeurde samen met de vier algemene ziekenhuizen van de regio, twee huisartsenkringen, CAW de Kempen, CGG Kempen, het IFG-team (intra-familiaal geweld), t Kader en het Family Justice Center. Preventiewerk in scholen gebeurt in samenwerking met CAW en CGG. Er loopt ook een tijdelijk project samen met CGG in één van de penitentiaire instellingen van de regio.

 

De bedoeling is om de organisatie verder uit te bouwen en sluitend te maken over de hele Kempen. Voor Meerhout zou de uitbouw van een contactpunt en de samenwerking met de sociale dienst haalbaar zijn vanaf 2023. Dit geeft de mogelijkheid om elkaar en elkaars werking en methodiek beter te leren kennen. Het opzetten van een contactgroep kan dan voorbereid worden en van start gaan in 2024.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 februari 2020 omtrent de ondertekening van het charter Gezonde Gemeente 2019-2024

 

ARGUMENTATIE

Verslaving is een steeds terugkerend thema binnen de werking van de sociale dienst. Vaak komt het voor in casussen van dubbeldiagnose waarvoor heel wat toegangspoorten binnen de psychische hulpverlening dicht blijven. Verslaving leidt niet alleen tot sociale en financiële problemen, maar ook tot ontwrichtte gezinnen, dakloosheid, al dan niet met risico op agressie en criminaliteit. Het doorbreken van deze spiraal is erg complex. Voor eerstelijnshulpverleners, zoals de maatschappelijk werkers van de sociale dienst, is dit vaak een zeer moeizaam traject, met veel vallen, opstaan en opnieuw vallen. Extra ondersteuning is zeker een meerwaarde. Bovendien, als we deze samenwerkingsovereenkomst afsluiten kunnen ook andere hulp- en zorgverleners op ons grondgebied cliënten en patiënten doorverwijzen en aanmelden.

 

Sinds de start van de werking van de Verslavingskoepel Kempen vzw werden reeds enkele sterke resultaten neergezet:

        Tussen januari en juni 2022 namen reeds 1443 personen deel aan de verschillende contactgroepen. Een sterke tussentijdse meting na zes maanden, wetende dat er 1685 deelnemers geteld werden van januari tot en met december 2021.

        In 2020 gaf 45 % van de patiënten die begeleid werden door een huisarts en ondersteund werden door een ervaringsdrager verslaving aan al meer dan 1 jaar clean te zijn. Ongeveer 32 % van de patiënten waren in remissie, wat betekent dat er al minstens 3 maanden zonder middelengebruik opgetekend werden.

        Ook voor de ziekenhuiswerking, die opgestart werd in de zomer van 2021 na uitstel door de COVID-19 pandemie, kunnen mooie cijfers gepresenteerd worden. In totaal werden in 2022 al 55 aanmeldingen vanuit het Ziekenhuisnetwerk genoteerd.

 

De sociale dienst is vragende partij om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de Verslavingskoepel Kempen vzw. Op een later tijdstip, namelijk bij het van start gaan in 2024 van de contactgroep, zal een bijlage met praktische afspraken worden toegevoegd aan de overeenkomst (blanco versie wordt reeds als voorbeeld opgenomen in de bijlagen)

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het budget van gemeente Meerhout.

Budgetsleutel wordt voorzien binnen OCMW Meerhout

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Verslavingskoepel Kempen vzw goed en geeft opdracht aan de sociale dienst om de samenwerking vorm te geven.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

22. Vlaams Belang wenst dat gemeentebestuur en gemeenteraad principieel besparen in aantal mandaten van schepenfuncties in de huidige tijden van armoede en energiecrisis met drastisch stijgende levenskosten en toenemende inflatie

 

 

Beslissing

Het is een open deur instampen te stellen dat nu ook de grote middenklasse getroffen wordt door armoede. De objectieve cijfers over armoede uit de gemeentelijke monitor tonen aan dat dit in Meerhout erger is dan in vergelijkbare andere gemeenten in onze Kempen.

Hoog tijd dat het gemeentebestuur de hand in eigen boezem steekt en zelf bespaart op niet noodzakelijke beleidsvoering.

Dit gemeentebestuur heeft beslist om deze bestuursperiode niet te fuseren met andere gemeenten. Wellicht een gemiste kans, zo blijkt?

Een kleine berekening leert ons dat een fusie enorm kostenbesparend zou werken alleen al door een verplichte beperking van schepenfuncties, raadsleden en burgemeesters. Zo zou een fusie met Laakdal en Geel het huidige gezamenlijk totaal van 71 raadsleden verplicht terugbrengen naar 39 raadsleden, een besparing dus van 32 zitpenningen per raadszitting aan 235 euro. Er zijn verplicht minstens 10 raadszittingen per jaar en dit gedurende een bestuursperiode van 6 jaar brengt ons op een gezamenlijke besparing van liefst 451.200 euro!

In de voorgestelde fusie zijn er thans gezamenlijk 16 schepenfuncties en 3 burgemeesters deze zouden herleid worden tot maximum 7 schepenfuncties en 1 burgemeester.

De 4 schepenen van Meerhout en de 5 van Laakdal hebben een jaarwedde van 42.475 euro en de 7 van Geel 61.182 euro. Over een bestuursperiode van 6 jaar maakt dit gezamenlijk 4.863.294 euro in de huidige situatie. Met een fusie wordt dit beperkt tot maximaal 7 schepenfuncties wat het totaal over 6 jaar zou brengen op 3.766.854 euro wat neerkomt op een gezamenlijke besparing van liefst 1.096.440 euro!

De huidige 3 burgemeesters hebben thans een gezamenlijke wedde over 6 jaar van 1.461.330 euro, een gemeente fusie met 1 burgemeester brengt ons over een periode van 6 jaar op 717.498 euro, een besparing van liefst 743.832 euro!

Dit alles zou bij een fusie automatisch resulteren in een gezamenlijke besparing van 2.291.472 euro over één bestuursperiode voor de gemeenten Geel, Laakdal en Meerhout.

Voeg hier nog aan toe dat 2 schepenen wettelijk volstaan zodat bij een fusie er nog kan bespaard worden op 5 schepenfuncties met een jaarlijkse wedde van 89.687 euro en dat een ontslagnemende schepen niet verplicht dient vervangen te worden.

Bij vrijwillige fusie kan er nog eens ongeveer 500 euro per inwoner overheidsbonus binnengehaald worden wat neerkomt op een totale bevolking van 66.500 inwoners van liefst 33.250.000 euro!

Het moge duidelijk zijn de beslissing van het bestuur zonder enige inspraak van de gemeenteraad of de bevolking om deze legislatuur niet vrijwillig te fuseren vooral is ingegeven door de behoudzucht van de vet betaalde schepenfuncties.

Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft over gemeentelijk bestuur in Meerhout dan is het dat 2 schepenen meer dan volstaan. In die periode was het vooral de burgemeester die aangetoond heeft wat bereikbaarheid en crisismanagement inhoudt en dat de andere schepenen er niet essentieel toe deden.

Het lijkt dan ook aangewezen omwille van enig politiek fatsoen en de financiële crisis waar onze mensen thans verkeren om bij een ontslag van een schepen deze niet te vervangen omdat 2 schepenen volstaan.

In het ontwerp van decreet dat het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur wijzigt, wordt het volgende geregeld: de gemeenteraad kan een opengevallen schepenmandaat invullen of beslissen dat niet te doen in geval er geen batige opvolgers op de akte van voordracht staan. De gemeenteraad krijgt dus meer beslissingsbevoegdheid om het aantal schepenen te bepalen en thans staan geen batige opvolgers op de voordrachtsakte zodat de gemeenteraad in voorkomend geval kan beslissen het opengevallen schepenmandaat niet in te vullen.

Het lijkt aangewezen dat de huidige gemeenteraad zich principieel uitspreekt over een beperking van het aantal schepenen bij een volgende bestuursmeerderheid en de voorakkoorden die meestal gemaakt worden.

 

Voorstel van beslissing

Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord om bij een eventueel ontslag van een schepen deze legislatuur deze niet te vervangen omdat 2 schepenen volstaan.

Art. 2 De huidige gemeenteraad adviseert om bij een volgende bestuursvorming het aantal schepenen minstens terug te brengen tot het wettelijk minimum plus één inclusief de voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst.

 

Stemming op naam:

Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 15 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

23. Vlaams Belang wenst correctie en/of toelichting van historisch gezien onjuist gespelde straatnamen

 

 

Beslissing

Uit goede bron werd onze aandacht getrokken op een artikel uit de De Meerhoutenaer van 17 oktober 1959 waar er al op gewezen wordt dat de huidige spelling van de straatnaam ‘Moenstraat’ niet correct is door een ‘drukfout’ maar wel degelijk ‘MoensStraat’ betekent, genaamd naar de voormalige ‘Drossaard’ Moens onder wiens bestuur ze werd aangelegd. (zie bijlage)

Volgens onze voorvaderen was de verdienste van drossaard Moens groot genoeg om een straat naar hem te noemen en het correct weergeven van iemands naam getuigt van een minimum aan respect jegens de persoon.

Uit andere historische bron vernemen we dat Drossaard Melchior Moens, heer van het Hof van der Galen in de 17de eeuw een Pootzak (Vorst) was en in de kerk van Vorst begraven werd. Zijn grafsteen ligt nu buiten de kerk weliswaar te verkommeren. Ook vanuit Vorst werd er 15 jaar geleden door Julien Hermans tevergeefs gevraagd om een straat te vernoemen naar Melchior Moens. Met een toekomstige gemeentelijke fusie in het verschiet laten we best deze gemiste kans van de Pootzakken niet onbenut en eigenen we ons best het recht op de straatnaam ‘Moensstraat’ toe.

Mogelijk zijn in het verleden in onze en andere gemeenten nog andere straatnaamspellingen niet correct gebeurd zoals 'Hagelweg' afkomstig was van 'Gagel' een heester die daar groeide en historisch gezien beter ‘Gagelweg’ was gespeld.

Meerhout beschikt over een goed werkende ‘culturele raad’ waarin heel wat deskundigheid is terug te vinden. De ‘Heemkundige kring’ en het ‘VVV Meerhout’ zijn hierin vertegenwoordigd en bieden heel wat adviserende ondersteuning aan straatnaamgeving. Het is wellicht aangewezen om met betrekking tot de naamgeving van straatnaam ‘Moens(s)traat’ de culturele raad hierover advies vragen.

Het corrigeren van deze straatnaam zou een rehabilitatie zijn voor deze historisch belangrijke Meerhoutse persoon met een bekendmaking van de herkomst van de naam Moensstraat. Een verklarend onderschrift zoals bij een aantal andere straatnamen zou een oplossing kunnen zijn.

 

Voorstel tot beslissing:

Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord om een correctie en/of toelichting door te voeren van historisch gezien onjuist gespelde straatnamen zoals ‘Moens(s)straat’

Art. 2 Voorafgaand aan de correctie en/of toelichting zal advies gevraagd worden aan de culturele raad

 

Stemming op naam:

Stemming artikel 1

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming artikel 2

Met 9 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

24. Verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaatsen'

 

 

Verzoekschrift aan de dagorde toegevoegd overeenkomstig artikel 40 tot en met 42 van het

huishoudelijk reglement van de gemeenteraad door Jos Delarbre.

 

FEITEN EN CONTEXT

Een gemeente groeit elke dag. Sinds het begin van deze eeuw is die groei zelfs niet gestopt. Dat zorgt voor meer leven en diversiteit, maar uiteraard ook voor tal van grotere en nieuwe uitdagingen.

Die uitdaging is groot, maar biedt ook voldoening.

In een steeds groeiende gemeente moet men ook oog hebben voor het verleden. De begraafplaatsen liggen Rouwzorg Kempen nauw aan het hart. Het is dan ook onze grootste zorg dat het goed verzorgde, serene rustplekken blijven. Investeren in toegankelijkheid van begraafplaatsen en ze laten vergroenen met respect voor de overledenen en hun nabestaanden is een noodzaak. Zo worden het groene oases van rust waar men kan stilstaan bij het verleden en waar het verleden een gezicht krijgt.

 

  1. Gaat de gemeente Meerhout, wanneer de begraafplaats aan de St.-Trudokerk wordt heraangelegd, ervoor zorgen dat nabestaanden hun overledenen aan de hand van een troostmuur of dergelijks toch nog kunnen herinneren en het afscheid een plaats kunnen geven? De foto’s op de grafzerken (die worden verwijderd) kunnen dan een plaats krijgen op de troostmuur. Zo ja, binnen welke termijn. Zo niet, waarom zal hier niet aan voldaan worden?

 

Verzoek

Bij de heraanleg van de begraafplaats aan de St.-Turdokerk zal de gemeente ervoor zorgen dat nabestaanden hun overledenen aan de hand van een troostmuur of dergelijks toch nog kunnen herinneren en het afscheid een plaats kunnen geven? De foto’s op de grafzerken (die worden verwijderd) kunnen dan een plaats krijgen op de troostmuur.

 

  1. Is er door de gemeente Meerhout nagedacht over de herinrichting van de nieuwe begraafplaats i.v.m. nieuwe rituelen o.a; sterrenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver? Gaat de gemeente Meerhout hierrond de noodzakelijke initiatieven nemen? Zo ja, binnen welke termijn zal de aanleg gebeuren? Zo niet, wat is de reden dat hier niet aan voldaan gaat worden?

 

Verzoek

De gemeente zal bij de herinrichting van de nieuwe begraafplaats rekening houden met nieuwe rituelen o.a; sterrenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver en hiervoor de nodige initiatieven nemen.

 

  1. Op welke termijn gaat de gemeente Meerhout zorgen dat er op de gemeentelijke begraafplaats een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren wordt aangelegd? Zo ja, binnen welke termijn?

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren aanleggen.

 

  1. Investeert de gemeente Meerhout binnen korte termijn in aangeduide wandelroutes die nabestaanden en bezoekers vlot naar alle zones van de begraafplaatsen leiden. Die wandelroutes zijn logisch, niet onnodig lang en vrij van obstakels. Gaat de gemeente de hoogteverschillen tussen de stenen wegwerken en de tussenpaden verharden en verbreden waar nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid? Zo ja, wanneer gaat de gemeente starten met de werken en tegen wanneer worden ze beëindigd?

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn aangeduide wandelroutes realiseren die nabestaanden en bezoekers vlot naar alle zones van de begraafplaatsen leiden. Die wandelroutes zijn logisch, niet onnodig lang en vrij van obstakels. De hoogteverschillen tussen de stenen worden weggewerkt en de tussenpaden verhard en verbreed waar nodig, om te voldoen aan de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid.

 

  1. Gaat de gemeente Meerhout rolstoelen ter beschikking stellen op de begraafplaatsen binnen korte termijn? Zo ja, vanaf wanneer zullen de inwoners hier beroep op kunnen doen?

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn rolstoelen ter beschikking stellen op de begraafplaatsen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 304

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021, meer bepaald artikelen 40 tot en met 42

 

ARGUMENTATIE

Volgens artikel 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 22 november 2021 kan iedere burger schriftelijk een verzoekschrift indienen.

 

XX

 

Tussenkomst

De gemeenteraadsleden stellen zich vragen over de wettelijkheid van het verzoekschrift. Het verzoekschrift werd immers ingediend door een burger in opdracht van een firma.

Algemeen directeur Flor Boven licht toe dat het huishoudelijk reglement stipuleert dat elke burger het recht heeft om een verzoekschrift in te dienen, door één of meerdere personen ondertekend. Het is dan ook voor discussie vatbaar of verenigingen en bedrijven van deze mogelijkheid gebruik mogen maken.

Voorzitter Jos Tordoor stelt voor om het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om verduidelijking te vragen en indien deze procedure correct blijkt een antwoord voor te bereiden om vervolgens op de gemeenteraad te agenderen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om verduidelijking te vragen of de indiener van een verzoekschrift in opdracht van een bedrijf een verzoekschrift mag indienen. Indien deze procedure correct blijkt zal het college van burgemeester en schepenen een antwoord voorbereiden waarover vervolgens op de gemeenteraad zal worden beslist.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

25. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 304 over 'Klacht bewust niet uitvoeren van gemeenteraadsbeslissingen binnen een redelijke termijn en herhaaldelijk beloofde uitvoeringstermijn'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 306 over 'Klacht – Spreekrecht gemeenteraadslid'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 308 over 'Klacht – niet publiceren reglement op gemeentelijke webtoepassing'

        Schepen Jan Melis deelt mee dat alle raadsleden vandaag een uitnodiging ontvangen voor de vernissage van de tentoonstelling rond Zjef Vanuytsel die zal plaatsvinden op 16 december 2022.

        Raadslid Wim Nysmans deelt mee dat artikel 23 van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 op internet werd teruggevonden. Hierin worden alle voorwaarden bepaald over het overwelven of inbuizen van grachten.

        Raadslid Peter Van den Broeck deelt mee dat de fractie Vlaams Belang in september een voorstel heeft gedaan om korting te geven op de Buzzy Pazz. Dit voorstel werd door de meerderheid weggestemd met de motivering dat dit in het meerjarenplan was opgenomen. Bij nazicht bleek dit inderdaad het geval, maar zonder vermelding van termijn en cijfers. Nog geen maand later stond dit nieuws op de website van lokaal bestuur Meerhout. Het bestuur gaat op deze manier met de pluimen lopen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

26. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

31. Vlaams Belang wenst een oplossing voor de parkeerproblematiek van vrachtwagens en daarbij de realisatie van een attractief ondernemers- en tewerkstellingsklimaat

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Meerhout is geografisch gunstig gelegen om logistieke ondersteuning te bieden aan economische bedrijvigheid en de transportindustrie. Het ENA (economisch netwerk Albertkanaal) doorkruist de gemeente met een multimodaal goederenvervoer dat gebruik maakt van meerdere vervoersmiddelen binnen de transportketen. Een combinatie van wegtransport (E313) binnenvaart (Albertkanaal) en het spoor.

Uit de recente omgevingsanalyse die ons aangereikt wordt door de gemeente blijkt dat Meerhout opmerkelijk ondermaats scoort in tewerkstelling (jobratio) op eigen grondgebied in vergelijking met onze buurgemeenten. Slechts 45,7 % tegenover 70,6 % gemiddeld in onze buurgemeenten. Dit resulteert in veel externe pendelbewegingen omdat 85,4 % van de loontrekkende bevolking buiten Meerhout werkt.

Meerhout telt heel wat vracht- en autobusvoerders waarbij het voertuig aanzien kan worden als hun werkplek. Parkeergelegenheid op Meerhouts grondgebied voor hun ‘werkplek’ zou de huidige negatieve jobratio gunstig kunnen beïnvloeden, onnodige verplaatsingen vermijden en minder parkeerhinder teweegbrengen in de woonkernen.

Een gemeentelijk parkeerterrein voor vrachtwagens/autobussen en aanhangwagens al dan niet in eigen beheer, al dan niet betalend, al dan niet bewaakt is het overwegen waard.

Een dergelijk parkeerterrein creëert niet alleen een attractief ondernemersklimaat maar tevens een gunstig tewerkstellingsklimaat en verminderde hinder in de woonkernen. De IOK  heeft in functie van Parkmanagement en duurzaam ondernemen heel wat expertise opgedaan en is dus best geplaatst om dergelijke parkeermogelijkheid ernstig met kennis van zaken te onderzoeken en te faciliteren. IOK staat immers als dienstverlenende vereniging voor de economische ontwikkeling van de Kempense gemeenten.

De locatie van de huidige gemeentelijke werkplaats, gelegen aan de Eindhoutsebaan en die op korte termijn zal verdwijnen of van bestemming veranderen is ideaal gelegen voor dergelijke parking: buiten de woonkernen, gemakkelijk bereikbaar, aan het ENA gebied en op een boogscheut van het op- en afritcomplex E 313 te Eindhout.

 

Voorstel tot beslissing:

De gemeente geeft opdracht aan de IOK om de mogelijkheid tot realisatie van een gemeentelijk parkeerterrein voor vrachtwagens op de locatie van de huidige gemeentelijke werkplaats ernstig te laten onderzoeken in afweging met tal van factoren zoals omgevingshinder, ontsluiting, verbetering van mobiliteit, stimulatie van tewerkstelling en verbetering van jobratio, attractief ondernemingsklimaat, strategisch ligging, vermindering van parkeerhinder in woonkernen, kosten-batenanalyse van eigen beheer, kosten van beheer in opdracht, betalend of niet, bewaakt of niet, potentiële kandidaten voor beheer in opdracht, overleg met transportbedrijven enz..

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter Van den Broeck.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

32. Vlaams Belang wenst betere bescherming van bouwkundig erfgoed dat vastgesteld is in de inventaris van waardvol bouwkundig onroerend erfgoed

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Terwijl vroeger bij sloping van gebouwen die opgenomen waren in de inventaris van waardevol bouwkundig erfgoed de gemeente verplicht advies diende te vragen aan de hogere overheid blijkt dit nu niet meer het geval te zijn.

Hierdoor dreigt waardevol bouwkundig erfgoed meer dan vroeger te verdwijnen omdat niet altijd vanuit de gemeente met de nodige kennis van zaken, en mogelijk onder druk van de bouwheer, de toelating tot slopen gegeven wordt.

De gemeente heeft een commissie ruimtelijke ordening (gecoro) welke om advies kan gevraagd worden of ongevraagd advies kan geven. Hierin zetelen verplicht een aantal deskundigen en vertegenwoordigers van de representatieve maatschappelijke geledingen (middenveld). Tussen het college van burgemeester en schepenen en de gecoro zijn er via een convenant afspraken vastgelegd over welke dossiers er bijkomend advies aan de gecoro gevraagd dient te worden. De sloping van bouwsels die opgenomen zijn in de inventaris van bouwkundig waardevol onroerend erfgoed is hierin niet opgenomen.

Het lijkt aangewezen om een vergunningsaanvraag tot sloping van een gebouw dat opgenomen is in de inventaris van waardevol onroerend erfgoed voor advies voor te leggen aan de gecoro.

 

Voorstel tot beslissing:

Art. 1 Het college treedt in overleg met de gecoro om de wenselijkheid na te gaan om de convenant tussen beiden uit te breiden met het verplicht advies over de sloop van één of meer gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van waardevol onroerend erfgoed.

Art. 2 De eerstvolgende gecoro vindt plaats op 17 januari 2023 en het college zal die wenselijkheid ter advisering alsdan laten agenderen.

 

Stemming op naam:

Met 9 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

27. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox deelt mee dat op 11 november herdenkingsplechtigheden plaatsvonden ter gelegenheid van de wapenstilstand. Opvallend was dat er ‘naar goede gewoonte’ geen plechtigheid met toespraken plaatsvond in de St. Trudo kerk.

  1. Waarom werd afgezien van de plechtigheid in de kerk, en zal dit in de toekomst ‘naar goede gewoonte’ ook niet meer gebeuren? Tijdens de plechtigheid aan het oorlogsmonument werd het commando tot groeten gegeven door de schepen van cultuur bij het spelen van de ‘Last Post’ en het ‘Belgisch volkslied’ maar niet voor het ‘Vlaams volkslied’. Alhoewel dit niet verplicht is, net zoals bij het spelen van de ‘Last Post’, is dit toch ook niet verboden.
  2. Waarom werd bij het spelen van het ‘Vlaams volkslied’ niet het commando tot groeten gegeven en wel bij het spelen van de ‘Last Post’?

Schepen Jan Melis antwoordt dat de 11 novemberviering door het lokaal bestuur wordt georganiseerd in samenwerking met Vaderlands Vredelievend Meerhout (VVM) die de overige herdenkingen ook voor hun rekening nemen. Enkele jaren geleden werden hierover nieuwe afspraken gemaakt en nam lokaal bestuur Meerhout de regie opnieuw zelf in handen. Dit hield in dat er een academische zitting wordt gehouden voorafgaand aan het neerleggen van de bloemenkransen en het spelen van de liederen. Aangezien lokaal bestuur Meerhout een neutrale positie wenste in te nemen, werd de misviering vervangen door een academische zitting. Schepen Jan Melis verduidelijkt eveneens dat hij geen bevel tot groeten heeft gegeven, maar dat hij wel voorafgaand aan de liederen aan alle toeschouwers gevraagd om een eerbiedwaardige houding aan te nemen. Verder neemt VVM de uitvoering van het protocol over. De ceremoniemeester binnen hun rangen gaf dit jaar het bevel tot groeten. Waarom bij de ‘Last Post’ werd gegroet en niet bij het ‘Vlaams volkslied’ kan best bij deze persoon worden afgestemd.

        Algemeen bestuur - Raadslid Rony Schuer heeft enkele vragen over het oude kerkhof aan de Sint-Trudokerk.

  1. Bestaat er een team of een groep mensen die het verdere verloop van het oude kerkhof bepalen?
  2. Wie is de verantwoordelijke?
  3. Is er iemand die de leiding heeft?
  4. Als er fouten gemaakt worden in verband met het kerkhof die financiële gevolgen hebben, worden deze fouten dan vermeld op de gemeenteraad?
  5. Zo niet, waarom?
  6. Zijn er in het verleden al fouten gemaakt?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt op de vragen:

  1. Ja. De teams die betrokken zijn in het project zijn team burgerzaken (o.a. voor het verwijderen van concessies en grafzerken), team openbare werken (projectbegeleiding bij uitvoering van de werken), de uitvoerende diensten voor alle werken in eigen beheer, teams groen en milieu (groenaanleg en regenwateropvang) en ten slotte team vrije tijd – cultuur met betrekking tot erfgoed. De betrokken externen met een adviserende rol over erfgoed en groenvoorzieningen zijn Stuifzand (een regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed tussen 7 gemeenten in de Kempen) en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
  2. Elk betrokken team heeft zijn verantwoordelijkheden. Hetzelfde geldt voor gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.
  3. Bij de uitbesteding van werken zal de projectbegeleider van openbare werken de taak van leidend ambtenaar opnemen.
  4. Fouten die financiële gevolgen hebben, leiden niet automatisch tot een melding aan de gemeenteraad. Wanneer de financiële gevolgen voor de gemeente zijn, dan moeten deze uitgaven goedgekeurd worden door het CBS of de gemeenteraad. Deze beslissingen liggen ter inzage van de raadleden.

Op de laatste vraag kan geen antwoord worden gegeven omdat deze niet voortijdig werd bezorgd.

Raadslid Rony Schuer specificeert zijn vraag. Werden er in het verleden stickers besteld en betaald die niet bruikbaar waren?

Voorzitter Jos Tordoor verzoekt om deze vraag bij de volgende gemeenteraad in te dienen als een mondelinge vraag. Dit geldt eveneens voor de volgende vraag.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Rony Schuer stelt een vraag over de weg die de Smissestraat met De Katvissers verbindt. Deze weg is in zeer slechte staat. Zonder een 4x4 is het bijna onmogelijk om door deze straat te wandelen of rijden. Wat gaat het lokaal bestuur aan de slechte staat van deze weg doen?

 

 

 

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 21.25 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 22.23 uur.

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 november 2022

 

28. Vaststellen aanpassing nr. 3 meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Zoals voorgeschreven bestaat het meerjarenplan uit een strategische nota, een financiële nota, een toelichting en documentatie.

 

Op 20 december 2021 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 vast.

 

Het BBC besluit van 30 maart 2018 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens één keer per jaar het meerjarenplan aanpassen. Een aanpassing van het meerjarenplan kan dienen om kredieten van het lopende boekjaar aan te passen, kredieten van een volgend boekjaar aan te passen of vast te stellen en de resultaten van het vorige boekjaar in te brengen.

 

Het ontwerp van meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 werd door de algemeen en financieel directeur in overleg met het managementteam opgesteld.

 

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de meerjarenplanaanpassing. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen.

        ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

        omzendbrief KBB/JABB/2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

ARGUMENTATIE

Op 23 mei 2022 stelde de gemeenteraad de jaarrekening 2021 van gemeente en OCMW vast. Het resultaat van de jaarrekening 2021 moet overgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 voor gemeente en OCMW Meerhout sluit af met volgende saldi:

 

 

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Beschikbaar budgettair resultaat

11 565 459

11 821 091

7 601 259

4 573 726

2 904 774

806 525

Autofinancieringsmarge

1 965 897

1 798 762

-210 187

381 154

562 946

744 208

 

De meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 is in evenwicht. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de geraamde autofinancieringsmarge is positief in 2025.

 

Het overzicht van de kredieten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn is terug te vinden in de bundel meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 op pagina 25.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de Vlaams Belang-fractie om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'Enkele beschouwing bij de meerjarenplanaanpassing 3 van 2020-2025 na analyse door onze begrotingsspecialist.

 

De cijfers kleuren bloedrood en de financiële toekomst gitzwart...

 

De negatieve resultaten van zowel het investeringsbudget als het financieringsbudget zorgen zowel voor 2022-2023-2024 en 2025 voor een negatief budgettair resultaat van het boekjaar.

 

Met deze cijfers wordt het zelfs quasi onmogelijk om nieuwe leningen aan te gaan daar er geen terugbetalingscapaciteit (autofinancieringsmarge) is!

 

De totale investering voor het gemeentelijk aandeel in de gemeenschappelijke werkplaats Geel-Meerhout wordt geraamd op (12.500 + 171.000 + 950.000 + 1.965.000) 3.098.500 €.  Hoe zal deze investering gefinancierd worden?  Eigen middelen? In hoeverre zijn de reserves toereikend aangezien deze investering initieel niet voorzien was?

Voor 2022 is er een herraming ( meer-uitgaven ) van 2.007.531 € voor de nieuwbouw gemeenteschool en aanpassingswerken gemeentehuis.

Vanwaar deze forse herraming en hoe denkt men deze te financieren?  Waarom werd deze initieel niet voorzien in de MJP om tegemoet te komen aan de ‘beheersmaatregelen’ zoals gesteld op pagina 43 : “Bij de opmaak van het meerjarenplan dient er een realistische projectplanning te worden opgemaakt die financieel en operationeel haalbaar is”? Dat moet toch duidelijk zijn voor de beleidsverantwoordelijken.

 

Uit al deze wijzigingen van het MJP blijkt duidelijk dat deze niet ernstig werd opgemaakt. Puur nattevingerwerk.

Men plant allerlei investeringen zonder enig besef van de impact op de gemeentefinanciën. Het lijkt wel op een ‘verlanglijstje’ zonder rekening te houden met de essentiële noden van onze mensen en de optimale uitvoering van de verplichte taken voor de gemeente.

 

Nu stilaan de financiële lijken uit de kast vallen, is het de vraag hoe men deze gaat " opruimen ".

Quid na 2024? Zullen er investeringen worden geschrapt?  Waar zal er worden bespaard? Schulden aangaan? Belastingenverhogingen? Fusioneren?

 

Samen met het MAT en de financiële prognose 2030 concluderen wij dat Meerhout virtueel FAILLIET is en er eigenlijk maar 1 oplossing is nl een rijke partner(s) zoeken... Dus zo snel mogelijk een huwelijksaanbod tot fusioneren plaatsen in het toekomstig belang van onze mensen. Structurele toekomstgerichte, tijdelijk niet populaire beslissingen nemen, getuigt van politieke moed. Het is aan het bestuur om door objectieve communicatie met en participatie van de bevolking, hiervoor voldoende maatschappelijk draagvlak te creëren.

 

Jarenlang budgettair wanbeleid omwille van allerlei politieke prestigeprojecten hebben ons in deze toestand gebracht.

In de investeringsbeslissingen werden duidelijk de verkeerde prioriteiten gelegd.

Zij die decennialang aan het stuur hebben gezeten, dragen hier een verpletterende verantwoordelijkheid.'

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

stelt de meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 gedeelte gemeente vast.

Artikel 2

keurt de meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 gedeelte OCMW goed.

Artikel 3

De meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 past de kredieten 2022 aan en stelt de kredieten 2023 vast.

Artikel 4

vraagt de meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 voor te leggen aan administratief toezicht overeenkomstig de geldende regelgeving.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links AMJP3_2020-2025_bundel.pdf Download
AMJP3_2020-2025_Documentatie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

29. Aanstellen financieel directeur - besloten zitting - geheime zitting

 

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beslist per 1 januari 2023 de voltijds financieel directeur aan te stellen in een proeftijd van 12 maanden, alzo aflopende op 31 december 2023, met oog op aanstelling in vast statutair verband als financieel directeur.

Artikel 2

De evaluatie tijdens de proeftijd zal gebeuren zoals thans voorzien is in het decreet lokaal bestuur, zijnde evaluatie door een evaluatiecomité bestaande uit het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad.

Deze vindt plaats op basis van een voorbereidend rapport opgesteld door externe deskundigen in het personeelsbeleid. Dit voorbereidend rapport wordt minstens opgemaakt op basis van een evaluatiegesprek tussen de externe deskundigen en de financieel directeur op proef en op basis van een onderzoek over de wijze van functioneren van de financieel directeur op proef waarbij de burgemeester, de voorzitter van het vast bureau, de leden van het managementteam en de voorzitter van de gemeenteraad betrokken worden.

Het evaluatiecomité bepaalt of het evaluatieresultaat gunstig of ongunstig is. Bij staking van stemmen is resultaat gunstig.

Er wordt aan de financieel directeur op proef in een tussentijdse terugkoppeling over de manier van functioneren voorzien en dit via tussentijdse functioneringsgesprekken na drie maanden in dienst zijn met de algemeen directeur, met het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad en met de algemeen directeur na 6 maanden in dienst zijn.

Bij ongunstige evaluatie van het functioneren van de financieel directeur op proef tijdens de proeftijd wordt de financieel directeur op proef niet vast benoemd en wordt de financieel directeur door de gemeenteraad ontslagen.

Artikel 3

Beslist de jaarwedde als financieel directeur per 1 januari 2023 vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 november 2022

 

30. Eedaflegging financieel directeur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In huidige zitting van de gemeenteraad werd de nieuwe financieel directeur aangesteld.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 , meer bepaald artikel 163

 

ARGUMENTATIE

De nieuwe financieel directeur dient de eed af te leggen in handen van de voorzitter in openbare vergadering van de gemeenteraad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging 'Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen' in handen van de voorzitter van de gemeenteraad door de in huidige zitting van de gemeenteraad aangestelde nieuwe financieel directeur.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.