Notulen Gemeenteraad op maandag 19 december 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Heidi Suls, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 2.

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

1. Goedkeuren notulen 28 november 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 28 november 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 28 november 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

2. Bekrachtigen burgemeesterbeslissing 'Vuurwerkverbod' van 6 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De burgemeester besliste op 6 december 2022 dat er in afwijking van de politiecodex een vuurwerkverbod wordt afgekondigd voor 31 december 2022 en 1 januari 2023.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 134 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen

        politiecodex politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

 

ARGUMENTATIE

De uitzondering die tot nog toe werd gemaakt voor het afsteken van vuurwerk tijdens oudejaarsavond is niet langer meer houdbaar. Sinds 2019 is het afsteken van vuurwerk de facto verboden. In 2019 beslist de Vlaamse overheid om het afsteken van vuurwerk in Vlaanderen te verbieden. Dat decreet werd in 2020 echter geschorst door het grondwettelijk hof. Echter, later in 2020 vaardigde de federale overheid een vuurwerkverbod uit in het kader van coronamaatregelen. In 2023 wordt normaliter de politiecodex gewijzigd en wordt het afsteken van vuurwerk bij politiereglement verboden. Omwille van de continuïteit maar ook omwille van brandveiligheid en dierenwelzijn wordt bij burgemeesterbesluit beslist om geen uitzonderingen meer toe te staan op het vuurwerkverbod tijdens oudejaarsnacht.

 

De burgemeesterbeslissing van 6 december 2022 dient op de eerstvolgende gemeenteraad te worden bekrachtigd indien nog van toepassing.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 6 december 2022 met betrekking tot een vuurwerkverbod tijdens oudejaarsnacht in afwijking van de huidige politiecodex.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

3. Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd vastgesteld op de gemeenteraad van 28 oktober 2019.

 

Op 22 november 2021 stelde de gemeenteraad de wijzigingen vast in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat diverse decreten wijzigt met het oog op het versterken en moderniseren van de lokale democratie.

 

Het lokaal bestuur ontving op 29 november 2021 een bezwaar vanwege het Agentschap Binnenlands bestuur, waarna de gouverneur in haar besluit van 1 februari 2022 met referentie 2021.001515/LVD artikelen 3 § 2 en artikel 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vernietigde en een opmerking formuleerde aangaande artikel 43.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 38 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        gemeenteraadsbeslissing over vaststelling van het huishoudelijk reglement van 28 oktober 2019

        besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet versterking lokale democratie. Dit wijzigt onder andere artikel 31, 35, 38 en artikel 54 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 met ingang vanaf 14 augustus 2021

        gemeenteraadsbeslissing over wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dient te worden aangepast om conform te zijn met de regelgeving en rekening houdend met de bovenvermelde beslissing van de gouverneur.

 

Zo werden artikelen 3 § 2 en 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vernietigd door de beslissing van de gouverneur en moeten deze eruit worden gehaald.

Ook werd een opmerking geformuleerd aangaande artikel 43:

 

        'Volgens artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur kan het huishoudelijk reglement enkel aanvullende bepalingen bevatten omtrent de werking van de raad. U mag hierin dus geenszins beperkingen opnemen m.b.t. het gedrag van de raadsleden op de verschillende sociale media.''

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Gemeenteraadslid Mannu Dox vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 3 'Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad'.

'Enige tijd geleden was er discussie in welke mate er al dan niet een wederwoord toegelaten was naar aanleiding van een antwoord op een mondelinge vraag in de raad. Hierover werd advies gevraagd bij de gouverneur.

Het advies van de gouverneur van 3 december 2022 verwijst dienaangaande naar het antwoord van minister Bart Somers op een schriftelijke vraag. Hierin wordt vermeld “dat artikel 31 DLB niet expliciet voorziet in een recht tot tussenkomst of wederwoord naar aanleiding van een mondeling gestelde vraag en het daarop verkregen antwoord, maar dat een korte repliek eventueel tot de mogelijkheden behoort. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden. Uiteraard moet de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreden om dit in goede banen te leiden.”

Bij de opstelling van het ontwerp van gewijzigd huishoudelijk reglement was dit advies bij de gemeente nog niet bekend.

Het lijkt aangewezen om de essentie van dit advies mee op te nemen in het nieuwe gewijzigde huishoudelijk reglement om verdere discussies hieromtrent te vermijden.

Amendement

Bij de modaliteiten die gesteld worden in het huishoudelijk reglement betreffende het stellen van mondelinge vragen wordt volgende passage toegevoegd: “Bij het stellen van een mondelinge vraag en het daarop verkregen antwoord behoort een korte repliek tot de mogelijkheden. Het komt desgevallend de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden waarbij de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreedt.'

 

Met algemeenheid van stemmen

stemming amendement

 

Stemming op naam:

stemming hoofdvraag, rekening houdend met goedgekeurd amendement

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Wijzigt het bestaande reglement 'Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad', zoals omschreven in de gecoördineerde versie van het document '20221219_GR_huishoudelijk reglement', rekening houdend met het goedgekeurd amendement van de fractie Vlaams Belang. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 20 december 2022.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 20221219_GR_huishoudelijk reglement.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

4. Aanpassen rechtspositieregeling gemeentepersoneel teneinde eenvoudigere selectieprocedures voor bepaalde functies op lagere niveaus te kunnen organiseren

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt waarbij er meestal slechts weinig werkzoekenden per vacature zijn, een situatie die thans ondermeer bij zorggerichte functies een dramatische situatie aanneemt, is het aangewezen de instroomdrempel te verlagen door in de mogelijkheid te voorzien tot eenvoudigere beperktere selectieprocedures voor aanwervingen in functies zonder of met eerder beperkte scholingsvereisten.

Een aanwerving in contractueel verband voor onbepaalde duur zou voor deze functies best ook mogelijk gemaakt worden op basis van een grondig sollicitatiegesprek, desgevallend wel via een samengestelde selectiecommissie bestaande uit interne en externe deskundigen.

Er wordt hierbij vooral gedacht aan aanwervingen van nieuwe kinderbegeleid(st)ers voor de buitenschoolse kinderopvang en aan schoonmaak(st)ers voor het schoonmaakteam en eventueel nog aan andere aanwervingen op D1-D3- of E1-E3-niveau.

Het weglaten van de algemene standaardverplichting tot het toepassen van nog een andere selectietechniek dan het grondig sollicitatiegesprek zoals een competentieproef, een gevalstudie of een praktische proef voor de functies zonder of met eerder lager scholingsniveau belet uiteraard niet om functie per functie en vacature per vacature te bekijken of er bij de opstart van de selectieprocedure alsnog een extra selectietechniek zal toegepast worden indien aangewezen.

Een soortgelijke mogelijkheid tot aanwervingen in contractuele tewerkstellingen voor onbepaalde duur, enkel op basis van een grondig sollicitatiegesprek, is in de OCMW-rechtspositieregeling al jaren voorzien voor de op een lager niveau gesitueerde functies binnen het woonzorgcentrum en voor poetsdames/-heren) bij de dienstencheque poetshulp aan huis.

 

De daartoe voorgestelde aanpassing aan de rechtspositieregeling werd:

        besproken en gunstig geadviseerd in het managementteam van 6 december 2022

        besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 9 december 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022

 

ARGUMENTATIE

Door de felle concurrentie op de arbeidsmarkt, ook voor ongeschoolde en minder geschoolde functies, is het aangewezen om binnen de rechtspositieregeling een basis te creëren die het mogelijk maakt om voor selectieprocedures voor een aantal functies waarvoor een minder hoog scholingsniveau vereist is, een vereenvoudiging en versnelling door te voeren om alzo de mogelijke instroomdrempel te verlagen.

Dit kan door de mogelijkheid te voorzien om voor die functies in de selectieprocedures voor contractuele aanstellingen van onbepaalde duur eventueel enkel een grondig sollicitatiegesprek als selectietechniek toe te passen.

Dit grondig sollicitatiegesprek dient wel steeds afgenomen geworden door een selectiecommissie bestaande uit deskundigen waarbij minimaal één externe deskundige aanwezig is en dit na bekendmaking en oproeping tot kandidaatstelling.

Niets belet uiteraard dat er bij de openstelling van de vacatures en de opstart van de selectieprocedures voor deze functies zonder of met lager vereist scholingsniveau toch nog voor geopteerd zou worden om extra selectietechnieken te zullen toepassen indien dit aangewezen is.         

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 7 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer en Toon Hendrickx), 3 onthoudingen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist navolgende aanpassing te doen aan de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel:

Onder Titel 2 De loopbaan, Hoofdstuk 3 De selectieprocedure, afdeling 3 algemene regels voor de selecties, artikel 18 Paragraaf 2 als navolgend te wijzigen:

Bovenop de selectietechniek bepaald in paragraaf 1 geldt het volgende:

    voor de graad van algemeen directeur wordt elke selectie aangevuld met ten minste één selectietechniek en een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst

    voor de graad van financieel directeur wordt elke selectie aangevuld met ten minste één selectietechniek en een test die het financieel-economisch inzicht van de kandidaten toetst

    voor functies van niveau A en B wordt elke selectie aangevuld met ten minste twee selectietechnieken

    voor functies van niveau C, C4-C5 en D4-D5 wordt elke selectie aangevuld met ten minste één selectietechniek

    voor de functies van kinderbeleid(st)er bij de buitenschoolse kinderopvang niveau, thans IFIC-looncategorie 11 voorheen niveau C1-C3, van schoonmaakster schoonmaakteam niveau E1-E3, van vak-/werk-(man)(vrouw) niveau D1-D3 of E1-E3 en van zaalwachter niveau D1-D3 mag eventueel in de selectieprocedure een grondig sollicitatiegesprek als enige selectietechniek ingepland worden maar kan er functie per functie en vacature per vacature bij de opstart van de selectieprocedure wel voor een extra selectietechniek geopteerd worden indien dit aangewezen is.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 20221219_GR_G_RPR_nieuwe gecoördineerde versie met wijziging art 18§2.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

5. Opheffen en vaststellen retributiereglement conformiteitsattesten

 

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 27 mei 2019 keurde de gemeenteraad het 'Retributiereglement conformiteitsattesten - aanslagjaren 2019-2025' goed.

 

Op 14 december 2020 trok de gemeenteraad de beslissing van 27 mei 2019 in en stelde het nieuw 'Retributiereglement conformiteitsattesten - aanslagjaren 2021-2025' vast.

 

Het nieuwe reglement wordt vastgesteld voor een periode van drie jaar en gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

Het voorstel is om de gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 voor het huidige 'Retributiereglement conformiteitsattesten - aanslagjaren 2021-2025' in te trekken vanaf 31 december 2022 en het nieuwe te laten ingaan op 1 januari 2023.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen

        artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website

        artikel 330 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking

        decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

        omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 2, titel 7, hoofdstuk 2: algemeen bestuurlijk toezicht

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

ARGUMENTATIE

Er werden inhoudelijk geen wijzigingen in de tarieven doorgevoerd. Het betreft enkel een verduidelijking van de formulering die wordt afgestemd op het gemeentelijk reglement conformiteitsattesten.

 

Omwille van de voorgaande motivatie verdient het aanbeveling om het retributiereglement 'conformiteitsattesten- aanslagjaren 2023-2025' vast te stellen. Het huidige reglement is vanaf 31 december 2022 niet meer van toepassing.

Het retributiereglement 'conformiteitsattesten' - aanslagjaren 2023-2025' moet worden vastgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 20 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beslist het reglement 'retributiereglement conformiteitsattesten - aanslagjaren 2021-2025', vastgesteld door de gemeenteraad op 14 december 2020, op te heffen met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 2

Stelt het nieuwe gemeentelijk retributiereglement 'conformiteitsattesten - aanslagjaren 2023-2025', zoals omschreven in het document '20221219_GR_Retributiereglement conformiteitsattesten', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 20221219_GR_Retributiereglement conformiteitsattesten.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

6. Vaststellen wijzigingen retributiereglement aanslagjaar 2023-2025 - retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huidige retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op openbaar domein loopt tot 31 december 2025. Het nieuwe retributiereglement wordt vastgesteld voor een periode van 3 jaar en gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen

        artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website

        artikel 330 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking

        decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit

        gemeenteraadsbeslissing 20 januari 2020 over 'Vaststellen retributiereglement aanslagjaar 2020-2025 - retributie op werken aan nutsvoorzieningen op openbaar domein'

        gemeenteraadsbeslissing 28 november 2022 over 'Vaststellen wijzigingen retributiereglement aanslagjaar 2023-2025 - retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein'

 

ARGUMENTATIE

Het huidige reglement dient gewijzigd te worden omdat de tarieven die van toepassing zijn voor de berekening van de retributievergoeding voor sleufwerken niet meer voldoen aan de doorgevoerde prijsstijgingen.

Op de basisbedragen werd een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals jaarlijks gepubliceerd in augustus van:

- 1,26% voor 2020 ten opzichte van 2019

- 0,82% voor 2021 ten opzichte van 2020

- 2,73% voor 2022 ten opzichte van 2021.

 

De wijzigingen aan het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op openbaar domein 2023-2025 moet worden vastgesteld door de gemeenteraad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt de wijzigingen vast aan het gemeentelijk retributiereglement op 'werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op openbaar domein - aanslagjaren 2023-2025', zoals omschreven in het document '20221219_reglement_nutsvoorzieningen Elektriciteit & Gas', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het aangepaste reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 20221219_reglement_nutsvoorzieningen Electriciteit & Gas.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

7. Vaststellen retributiereglement UiTPAS aanslagjaar 2023-2025

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het nieuwe retributiereglement 'UiTPAS' wordt vastgesteld voor een periode van 3 jaar en gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen

        artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website

        artikel 330 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking

        decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit

        gemeenteraadsbeslissing van 19 april 2022 over 'Goedkeuren overeenkomst toetreding tot UiTPASregio Kempen'

 

 

ARGUMENTATIE

Het retributiereglement 'UiTPAS 2023-2025' moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het nieuw gemeentelijk retributiegreglement 'UiTPAS - aanslagjaren 2023-2025', zoals omschreven in het document '20221219_Retributiereglement UiTPAS', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 20221219_Retributiereglement UiTPAS.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

8. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK betreffende 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel, voor de looptijd van 48 maanden.

De voorziene startdatum is 1 januari 2023.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 4 november 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' gegund aan Sodexo, Pleinstraat 15 te 1050 Brussel, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 4,88 euro exclusief btw of 5,90 euro inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd is bepaald op 77 395,78 euro exclusief btw of 93 648,89 euro inclusief btw.

 

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 648 euro inclusief btw.

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-HRM3/0112-00/615990/GEMEENTE/Dienstprestaties

Jaar: 2023-2024-2025

Beschikbaar:  2023:  26 350 euro

   2024:  26 350 euro

   2025:  26 350 euro

 

Bedrag:   2023:      162 euro

   2024:      162 euro

   2025:      162 euro

   2026:      162 euro

 

Er is geen visum vereist.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' voor een bedrag van 648 euro inclusief btw goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

9. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK betreffende 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leasen van fietsen aan het personeel van diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.

De voorziene startdatum is 1 november 2022.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van de intergemeentelijke aankoopdienst op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 7 oktober 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' gegund aan en bij mededeling van 27 oktober 2022 gesloten met: o2o bv, Farmanstraat 46, 9000 Gent.

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 276 629,94 euro inclusief alle kosten, taksen en btw.

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Beperkte financiële gevolgen voor de gemeente.

De gemeente is als werkgever enkel de aanbieder van deze dienstverlening via de aankoopcentrale IOK. De personeelsleden die desgevallend vrijwillig instappen in de aangeboden fietsleaseformule zullen zelf de leasekosten van de door hen bestelde fietslease dienen te dragen.

Dit zal hoofdzakelijk gebeuren via de omzetting van de eindjaartoelage in een theoretisch budget voor voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit zijnde in concreto voor fietsleasing en waarbij het niet voor fietslease aangewende deel van dit theoretisch budget het karakter van eindejaartoelage verliest en als een gewone premie na inhouding de wettelijk benodigde fiscale en sociale inhoudingen zal uitgekeerd worden.    

De gemeente doet zelf geen financiële tussenkomst in de fietsleasekosten van de personeelsleden ,wel zal de gemeente de leasekosten telkens een aantal maanden dienen te prefinancieren alvorens de afrekening met de eraan deelnemende personeelsleden kan plaatsvinden, daar dit hoofdzakelijk zal dienen te gebeuren via het daartoe gevormde theoretisch mobiliteitsbudget via omzetting van de eindejaarstoelage die pas op het einde van het jaar beschikbaar en opeisbaar wordt.

 

Er is voldoende budget beschikbaar op de registratiesleutel GBB2-HRM1/620100/GEMEENTE/CBS Wedde en vergoedingen vastbenoemden en GBB2-HRM1/620200/GEMEENTE/CBS Wedde en vergoedingen contractuelen voor de verschillende beleidsitems (teams) voor de prefinanciering.

 

Er is een visum aangevraagd 28 november 2022.

De waarnemend financieel directeur heeft een visum verleend met nummer 2022-67-G op 29 november 2022.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist dat de gemeente toetreedt tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' voor een bedrag van 276 629,94 euro inclusief alle kosten, taksen en btw.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

10. Goedkeuren sponsoring Nike - jeugdsport 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Sinds jaren sponsort Nike Customer Service Centre Belgium, Nikelaan 1, 2430 Laakdal een bedrag van 6 200 euro in functie van de jeugdsport.

 

De verdeling gebeurde tot en met 2017 door Nike zelf:

        aan de Sportraad voor de organisatie van jeugdsportevenementen

        aan de scholen voor de aankoop van sportmaterialen

        aan de sportclubs met jeugdwerking

        aan de sportclubs met grote jeugdsportevenementen.

 

Sinds 2018 maakt Nike Customer Service Centre Belgium het bedrag in één som over op rekening van het gemeentebestuur en staat het gemeentebestuur zelf in voor de verdeling in functie van jeugdsport. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het sponsorbedrag van 6 200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium te aanvaarden en het voorstel tot verdeling 2022 goed te keuren.

 

De Sportraad gaf op 14 november 2022 een positief advies over de verdeling 2022 van het sponsorbedrag van Nike Customer Service Centre Belgium in funcie van jeugdsport.

 

ARGUMENTATIE

De sportclubs, scholen en Sportraad rekenen op de jaarlijkse steun van Nike Customer Service Centre Belgium in hun budgetopmaak 2022-2023.

 

Bij een eerstvolgende aanpassing van het reglement 'gemeentelijke subsidies voor sportverenigingen' wordt een voorstel opgenomen om de verdeling van het jaarlijkse sponsorbedrag van Nike in functie van jeugdsport mee te integreren in een reglement.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad aanvaardt de jaarlijkse sponsoring van 6 200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium in functie van jeugdsport en keurt het voorstel tot verdeling 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

11. Opheffen en vaststellen reglement Stuifzandbibliotheken

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In oktober 2021 traden de zeven Stuifzandbibliotheken (voordien nog CNEK-bibliotheken geheten), bestaande uit de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie, samen toe tot het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS). Sindsdien werken deze bibliotheken nauw samen en hebben ze ook een gezamenlijk bibliotheekreglement. Dit reglement werd in Meerhout goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2020. Op 1 januari 2023 sluiten alle gemeenten van Stuifzand aan op de UITPAS Kempen. Dat betekent dat een aantal artikelen van het gezamenlijk bibliotheekreglement moeten worden aangepast aan die nieuwe context. Aangezien het reglement moest worden aangepast, evalueerden alle bibliothecarissen en de coördinator van Stuifzand het hele reglement nog eens na één jaar werking en brachten nog enkele kleine wijzigingen aan die ter goedkeuring worden voorgelegd aan alle gemeenteraden van de zeven Stuifzandgemeenten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        bibliotheekreglement Stuifzandbibliotheken

        gezamenlijk bibliotheekreglement CNEK-bibliotheken

        uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad van 14 december 2020: goedkeuren gezamenlijk bibliotheekreglement CNEK-bibliotheken

        uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 4 mei 2020: principebeslissing eengemaakt bibliotheekreglement

        huishoudelijk reglement bibliotheek Meerhout

        uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad van 27 september 2021: aanpassing huishoudelijk reglement bibliotheek Meerhout

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
Deel 2: Het bestuur van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Titel 1 Hoofdstuk 1: Afdeling 3: De bevoegdheden van de gemeenteraad:

        artikel 40 § 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        artikel 41. De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 2° het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen

        decreet betreffende de bovenlokale cultuurwerking (citeeropschrift: 'Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018'):
Hoofdstuk IV. Structurele ondersteuning: Afdeling 2. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

        artikel 39. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, opgericht om duurzame voorwaarden te creëren om geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk te ontwikkelen, in stand te houden, en te verspreiden, kunnen op basis van dit decreet ondersteund worden met een werkingssubsidie. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vervullen een regisseursrol als verbinder, facilitator en verduurzamer van het bovenlokale culturele veld. De Vlaamse Regering kan deze regisseursrol nader bepalen.

 

ARGUMENTATIE

De artikelen die ter wijziging worden voorgelegd zijn de volgende:

 

- Artikel 5 (reglement goedgekeurd op 14 december 2020)

De bib kan een volgpas toekennen: een volgpas is een extra bibpas die je kan gebruiken voor een  bestaand lidmaatschap. Voor een volgpas betaalt de lener eenmalig 3 euro ongeacht het gebruik van  de e-ID of een bibpas als volgpas. 

 

Voorstel artikel 5 in het nieuwe reglement (1 januari 2023)

De bib kan een volgpas toekennen: een volgpas is een extra bibpas die je kan gebruiken voor een  bestaand lidmaatschap. Voor een volgpas betaalt de lener ouder dan 12 jaar eenmalig 3 euro ongeacht het gebruik van  de e-ID of een bibpas als volgpas.  

 

Gezien de taak van de bibliotheek als leesbevorderaar wordt sterk samengewerkt met de scholen. Aangezien de bibliotheken zo veel mogelijk kinderen willen bereiken, stellen ze voor om de volgpas voor lagereschoolkinderen gratis te maken.

 

- Artikel 6 (reglement goedgekeurd op 14 december 2020) 

Door lid te worden van de bib en dus het bibsysteem te gebruiken, geeft de lener de toestemming  dat de CNEK-bibliotheken (via cultuurconnect) gegevens van de lener bijhoudt.

 

Het gaat om:  

        Persoonsgegevens (naam en voornaam, contactgegevens, geslacht en geboortedatum)

        Rijksregisternummer (desgevallend uitgelezen uit de e-ID)  

        Communicatievoorkeuren  

        Bibgegevens: bibpasnummer, abonnementsgegevens, leenhistoriek, betalingshistoriek en  berichtenhistoriek.  

(...)

 

Voorstel artikel 6 in het nieuwe reglement

Door lid te worden van de bib en dus het bibsysteem te gebruiken, geeft de lener de toestemming  dat de Stuifzandbibliotheken (via cultuurconnect) gegevens van de lener bijhoudt.

 

Het gaat om:  

        Persoonsgegevens (naam en voornaam, contactgegevens, geslacht en geboortedatum)

        Rijksregisternummer

        Communicatievoorkeuren  

        Bibgegevens: bibpasnummer, abonnementsgegevens, leenhistoriek, betalingshistoriek en  berichtenhistoriek.

(...)  

 

Bij 'Rijksregisternummer' wordt 'desgevallend uitgelezen uit de e-ID' geschrapt wegens geen meerwaarde.

'CNEK-bibliotheken' wordt gewijzigd in 'Stuifzandbibliotheken' wegens de eerdere naamsverandering van het samenwerkingsverband.

 

- Artikel 11 (reglement goedgekeurd op 14 december 2020)

Een lener kan materialen uit een andere bib (inclusief de CNEK-bibliotheken) aanvragen via het  interbibliothecair leenverkeer (IBL). Per geslaagde aanvraag betaalt de lener 4 euro voor een  materiaal van een openbare bib in België of 8 euro voor een materiaal van een  wetenschappelijke bib in België. De lener betaalt ook bij het niet afhalen van de gevraagde materialen.  

De leentermijn voor deze materialen is maximaal 4 weken en kan niet worden verlengd. 

 

Voorstel artikel 11 in het nieuwe reglement

Een lener kan materialen uit een andere bib (inclusief de Stuifzandbibliotheken) aanvragen via het  interbibliothecair leenverkeer (IBL). Per geslaagde aanvraag betaalt de lener 4 euro voor een  materiaal van een openbare bib in België of 8 euro voor een materiaal van een  wetenschappelijke bib in België. De lener betaalt ook bij het niet afhalen van de gevraagde materialen.  

 

De zin 'De leentermijn voor deze materialen is maximaal 4 weken en kan niet worden verlengd' wordt geschrapt, omdat er een wijziging is in het Eengemaakt Bibliotheeksysteem: de leentermijn van materialen via interbibliothecair leenverkeer is gelijkgezet aan de normale leentermijn en kan dus ook worden verlengd.

'CNEK-bibliotheken' wordt gewijzigd in 'Stuifzandbibliotheken'.

 

- Artikel 19 (reglement goedgekeurd op 14 december 2020)

Instellingen en verenigingen binnen het werkingsgebied CNEK die een werkingsovereenkomst afsluiten met de bib, betalen geen lidgeld. Scholen betalen geen lidgeld en geen boetes. Leerlingen die via een scholenwerking lid worden van de bib, betalen geen boetes voor materialen die ze in kader van deze scholenwerking mogen ontlenen. 

 

Houders van een vrijetijdspas betalen de helft van het lidgeld op vertoon van een geldige pas in de bib van de woonplaats.

 

Voorstel artikel 19 in het nieuwe reglement

Instellingen en verenigingen binnen het werkingsgebied van Stuifzand die een werkingsovereenkomst afsluiten met de bib, betalen geen lidgeld. Scholen waarmee een overeenkomst werd afgesloten betalen geen lidgeld en geen boetes. Leerlingen die via een scholenwerking lid worden van de bib, betalen geen boetes.

Houders van een UiTPAS met kortingtarief genieten de UiTPAS-korting op vertoon van een geldige pas in de bib.

 

De Stuifzandbibliotheken sluiten met zoveel mogelijk scholen binnen hun gemeente een scholenovereenkomst af opdat ze hun rol als leesbevorderaar optimaal kunnen invullen.

Wanneer een leerling eenmaal een leerlingstatuut heeft in het Eengemaakt Bibliotheeksysteem WISE kan geen onderscheid gemaakt worden tussen de materialen die de leerling via de school, dan wel 'privé' uitleent. De bibliotheken kunnen met andere woorden niet differentiëren in boetes.

Aangezien alle Stuifzandgemeenten in januari 2023 starten met de UiTPAS wordt de verwijzing naar de vrijetijdspas aangepast aan de UiTPAS conform het UiTPAS-principe van de 20-40-40 regel.

 

- Artikel 22 (reglement goedgekeurd op 14 december 2020)

Door zich in te schrijven, verklaart de bibgebruiker zich akkoord met het reglement.

De bibgebruiker kan een exemplaar van het reglement verkrijgen op eenvoudig verzoek en nalezen

op de website van de bib. Beslissingen in verband met invorderingen vallen onder de bevoegdheid

van de financieel directeur van de gemeente. Alle andere onvoorziene gevallen worden geregeld door de verantwoordelijke van de bib waar het probleem zich voordoet, en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.

Het college van burgemeester en schepenen kan voor de gemeentelijke vestigingen, op voorstel van de verantwoordelijke van de bib, het lidmaatschap intrekken en de toegang tot de bib ontzeggen, wanneer men zich niet schikt naar de bepalingen i.v.m. het gebruik van de bib. De betrokkene wordt hiervan in kennis gesteld.

 

Voorstel artikel 22 in het nieuwe reglement

Door zich in te schrijven, verklaart de bibgebruiker zich akkoord met het reglement.

De bibgebruiker kan een exemplaar van het reglement verkrijgen op eenvoudig verzoek en nalezen

op de website van de bib. Beslissingen in verband met invorderingen vallen onder de bevoegdheid

van de financieel directeur van de gemeente. Alle andere onvoorziene gevallen worden geregeld door de verantwoordelijke van de bib waar het probleem zich voordoet, en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.

Het college van burgemeester en schepenen kan voor de gemeentelijke vestigingen, op voorstel van de verantwoordelijke van de bib, het lidmaatschap intrekken en/of de toegang tot de bib ontzeggen, wanneer men zich niet schikt naar de bepalingen i.v.m. het gebruik van de bib. De betrokkene wordt hiervan in kennis gesteld.

 

Er wordt voorgesteld om het college van burgemeester en schepenen meerdere opties te geven om een misdragende bibliotheekgebruiker een sanctie te geven. Het lidmaatschap intrekken betekent dat de bibliotheek gebruiker in geen enkele Stuifzandbibliotheek meer kan ontlenen, maar hij/zij kan nog wel in alle vestigingen binnen. Wanneer de toegang tot de bibliotheek ontzegd wordt, kan hij/zij in gemeente x niet meer binnen in de bibliotheek, maar in de andere gemeenten wel.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Het reglement 'Gezamenlijk bibliotheekreglement CNEK-bibliotheken', vastgesteld door de gemeenteraad op 14 december 2020, wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2023, op de startdatum van de ingebruikname van het 'Bibreglement Stuifzandbibliotheken'.

Artikel 2

Stelt het bibreglement Stuifzandbibliotheken, zoals omschreven in het document '20230101_Bibreglement Stuifzandbibliotheken' vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen en is van toepassing vanaf 1 januari 2023.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links 2023 Bibreglement Stuifzandbibliotheken.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

12. Afschaffen van de gemeentelijke dienstverlening omtrent het afleveren van huisnummerbordjes

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Jarenlang werd door het lokaal bestuur een gratis huisnummerbordje voorzien als extra service naar de burger toe. Het lokaal bestuur leverde gratis huisnummerbordjes af bij inschrijving in een nieuwbouwwoning, bij een hernummering of wanneer burgers hierom verzochten, bijvoorbeeld wanneer het oude huisnummer stuk was. Dit waren degelijke huisnummerbordjes in reliëf die voldeden aan alle voorwaarden.

 

In 2015 is de leverancier 'Die Keure' helaas gestopt met het produceren van deze huisnummers. Zij waren toen de enige producent in België die huisnummerbordjes in reliëf kon aanmaken.

De onderhandelingen over de verkoop van hun machine waren destijds lopende, maar er kon geen zekerheid geboden worden.

 

Het lokaal bestuur is vervolgens op zoek gegaan naar een alternatief om de huisnummerbordjes alsnog te kunnen blijven voorzien, maar er was geen enkel vergelijkbaar alternatief (zelfde materiaal, zelfde druk, zelfde kwaliteit). Hiervoor is destijds ook rondvraag gedaan bij andere gemeenten.

 

Om alsnog huisnummers af te kunnen leveren werd overgeschakeld naar de firma INNI Print.

Deze huisnummers waren echter op geen enkele manier vergelijkbaar in kwaliteit met de huisnummers die het lokaal bestuur gewend was af te leveren. Het ging om PVC-plaatjes.

 

Van 2015 tot 2017 zijn er 56 aanvragen naar huisnummerbordjes geweest, waarvan 25 bestemd voor de Geelse Huisvestingsmaatschappij.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur: een wijziging in beleid van de gemeente moet voorwerp uitmaken van een gemeenteraadsbeslissing.

        omzendbrief 'Best Address' van 4 november 2020 betreffende richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer

 

ARGUMENTATIE

        Het lokaal bestuur is bevoegd voor het toekennen van een huisnummer maar is echter niet verplicht om haar inwoners te voorzien van een huisnummerbordje.

        Omwille van het beperkt aantal aanvragen, de vele huisnummerbordjes die na herhaaldelijke herinnering niet werden opgehaald (en vaak ook niet herbruikbaar waren omwille van verschillende nummers die nodig waren) en de kwaliteit die niet langer volstond, werd ervoor gekozen om te stoppen met het afleveren van huisnummerbordjes.

        Team burgerzaken ontving sinds de afschaffing van het afleveren van de huisnummerbordjes nog zeer weinig tot zo goed als geen vragen meer.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat akkoord met de afschaffing van het afleveren van huisnummerbordjes.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

13. Goedkeuren actieplan energiearmoede

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Binnen de werking van Kempens Woonplatform wordt er gewerkt rond 3 beleidsprioriteiten:

      de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden

      de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving

      de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.

Het doel van het woonbeleid is te zorgen dat zo veel mogelijk mensen een goede, voor hen aangepaste woning vinden die ze kunnen betalen. Binnen de eerste beleidsprioriteit werd daarom aan elke gemeente gevraagd om een doelgroep af te bakenen, waarvan verondersteld wordt of geweten is dat die doelgroep problemen ondervindt op de woningmarkt, hiervoor een onderzoeksnota op te maken en vervolgens een actieplan met lokale, haalbare acties. Het college van burgemeester en schepen besliste op 31 augustus 2020 om de doelgroep ‘gezinnen in energiearmoede’ in kaart te brengen en heeft hierbij volgende onderzoeksvraag geformuleerd: ‘Hoe de energiearmoede in gezinnen terugdringen?’.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd

        ministerieel besluit van Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele van 12 december 2019 houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025, onder andere van het IGS-project waaraan de gemeente deelneemt

        besluit Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021, in het bijzonder Boek 2, Deel 2, Titel 4 (Subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid), zoals gewijzigd

        Vlaamse Codex Wonen van 2021 (gecodificeerde decreten over het Vlaams woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020), zoals gewijzigd

 

ARGUMENTATIE

Naar aanleiding van de geformuleerde onderzoeksvraag werd in 2021 een onderzoeksnota opgemaakt over de betrokken doelgroep. De belangrijkste bevindingen van de onderzoeksnota werden in 2021 uitvoerig toegelicht aan de betrokken gemeenten in 2 werkgroepen.

Op basis van de onderzoeksnota en de reacties uit de werkgroepen werd een eerste voorstel van acties uitgewerkt. Dit voorstel werd in eerste instantie teruggekoppeld met deskundigen uit het werkveld. Vervolgens werd het teruggekoppeld met de werkgroep van de betrokken gemeenten op 10 mei 2022. Op basis van deze besprekingen werd een voorstel van actieplan opgemaakt, dat tijdens een bilateraal overleg op 29 juni 2022 werd besproken met het bestuur.

Dit voorstel van actieplan werd intern nog besproken, waarbij bekeken werd welke acties het lokale bestuur wenselijk en haalbaar acht om uit te voeren in de periode 2023-2025. Dit werd vervolgens besproken op het lokaal woonoverleg op 23 november 2022. Het actieplan dat bijgevoegd is bij dit besluit is het resultaat van deze besprekingen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het bijgevoegde actieplan voor de doelgroep ‘gezinnen in energiearmoede’ goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 19 december 2022

 

14. Opheffen en vaststellen gemeentelijk reglement conformiteitsattesten

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 12 december 2019 keurde de bevoegde minister het subsidiedossier van Kempens Woonplatform goed. Hierbij werd het beperken van de geldigheidsduur van 'conformiteitsattesten’ als aanvullende activiteit opgenomen.

 

Het gemeentelijk reglement conformiteitsattesten werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 mei 2019.

 

Op 14 december 2020 trok de gemeenteraad de beslissing van 27 mei 2019 in en stelde het nieuwe gemeentelijk reglement conformiteitsattesten vast.

 

Het ontwerp van reglement werd besproken op het woonoverleg van 23 november 2022.

 

De conformiteit van de woning of kamer kan worden vastgesteld door de bevoegde personen, zoals opgenomen in artikel 3.4 van de Vlaamse Codex Wonen.

 

Het lokaal bestuur wenst in te zetten op het bevorderen van de woningkwaliteit met het oog op het realiseren van het recht op menswaardig wonen.

 

In het kader van het conformiteitsonderzoek zijn de mogelijke gebreken aan een woning onderverdeeld in 3 categorieën:

 gebreken van categorie I: kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken

 gebreken van categorie II: ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning

 gebreken van categorie III: ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

De burgemeester of de gewestelijk ambtenaar van het Agentschap Wonen-Vlaanderen kan een conformiteitsattest weigeren en een woning of kamer ongeschikt verklaren, indien onder meer uit het technisch verslag van een conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of een kamer minstens één gebrek vertoont uit categorie II of categorie III; dat 7 of meer gebreken uit categorie I gelijkgesteld worden met 1 gebrek uit categorie II.

 

Het conformiteitsattest vervalt van rechtswege onder meer vanaf het ogenblik dat er een termijn van 10 jaar of een termijn die vastgesteld wordt door de gemeenteraad, met een maximum van 10 jaar, is verstreken na de afgifte van het conformiteitsattest. De gemeenteraad de termijn derhalve kan beperken bij verordening.

 

Een verhuurder die beschikt over een conformiteitsattest kan aantonen dat de woning of kamer op het moment van het conformiteitsonderzoek conform is aan de geldende veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        de gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, zoals gewijzigd, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021

        het besluit van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

ARGUMENTATIE

In de huidige verordening ‘beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest’ is voorzien dat de geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd beperkt wordt tot 31 december 2022, indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat bij een woning of kamer in minstens 1 woonlokaal of badkamer algemeen nog enkel glas aanwezig is. Dat de conformiteitsattesten voor dergelijke woningen en kamers bijgevolg automatisch komen te vervallen op 31 december 2022.

De algemene aanwezigheid van enkel glas in minstens 1 woonlokaal of badkamer bij een woning of kamer geldt vanaf 1 januari 2023 bij een conformiteitsonderzoek als een gebrek van categorie II, waardoor het conformiteitsattest dan geweigerd kan worden en de woning of de kamer ongeschikt verklaard kan worden, zonder dat er andere gebreken hiervoor nodig zijn. Woningen of kamers met een dergelijk gebrek komen vanaf 1 januari 2023 bijgevolg principieel niet meer in aanmerking voor de afgifte van een conformiteitsattest. De beperking van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor dergelijke woningen en kamers die voorzien is in de voorgaande verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest, wordt bijgevolg zonder voorwerp voor conformiteitsattesten die vanaf 1 januari 2023 worden afgeleverd. Deze beperking wordt niet meer voorzien in de nieuwe verordening.

 

De kwaliteit van woningen en kamers kan te allen tijde verslechteren. Eén enkel gebrek van categorie I is onvoldoende ernstig voor een weigering van het conformiteitsattest en ongeschiktheidsverklaring. Een woning of kamer met 5 of meer gebreken uit categorie I kan snel evolueren tot meerdere kleinere gebreken of tot een ernstig gebrek en bijgevolg ook naar niet=conforme woningen en kamers. Een beperking van de geldigheidsduur voor een dergelijke situatie is wel nog steeds wenselijk.

 

De kostprijs voor de behandeling van een conformiteitsattest kan vastgelegd worden in een gemeentelijk retributiereglement of, bij afwezigheid van een gemeentelijk retributiereglement, wordt het conformiteitsattest gratis behandeld. De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest voor zelfstandige woningen en kamerwoningen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het gemeentelijk reglement conformiteitsattesten, vastgesteld op 14 december 2020 door de gemeenteraad, op met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 2

Stelt het 'Reglement conformiteitsattesten' als volgt vast:

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd vanaf de inwerkingtreding van dit reglement, wordt beperkt tot 5 jaar indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of kamer 5 of meer gebreken vertoont uit categorie I.

Artikel 3

Stelt dit reglement van toepassing vanaf 1 januari 2023.

Artikel 4

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

15. Vlaams Belang wenst ruimere bekendmaking van klokkenluidersrichtlijnen bij het gemeentepersoneel

 

 

Beslissing

Vanuit de politiek komen er geregeld klachten bij de gouverneur over de werking van het gemeentebestuur. In heel wat gevallen heeft de gouverneur corrigerende aanbevelingen gedaan en zelfs verschillende keren beslissingen vernietigd. Het kan niet anders dan dat gemeentepersoneelsleden die van dichtbij betrokken zijn bij het functioneren van de gemeente soms op de hoogte zijn van inbreuken tegen de bestaande wetgeving.

Om begrijpelijke wijze durven ze niet altijd vanuit hun ondergeschikte positie deze mistoestanden aanklagen. Een bijzondere bescherming voor deze klokkenluiders is dan ook voorzien in de wetgeving maar weinig personeelsleden zijn van de aangepaste klokkenluidersregeling op de hoogte.

Het lijkt dan ook aangewezen de inhoud van onderstaande actuele tekst via het gemeentelijk intranet aan de personeelsleden kenbaar te maken.

 

Aanpassing klokkenluidersregeling voor Vlaamse overheid en lokale besturen

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Provinciedecreet, het decreet over het lokaal bestuur en het Bestuursdecreet wijzigt, om een aangescherpte klokkenluidersregeling in te voeren voor de Vlaamse overheid en lokale besturen. De regeling volgt de Europese richtlijn, die stelt dat lidstaten moeten zorgen voor veilige interne en externe meldkanalen en beschermingsmaatregelen voor klokkenluiders. De richtlijn wil personen beschermen die op het werk verkregen informatie over inbreuken op EU-regelgeving melden. Het wijzigingsdecreet verruimt dit naar alle inbreuken op wetgeving die in Vlaanderen van toepassing is. Het decreet werd op 16 november 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Voor werknemers en externen

De Klokkenluidersrichtlijn omvat enkel de categorie ‘werknemers’ die voor bescherming in aanmerking komen. Dit wil zeggen dat politieke vertegenwoordigers niet onder het toepassingsgebied van de klokkenluidersregeling vallen.

In uitvoering van de Klokkenluidersregeling moet rekening gehouden worden met de unieke positie van de personeelsleden, als bewakers van het algemeen belang. Bij het melden van inbreuken blijft uiteraard de loyauteit van de werknemer ten aanzien van de werkgever en de goede werking van de organisatie belangrijk.

De Klokkenluidersrichtlijn beschermt niet alleen het eigen personeel van de organisatie, maar ook al de volgende personen:
a) aandeelhouders en personen die behoren tot het bestuurlijk, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van een overheidsinstantie, met inbegrip van leden die niet bij het dagelijks bestuur zijn betrokken, vrijwilligers en bezoldigde of onbezoldigde stagiairs;

b) aannemers, onderaannemers en leveranciers en iedereen die werkt onder hun toezicht en leiding;

c) personen die informatie over inbreuken hebben verkregen in een inmiddels beëindigde werkrelatie; 

Duidelijke meldkanalen en bescherming van de melders

De tekst duidt de betrokken meldkanalen binnen de verschillende overheidsdiensten aan. Het breidt ook het toepassingsgebied van de richtlijn uit naar alle regelgeving die geldt in Vlaanderen. 

Personeelsleden en externen (zoals vrijwilligers, ex-werknemers, aandeelhouders...) kunnen terecht bij zowel de interne als externe meldkanalen. Voor wat betreft het lokale bestuur wordt gekozen om het interne meldkanaal voor te behouden aan personeelsleden. 

Voor wat betreft de optie uit artikel 11 van de richtlijn, die toestaat om geen gevolg te geven aan bepaalde meldingen of bij een groot aantal meldingen een prioriteit te geven aan de meest ernstige, is dit een mogelijkheid voor de externe meldkanalen, met name Audit Vlaanderen en de Vlaamse Ombudsdienst. 

Het decreet bevat verder bepalingen over de registratie en behandeling van de meldingen, en een lijst van maatregelen die daarna niet mogen genomen worden omdat ze als vergelding kunnen worden beschouwd. 

Personeelsleden van de overheidsinstanties en externen kunnen schriftelijk of mondeling bij de Vlaamse Ombudsdienst, in zijn hoedanigheid van meldingskanaal, inbreuken of informatie over inbreuken, begaan door deze overheidsinstanties, melden.

Deze meldingen kunnen anoniem gebeuren. De Vlaamse Ombudsdienst zendt een ontvangstmelding aan de melder binnen de zeven dagen nadat hij de melding heeft ontvangen, tenzij de melder zich uitdrukkelijk verzet tegen die

ontvangstmelding of het krijgen van die ontvangstmelding de bescherming van de identiteit van de melder in gevaar brengt. De Vlaamse Ombudsdienst kan bij meldingen beslissen om de melding niet in behandeling te nemen indien de inbreuk van geringe betekenis is of indien de melding betrekking heeft op feiten die in een eerdere melding van de melder al zijn behandeld en de nieuwe melding geen nieuwe informatie van betekenis bevat. In de gevallen, vermeld in het derde lid, stuurt de Vlaamse Ombudsdienst de melder binnen zeven dagen nadat hij de melding heeft ontvangen, de beslissing om de melding niet in behandeling te nemen en een motivering voor deze beslissing.

Bron: VVSG, 08/09/2022 - Klokkenluidersregeling kan beter

Bron: Vlaamse Regering, 18 november 2022. Goedkeuring definitieve tekst. 

 

Voorstel van beslissing

Via het intranet zullen de werknemers van de gemeente in kennis worden gesteld van de aangepaste klokkenluidersrichtlijnen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

16. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 310 over 'beslissingen met betrekking tot het afleveren van huisnummerbordjes aan de inwoners van de gemeente Meerhout'

        Schepen Jan Melis meldt dat iedereen van harte is uitgenodigd op vrijdag 23 december om 19 uur in de Sint-Jozefkerk in Meerhout Berg voor het nieuwjaarsconcert van de cultuurraad en de uitreiking van de cultuurprijzen.

        Raadslid Mannu Dox meldt dat hij in de besluiten van het college van burgemeester en schepenen heeft gelezen dat er opnieuw cadeaucheques zullen worden ingevoerd bij elke handelaar. Dit werd in het verleden reeds voorgesteld door de Vlaams Belang-fractie.

        Raadslid Mannu Dox stelt vast dat de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 over de afspraken aangaande de Oekraïnecrisis ten laatste voor eind 2022 aan de gemeenteraad ter goedkeuring zouden worden voorgelegd. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

17. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

19. Vlaams Belang wenst dat burgers, die erom verzoeken, gerechtigd worden om de onverharde gemeenteweg tot aan hun woning te onderhouden met gratis aangeleverde speciën door de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het is burgers niet toegestaan om gemeentewegen zelf te onderhouden. Een gemeente heeft de wettelijke zorgplicht om de gemeentewegen ‘open te houden’ en ‘te onderhouden’.

Wat onderhoud inhoudt is relatief en niet altijd duidelijk omschreven en afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft de gemeente zelf een begrip toegeëigend van ‘toegankelijk voor de recreatieve wandelaar’. Dit is zo voor de buurtweg 78 die jaarlijks omgeploegd wordt en moeilijk of niet toegankelijk is voor ‘trage weg’ gebruikers zoals fietsers of kinderwagens.

De gemeente heeft wel een ‘schaafplan’ met de jaarlijkse frequentie van schaven van opgelijste onverharde wegen. Maar het schaven is niet altijd evident om op vooraf geregelde tijdstippen of op verzoek te doen wegens ofwel ‘te droog en te stoffering’ ofwel ‘te nat en te veel modder’.

De gemeente heeft in haar beleidsdoelstellingen de ‘vermaatschappelijking van de zorg’ opgenomen. Burgers kunnen alzo de gemeente ‘ontzorgen’ en ‘kosten besparen’ door zelf een gedeelte van een onverharde weg te onderhouden wat uiteindelijk elke belastingbetaler ten goede komt.

Het klein onderhoud omvat vooral het vullen van putten en kuilen met toegelaten asbestvrije specie. Een kleine put evolueert bij regenweer al snel tot een grote plas door uitspoeling omwille van doorrijdend verkeer. Een kleine onderhoudsdaad maakt dikwijls een wereld van verschil.

Het lijkt daarom aangewezen om burgers, die erom verzoeken, gratis te voorzien van een aangepaste hoeveelheid asbestvrije onderhoud specie en ze te gerechten kleine onderhoudswerken zelf uit te voeren aan onverharde toegangswegen tot aan hun woning.

 

Voorstel van beslissing

Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord dat burgers, die erom verzoeken, gerechtigd worden om de onverharde gemeenteweg tot aan hun woning te onderhouden met gratis aangeleverde speciën door de gemeente.

Art. 2 De burger richt hiervoor een gemotiveerd verzoek aan het gemeentebestuur dat gemachtigd wordt om dit om gegronde redenen te weigeren.

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 16 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 19 december 2022

 

18. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Rony Schuer stelt een vraag over de weg die de Smissestraat met De Katvissers verbindt. Deze weg is in zeer slechte staat waardoor de verplaatsing voor wandelaars en fietsers bemoeilijkt wordt. Over de brug aan het plein van KFC Krabbers bevinden zich heel diepe putten. Fietsers moeten zelfs afstappen om erlangs te kunnen. Wat gaat het lokaal bestuur aan de slechte staat van deze weg doen?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat de Smissestraat twee maal per jaar wordt geschaafd door een externe firma. De onderhoudsbeurt in het voorjaar wordt uitgevoerd in de maanden april of mei en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij te droog weer of een te natte bodem kunnen de werken niet plaatsvinden aangezien de kwaliteit dan niet kan worden gegarandeerd door de aannemer.

De onderhoudsbeurt in het najaar wordt in de maanden september of oktober uitgevoerd, eveneens rekening houdend met de weersomstandigheden. Tussen de schaafbeurten zit een periode van 6 maanden. Ondanks kritiek van de indiener werd na de schaafbeurt vastgesteld dat de wegen in goede staat waren. Onverharde wegen die intensief gebruikt worden door o.a. zwaar verkeer, landbouwverkeer lijden hieronder en naarmate de tijd verstrijkt tussen de schaafbeurten verergert de staat van deze wegen.

        Algemeen bestuur - Raadslid Rony Schuer heeft een vraag over het oude kerkhof aan de Sint-Trudokerk.

Werden in het verleden stickers besteld om op de zerken te kleven, waarvan achteraf bleek dat ze niet voldoende kleefden. Zo dienden er nieuwe stickers besteld en betaald te worden. Wie is hier verantwoordelijk voor? Komt er een troostmuur met foto’s van alle overledenen wiens zerk nu verwijderd zal worden?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat alle stickers die besteld werden gebruikt zijn.

Bij de prijsvraag van de stickers is meegedeeld dat de stickers minstens een jaar op een grafzerk moesten kunnen blijven kleven. De drukker heeft bevestigd dat deze zeker een jaar en langer op een grafzerk konden blijven hangen. De prijs is opgevraagd door team communicatie bij hun gebruikelijke drukker.

Echter bij het bevestigen van de stickers werd duidelijk dat de 'kleefbaarheid' voor de 'gladde' (marmer) zerken geen probleem opleverde, echter bij andere types (arduin) zerken loste de sticker al snel.

Er is gezocht naar een andere oplossing om de reeds bestelde stickers nog te kunnen gebruiken.

Er zijn dus geen nieuwe stickers besteld. Er zijn standetiketten besteld om de stickers op te bevestigen, dewelke reeds gebruikt werden voor het aangeven van de locaties waar aan rattenbestrijding werd gedaan. Deze standetiketten kunnen bijgevolg worden gerecupereerd en voor andere projecten worden aangewend. De beslissing om de stickers te bestellen werd genomen na gemeenschappelijk akkoord van alle betrokken partijen zijnde Stuifzand, de administratie en de betrokken schepen. Wat de troostmuur betreft, bevestigt schepen Walter Verbraeken dat er zeker iets zal komen ter nagedachtenis maar dat hierover op dit moment nog geen beslissing werd genomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.