Zitting van maandag 19 december 2022
1. Goedkeuren notulen 28 november 2022
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 28 november 2022 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 28 november 2022 goed.
Stemming hoofdvraag, rekening houdend met goedgekeurd amendement Nele Geudens Wim Nysmans Paul Van Dooren Brigitte Peremans Joris Janssens Roger Verheyen Flor Boven Jo Laenen Rony Schuer Fons Hannes Mannu Dox Jos Tordoor Peter Van den Broeck Linda Degeest Cris Rutten Toon Hendrickx François Tielemans Jan Melis Luc Lievens Heidi Suls Frans Van Meensel Griet Convens Walter Verbraeken Nele Geudens Wim Nysmans Paul Van Dooren Brigitte Peremans Joris Janssens Roger Verheyen Jo Laenen Rony Schuer Fons Hannes Mannu Dox Jos Tordoor Peter Van den Broeck Cris Rutten Toon Hendrickx François Tielemans Jan Melis Luc Lievens Heidi Suls Frans Van Meensel Griet Convens Walter Verbraeken Wim Nysmans Roger Verheyen Jan Melis Nele Geudens Toon Hendrickx Joris Janssens Griet Convens Walter Verbraeken François Tielemans Fons Hannes Jos Tordoor Jo Laenen Luc Lievens Paul Van Dooren Brigitte Peremans Cris Rutten Mannu Dox Peter Van den Broeck Heidi Suls Rony Schuer Frans Van Meensel aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Zitting van maandag 19 december 2022
2. Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
FEITEN EN CONTEXT
Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld op de gemeenteraad van 28 oktober 2019.
Op 22 november 2021 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn de wijzigingen vast in het huishoudelijk reglement naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat diverse decreten wijzigt met het oog op het versterken en moderniseren van de lokale democratie.
Het gemeentebestuur ontving op 9 december 2021 een bezwaar vanwege het Agentschap Binnenlands bestuur, waarna de gouverneur in haar besluit van 1 februari 2022 met referentie 2021.001562/LVD artikelen 3 § 2 en 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn vernietigde en opmerkingen formuleerde aangaande artikelen 41 § 3 en 42.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 38 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn over vaststelling van het huishoudelijk reglement van 28 oktober 2019
● besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet versterking lokale democratie. Dit wijzigt onder andere artikel 31, 35, 38 en artikel 54 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 met ingang vanaf 14 augustus 2021
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn over wijziging van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 november 2021
ARGUMENTATIE
Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dient te worden aangepast om conform te zijn met de regelgeving en rekening houdend met de bovenvermelde beslissing van de gouverneur.
Zo werden artikelen 3 § 2 en 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn vernietigd door de beslissing van de gouverneur en moeten deze eruit worden gehaald.
Ook werden er opmerkingen geformuleerd aangaande artikel 41 § 3 en artikel 42:
● 'Een persoon die niet zetelt in de raad voor maatschappelijk welzijn, kan nooit behoren tot een gemeenteraadsfractie. Een fractie bestaat immers enkel uit effectief verkozen raadsleden. Aangezien de leden van de gemeenteraad ook automatisch deel uitmaken voor de raad voor maatschappelijk welzijn, is een situatie zoals beschreven in artikel 41, §3, onmogelijk.
● Volgens artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur kan het huishoudelijk reglement enkel aanvullende bepalingen bevatten omtrent de werking van de raad. U mag hierin dus geenszins beperkingen opnemen m.b.t. het gedrag van de raadsleden op de verschillende sociale media.''
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Tussenkomst
Lid van de raad voor maatschappelijk welzijn Mannu Dox vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 2 'Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn'.
'Enige tijd geleden was er discussie in welke mate er al dan niet een wederwoord toegelaten was naar aanleiding van een antwoord op een mondelinge vraag in de raad. Hierover werd advies gevraagd bij de gouverneur.
Het advies van de gouverneur van 3 december 2022 verwijst dienaangaande naar het antwoord van minister Bart Somers op een schriftelijke vraag. Hierin wordt vermeld “dat artikel 31 DLB niet expliciet voorziet in een recht tot tussenkomst of wederwoord naar aanleiding van een mondeling gestelde vraag en het daarop verkregen antwoord, maar dat een korte repliek eventueel tot de mogelijkheden behoort. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden. Uiteraard moet de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreden om dit in goede banen te leiden.”
Bij de opstelling van het ontwerp van gewijzigd huishoudelijk reglement was dit advies bij de gemeente nog niet bekend.
Het lijkt aangewezen om de essentie van dit advies mee op te nemen in het nieuwe gewijzigde huishoudelijk reglement om verdere discussies hieromtrent te vermijden.
Amendement
Bij de modaliteiten die gesteld worden in het huishoudelijk reglement betreffende het stellen van mondelinge vragen wordt volgende passage toegevoegd: “Bij het stellen van een mondelinge vraag en het daarop verkregen antwoord behoort een korte repliek tot de mogelijkheden. Het komt desgevallend de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden waarbij de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreedt.'
Met algemeenheid van stemmen
Stemming amendement
Stemming op naam:
Stemming hoofdvraag, rekening houdend met goedgekeurd amendement
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Wijzigt het bestaande reglement 'Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn', zoals omschreven in de gecoördineerde versie van het document '20221219_RMW_huishoudelijk reglement', rekening houdend met het goedgekeurd amendement van Vlaams Belang. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 20 december 2022.
Artikel 2
Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.
Nele Geudens Wim Nysmans Paul Van Dooren Brigitte Peremans Joris Janssens Roger Verheyen Flor Boven Jo Laenen Rony Schuer Fons Hannes Mannu Dox Jos Tordoor Peter Van den Broeck Linda Degeest Cris Rutten Toon Hendrickx François Tielemans Jan Melis Luc Lievens Heidi Suls Frans Van Meensel Griet Convens Walter Verbraeken Nele Geudens Wim Nysmans Paul Van Dooren Brigitte Peremans Joris Janssens Roger Verheyen Jo Laenen Rony Schuer Fons Hannes Mannu Dox Jos Tordoor Peter Van den Broeck Cris Rutten Toon Hendrickx François Tielemans Jan Melis Luc Lievens Heidi Suls Frans Van Meensel Griet Convens Walter Verbraeken Paul Van Dooren François Tielemans Jo Laenen Jan Melis Luc Lievens Toon Hendrickx Cris Rutten Roger Verheyen Joris Janssens Walter Verbraeken Griet Convens Brigitte Peremans Jos Tordoor Nele Geudens Fons Hannes Wim Nysmans Peter Van den Broeck Mannu Dox Heidi Suls Rony Schuer Frans Van Meensel aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 19 december 2022
3. Aanpassen rechtspositieregeling specifiek OCMW-personeel teneinde eenvoudigere selectieprocedures voor bepaalde functies op lagere niveaus te kunnen organiseren
FEITEN EN CONTEXT
Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt waarbij er meestal slechts weinig werkzoekenden per vacature zijn, een situatie die thans onder meer bij zorggerichte functies een dramatische situatie aanneemt, is het aangewezen de instroomdrempel te verlagen door in de mogelijkheid te voorzien tot eenvoudigere beperktere selectieprocedures voor aanwervingen in functies zonder of met eerder beperkte scholingsvereisten.
Een aanwerving in contractueel verband voor onbepaalde duur zou voor deze functies best ook mogelijk gemaakt worden op basis van een grondig sollicitatiegesprek, desgevallend wel via een samengestelde selectiecommissie bestaande uit interne en externe deskundigen.
Er wordt hierbij vooral gedacht aan aanwervingen van nieuwe kinderbegeleid(st)ers voor de buitenschoolse kinderopvang en aan schoonmaak(st)ers voor het schoonmaakteam, maar eventueel nog aan andere aanwervingen op D1-D3- of E1-E3-niveau.
Het weglaten van de algemene standaardverplichting tot het toepassen van nog een andere selectietechniek dan het grondig sollicitatiegesprek zoals een competentieproef, een gevalstudie of een praktische proef voor de functies zonder of met eerder lager scholingsniveau belet uiteraard niet om functie per functie en vacature per vacature te bekijken of er bij de opstart van de selectieprocedure alsnog een extra selectietechniek zal toegepast worden indien aangewezen.
Een dergelijke mogelijkheid tot aanwervingen in contractuele tewerkstellingen voor onbepaalde duur, enkel op basis van een grondig sollicitatiegesprek, is in de OCMW-rechtspositieregeling momenteel al jaren voorzien voor de op een lager niveau gesitueerde functies C, D en E binnen het woonzorgcentrum en voor poetsdames/-heren) dienstencheque poetshulp aan huis.Deze bepaling wordt ook best mee geactualiseerd daar we binnen het woonzorgcentrum quasi niet meer spreken van functies op C-, D- en E-niveau maar van functies met bepaalde IFIC-functieclassificaties met toegewezen IFIC-looncategorieën.
De daartoe voorgestelde aanpassing aan de rechtspositieregeling werd:
● besproken en gunstig geadviseerd in het managementteam van 6 december 2022
● besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 9 december 2022.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel
● rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022
● besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
● rechtspositieregeling voor OCMW-personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juli 2011 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 27 juni 2022
ARGUMENTATIE
Door de felle concurrentie op de arbeidsmarkt, ook voor ongeschoolde en minder geschoolde functies, is het aangewezen om binnen de rechtspositieregeling een basis te creëren die het mogelijk maakt om voor selectieprocedures voor een aantal functies waarvoor een minder hoog scholingsniveau vereist is een vereenvoudiging en versnelling door te voeren om alzo de mogelijke instroomdrempel te verlagen.
Dit kan door de mogelijkheid te voorzien om voor die functies in de selectieprocedures voor contractuele aanstellingen van onbepaalde duur eventueel enkel een grondig sollicitatiegesprek als selectietechniek toe te passen.
Dit grondig sollicitatiegesprek moet wel steeds afgenomen worden door een selectiecommissie bestaande uit deskundigen waarbij minimaal één externe deskundige aanwezig is en dit na bekendmaking en oproeping tot kandidaatstelling.
Deze eenvoudigere en snellere vorm van selectieprocedure was tot op heden al wel mogelijk voor de functies op een lager niveau in het woonzorgcentrum en bij de dienstenchequepoetshulp aan huis.
Niets belet uiteraard dat er bij de openstelling van de vacatures en de opstart van de selectieprocedures voor deze functies zonder of met lager vereist scholingsniveau toch nog voor geopteerd zou worden om extra selectietechnieken te zullen toepassen indien dit aangewezen is.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist navolgende aanpassing te doen aan de rechtspositieregeling voor het specifiek OCMW personeel:
Onder Titel 2 De loopbaan, hoofdstuk III De selectieprocedure, afdeling 1 algemene regels voor de selectie, artikel 18 paragraaf 2 als navolgend te wijzigen:
Paragraaf 2
Bovenop de selectietechniek bepaald in paragraaf 1, geldt het volgende:
Zitting van maandag 19 december 2022
4. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK betreffende 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel, voor de looptijd van 48 maanden.
De voorziene startdatum is 1 januari 2023.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● Bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 4 november 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' gegund aan Sodexo, Pleinstraat 15 te 1050 Brussel, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 4,88 euro exclusief btw of 5,90 euro inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd is bepaald op 77 395,78 euro exclusief btw of 93 648,89 euro inclusief btw.
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 720 euro inclusief btw.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-HRM3/0112-00/615990/OCMW/Dienstprestaties
Jaar: 2023-2024-2025
Beschikbaar: 2023: 5 000 euro
2024: 5 000 euro
2025: 5 000 euro
Bedrag: 2023: 180 euro
2024: 180 euro
2025: 180 euro
2026: 180 euro
Er is geen visum vereist.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de uitgifte (aanmaak en levering) van diverse elektronische cheques ten voordele van het personeel' voor een bedrag van 720 euro inclusief btw goed .
Zitting van maandag 19 december 2022
5. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK betreffende 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leasen van fietsen aan het personeel van diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.
De voorziene startdatum is 1 november 2022.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van de intergemeentelijke aankoopdienst op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● Bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 7 oktober 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' gegund aan en bij mededeling van 27 oktober 2022 gesloten met: o2o bv, Farmanstraat 46, 9000 Gent.
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 276 629,94 euro inclusief alle kosten, taksen en btw.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Beperkte financiële gevolgen voor het OCMW.
Het OCMW is als werkgever enkel de aanbieder van deze dienstverlening via de aankoopcentrale IOK. De personeelsleden die desgevallend vrijwillig instappen in de aangeboden fietsleaseformule zullen zelf de leasekosten van de door hen bestelde fietslease dienen te dragen.
Dit zal hoofdzakelijk gebeuren via de omzetting van de eindjaartoelage in een theoretisch budget voor voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit zijnde in concreto voor fietsleasing en waarbij het niet voor fietslease aangewende deel van dit theoretisch budget het karakter van eindejaartoelage verliest en als een gewone premie na inhouding de wettelijk benodigde fiscale en sociale inhoudingen zal uitgekeerd worden.
Het OCMW doet zelf geen financiële tussenkomst in de fietsleasekosten van de personeelsleden,wel zal het OCMW de leasekosten telkens een aantal maanden dienen te prefinancieren alvorens de afrekening met de eraan deelnemende personeelsleden kan plaatsvinden, daar dit hoofdzakelijk zal dienen te gebeuren via het daartoe gevormde theoretisch mobiliteitsbudget via omzetting van de eindejaarstoelage die pas op het einde van het jaar beschikbaar en opeisbaar wordt.
Er is voldoende budget beschikbaar op de registratiesleutel GBB2-HRM1/620100/OCMW/RVMW Wedde en vergoedingen vastbenoemden en GBB2-HRM1/620200/OCMW/RVMW Wedde en vergoedingen contractuelen voor de verschillende beleidsitems (teams) voor de prefinanciering.
Er is een visum aangevraagd 28 november 2022.
De waarnemend financieel directeur heeft een visum verleend met nummer 2022-68-O op 29 november 2022.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat het OCMW toetreedt tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'Raamovereenkomst voor het (individueel) leasen van fietsen ten behoeve van het personeel' voor een bedrag van 276 629,94 euro inclusief alle kosten, taksen en btw.
Zitting van maandag 19 december 2022
6. Aanvaarden schenking van schilderij van het voormalige rusthuis De Berk
FEITEN EN CONTEXT
De kinderen/erfgenamen van voormalige OCMW-voorzitter en voorzitter van de commissie voor de openbare onderstand, wijlen Gerard Van Bael, hebben een schilderij van het voormalige rusthuisgebouw van rusthuis De Berk dat destijds onder het voorzitterschap van Gerard Van Bael gebouwd werd. Bij diens afscheid als voorzitter heeft Gerard Van Bael dat destijds cadeau gekregen.
De erfgenamen van wijlen Gerard Van Bael wensen dit schilderij nu aan het OCMW te schenken.
De schenking is niet met voorwaarden belast.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
ARGUMENTATIE
Het schilderij heeft een mooie historische waarde voor het OCMW en de schenking is een fijne geste.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Tussenkomst
Schorsing
Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.35 uur.
Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.39 uur.
Voorzitter Jos Tordoor vraagt om ter stemming voor te leggen om artikel 2 'De kinderen van wijlen Gerard Van Bael zullen voor deze schenking bedankt worden.' uit het besluit te verwijderen.
Met algemeenheid van stemmen
stemming verwijderen artikel 2 uit het besluit 'De kinderen van wijlen Gerard Van Bael zullen voor deze schenking bedankt worden.'
Met algemeenheid van stemmen
stemming hoofdvraag (artikel 1)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Aanvaardt de schenking van een schilderij van het voormalige gebouw van rusthuis De Berk door de kinderen van voormalig OCMW-voorzitter wijlen Gerard Van Bael.
Zitting van maandag 19 december 2022
7. Vaststellen toegangsreglement 't Kelderke voor Meerhoutse pleegkinderen
FEITEN EN CONTEXT
In ’t Kelderke, de tweedehandswinkel van OCMW Meerhout, kunnen mensen met een laag inkomen uit Meerhout, Laakdal en Balen terecht voor de aankoop van kledij, textiel, schoenen en accessoires. Klanten/cliënten kunnen hier enkel terecht op doorverwijzing door de sociale dienst van de bovenvermelde OCMW’s. Ook sommige bewoners van Ter Kempen mogen aankopen doen, als ze voldoen aan de voorwaarden die opgenomen zijn in het reglement.
Vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn wordt nu de vraag gesteld om ook Meerhoutse pleegouders toe te laten. Er zouden in Meerhout een 15-tal pleegkinderen verblijven in 12 pleeggezinnen, maar dit aantal is variabel. Pleegkinderen zijn per definitie kwetsbare kinderen en volgens Pleegzorg Provincie Antwerpen is zo'n 70 % van de pleegkinderen kansarm. Als pleegzorggemeente is toegang tot hulpverlening dus zeker iets om over na te denken.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur 22 december 2017
● beslissing bijzonder comité voor de sociale dienst van 2 februari 2015 houdende de vaststelling van een intern reglement doorverwijzing klanten tweedehandswinkel 't Kelderke
● beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 26 september 2022 over 'Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders'
ARGUMENTATIE
Het huidige reglement voor de toegang tot 't Kelderke omvat twee doelgroepen. Enerzijds zijn er klanten/cliënten van de sociale diensten van Meerhout, Balen en Laakdal. Anderzijds mogen ook inwoners van Ter Kempen, die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden, aankopen doen in deze tweedehandswinkel.
Voor deze doelgroepen werden regels afgesproken: voorwaarden waaraan moet voldaan zijn, de manier waarop dit in de praktijk verloopt zonder uitgebreid sociaal onderzoek en hoe discussies of onenigheden worden opgelost. Het reglement zet vooral in op praktische werkbaarheid.
Als de doelgroep wordt verruimd tot pleegkinderen, dan willen we ook daar kijken naar makkelijke maar eerlijke voorwaarden, zonder al te veel extra tijdsinvestering voor de maatschappelijk werkers.
Er wordt voorgesteld om te werken met drie sporen.
De inhoud van het bestaande toegangsreglement, in 2015 nog vastgesteld door het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt om deze reden herwerkt en voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Stelt het nieuwe gemeentelijk reglement 'Toegang tot tweedehandswinkel 't Kelderke', zoals omschreven in het document '20221219_Kelderke_toegangsreglement', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 1 januari 2023.
Artikel 2
Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van maandag 19 december 2022
8. Mededelingen
Mededeling
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mededelingen.
Zitting van maandag 19 december 2022
9. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 19 december 2022
10. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.