Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In ’t Kelderke, de tweedehandswinkel van OCMW Meerhout, kunnen mensen met een laag inkomen uit Meerhout, Laakdal en Balen terecht voor de aankoop van kledij, textiel, schoenen en accessoires. Klanten/cliënten kunnen hier enkel terecht op doorverwijzing door de sociale dienst van de bovenvermelde OCMW’s. Ook sommige bewoners van Ter Kempen mogen aankopen doen, als ze voldoen aan de voorwaarden die opgenomen zijn in het reglement.

 

Vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn wordt nu de vraag gesteld om ook Meerhoutse pleegouders toe te laten. Er zouden in Meerhout een 15-tal pleegkinderen verblijven in 12 pleeggezinnen, maar dit aantal is variabel. Pleegkinderen zijn per definitie kwetsbare kinderen en volgens Pleegzorg Provincie Antwerpen is zo'n 70 % van de pleegkinderen kansarm. Als pleegzorggemeente is toegang tot hulpverlening dus zeker iets om over na te denken.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur 22 december 2017

        beslissing bijzonder comité voor de sociale dienst van 2 februari 2015 houdende de vaststelling van een intern reglement doorverwijzing klanten tweedehandswinkel 't Kelderke

        beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 26 september 2022 over 'Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders'

 

ARGUMENTATIE

Het huidige reglement voor de toegang tot 't Kelderke omvat twee doelgroepen. Enerzijds zijn er klanten/cliënten van de sociale diensten van Meerhout, Balen en Laakdal. Anderzijds mogen ook inwoners van Ter Kempen, die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden, aankopen doen in deze tweedehandswinkel.

 

Voor deze doelgroepen werden regels afgesproken: voorwaarden waaraan moet voldaan zijn, de manier waarop dit in de praktijk verloopt zonder uitgebreid sociaal onderzoek en hoe discussies of onenigheden worden opgelost. Het reglement zet vooral in op praktische werkbaarheid.

Als de doelgroep wordt verruimd tot pleegkinderen, dan willen we ook daar kijken naar makkelijke maar eerlijke voorwaarden, zonder al te veel extra tijdsinvestering voor de maatschappelijk werkers.

 

Er wordt voorgesteld om te werken met drie sporen.

  1. Elk pleegkind ontvangt een eenmalig 'startpakket'. Om praktische redenen kan het namelijk gebeuren dat een pleegkind weinig gerief heeft bij aankomst in het nieuwe gezin. Dan kan een eenmalige passage langs 't Kelderke zeker soelaas bieden. Ook de weggeefkast en de babyspullen en speelgoed die de sociale dienst ter beschikking heeft, komen in aanmerking.
  2. Als Pleegzorg Provincie Antwerpen vindt dat er voor een pleegkind extra materiële ondersteuning nodig is, dan kunnen zij op simpele voordracht toegang krijgen. Dit naar analogie met onze werking binnen 't Kelderke voor bewoners van woonzorgcentrum Ter Kempen, maar ook met de werking voor toekenning van eersteleeftijdsmelk in samenwerking met Kind & Gezin. Voorwaarde is wel dat er een huisbezoek door en kennismaking met onze gezinswerker aan vooraf gaat.
  3. Voor alle andere steunverlening aan pleegkinderen/gezinnen wordt de gewone weg gevolgd, namelijk een aanmelding, een intakegesprek, een sociaal en financieel onderzoek en een beslissing van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

De inhoud van het bestaande toegangsreglement, in 2015 nog vastgesteld door het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt om deze reden herwerkt en voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Stelt het nieuwe gemeentelijk reglement 'Toegang tot tweedehandswinkel 't Kelderke', zoals omschreven in het document '20221219_Kelderke_toegangsreglement', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 1 januari 2023.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.