Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld op de gemeenteraad van 28 oktober 2019.

 

Op 22 november 2021 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn de wijzigingen vast in het huishoudelijk reglement naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat diverse decreten wijzigt met het oog op het versterken en moderniseren van de lokale democratie.

Het gemeentebestuur ontving op 9 december 2021 een bezwaar vanwege het Agentschap Binnenlands bestuur, waarna de gouverneur in haar besluit van 1 februari 2022 met referentie 2021.001562/LVD artikelen 3 § 2 en 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn vernietigde en opmerkingen formuleerde aangaande artikelen 41 § 3 en 42.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 38 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn over vaststelling van het huishoudelijk reglement van 28 oktober 2019

        besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet versterking lokale democratie. Dit wijzigt onder andere artikel 31, 35, 38 en artikel 54 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 met ingang vanaf 14 augustus 2021

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn over wijziging van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dient te worden aangepast om conform te zijn met de regelgeving en rekening houdend met de bovenvermelde beslissing van de gouverneur.

 

Zo werden artikelen 3 § 2 en 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn vernietigd door de beslissing van de gouverneur en moeten deze eruit worden gehaald.

 

Ook werden er opmerkingen geformuleerd aangaande artikel 41 § 3 en artikel 42:

        'Een persoon die niet zetelt in de raad voor maatschappelijk welzijn, kan nooit behoren tot een gemeenteraadsfractie. Een fractie bestaat immers enkel uit effectief verkozen raadsleden. Aangezien de leden van de gemeenteraad ook automatisch deel uitmaken voor de raad voor maatschappelijk welzijn, is een situatie zoals beschreven in artikel 41, §3, onmogelijk.

 

        Volgens artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur kan het huishoudelijk reglement enkel aanvullende bepalingen bevatten omtrent de werking van de raad. U mag hierin dus geenszins beperkingen opnemen m.b.t. het gedrag van de raadsleden op de verschillende sociale media.''

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Tussenkomst

Lid van de raad voor maatschappelijk welzijn Mannu Dox vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 2 'Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn'.

'Enige tijd geleden was er discussie in welke mate er al dan niet een wederwoord toegelaten was naar aanleiding van een antwoord op een mondelinge vraag in de raad. Hierover werd advies gevraagd bij de gouverneur.

Het advies van de gouverneur van 3 december 2022 verwijst dienaangaande naar het antwoord van minister Bart Somers op een schriftelijke vraag. Hierin wordt vermeld “dat artikel 31 DLB niet expliciet voorziet in een recht tot tussenkomst of wederwoord naar aanleiding van een mondeling gestelde vraag en het daarop verkregen antwoord, maar dat een korte repliek eventueel tot de mogelijkheden behoort. Het komt desgevallend aan de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden. Uiteraard moet de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreden om dit in goede banen te leiden.”

Bij de opstelling van het ontwerp van gewijzigd huishoudelijk reglement was dit advies bij de gemeente nog niet bekend.

Het lijkt aangewezen om de essentie van dit advies mee op te nemen in het nieuwe gewijzigde huishoudelijk reglement om verdere discussies hieromtrent te vermijden.

Amendement

Bij de modaliteiten die gesteld worden in het huishoudelijk reglement betreffende het stellen van mondelinge vragen wordt volgende passage toegevoegd: “Bij het stellen van een mondelinge vraag en het daarop verkregen antwoord behoort een korte repliek tot de mogelijkheden. Het komt desgevallend de voorzitter van de raad toe om het woord en wederwoord in goede banen te leiden waarbij de voorzitter in gelijkaardige situaties consistent optreedt.'

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming amendement

 

Stemming op naam:

Stemming hoofdvraag, rekening houdend met goedgekeurd amendement

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Wijzigt het bestaande reglement 'Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn', zoals omschreven in de gecoördineerde versie van het document '20221219_RMW_huishoudelijk reglement', rekening houdend met het goedgekeurd amendement van Vlaams Belang. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 20 december 2022.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.