Notulen Gemeenteraad op maandag 20 december 2021

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Roger Verheyen, schepen verlaat de zitting vanaf punt 3.

Roger Verheyen, schepen vervoegt de zitting vanaf punt 4.

Jos Tordoor, voorzitter verlaat de zitting vanaf punt 7.

Wim Nysmans, schepen neemt de functie van voorzitter waar vanaf punt 7.

Wim Nysmans, neemt de functie van raadslid terug op vanaf punt 8.

Jos Tordoor, voorzitter vervoegt de zitting vanaf punt 8.

Steven Lambrecht, gastspreker vervoegt de zitting vanaf punt 13.

Steven Lambrecht, gastspreker verlaat de zitting vanaf punt 14.

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

1. Goedkeuren notulen 22 november 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 22 november 2021 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 22 november 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

2. Goedkeuren sponsoring Nike, Jeugdsport  2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Sinds jaren sponsort Nike Customer Service Centre Belgium, Nikelaan 1, 2430 Laakdal een bedrag van 6 200 euro in functie van de jeugdsport.

 

De verdeling gebeurde tot en met 2017 door Nike zelf:

        aan de Sportraad voor de organisatie van jeugdsportevenementen

        aan de scholen voor de aankoop van sportmaterialen

        aan de sportclubs met jeugdwerking

        aan de sportclubs met grote jeugdsportevenementen.

 

Sinds 2018 maakt Nike Customer Service Centre Belgium het bedrag in één som over op rekening van het gemeentebestuur en staat het gemeentebestuur zelf in voor de verdeling in functie van jeugdsport.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het sponsorbedrag van 6200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium te aanvaarden en het voorstel tot verdeling 2021 goed te keuren.

 

ARGUMENTATIE

De sportclubs, scholen en Sportraad rekenen op de jaarlijkse steun van Nike Customer Service Centre Belgium in hun budgetopmaak. In 2021, als bijzonder coronajaar, is deze steun des te belangrijker.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad aanvaardt de jaarlijkse sponsoring van 6 200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium in functie van jeugdsport en keurt het voorstel tot verdeling 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

3. Goedkeuren toelage Meerhout Onderneemt

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de gemeenteraad van 31 mei 2021 onder punt 10, artikel 3 werd beslist: 'Toelage Meerhout Onderneemt'. De Meerhoutse ondernemers hebben het in de coronacrisis hard te verduren gehad. Vele ondernemers moesten voor langere tijd hun deuren sluiten en werden hierdoor zwaar getroffen. Tijdens deze crisis vonden enkele Meerhoutse ondernemers elkaar en smeden zij een plan om zich te verenigen. Deze gloednieuwe vereniging wil de Meerhoutse economie na de coronacrisis aanzwengelen door samen met andere ondernemers acties op poten te zetten en een collectieve dynamiek te genereren. Deze vereniging wil de zichtbaarheid van de Meerhoutse ondernemers vergroten. Om de vereniging 'Meerhout Onderneemt' een duwtje in de rug te geven na deze moeilijke periode zal deze een startsubsidie ontvangen van 2000 euro. Om deze subsidies te ontvangen moeten zij wel een aanvraagformulier 'startsubsidie Meerhout Onderneemt' indienen voor 30 september 2021. Deze ontvangstdatum geldt als bewijs. Het team lokale economie stelt dit aanvraagformulier ter beschikking van de vereniging.'.

 

Op 19 juli 2021 vernietigde gouverneur Berx artikel 6 van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 januari 2021 'Erkennen verenigingen januari 2021'.

 

Op 30 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen Meerhout Onderneemt opnieuw als overige vereniging te erkennen.

 

Op 18 oktober 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om een startsubsidie van 2 000 euro toe te kennen aan de vereniging Meerhout Onderneemt.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        besluit college burgemeester en schepenen van 18 januari 2021: Erkennen verenigingen januari 2021

        besluit gemeenteraad van 31 mei 2021: Goedkeuring ondersteuningsmaatregelen corona 2021

        besluit college burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021: Erkennen verenigingen augustus 2021

        besluit college burgemeester en schepenen van 18 oktober 2021: Toekennen startsubsidie 'Meerhout Onderneemt'

 

ARGUMENTATIE

Omdat er binnen de administratie twijfel bestond omtrent de reikwijdte van het vernietigingsbesluit, en dus meer bepaald de impact op artikel 3 van het coronareglement dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 mei 2021, werd dit dossier tijdelijk on hold gezet en werd advies ingewonnen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Dit gebeurde vervolgens op 26 oktober 2021.

 

Op 18 november 2021 antwoordde het Agentschap Binnenlands bestuur: ".... Aangezien het goedgekeurde gemeenteraadsbesluit dateert van 31 mei 2021, en in feite de vereniging 'Meerhout Onderneemt' pas erkend werd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2021, adviseren wij u het reglement opnieuw door de gemeenteraad te laten goedkeuren."

 

Om deze reden wordt het onderdeel 'Toelage Meerhout Onderneemt' uit de 'ondersteuningsmaatregelen Corona 2021' van de gemeenteraad van 31 mei 2021 opnieuw ter goedkeuring op de gemeenteraad geagendeerd voordat de beslissing tot toekenning door het college van burgemeester en schepenen kan plaatsvinden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 2021/4.10.4/0500-00/649300/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2021

Beschikbaar: 2 000 euro

Bedrag: 2 000 euro

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Mannu Dox, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt naar aanleiding van de ondersteuningsmaatregelen Corona 2021 van 31 mei 2021 volgende aanpassing goed:

 

        Toelage Meerhout Onderneemt

De Meerhoutse ondernemers hebben het in de coronacrisis hard te verduren gehad. Vele ondernemers moesten voor langere tijd hun deuren sluiten en werden hierdoor zwaar getroffen. Tijdens deze crisis vonden enkele Meerhoutse ondernemers elkaar en smeden zij een plan om zich te verenigen. Deze gloednieuwe vereniging wil de Meerhoutse economie na de coronacrisis aanzwengelen door samen met andere ondernemers acties op poten te zetten en een collectieve dynamiek te genereren. Deze vereniging wil de zichtbaarheid van de Meerhoutse ondernemers vergroten. Om de vereniging 'Meerhout Onderneemt' een duwtje in de rug te geven na deze moeilijke periode zal deze een startsubsidie ontvangen van  2 000 euro. Om deze subsidie te ontvangen moeten zij het aanvraagformulier 'startsubsidie Meerhout Onderneemt' indienen voor 31 januari 2022. De ontvangstdatum geldt als bewijs. Het team lokale economie stelt dit aanvraagformulier ter beschikking van de vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 20 december 2021

 

4. Wijzigen huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op de gemeenteraad van 24 februari 2020 werd het huishoudelijk reglement voor de buitenschools kinderopvang vastgesteld.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor de buitenschoolse kinderopvang en groepsopvang

 

ARGUMENTATIE

Het jokersysteem wordt uitgebreid van 4 naar 5 jokers per schooljaar.

Het jokersysteem wordt uitgebreid met een extra reden die in het huishoudelijk reglement wordt opgenomen: 'voor elke opvangdag dat een kind niet ingeschreven is maar wel opdaagde'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt Vlaams Belang om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De VB-fractie is a priori inhoudelijk niet gekant tegen een aanpassing van het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang. Onze fractie heeft tijdens de GR van 24 februari 2020 tegen het toenmalig aangepast reglement gestemd omdat het dossier onvolledig was. Wij hebben dit aangeklaagd bij de gouverneur welke ons hierin gevolgd is en zij stelt duidelijk dat het aangewezen is om ook het reglement, dat tot op het moment van de wijziging in voege is, toe te voegen aan het dossier.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de bevoegde schepen Jan Peys, die geacht wordt het dossier grondig te kennen, dit niet opgemerkt heeft bij de samenstelling van dit dossier alvorens het te agenderen op de gemeenteraad. En ondanks de duidelijke aanmaning van de gouverneur begaat men dezelfde fout. De administratie heeft dit gelukkig nog trachten bij te sturen, maar de regel is dat vanaf het moment dat de agenda van de gemeenteraad verstuurd wordt, moeten de dossiers volledig zijn en dat was niet het geval.

We zouden nu gemakkelijk kunnen scoren door dit weeral aan te klagen bij de gouverneur maar zien hiervan af. Maar als signaal aan de schepen, om de dossiers grondig in te kijken en bestuderen, zal onze fractie zich bij de stemming onthouden.'

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het aangepaste huishoudelijk reglement van buitenschoolse kinderopvang De Meerkatjes, zoals beschreven in het document 'Huishoudelijk reglement BKO De Meerkatjes' vast. Dit document wordt toegevoegd aan de ingebonden notulen. Het gewijzigde reglement is van toepassing vanaf 20 december 2021.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Punt bijlagen/links 20211220_Huishoudelijk reglement BKO.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

5. Goedkeuren GAS samenwerkingsovereenkomst

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente Meerhout wenst een samenwerkingsverband aan te gaan tussen de stad Geel en de gemeente Meerhout over de inzet van gemeenschapswachten-vaststellers in dienst van de stad Geel voor het grondgebied van Meerhout. Hiertoe dient een samenwerkingsovereenkomst te worden opgesteld. Bovendien worden de gemeenschapswachten-vaststellers van de stad Geel nominatief gemachtigd om op te treden op het grondgebied van de gemeente Meerhout en worden de prioriteiten inzake handhaving in Meerhout vastgelegd.

 

De GAS-wetgeving voorziet sinds 2014 de mogelijkheid dat, in geval van een meergemeentepolitiezone, GAS-vaststellers vaststellingen verrichten op het grondgebied van alle gemeenten die deel uitmaken van deze politiezone.

 

Art. 21. § 1 uit de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013bepaalt dan ook:

De inbreuken die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties kunnen eveneens worden vastgesteld door de volgende personen :
1° de gemeenteambtenaren die voldoen aan de door de Koning vastgelegde minimumvoorwaarden, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad inzake de selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid, en die daartoe door de gemeenteraad worden aangewezen. In geval van een meergemeentepolitiezone, kunnen deze gemeenteambtenaren-vaststellers vaststellingen verrichten op het grondgebied van alle gemeenten die deel uitmaken van deze politiezone, en desgevallend, van de gemeenten van een of meer andere zones, op voorwaarde dat er een voorafgaande overeenkomst daartoe werd gesloten tussen de betrokken gemeenten van de politiezone van oorsprong van de ambtenaar en, in voorkomend geval, de gemeente die tot een andere politiezone behoort.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten

        koninklijk besluit tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie

        omzendbrief  van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

ARGUMENTATIE

Er is reeds een traditie en good practice van samenwerking tussen de gemeenten van de politiezone in het kader van veiligheid. Onder andere op gebied van deelname aan de interlokale vereniging Bureau GAS, noodplanning, veiligheidsoverleg bestuurlijke handhaving op het niveau van de politiezone.

 

De gemeenschapswachten-vaststellers van de stad Geel hebben reeds jarenlange ervaring en expertise opgedaan bij het vaststellen en rapporteren van GAS-inbreuken onder leiding van de coördinator van de dienst gemeenschapswachten.

Door samen te werken kunnen de overlastproblemen gezamenlijk worden aangepakt en gecoördineerd. Bovendien worden de vaststellers op deze manier ook ondersteund en begeleid.

 

Voorwaarden

Er dienen voorafgaandelijk afspraken te worden gemaakt over deze samenwerking.

Er wordt dan ook gevraagd om onderstaande afsprakennota met de stad Geel goed te keuren:

        De inzet van gemeenschapswachten-vaststellers voor de gemeente Meerhout zal gebeuren onder toezicht en supervisie van de gemeenschapswachtencoördinator van de dienst gemeenschapswachten van de stad Geel, in samenwerking met afgevaardigden van de gemeentelijke administratie (op basis van regulier overleg met de wijkpolitie van Lokale politiezone Geel-Laakdal-Meerhout).

 

        Ten algemene titel vormen de taken van de gemeenschapswachten-vaststellers de volgende:

        sensibiliseren van burgers in het kader van veiligheid en criminaliteitspreventie

        informeren van burgers om het veiligheidsgevoel van burgers te verzekeren en het signaleren van betrokken diensten in het kader van problemen inzake veiligheid, milieu en wegennet

        informeren van burgers in het kader van de verkeersreglementering

        toezicht bij grootschalige evenementen

        vaststellend optreden binnen de contouren van de politiecodex en andere respectievelijke wetgeving van toepassing.

 

        De gemeente Meerhout voorziet een budget van het equivalent van 1 fulltime-medewerker (gemeenschapswacht conform de personeelsvoorwaarden van de stad Geel) en zal dit bedrag jaarlijks aan de stad Geel overmaken.

 

        De klemtonen inzake handhaving voor de gemeente Meerhout zullen worden gebaseerd op de resultaten uit de veiligheidsmonitoren van de afgelopen jaren alsook zal worden ingespeeld op recente overlastfenomenen. Dit gebeurt steeds in overleg met de Lokale Politiezone Geel/Laakdal/Meerhout.

 

Huidige klemtonen zijn:

        sluikstorten en zwerfvuil

        parkeerproblematiek

        veiligheidsproblematieken door overhangende takken, hagen, …

        fietsdiefstallen

        onvergunde innames openbaar domein

 

        De gemeenschapswachten-vaststellers van de stad Geel zullen nominatief gemachtigd worden om vaststellingen te doen op het grondgebied van de gemeente Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

In het meerjarenplan 2020-2025 is vanaf 2022 een jaarlijks budget van 52 001 euro voorzien onder actie '5.2.1 We onderzoeken de mogelijkheid een GAS-vaststeller aan te stellen binnen het gemeentelijk personeel'

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Wim Nysmans en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad keurt volgende samenwerkingsovereenkomst met de stad Geel in het kader van de inzet van gemeenschapswachten-vaststellers goed:

 

Artikel 1: De inzet van gemeenschapswachten-vaststellers voor de gemeente Meerhout zal gebeuren onder toezicht en supervisie van de gemeenschapswachtencoördinator van de dienst gemeenschapswachten van de stad Geel, in samenwerking met afgevaardigden van de gemeentelijke administratie (op basis van regulier overleg met de wijkpolitie van Lokale politiezone Geel-Laakdal-Meerhout).

 

Artikel 2: Ten algemene titel vormen de taken van de gemeenschapswachten-vaststellers de volgende:

        Sensibiliseren van burgers in het kader van veiligheid en criminaliteitspreventie

        Informeren van burgers om het veiligheidsgevoel van burgers te verzekeren en het signaleren van betrokken diensten in het kader van problemen inzake veiligheid, milieu en wegennet

        Informeren van burgers in het kader van de verkeersreglementering

        Toezicht bij grootschalige evenementen

        Vaststellend optreden binnen de contouren van de politiecodex en andere respectievelijke wetgeving van toepassing.

 

Artikel 3: De gemeente Meerhout voorziet een budget van het equivalent van 1 fulltime-medewerker (gemeenschapswacht conform de personeelsvoorwaarden van de stad Geel) en zal dit bedrag jaarlijks aan de stad Geel overmaken.

 

Artikel 4: De klemtonen inzake handhaving voor de gemeente Meerhout zullen worden gebaseerd op de resultaten uit de veiligheidsmonitoren van de afgelopen jaren alsook zal worden ingespeeld op recente overlastfenomenen. Dit gebeurt steeds in overleg met de Lokale Politiezone Geel/Laakdal/Meerhout.

De huidige klemtonen zijn:

        sluikstorten en zwerfvuil

        parkeerproblematiek

        veiligheidsproblematieken door overhangende takken, hagen, …

        fietsdiefstallen

        onvergunde innames openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

6. Goedkeuren van de lastvoorwaarden en de uit te nodigen firma's voor de opdracht 'AANLEG SKATE-TERREIN : ontwerp en uitvoering' aan de Sportlaan

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In het meerjarenplan 2020-2025 is een budget van 108 000 euro opgenomen voor de inrichting van een skatepark in glad beton in het gemeentelijk sportcentrum. Het aan te leggen skatepark in glad beton maakt deel uit van het subsidiedossier voor bovenlokale sportinfrastructuur 'Uitbouw gemeentelijk sportcentrum Meerhout'. De Sportraad gaf op 23 maart 2021 een positief advies over de subsidie-aanvraag en het bijhorende integraal toegankelijkheidsplan waarin de inplanting van het skatepark is opgenomen.

 

Het college van burgemeester en schepenen gaf op 9 november 2020 haar goedkeuring voor de opstart van een participatietraject voor de aanleg van een skatepark. Na de oproep tekenden 24 enthousiaste skaters tussen 10 en 41 jaar in om deel uit te maken van de werkgroep 'Skaters van Meerhout'. Een startnota aan de leden van de werkgroep en een digitale vragenlijst ten gevolge van corona leverden een bron aan informatie op.

 

Op 22 en 29 mei 2021 organiseerde team sport skate-initiaties voor kinderen vanaf het derde leerjaar. 124 beginnende en gevorderde skaters, zowel jongens als meisjes, namen deel aan deze skate-initiaties. Leden van de groep 'Skaters van Meerhout' begeleidden deze succesvolle skate-initiaties mee. Team sport kreeg vraag naar extra initiaties, ook voor kinderen van de eerste en tweede leerjaren. Een vragenlijst voor de 124 deelnemers van de skate-initiaties leverde aanvullende informatie op over de noden en de wensen van de skatende jongeren in Meerhout. Team jeugd participeert jaarlijks aan 'Ramp?Zalig!', een regionale skate- en stepwedstrijd voor amateurs en pro's vanaf acht jaar.

 

Skateboarden is een olympische sport sinds 2021.

 

Team sport volgde tussen maart en oktober 2021 een participatie leertraject bij Bataljong over skateparken en hun werking, de bouw en het beheer. Team openbare werken deed een haalbaarheidsstudie met betrekking tot de inplanting van het aan te leggen skatepark in het gemeentelijk sportcentrum.

 

Op 18 oktober 2021 kwam de werkgroep 'Skaters van Meerhout' samen om de conceptnota uit te schrijven. Deze conceptnota behandelt de technische bepalingen waaraan het skatepark moet voldoen. De conceptnota zal integraal deel uitmaken van het bestek voor openbare aanbesteding van het ontwerp en de aanleg van het skatepark in glad beton. Het dossier voor aanvraag van de omgevingsvergunning kwam tot stand door een samenwerking tussen team sport, team openbare werken en de werkgroep 'Skaters van Meerhout'.

 

Het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2021 verleende goedkeuring voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de aanleg van een skatepark in glad beton in het gemeentelijk sportcentrum.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139 000,00 euro niet)

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

ARGUMENTATIE

In het kader van de opdracht 'AANLEG SKATE-TERREIN : ontwerp en uitvoering' werd een bestek met nummer MEERHOUT-2021-014 opgesteld door team openbare werken (binnendienst). In dit bestek wordt zowel naar de conceptnota als naar de omgevingsvergunning verwezen.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 89 256,19 euro exclusief btw of 108 000 euro inclusief 21 % btw. De raming exclusief btw bereikt de limiet van 139 000 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

        Public Construct nv (Public Partners), Kloosterstraat 21 te 8851 Koolskamp

        Concrete Dreams, Schriekstraat 10 te 2223 Schriek

        Skape cvba, IJzerenveld 38 te 2860 Sint-Katelijne-Waver

        Productions Associées Asbl (Concrete Flow), Coenraetsstraat 72 te 1060 Bruxelles.

 

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 31 januari 2022 om 11.00 uur voorgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0742-04/228007/BESTUUR/CBS/0/IP-GGZ-1 (actie GBB2-FAC2).

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Walter Verbraeken en Paul Van Dooren)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het bestek met nummer MEERHOUT-2021-014 voor de opdracht 'AANLEG SKATE-TERREIN : ontwerp en uitvoering', opgesteld door team openbare werken, goed.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 108 000 euro inclusief 21 % btw.

Artikel 2

Gaat akkoord met gunning van bovengenoemde opdracht bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Nodigt volgende ondernemers uit om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder

voorafgaande bekendmaking:

        Public Construct nv (Public Partners), Kloosterstraat 21 te 8851 Koolskamp

        Concrete Dreams, Schriekstraat 10 te 2223 Schriek

        Skape cvba, IJzerenveld 38 te 2860 Sint-Katelijne-Waver

        Productions Associées Asbl (Concrete Flow), Coenraetsstraat 72 te 1060 Bruxelles.

Artikel 4

Beslist dat de offertes het bestuur ten laatste dienen te bereiken op 31 januari 2022 om 11.00 uur.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

7. Patrimonium - goedkeuren ontwerpakte recht van opstal Electrabel (sectie C nummer 903A)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 23 oktober 2015 leverde de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar een vergunning met referentienummer 8.00/13021/343.7 af aan Engie Electrabel voor het bouwen van drie windturbines langs Gestelbeemden.

 

Voor het aanleggen van de elektrische kabel die de windturbines met elkaar verbindt en voor het overhangen van de wieken van windturbine 3, vraagt Engie aan het gemeentebestuur om een recht van doorgang en recht van overhang, samen met een erfdienstbaarheid non aedificandi te verlenen op een perceel grond in privaat eigendom van de gemeente. De gemeenteraad keurde het optiecontract voor het verlenen van een recht van doorgang, een recht van overhang en een erfdienstbaarheid non aedificandi aan Engie Electrabel goed in zitting van 26 juni 2017.

 

De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 het optiecontract voor het verlenen van een recht van opstal aan Engie Electrabel goed.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door notaris Xavier Desmet.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

 

ARGUMENTATIE

Electrabel vraagt om voor de exploitatie van de windturbine een permanente toegangsweg te kunnen voorzien vanuit de westzijde. Hierdoor wordt de lengte van de permanente toegangsweg beperkt. Er is over een heel klein stukje van het perceel gelegen langs de Dijkstraat, kadastraal gekend tweede afdeling sectie C nummer 903A/deel, een recht van opstal, recht van doorgang en erfdienstbaarheid non aedificandi nodig.

 

Het contract werd opgemaakt door Engie Electrabel nv. Het is voorzien dat Electrabel de rechten en plichten uit dit contract zal overdragen aan Wind4Flanders Projects 3 cvba.

Het recht van opstal voorziet een jaarlijkse vaste vergoeding van 100 (honderd) euro.

 

De overeenkomst is in werking getreden op 28 september 2020. Het recht van opstal en de bijkomstige rechten worden verleend voor een periode van vierentwintig jaar, ingaande op datum van ondertekening.

 

In deze akte worden wij verzocht een ontslag van ambtshalve inschrijving door Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie toe te staan. Deze ambtshalve inschrijving dient in principe om een zekerheid te hebben bij niet-betaling van de vergoedingen. Gelet op de betrokken partijen en de geringe vergoeding, wordt gemeend dat hiertegen geen bezwaar bestaat.

Wij stellen bijgevolg de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie uitdrukkelijk vrij van het nemen van deze ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van onderhavige akte.

 

De ontwerpakte van een recht van opstal ligt thans voor ter bespreking.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Registratiesleutel: 705020/0050-00 Opbrengsten uit verhuur onroerende goederen

Jaar: 2020

Bedrag: 100 euro per jaar (duur van 24 jaar)

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Wim Nysmans), 3 onthoudingen (Heidi Suls, Walter Verbraeken en Paul Van Dooren)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de ontwerpakte voor het verlenen van een recht van opstal aan Engie Electrabel over een perceel langs de Dijkstraat, kadastaal gekend als tweede afdeling sectie C nummer 903A/deel, goed.

Artikel 2

In het bijzonder akkoord te gaan met de clausule ontslag van ambtshalve inschrijving. Wij stellen bijgevolg de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie uitdrukkelijk vrij van het nemen van deze ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van onderhavige akte.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

8. Goedkeuren statuten Gezondheidsraad Geel, Laakdal en Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Vertegenwoordigers van lokaal bestuur Meerhout nemen al enkele jaren zonder stemrecht deel aan de Gezondheidsraad van Geel. Ook Laakdal is op die manier aanwezig op de bijeenkomsten van de Gezondheidsraad. Om dit informele participeren te formaliseren was het nodig om de statuten van de Gezondheidsraad aan te passen. Ook de naam is gewijzigd en er werd een aangepast logo opgemaakt. Er wordt gevraagd om als lokaal bestuur toe te treden tot de Gezondheidsraad van Geel, Laakdal en Meerhout.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van de gemeenteraad van 31 mei 2021 betreffende de erkenningsaanvraag van logo Kempen

        charter Gezonde Gemeente

 

ARGUMENTATIE

Het lokaal bestuur is het meest burgernabije niveau en van daaruit zeer goed geschikt om een rol van betekenis te spelen in preventief gezondheidsbeleid en te werken rond het thema gezondheid. Naast drempelverlagende activiteiten (bijvoorbeeld start to run), toegankelijke sport- en beweeginfrastructuur (bijvoorbeeld Totterpad, sportterreinen), zet onze gemeente ook in op sensibilisering rond allerlei gezondheidsthema (Fit in je Hoofd, 10 000 stappen, borst-, baarmoederhals- en darmkanker, valpreventie, rookstop,...) . Soms richten we ons naar de algemene bevolking met een breed thema, soms specifiek naar bepaalde doelgroepen. We participeren daarnaast in bovenlokale initiatieven als G-care (Geel, Laakdal en Meerhout), Logo-Kempen (werkingsgebied arrondissement Turnhout), project Intergemeentelijke preventiewerking (werkingsgebied eerstelijnszone Zuiderkempen), project Bewegen op verwijzing (werkingsgebied eerstelijnszone Zuiderkempen) en uiteraard hebben we de afgelopen periode heel nauw samengewerkt binnen onze eerstelijnszone rond COVID-19. De toetreding tot de gezondheidsraad is een logische stap om samen met andere lokale besturen én met vertegenwoordigers van de verschillende gezondheidsberoepsgroepen en -organisaties de lijnen voor gezondheidsbeleid mee uit te zetten in deze regio. De Gezondheidsraad wil een advies- en doeraad zijn. Als klein lokaal bestuur zijn we te klein voor een eigen gezondheidsraad. Het niveau eerstelijnszone Zuiderkempen is voor bepaalde praktische zaken en zeer concrete projecten dan weer te groot en eerder gericht op het uitzetten van beleidslijnen. Een samenwerking rond gezondheid op de schaal Geel, Laakdal, Meerhout is dus zeker een werkbaar concept.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de statuten goed van de Gezondheidsraad Geel, Laakdal en Meerhout en erkent daarmee deze Gezondheidsraad.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

9. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad beslist om het charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ te ondertekenen

 

 

Beslissing

De toegankelijkheid van bushaltes laat te wensen over in Vlaanderen. Uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters blijkt dat slechts 13,3% van de haltes toegankelijk is voor mensen met een motorische beperking en slechts 6,4% voor mensen met een visuele beperking.
 
De Vlaamse regering stelt zich als doel om tegen 2030 de helft van alle haltes van het kernnet en het aanvullend net toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Bijkomend moeten alle haltes aan de hoppinpunten tegen 2030 voor iedereen toegankelijk zijn. Het merendeel van de haltes (om en bij de 60%) ligt echter langs gemeentewegen. Om de lokale besturen in de mogelijkheid te stellen de haltes aan te pakken, voorziet de Vlaamse regering subsidies ten belope van 5 000 euro per halte. Daarnaast creëerde de Vlaamse regering ook het charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’. Door dit charter te ondertekenen engageren lokale besturen zich om de doelstellingen uit het Masterplan uit te voeren en een toegankelijkheidstoets te doen bij elke investering in het openbaar domein. Op deze manier engageren zij zich expliciet om het openbaar domein in al zijn facetten toegankelijk te maken voor iedereen.
 
Momenteel ondertekenden slechts 32 lokale besturen dit charter. Er is dus veel ruimte voor verbetering. Door dit charter te ondertekenen geeft onze gemeente een krachtig signaal dat iedere inwoner meetelt en dat zij de intentie heeft om het openbaar domein en de haltes voor openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk te maken.

De toetreding tot een charter is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Voorstel tot beslissing

Artikel 1
De gemeenteraad beslist het charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ te ondertekenen.
Artikel 2
Een afschrift van de gemeenteraadsbeslissing met het ondertekende charter wordt bezorgd aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling beleid-Masterplan Toegankelijkheid, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II laan 20 (bus 2), 1000 Brussel (mobipunten@mow.vlaanderen.be)

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter Van den Broeck.

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

10. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

  De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

  Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 284 over 'Incorrecte informatie aan ABB in adviesvraag over fysiek vergaderen en politieke neutraliteit van parochiezalen'.

        Burgemeester Nele Geudens deelt mee dat via de gemeentelijke website een communicatie is gebeurd over het nieuwjaarszingen. De drie lokale besturen uit de politiezone hebben beslist dat het dragen van een mondmasker zal verplicht worden vanaf zes jaar tijdens het nieuwjaarszingen omdat er bij het zingen extra virusdeeltjes vrijkomen.

        Burgemeester Nele Geudens geeft een update over de coronacijfers in Meerhout: De voorbije week waren er 51 nieuwe besmettingen. Dit aantal is gedaald in verhouding tot de voorbije weken waar we aan 200 besmettingen per week zaten. De leeftijd varieert tussen één en 73 jaar, dus zeer verspreid. Uit het overleg van de burgemeesters met de gouverneur is toch wel gebleken dat voorzichtigheid geboden is in de aankomende feestperiode door de snelle opmars van de omikronvariant.

        Raadslid Peter Van den Broeck wenst in naam van de fractie mee te delen dat het schandalig is dat de meerderheidspartijen in de gemeenteraadszitting van 22 november 2021 het voorstel tot inperken en schriftelijk doorsturen van de mondelinge vragen in het huishoudelijk reglement van de raad hebben goedgekeurd. Dit leidt tot het monddood maken van de oppositie.

        Schepen Jan Melis kom terug op het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. In 2016 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven om de verwerving van de site aan de watermolen te financieren. Hier hing eveneens een belofte aan vast om een groot deel ervan te recupereren in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Op de dag van vandaag zijn alle formaliteiten en voorwaarden vervuld om recht te hebben op de subsidie van 40 %. Deze week werd de subsidie effectief uitgekeerd.

Op de totale verwervingskost van 595 000 euro werd 226 000 euro in totaliteit aan subsidies verworven.

Het aandeel van het gemeentebestuur hierin is afgerond 141 000 euro en 85 000 euro zal worden doorgestort aan Natuurpunt.

        Schepen Luc Lievens deelt mee dat er, in tegenstelling tot wat in het Meerhout Magazine werd gecommuniceerd, geen chocomelk zal worden uitgedeeld aan het gemeentehuis tijdens het nieuwjaarszingen.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

11. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

15. Vlaams Belang wenst dat de raadsleden in kennis worden gesteld van collegebeslissingen of van beslissingen van het Vast bureau alvorens deze via de persoonlijke facebookpagina van de burgemeester wereldwijd worden gemaakt.

 

 

Het is mooi dat de bevolking tijdig en correct geïnformeerd wordt over zaken van gemeentelijk belang. De gemeente beschikt hiervoor over verschillende communicatiekanalen. Raadsleden mogen niet reageren op deze berichtgeving, burgers wel.

Het is ook mooi dat burgers zich rechtstreeks tot de burgemeester kunnen richten via haar persoonlijke facebookpagina. Ze kunnen er niet alleen terecht met vragen over de exclusieve uitvoerende bevoegdheden van de burgemeester maar ook met vragen die tot de bevoegdheid van het college of de gemeenteraad behoren en veelal wordt hier snel op geantwoord. Ook allerlei meldingen kunnen op de persoonlijke facebookpagina en op andere populaire facebookgroepen gebeuren waarop de burgemeester vrij snel reageert en dat is mooi.

Maar al dit mooie steekt schril af met de voorschriften die men aan de democratisch verkozenen van het volk, de raadsleden, oplegt.

Wanneer raadsleden aan bepaalde teams (telefonisch of aan de balie) een eenvoudige vraag stellen, worden zij dikwijls verwezen naar de voorgeschreven procedure om dit schriftelijk te doen en daarvoor een afspraak te maken. Burgers worden, godzijdank, sneller te woord gestaan.

Burgers doen geregeld meldingen via niet gemeentelijke communicatiekanalen (sociale media) en daar wordt godzijdank meestal snel gevolg aan gegeven. Raadsleden daarentegen worden aangespoord om eenvoudige meldingen aan de bevoegde gemeentelijke teams over te maken (huishoudelijk reglement).

Burgers kunnen via de sociale media direct onbeperkt vragen stellen aan de burgemeester die dan veelal in naam van het bestuur snel antwoordt.

Raadsleden dienen zich te beperken tot maximaal twee mondelinge vragen tijdens de raadszitting. Deze ‘mondelinge’ vragen moeten dan liefst 4 dagen vooraf ‘schriftelijk én digitaal’ ingediend worden. Ze moeten niet dadelijk beantwoord worden maar wel ten laatste de volgende gemeenteraad. Dus een mondelinge vraag tijdens de raad van juni zal ten laatste eind september beantwoord worden.

Het toont van weinig respect voor de raadsleden dat burgers via de persoonlijke facebookpagina van de burgemeester vernemen dat hun raadsvergaderingen digitaal zullen doorgaan terwijl de raadsleden zelf hiervan nog niet op de hoogte zijn. De beslissingen van het college en het Vast Bureau komen na ongeveer twee weken bij de raadsleden toe.

Bij het begin van de coronacrisis werd een lovenswaardig initiatief van de burgemeester opgestart: het fractieoverleg. De snel wisselende coronatoestanden vroegen om snelle doortastende maatregelen en via dit fractieoverleg (één vertegenwoordiger van elke politieke fractie) kon snel informatie doorgespeeld worden aan de gemeenteraad. Hieraan kwam voortijdig een einde omdat de socialistische fractie van mening was dat alleen maar ‘coronainformatie’ mocht overgemaakt worden. Van openheid en transparantie naar alle gemeenteraadsleden gesproken. Spijtig. Een verloren kans.

Raadsleden worden geacht het politieke reilen en zeilen van op de eerste rij te volgen en te sturen. Decretaal worden hen daar enkele voorrechten toe aangereikt, maar wat wanneer men langs alle mogelijke kanten de potjes zo veel mogelijk gesloten wil houden en het meerderheidsbestuur monopolie over de gemeentelijke infokanalen behoudt.

De drang om als eerste (goed) nieuws te brengen en een pluim op de hoed te steken kan groot zijn maar moet op zijn minst waarheidsgetrouw zijn. Zo stelde het Vlaams Belang begin deze legislatuur voor om de belasting op onbebouwde percelen af te schaffen. Nog voor ‘de gemeenteraad’ dit Vlaams Belang voorstel goedgekeurd had, stond in de pers te lezen dat het ‘bestuur’ deze belasting heeft afgeschaft.

 

Voorstel tot beslissing

Raadsleden zullen in kennis worden gesteld van collegebeslissingen of van beslissingen van het Vast bureau alvorens deze waarheidsgetrouw via de persoonlijke facebookpagina van de burgemeester of de pers wereldwijd worden gemaakt.

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 15 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Wim Nysmans)

 

Besluit

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

16. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraadsleden of op zijn minst de fractievertegenwoordigers en het onafhankelijk gemeenteraadslid een toelichting krijgen van de algemeen directeur over een mogelijke fusie zoals die gegeven is aan de leden van het schepencollege

 

 

Vorige gemeenteraad kwam tot uiting dat de leden van het schepencollege een toelichting kregen van de algemeen directeur over de voor en nadelen van een toekomstige fusie met andere gemeenten.

De beslissingsbevoegdheid om al dan niet vrijwillig te fusioneren ligt niet bij het schepencollege maar wel bij de gemeenteraad.

De administratie is verantwoordelijk voor de voorbereiding van het beleid, het aanbrengen van ideeën, het aanreiken van diverse mogelijkheden en alternatieven en het toetsen van de haalbaarheid ervan op financieel, juridisch en organisatorisch vlak.

In het ambtelijk memorandum, dat de dag voor de gemeenteraadsverkiezing aan alle lijsttrekkers persoonlijk door de algemeen directeur werd overhandigd, vinden we geen toekomstvisie of SWOT-analyse terug van een mogelijke vrijwillige fusie met andere gemeenten. Ofschoon de operatie ‘vrijwillige fusie’ toen al volop aan de gang was en er aanzienlijke stimulerende financiële voordelen werden aan toegewezen. Deze financiële stimulatie is ook nu nog van toepassing.

Het is dus de gemeenteraad met zijn verkozen mandatarissen die als bevoegd beleidsorgaan voldoende door de administratie en haar teams geïnformeerd dient te worden over een mogelijke fusie.

 

Voorstel tot beslissing

De gemeenteraadsleden of op zijn minst de fractievertegenwoordigers en het onafhankelijk gemeenteraadslid zullen een besprekende toelichting krijgen van de algemeen directeur over een mogelijke fusie zoals die gegeven is aan de leden van het schepencollege.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

17. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad gerapporteerd wordt over een verkeersveilig, conflict vermijdende oplossing bij tweerichtingsverkeer op verharde smalle wegen zoals ruilverkavelingswegen

 

 

In 2017 stelde Vlaams Belang voor om verharde afzet of kruisingsstroken te voorzien langs de talrijke ruilverkavelingswegen. Het voorstel werd door de meerderheid afgewezen. Ondanks de melding dat er geregeld kruisingsconflicten en onveilige toestanden voor zowel voetgangers, fietsers, landbouwverkeer en ander gemotoriseerd verkeer waren, beweerde de schepen Verheyen toen dat er bij zijn weten nog nooit problemen geweest waren bij de kruising van voertuigen. Verder stelt de schepen van verkeer dat ALLE verkeer, met verplaatsingen binnen de gemeente Meerhout, als plaatselijk verkeer dient aanzien te worden.

De verkeersreglementering zegt dat je bij het kruisen voldoende zijdelingse afstand moet laten tot de tegenligger. Als de rijbaan daarvoor niet breed genoeg is, mag je op de gelijkgrondse berm rijden, maar zonder andere weggebruikers die zich daar zouden bevinden, te hinderen.

De schepen van verkeer is nu op de hoogte van een recent concreet schadegeval bij kruising in de Haverdonkweg. De bestuurder is met zijn voertuig bij het afzetten op de gelijkgrondse berm in een onzichtbare ‘valput’ (dichtgegroeid met gras) gereden met aanzienlijke schade tot gevolg. Na dit voorval heeft de gemeente de nodige signalisatie aangebracht om een herhaling van de feiten te voorkomen.

Door het toenemend gemengd verkeer op deze smalle tweerichtingswegen dreigen dergelijke onveilige toestanden meer en meer voor te komen waarbij verkeersagressie niet uitgesloten wordt.

Deze problematiek kwam ook tot uiting tijdens de laatste politieraad. Er werd door de voorzitter van de politieraad toegezegd om dit verder te bespreken met de drie burgemeesters en de korpschef tijdens de volgende politiecolleges om tot een verkeersveilige en conflict vermijdende oplossing te komen.

 

Voorstel tot beslissing

Art. 1 De burgemeester zal, als lid van het politiecollege, de gemeenteraad op geregelde tijdstippen rapporteren over de voortgang van de oplossingsgerichte voorstellen binnen het politiecollege ter verbetering van de verkeersveiligheid en het voorkomen van verkeersagressie op smalle tweerichtings verharde wegen.

Art. 2 De eerste rapportering zal ten laatste tijdens de gemeenteraad van februari 2022 gebeuren.

 

Stemming op naam:

Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 12 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

12. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de gestelde vragen van gemeenteraadsleden uit de vorige raad:

        Wonen en ruimtelijke ordening - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag met betrekking tot de omgevingsvergunning van de twee windmolens. In het convenant is niet opgenomen om vergunningen van windmolens te agenderen op de Gecoro. Effectieve leden beschikken echter wel over de mogelijkheid om zelf iets aan de agenda toe te voegen.

        Wonen en ruimtelijke ordening - Burgemeester Nele Geudens komt terug op de vraag omtrent het afzetten van de markt door Pidpa. Dit werd afgestemd met de politie. De nummerplaten van de voertuigen die er 24 uur op voorhand geparkeerd stonden zouden kunnen worden opgelijst. Zo kunnen deze voertuigen worden herkend indien ze nog steeds ter plaatse staan wanneer de reiniging plaatsvindt. Deze zullen geen boete ontvangen. Voertuigen die na het plaatsen van de borden werden geparkeerd zullen wel worden beboet.

        Cultuur en vrije tijd - Schepen Roger Verheyen antwoordt dat de sportzaal in de Schoolstraat over beschermingsmatten beschikt. Dit komt overeen met een derde van de oppervlakte van sporthal den Aks. Dit volstond tot op heden voor het organiseren van evenementen.

        Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes antwoordt dat er tot op heden geen studie werd uitgevoerd over het concept 'natuurlijke bebossing'.

        Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes antwoordt dat het bruikbaar hout van de gevelde bomen aan de KAJ lokalen werd afgevoerd naar de weide aan de begraafplaats in de Lieve Vrouweweg. Dit zal als een apart lot worden verkocht. De kruin van de bomen werd nadien afgevoerd naar de gemeentelijke werkhal en zal daar op termijn worden verhakseld om later te hergebruiken in de groenperken binnen de gemeente.

        Wonen en ruimtelijke ordening - Schepen Luc Lievens wenst terug te komen op de vraag van raadslid Mannu Dox over wie verantwoordelijke toezichthouder van het bestuur was gedurende de bouwperiode van jeugdcentrum De Kater. Wordt hiermee de politieke verantwoordelijke bedoeld of een persoon uit de administratie? Gedurende de bouwperiode was dit de schepen van jeugd tijdens die legislatuur.

Raadslid Mannu Dox wijst erop dat het college van burgemeester en schepenen ook een collectieve verantwoordelijkheid draagt.

        Algemeen bestuur - Schepen Fons Hannes komt terug op de vraag over het ophangen van de vlag aan de vlaggenmast. Hij betreurt dat met dergelijke vraagstelling de kundigheid van gemeentelijke medewerkers in vraag wordt gesteld. Er zal niet op deze vraag worden ingegaan.

        Ondernemen en werken - Schepen Jan Peys antwoordt dat de gemeente op de hoogte is welke terrassen werden uitgebreid zodat er niet ten onrechte 300 euro zal worden uitbetaald.

 

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende nieuwe vragen van gemeenteraadsleden:

 

'Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat de fractie Vooruit, wegens verwantschap/rechtstreeks belang, de zitting gedurende de behandeling van volgende mondelinge vraag.

 

        Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Mannu Dox verwijst naar het woningomgevingsplan dat werd doorgenomen tijdens de Gecoro. Hierin worden de richtlijnen bepaald omtrent bouwen in het centrum van Meerhout. Het pand van Het Volkshuis stond toen op de lijst van leegstaande panden. De woongelegenheid erboven zou nu van functie wijzigen. Dit ruikt naar willekeurig favoritisme

  1. Wordt de leegstaande woongelegenheid op de eerste verdieping thans belast op leegstand?
    Burgemeester Nele Geudens antwoordt 'neen'.
  2. Wordt de leegstaande horecazaak op het gelijkvloers thans belast op leegstand?
    Burgemeester Nele Geudens antwoordt 'neen'.
  3. Is een functiewijziging van woonfunctie naar vergaderruimte met opslagruimte gekoppeld aan een leegstaande horecazaak (café) verantwoord?
    Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat bij de afweging van de vergunning de functie wordt bekeken, niet de leegstand.
  4. Vervalt de belasting op leegstaande woning bij een functiewijziging naar vergaderruimte en opslagruimte?
    Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat er geen belasting is, wel schrapping van de leegstandslijst.
  5. Wordt er een controle uitgevoerd op het actief exploiteren van de horecazaak (bv vaste openingstijden)?
    Burgemeester Nele Geudens antwoordt 'neen'.

 

De fractie Vooruit vervoegt de vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 20 december 2021

 

13. Aanpassing nr. 2 meerjarenplan 2020-2025

 

 

Steven Lambrecht, financieel directeur, geeft toelichting over het agendapunt 'Aanpassing nr. 2 meerjarenplan 2020 - 2025'

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Zoals voorgeschreven bestaat het meerjarenplan uit een strategische nota, een financiële nota, een toelichting en documentatie.

 

Op 14 december 2020 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de meerjarenplanaanpassing nr. 1 2020-2025 vast.

 

Het BBC besluit van 30 maart 2018 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens één keer per jaar het meerjarenplan aanpassen. Een aanpassing van het meerjarenplan kan dienen om kredieten van het lopende boekjaar aan te passen, kredieten van een volgend boekjaar aan te passen of vast te stellen en de resultaten van het vorige boekjaar in te brengen.

 

Het ontwerp van meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 werd door de algemeen en financieel directeur in overleg met het managementteam opgesteld. Het managementteam gaf een gunstig advies op 23 november 2021.

 

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de meerjarenplanaanpassing. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen

        ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

        omzendbrief KBBJ/ABB/2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

ARGUMENTATIE

Op 28 juni 2021 stelde de gemeenteraad de jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW vast. Het resultaat van de jaarrekening 2020 moet overgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Het managementteam gaf een gunstig advies op 23 november 2021. Daarbij formuleerde het managementteam volgende opmerking:

Het aangepaste meerjarenplan is in evenwicht. Het beschikbaar budgettair resultaat evolueert van 7 682 694 euro in 2021 naar amper 396 710 euro in 2025. De auto-financieringsmarge bouwt af van 735 082 euro in 2021 naar 149 837euro in 2025. Het managementteam geeft positief advies over deze aanpassingen.

Het managementteam wenst te benadrukken dat ook de cijfers aantonen dat we als kleiner lokaal bestuur stilaan op onze grenzen botsen. We moeten vaststellen dat we onvoldoende draagkracht hebben om alle uitdagingen en verwachtingen die op ons afkomen het hoofd te kunnen bieden. Het volgende meerjarenplan belooft voor Meerhout als lokaal bestuur een uitdagende oefening te worden waarbij ten gronde moet nagedacht worden over bestuurskracht, kwaliteitsvolle dienstverlening, schaal, interne en externe expertise,…

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 voor gemeente en OCMW Meerhout sluit af met volgende saldi:

 

 

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Beschikbaar budgettair resultaat

11 565 459

7 695 851

6 074 405

1 367 060

263 648

396 710

Autofinancieringsmarge

1 965 897

748 239

260 649

287 017

241 834

149 837

 

De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 is in evenwicht. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de geraamde autofinancieringsmarge is positief in 2025.

 

Het overzicht van de kredieten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn is terug te vinden in de bundel meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 op pag. 23.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt Vlaams Belang om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'Enkele beschouwing bij de meerjarenplanaanpassing 2 van 2020-2025

 

De aanpassingen betreffen in hoofdzaak verschuivingen binnen het budget behoudens een aantal (kleinere) aangepaste ramingen in de ontvangsten en uitgaven.

 

Zo daalt het gebudgetteerde positief exploitatieresultaat 2022 van 853.996,00 € naar 723.827,00 €

Het gebudgetteerde positief exploitatieresultaat 2021 stijgt dan weer van 421.896,00 € naar 1.187.677,00 €

 

Het gebudgetteerd investeringsresultaat ( verlies ) 2022 stijgt van -509.244 € naar -1.641.333 €

Het gebudgetteerd investeringsresultaat ( verlies ) 2021 stijgt van -2.764.250 € naar - 4.354.221 €

 

Deze tekorten in de het investeringsbudget betekent dat men de eigen spaarpot leegmaakt.

Waarom geen ( beperkte ) bijkomende goedkope schulden aangaan ? 

Investeringen dienen te worden gefinancierd met lange termijnmiddelen. De autofinancieringsmarge dient hier als leidraad.

 

De keuze van de investeringen is een ander discussie.

Zo beschikt Meerhout nog steeds niet over een behoorlijke polyvalente cultuurzaal.

Als men dat ziet hoeveel miljoenen euro's er worden uitgegeven aan sportinfrastructuur om maar te zwijgen over het jaarlijks terugkerend onderhoud ( bv jeugdhuis ) en de financiële engagementen ( risico's) die men hierbij neemt...

 

Het gemeentebestuur speelt met de centen van de belastingbetaler voor eigen prestige en handelt niet als een voorzichtige goede huisvader.

 

Naast een financieel directeur heeft men eigenlijk een budgetbeheerder nodig...'

 

Stemming op naam:

Met 12 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 gedeelte gemeente vast.

Artikel 2

Keurt de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 gedeelte OCMW goed.

Artikel 3

De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 past de kredieten 2021 aan en stelt de kredieten 2022 vast.

Artikel 4

Vraagt de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 voor te leggen aan administratief toezicht overeenkomstig de geldende regelgeving.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022
Punt bijlagen/links AMJP2_2020-2025_bundel.pdf Download
AMJP2_2020-2025_Documentatie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 20 december 2021

 

14. Machtigen gemeenschapswachten-vaststellers voor het grondgebied van Meerhout - geheime zitting

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Gemeenteraad, besloten zitting

 

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst inzake het inzetten van gemeenschapswachten-vaststellers (in dienst bij de stad Geel) op het grondgebied van Meerhout, die tevens geagendeerd op deze gemeenteraad, dienen de respectievelijke gemeenschapswachten-vaststellers nominatief te worden aangesteld.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten

        koninklijk besluit tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie

        omzendbrief  van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

In het meerjarenplan 2020-2025 is vanaf 2022 een jaarlijks budget van 52 001 euro voorzien onder actie '5.2.1 We onderzoeken de mogelijkheid een GAS-vaststeller aan te stellen binnen het gemeentelijk personeel'

 

Stemming op naam:

Met 18 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad machtigt in het kader van het samenwerkingsverband met de stad Geel met betrekking tot de inzet van gemeenschapswachten-vaststellers voor het grondgebied van Meerhout de voorgedragen personen om op het grondgebied te Meerhout te fungeren als gemeenschapswacht-vaststeller.

 

 

Publicatiedatum: 31/01/2022