Notulen Gemeenteraad op maandag 22 november 2021

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Fons Hannes, schepen

Wim Nysmans, raadslid

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

21. Hoogdringendheid - Bekrachtigen burgemeesterbeslissing digitaal vergaderen van de bestuursorganen en adviesraden van lokaal bestuur Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 17 november 2021 vergaderde het overlegcomité om de coronamaatregelenen aan te scherpen wegens de hoge COVID-19 besmettingsgraad.

Op 18 november 2021 besliste de burgemeester om de bestuursorganen van lokaal bestuur Meerhout opnieuw digitaal te laten vergaderen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 134 §1 van de nieuwe gemeentewet: ... deze verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd

          artikel 23 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen

          tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door tenminste tweederde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

ARGUMENTATIE

Naar aanleiding van de stijgende COVID-19 besmettingen kwam het overlegcomité op 17 november 2021 samen om verdere maatregelen vast te leggen. Naar aanleiding hiervan besliste de burgemeester in het kader van de algemene veiligheid en gezondheid om de bestuursorganen en adviesraden van lokaal bestuur Meerhout vanaf 18 november 2021 digitaal te laten plaatsvinden.

 

Aangezien deze beslissing op de eerstvolgende gemeenteraad moet worden bekrachtigd, wordt de gemeenteraad gevraagd dit agendapunt aan de agenda toe te voegen wegens hoogdringendheid.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming acceptatie hoogdringend punt

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist het agendapunt 'Bekrachtigen burgemeesterbeslissing - digitaal vergaderen bestuursorganen en adviesraden lokaal bestuur Meerhout' bij hoogdringendheid te behandelen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

1. Goedkeuren notulen 25 oktober 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 25 oktober 2021 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 25 oktober 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

2. Wijzigen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huidige huishoudelijke reglement van de gemeenteraad werd vastgesteld op de gemeenteraad van 28 oktober 2019.

Op vrijdag 16 juli 2021 besliste de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat diverse decreten wijzigt met het oog op het versterken en moderniseren van de lokale democratie.

Een wijziging van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad drong zich eveneens op naar aanleiding van de directieven van de gouverneur als antwoord op bezwaren van raadsleden en de toenemende digitalisering binnen de overheid.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 38 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet versterking lokale democratie. Dit wijzigt onder andere artikel 31, 35, 38 en artikel 54 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 met ingang vanaf 14 augustus 2021.

          gemeenteraadsbeslissing over vaststelling van het huishoudelijk reglement van 28 oktober 2019

 

ARGUMENTATIE

Het decreet versterking lokale democratie werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 14 juli 2021 en voorziet dat het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt of de gemeenteraad digitaal of hybride kan vergaderen en de wijze waarop. Een aanpassing van het huishoudelijk reglement dringt zich aldus op.

 

Als antwoord op bezwaar 265 van raadslid Mannu Dox over 'Naar waarheid en conform bepalingen van het huishoudelijk reglement opstellen van de notulen van de gemeenteraad' antwoordt de gouverneur dat de terminologie die gebruikt wordt in artikel 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad voor discussie zorgt. Het is dan ook aangewezen om de redactie van het betrokken artikel te herbekijken en aan te passen, zodat discussies in de toekomst worden vermeden.

 

Om de werking van de gemeenteraad te optimaliseren werden ook enkele andere artikelen onder de loep genomen en wijzigingen geformuleerd.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Wijzigt het bestaande reglement 'Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad', zoals omschreven in de gecoördineerde versie van het document '20211122_GR_huishoudelijk reglement'. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 22 november 2021.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

In uitvoering van het besluit van de gouverneur van 1 februari 2022, worden artikelen 3  § 2 en artikel 16 § 3 en § 4, laatste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vernietigd en geacht nooit te hebben bestaan.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Punt bijlagen/links 20211122_GR_huishoudelijk reglement.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

3. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van IKA op 14 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 19 oktober 2021 nodigt IKA de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 14 december 2021 met volgende agenda:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022
  2. Statutaire benoemingen
  3. Statutaire mededelingen.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 19 oktober 2021.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IKA. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IKA:

          burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

          gemeenteraadslid François Tielemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IKA tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van IKA, laatst gewijzigd op 17 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de algemene vergadering van IKA op 14 december 2021 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verleent goedkeuring aan de agenda en de afzonderlijke punten van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 14 december 2021:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022
  2. Statutaire benoemingen
  3. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de fysieke of digitale buitengewone algemene vergadering van IKA op 14 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden iinzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde besluiten en kennisgeving hiervan aan het secretariaat van IKA, uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

4. Goedkeuren agenda algemene vergadering van Cipal op 16 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de brief van 29 oktober 2021 nodigt Cipal de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de algemene vergadering op 16 december 2021 met volgende agenda:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022
  3. Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur
  4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 3 november 2021.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Cipal. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Cipal:

          burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

          voorzitter van de gemeenteraad Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Cipal tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van Cipal, laatst gewijzigd op.29 januari 2019

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agendapunten voor de algemene vergadering van Cipal op 16 december 2021 goed te keuren.

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verleent, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, goedkeuring aan de volgende agendapunten voor de algemene vergadering van Cipal op 16 december 2021:

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022
  3. Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur
  4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Artikel 2

Mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om op de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

5. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Pontes op 16 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de e-mail van 25 oktober 2021 nodigt Pontes de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2021 met volgende agenda:

  1. Algemene vergadering: verslag 24 juni 2021 - goedkeuring
  2. Bestuur: wijziging samenstelling raad van bestuur - goedkeuring
  3. Bestuur: aanstelling bedrijfsrevisor (verlenging opdracht) - goedkeuring
  4. Beleid: beleidsnota 2022 - goedkeuring
  5. Financiën: budget 2022 - goedkeuring
  6. Algemeen: actuele dossiers - toelichting
  7. Varia en rondvraag

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 25 oktober 2021.

 

De gemeente is deelnemer aan Pontes. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 maart 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Pontes:

          schepen Luc Lievens als vertegenwoordiger

          gemeenteraadslid Cris Rutten als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Pontes tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van Pontes, laatst gewijzigd op 4 juli 2018

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Pontes op 16 december 2021 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging Pontes van 16 december 2021 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit:

  1. Algemene vergadering: verslag 24 juni 2021 - goedkeuring
  2. Bestuur: wijziging samenstelling raad van bestuur - goedkeuring
  3. Bestuur: aanstelling bedrijfsrevisor (verlenging opdracht) - goedkeuring
  4. Beleid: beleidsnota 2022 - goedkeuring
  5. Financiën: budget 2022 - goedkeuring
  6. Algemeen: actuele dossiers - toelichting
  7. Varia en rondvraag.

Artikel 2

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pontes op 16 december 2021 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

6. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van IOK op 17 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 18 oktober 2021 nodigt IOK de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2021 met volgende agenda:

  1. Statutenwijziging
  2. Activiteitenplan 2022
  3. Begroting 2022
  4. Varia.

 

Per aangetekende brief van 17 september 2021 werden reeds het ontwerp van nieuwe statuten en een artikelsgewijze toelichting daarvan aan het gemeentebestuur bezorgd.

Het dossier met documentatiestukken voor de buitengewone algemene vergadering is overgemaakt op 20 oktober 2021.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IOK. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 27 mei 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IOK:

          gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

          schepen Roger Verheyen als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IOK tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van IOK, laatst gewijzigd op 27 juni 2019

 

ARGUMENTATIE

IOK geeft een artikelsgewijze toelichting bij de voorgestelde statutenwijziging:

          Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 van het decreet lokaal bestuur (DLB).

Het huidige ondernemingsrecht in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen maakt niet langer gebruik van de begrippen ‘handelsdaden’ en ‘handelaar’ tussen handels- en burgerlijke vennootschappen. Het Wetboek van koophandel maakte voordien dat onderscheid dat bepalend was voor de bevoegdheid van de rechtbank, het toepasselijk bewijsrecht en het toepassingsgebied van de faillissementswet. Deze verwijzing werd destijds (1922) in de wet opgenomen om aan te duiden dat intercommunales winstbejag niet als doel konden hebben en is sindsdien hernomen in latere wetten en decreten. Er bestaat ondertussen duidelijkheid over het statuut van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als publiekrechtelijke organen met een sui generis statuut, vooral vanuit fiscaalrechtelijk perspectief.

De verwijzing naar de coöperatieve vennootschap is logisch aangezien deze rechtsvorm aansluit bij de vroegere rechtsvorm van de cvba, die niet langer bestaat.

Ook de verwijzing naar het nieuwe Wetboek van vennootschappen en vereniging is nieuw.

          Wijziging artikel 3 – Maatschappelijk doel

Zoals gebruikelijk wordt het maatschappelijk doel geactualiseerd als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening op vraag van de deelnemers.

Concreet wordt de kostendelende dienstverlening door IOK van de gezamenlijke invulling van de verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving milieu, uitgebreid met de kostendelende invulling van de gemeentelijke verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving ruimtelijke ordening.

          Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Er wordt een mogelijkheid toegevoegd voor een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) om toe te treden tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid.

Op die manier kan IOK ook Nederlandse gemeenten bedienen waarmee Vlaamse gemeenten structureel samenwerken.

Bij IOK is dit een theoretische mogelijkheid zonder actuele concrete invulling.

          Wijziging artikel 7 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 451 DLB.

In artikel 451 DLB wordt de bepaling van artikel 6:4 Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingeschreven die bepaalt dat de vereniging moet beschikken over een eigen vermogen dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van de bedrijvigheid.

          Wijziging artikel 14 – Aanvraag tot toetreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Ook hier wordt de mogelijkheid van een aanvraag door een BGTS toegevoegd.

          Wijziging artikel 16 – Uittreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 422 DLB.

Gelet op de vooropgestelde evolutie van de herindeling van het bestuurlijk landschap door de vorming van regio’s moet het voor een gemeente mogelijk zijn om in overeenstemming met deze herindelingen uit te treden uit een dienstverlenende vereniging, op voorwaarde dat de deelgenoten daar met een drievierdemeerderheid mee instemmen en er een eventuele schadevergoeding betaald wordt aan de vereniging en de andere deelnemers.

Ook wordt bepaald dat een nieuwe gemeente (na fusie) kan beslissen dat in het geval dezelfde activiteit van gemeentelijk belang aan verschillende dienstverlenende verenigingen is toevertrouwd, om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan één daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en de andere deelnemers.

De nieuwe gemeente kan er ook voor opteren om de betrokken activiteit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente geheel of gedeeltelijk in eigen beheer te nemen op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en aan de andere deelnemers.

          Wijziging artikel 27 – Organisatie vergadering

Een verder evoluerende digitalisering kan bijdragen aan een efficiënter besluitvormings- en beleidsproces.

Om die reden wordt in de statuten de mogelijkheid ingeschreven om digitaal of hybride te vergaderen door de raad van bestuur.

Een fysieke vergadering blijft de gebruikelijke vergaderwijze. Wel wordt expliciet bepaald dat wanneer de goede werking van de vereniging dit vereist, digitaal of hybride kan vergaderd worden.

Ook een eenparige schriftelijke besluitvorming is mogelijk, in uitzonderlijke omstandigheden wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dat vereisen.

De werkingsmodaliteiten waaronder de digitale mogelijkheden om onder meer identificatie en (geheime) stemmingen te organiseren worden verder omschreven in het huishoudelijk reglement dat door beslissing van de raad van bestuur kan worden opgemaakt en gewijzigd.

          Wijziging artikel 47 – Winstbesteding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 DLB.

Ook hier wordt naar analogie met de wijziging in artikel 2 de verwijzing naar handelskarakter geschrapt.

          Wijziging artikel 48 – Verlies

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 456 DLB.

De zogenaamde alarmbelprocedure wordt zoals gewijzigd in het Wetboek, ingeschreven in de statuten.

Het neemt de bepaling van artikel 6:119 Wetboek van vennootschappen en verenigingen over. Dit houdt in dat de raad van bestuur in de toekomst ook de ontbinding van de vereniging kan voorstellen als het nettoactief negatief dreigt te worden of geworden is. Vanzelfsprekend wordt een strikt besluitvormingsproces voorzien dat inhoudt dat de algemene vergadering hierover beslist onder de voorwaarden bepaald voor de statutenwijziging.

Als het saneringsplan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard kan door de toezichthoudende overheid dwangtoezicht worden toegepast.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorgestelde statutenwijziging artikelsgewijs goed te keuren en om tevens het activiteitenplan 2022 en de begroting 2022 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Hecht artikelsgewijs goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijziging van IOK met daarin vervat:

Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm

Wijziging artikel 3 - Maatschappelijk doel

Wijziging artikel 6 - Hoedanigheid van de deelnemers

Wijziging artikel 7 - Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

Wijziging artikel 14 - Aanvraag tot toetreding

Wijziging artikel 16 - Uittreding

Wijziging artikel 27 - Organisatie vergadering

Wijziging artikel 47 - Winstbesteding

Wijziging artikel 48 - Verlies.

Artikel 2

Hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2022 van IOK.

Artikel 3

Hecht goedkeuring aan de begroting 2022 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.

Artikel 4

Mandateert de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van IOK op 17 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

7. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 17 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 18 oktober 2021 nodigt IOK Afvalbeheer de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2021 met volgende agenda:

  1. Statutenwijziging

1.1. Artikelsgewijze goedkeuring

1.2. Toetreding BGTS Baarle - wijziging aandelenregister

  1. Activiteitenplan 2022
  2. Begroting 2022
  3. Varia.

 

Per aangetekende brief van 17 september 2021 werden reeds het ontwerp van nieuwe statuten, de artikelsgewijze toelichting daarvan en een overzicht van de aandelenstructuur na toetreding door BGTS Baarle aan het gemeentebestuur bezorgd.

Per e-mail van 20 oktober 2021 werd een verduidelijking gestuurd met betrekking tot de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 17 december 2021.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 20 oktober 2021.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IOK Afvalbeheer. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 27 mei 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer:

          gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

          schepen Roger Verheyen als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van IOK Afvalbeheer, laatst gewijzigd op 27 juni 2019

 

ARGUMENTATIE

IOK geeft een artikelsgewijze toelichting bij de voorgestelde statutenwijziging:

          Wijziging artikel 2 – Rechtsvorm

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 van het decreet lokaal bestuur (DLB).

Het huidige ondernemingsrecht in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen maakt niet langer gebruik van de begrippen ‘handelsdaden’ en ‘handelaar’ tussen handels- en burgerlijke vennootschappen. Het Wetboek van koophandel maakte voordien dat onderscheid dat bepalend was voor de bevoegdheid van de rechtbank, het toepasselijk bewijsrecht en het toepassingsgebied van de faillissementswet. Deze verwijzing werd destijds (1922) in de wet opgenomen om aan te duiden dat intercommunales, winstbejag niet als doel konden hebben en is sindsdien hernomen in latere wetten en decreten. Er bestaat ondertussen duidelijkheid over het statuut van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als publiekrechtelijke organen met een sui generis statuut, vooral vanuit fiscaalrechtelijk perspectief.

De verwijzing naar de coöperatieve vennootschap is logisch aangezien deze rechtsvorm aansluit bij de vroegere rechtsvorm van de cvba, die niet langer bestaat.

Ook de verwijzing naar het nieuwe Wetboek van vennootschappen en vereniging is nieuw.

          Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Er wordt een mogelijkheid toegevoegd voor een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) om toe te treden tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid.

Op die manier kan IOK Afvalbeheer ook Nederlandse gemeenten bedienen waarmee Vlaamse gemeenten structureel samenwerken.

Zoals opgenomen in de agenda van de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer wordt de toetreding van BGTS Baarle tot IOK Afvalbeheer op 17 december 2021 voorgesteld.

          Wijziging artikel 8 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 451 DLB.

In artikel 451 DLB wordt de bepaling van artikel 6:4 Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingeschreven die bepaalt dat de vereniging moet beschikken over een eigen vermogen dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van de bedrijvigheid.

          Wijziging artikel 15 – Aanvraag tot toetreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Ook hier wordt de mogelijkheid van een aanvraag door een BGTS toegevoegd.

          Wijziging artikel 17 – Uittreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 422 DLB.

Gelet op de vooropgestelde evolutie van de herindeling van het bestuurlijk landschap door de vorming van regio’s moet het voor een gemeente mogelijk zijn om in overeenstemming met deze herindelingen uit te treden uit een dienstverlenende vereniging op voorwaarde dat de deelgenoten daar met een drievierdemeerderheid mee instemmen en er een eventuele schadevergoeding betaald wordt aan de vereniging en de andere deelnemers.

Ook wordt bepaald dat een nieuwe gemeente (na fusie) kan beslissen dat in het geval dezelfde activiteit van gemeentelijk belang aan verschillende dienstverlenende verenigingen is toevertrouwd, om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan één daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en de andere deelnemers.

De nieuwe gemeente kan er ook voor opteren om de betrokken activiteit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente geheel of gedeeltelijk in eigen beheer te nemen op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en aan de andere deelnemers.

          Wijziging artikel 28 – Organisatie vergadering

Een verder evoluerende digitalisering kan bijdragen aan een efficiënter besluitvormings- en beleidsproces.

Om die reden wordt in de statuten de mogelijkheid ingeschreven om digitaal of hybride te vergaderen door de raad van bestuur.

Een fysieke vergadering blijft de gebruikelijke vergaderwijze. Wel wordt expliciet bepaald dat wanneer de goede werking van de vereniging dit vereist, digitaal of hybride kan vergaderd worden.

Ook een eenparige schriftelijke besluitvorming is mogelijk, in uitzonderlijke omstandigheden wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dat vereisen.

De werkingsmodaliteiten waaronder de digitale mogelijkheden om onder meer identificatie en (geheime) stemmingen te organiseren worden verder omschreven in het huishoudelijk reglement dat door beslissing van de raad van bestuur kan worden opgemaakt en gewijzigd.

          Wijziging artikel 48 – Winstbesteding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 DLB.

Ook hier wordt naar analogie met de wijziging in artikel 2 de verwijzing naar handelskarakter geschrapt.

          Wijziging artikel 49 – Verlies

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 456 DLB.

De zogenaamde alarmbelprocedure wordt zoals gewijzigd in het Wetboek, ingeschreven in de statuten.

Het neemt de bepaling van artikel 6:119 Wetboek van vennootschappen en verenigingen over. Dit houdt in dat de raad van bestuur in de toekomst ook de ontbinding van de vereniging kan voorstellen als het nettoactief negatief dreigt te worden of geworden is. Vanzelfsprekend wordt een strikt besluitvormingsproces voorzien dat inhoudt dat de algemene vergadering hierover beslist onder de voorwaarden bepaald voor de statutenwijziging.

Als het saneringsplan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard kan door de toezichthoudende overheid dwangtoezicht worden toegepast.

 

IOK geeft een toelichting bij de voorgestelde toetreding door BGTS Baarle en de daaraan gekoppelde wijziging van het aandelenregister:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van 8 juli 2021 met bijlagen van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Baarle (BGTS Baarle in oprichting) met het verzoek om toetreding tot en beheersoverdracht conform artikel 7 van de statuten aan IOK Afvalbeheer.

Met verwijzing naar de inhoud van deze documenten en de hierin vervatte modaliteiten en afspraken, wordt aan de algemene vergadering van 17 december 2021 voorgesteld om de toetreding tot IOK Afvalbeheer en de hiermee gepaard gaande beheersoverdracht te aanvaarden.

De raad van bestuur stelt voor aan de BGTS Baarle tien B-aandelen met een nominale waarde van elk 25 euro toe te kennen. Ook het aandelenregister van IOK Afvalbeheer wordt gewijzigd zodat naast de gemeenten met A-aandelen, één deelnemer met B-aandelen wordt ingeschreven (zie bijlage).

Het aandelenregister als bijlage 1 van artikel 11 van de statuten van IOK Afvalbeheer wordt op die manier aangepast.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorgestelde statutenwijziging artikelsgewijs goed te keuren, de toetreding van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Baarle en de voorgestelde wijziging van het aandelenregister goed te keuren en om tevens het activiteitenplan 2022 en de begroting 2022 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Hecht artikelsgewijs goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijziging met daarin vervat:

Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm

Wijziging artikel 6 - Hoedanigheid van de deelnemers

Wijziging artikel 8 - Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

Wijziging artikel 15 - Aanvraag tot toetreding

Wijziging artikel 17 - Uittreding

Wijziging artikel 28 - Organisatie vergadering

Wijziging artikel 48 - Winstbesteding

Wijziging artikel 49 - Verlies

Artikel 2

Hecht goedkeuring aan de toetreding van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Baarle en de voorgestelde wijziging van het aandelenregister.

Artikel 3

Hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2022 van IOK Afvalbeheer.

Artikel 4

Hecht goedkeuring aan de begroting 2022 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

Artikel 5

Mandateert de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer op 17 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

8. Goedkeuren begroting 2022 en toelichtend verslag, goedkeuren toetreding/uitbreiding van de opdracht, goedkeuren benoemingen, goedkeuren van de code van goed bestuur en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 17 december 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 22 oktober 2021 nodigt Pidpa de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergadering op 17 december 2021 met volgende agenda:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Begroting 2022
  3. Toetredingen
  4. Benoemingen
  5. Code van goed bestuur
  6. Varia

a. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - toelichting

b. Vragen van vennoten

  1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 22 oktober 2021.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Pidpa. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 29 april 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Pidpa:

          gemeenteraadslid Joris Janssens als vertegenwoordiger

          gemeenteraadslid François Tielemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Pidpa tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

          statuten van Pidpa, laatst gewijzigd op 3 februari 2020

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de hierboven genoemde afzonderlijke agendapunten goed te keuren.

De documentatiestukken voor de vergadering omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2022 en het toelichtend verslag.

Artikel 2

Verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van de opdracht.

Artikel 3

Verleent goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 4

Verleent goedkeuring aan de code van goed bestuur van Pidpa

Artikel 5

Geeft opdracht aan de vertegenwoordiger namens de gemeente om op de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 17 december 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

Artikel 6

Belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 22 november 2021

 

9. Aanpassen rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel betreffende de eindejaarstoelage

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de gemeenteraad van 25 januari 2021 werd in uitvoering van het VIA6-akkoord voorzien in een aangepaste regeling van de eindejaarstoelage 2020 voor bepaalde gemeentelijke personeelsleden ressorterende onder het VIA6-akkoord, zijnde in concreto voor de personeelsleden van de buitenschoolse kinderopvang. Voor deze personeelsleden werd het variabele gedeelte van de eindejaarstoelage verhoogd van 2,5 % tot 3,6 % van het jaarsalaris.

In het VIA6-akkoord is echter ook voor alle door VIA6 gevat wordende gemeentelijke personeelsleden een recurrente verhoging van het variabele gedeelte van de eindejaarstoelage van 2,5 % naar 3,6 % van het jaarsalaris vanaf de eindejaarstoelage 2021 voorzien.

Deze recurrente verhoging vanaf de eindejaarstoelage 2021 betreft niet enkel de gemeentelijke personeelsleden van de buitenschoolse kinderopvang maar ook de gemeentelijke personeelsleden tewerkgesteld bij de diensten cultuur, vrije tijd, sport alsook bij de bibliotheek.

Daarnaast werd op 9 juni 2021 binnen de schoot van het syndicaal onderhandelingscomité C1, voor de provinciale en lokale besturen onderafdeling Vlaanderen, een sectoraal akkoord afgesloten van toepassing op de personeelsleden bij de lokale besturen waarin eveneens voorzien wordt in eenzelfde recurrente verhoging van het variabele gedeelte van de eindejaarstoelage van 2,5 % tot 3,6 % van het jaarsalaris vanaf de eindejaarstoelage 2021.

De voormalige maximale begrenzing van de eindejaarstoelage tot een twaalfde van het jaarsalaris valt weg.

In de omzendbrief van 24 juni 2021 informeerde de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen de lokale besturen onder meer omtrent dit afgesloten sectoraal akkoord.

Er wordt dan ook voorgesteld deze nieuwe regeling met betrekking tot de verhoging van de eindejaarstoelage in te schrijven in artikel 188 van de rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente Meerhout.

 

Deze voorgestelde aanpassing van de rechtspositieregeling werd:

          besproken in het syndicaal overleg en onderhandelingscomité op 8 oktober 2021

          besproken en gunstig geadviseerd door het managementteam op 5 oktober 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

          de rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 28 juni 2021

          de omzendbrief van 24 juni 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen

 

ARGUMENTATIE

Door de aangepaste berekeningswijze van de eindejaarstoelage, voor de eerste keer van toepassing op de eindejaarstoelage 2021, in te schrijven in artikel 188 van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel met voorziene verhoging van het variabele gedeelte van 2,5 % van het jaarsalaris naar 3,6 % van het jaarsalaris wordt uitvoering gegeven aan het afgesloten VIA6-akkoord en aan het afgesloten sectoraal akkoord 2021 voor de personeelsleden van de lokale besturen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist navolgende aanpassingen te doen aan de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel:

Onder titel 7 de toelagen, vergoedingen en sociale voordelen, hoofdstuk 2 de verplichte toelagen, afdeling 3 de eindejaarstoelage, artikel 188:

Artikel 188

'Het bedrag van de eindejaarstoelage is de som van het forfaitaire gedeelte en het veranderlijke gedeelte.

Het forfaitaire gedeelte en het veranderlijke gedeelte worden als volgt berekend:

  1. Het forfaitaire gedeelte:

a) het forfaitaire gedeelte bedraagt voor het jaar 2007 317,53 euro.

b) vanaf 2008 wordt het forfaitaire gedeelte dat toegekend is tijdens het vorige jaar, telkens vermeerderd met een breuk waarvan de noemer gelijk is aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober van het vorige jaar en de teller gelijk is aan het gezondheidsindexcijfer van de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar. Het resultaat daarvan wordt berekend tot op twee decimalen nauwkeurig.

c) het bedrag dat het resultaat is van de berekening wordt verhoogd met 898,74 euro.

  1. Het veranderlijke gedeelte:

3,6 % procent van het jaarsalaris, aangepast volgens de indexverhogingscoëfficiënt die van toepassing is op het salaris van de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar. Als het personeelslid in de maand oktober van het in aanmerking te nemen jaar geen of slechts een gedeeltelijk salaris ontvangen heeft, dan wordt het percentage berekend op basis van het salaris dat voor diezelfde maand betaald zou zijn als het personeelslid zijn functie wel volledig had uitgeoefend.'

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Punt bijlagen/links G_RPR_20211122.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

10. Goedkeuren lastvoorwaarden renovatie klimatisatie jeugdhuis De Faar

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De bouwwerken omtrent jeugdhuis De Faar, gelegen te Sportlaan 18, 2450 Meerhout werden beëindigd in 2008.

 

Sinds de ingebruikname van het verwarmingssysteem manifesteerden zich meerdere defecten en storingen. De continuïteit van deze installatie bleek niet gewaarborgd te zijn. Meermaals werden er herstellingen en aanpassingswerkzaamheden uitgevoerd, echter zonder het gewenste resultaat. Het systeem is nooit bedrijfszeker gebleken. Sinds januari 2019 functioneerden verschillende onderdelen niet meer, waardoor de installatie gedeeltelijk uitgeschakeld moest worden. Ondanks verschillende diagnoses en herstellingen kon het systeem niet meer opgestart worden. Gezien de vele problemen met deze installatie werd aan Sweco gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te voeren. Hieruit is gebleken dat, mits de nodige aanpassingen, herstellingen en investeringen, de installatie principieel terug feilloos zou kunnen werken. Echter bij navraag is gebleken dat de benodigde onderdelen niet meer leverbaar zijn. Omwille van het slechte koeltechnische gedeelte geeft de installateur SPIE aan dat het systeem wettelijk niet meer opgevuld mag worden met Freongas. Omwille van bovenstaande factoren blijkt het opportuun om de installatie te vernieuwen. In samenwerking met team patrimonium, Sweco en team vrije tijd werd een technisch dossier opgesteld.

 

Door Sweco werd er een initiële raming gemaakt van 84 057,77 euro exclusief btw of 101 709,90 euro inclusief btw. Het bedrag van de raming ligt onder het grensbedrag van 85 000 euro zonder btw. De lastvoorwaarden werden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen op 19 juli 2021. De limiet datum voor het indienen van de offertes was 6 september 2021 om 11 uur. Er werden geen offertes ontvangen op de einddatum en daarom werd de termijn voor het indienen verlengd tot 30 september 2021 om 11 uur. Alle ondernemers die initieel werden opgenomen in de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking werden hiervan op de hoogte gebracht. Na ontvangst van offertes blijkt dat de initiële raming niet voldoende is en wordt het budget van 85 000 euro exclusief btw overschreden. Deze hogere raming kan verklaard worden door economische veranderingen naar aanleiding van corona. De aanlevering van bepaalde grondstoffen verloopt nog moeizaam waardoor prijzen sterk verhoogd zijn. Doordat het bedrag van 85 000 euro exclusief btw overschreden is, werden de lastvoorwaarden door het foutieve orgaan goedgekeurd.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2016, houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur

          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139 000,00 euro niet)

          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

In het kader van de opdracht 'Renovatie klimatisatie (HVAC) jeugdhuis de Faar Meerhout' werd een bestek met nummer MEERHOUT-2021-010 opgesteld door team patrimonium.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 120 046,22 euro exclusief btw of 145 255,93 euro inclusief 21 % btw.

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 139 000 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

          AVS Service, Langstraat 107 te 2260 Westerlo

          Aclisol, Hoevendijk 9, 2450 Meerhout

          Belcotec nv, Kleinhoefstraat 8 te 2440 Geel

          Maes Verwarming bvba, Bevrijdingslaan 197 A, 2450 Meerhout

          TWS, Lossing 3 te 2260 Westerlo

          Stevifem Koeltechniek bvba, Bell-Telephonelaan 21 te 2260 Oevel

          Limburgs Klimatiseringsbedrijf (L.K.B.) bv, Kapelhof 11, te 3520 Zonhoven

          DC Klima, Manheuvels 20 te 2440 Geel.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 0752-00/221007/BESTUUR/CBS/0/IP-GGZ-1 (actie GBB2-FAC1).

 

Het voorziene krediet, 43 000 euro, zal bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan moeten opgetrokken worden. Het voorziene krediet volstaat immers niet voor de uitvoering van de werken volgens de raming. Het krediet zal worden opgetrokken naar 122 000 euro.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 4 onthoudingen (Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het bestek met nummer MEERHOUT-2021-010 en de raming voor de opdracht 'Renovatie klimatisatie (HVAC) jeugdhuis de Faar Meerhout', opgesteld door team patrimonium, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 120 046,22 euro exclusief btw of 145 255,93 euro inclusief 21 % btw.

Artikel 2

Gunt bovengenoemde opdracht bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Nodigt volgende ondernemers uit om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

          AVS Service, Langstraat 107 te 2260 Westerlo

          Aclisol, Hoevendijk 9, 2450 Meerhout

          Belcotec nv, Kleinhoefstraat 8 te 2440 Geel

          Maes Verwarming bvba, Bevrijdingslaan 197 A, 2450 Meerhout

          TWS, Lossing 3 te 2260 Westerlo

          Stevifem Koeltechniek bvba, Bell-Telephonelaan 21 te 2260 Oevel

          Limburgs Klimatiseringsbedrijf (L.K.B.) bv, Kapelhof 11, te 3520 Zonhoven

          DC Klima, Manheuvels 20 te 2440 Geel.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

11. Goedkeuren vernieuwde samenwerkingsovereenkomst bemiddeling

gemeentelijke administratieve sancties (GAS)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De federale overheid stelt aan Stad Turnhout voor het kalenderjaar 2021 opnieuw een subsidie van 53 600 euro ter beschikking voor het begeleiden van de bemiddelingsprocedure in het kader van de wet gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Artikel 4 van deze subsidieovereenkomst bepaalt dat Stad Turnhout partnerships dient aan te gaan met de steden en gemeenten in het arrondissement Turnhout, die van deze dienstverlening gebruik wensen te maken.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de hernieuwing van de voorliggende samenwerkingsovereenkomst met de partnergemeenten, die een aanvang neemt op 1 januari 2021 en geldt voor onbepaalde duur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

          koninklijk besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en de modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

          e-mailbericht van 18 januari 2021 uitgaande van de POD Maatschappelijke Integratie

 

ARGUMENTATIE

De bemiddeling is het alternatieve luik van de procedure die gericht is op het organiseren van de zogenaamde herstelprestaties, het informeren en sensibiliseren van de partijen, het trachten te bedaren van een conflict tussen de partijen, het zoeken naar een geschikt traject voor jeugdige GAS-overtreders en op het tegemoetkomen aan de (financiële) belangen van benadeelden.

Voor een goede dienstverlening en efficiënte inzet van de bemiddelingsambtenaar bij de afhandeling van GAS-dossiers in het arrondissement Turnhout is een overeenkomst met de deelnemende gemeenten aangewezen. Artikel 11 van de lopende overeenkomst bepaalt dat de (eventuele) meerkost (bovenop de subsidie van 53 600 euro) wordt verdeeld onder alle deelnemende gemeenten en dit op basis van het bevolkingsaantal (gegevens Nationaal Instituut voor de Statistiek per 1 januari 2021).

Om ervoor te zorgen dat er voor iedere deelnemende gemeente een evenwichtige kostenafrekening kan worden gemaakt – die een eerlijkere weerspiegeling vormt van de daadwerkelijke tijdsbesteding per gemeente – wordt artikel 11 aangepast naar: 'De vernoemde steden en gemeenten verbinden zich ertoe samen de (eventuele) meerkost (bovenop de subsidie) voor hun rekening te nemen. Deze meerkost wordt proportioneel verdeeld tussen de deelnemende gemeenten en dit op basis van het aantal behandelde bemiddelingsdossiers per gemeente in het betreffende kalenderjaar.'

Deze aanpassing werd door onze gemeenten gevraagd en goedgekeurd op de vergadering van het beheerscomité van 26 maart 2021.

De gemeenteraad van Turnhout keurde deze aanpassing goed op 27 september 2021 en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel:GBB2-M&V/0480-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2021 en verder

Beschikbaar: 5 000 euro per jaar

Bedrag: 43 000 euro per jaar

De benodigde budgetten zullen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien worden. Tegenover deze bijkomende uitgaven worden ook bijkomende ontvangsten ingeschreven. Voortaan zullen ook de ontvangsten uit GAS 1-3 en later GAS 4 en eventueel GAS 5 ook rechtstreeks aan de gemeente worden overgemaakt.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en de bedoelde partnergemeenten betreffende de GAS-bemiddeling en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 22 november 2021

 

12. Goedkeuren politieverordening en bekrachtigen protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4).

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De GAS-wetgeving voorziet sinds 2014 de mogelijkheid voor steden en gemeenten om een administratieve geldboete op te leggen bij overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

          wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten

          koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen en latere wijzigingen

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De zogenaamde GAS 4-overtredingen zijn limitatief vastgelegd in het koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

Het gaat om bepaalde overtredingen, vermeld in het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Deze werden voorheen enkel strafrechtelijk afgehandeld.

Het koninklijk besluit van 9 maart 2014 deelt de overtredingen in categorieën in, naargelang de ernst van de bedreiging voor de verkeersveiligheid en de mobiliteit.

Per categorie wordt wettelijk vastgelegd hoeveel de geldboete bedraagt.

Deze geldboete is een wettelijk vastgelegd forfaitair bedrag, de sanctionerend ambtenaar beschikt hierbij niet over een beoordelingsmarge omtrent de hoogte van de boete, in tegenstelling tot de 'klassieke' GAS-boetes.

De overtredingen die effectief in aanmerking komen voor het opleggen van een administratieve geldboete zijn:

  1. De overtredingen van eerste categorie, gesanctioneerd met een forfaitaire geldboete van 58 euro. Dit betreft onder andere het parkeren in erven en woonerven, het stilstaan en parkeren op verhoogde inrichtingen/bermen, het parkeren in voetgangerszone, verboden toegang, gebruik gehandicaptenkaart, halfmaandelijks parkeren…
  2. De overtredingen van tweede categorie, gesanctioneerd met een forfaitaire geldboete van 116 euro.

Hier gaat het om stilstaan en parkeren op autowegen, op specifieke plaatsen waar het een gevaar of onnodige hinder kan betekenen voor andere weggebruikers (bijvoorbeeld op trottoirs, fietspaden, oversteekplaatsen, …), alsook op plaatsen waar de voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden en op plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden en wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.

En tenslotte het parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap zonder in bezit te zijn van een speciale parkeerkaart.

Het parkeerbeleid is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. De foutgeparkeerde voertuigen zijn niet alleen een belemmering voor de mobiliteit, maar vooral ook een bedreiging voor de veiligheid en de levenskwaliteit in de gemeente.

 

Dankzij de instelling van de gemeentelijke administratieve sancties in verband met stilstaan en parkeren zal de gemeente zelf meer impact kunnen hebben op de handhaving hiervan en de foutparkeerders kunnen aanpakken.

 

Momenteel loopt een bestuurder minder risico op een boete door te parkeren waar het verboden is dan door te parkeren in een blauwe zone of een betalende zone zonder respectievelijk een parkeerkaart te leggen/te betalen.

 

Om de hoeveelheid aan dossiers verwerkt te kunnen krijgen was een noodzakelijke voorwaarde dat digitaal zou kunnen gewerkt worden, hetgeen nu gerealiseerd wordt door het contract met InTouch via de raamovereenkomst Smartville.

 

Gemeente Meerhout maakt deel uit van de interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)'. De kosten zullen verdeeld worden onder de deelnemende gemeenten. De inkomsten zullen rechtstreeks geïnd worden door de gemeente zelf.

Het is dus zo dat enerzijds alle investeringen en kosten voor de verwerking nu voor de gemeente zijn, maar dat er anderzijds op termijn ook mogelijk extra middelen zullen zijn om te werken aan een veilige en vlot bereikbare gemeente.

 

De vaststellingen zullen voorlopig enkel via de politie blijven gebeuren. Er zal verder nog bekeken worden of in de toekomst eigen vaststellende ambtenaren kunnen/zullen ingezet worden.

 

Voorwaarden

De GAS 4-overtredingen dienen te worden opgenomen in een politieverordening en er dient verplicht een protocolakkoord tussen het college van burgemeester en schepenen enerzijds en de bevoegde procureur des Konings anderzijds afgesloten te worden.

In dit protocolakkoord worden de nodige afspraken gemaakt omtrent de procedure, de afhandeling van deze overtredingen en de uitwisseling van informatie.

Het protocolakkoord wordt tevens ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Procedure GAS 4

De politie stelt de overtreding vast en maakt een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar.

De overtreder ontvangt een gewone brief (geen aangetekende) met het proces-verbaal en de uitnodiging tot het betalen van de sanctie binnen een termijn van 30 dagen.

De hoogte van deze administratieve sanctie is wettelijk bepaald en is afhankelijk van de categorie:

          eerste categorie 58 euro

          tweede categorie 116 euro.

 

Indien de overtreder niet akkoord is met de opgelegde sanctie, dan kan deze binnen diezelfde 30 dagen schriftelijk verweer indienen. Is de boete hoger dan 70 euro, dan kan de overtreder vragen om mondeling gehoord te worden.

Vervolgens zal de sanctionerend ambtenaar het verweer beoordelen:

          Wordt het verweer als ongegrond gezien, dan zal opnieuw een uitnodiging tot betaling van de sanctie volgen. Er zal opnieuw een termijn van 30 dagen starten.

          In het geval dat het verweer als gegrond wordt gezien, wordt het dossier afgesloten of wordt de boete eventueel geherkwalificeerd.

 

Als de overtreder geen verweer indient én de boete niet binnen de 30 dagen betaalt, volgt er een nieuwe herinneringsbrief met het verzoek om binnen een nieuwe termijn van 30 dagen te betalen.

 

De overtreder heeft na het ongegronde verweer alsnog de mogelijkheid om binnen de maand beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar bij de politierechtbank.

 

Plan van aanpak

Voor de implementatie van overtredingen GAS 4 werd dit uitgewerkt binnen de interlokale vereniging GAS, waarin de verschillende gemeenten vertegenwoordigd zijn.

Het project kon inmiddels gefinaliseerd worden, wat resulteerde in de volgende documenten:

          bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen

          protocolakkoord 'Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4)'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-M&V/0480-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2021 en verder

Beschikbaar: 5 000 euro per jaar

Bedrag: 43 000 euro per jaar

De benodigde budgetten zullen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien worden. Tegenover deze bijkomende uitgaven worden ook bijkomende ontvangsten ingeschreven. Voortaan zullen ook de ontvangsten uit GAS 1-3 en later GAS 4 en eventueel GAS 5 ook rechtstreeks aan de gemeente worden overgemaakt.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Frans Van Meensel)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen goed.

Artikel 2

Bekrachtigt het 'Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4)'.

Artikel 3

Besluit dat deze politieverordening in werking treedt op 1 januari 2022.

Artikel 4

Maakt deze verordening bekend zoals voorgeschreven in de artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 5

Zendt, conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, een afschrift van deze verordening aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen 48 uren en aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Turnhout, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Turnhout en van de politierechtbank Turnhout.

Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraten.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Punt bijlagen/links politieverordening GAS 4 Meerhout.pdf Download
protocol GAS 4.docx Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

13. Goedkeuren aanpassing politiecodex met betrekking tot het afficheren van onbewoonbaarheidsbesluiten

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Besluiten tot ongeschiktheid en/of onbewoonbaarheid van woningen dienen officieel aan de woning te worden uitgehangen. In het kader van de werking van Kempens Woonplatform werden afspraken gemaakt hoe het afficheren van deze besluiten beter kan worden opgevolgd. Voor hardleerse eigenaars die blijven weigeren om dit besluit te afficheren, kan finaal de overtreding worden bestraft via de gemeentelijke administratieve sancties. Hiertoe dient een nieuw artikel te worden toegevoegd aan de politiecodex.

 

ARGUMENTATIE

In het kader van het lokaal woonbeleid is het belangrijk dat een mogelijk nieuwe eigenaar/huurder weet dat er sprake kan zijn van onbewoonbaarverklaring/ongeschiktverklaring van de woning.

 

Het voordeel van het aanplakken van een dergelijk besluit is dat nieuwe potentiële huurders direct zien dat de woning niet mag verhuurd worden. Nu gebeurt het soms dat ze al een contract tekenen en vervolgens bij team burgerzaken te horen krijgen dat de woning niet mag worden bewoond.

 

Een ander voordeel is dat passanten en dergelijke (bijvoorbeeld postbode, zorgkundigen,…) gewaarschuwd worden voor eventuele veiligheidsrisico's.

 

Het voorstel is om in de politiecodex onder deel 7 'Inrichtingen Privaat Domein' een hoofdstuk 3 toe te voegen:

Hoofdstuk3 'aanplakken besluiten ongeschiktheid en onbewoonbaarheid'

Artikel 340 wordt toegevoegd:

'Het besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring van een woning wordt na betekening aan de belanghebbenden aangeplakt op de woning en dit op een vanop de openbare weg goed zichtbare en leesbare plaats.

Het is verboden de aanplakking te weigeren en/of het aangeplakte besluit onleesbaar te maken, te vernielen of te verwijderen.

De aanplakking van het besluit mag slechts ongedaan gemaakt worden na opheffing van het besluit door middel van afgifte van een conformiteitsattest, een opheffingsbesluit of een proces-verbaal van uitvoering.'

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt volgende aanvulling van de politiecodex goed:

'Hoofdstuk 3 aanplakken besluiten ongeschiktheid en onbewoonbaarheid

Artikel 340

Het besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring van een woning wordt na betekening aan de belanghebbenden aangeplakt op de woning en dit op een vanop de openbare weg goed zichtbare en leesbare plaats.

Het is verboden de aanplakking te weigeren en/of het aangeplakte besluit onleesbaar te maken, te vernielen of te verwijderen.

De aanplakking van het besluit mag slechts ongedaan gemaakt worden na opheffing van het besluit door middel van afgifte van een conformiteitsattest, een opheffingsbesluit of een proces-verbaal van uitvoering.'.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

14. Verlengen huurcontract tijdelijke huisvesting gemeentelijke basisschool De Duizendpoot

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 14 januari 2019 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'Leveren en plaatsen van tijdelijke huisvesting - huur 24 maanden' toe te wijzen aan Architekt-nburo bvba, Pater Neyenslaan 3 te 3960 Bree.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nummer P17.0103-THV opgesteld door de ontwerper, Architekt-nburo bv bvba, Pater Neyenslaan 3 te 3960 Bree.

De gemeenteraad verleende in zitting van 25 februari 2019 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De aankondiging van opdracht 2019-507352 werd gepubliceerd op 13 maart 2019 op nationaal niveau.

Het college van burgemeester en schepenen gunde in zitting van 3 juni 2019 de opdracht 'Leveren en plaatsen van tijdelijke huisvesting - huur 24 maanden' aan de economisch meest voordelige bieder (rekening houdend met de beste prijs-kwaliteitverhouding), zijnde Frisomat Belgium bvba, Stokerijstraat 79 te 2110 Wijnegem, tegen het nagerekende en verbeterde inschrijvingsbedrag van 262 334,50 euro exclusief btw of 278 044,57 euro inclusief btw (inclusief opties kapstokken - 25 haken, ophangbeugel voor beamer/interactief bord, deurpompen, whiteboard, sanitair blok en verhardingen (plaatsing en opbraak na einde huurcontract)).

De huur van deze tijdelijke huisvesting ging in op 1 oktober 2019, waardoor deze contractueel loopt tot en met september 2021 (gezien de looptijd van 24 maanden).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          koninklijk besluit van 18 april 2017

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Zoals reeds eerder aangehaald impliceerde dit contract de huur van tijdelijke huisvesting gedurende 24 maanden. Deze huurperiode ging van start op 1 oktober 2019, waardoor deze afliep eind september 2021. In dit contract zijn prijzen opgenomen voor het opstellen van deze containers, alsook de afbraak ervan. Gezien dit item een verlenging van het huurcontract impliceert, wijzigt dit momenteel niets aan de andere kosten, meer bepaald de afbraak van de units.

Gezien de school de verhuizing plant in de paasvakantie van 2022, zijn de hier bedoelde units minstens tot en met april 2022 benodigd.

Reeds geruime tijd zijn we als lokaal bestuur Meerhout vragende partij naar de budgettaire gevolgen van deze verlenging. Aangezien de huurprijs geïndexeerd wordt met de consumentenindex, liet men deze prijs pas geworden op datum van 5 oktober 2021, waarbij het volgende werd gemeld:

 

'Nu de consumptieprijsindex bekend is (sept.´21: 112,55), sturen we u de aanvullende informatie:

          Huur van 5 Alro gebouwen en 1 sanitaire unit: aanbesteding van 03/04/2019. Huurpijs zou vanaf 1 oktober 2021 aangepast worden van 6 225 Euro naar 6 437 euro per aangevangen kalendermaand.

 

Het gaat om de volgende gebouwen:

  1. Alro 6 x 13m
  2. Alro 6 x 10m
  3. Alro 6 x 10m
  4. Alro 6 x 30m
  5. Alro 10 x 30m
  6. Sanitaire unit'.

 

Aangezien de verlenging de periode oktober 2021 tot en met april 2022 betreft, handelt het hier over zeven kalendermaanden, waarbij dit 7 x 6 437 euro betreft, ofwel een totaal van 45 059 euro exclusief 6 % btw, ofwel 47 762,54 euro inclusief 6 % btw. Aangezien de initiële uitvoeringstermijn (geen rekening houdende met termijnsverlenging omwille van meerwerken) gesteld werd op januari 2022, was de eerder voorgestelde huurtermijn sowieso te kort, waarbij een verlenging zich eveneens zou opdringen. Het aandeel asbestverwijdering heeft het grootste aandeel in de termijnsverlenging (twaalf weken). Gezien de verhuizing/intrek in de nieuwe klaslokalen slechts kan plaatsvinden na afronding van de werken, kan verwijdering van de tijdelijke huisvesting eveneens slechts ten vroegste na die datum gebeuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-FAC1/0800-01/221007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-3

Jaar: 2020-2021-2022

Beschikbaar: 4 106 867,03 euro inclusief btw

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de verlenging van het huurcontract tot en met april 2022 goed, waarbij het geïndexeerde huurbedrag per kalendermaand 6 437 euro zal bedragen. Voor de verlenging met zeven kalendermaanden impliceert dit een investeringsbedrag van 7 x 6 437 euro exclusief btw, ofwel een totaal van 45 059 euro exclusief 6 % btw, ofwel 47 762,54 euro inclusief 6 % btw.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

15. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Zandstreep

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 9 december 2020 werd de verkavelingsaanvraag ontvangen, ingediend door LRD Landmeting bvba betreffende het verkavelen van percelen, gelegen te Zandstreep-Gestellaar, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C nummers 809/02W en 809/02R, om te verdelen in twee bouwloten voor open bebouwing. De verkavelingsaanvraag omvat tevens een grondafstand ter realisatie van de ontworpen gemeenteweg.

 

Op 10 november 2020 werd de belofte van gratis grondafstand ondertekend door cons. Beyns-Vreys. Het betreft een strook grond van een deel van het perceel te Zandstreep-Gestellaar (lot 3), kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C deel van nummer 809/02R, groot 66 vierkante meter.

 

Op 22 maart 2021 werd door de gemeenteraad het wegtracé goedgekeurd en de grondafstand aanvaard.

 

Op 29 maart 2021 werd een vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen aan LRD Landmeting bvba voor het verkavelen van een perceel in twee loten. In deze vergunning werd de last tot grondafstand aan openbaar domein opgelegd.

 

Op 15 november 2021 werd een attest van verdeling verleend door het college van burgemeester en schepenen voor een strook grond langs Zandstreep/Gestellaar in functie van gratis grondafstand.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door Atlas Notarissen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De voornoemde ontwerpakte ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 12 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 3 onthoudingen (Heidi Suls, Walter Verbraeken en Paul Van Dooren)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met betrekking tot een kosteloze grondafstand voor een perceel gelegen te Zandstreep-Gestellaar, 2de afdeling sectie C deel van nummer 809/02R deel (lot 3) goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

16. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad en de bevolking tijdig geïnformeerd en geraadpleegd worden over een gemeentelijke fusie

 

 

Beslissing

Een fusie tussen gemeenten kan bijdragen tot een efficiënter, kostenbesparend beleid en een hogere dienstverlening naar de bevolking toe.

De vraag naar de toekomst toe is niet langer of er wel of niet dient gefusioneerd te worden maar wel met wie, wanneer, vrijwillig of verplicht.

Een van overheidswege verplichte fusie is het minst gewenst en daarbij vallen heel wat stimulerende bonussen van vrijwillige fusie weg.

Het aantal fusie-kandidaat buurgemeenten isn niet onbeperkt en sommigen gemeenten hebben elkaar hun principieel ‘ja’ woord al gegeven zoals Ham met Tessenderlo. Het is geen optie om langer blijven stil te zitten met het risico om als muurbloempje achter te blijven en in een gedwongen huwelijk te moeten stappen.

Ook in onze gemeente gaat intussen het verhaal dat het gemeentebestuur verkennende gesprekken voert met potentiële partners voor een gemeentefusie. Het standpunt van het Vlaams Belang is echter duidelijk: wij willen dat de gemeenteraad en de inwoners eerst geïnformeerd en geraadpleegd worden over een eventuele fusie.

Een fusieoperatie op vrijwillige basis wordt aangemoedigd door de Vlaamse regering. De houding van de minister voor Binnenlands Bestuur is hierin zeer duidelijk: de fusie moet van onderuit gedragen zijn. Er is met andere woorden nood aan een stevig draagvlak bij de bevolking. De tijd van opgelegde fusies die in donkere achterkamers bedisseld worden louter vanuit partijpolitiek oogpunt, moet definitief voorbij zijn. Inspraak van de inwoners in een eventueel fusieverhaal is dan ook noodzakelijk. Om met kennis van zaken inspraak te hebben, dienen de inwoners en hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad ‘vooraf’ voldoende en objectief geïnformeerd te worden over de voor en nadelen van een fusie met deze of gene gemeente.

 

Voorstel tot beslissing

Art. 1 De administratie maakt een lijst van potentiële fusiegemeenten met vergelijkende objectieve gegevens zoals aanvullende personenbelasting, opcentiemen, gemeentelijke schuld…

 

Art. 2 De administratie maakt een ‘SWOT’ analyse (sterktes, zwaktes, kansen, bedreigingen) voor elke potentiële partner.

 

Art. 3 Zodra verkennende gesprekken worden opgestart, brengt de burgemeester hierover verslag uit op elke zitting van de gemeenteraad.

 

Art. 4 Een gemeentelijke commissie wordt opgericht met als doel de fusiegesprekken op de voet te volgen en te bespreken. In deze commissie zijn alle politieke fracties en de onafhankelijke raadsleden vertegenwoordigd.

 

Art. 5 Zodra het gemeentebestuur na aftastende gesprekken een gemeente heeft geselecteerd op basis van objectieve vergelijkende data, moet een volksraadpleging worden georganiseerd met betrekking tot een eventuele fusie met onze gemeente.

Tijdens deze volksraadpleging antwoorden de inwoners ‘ja’ of ‘neen’ op de vraag: “Moet onze gemeente een gemeentefusie aangaan met (naam van de gemeente)?

Het resultaat van deze volksraadpleging, wordt door de gemeenteraad als bindend gezien.

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter van den Broeck.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

17. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 283 over 'Klacht Onvoldoende motivering van collegebeslissing en verschaffen van incorrecte informatie aan de gouverneur'.

        Burgemeester Nele Geudens licht de coronacijfers even toe. Deze zijn op de dag van vandaag enorm en nooit eerder gezien. De voorbije week werden meer dan 210 besmettingen vastgesteld waardoor Meerhout een zeer hoge incidentie haalt, meer bepaald plaats acht van de Vlaamse steden en gemeenten. Dit houdt in dat elke besmette persoon in Meerhout op zijn beurt gemiddeld 2,2 andere personen besmet. Burgemeester Nele Geudens doet een oproep aan alle verenigingen en werkgevers in Meerhout om alle activiteiten te evalueren die binnen plaatsvinden, vooral wanneer een grotere groep mensen wordt samengebracht.

        Raadslid Mannu Dox wenst terug te komen op het antwoord van de gouverneur en te nuanceren dat zij akkoord ging met zijn standpunt, maar dat de toezichtstermijn verstreken was om verdere actie te kunnen ondernemen.

        Raadslid Heidi Suls wenst mee te delen dat zij vanaf heden als onafhankelijk gemeenteraadslid zetelt maar dat dit niet uit haar eigen vrije wil is.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

18. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

20. N-VA vraagt verdeling strooizout aan de burger welke gerant moet staan voor het sneeuwvrij houden van het openbaar domein.

 

 

Elke burger die verplicht wordt om het openbaar domein sneeuwvrij te houden, de gelegenheid te bieden, om een gratis emmer strooizout af te halen aan de opslagplaats waar het strooizout gestockeerd wordt.

Voorstel van beslissing

De NVA-fractie vraagt de gemeenteraad om het gemeentebestuur de opdracht te geven de verdeling van het gratis strooizout te organiseren.

 

Stemming op naam:

Met 7 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 1 niet gestemd (Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Walter Verbraeken.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

19. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Algemeen bestuur - Voorzitter Jos Tordoor antwoordt op de vraag van raadslid Wim Nysmans dat de toelichtende nota's van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn opnieuw op de website ter beschikking worden gesteld.

        Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox dat het organogram van lokaal bestuur Meerhout interessant is voor de raadsleden, maar niet voor elke burger van Meerhout. Om deze reden stelt het college van burgemeester en schepenen voor om dit document ter beschikking te stellen in de gemeentelijke cloud, waar ook alle andere documentatie ter beschikking wordt gesteld.

        Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Walter Verbraeken dat het invoeren van de coronapas op initiatief van de burgemeesters ondertussen achterhaald is. De hogere overheid heeft immers zelf maatregelen getroffen door middel van de toepassing van het Covid Safe Ticket.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen antwoordt op de stand van zaken van het mobiliteitsplan. Momenteel worden volop gegevens verzameld en metingen uitgevoerd met betrekking tot de bestemming van het doorgaand verkeer, het parkeren, etc.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Jan Peys antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox met betrekking tot de verkeerssituatie in de Schoolstraat na de renovatie van de school. Hiervoor verwijst hij naar het uittreksel van de notulen van het college van burgemeester en schepenen van maandag 22 juni 2020 waarin vermeld staat dat het college van burgemeester en schepenen het aangepast marktplan van 8 juni 2020 goedkeurt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en de Schoolstraat afgesloten is.

        Natuur en milieubeheer - Schepen Jan Peys antwoordt op de vraag die gesteld werd aan schepen Fons Hannes in verband met bomen die op verschillende locaties gemarkeerd werden door een lint 'schade in behandeling'. Deze bomen zullen in het voor- of najaar gerooid en vervangen worden. De gemarkeerde bomen zijn niet allemaal beschadigd, de meeste zijn natuurlijk afgestorven. De heraanplanting zal op dezelfde locatie plaatsvinden en zal worden uitgevoerd door medewerkers van lokaal bestuur Meerhout. De markeringen werden aangebracht om te vermijden dat meerdere meldingen zouden worden geregistreerd over dezelfde locatie.

        Ondernemen en werken - Schepen Jan Peys antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox dat de startsubsidie aan Meerhout Onderneemt niet werd uitbetaald.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Jan Peys antwoordt op de vraag van raadslid Walter Verbraeken met betrekking tot de borduur in de gracht van de Oude Baan dat interventies in het verleden steeds op elkaar werden afgestemd. Om dit mogelijk te maken moet lokaal bestuur Meerhout uiteraard wel op de hoogte zijn van dergelijke zaken. Indien lokaal bestuur niet op de hoogte is wie deze beschadigingen heeft aangericht, kunnen de kosten onmogelijk op iemand worden verhaald.

        Ondernemen en werken - Schepen Jan Peys antwoordt op de vraag van raadslid Walter Verbraeken met betrekking tot de ondersteuning van 300 euro aan de horeca voor het innemen van openbaar domein. Hij verduidelijkt dat 300 euro wordt uitgekeerd wanneer het openbaar domein net niet wordt ingenomen. Schepen Jan Peys verwijst naar de notulen van de gemeenteraad van maandag 31 mei 2021, agendapunt 10 artikel 1, waar deze regelgeving terug te vinden is.

 

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende nieuwe vragen van gemeenteraadsleden:

        Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Mannu Dox vraagt of de aangevraagde omgevingsvergunningen voor het plaatsen van twee windmolens niet aan de Gecoro moeten worden voorgelegd voor advies. Het huishoudelijk reglement van de Gecoro bepaalt immers dat alle zaken die impact hebben op de omgeving er voor advies moeten worden voorgelegd.

        Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox vraagt of de meerderheid van een fractie gemachtigd is om een fractielid, zonder instemming van deze persoon, uit de fractie te zetten. Wordt deze persoon vervolgens door de administratie automatisch beschouwd als een onafhankelijk zetelend gemeenteraadslid? Is deze persoon verplicht om als onafhankelijke te zetelen?

Algemeen directeur Flor Boven antwoordt dat hierover een antwoord van de minister van Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement werd geraadpleegd met betrekking tot hetzelfde onderwerp. Ook werd het Agentschap Binnenlands Bestuur hierover geconsulteerd, waardoor wordt aangenomen dat dergelijke actie gewettigd is.

Raadslid Mannu Dox heeft zich geïnformeerd bij Marian Verbeek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten die niet dezelfde mening is toegedaan wanneer het raadslid zich hier formeel tegen verzet.

        Cultuur en vrije tijd - Raadslid Mannu Dox vraagt of de gemeente over beschermingsmatten beschikt die verplicht worden in artikel 18 van het gebruikersreglement van de gemeentelijke infrastructuur en meer bepaald de sporthallen. Zijn deze voorhanden of moeten deze nog worden aangekocht?

        Natuur en milieubeheer - Raadslid Mannu Dox vraagt of de gemeente al eens een studie heeft laten uitvoeren over het concept 'natuurlijke bebossing' (voor- en nadelen, kostprijs). Dit houdt in dat na het kappen van de bomen, de natuur zijn eigen gang kon gaan. Hierdoor ontstaat een diversiteit aan inheemse boomsoorten die voortreffelijk bestand zijn tegen stormen. Dit zal veel minder kosten aan het lokaal bestuur. En eigenaars van percelen die geen bos in de buurt hebben zouden over een lange termijn kunnen worden gesubsidieerd overeenkomstig met een huur als ze bereid zijn dit natuurlijk te laten bebossen.

        Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Mannu Dox vraagt wie verantwoordelijke toezichthouder van het bestuur was gedurende de bouwperiode van jeugdcentrum De Kater.

        Algemeen bestuur - Raadslid Brigitte Peremans vraagt waar de toelichtende nota van de gemeenteraad is terug te vinden.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Brigitte Peremans vermeldt dat aan de werken aan de ijzeren brug op de scheiding van Heikant in Meerhout en de Meerhoutseweg in Geel, ijzeren platen werden gelegd om het fietspad te vrijwaren van schade. De combinatie van modder door de werken en regenval zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de vele fietsers die hier dagelijks voorbij rijden. Kan de bevoegde schepen dit nakijken en op korte termijn een oplossing voorzien?

Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat ze inderdaad al heeft vastgesteld dat dit een gevaarlijke situatie betreft. Dit werd vandaag besproken met de politie die op haar beurt zal kijken wat hier ondernomen kan worden. Er zou wel een verkeersbord staan dat meldt dat fietsers moeten afstappen.

        Natuur en milieubeheer - Raadslid Rony Schuer meldt dat gemeentearbeiders aan de KAJ lokalen een boom in stukken hebben gezaagd. Het bruikbaar hout is verdwenen, enkel de takken die verhakseld moeten worden liggen nog ter plaatse. Wat gebeurt er met het bruikbaar hout? Wordt dit gestockeerd voor verkoop of wordt het verdeeld onder de minderbedeelden?

        Ondernemen en werken - Raadslid Walter Verbraeken vraagt of men op de hoogte is welke terrassen werden uitgebreid zodat later niet ten onrechte 300 euro zal worden uitbetaald.

        Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat op 27 oktober 2021 de Markt werd afgezet met borden 'verboden te parkeren' omdat Pidpa de afvoergoten kwam reinigen. Deze werken zorgden ervoor dat de bomen hun resterende bladeren verloren en bovendien stonden er gedurende de werken minstens tien wagens geparkeerd. Hierdoor konden bepaalde delen niet worden gereinigd. Kan dit worden afgestemd met de politie?

        Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken heeft vernomen dat er wordt gelachen met de wijze waarop een vlag wordt opgehangen in Meerhout. Hoe wordt een vlag opgehangen aan de vlaggenmast? Wat kost dit de gemeente in totaal vanaf het ophangen totdat ze daadwerkelijk hangt? Hoeveel manuren neemt dit in het totaal in beslag?

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 22 november 2021

 

22. Bekrachtigen burgemeesterbeslissing - digitaal vergaderen bestuursorganen en adviesraden lokaal bestuur Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het koninklijk besluit van van 28 oktober 2021 kondigde de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie. Tijdens de epidemische noodsituatie vormt de Pandemiewet het uitgangspunt. In de Pandemiewet is in artikel 4, §2 opgenomen dat wanneer de lokale omstandigheden het vereisen de gouverneurs en burgemeesters, elk voor het eigen grondgebied, maatregelen kunnen nemen die strenger zijn dan de federale maatregelen overeenkomstig de eventuele instructies van de bevoegde minister.

 

Op 17 november 2021 kwam het overlegcomité samen om bijkomende maatregelen te bepalen naar aanleiding van de hoge besmettingsgraad.

 

Op 18 november 2021 besliste de burgemeester om de bestuursorganen van lokaal bestuur Meerhout opnieuw digitaal te laten vergaderen.

 

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 134, § 1 en 135, § 2 van de Nieuwe Gemeentewet

          koninklijk besluit van 28 oktober 2021 dat de epidemische noodsituatie betreffende de

coronavirus COVID-19 pandemie afkondigt

          koninklijk besluit van 28 oktober 2021 waarin de nodige maatregelen van bestuurlijke

politie zijn opgenomen teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de

afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie

te voorkomen of te beperken.

          Maatregelen overlegcomité van 17 november 2021 naar aanleiding van de hoge besmettingsgraad.

 

ARGUMENTATIE

De burgemeesterbeslissing van 18 november 2021 dient op de eerstvolgende gemeenteraad te worden bekrachtigd indien nog van toepassing.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de burgemeesterbeslissing van 18 november 2021 om de bestuursorganen en adviesraden van lokaal bestuur Meerhout opnieuw digitaal te laten vergaderen tot nadere aanbeveling.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.