Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Fons Hannes, schepen

Wim Nysmans, raadslid

 

FEITEN EN CONTEXT

De GAS-wetgeving voorziet sinds 2014 de mogelijkheid voor steden en gemeenten om een administratieve geldboete op te leggen bij overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

          wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten

          koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen en latere wijzigingen

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De zogenaamde GAS 4-overtredingen zijn limitatief vastgelegd in het koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

Het gaat om bepaalde overtredingen, vermeld in het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Deze werden voorheen enkel strafrechtelijk afgehandeld.

Het koninklijk besluit van 9 maart 2014 deelt de overtredingen in categorieën in, naargelang de ernst van de bedreiging voor de verkeersveiligheid en de mobiliteit.

Per categorie wordt wettelijk vastgelegd hoeveel de geldboete bedraagt.

Deze geldboete is een wettelijk vastgelegd forfaitair bedrag, de sanctionerend ambtenaar beschikt hierbij niet over een beoordelingsmarge omtrent de hoogte van de boete, in tegenstelling tot de 'klassieke' GAS-boetes.

De overtredingen die effectief in aanmerking komen voor het opleggen van een administratieve geldboete zijn:

  1. De overtredingen van eerste categorie, gesanctioneerd met een forfaitaire geldboete van 58 euro. Dit betreft onder andere het parkeren in erven en woonerven, het stilstaan en parkeren op verhoogde inrichtingen/bermen, het parkeren in voetgangerszone, verboden toegang, gebruik gehandicaptenkaart, halfmaandelijks parkeren…
  2. De overtredingen van tweede categorie, gesanctioneerd met een forfaitaire geldboete van 116 euro.

Hier gaat het om stilstaan en parkeren op autowegen, op specifieke plaatsen waar het een gevaar of onnodige hinder kan betekenen voor andere weggebruikers (bijvoorbeeld op trottoirs, fietspaden, oversteekplaatsen, …), alsook op plaatsen waar de voetgangers, fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden en op plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden en wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.

En tenslotte het parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap zonder in bezit te zijn van een speciale parkeerkaart.

Het parkeerbeleid is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. De foutgeparkeerde voertuigen zijn niet alleen een belemmering voor de mobiliteit, maar vooral ook een bedreiging voor de veiligheid en de levenskwaliteit in de gemeente.

 

Dankzij de instelling van de gemeentelijke administratieve sancties in verband met stilstaan en parkeren zal de gemeente zelf meer impact kunnen hebben op de handhaving hiervan en de foutparkeerders kunnen aanpakken.

 

Momenteel loopt een bestuurder minder risico op een boete door te parkeren waar het verboden is dan door te parkeren in een blauwe zone of een betalende zone zonder respectievelijk een parkeerkaart te leggen/te betalen.

 

Om de hoeveelheid aan dossiers verwerkt te kunnen krijgen was een noodzakelijke voorwaarde dat digitaal zou kunnen gewerkt worden, hetgeen nu gerealiseerd wordt door het contract met InTouch via de raamovereenkomst Smartville.

 

Gemeente Meerhout maakt deel uit van de interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)'. De kosten zullen verdeeld worden onder de deelnemende gemeenten. De inkomsten zullen rechtstreeks geïnd worden door de gemeente zelf.

Het is dus zo dat enerzijds alle investeringen en kosten voor de verwerking nu voor de gemeente zijn, maar dat er anderzijds op termijn ook mogelijk extra middelen zullen zijn om te werken aan een veilige en vlot bereikbare gemeente.

 

De vaststellingen zullen voorlopig enkel via de politie blijven gebeuren. Er zal verder nog bekeken worden of in de toekomst eigen vaststellende ambtenaren kunnen/zullen ingezet worden.

 

Voorwaarden

De GAS 4-overtredingen dienen te worden opgenomen in een politieverordening en er dient verplicht een protocolakkoord tussen het college van burgemeester en schepenen enerzijds en de bevoegde procureur des Konings anderzijds afgesloten te worden.

In dit protocolakkoord worden de nodige afspraken gemaakt omtrent de procedure, de afhandeling van deze overtredingen en de uitwisseling van informatie.

Het protocolakkoord wordt tevens ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Procedure GAS 4

De politie stelt de overtreding vast en maakt een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar.

De overtreder ontvangt een gewone brief (geen aangetekende) met het proces-verbaal en de uitnodiging tot het betalen van de sanctie binnen een termijn van 30 dagen.

De hoogte van deze administratieve sanctie is wettelijk bepaald en is afhankelijk van de categorie:

          eerste categorie 58 euro

          tweede categorie 116 euro.

 

Indien de overtreder niet akkoord is met de opgelegde sanctie, dan kan deze binnen diezelfde 30 dagen schriftelijk verweer indienen. Is de boete hoger dan 70 euro, dan kan de overtreder vragen om mondeling gehoord te worden.

Vervolgens zal de sanctionerend ambtenaar het verweer beoordelen:

          Wordt het verweer als ongegrond gezien, dan zal opnieuw een uitnodiging tot betaling van de sanctie volgen. Er zal opnieuw een termijn van 30 dagen starten.

          In het geval dat het verweer als gegrond wordt gezien, wordt het dossier afgesloten of wordt de boete eventueel geherkwalificeerd.

 

Als de overtreder geen verweer indient én de boete niet binnen de 30 dagen betaalt, volgt er een nieuwe herinneringsbrief met het verzoek om binnen een nieuwe termijn van 30 dagen te betalen.

 

De overtreder heeft na het ongegronde verweer alsnog de mogelijkheid om binnen de maand beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar bij de politierechtbank.

 

Plan van aanpak

Voor de implementatie van overtredingen GAS 4 werd dit uitgewerkt binnen de interlokale vereniging GAS, waarin de verschillende gemeenten vertegenwoordigd zijn.

Het project kon inmiddels gefinaliseerd worden, wat resulteerde in de volgende documenten:

          bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen

          protocolakkoord 'Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4)'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-M&V/0480-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2021 en verder

Beschikbaar: 5 000 euro per jaar

Bedrag: 43 000 euro per jaar

De benodigde budgetten zullen bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien worden. Tegenover deze bijkomende uitgaven worden ook bijkomende ontvangsten ingeschreven. Voortaan zullen ook de ontvangsten uit GAS 1-3 en later GAS 4 en eventueel GAS 5 ook rechtstreeks aan de gemeente worden overgemaakt.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Frans Van Meensel)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen goed.

Artikel 2

Bekrachtigt het 'Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS 4)'.

Artikel 3

Besluit dat deze politieverordening in werking treedt op 1 januari 2022.

Artikel 4

Maakt deze verordening bekend zoals voorgeschreven in de artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 5

Zendt, conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, een afschrift van deze verordening aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen 48 uren en aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Turnhout, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Turnhout en van de politierechtbank Turnhout.

Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraten.