Notulen Gemeenteraad op maandag 26 februari 2024

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, Maries Verachtert, raadsleden

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jo Laenen, raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

1. Goedkeuren notulen 22 januari 2024

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 22 januari 2024 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 22 januari 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

2. Goedkeuren algemeen kader organisatieontwikkeling

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2016 stelde de gemeenteraad het algemeen kader voor het interne controlesysteem van gemeente en OCMW vast.

In 2017 werd het gemeentedecreet vervangen door het decreet lokaal bestuur. Het decreet lokaal bestuur legt voor organisatiebeheersing een aantal verplichtingen vast.

Audit Vlaanderen ontwikkelde de leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen om lokale besturen te ondersteunen in hun organisatiebeheersing.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 217 tot 220 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 over vaststellen van het algemeen kader voor het interne controlesysteem van gemeente en OCMW en belasten van de respectievelijke secretarissen met de verdere uitwerking van het interne controlesysteem binnen dit kader.

 

ARGUMENTATIE

Het algemeen kader voor het interne controlesysteem van lokaal bestuur Meerhout dat sinds 2016 van toepassing is, is aan een actualisatie toe.

De algemeen directeur stelde een kerngroep organisatieontwikkeling samen waarvan de directeurs, manager interne zaken en de coördinator projectwerking en organisatieontwikkeling deel uitmaken. Deze groep evalueerde het huidige kader en formuleerde de gewenste wijzigingen eraan. Er werd herhaaldelijk teruggekoppeld met het managementteam. Op basis van de besprekingen werd het algemeen kader organisatieontwikkeling geschreven.

 

Het nieuwe kader is gebaseerd op de leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen van Audit Vlaanderen waarmee een degelijke basis wordt gelegd.

Het kader houdt rekening met de haalbaarheid van uitvoering binnen de huidige situatie in de organisatie. In timing wordt er afgestemd met het meerjarenplan.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het kader organisatiebeheersing, vastgesteld door de gemeenteraad op 25 april 2016, op met ingang van 26 februari 2024.

Artikel 2

Stelt het algemeen kader organisatieontwikkeling, zoals omschreven in het document '20240226_Algemeen kader organisatieontwikkeling', vast.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Punt bijlagen/links 20240226_Algemeen kader organisatieontwikkeling.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

3. Goedkeuren overeenkomsten locaties MAK 2024

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het Meerhouts Amateur Kunstenfestival vindt van 27 april 2024 tot en met 5 mei 2024 plaats en geeft kunstenaars de kans om hun werken tentoon te stellen, demonstraties, workshops of open ateliers te geven. Op 26 april 2024 vindt de opening plaats voor genodigden.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, houdende de bevoegdheden van de gemeenteraad - artikel 41 - 5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten

 

ARGUMENTATIE

Het Meerhouts Amateur Kunstenfestival vindt tweejaarlijks, in de even jaren, plaats. Voor elke editie wordt, naast de terugkerende locaties, op zoek gegaan naar unieke en eenmalige locaties om kunstenaars te laten tentoonstellen.

 

Voor de editie van 2024 wordt geopteerd om enkele leegstaande handelspanden in het centrum van Meerhout in gebruik te nemen vanaf goedkeuring door de gemeenteraad, dus vanaf 27 februari 2024, tot en met 8 mei 2024. Deze periode omvat de voorbereiding op het Meerhouts Amateur Kunstenfestival, zodat tijdig gestart kan worden om de ruimtes gebruiksklaar te maken voor de kunstenaars, de dagen dat het kunstenfestival plaatsvindt en de opruim tot enkele dagen na de laatste tentoonstellingsdag.

 

Voor het gebruik van de leegstaande handelspanden werd een overeenkomst opgesteld tussen de gemeente en de eigenaren van de betreffende handelspanden om ervoor te zorgen dat elke partij op de hoogte is van de rechten, de plichten en verdere praktische afspraken die het heeft met betrekking tot organisatie van het Meerhouts Amateur Kunstenfestival.

 

Er wordt voor elk handelspand een vergoeding voorzien om de eigenaar te vergoeden voor de verbruikte energie in de periode dat deze overeenkomst loopt. Deze vergoeding werd vooraf doorgesproken met de betrokken eigenaren. Andere vergoedingen worden niet voorzien.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GEMEENTE/4.8.32/613990/0709-00

Jaar: 2024

Beschikbaar: 2 156 euro

Bedrag: 500 euro

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar van het handelspand in Veldstraat 6, 2450 Meerhout goed.

Artikel 2

Keurt de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar van het handelspand in Veldstraat 8, 2450 Meerhout goed.

Artikel 3

Keurt de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar van het handelspand in Veldstraat 9, 2450 Meerhout goed.

Artikel 4

Keurt de overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar van het handelspand in Veldstraat 14, 2450 Meerhout goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

4. Vaststellen aanpassing aanvullend politiereglement 'algemeen snelheidsplan grondgebied Meerhout'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het verkeersbord C43 met de vermelding 30 km per uur, geplaatst boven het verkeersbord F1, F1a of F1b is van toepassing op alle openbare wegen binnen de bebouwde kom. Het huidige snelheidsplan is op basis van de merites van artikel 68.3 van de wegcode inzake bebording gereglementeerd. Doch waren er twijfels bij de mobiliteitsexperten inzake de herkenbaarheid voor alle weggebruikers aangezien het bord F4a (zone-30) veel meer is ingeburgerd. In die zin werd gevraagd aan de lokale politiezone Geel/Laakdal/Meerhout en het parket of het gebruik van het bord F4a (zone-30) in combinatie met de bebouwde kom tevens wettelijk mogelijk is. Dit vergde veel onderzoek en op 9 februari 2024 kregen we uitsluitsel vanuit het parket dat deze combinatie wettelijk mogelijk is. Teneinde de snelheidszones zo duidelijk mogelijk aan te geven wordt de gemeenteraad verzocht om het huidige snelheidsreglement in die zin aan te passen inzake het gebruik van de bebording F4a en F4b voor de bebouwde kom. Ook in het kader van de andere zones 30 wordt het artikel aangepast inzake benaming naar F4a en F4b.

 

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

 

ARGUMENTATIE

Teneinde de herkenbaarheid van de diverse snelheidszones aan te geven wordt geopteerd om te kiezen voor het bord F4a en F4b in het kader van de afbakening van de zone-30 in de bebouwde kom.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt de aanpassing inzake de wijziging van de bebording van C43/C45 naar F4a en F4b van het aanvullend politiereglement 'algemeen snelheidsplan grondgebied Meerhout', zoals omschreven in het document '202318122023_GR_aanvullend politiereglement_snelheidsplan', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Punt bijlagen/links 202318122023_GR_aanvullend politiereglement_snelheidsplan.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

5. Vaststellen aanpassing aanvullend politiereglement 'Tonnagebeperking grondgebied Meerhout'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Na goedkeuring met betrekking tot het gemeentelijk reglement van de tonnagezoneringen, werden signalen ontvangen met betrekking tot bovenlokale tonnagebeperkingen. Aangezien tonnagezoneringen grensoverschrijdend zouden kunnen worden in de toekomst werd in samenspraak met politie en het parket bekeken welke bebording binnen onze politiezone het meest raadzaam is inzake eenvormigheid en die inzake handhaving in het kader van ANPR de meeste garanties biedt naar de toekomst toe (al anticiperend naar eventuele toekomstige wijzigingen in de wegcode). In samenspraak met de politie en het parket wordt geopteerd om het bord C23 (in zonale context) - 5 ton te gebruiken in functie van de tonnagebeperking met een uitzondering voor het plaatselijk verkeer. Ons huidige reglement is gebaseerd op het bord C21 aangezien we zo onze huidige zones verder konden bestendigen doch is het raadzaam om inzake eenvormigheid en om de meest ruime handhaving te kunnen borgen, tevens de bebording te wijzigen naar het bord C23 - 5 ton in zonale context.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

 

ARGUMENTATIE

Omwille van bovenlokale eenvormigheid en verzekering van goede handhaving wordt geopteerd om te wijzigen van bord C21 naar C23 5-ton in zonale context.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt op basis van afspraken met politie en het parket eenzake eenvormigheid inzake bebording van tonnagezoneringen binnen de politiezone Geel/Laakdal/Meerhout, de aanpassing van het aanvullend politiereglement 'Tonnagebeperking grondgebied Meerhout', zoals omschreven in het document '20230925_GR_aanvullend politiereglement_tonnagebeperking', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Punt bijlagen/links 20230925_GR_aanvullend politiereglement_tonnagebeperking.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

6. Verlenen advies aanduiding watergevoelig openruimtegebied 'Watermolen'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Om Vlaanderen beter te beschermen tegen zowel droogte als wateroverlast zette de Vlaamse Regering de Blue Deal op, om van Vlaanderen opnieuw een spons te maken door voldoende ruimte te voorzien voor water. Ruimte geven aan water is noodzakelijk in het kader van het voorkomen van droogte en overstromingen. Dit gebeurt door de watergevoelige gebieden te vrijwaren van verdere bebouwing en verharding, waardoor het  waterbergend vermogen behouden blijft en stroomafwaarts gelegen dorpen en kernen gevrijwaard blijven van wateroverlast.

Om Vlaanderen klimaatrobuuster te maken is het bijgevolg cruciaal om gebieden met een groot waterbergend vermogen of overstromingsrisico niet meer te ontwikkelen voor harde bestemming (wonen, industrie, …) en deze dusdanig in te richten dat we hun potentieel maximaal kunnen vrijwaren en benutten. Deze gebieden worden daarom herbestemd naar een openruimtefunctie via een ruimtelijk uitvoeringsplan of aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.

 

Het betreft de percelen Meerhout 1ste afdeling, sectie B nummers 1666B, 1667M, 1667R, 1664E, 1663P en een deel van 1662. Alle percelen zijn eigendom van de gemeente Meerhout. De percelen maken grotendeels deel uit van oudere verkavelingen (075_237_1 Molenveld d.d. 15/04/1977  en 075_237_2 Molenveld d.d. 18/01/1978) waarbij de zones niet werden aangeduid als zones voor woningbouw, maar in functie van groen.

 

Dit beleid bouwt verder op de eerdere beslissingen van de Vlaamse Regering met betrekking tot signaalgebieden. Dit zijn nog niet ontwikkelde gebieden met een harde gewestplanbestemming (woongebied, industriegebied...) die ook een functie kunnen vervullen in de aanpak van wateroverlast omdat ze kunnen overstromen of omdat ze omwille van specifieke bodemeigenschappen als een natuurlijke spons fungeren.

 

Op 23 mei 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om de startbeslissing van het signaalgebied goed te keuren op voorwaarde dat voor perceel 1666B voor ontwikkelingsperspectief B gekozen wordt en voor de herbestemming van de overige percelen natuurgebied overwogen wordt.

 

Op 25 juni 2018 verleende het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies over het ontwerp van voorlopige aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied Watermolen.

 

Op 15 december 2023 werd het gebied ‘Watermolen’ in Meerhout voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied.

 

Voor deze aanduiding loopt een openbaar onderzoek van 9 januari tot en met 8 maart 2024. Er werd voor deze voorlopige aanduiding advies gevraagd aan de gemeenteraad en de Gecoro van Meerhout.

 

Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft als gevolg dat de bij decreet vastgelegde stedenbouwkundige voorschriften (artikel 5.6.8, §3 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) van toepassing worden en de voordien geldende bestemming wordt opgeheven.

 

Binnen de aangeduide watergevoelige openruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies.
Voor zover de ruimtelijk-ecologische draagkracht en de waterbeheersfunctie van het gebied niet worden overschreden, zijn alleen de volgende handelingen die nodig of nuttig zijn voor de functies, vermeld in het eerste lid, toegelaten:
1° het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op de sociale, educatieve of recreatieve functie van het gebied, waaronder sanitaire gebouwen of schuilplaatsen van één bouwlaag met een oppervlakte van ten hoogste 100 m², met uitsluiting van elke verblijfsaccommodatie;
2° het aanleggen, herstellen, heraanleggen of verplaatsen van openbare wegen en nutsleidingen. Openbare wegen en nutsleidingen kunnen aangelegd of verplaatst worden voor zover dat noodzakelijk is voor de kwaliteit van het leefmilieu, het beheer van het landschap, het herstel en de ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu, de openbare veiligheid of de volksgezondheid;
3° het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op het gebruik van het gebied voor landbouw of hobbylandbouw;
4° handelingen die nodig of nuttig zijn om overstromingen te beheersen of om wateroverlast buiten de natuurlijke overstromingsgebieden te voorkomen;
5° handelingen voor natuurbehoud en landschapszorg.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

 

ARGUMENTATIE

De aangeduide percelen zijn een herbevestiging/verfijning van de percelen die reeds als signaalgebied aangeduid waren en die opgenomen waren in het ontwerp van voorlopige aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden.

Deze percelen hebben belang voor het klimaatrobuust maken van de woonkern van Meerhout en stroomafwaarts gelegen gebieden. Bebouwing op deze percelen is niet wenselijk. Kleinschalige infrastructuur gericht op de sociale, educatieve of recreatieve functie van het gebied zijn wel toegelaten.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 18 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies over de voorlopige aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied 'Watermolen'.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

7. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Krijthoek-Zilderij

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 3 augustus 2021 werd de verkavelingsaanvraag ontvangen die ingediend werd door

landmeter Marjan De Groot. Het betreft het verkavelen van een perceel, gelegen te Zilderij 8 / Krijthoek, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B nr. 1581H, om te verdelen in 1 lot. De verkavelingsaanvraag omvat tevens een grondafstand ter realisatie van de ontworpen gemeenteweg.

 

Op 9 september 2021 werd de belofte van gratis grondafstand ondertekend door Marjan De Groot. Het betreft een strook grond van een deel van het perceel te Krijthoek 3D (lot 3), volgens huidig kadaster gekend als gereserveerd perceelnummer 1ste afdeling, sectie B nummer 1581M, groot 13 vierkante meter.

 

Op 10 januari 2022 werd een omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen voor het verkavelen van een perceel in 1 lot. In deze vergunning werd de last tot grondafstand aan openbaar domein opgelegd.

 

Op 8 januari 2024 verleent het college van burgemeester en schepenen een positief advies over de verdeling van de stroken grond langs Krijthoek 3D (lot 3).

 

Op 15 januari 2024 beslist het college van burgemeester en schepenen het verkoopbaarheidsattest af te leveren aangezien aan alle voorwaarden werd voldaan die opgelegd werden in de verkavelingsvergunning.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door Libra Notarissen te Laakdal.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De voornoemde ontwerpakte ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met betrekking tot een kosteloze grondafstand voor

een perceel gelegen te Krijthoek 3D, kadastraal gekend als gereserveerd perceelnummer 1ste afdeling sectie B nummer 1581M (lot 3) goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

8. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Molenberg 78-80

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2022 werd een omgevingsvergunning voorwaardelijk verleend door het college van burgemeester en schepenen aan De Peuter J. bvba en de heer Joni De Peuter voor het bouwen van 3 woningen met fiets- / tuinbergingen en aanleg van bermverharding. In de omgevingsvergunning werd een last van grondafstand naar het openbaar domein opgenomen. Het betreft een strook grond van een deel van het perceel te Molenberg 78-80 (lot 2), kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B nr. 765Z2, thans gekend als gereserveerd perceelnummer 765T3 met een oppervlakte van 51 vierkante meter.

 

Op 20 november 2023 werd een attest van verdeling verleend door het college van burgemeester en schepenen voor een strook grond langs de Molenberg 78-80, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie B nr. 765Z2/deel, in functie van gratis grondafstand.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door Atlas notarissen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De aanvaarding van het wegtracé, goedkeuring van de kosteloze grondafstand en de ontwerpakte liggen ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.14 uur voor 10 minuten.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.24 uur.

 

Vermelding notulen

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt raadslid Mannu Dox om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

Bij de bespreking van agendapunt 8 hierin staat in de toelichtende nota onder argumentatie: 'De aanvaarding van het wegtracé'. Deze aanvaarding wordt niet opgenomen in de besluitvorming. De burgemeester schepen van ruimtelijke ordening wenst niet te antwoorden of de aanvaarding voordien in een GR-beslissing genomen. De aanvaarding is niet aan het dossier toegevoegd.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Aanvaardt de grondafstand door De Peuter J. bvba en de heer Joni De Peuter, van voormeld perceel gelegen te Molenberg 78-80. De strook grond, thans gekend als gereserveerd perceelnummer 1ste afdeling sectie B nummer 765T3, met een totale oppervlakte van 51 vierkante meter, zoals aangeduid op het plan opgemaakt op 1 juni 2023 door landmeter Kenn Nuyts, wordt ingelijfd in het openbaar domein.

Artikel 2

Keurt de ontwerpakte met betrekking tot voormelde grondverhandeling goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

9. Goedkeuren ontwerpakte aankoop Speeltuinstraat zn

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In februari 2023 werd er, via telefonisch contact met eigenaar Els Van Genechten, kennisgenomen van de verkoop van het perceel gelegen te Speeltuinstraat zn, kadastraal gekend als 1ste afdeling sectie A nummer 1119A, met een oppervlakte van 4 754 vierkante meter.

Op 16 mei 2023 werd een schattingsverslag opgemaakt voor bovengenoemd perceel grond te Speeltuinstraat zn. De vrijwillige verkoopwaarde werd geschat op 16 500 euro, zijnde 3,47 euro per vierkante meter.

Op 26 mei 2023 ondertekende mevrouw Els Van Genechten de eenzijdige verkoopbelofte voor de verkoop van vermelde grond voor de prijs van 16 500 euro, zijnde 3,47 euro per vierkante meter.

Een ontwerpakte werd opgemaakt door Notariskantoor Van Ermengem & De Graef Notarissen bv.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

Het perceel, sectie A nr 1119A, is volgens het gewestplan gelegen in agrarische gebied.

Op het perceel werd recent, in 2020, het bos volledig gekapt. Daardoor kadert de aankoop in de visie van het lokaal bestuur voor bosbehoud en bosuitbreiding. Na aankoop wordt het perceel terug bebost.

Het aanpalende perceel sectie A nr 1121A is eigendom van gemeentebestuur Meerhout. Dit perceel heeft geen rechtstreekse toegang tot het openbaar domein. Door de aankoop van het perceel sectie A nr 1119A wordt de rechtstreekse toegang verwezenlijkt. De voornoemde percelen grenzen aan elkaar over een afstand van circa 3 meter.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 220007/0050-00

Jaar: 2024

Beschikbaar: 25 000 euro

Bedrag: 16 500 euro + notariskosten

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 7 februari 2024.

Het visum met nummer 2024-07-G werd verleend op 7 februari 2024.

 

Stemming op naam:

Met 18 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 1 stem tegen (Rony Schuer), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Aanvaardt de verkoopbelofte van mevrouw Van Genechten Els voor de aankoop van het perceel grond te Speeltuinstraat zn, kadastraal gekend als 1ste afdeling sectie A nummer 1119A, voor een bedrag van 16 500 euro.

Artikel 2

Keurt de ontwerpakte goed voor de aankoop van bovenvermeld perceel grond.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

10. Vlaams Belang wenst doeltreffende handhaving op toekomstig verbod op doorgaand zwaar verkeer via de plaatsing van elektronische vrachtwagensluizen

 

 

Beslissing

Motivering

Feiten en context

De gemeente heeft aangekondigd om in de nabije toekomst een verbod op te leggen aan doorgaand zwaar verkeer in de dorpskern.

Overwegende dat van de overname van de gewestweg N110 (Molse baan) door de gemeente, zoals voorspelbaar, niets in huis komt. Dit was nochtans voorzien in het meerjarenplan.

Overwegende dat in het meerjarenplan (doelstelling 3) 4.500.000 euro voorzien is om minder gemotoriseerd verkeer door onze woonkernen toe te laten in uitvoering van een nieuw mobiliteitsplan gebaseerd op de nota ‘Graag Traag’.

Overwegende dat van de 24 actiepunten die opgenomen zijn in de doelstelling ‘mobiliteit’ een groot deel niet uitgevoerd is.

Overwegende dat het bestuur er niet in slaagt om deze legislatuur het beloofde nieuw mobiliteitsplan te realiseren.

Overwegende dat van de voorziene 4.500.000 euro er door het niet realiseren van zoveel beloofde actiepunten in het meerjarenplan er toch nog wel wat geld aan de kant zal staan om een gedeelte van de actieplannen te realiseren met name: het weren van doorgaand zwaar verkeer in de dorpskern.

Overwegende dat een verbod op doorgaand zwaar verkeer weinig resultaat zal opleveren zonder doeltreffende handhaving.

Overwegende dat via de plaatsing van elektronische vrachtwagensluizen er wel een effectieve handhaving mogelijk is.

Het lijkt aangewezen dat de gemeenteraad zich nu al principieel akkoord verklaard met de plaatsing van dergelijke elektronische vrachtwagensluizen ter handhaving van een verbod op doorgaand zwaar verkeer.

 

Voorstel van beslissing:

 

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de plaatsing van elektronische vrachtwagensluizen ter handhaving van een toekomstig verbod op doorgaand zwaar verkeer.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2, laatste alinea van het huishoudelijk reglement vragen cd Meerhout, Merret Anders en N-Va volgende vermelding op te nemen in de notulen:

De meerderheidspartijen van cd Meerhout, Merret Anders en NVA willen gebruik maken van artikel 33 paragraaf 2 om hun stemgedrag te verantwoorden bij het aanvullend agendapunt 10 van de gemeenteraad van 26 februari 2024.

 

Het voorstel tot beslissing is irrelevant aangezien het lokaal bestuur momenteel al regulier overleg heeft met politie en parket voor de praktische implementatie van een mogelijke vrachtwagensluis.

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

11. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 339 over 'Klacht m.b.t. schenking – inschrijving in register inkomende- en uitgaande briefwisseling'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 340 over 'Klacht tegen gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2023 – goedkeuring principeovereenkomst met kerkfabriek Sint-Trudo en vzw Dekenaat Zuiderkempen in verband met de herontwikkeling van de site van het Gildenhuis.'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 341 over 'Klacht tegen gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2023 – goedkeuring principeovereenkomst met kerkfabriek Sint-Trudo en vzw Dekenaat Zuiderkempen in verband met de herontwikkeling van de site van het Gildenhuis.'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 342 over 'Klacht tijdelijke politieverordening – werkwijze naburige gemeenten - antwoord op schriftelijke vraag'

        Raadslid Mannu Dox meldt dat er tijden de GECORO gemeld is dat een burger 2 jaar na de aanvraag van een terugstorting van borg deze nog steeds niet ontvangen zou hebben.

        Raadslid Mannu Dox meldt dat er een tijdelijke wijziging komt in de blauwe zone in Meerhout waarover geen informatie te vinden is op de gemeentelijke communicatiekanalen.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

12. Aanvullende agenda

 

 

Aanvullende agenda

Geen aanvullende agenda.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 februari 2024

 

13. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Rony Schuer stelt een vraag over de werken met de schaaf- of nivelleermachine aan de Hutten.

        Wordt de weg tweemaal per jaar, zoals afgesproken, met de schaaf- of nivelleermachine geëffend?

        Wordt er met de machinist of bestuurder van de schaaf afgesproken hoe hij te werk moet gaan?

        Wat is de kostprijs van deze werken die tweemaal per jaar uitgevoerd worden?

        Hoe komt het dat de weg afgelopen jaar maar één keer werd geschaafd?

        Klopt het dat iemand uit de meerderheid beweert dat hij volgende legislatuur zal beslissen een schaaf- of nivelleermachine aan te kopen?

Schepen Walter Verbraeken beantwoordt de vragen als volgt:

        Ja, indien de omstandigheden dit toelaten.

        De machinist weet wat hij moet doen.

        De kostprijs is € 92 000 per 4 jaar. Het huidige contract loopt af in februari 2026.

        De oorzaak hiervan is drieledig: eerst vond er een grote houtkap plaats, met zware machines, door een privé-eigenaar. Na deze houtkap is de provincie aangevangen met werken in het gebied. Daarnaast is het door de weersomstandigheden, aanhoudende regen, technisch niet mogelijk geweest om te schaven.

        Dit klopt niet. Schepen Walter Verbraeken geeft aan dat hij, als de verkiezingen dit toelaten en hiervoor een consensus gevonden wordt, de voorkeur geeft aan en zal pleiten voor de aankoop van een kilverbord om het schaven van onverharde wegen opnieuw in eigen beheer te kunnen doen.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2024