Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, Maries Verachtert, raadsleden

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jo Laenen, raadslid

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2016 stelde de gemeenteraad het algemeen kader voor het interne controlesysteem van gemeente en OCMW vast.

In 2017 werd het gemeentedecreet vervangen door het decreet lokaal bestuur. Het decreet lokaal bestuur legt voor organisatiebeheersing een aantal verplichtingen vast.

Audit Vlaanderen ontwikkelde de leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen om lokale besturen te ondersteunen in hun organisatiebeheersing.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 217 tot 220 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 over vaststellen van het algemeen kader voor het interne controlesysteem van gemeente en OCMW en belasten van de respectievelijke secretarissen met de verdere uitwerking van het interne controlesysteem binnen dit kader.

 

ARGUMENTATIE

Het algemeen kader voor het interne controlesysteem van lokaal bestuur Meerhout dat sinds 2016 van toepassing is, is aan een actualisatie toe.

De algemeen directeur stelde een kerngroep organisatieontwikkeling samen waarvan de directeurs, manager interne zaken en de coördinator projectwerking en organisatieontwikkeling deel uitmaken. Deze groep evalueerde het huidige kader en formuleerde de gewenste wijzigingen eraan. Er werd herhaaldelijk teruggekoppeld met het managementteam. Op basis van de besprekingen werd het algemeen kader organisatieontwikkeling geschreven.

 

Het nieuwe kader is gebaseerd op de leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen van Audit Vlaanderen waarmee een degelijke basis wordt gelegd.

Het kader houdt rekening met de haalbaarheid van uitvoering binnen de huidige situatie in de organisatie. In timing wordt er afgestemd met het meerjarenplan.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het kader organisatiebeheersing, vastgesteld door de gemeenteraad op 25 april 2016, op met ingang van 26 februari 2024.

Artikel 2

Stelt het algemeen kader organisatieontwikkeling, zoals omschreven in het document '20240226_Algemeen kader organisatieontwikkeling', vast.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.