Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, Maries Verachtert, raadsleden

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Jo Laenen, raadslid

 

FEITEN EN CONTEXT

Het verkeersbord C43 met de vermelding 30 km per uur, geplaatst boven het verkeersbord F1, F1a of F1b is van toepassing op alle openbare wegen binnen de bebouwde kom. Het huidige snelheidsplan is op basis van de merites van artikel 68.3 van de wegcode inzake bebording gereglementeerd. Doch waren er twijfels bij de mobiliteitsexperten inzake de herkenbaarheid voor alle weggebruikers aangezien het bord F4a (zone-30) veel meer is ingeburgerd. In die zin werd gevraagd aan de lokale politiezone Geel/Laakdal/Meerhout en het parket of het gebruik van het bord F4a (zone-30) in combinatie met de bebouwde kom tevens wettelijk mogelijk is. Dit vergde veel onderzoek en op 9 februari 2024 kregen we uitsluitsel vanuit het parket dat deze combinatie wettelijk mogelijk is. Teneinde de snelheidszones zo duidelijk mogelijk aan te geven wordt de gemeenteraad verzocht om het huidige snelheidsreglement in die zin aan te passen inzake het gebruik van de bebording F4a en F4b voor de bebouwde kom. Ook in het kader van de andere zones 30 wordt het artikel aangepast inzake benaming naar F4a en F4b.

 

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

 

ARGUMENTATIE

Teneinde de herkenbaarheid van de diverse snelheidszones aan te geven wordt geopteerd om te kiezen voor het bord F4a en F4b in het kader van de afbakening van de zone-30 in de bebouwde kom.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt de aanpassing inzake de wijziging van de bebording van C43/C45 naar F4a en F4b van het aanvullend politiereglement 'algemeen snelheidsplan grondgebied Meerhout', zoals omschreven in het document '202318122023_GR_aanvullend politiereglement_snelheidsplan', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.