Notulen Gemeenteraad op maandag 23 januari 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Luc Lievens, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 7.

Fons Hannes, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 7.

Jo Laenen, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 7.

Luc Lievens, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 8.

Fons Hannes, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 8.

Jo Laenen, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 8.

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

1. Goedkeuren notulen 19 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 19 december 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 19 december 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

2. Verzoek aan de Vlaamse Regering tot het toekennen van de eretitel 'ereburgemeester'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 13 september 2011 werd Jos Engelen in een ministerieel besluit benoemd tot burgemeester van de gemeente Meerhout.

 

Op 26 september 2011 nam de gemeenteraad kennis van het ministerieel besluit van 13 september 2011 waarbij Jos Engelen werd benoemd tot burgemeester van de gemeente Meerhout alsook van de akte van eedaflegging als burgemeester in handen van de Gouverneur van de provincie Antwerpen.

 

Op 2 januari 2013 nam de gemeenteraad kennis van het ministerieel besluit van de Vlaamse Regering van 3 december 2012, waarbij Jos Engelen tot burgemeester van gemeente Meerhout benoemd wordt en van de akte van eedaflegging als burgemeester in handen van de Gouverneur van de Provincie Antwerpen van 19 december 2012.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2011 over 'Ministerieel besluit houdende de benoeming van de burgemeester - kennisneming'

        ministerieel besluit van 13 september 2011 over de benoeming en eedaflegging van de heer Jos Engelen als burgemeester van Meerhout

        ministerieel besluit van 3 december 2012 over de benoeming en eedaflegging van de heer Jos Engelen als burgemeester van Meerhout

        gemeenteraadsbeslissing van 2 januari 2013 over 'Mededeling van benoeming en van eedaflegging van de burgemeester'

        artikel 148 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        artikel 53 uit het besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris van 6 juli 2018

 

ARGUMENTATIE

Jos Engelen oefende het ambt van burgemeester van gemeente Meerhout uit van 13 september 2011 tot 31 december 2018 en voldoet aan de toekenningsvoorwaarden zoals bepaald in hoofdstuk 11, afdeling 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de Vlaams Belang-fractie om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'Verantwoording stemgedrag van Vlaams Belang fractie bij agendapunt 2. “Verzoek aan de Vlaamse Regering tot het toekennen van de eretitel aan Jos Engelen”

Onze fractie stemt tegen de voordracht door de gemeenteraad om volgende redenen:

        De voordracht door de gemeenteraad is niet wettelijk verplicht.

        De heer Jos Engelen, gewezen burgemeester, kan zelf, wanneer hij dit belangrijk vindt, een verzoek tot verlening van een eretitel indienen bij de Vlaamse Regering.

        Onze fractie is van oordeel dat de gewezen burgemeester Jos Engelen niet over een onberispelijke staat van dienst beschikt. Zo is gebleken dat jarenlang en gedurende meerdere legislaturen dubbele verplaatsingsonkosten werden ingediend door Jos Engelen. Merkwaardig hierbij is dat bij de speurtocht naar bezwarende documenten er documenten die in het gemeentelijk archief achter slot en grendel bewaard dienden te blijven, plots verdwenen waren. De gewezen burgemeester had een sleutel om na openingsuren van het gemeentehuis zich toegang te verschaffen tot deze vergrendelde archiefruimte. Eerst veinsde het bestuur dat deze bezwarende documenten rechtmatig vernietigd waren om achteraf na lang aandringen toe te geven dat ze verdwenen waren. Het bestuur vond het niet nodig om van deze geheimzinnige verdwijning (diefstal) melding te maken bij de politie…

        Op verzoek van een burger, partijgenoot van de gewezen burgemeester, werd een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan rondpunt Schoolstraat Bolleke) opgestart ter realisatie van bijkomende bouwgronden voor deze burger. De burger heeft het bestuur hiervoor betaald zodat dit aanzien kan worden als een daad van corruptie. Jos Engelen was ook bevoegd voor ruimtelijke ordening.

        In de massale illegale houtkap aan de Veedijk en het illegaal verdelen van het hout droeg Jos Engelen als schepen van Milieu en Groen een zware verantwoordelijkheid. Toen op bevel van toenmalige minister van Binnenlandse Bestuur Geert Bourgeois deze illegale praktijk onmiddellijk diende stopgezet te worden werd stiekem in een intranetnota aan het gemeentepersoneel gesteld dat het bestuur de stopzetting van deze illegale praktijk betreurde.

        De onderhandse verkoop van gemeentelijk perceel grond aan de voorzitter van een belangrijke sportclub in Meerhout, gelegen aan het rondpunt van Bolleke, werd ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Het ontwerp van onderhandse verkoopakte vermeldde een verkoopprijs aan slechts 1/6de van geschatte waarde. Het Vlaams Belang kon deze vriendendienst verhinderen en dwong een openbare verkoop af die 20.000 euro meer opbracht voor de gemeentekas. Jos Engelen was toen burgemeester en bevoegd voor ruimtelijke ordening.

 

De hogergenoemde argumenten zijn eenvoudig te bewijzen en sommige werden niet meer tegengesproken bij vorige behandeling op de raad.

Door het toekennen van deze eretitel zou de gemeenteraad ermee akkoord gaan geen graten te zien in deze ernstige feiten.

Daarom kan onze fractie van het Vlaams Belang niet akkoord gaan met dit agendapunt.'

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beslist aan de Vlaamse Regering te verzoeken de eretitel van ereburgemeester van Meerhout te verlenen aan Jos Engelen.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het samenstellen van het aanvraagdossier dat moet worden ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

3. Vaststellen fietsbeleid en fietsleaseregeling voor personeelsleden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2022 werd in de rechtspositieregeling de mogelijkheid ingeschreven om in een fietsleaseregeling voor het personeel te kunnen voorzien en dit via een daartoe te vormen theoretisch budget via omzetting van de eindejaarstoelage en/of via het niet opnemen van een beperkt aantal vakantiedagen.

Een concrete regeling daartoe zou uitgewerkt worden in een fietsbeleid dat vervolgens als bijlage bij de rechtspositieregeling zou toegevoegd worden.

Ondertussen werd via een gemeenteraadsbesluit van 19 december 2022 toegetreden tot de door IOK gegunde groepsopdracht voor het aanbieden van fietslease aan personeelsleden waarvoor de volgende jaren met de firma o2o samengewerkt zal worden.

Onder meer op basis van de fietsleasemodaliteiten van o2o, in het kader van deze groepsaankoop, kan thans het fietsbeleid op punt gesteld worden.

De vorming van een budget voor fietslease via omzetting van een beperkt aantal vakantiedagen wordt in de concrete uitgewerkte regeling niet verder weerhouden daar dit een zeer complex te beheren gegeven is, quasi geen enkel lokaal bestuur dat aan de IOK groepsaankoop deelneemt weerhoudt deze optie nog verder, en daar dit desgevallend tot een meerkost voor het bestuur aanleiding zou kunnen geven waar het de bedoeling is dat de terbeschikkingstelling van een fietsleasemogelijkheid aan personeelsleden voor het bestuur budgetneutraal blijft.

Het is dan ook aangewezen om het artikel 228bis uit de rechtspositieregeling te halen dat in de mogelijkheid voorzag om via inruiling van een beperkt aantal vakantiedagen een theoretisch budget ter bevordering van fietsmobiliteit te kunnen vormen.

Het fietsbeleid, de fietsleaseregeling voor personeelsleden van lokaal bestuur Meerhout alsook het niet langer aanhouden van een eventuele mogelijkheid tot inruilen van vakantiedagen voor een fietsleasebudget werd:

        besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 9 december 2022 waarbij ACV Openbare Diensten aangaf geen protocol van akkoord af te leveren, niet op specifieke lokale redenen of op de inhoud van het document, maar omdat ACV Openbare Diensten algemeen tegen het principe is dat er andere voordelen door personeelsleden dienen ingeleverd te worden om van een fietsleaseregeling gebruik te kunnen maken

        besproken op het MAT van 17 januari 2023

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2022

        besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies waardoor het voor lokale besturen mogelijk geworden om fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden

        besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2022 houdende de aanpassing van de rechtspositieregeling om voor personeelsleden de mogelijkheid te voorzien om op vrijwillige basis de eindejaarstoelage of een deel ervan, of een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen, te laten omzetten in een budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit zoals fietslease

        besluit van de gemeenteraad van 19 december 2022 houdende de instap in de door IOK georganiseerde groepsaankoop om fietslease aan de personeelsleden ter beschikking te kunnen stellen

 

ARGUMENTATIE

Het voorliggend ontwerp van fietsbeleid, fietsleaseregeling voor personeelsleden van lokaal bestuur Meerhout concretiseert de modaliteiten voor het ter beschikking stellen van een fiets via een fietsleaseregeling door gemeente Meerhout aan de personeelsleden.

Het is grotendeels gebaseerd op het fietsbeleid van naburige lokale besturen die eveneens aan de door IOK daartoe georganiseerde groepsaankoop deelnemen en die met de fietslease al van start gegaan zijn en alzo ook op de concrete door de firma o2o aangeboden regeling in het kader van deze groepsaankoop.

De thans voorgestelde regeling, dus zonder mogelijkheid tot inruilen van niet op te nemen vakantiedagen in een budget voor fietslease, is voor het bestuur normaliter budgetneutraal.

Het bestuur zal de leasekosten grotendeels voorschieten maar van de personeelsleden recupereren en dit geheel of hoofdzakelijk via bestemming van de eindejaarstoelages daartoe.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verwijdert uit de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel onder titel 8 verloven en afwezigheden, hoofdstuk 2 de jaarlijkse vakantiedagen het artikel 228bis dat in een mogelijkheid voor het personeel voorzag om een beperkt aantal vakantiedagen te laten omzetten in een theoretisch budget ter bevordering van de fietsmobiliteit.

Artikel 2

Stelt het fietsbeleid, zijnde de concrete fietsleaseregeling, voor personeelsleden van gemeente Meerhout vast zoals voorzien in het document 'FIETSBELEID (fietsleaseregeling) LOKAAL BESTUUR MEERHOUT' en voegt dit alzo als een bijlage toe aan de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

4. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over 'Het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren, voor de looptijd van 24 maanden.

 

De voorziene startdatum is 1 januari 2023.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 2 december 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' gegund en gesloten met Boma nv, Noorderlaan 131 te 2030 Antwerpen.

 

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 61 000 euro inclusief btw.

 

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

 

 

Budget 2023

Budget 2024

 

 

 

GBB2-FAC3/0800-01/610310 school

 

15 300 euro

15 500 euro

GBB2-FAC3/0119-06/610310 werkplaats

 

2 500 euro

2 500 euro

GBB2-FAC3/0703-00/610310 bib

 

1 515 euro

1 538 euro

GBB2-FAC3/0119-04/610310 NAC

 

4 411 euro

4 456 euro

GBB2-FAC3/0742-01/610310 sporthal

 

4 648 euro

4 695 euro

GBB2-FAC3/0945-00/610310 BKO

 

3 915 euro

3 955 euro

GBB2-FAC3/0752-00/610310 jeugdhuis

 

522 euro

530 euro

 

Totaal beschikbaar:

        2023: 32 811 euro

        2024: 33 174 euro

 

Totaal bedrag:

        2023: 30 000 euro

        2024: 31 000 euro

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 29 december 2022.

Het visum met nummer 2022-79-G werd verleend op 30 december 2022.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' voor een bedrag van 61 000 euro inclusief btw goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

5. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer per perceel voor het leveren van verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers, voor de looptijd van 24 maanden.

 

De voorziene startdatum is 1 november 2022.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'raamovereenkomst verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 7 oktober 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers' gegund aan gesloten met:

 

        Perceel 1: Wayfinding België bv, Burchtstraat 2/002, 2470 Retie, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 290 693,44 euro, exclusief btw of 351 739,06 euro, inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd voor dit perceel is bepaald op 300 000 euro exclusief btw of 363 000 euro inclusief btw

        Perceel 2: Verkeers- en Veiligheidssignalisatie NV, Veldstraat 107, 3500 Hasselt, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 162 206,01 euro, exclusief btw of 196 269,27 euro, inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd voor dit perceel is bepaald op 175 000 euro exclusief btw of 211 750 euro inclusief btw

        Perceel 3: Verkeers- en Veiligheidssignalisatie NV, Veldstraat 107, 3500 Hasselt, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 33 696,36 euro, exclusief btw of 40 772,60 euro, inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd voor dit perceel is bepaald op 44 000 euro exclusief btw of 53 240 euro inclusief btw

        Perceel 4: Verkeers- en Veiligheidssignalisatie NV, Veldstraat 107, 3500 Hasselt, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver en tegen een totaalprijs van het nagerekende offertebedrag van 11 369,70 euro, exclusief btw of 13 757,34 euro, inclusief btw, gebaseerd op de vermoedelijke hoeveelheden zoals vermeld in de inventaris met dien verstande dat de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd voor dit perceel is bepaald op 18 000 euro exclusief btw of 21 780 euro inclusief btw

 

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 23 612,74 euro exclusief btw of 28 571,42 euro inclusief btw.

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-G&G/0290-00/600030/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2023-2024

Beschikbaar: 28 571,42 euro

Bedrag: 28 571,42 euro

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 30 december 2022.

Het visum met nummer 2022-78-G werd verleend op 30 december 2022.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst verkeersborden, signalisatie, plooibare materialen en retro-reflecterende stickers' voor een bedrag van 28 571,42 euro inclusief btw goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

6. Vaststellen reglement inrichting en onderhoud openbaar domein

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 27 maart 2006 keurde de gemeenteraad het 'gemeentelijk reglement met betrekking tot het overwelven en inbuizen van grachten' goed.

 

De Vlaamse Regering nam op 7 mei 2021 een uitvoeringsbesluit aan waarin eveneens veel bepalingen staan omtrent overwelven en inbuizen van grachten. Zowat alle zaken die in het gemeentelijk reglement waren vervat werden ook geregeld via dit gewestelijk uitvoeringsbesluit, waardoor dit gemeentelijk reglement ingetrokken werd door de gemeenteraad in zitting van 28 november 2022.

 

Naast het inbuizen van grachten zijn er nog vele andere mogelijke aanpassingen aan het openbaar domein aan te vragen door burgers of perceelsgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan boordsteenverlagingen, bermverharding of oeververstevigingen. De regelgeving over deze aanpassingen van het openbaar domein zit verspreid over verschillende wetten, decreten en uitvoeringsbesluiten, wat het moeilijk maakt voor de burger om te weten wat kan en wat niet. Ook heeft de gemeente veel beleidsruimte in deze materie, wat de beslissing soms moeilijk voorspelbaar maakt. Er is daarom nood aan een overkoepelend reglement dat een kader geeft aan burger en gemeente over welke aanpassingen toegelaten zijn, en hoe deze aanvragen beoordeeld worden.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Belgische Grondwet

        wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen

        Gecodificeerd Decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

        decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

        decreet van 18 juli 2003 betreffende het Integraal Waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

        besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen

 

ARGUMENTATIE

Er wordt voorgesteld een nieuw gemeentelijk reglement op te maken dat duidelijkheid geeft over alle aanpassingen van het openbaar domein die uitgevoerd kunnen worden op aanvraag van de burger.

 

Dit reglement brengt de belangrijkste bovenlokale bepalingen samen in één document, zodat de burger op één plaats de geldende regelgeving kan vinden. Vele bepalingen in dit reglement zijn dus parafraseringen van reeds bestaande hogere regelgeving; deze bepalingen zijn schuin gedrukt en in voetnoot is verwezen naar deze reeds bestaande regelgeving.

 

Het invoeren van het reglement geeft ook een duidelijker kader op welke wijze gemeente Meerhout wel of geen toelating geeft voor aanpassingen aan het openbaar domein. De burger krijgt zo meer duidelijkheid over wat wel of niet toegestaan wordt. Per aanpassing is daarom meegegeven met welke factoren rekening wordt gehouden bij de beslissing.

 

Het reglement geeft meermaals aan dat kosten aangerekend kunnen worden volgens een goedgekeurd retributiereglement. Momenteel is er geen retributiereglement en blijft de gemeente de meeste kosten voor zijn rekening nemen, wat nu ook zo gebeurt. Indien de gemeenteraad later besluit een retributiereglement aan te nemen, dient dit reglement niet aangepast te worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 10 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het nieuwe gemeentelijk reglement 'Reglement inrichting en onderhoud openbaar domein', zoals omschreven in het document '20230123_GR_reglement inrichting en onderhoud openbaar domein', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 1 april 2023.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Punt bijlagen/links 20230123_GR_reglement inrichting en onderhoud openbaar domein.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

7. Verlenen omgevingsvergunning Structabo E.C.V. bvba, Mispad 5, 6, 7, 8, 9 en 10

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Dossiernummer gemeente: 2022116
Projectnummer omgevingsloket: OMV_2021190725
Bevoegde overheid: het college van burgemeester en schepenen

Procedure: gewone procedure

 

Ontvangst

De bevoegde overheid heeft de aanvraag ingediend door Structabo E.C.V. bvba, Winkelomseheide 233/6, 2440 Geel, ontvangen op 18 juli 2022. Er werd bijkomende informatie opgevraagd op 16 augustus 2022. Er werd een tweede projectinhoudversie overgemaakt op 25 augustus 2022 en een derde projectinhoudversie op 15 september 2022.

 

De aanvraag werd ontvankelijk verklaard op 23 september 2022 en volledig verklaard op 23 september 2022.

 

Voorwerp van de aanvraag

Het is een aanvraag voor het bouwen van 6 woningen en 1 appartementsgebouw met 6 appartementen.

 

Aangevraagde stedenbouwkundige handelingen: bouwen of herbouwen (gebouw of constructie), nieuwbouw of aanleggen (infrastructuur), bomen vellen die geen deel uitmaken van een bos en/of bodemreliëf wijzigen (bijgebouw of beperkte constructie rond een gebouw), slopen/verwijderen (gebouw of constructie).

 

Een rooilijnplan is toegevoegd aan de aanvraag.

 

Ligging

De aanvraag is gelegen Mispad 5, 6, 7, 8, 9 en 10, Meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1211 M, (afd. 1) sectie B 1211 N, (afd. 1) sectie B 1211 R, (afd. 1) sectie B 1211 S, (afd. 1) sectie B 1211 P, (afd. 1) sectie B 1211 T, (afd. 1) sectie B 1213 C, (afd. 1) sectie B 1214, (afd. 1) sectie B 1215 A, (afd. 1) sectie B 1216 R en (afd. 1) sectie B 1216 S.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol van 28 juli 1978 gelegen in een zone met bestemming woongebied.

 

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Het perceel is volgens het zoneringsplan, vastgesteld met ministerieel besluit van 18 december 2015, gelegen in centraal gebied.

 

Historiek

Perceelnummer: (afd. 1) sectie B 1211 M, 1211N, 1211R, 1211S, 1211P, 1211T, 1213C, 1214, 1215A, 1216R en 1216S

Er zijn geen vergunningsbeslissingen gekend voor de percelen.

 

Externe adviezen

Gecoro Meerhout verleende op 22 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Stuifzand verleende op 13 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Drinkwater verleende op 23 september 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Telenet verleende op 28 september 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Brandweer zone Kempen verleende op 21 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Proximus verleende op 20 oktober 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Hidrorio verleende op 23 september 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Fluvius verleende op 28 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 28 september tot en met 27 oktober 2022.

Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en drie digitale bezwaren.

 

Samenvatting van de bezwaren:

- Een mooi Meerhouts natuurpark De Rooy verdwijnt, de grote oude bomen zullen bezwijken aan de indringende ingrepen die nodig zijn voor de bouw van de appartementen. Het typische zicht van de arbeiderswoningen met achterliggend groen verdwijnt.

- Bomen van het kasteel zijn zeer hoog en hangen over met als gevolg dat deze woongelegenheden weinig of geen zon hebben. Binnen enkele jaren is dit een verloederde buurt want niemand wil in een donkere woning blijven wonen.

- Inbreuk op de privacy van de omliggende woningen, de nieuwe constructie staat hoger dan de grondhoogte nu. De vloerhoogte van de appartementen mag niet hoger komen dan de oorspronkelijke grondhoogte. Het niveau van de kelder mag niet hoger dan het niveau van het servitude-pad. Leefruimtes en terrassen op verdieping hebben maar één kijkrichting: tuin en leefruimte van omwonende.

- In de aanplantingen van bomen struiken enz. geloven wij niet. Op andere plaatsen in Meerhout kan men het onderhoud niet aan, waarom zou dit dan hier wel gebeuren. Resultaat is overal te merken.

- De eerste verdieping van de appartementen neemt het groene zicht weg.

- De Boerenkrijglaan zal veel drukker worden door 12 wooneenheden met al snel 24 voertuigen. In Mispad kunnen geen 2 voertuigen tegelijk passeren het pad kan het bijkomende verkeer niet aan. Eikenboomlaan kent al veel drukte.

- Wanneer een tijdelijke bronbemaling zich zou opdringen, droogleggen van ondergrond, zullen onvermijdelijk de nodige pompen voor geluidshinder zorgen. De bestaande bomen van ‘De Roy’ zullen hier ook onder lijden. Het gevaar voor de stabiliteit van onze huizen is ook bestaande. Zelfs zonder een tijdelijke bronbemaling is een grondige plaatsbeschrijving van onze eigendommen zeker noodzakelijk en dit op kosten van Structabo.

- Aangezien de appartementen hoger komen te staan, zal zeker het gevolg wateroverlast zijn.

- Speelweide nodigt uit voor hangjongeren met de nodige overlast en de wadi zou een bijkomend gevaar kunnen zijn.

- In Mispad mogen geen appartementen komen maar wel in de tuinen van andere bewoners.

- Er is blijkbaar ook een wandelpad aan de oostzijde en een wandelpad aan de westzijde "115", waarom pad 115 dan nog gebruiken? Die ligt op niveau -32, bij regenval zal dit wateroverlast brengen.

- Privé project waar het groenonderhoud wordt betaald door de maatschappij (gedeelte openbaar domein wordt onderhouden door gemeentelijke groendienst), ik vind niet dat de maatschappij hiermee mag belast worden. Als dit stadstuintjes blijven dan zullen de mensen met groene vingers dit zelf onderhouden en kost het de maatschappij niets.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018

        besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage

        besluit van de Vlaamse Regering inzake de minimale weguitrusting van 17 november 2006

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

        Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013

        decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

        besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        gemeentelijke stedenbouwkundige verordening parkeren van 20 oktober 2016

        Volgens artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

        Volgens artikel 47 van het omgevingsvergunningenbesluit neemt de gemeenteraad een besluit over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

ARGUMENTATIE

De aanvraag voorziet in het bebouwen van een perceel met zes woningen en zes appartementen. Bij het ontwerp wordt in eerste instantie uitgegaan van een duidelijke groenstructuur. Door de groenzone in het toekomstig publiek domein te voorzien betekent deze een meerwaarde voor de hele woonbuurt. Om waterhuishouding en ruimtebeslag te verbeteren is het noodzakelijk om ook in de dorpskern te vergroenen. Groenzones dragen bij tot bepaalde, vooral aan de mens gerelateerde, kwaliteiten zoals visuele aantrekkelijkheid van een omgeving om in te wonen, beperken hitte-eiland effect, ontspanning, CO-reductie... Door de oppervlakte aan verharding te beperken en bomen te voorzien in de groenzone verhoogt de woon- en omgevingskwaliteit.

 

De ontsluiting van het projectgebied zal gebeuren langsheen Mispad. Mispad is een smalle gemeenteweg die op het einde naar Veldstraat nog versmalt en alleen toegankelijk is voor trage weggebruikers. Ze heeft voldoende capaciteit om het bijkomende verkeer van bewoners en bezoekers op te vangen aangezien het slechts om een beperkt aantal woongelegenheden gaat.

 

Links van de nieuw te bouwen woningen wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd met een totale breedte van 4 m (2,20 m in klinkers en 90 cm grasdals langs elke zijde), die leidt naar de bovengrondse fietsstalplaatsen en parkeerplaatsen en naar de ondergrondse parkeergarage. Bovengronds worden 6 parkeerplaatsen voorzien in grasdals die opgenomen worden in het toekomstig openbaar domein. Deze zone ligt tussen de woningen en appartementen zodat de site voor auto's enkel toegankelijk is tot aan de inrit naar de ondergrondse parking. Er wordt wel een trage verbinding doorgetrokken tot aan de achterzijde van het perceel. Het eerste deel vanaf de wegenis tot aan de voordeur van de appartementen wordt voorzien in waterdoorlatende klinkers (in combinatie met grasdals i.f.v. de brandweg). Vanaf de inkom van de appartementen tot de aansluiting met de bestaande trage verbinding wordt een pad voorzien in dolomiet. Ook vanuit de tuinzones van de woningen tot de parkeerplaatsen en tot de bestaande trage weg wordt een pad voorzien in dolomiet.

 

Het project is gelegen naast een trage wegverbinding tussen Mispad en Eikenboomlaan. Deze verbinding blijft behouden. De werken hebben geen invloed op deze trage weg. Er wordt een bijkomende trage verbinding gecreëerd aan de oostzijde van het plangebied die aansluit op dezelfde trage weg en zo een extra kwalitatieve verbinding mogelijk maakt tussen Mispad en Eikenboomlaan. Naar de toekomst toe wordt de optie open gehouden om een trage verbinding te creëren die aansluit op het padje achter het kerkhof. Het bestaande pad blijft behouden, maar de nieuwe trage verbinding is beter toegankelijk voor fietsers.

 

Aansluitend met de parktuin wordt er achter de appartementen een publieke groenzone voorzien. Door het voorzien een voldoende brede zone ter hoogte van de insteekweg aan oostgrens van het perceel is ook hier voldoende ruimte voor aanplantingen om visueel het private park aan de oostzijde door te trekken. Aan de westzijde wordt een groenbuffering voorzien die zal zorgen voor een visuele afscherming ten opzichte van de aanpalende woningen. Doordat de groenzones doorsneden worden met trage wegen bieden deze kansen om een meerwaarde te betekenen voor de omgeving. Er worden verschillende zitbanken voorzien.

 

Het behouden van bestaande en integreren van nieuwe groenstructuren, groene plekken en groenelementen binnen onze dorpen vormt de basis om een aangename, gezonde, klimaatbestendige woonomgeving te bekomen. Het verdichten van dorpen moet samengaan met vergroenen door bestaande groenstructuren te versterken en nieuwe groene structuren en plekken te integreren.

Er worden vier hoogstammige bomen gerooid. Er zijn 70 nieuwe bomen (19 boomsoorten) voorzien.

Er zijn heestermassieven/siergrassen voorzien (10 soorten).

Er zijn plantvakken met een mix van vaste planten voorzien (25 soorten).

 

De ervaring met soortgelijke projecten in het verleden leert dat het onderhoud tijdens de waarborgperiode soms te wensen overlaat. Om meer garanties te hebben voor een onderhoud volgens de regels van goed vakmanschap is het aangewezen om groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair …) reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken over te dragen aan het lokaal bestuur Meerhout.

 

De aanleg van de nieuwe nutsleidingen wordt voorzien voor elektriciteit, openbare verlichting, waterleiding, riolering en telecommunicatie. De aanleg van hemelwaterinfiltratie en -afvoer wordt deels voorzien via de groenzone. Voor Mispad is er een goedgekeurd gemeentelijk rooilijnplan. Ter hoogte van Mispad wordt de rooilijn verplaatst tot tegen de gevel van de nieuw te bouwen woningen. De aanvraag voorziet in de aanleg van een nieuwe weg. Het rooilijnplan is toegevoegd aan de aanvraag. De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de Omgevingsvergunning van 25 april 2014 een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval het college van burgemeester en schepenen) een beslissing kan nemen over de aanvraag.

 

Er wordt een nieuwe weg voorzien met een groene parkeerhaven en toegangen tot de parking, fietsbergingen en de woningen. Deze wegenis functioneert ook als toegangsweg voor hulpdiensten, leveringen, verhuis, postbode … Door de diepte van de wegenis te beperken wordt de hoeveelheid verharding beperkt en is er voldoende ruimte voor publiek groen. De weg bedient slechts 12 woongelegenheden waardoor de impact op het bestaande straat Mispad zeer beperkt zal zijn. In totaal zijn er 23 parkeermogelijkheden voorzien wat de parkeerbehoefte van het project opvangt. Daarnaast zijn er ook voldoende gemakkelijk toegankelijke fietsbergingen voorzien, 36 bovengronds en 16 ondergronds. De nieuwe wegenis sluit aan op de bestaande weg Mispad. Zowel de bestaande als de nieuwe weg zijn ontworpen voor traag verkeer. Het gaat slechts om twaalf nieuwe woongelegenheden, wat aanvaardbaar is qua verkeersintensiteit. De nieuwe trage verbinding is opgenomen in het rooilijnplan. Het behouden en integreren van groenstructuren, groene plekken en groenelementen binnen onze dorpen vormt de basis om een aangename, gezonde, klimaatbestendige woonomgeving te bekomen. Het verdichten van dorpen moet samengaan met vergroenen door bestaande groenstructuren te versterken en nieuwe groene structuren en plekken te integreren.

 

De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval het college van burgemeester en schepenen) een beslissing kan nemen over de aanvraag.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

De aanvraag ligt niet in een mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied.

Door de bebouwing en verharding wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt en wordt het hemelwater sneller afgevoerd. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput bij elke woning en bij de appartementen, infiltratievoorzieningen, de aanleg van verhardingen in waterdoorlatende materialen en de aanleg van groendaken op de fietsbergingen.

 

Het hemelwater van het toekomstig openbaar domein zal volledig op het terrein op natuurlijke wijze naast en door de verhardingen kunnen infiltreren. De overloop van de hemelwaterputten van de individuele woningen zal worden aangesloten op een nieuw aan te leggen RWA-stelsel bestaande uit poreuze betonbuizen en wadi's in de groenzone. De overloop hiervan is aangesloten op de gemengde riolering van Mispad.

 

In Mispad is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig. De twee woningen georiënteerd richting Mispad krijgen in deze straat een huisaansluiting RWA en DWA. De overige woningen en de meergezinswoning achteraan worden aangesloten op een nieuw aan te leggen gescheiden stelsel. Voor elke woning is een septische put van 2 000 l voorzien, in het appartementsgebouw en septische put van 3 000 l. Het afvalwater zal gravitair afwateren richting Mispad.

 

Evaluatie van de externe adviezen

Gecoro

De voorziene bovengrondse parkeerplaatsen zijn 2,75 meter op 6 meter, zijn voldoende ruim en voldoen aan de gemeentelijke parkeerverordening. Er wordt zowel lage beplanting als bomen voorzien aan de westzijde van het perceel.

 

Evaluatie van de ingediende bezwaren

- Er wordt een afstand van vooraan 13 meter en achteraan 7 meter voorzien tussen de bebouwing en het kasteelpark. Achter de bebouwing wordt een afstand van 27 meter voorzien ten opzichte van het park. Tussen het park en de bebouwing wordt een publieke ruimte voorzien waardoor er meer zicht op het park gecreëerd wordt vanuit het publiek domein. De leefruimtes van de appartementen zijn niet gericht naar de oostzijde waardoor er geen negatieve impact is van de hoge bomen op de leefkwaliteit. De aanwezigheid van de groen in de woonomgeving heeft net een positieve impact op de woon- een leefkwaliteit.

- de vloerpas van de woningen ligt 10 centimeter boven het niveau van de voorliggende weg Mispad . Het bestaande terreinniveau wordt slechts heel beperkt gewijzigd. De wegenis helt af naar de zuidzijde, waardoor de vloerpas van de appartementen 15 centimeter lager ligt dat deze van de woningen.

- de bijkomende mobiliteitsimpact van 12 woonentiteiten is beperkt. De beperkte straatbreedte zorgt net voor een verkeersremmend effect.

- er is geen bronbemaling aangevraagd, volgens de uitgevoerde metingen zal er geen bronbemaling nodig zijn.

- Het voorzien van de groenaanplantingen wordt als last opgelegd in de vergunning.

- Het wandelpad nr. 115 ligt op het aanpalende perceel blijft behouden. Bijkomend wordt een verbinding voorzien aan de oostzijde van het perceel.

- de groene ruimte wordt opgenomen in het openbaar domein om ook voor de omgeving een maatschappelijke meerwaarde te kunnen vormen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 3 onthoudingen (Cris Rutten, Heidi Suls en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Besluit tot de gedeeltelijke verlegging of verplaatsing van de betrokken gemeenteweg, zijnde Mispad zoals goedgekeurd bij Koninklijk Besluit op 11 januari 1967.

Artikel 2

Stelt het rooilijnplan van 6 juli 2022 zoals opgemaakt door Charlote Verhaert voor de gedeeltelijke verplaatsing of verlegging van de betrokken gemeenteweg en de aanleg van een een nieuwe gemeenteweg vast en hecht haar goedkeuring aan dit rooilijnplan.

Artikel 3

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen goed, zoals aangeduid op de plannen bij de aanvraag ingediend door Structabo E.C.V. bvba voor het bouwen van 6 woningen en 1 appartementsgebouw met 6 appartementen gelegen Mispad 10 2450 Meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1211 M, (afd. 1) sectie B 1211 N, (afd. 1) sectie B 1211 R, (afd. 1) sectie B 1211 S, (afd. 1) sectie B 1211 P, (afd. 1) sectie B 1211 T, (afd. 1) sectie B 1213 C, (afd. 1) sectie B 1214, (afd. 1) sectie B 1215 A, (afd. 1) sectie B 1216 R en (afd. 1) sectie B 1216 S.

 

De volgende lasten dienen te worden uitgevoerd/gerealiseerd:

        De aanvrager staat in, op zijn kosten, voor de aanleg van de nieuwe wegenis en riolering en voor de aanleg van de nutsvoorzieningen, meer bepaald elektriciteit, riolering, waterleiding, tv/internet/telefoon, overeenkomstig de bijgevoegde plannen. Ook de groene ruimte wordt aangelegd door en op kosten van de aanvrager overeenkomstig de bijgevoegde plannen. De aanvaarding der werken zal blijken uit de ondertekening van het proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering.

        De weg (met zijn uitrusting en riolering), alsook de zones voor openbaar groen zullen uiterlijk één jaar na de definitieve oplevering van de laatst uitgevoerde uitrustingswerken kosteloos aan de gemeente worden afgestaan (lot A op het plan BA_infra_plan grondafstand_N_05_SMM). De HS-cabine moet kosteloos afgestaan worden aan Fluvius. De akte van overdracht wordt verleden voor een notaris die door de houder van de omgevingsvergunning wordt aangeduid. Alle kosten met betrekking tot deze akte (opmaken, verlijden, registreren, overschrijven, …) zijn ten laste van de houder van de omgevingsvergunning.

        De ontwikkelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen van 360 000 euro voor de aanleg van infrastructuur en groenzone onder de vorm van ofwel een betaling aan de gemeentekas ofwel een betaling aan de Deposito- en Consignatiekas ofwel een bankwaarborg. De waarborg voor de wegen en rioleringswerken wordt vrijgegeven na schriftelijk akkoord van het college van burgemeester en schepenen, op volgende wijze: 85 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de voorlopige oplevering en 15 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de definitieve oplevering.

        Het as-builtdossier moet aangeleverd worden volgens de bepaling van het GRB Skeletbestek.

        De aanvrager dient uiterlijk bij de voorlopige oplevering een vergoeding van 30 000 euro te betalen aan de gemeente Meerhout. Deze vergoeding dekt de kosten voor het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur tijdens de waarborgperiode van twee jaar. Het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair,…) zal reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken overgedragen worden aan het lokaal bestuur Meerhout. Dit heeft enkel betrekking op de zones waarvan de eigendomstitel na de definitieve oplevering van de werken zal worden overgedragen naar het openbaar domein of het privaat domein van het lokaal bestuur Meerhout. Dit onderhoud omvat:

  > het maaien van gazon

  > snoeien en scheren van beplantingen

  > bemesten van beplantingen

  > onkruidbeheersing

  > opruimen plantenresten en bladeren

  > water geven aan beplantingen in droge perioden

  > controle en in stand houden van gietranden en boomsteunen

  > Inboet van afgestorven beplantingen

  > Onderhoud van verhardingen, straatkolken, straatmeubilair, verkeerssignalisatie,…

        De lasten uit de adviezen van Fluvius, Pidpa, Proximus en Telenet dienen strikt nageleefd te worden.

        Het definitieve technische ontwerp van de wegenis, groenaanleg en zitbanken moet ter goedkeuring overgemaakt worden aan het team openbare werken voor uitvoering van de werken. De technische bepalingen en locatie van de riolering en de nutsleidingen dienen in samenspraak met de betreffende nutsmaatschappijen en het team openbare werken te worden vastgelegd. Minstens één week voor aanvang van de werken moet deze dienst verwittigd worden. Het Standaardbestek 250 van de Vlaamse Overheid behandelt zowel het materiaal als de plaatsingsvoorschriften en moet worden nageleefd. De gebruikte materialen dienen vergezeld te zijn van een BENOR/COPRO/CERTIPRO/QUAREA-keurmerk zoals voorzien in de wetgeving.

        De wegenis en de toegangspaden naar W1, W2 en de HS-cabine dienen aan te sluiten op de weg Mispad. Deze aansluitingen staan momenteel niet ingetekend maar dienen eveneens in samenspraak te worden bepaald.

 

Volgende voorwaarden met betrekking tot groenvoorzieningen moeten nageleefd worden:

        De groenvoorzieningen dienen uitgevoerd te worden volgens plan 'BA_Mispad_Meerhout_I_N_1_inplantingsplan-NT.pdf'

        De afstand tussen bomen en nutsleidingen dient minstens 1,5 meter te bedragen om schade aan nutsleidingen te voorkomen.

        De groenaanleg moet gebeuren volgens de meest recente versie van het standaardbestek 250 voor werken in verband met wegenbouw, rioleringen, signalisatie en groenaanleg, hoofdstuk 11 "groenaanleg en groenbeheer" en hoofdstuk 3 "Materialen". De "aanvullende technische bepalingen groenaanleg gemeente Meerhout" zoals gevoegd in bijlage, moeten nageleefd worden.

Artikel 4

Overeenkomstig art 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet kan tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53 van dat decreet. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid van dat decreet, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52 van dat decreet.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

8. Vlaams Belang wenst intrekking van gemeenteraadsbeslissing waarbij vrijstelling verleend wordt aan ELIA voor belasting op masten en sleuven

 

 

Beslissing

Tijdens de gemeenteraad van 28 november 2022 werd, zoals in vele andere Vlaamse gemeenten, de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact versie 2.0 door de meerderheid goedgekeurd. De Vlaams Belang fractie heeft zich bij de stemming onthouden omdat één van de engagementen waarin het LEKP 2.0 voorziet, stelt om 'geen nieuwe principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen met betrekking tot lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA', de beheerder van het hoogspanningsnet voor elektriciteit. Het VB heeft er bij de bespreking op gewezen dat dit tot een inkomensverlies zou leiden terwijl de toekomst van de gemeentelijke financiën bloedrood kleuren.
Na onderzoek, als gevolg van een opmerking hierover vanuit de oppositie, kwam het gemeentebestuur van Waasmunster tot de bevinding dat door deze omschrijving grote onzekerheid ontstaat over de inkomsten voor de gemeente uit een reeds bestaand belastingreglement hieromtrent. De omschrijving in het lokaal energie- en klimaatpact kan veel meer omvatten dan enkel het voornemen geen nieuwe belasting op elektriciteitsmasten van ELIA in te voeren. Ook voor gemeenten die zo'n belasting al hebben, zou het engagement dus verstrekkende financiële gevolgen kunnen meebrengen en kunnen resulteren in een aanzienlijk inkomstenverlies. 
Ook al verklaarde het schepencollege van Waasmunster zich verder akkoord met de engagementen van het pakt, toch opteerde het college ervoor geen risico te lopen en de gemeenteraad te verzoeken het raadsbesluit waarmee het LEKP 2.0 in oktober werd onderschreven, weer in te trekken.

Het lijkt aangewezen dat de gemeenteraad van Meerhout, naar het voorbeeld van Waasmunster, ervoor opteert om geen financieel risico te lopen en het raadsbesluit waarmee het LEKP 2.0 in november werd onderschreven weer in te trekken.

 

Voorstel van beslissing

 

Art. 1 De gemeenteraad trekt de raadsbeslissing van 28 november 2022 betreffende de ondertekening van het lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 in.

 

Art. 2 De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van het lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 bij weglating van het engagement om “geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen met betrekking tot lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA”.

 

Stemming op naam:

Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

9. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        Schepen Walter Verbraeken wenst de buitendiensten te bedanken om op 24 uur tijd tot drie maal te hebben gestrooid om de wegen en fietspaden toegankelijk te houden gedurende de extreme sneeuwval, en dat bij aanvang van het weekend.

Desondanks hun harde werk vallen de negatieve uitlatingen op sociale media te betreuren.

De positieve kritieken die de buitendiensten ter plaatse te horen krijgen maken dit dan weer ruimschoots goed.

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 309 over 'Klacht betreffende het niet uitvoeren van een collegebeslissing en “systematisch aan het lijntje houden van een burger”'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 311 over 'ongelijk optreden door voorzitter van de gemeenteraad en voortijdig antwoorden door de gouverneur'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 312 over 'telefonische communicatie in plaats van verplichte schriftelijke communicatie'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 314 over 'overkluizing gracht - omgevingsvergunning - besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2022'

        Raadslid Mannu Dox wenst aan de mededeling aangaande bezwaar 312 toe te voegen dat de gouverneur heeft gemeld dat de gemandateerden door het college van burgemeester en schepenen verslag hadden moeten uitbrengen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

10. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

12. Vlaams Belang wenst dat de gemeente enkele energiemeters aanschaft om gedurende een beperkte periode uit te lenen aan inwoners van Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Energiemeters zijn ideaal om te kijken waar je kan besparen door zicht te krijgen op het energieverbruik.

De energieprijzen zijn flink gestegen en dat betekent dat iedereen zoveel mogelijk wil besparen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om uit te zoeken waar precies de besparingsmogelijkheden doorgevoerd kunnen worden.

Recent schafte het gemeentebestuur van Brecht enkele energiemeter aan die door de inwoners geleend kunnen worden.

Zo een meter steek je in een stopcontact waarop je een toestel (wasmachine, droogkast, ijskast, haardroger, koffiezetapparaat…) is aangesloten.

 

Voorstel tot beslissing:

 

Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord om enkele energiemeters aan te schaffen die aan de inwoners van Meerhout voor een beperkte tijd kunnen ontleend worden.

Art. 2 Het college van schepenen en burgemeester wordt gemachtigd om de voorwaarden en realisatie van dit akkoord verder vast te stellen.

 

Stemming op naam:

Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter Van den Broeck.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

11. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Heidi Suls verwijst naar de veelvuldige vragen op sociale media over de vele camera's die in het straatbeeld zichtbaar waren. Na wat opzoeking is zij zelf te weten gekomen dat deze camera's er hangen in het kader van een mobiliteitsmeting. Raadslid Heidi Suls betreurt dat de gemeenteraadsleden niet werden ingelicht in verband met dit project.

        Hebben deze camera's nieuwe inzichten geleverd?

        Wat is het kostenplaatje hiervan voor de gemeente?

Schepen Roger Verheyen antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen op 19 december 2022 hierover heeft beslist. De notulen van het college van burgemeester en schepenen werden op 2 januari 2023 aan alle raadsleden bezorgd. Voor de uitwerking van het mobiliteitsplan zijn er metingen nodig, waaronder het in kaart brengen van doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurde door een 30-tal camera's die gedurende een periode van 24 uur hebben geregistreerd. De resultaten hiervan worden in maart 2023 verwacht. De offerte werd gegund aan de firma 'Connection Systems' voor een bedrag van
31 423,70 euro inclusief btw.

        Natuur en milieubeheer – Raadslid Mannu Dox vraagt een stand van zaken in de realisatie van de goedgekeurde gemeenteraadsbeslissing van 22 juni 2020, naar aanleiding van een voorstel dat werd ingediend door raadslid Rony Schuer: 'de gemeente gaat principieel akkoord om binnen het jaar alleen of via IOK afvalbeheer een vuilnisbakkenplan op te starten zodat nog voor het einde van deze legislatuur de resultaten van het project aan de bevolking bekend gemaakt worden'.

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen volgende op deze raadsbeslissing op 5 oktober 2020 besliste deel te nemen aan het vuilnisbakkenplan via Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en VVSG. Het vuilnisbakkenplan van gemeente Meerhout werd dus opgestart in het platform van Mooimakers.

Dit project bestaat uit 4 stappen:

Stap 1: inventariseren van de vuilbakken. Dit werd reeds uitgevoerd.

Stap 2: monitoring van vulling en staat - Dit is nog lopende, de metingen worden ingevoerd in de toepassing.

Stap 3: evaluatie en bijsturing. Vanaf 2023 zullen de resultaten van de inventarisatie en monitoring worden besproken en getoetst aan de plaatsingscriteria. Op dat moment kan dan worden beslist waar de ledigingsfrequentie moet worden aangepast of welke afvalpunten moeten worden verplaatst, aangepast of verwijderd.

Stap 4: communicatie. Deze volgt op de evaluatie en bijsturing. Communicatie kan bv. bestaan uit een tijdelijk infobord bij verwijdering omwille van sluikstort van huishoudelijk afval, een brief naar de omwonenden, info via de gemeentelijke communicatiekanalen bij eventuele wijzigingen aan de vuilbakken, etc.

De resultaten van de laatste meting op 19 januari 2023 waren als volgt: van de 47 metingen waren er 38 % van de vuilbakken leeg, 43 % halfvol, 19 % vol, 0 % overvol en er was 1 geval van sluikstort.

        Natuur en milieubeheer – Raadslid Rony Schuer heeft in de gemeenteraad van mei 2022 al eens een mondelinge vraag gesteld in verband met de klimop aan de eikenbomen in de Engstraat. Ondertussen is er aan de gemeentevijver een berkenboom omgewaaid waarvan de kruin volledig vergroeid was met klimop. Er staan nog zes bomen naast de weg richting de gemeentevijver die hetzelfde lot zullen beschoren zijn indien er geen maatregelen worden getroffen, nl. door de klimop onderaan door te knippen en uit de boom te verwijderen. Wat zal hier worden ondernomen?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt met verwijzing naar de vakliteratuur waarin wordt gesteld dat klimop geen enkel gevaar vormt voor een boom. Meer nog, klimop beschermt de boom zelfs tegen zonnebrand en verdamping bij langdurige blootstelling aan de zon. Het kan zelfs schadelijk zijn om klimop uit een boom te verwijderen. Klimop is een ecologisch waardevolle plant waarvan de positieve factoren en functies eerder beschermd moeten worden dan deze als vijand te bestempelen. Klimop is dan ook een kosteloze en effectieve luchtfilter en biedt een leefomgeving voor talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren, die elk op hun beurt helpen om de boom te beschermen tegen schadelijke organismen.

Raadslid Rony Schuer antwoordt dat deze info in de gemeenteraad van mei 2022 al werd verstrekt.

Raadslid Luc Lievens heeft in een toelichting over klimop gelezen dat deze onschadelijk is zolang deze niet in de kruin groeit. Zodra dit wel het geval is, is het schadelijk.

        Voorzitter Jos Tordoor vermeldt dat de volgende mondelinge vraag werd ingediend door 'de fractie Rony Schuer en Heidi Suls'. Dit is geen bestaande fractie. De vraag kan wel behandeld worden indien deze vanuit een raadslid komt.

Raadslid Fons Hannes meldt dat in het verleden reeds enkele mondelinge vragen werden afgevoerd omdat deze niet aan de vormvereisten voldeden. Hoe wordt hiermee omgegaan en wordt hier dan geen precedent geschept indien we deze vraag alsnog toelaten?

Voorzitter Jos Tordoor verwijst ook naar de resterende ingediende mondelinge vragen die handelen over putten in het wegdek. Hiervoor bestaan meldingsformulieren die kunnen worden ingediend.

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.39 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.46 uur.

 

Voorzitter Jos Tordoor stelt voor om de vraag vanwege 'de fractie Rony Schuer en Heidi Suls' niet te behandelen omdat het niet vanuit een raadslid, en bovendien een onbestaande fractie komt.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Frans Van Meensel komt terug op de putten in het wegdek in Veedijk, Veestraat en Vogelspoel. Deze werden in het verleden al aangekaart maar tot op heden werd hiervoor nog niets ondernomen. Wanneer zal men hier iets aan doen?

Schepen Walter Verbraeken bevestigt dat deze wegens aan een opwaardering toe zijn, maar een nieuwe asfaltlaag zit er deze legislatuur vermoedelijk niet in. De Veedijk bevindt zich in een goede staat tot aan het kruispunt met de Sint-Niklaasstraat, waar aan de weghelft grenzend aan de gracht, door het ontbreken van een betonnen ondersteuningsboord, zware landbouwvoertuigen in de gracht rijden. Ter hoogte van de brug stelt zich ook een probleem. Momenteel wordt bekeken welke alternatieven er zijn voor het koude asfalt dat tot op heden werd gebruikt. Dit asfalt is eigenlijk geschikt voor fietspaden, niet om zwaar verkeer over te laten rijden.

        Natuur en milieubeheer – Raadslid Frans Van Meensel komt terug op zijn vraag in verband met de aankoop van camera's om sluikstort vast te stellen.

Werden er camera's aangekocht?

Zijn er vaststellingen gebeurd? Wanneer, en waren deze positief?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat de aankoop van de camera door het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022 werd goedgekeurd. De bebording die op de gemeentegrenzen zal moeten worden geplaatst om camerabeelden te mogen maken op het openbaar domein werd aangeschaft.

Op de gemeenteraad van februari zal de goedkeuring van de interlokale vereniging gemeenschapswachten worden voorgelegd, alsook een geactualiseerde versie van de toelating van de gemeenteraad om camera's te mogen plaatsen. In principe kan de werking dan daags nadien worden opgestart. In de samenwerking met de gemeenschapswachten kunnen we terugvallen op de ruime ervaring met camera-inzet, in welke context dan ook.

Het plaatsen van camera's is bovendien een complex gegeven en vergt hierbij extra uren aan werk van onze teams.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.