Notulen Gemeenteraad op maandag 28 juni 2021

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Frans Van Meensel, raadslid

 

Rony Schuer, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 2.

Steven Lambrecht, gastspreker vervoegt de zitting vanaf punt 12.

Steven Lambrecht, gastspreker verlaat de zitting vanaf punt 13.

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

1. Goedkeuren notulen 31 mei 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 31 mei 2021 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 31 mei 2021 goed, mits de gevraagde aanpassing.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

2. Aanpassing rechtspositieregeling gemeentepersoneel inzake de nieuwe regelingen geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof, pleegouderverlof, compenserende vergoeding tijdelijke werkloosheid corona-overmacht en inzake verstoringsregeling bij oproep voor dringend werk

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel, werden recent een aantal aanpassingen doorgevoerd inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof alsook inzake de neutralisatie van een aantal negatieve gevolgen van de coronapandemie op het personeel. Zo wordt de weerslag van de tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht op eindejaarstoelage en op de opbouw van vakantiedagen geneutraliseerd en wordt het specifieke corona-ouderschapsverlof gelijkgesteld met gewoon ouderschapsverlof. Enkele van deze elementen moeten niet expliciet in de rechtspositieregeling opgenomen worden daar de personeelsleden op die terreinen automatische rechten hebben en deze werden alzo ook al toegepast.

De compenserende bijpassende vergoeding voor personeelsleden die in tijdelijke werkloosheid worden geplaatst wegens corona-overmacht, die de meeste lokale besturen op een bepaalde manier toekennen, dient wel in de rechtspositieregeling opgenomen te worden.

Daarnaast dienen de vernieuwde regelingen inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof ook in de rechtspositieregeling opgenomen te worden. De contractuele personeelsleden putten in deze rechtstreeks rechten uit de wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten, maar de statutaire medewerkers niet.

Tevens is het aangewezen naar aanleiding van deze actualisatie van de rechtspositieregeling de al langer van toepassing zijnde verstoringsregeling voor prio medewerkers die buiten de normale arbeidstijden en buiten de permanentieregeling voor een dringend werk opgeroepen worden ook bij in de rechtspositieregeling op te nemen.

In de aanpassingen aan het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 zijn er ook bepalingen voorzien inzake fietsmobiliteit waarbij personeelsleden een deel van de eindejaarspremie en een deel van de vakantiedagen zouden kunnen inruilen voor voordelen inzake fietsmobiliteit. Voor inschrijving van deze bepalingen wordt best gewacht op verdere concrete modaliteiten daartoe die op vraag van de RSZ en van de FOD Financiën binnen het zogenaamde Comité 1 zullen uitgewerkt worden.

 

De voorgestelde aanpassingen van de rechtspositieregeling werden:

          bij mail van 26 mei 2021 door de hrm-directeur aan de vakorganisaties overgemaakt, die daartegen geen bezwaren formul mei eerden

          besproken in het managementteam van 1 juni 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

          de rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 23 november 2020.

 

ARGUMENTATIE

Door de voorgestelde aanpassingen wordt de rechtspositieregeling in overeenstemming gebracht met een aantal recente nieuwe reguleringen. Daar er op verschillende domeinen aanpassingen zijn wordt best een nieuwe gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel vastgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt de voorliggende nieuwe gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente Meerhout vast, alzo versie 28 juni 2021, met ondermeer aanpassingen inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof, pleegoudervelof, compenserende vergoeding voor contractuele personeelsleden in sommige gevallen van tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht en inzake verstoringsregeling bij dringende werkoproepen buiten de normale arbeidsuren en permanentieregeling. De nieuwe gecoördineerde versie van rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente Meerhout per 28 juni 2021 wordt gevoegd bij de ingebonden notulen van de zitting.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Punt bijlagen/links 20210628_GR_RPR.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

3. Vaststellen thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Door de COVID-19 pandemie en de van toepassing zijnde preventiemaatregelen diende ook lokaal bestuur Meerhout in de loop van 2020 plots in een verplichte thuiswerkregeling te voorzien voor de medewerkers in functies waarbij dit mogelijk is.

Momenteel wordt er nog tot eind augustus gewerkt met een combinatie van verplicht thuistelewerk met beurtrol aanwezigheden op de werkplek om de continuïteit van dienstverleningen te kunnen garanderen en met flexibele werkuren met zeer ruime glijtijden.

Ook de medewerkers van lokaal bestuur Meerhout bewijzen in deze periode met veelvuldig verplicht thuistelewerk dat ze daar op een goede manier mee kunnen omgaan, dat dit thuistelewerk de voortgang van het werk alsook de bereikbaarheid, evenals het maken van goede afspraken met leidinggevende en collega's omtrent het garanderen van continuïteit van dienstverlening, niet in het gedrang brengt.

Daar de coronapandemie hopelijk in de nabije toekomst meer onder controle zal zijn en de telewerkverplichting afgebouwd zal worden is het aangewezen een nieuw toekomstgericht thuistelewerkbeleid vast te stellen.

De algemene evolutie die ook door de hogere overheden aangemoedigd wordt betreft, ook post ernstige corona periode, het voorzien in een meer hybride vorm van werken met een combinatie van werken op de werkplek bij de werkgever en van thuis uit via telewerk.

Het thuistelewerk speelt in op allerlei tendenzen gaande van meer voorzien van autonomie voor medewerkers, tot het verminderen van de ecologische voetafdruk door vermindering van woon-werkverkeer. Het is ook een belangrijk element met oog op wervingen voor bepaalde functies door het toenemend belang van de work-life balance voor werknemers.

Belangrijkste elementen in het voorliggend ontwerp van thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout zijn:

          mogelijkheid tot thuistelewerk is een gunst, geen verworven recht, kan ten allen tijde voor een medewerker ingetrokken worden bijvoorbeeld bij disfunctioneren

          prioriteit inzake voorzien in continuïteit van dienstverlening en in benodigde overlegmomenten waartoe de nodige afspraken zullen gemaakt moeten worden

          gegarandeerde bereikbaarheid op thuistelewerk momenten

          enkel mogelijk voor functies waarbij thuistelewerk nuttig kan ingevuld worden, het managementteam bepaalt de in aanmerking komende functies, daarnaast dient de betreffende leidinggevende de aanvraag van de medewerker goed te keuren

          maximale wekelijkse thuiswerkmomenten in functie van de effectieve tewerkstellingsbreuk

          thuistelewerk heeft een vrijwillig karakter en is geen plicht voor de medewerker

          lokaal bestuur Meerhout engageert zich om voor de thuistelewerkers in de nabije toekomst een laptop te voorzien

          de medewerker dient zelf te voorzien in een degelijke thuiswerkplaats met voldoende sterke internetverbinding en in telefonische bereikbaarheid

          er wordt geen thuistelewerkvergoeding toegekend aan de medewerkers die op vrijwillige basis van de mogelijkheid tot thuistelewerk gebruik willen maken.

 

Het ontwerp van thuiswerkbeleid lokaal bestuur Meerhout werd:

          besproken in de managementteams van 23 maart en 27 april 2021

          werd op 17 mei 2021 digitaal bezorgd aan de erkende vakorganisaties. Enkel ACV Openbare Diensten gaf enkele opmerkingen door en stelt de vraag om in een specifieke vergoeding voor thuistelewerk te voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

Het voorgestelde thuistelewerkbeleid van lokaal bestuur Meerhout speelt in op de algemene en aanbevolen tendens om voor werknemers in de mogelijkheid te voorzien tot hybride werken, dit wil zeggen afwisselend werken vanop de werkplek bij de werkgever en van thuis, en dit in functies waarbij dit zinvol kan. De continuïteit van de dienstverlening en de organisatorische noden gaan steeds voor op het vrijwillig individueel gebruik maken van de thuistelewerkmogelijkheid. Het grootste deel van de werktijd zal nog steeds op de werkvloer bij lokaal bestuur Meerhout dienen gepresteerd te worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout vast zoals in het voorliggende document 'thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout' voorzien.

Artikel 2

Het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout wordt alzo van toepassing gesteld per
1 september 2021, tenzij op dat moment nog een Covid-19 thuiswerkverplichting zou gelden. In dat geval wordt het in voege treden uitgesteld tot na de opheffing van de Covid-19 thuiswerkverplichting.

Artikel 3

Het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout wordt gevoegd bij de ingebonden notulen van de zitting.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Punt bijlagen/links 20210628_Thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

4. Financiële verdeelsleutel 2022 brandweer zone Kempen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de zoneraad van 31 oktober 2020 werd het principe 'financiële verdeelsleutel 2021-2026 van Brandweer zone Kempen' goedgekeurd. De verdeelsleutel wordt jaarlijks aangepast aan de meest actuele data:

          bevolkingsaantal 2020

          kadastraal inkomen 2019

          correctiefactor aanrijtijden (niet gewijzigd)

          correctie Dringende Geneeskundige Hulpverlening op basis van cijfers 2020.

De zoneraad heeft in de zitting van 20 maart 2021 de financiële verdeelsleutel voor het jaar 2022 goedgekeurd. Dit geeft volgende verdeling:

 

Gemeente/stad % 2022

Geel   22,09 %

Mol   15,4 9%

Herentals  10,59 %

Westerlo  10,02 %

Balen   8,74 %

Laakdal  4,46 %

Herselt   3,52 %

Olen   4,93 %

Grobbendonk  4,09 %

Retie   2,51 %

Hulshout  2,27 %

Meerhout  3,58 %

Dessel  2,77 %

Herenthout  3,17 %

Vorselaar  1,77 %

 

Vanaf 2022 zal ook een verrekening van de goederen gebeuren volgens het principe vastgelegd in de zoneraad van 31 oktober 2020. Er is een lichte bijsturing daar in het principe waarbij slechts twee in plaats van alle cijfers na de komma van het percentage meegenomen werden. De effectieve bedragen zijn bijgevolg:

 

Gemeente/stad Bedrag/jaar

Geel   -6 539,30

Mol   -96 295,79

Herentals  -65 023,84

Westerlo  -21 632,80

Balen   -11 991,22

Laakdal  +40 856,36

Herselt   +40 760,73

Olen   +44 681,87

Grobbendonk  -38 772,49

Retie   +26 702,01

Hulshout  +25 363,08

Meerhout  +32 248,98

Dessel   +24 597,98

Herenthout  -14 962,95

Vorselaar  +20 007,38

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          hoofdstuk II van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, Belgisch Staatsblad
31 juli 2007.

          koninklijk besluit van 23 augustus 2014 houdende vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten, Belgisch Staatsblad 29 oktober 2014.

 

ARGUMENTATIE

De financiële verdeelsleutel 2022 moet door alle gemeenteraden worden goedgekeurd. Indien een gemeenteraad de verdeelsleutel niet goedkeurt, zal de gouverneur een beslissing nemen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

In het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur worden volgende bedragen voorzien voor 2022:

 

Werkingstoelage

Registratiesleutel: 2022/GBB2-M&V/0410-00/649400/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2022

Beschikbaar: 269 615,00 euro

Bedrag: 269 615,00 euro

 

Investeringstoelage

Registratiesleutel: 2022/GBB2-M&V/0410-00/664000/GEMEENTE/CBS/IP-PGZ-1

Jaar: 2022

Beschikbaar: 99 634,00 euro

Bedrag: 99 634,00 euro

 

Stemming op naam:

Met 13 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 7 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt volgende financiële verdeelsleutel voor 2022 voor Brandweer zone Kempen goed:

 

Gemeente/stad % 2022

Geel   22,09 %

Mol   15,49 %

Herentals  10,59 %

Westerlo  10,02 %

Balen   8,74 %

Laakdal  4,46 %

Herselt   3,52 %

Olen   4,93 %

Grobbendonk  4,09 %

Retie   2,51 %

Hulshout  2,27 %

Meerhout  3,58 %

Dessel   2,77 %

Herenthout  3,17 %

Vorselaar  1,77 %

 

Artikel 2

Keurt goed dat een eerste verrekening van de goederen wordt doorgevoerd op het investeringsbudget 2022 als volgt:

 

Gemeente/stad Bedrag/jaar

Geel   -6 539,30

Mol   -96 295,79

Herentals  -65 023,84

Westerlo  -21 632,80

Balen   -11 991,22

Laakdal  +40 856,36

Herselt  +40 760,73

Olen   +44 681,87

Grobbendonk  -38 772,49

Retie   +26 702,01

Hulshout  +25 363,08

Meerhout  +32 248,98

Dessel   +24 597,98

Herenthout  -14 962,95

Vorselaar  +20 007,38

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

5. Toetreden aankoopcentrale takelingen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout heeft een groepsaankoop aangaande 'Takelen, bergen en stallen van voertuigen op het grondgebied van de lokale besturen Geel, Laakdal en Meerhout' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst voor het aanstellen van een takeldienst voor de deelnemende besturen en die op afroep de takeldienst kunnen inschakelen. Het betreft een opdracht voor diensten, met een duurtijd van 1 jaar en is maximaal 3 keer stilzwijgend verlengbaar met telkens opnieuw 1 jaar zodat de maximale looptijd 4 jaar bedraagt.

De voorziene startdatum is 1 juli 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, artikel 2, 6°a) en 7°b) en artikel 47 § 2.

 

ARGUMENTATIE

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De gemeente heeft reeds eerder haar interesse in deelname aan deze groepsaankoop meegedeeld aan Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout en werd via het politiecollege betrokken bij de opmaak van het bestek en de gunning van de opdracht.

 

Op 26 mei 2021 heeft Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'Takelen, bergen en stallen van voertuigen op het grondgebied van de lokale besturen Geel, Laakdal en Meerhout' gegund aan: Takeldienst Goos, Koning Albertstraat 120, 2440 Geel.

 

Voor de gemeente bedraagt het gunningsbedrag 4000 euro exclusief btw, rekening houdend met de door de gemeente opgegeven vermoedelijke hoeveelheden.

De gemeente wordt nu gevraagd om verbindend toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout met het oog op contractsluiting met de gekozen opdrachtnemer.

 

Op basis van het decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale en het college om de opdracht te sluiten.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 2021/GBB2-G&G/0490-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2021

Beschikbaar: 1000 euro

Bedrag: 1000 euro

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Heidi Suls, Walter Verbraeken en Paul Van Dooren)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad treedt verbindend toe tot de aankoopcentrale van Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout aangaande de groepsaankoop 'Takelen, bergen en stallen van voertuigen op het grondgebied van de lokale besturen Geel, Laakdal en Meerhout'. Het college wordt gevraagd om over te gaan tot sluiting van de opdracht.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

6. Burgemeesterconvenant - klimaatactieplan

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De goedkeuring van het burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie door de gemeenteraad op 2 september 2019.

 

De deelname aan het door IOK en de provincie gecoördineerd streekproject 'Kempen2030' dat kadert binnen dit vernieuwde burgemeestersconvenant en één gezamenlijke visie vormt op vlak van energie en klimaat onder alle 29 Kempense lokale besturen.

 

Het opgenomen advies van Gecoro Meerhout van 16 maart 2021.

 

De besprekingen ter zake op kernteam Kempen2030 van 5 maart, 25 juni, 23 september, 3 december 2020, 4 maart en 6 mei 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

Het lokaal bestuur engageert zich hierbij om een actief en ambitieus klimaatbeleid te voeren met als doelstelling om de CO2-uitstoot op het grondgebied met 40 % te reduceren tegen 2030 en in te zetten op klimaatadaptatie om de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatverandering in te dijken.

 

Alle ondertekenaars van het burgemeestersconvenant delen een gemeenschappelijke visie voor 2050 met:

          koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2°C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs

          veerkrachtigere gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering

          universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren.

 

Het lokaal bestuur heeft de voorbije twee jaar in samenspraak met IOK en met ondersteuning van de provincie Antwerpen een energie- en klimaatactieplan (of Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP)) opgesteld. Dit SECAP beschrijft de doelstellingen en uit te voeren acties.

 

Het merendeel van de opgenomen acties in het SECAP komen rechtstreeks uit het goedgekeurde meerjarenplan.

 

Dit SECAP bevat tevens een monitoring van de uitstootcijfers en een risico- en kwetsbaarheidsanalyse voor het grondgebied van Meerhout.

 

Een SECAP moet binnen de twee jaar na formele goedkeuring van het burgemeestersconvenant door de gemeenteraad worden ingediend bij de Europese Unie.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan dat werd opgemaakt in het kader van het burgemeestersconvenant goed.

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit bezorgt aan IOK (kempen2030@iok.be) die de indiening van het energie- en klimaatactieplan bij de Europese Unie binnen het gegeven tijdsbestek in orde zal maken.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

7. Goedkeuren lastvoorwaarden tijdelijke verwarmingsinstallatie basisschool De Duizendpoot, Schoolstraat 1

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 13 november 2017 om het project MeerHout-Warmte goed te keuren.

Na een interne evaluatie werd vastgesteld dat het goedgekeurde EFRO-project een te hoge meerkost heeft. De bouw van de stookplaats, het warmtenet en de biomassaketel leverden een meerkost van 595 000 euro op. Daarnaast had het project de publieke perceptie tegen.

Daarom werd dit EFRO-project stopgezet door het college van burgemeester en schepenen op 12 november 2019.

 

Door het college van burgemeester en schepenen van 16 juli 2018 werd de studieopdracht warmtenet en biomassaketel gegund aan Ingenium. Bij stopzetting van het EFRO-project, werd hen wel gevraagd het ontwerp te herbekijken en dit zonder biomassaketel, gezien de extensieve meerkost die door deze gegenereerd zou worden. Deze werd enige tijd geleden reeds overgemaakt met een bedrag van 249 083,33 euro exclusief btw, ofwel 301 390,83 euro inclusief 21 % btw.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 29 maart 2021 de aangepaste raming ten bedrage van 224 083,33 euro exclusief 6 % btw, ofwel 237 528,33 inclusief btw, goed. Zo werd er onder andere een vijf jaar durend onderhoudscontract ingecalculeerd, alsook de verkeerde btw-grondslag toegepast door het ontwerpteam van Ingenium.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

          wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

ARGUMENTATIE

De eerder voorgelegde raming werd reeds geruime tijd geleden overgemaakt, op 5 augustus 2020 ter attentie van Pieter Verbist, met de vraag naar eventuele opmerkingen op de draftversie van het aanbestedingsdossier.

Deze vraag naar opmerkingen werd herhaald op 21 september 2020 en 9 oktober 2020.

Twee opmerkingen werden overgemaakt op 9 november 2020, dewelke geen invloed hadden op de studie/omvang van Ingenium.

Dit werd op 4 december 2020 terug opgepikt/geactualiseerd door leidend ambtenaar Koen Franssen, naar aanleiding van de 'herhaalde' telefonische vraag omtrent stand van zaken.

De overhandiging van de raming op 22 februari 2020, waarover het in deze handelt, die 249 083,33 euro exclusief btw ofwel 301 390,83 euro inclusief 21 % btw bedraagt.

Ingenium hanteerde hierin een verkeerde btw-grondslag, namelijk 21 % in plaats van 6 %, gezien dit handelt over een tijdelijke, doch vaste constructie.

In dit voorgaande volgt bijzaak hoofdzaak, in deze de verbouwing van basisschool De Duizendpoot, ook onderhevig aan btw-grondslag 6 %.

Ingenium heeft bijkomend een artikel meegenomen dat voorziet in onderhoudscontract na de garantieperiode (definitieve oplevering), voor een bedrag van 25 000 euro exclusief btw.

 

Deze raming brengt ons daardoor op een verbeterd totaal van:

Raming Ingenium     + 249 083,33 euro

Totaal exclusief btw     = 249 083,33 euro

Voorwaardelijk deel (onderhoudscontract)  -    25 000,00 euro

Nieuw totaal exclusief btw             = 224 083,33 euro

Btw (6 %)      +   13 445,00 euro

TOTAAL      = 237 528,33 euro

 

Multis, belast met de studie technische installaties voor de basisschool, momenteel volop in uitvoering (ruwbouw), diende in het ontwerp op te nemen afhankelijk te zijn van een Warmtenet.

Wegens dit laatste werd er géénstookplaats voorzien in de nieuwbouw/renovatie van basisschool De Duizendpoot.

Dit betekent dat, indien dit Warmtenet er niet zou komen:

          er geen verwarming is in de school, moest men het verder uitvoeren zoals nu voorzien

          ofwel dient Multis de studie te herbekijken om alsnog een stookplaats te voorzien van de school

          dit laatste planningstechnisch niet haalbaar is, alsook de nodige meerkosten met zich mee zal brengen, onder andere in bijkomende erelonen, alsook in meerwerken betreffende installaties.

 

Eerder werd, door Mondea (voorganger Sweco), reeds naar een raming (on-site) gevraagd bij Ingenium, echter zonder dat deze laatste over een detailstudie beschikte. Ter plaatse werd een bedrag van 150 000 euro vermeld, nogmaals, zonder detailstudie. Mondea heeft, in tegenstelling tot opmerking Ingenium, dit bedrag ter goedkeuring voorgelegd bij gemeente Meerhout.

Er werd een goedkeuring gegeven voor dit bedrag, echter betrof dit een bedrag exclusief btw.

 

Bij deze willen we dan ook graag om goedkeuring van de raming voor een bedrag van 224 083,33 euro exclusief btw, ofwel 237 528,33 euro inclusief 6 % btw vragen, zodat dit dossier verdergezet kan worden richting aanbesteding. Rekening houdend met de termijnen die hierbij horen, zal het al een hele opdracht worden dit tijdig gerealiseerd te krijgen, aangezien de oplevering van de school voorzien is januari 2022.

 

Hierbij worden de lastvoorwaarden en het aanbestedingsdossier ter goedkeuring voorgelegd, zoals eerder overgemaakt door Ingenium. Omwille van procedures werd uitvoeringstermijn en publicatiedatum nog niet vermeld. Van zodra de goedkeuring vanuit de gemeenteraad verleend wordt, kunnen deze gegevens verder aangevuld worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-FAC1/0800-01/221007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-3

Jaar: 2020-2021-2022

Beschikbaar: 4 106 867,03 euro inclusief btw

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan. Dit voor zowel de aanpassing van de studie (Ingenium), alsook voor het eigenlijke Warmtenet.

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 12 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 1 stem tegen (Heidi Suls), 7 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de voorliggende lastvoorwaarden goed, zodoende dit 'aandeel' van het project zo spoedig mogelijk naar aanbesteding doorgezet kan worden.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

8. Vlaams Belang wenst besmettingsveilige inrichting van de raadszaal en livestreaming van de openbare zitting

 

 

Beslissing

De coronapandemie heeft buiten een algemene tragedie ook een versnelde evolutie in bepaalde tendensen teweeggebracht. Denken we bijvoorbeeld maar aan telewerk, online kopen, digitaal vergaderen, communicatie via internet, meer aandacht voor algemene hygiëne, betalen met kaart….

Een gemeentebestuur moet mee met zijn tijd en planmatig toekomstgericht denken en handelen.

Zo lijkt het aangewezen om de raadszaal uit te rusten met plexi kuchschermen tussen de zetelende leden. Ook in de postcorona periode zal dit de onderlinge verspreiding van virale en andere infecties (verkoudheden, griep…) beperken via aerosol overdracht. Dergelijke individuele tussenschermen laten ventilatie toe, dit in tegenstelling tot de horecaschermen die eerder een groep afkapselen met minder ventilatie waardoor de besmettingsoverdracht via aerosol eerder verhoogt.

Nu al maanden de openbare raden livestream kunnen gevolgd worden, heeft men in aantal een veelvoud aan belangstellenden kunnen vaststellen tegenover de fysiek bijgewoonde raden. Iets dat naar openbaarheid van bestuur, betrokkenheid van de burgers en aangepast aan de tijd, zeker dient behouden te blijven. Ook gezien de algemene tevredenheid van de burgers.

Overwegende dat de volgende gemeenteraad op 27 september plaatsvindt en er dus 3 maanden resten om aanpassingen te doen die tegemoet komen aan boven gestelde noden.

 

Voorstel tot beslissing

 

De gemeenteraad wenst een besmettingsveilige inrichting van de raadszaal door het plaatsen van kuchschermen en livestreaming van de openbare zitting in de toekomst.

Dit alles zal gerealiseerd worden tegen de volgende openbare raden van 27 september 2021

 

Stemming op naam:

Met 6 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren en Peter Van den Broeck), 12 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Wim Nysmans en Brigitte Peremans)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

9. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

          Voorzitter Jos Tordoor maakt melding van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 270 over ‘toepassing van artikel 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn – stemverantwoordingen’. Er wordt verzocht om tijdens de eerstvolgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn de raadsleden erop te wijzen dat het aangewezen is dat zij zich terughoudend opstellen wat het aanwenden van artikel 33 van de huishoudelijke reglementen betreft. Dit in afwachting van de geplande aanpassingen aan deze reglementen.

          De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

          Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 262 over 'Het aanbieden en proberen te verkopen van landbouwgrond door een gemeenteraadslid'.

          Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 271 over 'Zaken uitvoeren door het gemeentebestuur terwijl gemeenteraad beslist heeft dit niet te doen - beschikkingsbevoegdheid over waardevol gemeentelijk patrimonium'.

          Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 272 over 'Uitkering presentiegelden voor de gemeenteraad van 2 januari 2019'.

          Schepen Jan Melis deelt mee dat het bestuur ook dit jaar als alternatief op de Kattenfeesten een aantal Kattensessies zal organiseren die vanaf vrijdag 13 augustus 2021 elke vrijdagavond zullen plaatsvinden.

          Raadslid Water Verbraeken wenst de buitendienst van de gemeente te bedanken voor het werk dat zij hebben geleverd tijdens de recente storm. Het blijft een spijtige zaak dat ondanks de aanwezigheid van deskundigen met een kettingzaag onder deze ploeg, het een half jaar geduurd heeft voor een externe firma een gigantische dode spar heeft gerooid naast de kleuterschool in het speeltuintje van BKO De Meerkatjes.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

10. Aanvullende agenda

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

14. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad op geregelde tijdstippen geïnformeerd wordt over de vorderingen in de geplande overname van de gewestweg N 110

 

 

Al enkele jaren geleden werden er plannen gemaakt om de N110 (Molse Baan) te ontlasten van zwaar verkeer. De gemeente Meerhout wil een stuk overnemen van het Vlaams Gewest, om vervolgens een tonnagebeperking in te voeren, waardoor de duizenden dagelijkse vrachtwagens een andere route zouden moeten nemen. Maar ook Mol en Balen-Olmen zijn rechtstreeks betrokken partij in de plannen. Het afsluiten van de N110 in Meerhout voor zwaar verkeer zal gevolgen hebben voor de verkeersdrukte, niet alleen voor de rechtstreeks betrokken gemeenten maar ook voor Geel.

De actuele regiovorming in Vlaanderen, onder impuls van minister Somers, heeft o.a. tot doel om gemeentegrensoverschrijdende problematiek in overleg met de gemeenten van de regio te sturen. In die zin werken o.a. conferenties van burgemeester al jarenlang samen en bewijzen hun nut.

De gemeenteraad is het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. Het lijkt dan ook aangewezen dat op geregelde tijdstippen de gemeenteraad geïnformeerd wordt over de vorderingen in de geplande overname van de gewestweg N 110.

Daarom enkele vragen:

1. Wat is de stand van zaken in dit dossier?

2. Wie is allemaal betrokken of geconsulteerde partij in dit dossier?

3. Wanneer vond het laatste overleg plaats inzake dit dossier?

4. Werd deze overname besproken op de conferentie van Kempense burgemeesters, en zo ja wanneer?

 

Voorstel tot beslissing

 

Het gemeentebestuur antwoordt op de gestelde vragen en de antwoorden worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

Besluit

Het gemeentebestuur antwoordt op de gestelde vragen van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt de antwoorden op in de notulen:

  1. Wat is de stand van zaken in dit dossier

Deze week heeft een overleg plaatsgevonden over de Kempense streekdossiers wegenwerken met het kabinet van minister Lydia Peeters. Daar stelde de schepen van mobiliteit van Geel volgende vraag:

'Binnen Geel zal er nog meer druk komen op de geplande uitbreiding van de innovatiecampus Geel-Thomas More-KU Leuven en Kristalpark Lommel. In de toekomst zal het verkeer uit Lommel niet meer via de N110 Mol-Meerhout naar de N19 en de E313 rijden.'.

Hierop antwoordde het kabinet:

'In 2024 is de realisatie voorzien van een 2x2 rijweg met ventwegen op het deel van de N71 tussen Mol en Geel, gepaard met de overdracht van de N110 naar gemeente Meerhout.'.

  1. Wie is allemaal betrokken of geconsulteerde partij in dit dossier?

Dit zijn Geel, Mol, Balen, Meerhout, Streekplatform Kempen, Vervoerregio Kempen, Agentschap Wegen en Verkeer en Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

  1. Wanneer vond het laatste overleg plaats inzake dit dossier?

Net voor corona. Toen werden zowel Balen als Mol uitgenodigd. Mol was niet aanwezig, Balen wel.

Balen vertelde toen dat het college van burgemeester en schepenen de principiële goedkeuring had verleend. De taakverdeling tussen de gemeenten na de overname moest nog worden besproken.

Zodra dit allemaal duidelijk werd, kon dit worden geagendeerd op de gemeenteraad.

Mol stelde onder andere als voorwaarde voor de overname dat de studie werd opgestart voor de missing link op de N71.

  1. Werd deze overname besproken op de conferentie van Kempense burgemeesters, en zo ja wanneer?

Neen

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

15. Vlaams Belang wenst dat de bevolking tijdig geïnformeerd wordt over welke bushaltes zullen worden afgeschaft, verplaatst of bijkomen

 

 

De Lijn heeft te kennen gegeven dat er heel wat haltes zullen verdwijnen. Volgens onze informatie zouden er in totaal 12 haltes minder komen. In totaal zouden er 14 haltes worden afgeschaft, 1 halte verplaatst, en 2 nieuwe.

Daarom enkele vragen:

  1. Is deze beslissing van de Lijn definitief?
  2. Welke 14 bestaande haltes worden afgeschaft?
  3. Welke halte wordt verplaatst?
  4. Op welke locatie komen de 2 nieuwe haltes?
  5. Wanneer zullen deze plannen gerealiseerd worden?
  6. Blijft de mobiliteit voor mensen die nood hebben aan openbaar vervoer gegarandeerd?
  7. Gaat de gemeente Meerhout in verzet tegen deze beslissing bij de Vlaamse overheid?

 

Voorstel tot beslissing

 

Het gemeentebestuur antwoordt op de gestelde vragen en de antwoorden worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Het gemeentebestuur antwoordt op de gestelde vragen van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt de antwoorden op in de notulen:

  1. Is deze beslissing van de Lijn definitief?

Deze beslissing is definitief, maar werd niet enkel genomen door De Lijn. Op vraag van de Vervoerregio Kempen hebben alle gemeenten in samenwerking met De Lijn een evaluatie opgemaakt van de opstapplaatsen in hun gebied. Dit heeft te maken met de invoering van basismobiliteit en de invoering van het nieuwe kernnet, het aanvullend net en het functioneel net.

  1. Welke 14 bestaande haltes worden afgeschaft?
  2. Welke halte wordt verplaatst?
  3. Op welke locatie komen de 2 nieuwe haltes?

Schepen Roger Verheyen wenst te verduidelijken dat er een verschil is tussen halteplaatsen en haltes. Een halteplaats heeft in de meeste gevallen twee haltes.

Vóór de aanleg van de riolering en fietspaden en de renovatie van het wegdek in Kiezel, waren er van de rotonde tot aan de grens met Geel vier busopstapplaatsen, aldus acht haltes.

Deze waren:

          Zittaart centrum, ter hoogte van het tankstation

          Zittaart Kluterstraat

          Zittaart Bredestraat

          Zittaart Djepstraat.

Na de werken op dit gedeelte van de Kiezel zijn er nog maar twee busopstapplaatsen overgebleven:

          Zittaart centrum; ter hoogte van het tankstation

          Zittaart Bredestraat.

Deze worden geschrapt na de invoering van basisbereikbaarheid in de loop van 2022 omdat er op dat deel geen bussen meer zullen rijden.

 

In opdracht van de vervoerregio Kempen zijn door De Lijn samen met de gemeenten alle opstapplaatsen binnen de gemeente geëvalueerd. Voor Meerhout zijn hier drie halteplaatsen, dus zes haltes, afgeschaft.

          Meerhout Molsebaan ter hoogte van Wilms NV (hier stapte jarenlang niemand op)

          Meerhout Grasheuvel, ter hoogte van Huis Daems

          Meerhout Schaffenberg.

 

Bovendien zullen de huidige lijnen 299 en 302 in het nieuwe systeem worden samengevoegd.

Vanaf Tessenderlo via Genendijk, via Gestel, via de berg, naar het centrum zullen enkel functionele lijnen rijden, namelijk enkel nog schoolvervoer. Hier komt geen vaste lijn meer.

 

Er worden twee bushaltes verplaatst,

          Meerhout Oude Vorstsebaan wordt verplaatst naar Meerhout Den Beer.

          Meerhout Bevrijdingslaan ter hoogte de lagere school wordt verplaatst naar de bushalteplaats van de Schans, een 100-tal meter verder.

 

Er kan worden geconcludeerd dat er binnen Meerhout op termijn twaalf haltes worden afgeschaft, dus zes halteplaatsen.

  1. Wanneer zullen deze plannen gerealiseerd worden?

Dit zal plaatsvinden in 2022.

  1. Blijft de mobiliteit voor mensen die nood hebben aan openbaar vervoer gegarandeerd?

Voor zover schepen Roger Verheyen op de hoogte is wel.

  1. Gaat de gemeente Meerhout in verzet tegen deze beslissing bij de Vlaamse overheid?

Neen.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

16. N-VA Fractie wenst dat er de NO REGRET maatregelen genomen worden indien er PFAS-vervuiling is waargenomen

 

 

Toelichting

Iedereen is op de hoogte van de PFOS-vervuiling te Zwijndrecht. Dit is ook aanwezig is blusschuim van de brandweer. Er zijn in het verleden 2 zware industriebranden geweest in Meerhout, waarvan één vrij recent, ook recent nog een zware winkelbrand in een winkelpand.

 

Voorstel van beslissing

De NVA-fractie vraagt de gemeenteraad om het gemeentebestuur de opdracht te geven na te gaan of er op de sites van de industriebranden en de brand in het winkelpand PFAS-vervuiling aanwezig is en indien dit het geval is de ‘ No Regret’ maatregelen te treffen om de risico’s voor de volksgezondheid te beperken.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 stem tegen (Roger Verheyen)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Walter Verbraeken.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

17. N-VA Fractie vraagt wenst dat de bevolking goed geïnformeerd wordt aangaande Digisprong Vlaams N-VA Minister van Onderwijs Ben Weyts

 

 

Toelichting

De gemeente Meerhout zal 115.078 euro ontvangen van het departement onderwijs van Vlaams N-VA minister Ben Weyts.

Sommige partijen die geen deel uitmaken van deze Vlaamse Regering, maar wel deel uitmaken van de meerderheid in sommige gemeentes zouden de oorsprong van deze toelage wel eens, al dan niet met opzet, kunnen verzwijgen naar de bevolking toe, om zodoende de pluimen op eigen hoed te steken.

 

Voorstel van beslissing

De NVA-fractie vraagt de gemeenteraad om het gemeentebestuur de opdracht te geven dat deze aan de Meerhoutse bevolking meedeelt via alle in hun bezit zijnde kanalen; wat ze met het geld gaan doen en hoe ze deze toelage verkregen hebben om zodoende misverstanden en speculaties te vermijden.

 

Stemming op naam:

Met 7 stemmen voor (Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans), 12 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Walter Verbraeken.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

11. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de gestelde vragen van gemeenteraadsleden uit de vorige raad:

 

          Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Rony Schuer in verband met samenwerkingsakkoord dat de gemeente met sommige verenigingen heeft, en of raadsleden recht hebben op inzage in hun boekhouding.

De erkende verenigingen zijn meestal zelfstandige structuren waarvan de gemeente geen lid is. In dergelijk geval valt de boekhouding noch onder het inzagerecht van raadsleden, noch onder openbaarheid van bestuur. Enkel de bestuursleden van de betreffende vereniging hebben volledige inzage in de boekhouding. Belangrijk om weten is dat een vzw jaarlijks een verslag moet neerleggen bij de griffie en dat grote vzw’s een jaarrekening dienen in te dienen bij de Nationale Bank. Deze documenten kunnen worden opgevraagd bij bovenvermelde instanties.

          Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Brigitte Peremans aangaande de communicatie over de locatie van de wekelijkse markt. Dit werd doorgegeven aan het team dat hiervoor bevoegd is.

          Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens wenst bijkomend verduidelijking te geven op de vraag van raadslid Mannu Dox of gemeente Meerhout een hospitalisatieverzekering biedt aan de leden van het college van burgemeester en schepenen, zoals dit voor de administratie het geval is.

Leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen wel aansluiten bij de collectieve hospitalisatieverzekering, maar dienen de premie dan integraal zelf te betalen. Er is met andere woorden geen tussenkomst vanuit het gemeentebestuur.

          Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox in verband met de vacature van manager grondgebonden zaken. In het verleden werden wel degelijk vacatures geplaatst op de website 'werken bij de overheid', maar uit navraag bij kandidaten bleek dat er via deze publicaties geen kandidaten instroomden. Daarom besloot het bestuur geen gebruik meer te maken van deze betalende website.

Grondige beheersing van de Nederlandse taal houdt in dat men zich in het Nederlands goed moet kunnen behelpen en focus ligt hierbij niet specifiek op dt-regels.

          Ondernemen en werken - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox betreffende de facebookpagina 'ondernemen in Meerhout'. Deze pagina is ondertussen opnieuw volledig online.

          Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes antwoordt op de vraag van raadslid Mannu Dox in verband met het rooien van de rode beuk op het plein voor het gemeentehuis. Het boomverzorgingsbedrijf ‘Pius Floris’ heeft de boom onderzocht en geconcludeerd dat het niet langer verantwoord was om deze te laten staan. Nadat de boom werd gerooid is er geen verder onderzoek meer gebeurd.

 

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende nieuwe vragen van gemeenteraadsleden:

 

          Cultuur en vrije tijd - Raadslid Mannu Dox verwijst naar de uitbreiding van de sportacademie in 'MultiMove' en 'Sportsnack'. In het besluit van het college van burgemeester en schepenen staat vermeld dat er busvervoer van school De Boomgaard in de Veldstraat tot aan turnhal De Duizendpoot in de Schoolstraat zal worden voorzien. Rekening houdend met het opzet van deze actie, nl. ‘meer bewegen’, is dit toch wel enigszins tegenstrijdig met het concept van het busvervoer, gezien de geringe afstand tussen de twee scholen. Het traject is weliswaar niet zonder gevaar, maar hiervoor zou begeleiding kunnen worden voorzien om de kinderen langs binnenwegen naar hun bestemming te leiden. Hoe kan dit in overeenstemming worden gebracht met de klimaatdoelstellingen zoals de burgemeesterconvenant en het STOP-principe (eerst Stappen, dan Trappen, dan Openbaar vervoer, vervolgens Privaat vervoer).

Schepen Roger Verheyen antwoordt dat dit een bestaande bus is, die nu ook reeds de kinderen van beide scholen naar BKO De Meerkatjes brengt.

          Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Mannu Dox komt terug op de mededeling waarbij de gouverneur antwoordt dat er geen grond mag verkocht worden door een raadslid aan het bestuur. Hoe zit dit bij infrastructuurwerken, bv. rioleringswerken of aanleg van een fietspad. Hier wordt overgegaan tot grondverwerving. Kan de gemeente bij dergelijke werken grond kopen van een raadslid die toevallig langs deze weg woont? Is er dan sprake van belangenvermenging?

Misschien kan de onteigeningsprocedure hier een oplossing bieden in het kader van algemeen belang?

          Veiligheidszorg - Raadslid Mannu Dox vraagt of de gemeente in de toekomst kan voorzien in zandzakjes - gratis of betalend - waarmee burgers zich kunnen bevoorraden. Op deze manier kunnen burgers deze zandzakjes preventief aanschaffen om verdere schade te voorkomen.

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Mannu Dox vraagt of de talud van de brug in Genelaar kan worden aangeplant met brem. Het is een gewas dat weinig of geen onderhoud vraagt, heeft geen bladverlies en houdt zichzelf goed in stand.

          Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox informeert naar de stand van zaken in verband met twee klachten tegen hem.

          De klacht van de burgemeester, in naam van het bestuur, bij het parket om vast te stellen of er al dan niet strafbare feiten werden gepleegd. Dit betrof een discussie aan het onthaal. Heeft het parket hierover teruggekoppeld?

          De meldingen die personeelsleden van het bestuur bij Mensura hebben gemaakt.

Hoe ver staan deze dossiers of moet dit worden gekaderd in een vorm van intimidatie van een raadslid?

Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat zij ook niets meer heeft vernomen van de klacht. Vermoedelijk werd deze geseponeerd.

          Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox verwijst naar een aanvullend agendapunt van N-VA dat werd ingetrokken.

Raadslid Walter Verbraeken liet weten dat dit gebeurde na het verkrijgen van bijkomende informatie en richtte de aanvraag tot terugtrekking aan de burgemeester. Hebben de andere raadsleden ook geen recht op deze informatie? Dergelijke attitude voedt verdachtmakingen en insinuaties.

Burgemeester Nele Geudens meldt dat ze van raadslid Walter Verbraeken de vraag kreeg om het aanvullend agendapunt in te trekken. Aangezien dit niet telefonisch kon, heeft ze gevraagd om dit op mail te zetten. Deze mail werd ook aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraadsvoorzitter bezorgd. Op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen werd hiervan melding gemaakt en werd het agendapunt van de agenda verwijderd.

          Veiligheidszorg - Raadslid Mannu Dox verwijst naar de gemeenteraad van 22 maart 2021 waar hij de vraag stelde of er een retributiereglement bestond voor privatief gebruik van het openbaar terrein. Toen werd er geopperd dat er inderdaad meer reglementering nodig was hieromtrent. Kan er worden geantwoord of er plannen zijn om dergelijk retributiereglement door te voeren? Er is geen publicatie van dit reglement terug te vinden op de website, dus vermoedelijk bestaat dit niet.

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de braakliggende gronden in de Vaalstraat en de Watertorenstraat. Het onkruid zou hier anderhalve meter hoog staan, in combinatie met heel wat brandnetels, waardoor achtergelaten pmd-zakken niet zichtbaar zijn. Wanneer dit terrein wordt gemaaid, liggen er steeds resten gescheurde plastiek verspreid. Kan hier iets aan worden gedaan?

Schepen Fons Hannes vraagt om de exacte locatie te bezorgen.

          Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat in de Watertorenstraat in het verleden een fout is gebeurd in de verkaveling waardoor personen over een eigendom van een ander moeten rijden om hun eigendom te kunnen betreden met hun wagen. Anderhalf à twee jaar geleden zijn medewerkers van het bestuur langsgekomen en werd een parkeerverbodsbord beloofd voor dat deel van de parking, alsook een gele streep op de borduurstenen zodat daar geen wagens zouden parkeren. Is men van plan deze belofte nog na te komen? De vuinisbakken en -zakken staan bovendien nog steeds op straat.

Burgemeester Nele Geudens bevestigt dat de vuilnisbakken een pertinent probleem vormen en zal dit doorgeven aan de wijkagent zodat er extra controle zal plaatsvinden.

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat inwoners klagen over het Vestpad in Meerhout-Gestel dat versperd wordt door woekerende braambessenstruiken.

          Veiligheidszorg - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat veel inwoners klagen over overdreven snelheid en bijhorende geluidshinder op de Meerhoutse wegen, zowel in de gehuchten Zittaart, Berg, Gestel als in het centrum. Is dit bekend bij de bevoegde instanties?

          Veiligheidszorg - Raadslid Walter Verbraeken vraagt of er iets kan worden ondernomen om verwarring omtrent het voetpad aan de Monseigneur Cruysberghslaan weg te nemen? Veel bezoekers van het Totterpad gebruiken dit immers als fietspad. Misschien zou een verkeersbord hier meer duidelijkheid kunnen creëren?

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken stelde op 23 november 2020 een vraag op de gemeenteraad aangaande een wachtbuis onder de Dievithoeve. Heeft de bevoegde schepen dit reeds nagevraagd?

          Leren en onderwijs - Raadslid Walter Verbraeken komt terug op zijn vraag in de gemeenteraad van 31 mei 2021 waar hij vroeg of Meerhout zou meedoen aan het project van de Vlaamse Overheid 'zomerscholen'. Hierop werd ja geantwoord. Wordt dit een nieuw project of heeft men de jaarlijkse sportweek omgedoopt tot 'zomerschool' om subsidies op te kunnen strijken en geen nieuw project te moeten opstarten?

Schepen Jan melis bevestigt dat het project 'Zomerscholen' in overleg met de scholen van start is gegaan. Kinderen uit kwetsbare gezinnen zullen door de zorgcoördinatoren van de scholen worden begeleid. Er zullen deze zomer twee 'zomerscholen' worden georganiseerd in twee klasbubbels van maximaal twaalf kinderen. Deze test zal kaderen in een opstap naar volgend jaar. De schaalgrootte waarin alles dit jaar wordt georganiseerd is te beperkt om van subsidies te kunnen genieten. De aanvraag van subsidies zou niet opwegen tegen het administratief werk dat erbij komt kijken. Na de zomer volgt een evaluatie zodat het project volgend jaar kan worden uitgebreid, indien nodig met bijhorende subsidies. In de voormiddag krijgen de kinderen taal en rekenen, in de namiddag is een ontspanningsmoment voorzien.

          Cultuur en vrije tijd - Raadslid Walter Verbraeken komt terug op zijn melding in de gemeenteraad van 25 januari 2021 in verband met de bescherming van de OSB-platen aan de achterzijde van de Prinskensmolen die beschadigd of zelfs verdwenen was. Ook heeft hij er melding gemaakt dat de ramen stuk waren in de slagregenzijde van de kapel van het Heilig Graf. De situatie is ondertussen nog verergerd. Gaat men hier nog iets ondernemen zodat de herstelkosten niet blijven oplopen?

          Veiligheidszorg - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de gemeenteraad van 24 februari 2020 waarin een agendapunt van N-VA werd goedgekeurd in verband met de aankoop/huur/leasing van extra AED-toestellen. Wat is de stand van zaken hiervan?

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de gemeenteraad van 23 november 2020 waarin schepen Fons Hannes meldt dat elk raadslid een kopie per e-mail zou toegestuurd krijgen van het zoneringsplan. Raadslid Walter Verbraeken heeft nog niets ontvangen.

          Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Walter Verbraeken stelt vast dat het onverharde deel van de Smissestraat onder handen werd genomen. Kadert dit in een globaal plan of betreft het hier een extra inspanning omdat de weg in slechte staat was, of heeft men dit uitgevoerd naar aanleiding van de vraag van N-VA hierover enkele maanden geleden?

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken vraagt of er al vooruitgang werd geboekt in de vuilnisbakkenproblematiek, of blijft men zich verstoppen achter het goedgekeurde agendapunt om een vuilnisbakkenplan op te stellen.

          Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar het verslag van het managementteam van 1 juni 2021 waar asbestmetingen in de gemeentelijke werkhal ervoor zorgen dat er (tijdelijk) zal moeten worden uitgeweken. Hoe is deze besmetting tot stand gekomen en naar waar zal men uitwijken?

          Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de gemeenteraad van 20 januari 2020 waar een agendapunt van N-VA werd goedgekeurd om voorsorteerstroken aan de verkeerslichten op de Markt aan te brengen. Tot op heden zijn deze stroken er nog niet. Werd hieromtrent al iets ondernomen door de gemeente?

          Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de gemeenteraad van 20 januari 2020 waar een agendapunt van N-VA werd goedgekeurd om de verkeerslichten op de Markt zodanig af te stemmen dat de voetgangers alleen groen licht hebben. Werd hiervoor al actie ondernomen?

          Voorzitter Jos Tordoor vraagt aan raadslid Heidi Suls om respect te tonen voor de gemeenteraad en om de aandacht bij de gemeenteraad te houden.

          Natuur en milieubeheer - Raadslid Rony Schuer vraagt wanneer het oorspronkelijke vuilnisbakkenplan dat door Vlaams Belang werd ingediend zal worden opgestart.

Schepen Fons Hannes antwoordt dat er reeds een tweetal vergaderingen hebben plaatsgevonden hieromtrent en deze week zullen er in groep een aantal plaatsen worden bezocht waar de zwerfvuilproblematiek duidelijk aanwezig is. Dit proces is lopende in samenwerking met IOK. Schepen Fons Hannes hoopt tegen september met concrete voorstellen naar de gemeenteraad te kunnen terugkoppelen.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

12. Jaarrekening 2020 lokaal bestuur Meerhout

 

 

Steven Lambrecht, financieel directeur, geeft toelichting over de jaarrekening 2020 van zowel gemeente als OCMW Meerhout.

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Op 14 december 2020 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vast.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat:

          de financieel directeur, in overleg met het managementteam, instaat voor het voorontwerp van de beleidsrapporten

          de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting

          de jaarrekening moet worden vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

Het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale (en provinciale) besturen van 30 maart 2018 (BBC-besluit) bevat nadere regels over de inhoud van de jaarrekening (artikel 17-artkikel 26).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen

          ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

 

ARGUMENTATIE

Het managementteam gaf op 18 mei 2021 een gunstig advies aan het ontwerp van jaarrekening.

Daarbij formuleerde het managementteam volgende opmerking:

'Het managementteam geeft positief advies over de jaarrekening, maar benadrukt dat we blijvend moeten waken over het exploitatiesaldo met dit investeringsritme. Het overschot op de exploitatie dekt immers het negatieve saldo op investeringen niet. Dit zal op langere termijn problemen geven. De leden van het managementteam zijn het erover eens dat de weergave van de doelstellingenrealisatie de leesbaarheid van de bundel verhoogt.''

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de jaarrekening. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De Jaarrekening 2020 voor lokaal bestuur Meerhout sluit af met volgend resultaat:

 

 

Jaarrekening 2020

Meerjarenplan 2020

Beschikbaar budg. resultaat

11 565 459 euro

7 368 713 euro

Autofinancieringsmarge

1 965 897 euro

185 034 euro

 

De uitgaven en ontvangsten worden als volgt verdeeld over gemeente en OCMW:

 

 

Uitgaven 2020

Ontvangsten 2020

Gemeente exploitatie

13 088 630 euro

16 728 558 euro

Gemeente investeringen

3 855 221 euro

600 798 euro

Gemeente financiering

468 210 euro

475 422 euro

OCMW exploitatie

7 971 136 euro

6 713 711 euro

OCMW investeringen

87 869 euro

350 312 euro

OCMW financiering

407 562 euro

0 euro

 

Stemming op naam:

Met 12 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

stelt de jaarrekening 2020 vast voor het deel van de gemeente Meerhout.

Artikel 2.

keurt het deel OCMW van de jaarrekening 2020 goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.

Artikel 3.

geeft opdracht de jaarrekening 2020 voor te leggen aan administratief toezicht overeenkomstig de geldende regelgeving.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021
Overzicht punten

Zitting van maandag 28 juni 2021

 

13. Omgevingsvergunning Lonema BVBA, Gasthuisstraat 1

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Dossiernummer gemeente: 202127

Projectnummer omgevingsloket: OMV_2021028169

Bevoegde overheid: het college van burgemeester en schepenen

Procedure: gewone procedure

 

Ontvangst

De bevoegde overheid heeft de aanvraag ingediend door Lonema BVBA, Gasthuisstraat 1, 2450 Meerhout, ontvangen op 19 februari 2021.

De aanvraag werd ontvankelijk verklaard op 15 maart 2021 en volledig verklaard op 15 maart 2021.

 

Voorwerp van de aanvraag

Het is een aanvraag voor het bouwen van een meergezinswoning.

Aangevraagde stedenbouwkundige handelingen: blok A: fiets- en afvalberging, autolift naar parkeerkelder, vier appartementen over drie bouwlagen, blok C: vijf appartementen over drie bouwlagen, blok B: zeven appartementen over vier bouwlagen en inrichten van een openbare weg met voetpad.

 

Ligging

De aanvraag is gelegen Gasthuisstraat 1, Meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 820 D2, (afd. 1) sectie B 872 G en (afd. 1) sectie B 881 E. De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol van 28 juli 1978 gelegen in een zone met bestemming woongebied en woongebied met cultureel, historische en/of esthetische waarde.

De aanvraag is niet gelegen in  een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Historiek

Perceelnummer: (afd. 1) sectie B 820 D2:

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend:

          beslissing van 12 november 2015 over een aanvraag van een regularisatie nieuwbouw woonzorgcentrum, inclusief omgevingsaanleg. De aanvraag werd vergund door de Deputatie.

Perceelnummer: (afd. 1) sectie B 872 G

Er zijn geen vergunningen en/of weigeringen gekend.

Perceelnummer: (afd. 1) sectie B 881 E

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend:

          beslissing van 3 april 1989 over een aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van een woning. De aanvraag werd vergund door het college van burgemeester en schepenen.

          beslissing van 23 augustus 1993 over een aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een magazijn-bergplaats. De aanvraag werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

          beslissing van 23 augustus 2010 over een aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor het omvormen van een gedeelte van een bestaande handelsfunctie tot horecazaak, met bijhorende verbouwingswerken. De aanvraag werd vergund door het college van burgemeester en schepenen.

          beslissing van 5 maart 2018 over een aanvraag van een omgevingsvergunning voor het rooien van zeven bomen. De aanvraag werd vergund door het college van burgemeester en schepenen.

          beslissing van 12 november 2019 over een aanvraag van een omgevingsvergunning voor het bouwen van 18 appartementen met parkeerkelder. De aanvraag werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Externe adviezen

Agentschap Onroerend Erfgoed  Antwerpen meldde op 16 maart 2021 dat zij geen advies dienen te verlenen.

Pidpa Drinkwater verleende op 25 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Telenet verleende op 26 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Gecoro Meerhout verleende op 16 maart 2021 gunstig advies.

Brandweer zone Kempen verleende op 31 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Inter verleende op 16 april 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Proximus verleende op 22 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Hidrorio verleende op 25 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

Fluvius verleende op 17 mei 2021 voorwaardelijk gunstig advies.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 17 maart tot en met 15 april 2021.
Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en een digitaal bezwaar.

 

Samenvatting van het bezwaar: De afstand tussen de betonnen platen op de rooilijn en de haag tussen het voetpad en de toegangsweg is 1,61 meter breed. De toegang via de poort in de scheidingswand naar de tuin van Gasthuisstraat 19 moet bereikbaar blijven voor auto's. De haag moet ter hoogte van de poort onderbroken worden.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018

          besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage

          besluit van de Vlaamse Regering inzake de minimale weguitrusting van 17 november 2006

          de Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

          besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid

          besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          Onroerenerfgoeddecreet van 12 juli 2013

          decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

          besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van
25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          gemeentelijke stedenbouwkundige verordening parkeren van 20 oktober 2016.

 

 ARGUMENTATIE

Zaak van de wegen

Volgens artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet: roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Volgens artikel 47 van het omgevingsvergunningenbesluit neemt de gemeenteraad een besluit over de wegenwerken waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Verslag gemeentelijke omgevingsambtenaren

Legaliteit

Volgens het vastgestelde gewestplan van Herentals-Mol (goedgekeurd bij koninklijk besluit van 28 juli 1978) situeert het aanvraagperceel zich in woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. De aanvraag voorziet in het bouwen van zestien appartementen. De aanvraag is principieel in overeenstemming met de planologische bestemming van het gewestplan.

 

Goede ruimtelijke Ordening

Bij de beoordeling van het aangevraagde is rekening gehouden met de in de omgeving bestaande toestand. De overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening wordt beoordeeld aan de hand van aandachtspunten en criteria die betrekking hebben op de functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf, en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen. Het aangevraagde werd met inachtneming van al deze aspecten onderzocht. Er wordt dieper ingegaan op de voor de aanvraag noodzakelijke of relevante elementen.

 

Ruimtelijk rendement

De aanvraag komt tegemoet aan een verhoging van het ruimtelijk rendement. Door het inplanten van appartementen wordt de ruimte intensiever gebruikt zonder afbreuk te doen aan de leefkwaliteit.  Er is voldoende aandacht voor groen zowel op maaiveldniveau als in de vorm van groendaken wat maakt dat de verhoging van ruimtelijk rendement niet ten koste gaat van de woon- en leefkwaliteit.

 

Functionele inpasbaarheid

Het project is gelegen in een woonomgeving in het centrum van de woonkern waar voornamelijk gesloten bebouwing met eengezinswoningen en appartementen het algemeen straatbeeld bepaalt en onderdeel uitmaakt van een ruimtelijk samenhangend geheel. In het binnengebied komen ook grotere bouwvolumes voor met centrumondersteunende functies. In deze woonomgeving wordt ernaar gestreefd om het dichte typisch centrumweefsel te behouden met voldoende aandacht voor groene ruimte en een verweving van de woonfunctie met handel, horeca en dienstenfuncties. In deze woonomgeving wordt, omwille van de centrale verdichte ligging, ernaar gestreefd om doordacht te verdichten. Het voorzien van zestien twee- en drieslaapkamerappartementen op deze centrale locatie is inpasbaar in de omgeving. 

 

Ruimtegebruik en bouwdichtheid

Het deelgebied van het perceel waar de appartementen en de buitenruimte gerealiseerd wordt, is
2 433 m² groot. Er worden zestien appartementen en vierentwintig ondergrondse parkeerplaatsen voorzien. Er is een woningdichtheid van 56 wo/ha, wat gezien de centrale ligging aanvaardbaar is. Voor het overige wordt het perceel groen ingericht en is het open en doorwaadbaar.

 

In de omgeving komen door de aanwezigheid van verschillende gemeenschapsvoorzieningen grootschaligere gebouwen voor qua grondoppervlakte. De bouwhoogte in de omgeving is echter steeds beperkt tot een mix van één bouwlaag, twee bouwlagen en een derde laag als hellend dak. Bebouwing met vier bouwlagen komt momenteel niet voor in de omgeving. Een vierde bouwlaag op slechts één woonblok en twee en drie bouwlagen met plat dak op de andere twee woonblokken, kan ingepast worden omdat het opsplitsen in drie woonblokken met verschillende volumes, hoogtes en doorzichten, het project minder zwaar en monotoon maakt.

 

Visueel-vormelijke elementen

Op het perceel zijn nu nog twee losstaande bijgebouwen aanwezig, deze worden gesloopt. Ze zijn elk kleiner dan 100 m² waardoor de sloopwerken vrijgesteld zijn van vergunning.

 

De appartementen worden verspreid over drie woonblokken van verschillende hoogten. Blokken A en C omvatten twee en drie bouwlagen, blok B vier bouwlagen. De vierde bouwlaag wordt teruggetrokken voorzien en is opgebouwd in wit zichtbeton zodat er een contrast is met de bouwlagen opgericht in rood-bruin genuanceerde verlijmde gevelsteen. De blokken worden afgewerkt met een plat dak. Er zijn doorzichten tussen de blokken.

Er wordt volledig ondergronds geparkeerd.

De buitenruimte wordt zo ingericht dat deze aansluit bij de tuin van het gemeentehuis en de pastorie. Er wordt niet gewerkt met harde grenzen, maar de openheid van het gebied wordt benadrukt.

De woonblokken worden gebouwd in aanvaardbare materialen: rood-bruin genuanceerde verlijmde gevelsteen met details van wit beton en antraciet buitenschrijnwerk en balustrades. Hierdoor vormen ze architecturaal aansluiting met het woonzorgcentrum en het gemeentehuis in de directe omgeving.

De werken brengen de goede ruimtelijke ordening niet in het gedrang.

 

Erfgoed

De woning aan de voorzijde van het perceel, tegen Gasthuisstraat, genaamd 'Huis De Gouden Leeuw', en de achterliggende schuur, voormalige paardenstalling, zijn opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed. Het project ligt ook in de nabijheid van de beschermde monumenten Koning Davidshuis en Drossaerdshuis langs Markt.

Aan de westzijde paalt het perceel aan de beschermde tuin van de pastorie. Het project voorziet doorsteken naar deze beschermde tuin.

De acheologienota is bijgevoegd. Er dient nog een proefsleuvenonderzoek te worden uitgevoerd.

 

Door de brandweg zoals aangeduid op het 'inplantingsplan brandweer' door te trekken tot aan de perceelsgrens met het perceel Meerhout, 2de afdeling, Sectie B nr. 883 G P 0000 is er voor de bebouwing op dit perceel geen brandweg noodzakelijk vanuit het Pastoor van Haechtplein. Dit creëert de mogelijkheid om ter hoogte van de beschermde pastorie aan het Pastoor Van Haechtplein effectief een poortfunctie te creëren. Het perceel in aanvraag kan zo optimaal geïntegreerd worden in het beschermde landschap van de pastorie en de de trage wegen kunnen doorlopen. Op deze manier creëert het project ook een meerwaarde voor deze beschermde omgeving.

 

Bodemreliëf

Het bodemreliëf wordt gewijzigd. De drie woonblokken worden onderkelderd tot een diepte van
3,60 meter om een parkeergarage, tellerlokalen en bergingsruimtes te realiseren. De toegang naar de parkeergarage voor voertuigen is voorzien op maaiveldniveau en gebeurt via een autolift. Voor het overige zijn er enkel beperkte aanvullingen tot de toegangen.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid

Er is bij het project voldoende rekening gehouden met een kwalitatieve inrichting van de ruimtes naar wooncomfort en leefbaarheid toe.  De leefruimtes hebben steeds langs verschillende zijden lichtinval.

Elke wooneenheid beschikt over een private berging binnen het appartement en een private berging in de kelder. De huisvuilberging en fietsenberging zijn voorzien op het gelijkvloers.

Er is een ruime private buitenruimte aanwezig voor elk appartement.

De omgeving op het perceel wordt groen ingericht, en er zijn ook groendaken aanwezig.

Door de oriëntatie van de woonblokken en de afstand tot de omliggende bebouwing is er geen schaduwhinder voor de omliggende bebouwing.

De tuin wordt doorwaadbaar door de aansluiting met de publieke tuin aan het gemeentehuis, met openbare ontmoetingsplekken.

 

Weguitrusting

Volgens artikel 4.3.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moet het perceel gelegen zijn aan een voldoende uitgeruste weg. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. Uit het advies van Fluvius blijkt dat het project aansluitbaar is op het bestaande elektriciteitsnet. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op
28 juni 2021 een deel van het perceel kadastraal gekend als Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B nr. 820 D2 P0000, aangeduid als openbare wegenis op het inplantingsplan grondovernames van
15 februari 2021 opgemaakt door Catalpa Architecten, naar het openbaar domein te affecteren.

 

De appartementen en parkeerkelder zijn bereikbaar via de toegangsweg naar het woonzorgcentrum. Naast deze toegangsweg wordt een voetpad aangelegd, dat afgescheiden is via een haag. De aanleg van het voetpad maakt een essentieel onderdeel uit van het project aangezien door toename van het gebruik van de weg een scheiding tussen traag verkeer en auto's noodzakelijk is. Het project omvat dus de wijziging van een bestaande weg waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft. Het tracé van de toegangsweg en voetpad wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Rooilijn

Er is een rooilijnplan voor de projectzone van de voetweg en toegang naar de woonblokken toegevoegd aan het dossier. Er werd geen waardebepaling toegevoegd aan het dossier. In de overeenkomst van 22 mei 2018 tussen eigenaar, gemeente en OCMW werden de nodige afspraken hierover vastgelegd.

 

Invloed op de mobiliteit

Volgens de stedenbouwkundige verordening parkeerplaatsen moeten er voor de zestien appartementen 56 fietsstalplaatsen voorzien worden op het gelijkvloers. Er is een fietsenberging met 57 fietsstalplaatsen voorzien op het gelijkvloers van blok A.

Volgens de verordening moeten minimaal 24 parkeerplaatsen voorzien worden met een minimale afmeting van 6 meter x 2,75 meter. De parkeerplaatsen voor mindervaliden moeten minimum 3,5 meter breed zijn, parkeerplaatsen langs zijmuren minimum 3 meter. Er worden 24 parkeerplaatsen voorzien in de parkeerkelder, waarvan twee voor mindervaliden. Alle parkeerplaatsen voldoen aan de vereiste afmetingen.

 

Via de toegangsweg naar het woonzorgcentrum is de autolift in blok A bereikbaar. De Gasthuisstraat heeft voldoende capaciteit om het bijkomende lokaal verkeer van de bewoners op te vangen. De 16 wooneenheden betekenen een significante toename van het verkeer langs de toegang naast het woonzorgcentrum. Daarom is het scheiden van autoverkeer en voetgangers essentieel. Dit wordt gecreëerd door het voorzien van een voetpad naast de toegangsweg, afgescheiden door een haag.

 

Invloed op trage wegen

Vanaf Gasthuisstraat naar Molenberg loopt tussen de percelen in aanvraag en het woonzorgcentrum een trage wegverbinding voor fietsers en voetgangers. Deze trage weg wordt behouden.

Tussen de projectsite en de Gasthuisstraat wordt een voetpad voorzien dat van de toegangsweg afgesloten wordt door een haag. Dit voetpad is noodzakelijk om conflicten te vermijden tussen het autoverkeer en de voetgangers en fietsers.

Tussen deze trage weg en de tuin van het gemeentehuis en pastorie worden verbindingen voorzien zodat er een link gecreëerd wordt met het Pastoor Van Haechtplein en de Markt.

 

Natuurtoets

Groenschermen en heraanplantingen

Op 5 maart 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen een vergunning verleend voor het rooien van zeven hoogstammige bomen op het perceel, met als voorwaarde om een heraanplanting uit te voeren met eenzelfde aantal bomen. Er werden ook drie hoogstammige bomen zonder vergunning gerooid door de aanvrager, waaronder twee op het aanpalende perceel. Daarnaast worden niet-hoogstammige bomen gerooid. Een hoogstammige boom (ginkgo biloba) op het projectperceel en twee hoogstammige bomen (essen) op de zuidelijke perceelsgrens blijven behouden.

 

De zorgplicht bepaalt dat je schade aan de natuur moet voorkomen, beperken of, indien dat niet mogelijk is, te herstellen. De totale natuurwaarde mag er niet op achteruit gaan. De zorgplicht is er voor iedereen die schade aan de natuur in de omgeving toebrengt.  De aangevraagde activiteiten zullen natuur beschadigen of vernietigen. Daarom zijn maatregelen nodig om de schade te herstellen.

 

De aanvrager stelt heraanplantingen voor:

- lage heesters en vaste planten (Ligustrum vulgare atrovirens, Miscanthus sinsensis gracillimus, Echinacaea purpuraea, Alium senescens, Symphoricarpos chenaultii hanncock, Corylus avellana, Fagus sylvatica, Cornus mas, Crataegus monogyna, Ilex aquifolium, Hypericum hidcote, Pennisetum alopecuroides hameln, Hedera helix arborescens)

- twaalf hoogstammige bomen (een meerstammige Carpinus betulus, drie stuks Robinia pseudoacacia bessoniana en acht stuks Quercus ellipsoidalis hemelrijck). De bomen worden geplant op minimum twee meter van de perceelsgrens.

De aanvraag lijkt te voldoen aan het gemeentelijk reglement met betrekking tot groenschermen en heraanplantingen.

 

Waterhuishouding

Watertoets hemelwater en grondwater

De aanvraag ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied.

De aanvraag heeft een bijkomende dakoppervlakte van 1 441,32 vierkante meter en een bijkomende verharde oppervlakte voor inritten en toegangspaden. De voetweg heeft een totale oppervlakte van 296,84 vierkante meter.

Door de aanvraag wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt en wordt het hemelwater sneller afgevoerd. Dit wordt gecompenseerd door de plaatsing van een hemelwaterput met een inhoud van 10 000 liter, vier infiltratievoorzieningen met telkens een oppervlakte van 8,34 vierkante meter en een inhoud van 4 810 liter en de aanleg van groendaken van in totaal 1 297,24 vierkante meter.

De wegenis  en de verhardingen op het toekomstige openbaar domein worden aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen. De inrit naar de parkeergarage en tuinpaden op private eigendom zijn volledig voorzien in monoliet beton.

 

We zijn van oordeel dat de voorschriften van de gewestelijke hemelwaterverordening onvoldoende zijn om de doelstellingen op het vlak van duurzaam waterbeheer te bereiken. Het verbruik van kostbaar drinkwater wordt verminderd door maximaal gebruik te maken van hemelwater voor laagwaardige toepassingen (toiletten, planten water geven, poetsen …). Grondwatervoorraden worden terug aangevuld en problemen met droogte worden voorkomen door hemelwater op eigen terrein te laten infiltreren. Wateroverlast in stroomafwaarts gelegen gebieden kan voorkomen worden door het afvoeren van hemelwater naar het openbaar domein of naburige percelen tot een minimum te beperken.

We verwijzen naar de bijkomende voorwaarden van ons advies.

 

Voor het uitvoeren van de werken is vermoedelijk een bronbemaling noodzakelijk. Deze ingedeelde activiteit werd nog niet aangevraagd. Het verlagen van de grondwaterstand kan ernstige nadelige effecten hebben op de bomen in de aanpalende tuin van de pastorij. Infiltratie van het bemalingswater dient onderzocht te worden. Lozing van bemalingswater in de gemengde riolering is niet toegestaan omdat er een hemelwaterriolering aanwezig is binnen een straal van 200 meter rondom het perceel (Smissestraat). We verwijzen naar de bijkomende voorwaarden van ons advies.

 

Watertoets afvalwater

De aanvraag is gelegen in centraal gebied volgens het zoneringsplan.

Ter hoogte van de aanvraag is langs de Gasthuisstraat een gemengde riolering aanwezig.

Voor elke appartementsblok wordt een septische put voorzien. Voor blok A van 4 220 liter, voor blokken B en C van telkens 6 530 liter.

Het afvalwater wordt geloosd in een pompstation van Pidpa.

 

Werken aan bermen en grachten

Het gedeelte van de toekomstige berm tussen het privaat perceel en de toegangsweg mag enkel een toegang omvatten in waterdoorlatende klinkers naar de inkom van de appartementen en naar de inrit van de parkeergarage.

 

Milieuaspecten

Mer-screening

Er werd nagegaan of de aanvraag betrekking heeft op een project dat voorkomt in één van de bijlagen van het besluit van 10 december 2004 houdende de vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectenrapportage. Bijlage 1 bevat projecten waarvoor een project-mer verplicht is. Bijlage 2 bevat projecten waarvoor in principe een project-mer verplicht is, maar waarvoor een gemotiveerd verzoek tot ontheffing mogelijk is bij de dienst Mer. Bijlage 3 bevat projecten waarvoor in principe een project-mer verplicht is,  maar waarvoor de aanvrager een project-mer screeningsnota kan bijvoegen bij de vergunningsaanvraag. Het voorwerp van de huidige aanvraag is opgenomen in bijlage 3 van het besluit van 10 december 2004. De volgende rubrieken geven aanleiding tot de project-mer screening: 10b. Een project-mer screeningsnota is bij de aanvraag gevoegd. Op basis van de gegevens van de aanvraag kan worden aangenomen dat het project geen aanzienlijke milieueffecten zal veroorzaken en dat een project-mer geen meerwaarde zal zijn voor het beoordelen van de milieueffecten.

 

Invloed op afvalstromen en materiaalkringlopen

De af te breken gebouwen bevatten mogelijk asbest. Er dienen maatregelen genomen te worden om verspreiding van asbest naar de omgeving te voorkomen.

 

Wat betreft de inzameling van afval is in de aanvraag vermeld dat gebruik kan gemaakt worden van de ondergrondse containers van het woonzorgcentrum. Daarover is op dit ogenblik nog geen zekerheid. Er dient daarom rekening gehouden te worden dat het afval ook individueel kan ingezameld worden. Er is een huisvuilberging voorzien van 41,40 vierkante meter, zonder compartimentering.  Er bestaat de mogelijkheid om papier en karton in te zamelen door middel van gezamenlijke containers van 1 100 liter. Deze kunnen geplaatst worden in de huisvuilberging.

 

Toegankelijkheid

Alle appartementen zijn bereikbaar via een lift, waarbij rekening wordt gehouden met de draaicirkel van een rolstoel. Alle appartementen zijn drempelloos toegankelijk. Ook de parkeerplaatsen en ondergrondse bergingen kan men met de liften bereiken. In elk appartement is ook een berging voorzien.

In de parkeergarage zijn twee aangepaste parkeerplaatsen voorzien. Deze bevinden zich dicht bij de liften.

De huisvuilberging bevindt zich op maaiveldniveau.

 

Evaluatie van de externe adviezen

Het advies van Pidpa van 25 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Telenet van 26 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Gecoro Meerhout van 16 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Brandweer zone Kempen van 31 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Inter van 16 april 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Proximus van 22 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Pidpa van 25 maart 2021 wordt gevolgd.

Het advies van Fluvius van 17 mei 2021 wordt gevolgd.

 

Evaluatie van het bezwaar

De bouwheer heeft het inplantingsplan aangepast in die zin dat de haag onderbroken wordt ter hoogte van de poort die toegang verleent naar de tuin van Gasthuisstraat 19, over een lengte van 5 meter.

 

Advies omgevingsambtenaar

Voor de volgende werken wordt geadviseerd om de aanvraag te vergunnen: blok A: fiets- en afvalberging, autolift naar parkeerkelder, 4 appartementen over 3 bouwlagen, blok C: 5 appartementen over 3 bouwlagen, blok B: 7 appartementen over 4 bouwlagen en inrichten van een openbare weg met voetpad.

 

De volgende lasten dienen te worden nageleefd:

          De ontwikkelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen van 4 000 euro voor de aanleg van de toegangszone onder de vorm van ofwel een contante betaling aan de gemeentekas, ofwel een betaling aan de Deposito- en Consignatiekas ofwel een bankwaarborg.
Na de voorlopige oplevering wordt de waarborg deels vrijgegeven. Echter dient tot definitieve oplevering een borg van 10 % van het waarborgbedrag behouden te blijven.

          Alle gronden op het inplantingsplan grondovername aangeduid als gratis grondafstand en/of openbare wegenis dienen kosteloos afgestaan te worden aan de gemeente na definitieve oplevering. De verharding, riolering, nutsleidingen, groene ruimte dienen kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente. De kosten ter realisatie van deze afstand worden gedragen door de aanvrager.

          De aanvrager dient al de kosten te dragen voor riolerings- en verhardingwerken, aanleg nutsleidingen en aanleg groene ruimte zoals aangeduid op het beplantingsplan. De aanvaarding der werken zal blijken uit de ondertekening van het proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering.

          Het as-builtdossier moet aangeleverd worden volgens de bepaling van het GRB Skeletbestek.

          Ter hoogte van de brandweg zoals ingetekend op het 'inplantingsplan brandweer' geldt een publieke erfdienstbaarheid van doorgang voor trage weggebruikers over een breedte van 1 meter.

          De brandweg aan de westzijde moet doorgetrokken worden tot tegen het perceel kadastraal gekend als Meerhout 1ste afdeling Sectie B nr. 883G en moet ook gebruikt kunnen worden ten behoeve van de bebouwing op het perceel 1ste afdeling Sectie B nr. 883G.

          In principe is het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur tijdens de waarborgtermijn ten laste van de ontwikkelaar. Aangezien deze verantwoordelijkheid zal worden overgenomen door het lokaal bestuur Meerhout, wordt hiervoor een vergoeding gevraagd van 2 700 euro. Deze vergoeding dekt de kosten van het onderhoud zoals omschreven tijdens de waarborgperiode.

 

De volgende stedenbouwkundige voorwaarden moeten nageleefd worden:

          Het projectgebied moet na realisatie van het project publiek doorwaadbaar zijn. Dit wil zeggen dat de site niet mag afgesloten worden met open of gesloten afsluitingen.

          De groenzones zoals ingetekend op het beplantingsplan moeten als groenzone behouden blijven.

          Met betrekking tot de verwijdering van asbest dient je de Federale arbeidswetgeving en de Vlaamse milieuwetgeving strikt na te leven. Meer info kan je terugvinden op www.asbestinfo.be.

          Het hemelwater dat op het perceel valt, moet onder normale omstandigheden volledig op het eigen perceel opgevangen worden of kunnen infiltreren. Indien je een hemelwaterput voorziet, heeft deze een volume van 50 liter per vierkante meter aangesloten horizontale dakoppervlakte. Het verbruik van hemelwater stem je af op de gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid. De overloop van de hemelwaterput, de dakoppervlakte die je niet aansluit op een hemelwaterput en de verhardingen op het perceel, sluit je aan op een ondiepe infiltratievoorziening. Deze heeft een maximumdiepte van het gemiddelde grondwaterniveau, een minimum volume van 25 liter per vierkante meter aangesloten oppervlakte en een minimum oppervlakte van 1 vierkante meter per 25 vierkante meter aangesloten oppervlakte. Indien de verharding waterdoorlatend is, mag je het volume en de oppervlakte delen door 2. Een groendak moet je niet in rekening brengen. De dakoppervlakte en de verhardingen waarvan het hemelwater op natuurlijke wijze in de bodem kan infiltreren, moet je eveneens niet in rekening brengen. In dit geval dient de infiltratieoppervlakte minstens even groot te zijn als de dakoppervlakte of de oppervlakte van de verharding. Drainagebuizen voor de afvoer van grondwater zijn niet toegelaten. Hemelwater van verhardingen mag je niet afvoeren in de richting van het openbaar domein of naastgelegen percelen, ook niet ter hoogte van inritten. Indien nodig voorzie je een afwateringsgoot die aangesloten is op een infiltratievoorziening op het eigen perceel. Monoliete verhardingen op het (toekomstige) openbaar domein zijn niet toegestaan.

          Indien een bronbemaling noodzakelijk is, dien je deze ingedeelde activiteit alsnog aan te vragen. Bij deze aanvraag dien je een bemalingsstudie toe te voegen waarin minstens maatregelen zijn opgenomen om nadelige effecten voor de bomen in de aanpalende tuin van de pastorij te voorkomen. Ook infiltratie van het bemalingswater en eventuele lozing van overtollig bemalingswater in de hemelwaterriolering dient onderzocht te worden.

          De maatregelen in de archeologienota bekrachtigd op 20 februari 2019 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die bekrachtiging en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Na de uitvoering ervan moet een nieuwe bekrachtigde nota bekomen worden. De maatregelen in de nieuwe bekrachtigde nota moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die nota, de voorwaarden bij de bekrachtiging en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

          De verharding op het toekomstige openbaar domein dien je aan te leggen volgens de ingediende plannen in waterdoorlatende betonsstraatstenen met afmetingen van 220x110x80 millimeter. De werken moeten uitgevoerd worden conform het standaardbestek 250. De fundering hiervan is waterdoorlatend en bestaat uit recycleerbaar materiaal met een minimumdikte van 20 centimeter. Aan beide kanten sluit je de verharding in met een boordsteen die je plaatst op een magere betonfundering van 10 centimeter en die je eveneens zijdelings stut met een magere beton van
10 cm. De boordsteen heeft een minimumafmeting van 10 centimeter breed en 20 centimeter hoog. De verharding mag de goede afwatering van de openbare weg niet in het gedrang brengen en de werken moeten je volgens de regels van goed vakmanschap uitvoeren. Je veroorzaakt geen schade aan de openbare nutsvoorzieningen en de zichtbare toebehoren van de nutsvoorzieningen moeten steeds bereikbaar blijven. De nutsvoorzieningen die eventueel in de verharding vallen, breng je volgens de regels van goed vakmanschap op hoogte. Wat betreft de openbare brandkranen neemt u contact op met Pidpa. Je vraagt bij de gemeentelijke dienst Politie en Verkeer minstens drie weken voor de aanvang van de werken een signalisatievergunning aan. Je neemt de nodige veiligheidsmaatregelen voor alle weggebruikers. Je brengt het team openbare werken minstens één week voor de aanvang van de werken op de hoogte. Het gemeentebestuur kan ambtshalve de verharding terug verwijderen.  De inrit naar de parkeergarage moet je voorzien in een waterdoorlatende toepassing.

          Technische bepalingen groenaanleg:
De groenaanleg moet gebeuren volgens de meest recente versie van het standaardbestek 250 voor werken in verband met wegenbouw, rioleringen, signalisatie en groenaanleg, hoofdstuk 11 "groenaanleg en groenbeheer" en hoofdstuk 3 "Materialen". Ter verduidelijking en aanvulling zijn de volgende bepalingen bijkomend van toepassing.
Plantvakken:
Alle plantvakken en plantputten moeten ná het uitgraven en vóór het opvullen met teelaarde en het aanplanten goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout. De nadruk zal hierbij liggen op het voldoende losmaken van de ondergrond, de waterdoorlatendheid en de grootte van de plantputten.
Teelaarde:
De teelaarde moet voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 3 punt 4.2. Ze moet vrij zijn van stenen groter dan 10 mmen niet-steenachtige materialen. Ze moet verbeterd worden met groencompost volgens hoofdstuk 3 punt 62.  De dosis bedraagt minimum 35 liter/m² bij achteraf inwerken of 175 liter/m³ bij vooraf mengen met de teelaarde. De teelaarde moet vóór het aanbrengen in de plantvakken goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout.
Minimale plant- en potmaten: vaste planten: P9, heesters: C3, bos- en haagplantsoen: 100/125,  bomen: 12/14 met draadkluit.
Planten en zaden moeten ná de levering op de werf en vóór het aanplanten of zaaien goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout.
Boomsteunen:
Boompalen en boombanden moeten voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 3 punt 65. Per boom worden minstens 2 rondhouten boompalen in onbehandeld kastanjehout  tegenover elkaar geplaatst. De diameter van de palen bedraagt minstens 8 centimeter en de lengte circa 125 centimeter. De boomband wordt op circa 50 centimeter boven het maaiveld bevestigd.
Wortelgeleiding en wortelwering bij bomen:
Moet voorzien worden op elke locatie waar de afstand tussen de stam van de boom en een verharding minder is dan 3 meter. Zowel flexibele antiwortelschermen als harde wortelgeleidingsplaten zijn toegelaten.
Gietranden:
Bij het aanplanten van bomen moet een gietrand voorzien worden. De gietrand kan aangelegd worden met grond of met kunstmatige daarvoor bestemde materialen. De gietrand moet minstens 80 liter water kunnen bevatten.

          Overdracht van het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur aan het lokaal bestuur.
Het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair …) zal reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken overgedragen worden aan het lokaal bestuur Meerhout. Dit heeft enkel betrekking op de zones waarvan de eigendomstitel na de definitieve oplevering van de werken zal worden overgedragen naar het openbaar domein of het privaat domein van het lokaal bestuur Meerhout.
Dit onderhoud omvat: het maaien van gazon, snoeien en scheren van beplantingen, bemesten van beplantingen, onkruidbeheersing, opruimen plantenresten en bladeren, water geven aan beplantingen in droge perioden, controle en in stand houden van gietranden en boomsteunen, inboet van afgestorven beplantingen, onderhoud van verhardingen, straatkolken, straatmeubilair, verkeerssignalisatie …

 

De volgende voorwaarden uit de adviezen dienen te worden nageleefd:

     Het advies van Pidpa van 25 maart 2021

     Het advies van Telenet van 26 maart 2021

     Het advies van Brandweer zone Kempen van 31 maart 2021

     Het advies van Inter van 16 april 2021

     Het advies van Proximus van 22 maart 2021

     Het advies van Pidpa van 25 maart 2021

     Het advies van Fluvius van 17 mei 2021

 

Standpunt gemeenteraad

De gemeenteraad volgt de beoordeling en het advies van de omgevingsambtenaren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het rooilijnplan, zoals opgenomen in bijlage, goed.

Artikel 2

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen, zoals aangeduid op de plannen bij de aanvraag ingediend door Lonema BVBA voor het bouwen van een meergezinswoning gelegen Gasthuisstraat 1, Meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 820 D2, (afd. 1) sectie B 872 G en (afd. 1) sectie B 881 E, goed mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

          Het projectgebied moet na realisatie van het project publiek doorwaadbaar zijn. Dit wil zeggen dat de site niet mag afgesloten worden met open of gesloten afsluitingen.

          De groenzones zoals ingetekend op het beplantingsplan moeten als groenzone behouden blijven.

          Met betrekking tot de verwijdering van asbest dient je de Federale arbeidswetgeving en de Vlaamse milieuwetgeving strikt na te leven. Meer info kan je terugvinden op www.asbestinfo.be.

          Het hemelwater dat op het perceel valt, moet onder normale omstandigheden volledig op het eigen perceel opgevangen worden of kunnen infiltreren. Indien je een hemelwaterput voorziet, heeft deze een volume van 50 liter per vierkante meter aangesloten horizontale dakoppervlakte. Het verbruik van hemelwater stem je af op de gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid. De overloop van de hemelwaterput, de dakoppervlakte die je niet aansluit op een hemelwaterput en de verhardingen op het perceel, sluit je aan op een ondiepe infiltratievoorziening. Deze heeft een maximumdiepte van het gemiddelde grondwaterniveau, een minimum volume van 25 liter per vierkante meter aangesloten oppervlakte en een minimum oppervlakte van 1 vierkante meter per 25 vierkante meter aangesloten oppervlakte. Indien de verharding waterdoorlatend is, mag je het volume en de oppervlakte delen door 2. Een groendak moet je niet in rekening brengen. De dakoppervlakte en de verhardingen waarvan het hemelwater op natuurlijke wijze in de bodem kan infiltreren, moet je eveneens niet in rekening brengen. In dit geval dient de infiltratieoppervlakte minstens even groot te zijn als de dakoppervlakte of de oppervlakte van de verharding. Drainagebuizen voor de afvoer van grondwater zijn niet toegelaten. Hemelwater van verhardingen mag je niet afvoeren in de richting van het openbaar domein of naastgelegen percelen, ook niet ter hoogte van inritten. Indien nodig voorzie je een afwateringsgoot die aangesloten is op een infiltratievoorziening op het eigen perceel. Monoliete verhardingen op het (toekomstige) openbaar domein zijn niet toegestaan.

          Indien een bronbemaling noodzakelijk is, dien je deze ingedeelde activiteit alsnog aan te vragen. Bij deze aanvraag dien je een bemalingsstudie toe te voegen waarin minstens maatregelen zijn opgenomen om nadelige effecten voor de bomen in de aanpalende tuin van de pastorij te voorkomen. Ook infiltratie van het bemalingswater en eventuele lozing van overtollig bemalingswater in de hemelwaterriolering dient onderzocht te worden.

          De maatregelen in de archeologienota bekrachtigd op 20 februari 2019 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die bekrachtiging en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Na de uitvoering ervan moet een nieuwe bekrachtigde nota bekomen worden. De maatregelen in de nieuwe bekrachtigde nota moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die nota, de voorwaarden bij de bekrachtiging en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

          De verharding op het toekomstige openbaar domein dien je aan te leggen volgens de ingediende plannen in waterdoorlatende betonsstraatstenen met afmetingen van 220x110x80 millimeter. De werken moeten uitgevoerd worden conform het standaardbestek 250. De fundering hiervan is waterdoorlatend en bestaat uit recycleerbaar materiaal met een minimumdikte van 20 centimeter. Aan beide kanten sluit je de verharding in met een boordsteen die je plaatst op een magere betonfundering van 10 centimeter en die je eveneens zijdelings stut met een magere beton van 10 centimeter. De boordsteen heeft een minimumafmeting van 10 centimeter breed en 20 centimeter hoog. De verharding mag de goede afwatering van de openbare weg niet in het gedrang brengen en de werken moeten je volgens de regels van goed vakmanschap uitvoeren. Je veroorzaakt geen schade aan de openbare nutsvoorzieningen en de zichtbare toebehoren van de nutsvoorzieningen moeten steeds bereikbaar blijven. De nutsvoorzieningen die eventueel in de verharding vallen, breng je volgens de regels van goed vakmanschap op hoogte. Wat betreft de openbare brandkranen neemt u contact op met Pidpa. Je vraagt bij de gemeentelijke dienst Politie en Verkeer minstens 3 weken voor de aanvang van de werken een signalisatievergunning aan. Je neemt de nodige veiligheidsmaatregelen voor alle weggebruikers. Je brengt het team openbare werken minstens één week voor de aanvang van de werken op de hoogte. Het gemeentebestuur kan ambtshalve de verharding terug verwijderen.  De inrit naar de parkeergarage moet je voorzien in een waterdoorlatende toepassing.

          Technische bepalingen groenaanleg:
De groenaanleg moet gebeuren volgens de meest recente versie van het standaardbestek 250 voor werken in verband met wegenbouw, rioleringen, signalisatie en groenaanleg, hoofdstuk 11 "groenaanleg en groenbeheer" en hoofdstuk 3 "Materialen". Ter verduidelijking en aanvulling zijn de volgende bepalingen bijkomend van toepassing.
Plantvakken:
Alle plantvakken en plantputten moeten ná het uitgraven en vóór het opvullen met teelaarde en het aanplanten goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout. De nadruk zal hierbij liggen op het voldoende losmaken van de ondergrond, de waterdoorlatendheid en de grootte van de plantputten.
Teelaarde:
De teelaarde moet voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 3 punt 4.2. Ze moet vrij zijn van stenen groter dan 10 millimeteren niet-steenachtige materialen. Ze moet verbeterd worden met groencompost volgens hoofdstuk 3 punt 62.  De dosis bedraagt minimum 35 liter/m² bij achteraf inwerken of 175 liter/m³ bij vooraf mengen met de teelaarde. De teelaarde moet vóór het aanbrengen in de plantvakken goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout.
Minimale plant- en potmaten: vaste planten: P9, heesters: C3, bos- en haagplantsoen: 100/125,  bomen: 12/14 met draadkluit.
Planten en zaden moeten ná de levering op de werf en vóór het aanplanten of zaaien goedgekeurd worden door een aangestelde medewerker van het lokaal bestuur Meerhout.
Boomsteunen:
Boompalen en boombanden moeten voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 3 punt 65. Per boom worden minstens 2 rondhouten boompalen in onbehandeld kastanjehout  tegenover elkaar geplaatst. De diameter van de palen bedraagt minstens 8 cm en de lengte circa 125 centimeter. De boomband wordt op circa 50 centimeter boven het maaiveld bevestigd.
Wortelgeleiding en wortelwering bij bomen:
Moet voorzien worden op elke locatie waar de afstand tussen de stam van de boom en een verharding minder is dan drie meter. Zowel flexibele antiwortelschermen als harde wortelgeleidingsplaten zijn toegelaten.
Gietranden:
Bij het aanplanten van bomen moet een gietrand voorzien worden. De gietrand kan aangelegd worden met grond of met kunstmatige daarvoor bestemde materialen. De gietrand moet minstens 80 liter water kunnen bevatten.

          Overdracht van het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur aan het lokaal bestuur.
Het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair …) zal reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken overgedragen worden aan het lokaal bestuur Meerhout. Dit heeft enkel betrekking op de zones waarvan de eigendomstitel na de definitieve oplevering van de werken zal worden overgedragen naar het openbaar domein of het privaat domein van het lokaal bestuur Meerhout.
Dit onderhoud omvat: het maaien van gazon, snoeien en scheren van beplantingen, bemesten van beplantingen, onkruidbeheersing, opruimen plantenresten en bladeren, water geven aan beplantingen in droge perioden, controle en in stand houden van gietranden en boomsteunen, inboet van afgestorven beplantingen, onderhoud van verhardingen, straatkolken, straatmeubilair, verkeerssignalisatie …

 

De volgende voorwaarden uit de adviezen dienen te worden nageleefd:

     Het advies van Pidpa van 25 maart 2021

     Het advies van Telenet van 26 maart 2021

     Het advies van Brandweer zone Kempen van 31 maart 2021

     Het advies van Inter van 16 april 2021

     Het advies van Proximus van 22 maart 2021

     Het advies van Pidpa van 25 maart 2021

     Het advies van Fluvius van 17 mei 2021

 

Artikel 3

Legt aan de houder(s) van de omgevingsvergunning, bij afgifte van de omgevingsvergunning, de hiernavolgende lasten op:

          De ontwikkelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen van 4 000 euro voor de aanleg van de toegangszone onder de vorm van ofwel een contante betaling aan de gemeentekas, ofwel een betaling aan de Deposito- en Consignatiekas ofwel een bankwaarborg.
Na de voorlopige oplevering wordt de waarborg deels vrijgegeven. Echter dient tot definitieve oplevering een borg van 10 % van het waarborgbedrag behouden te blijven.

          Alle gronden op het inplantingsplan grondovername aangeduid als gratis grondafstand en/of openbare wegenis dienen kosteloos afgestaan te worden aan de gemeente na definitieve oplevering. De verharding, riolering, nutsleidingen, groene ruimte dienen kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente. De kosten ter realisatie van deze afstand worden gedragen door de aanvrager.

          De aanvrager dient al de kosten te dragen voor riolerings- en verhardingwerken, aanleg nutsleidingen en aanleg groene ruimte zoals aangeduid op het beplantingsplan. De aanvaarding der werken zal blijken uit de ondertekening van het proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering.

          Het as-builtdossier moet aangeleverd worden volgens de bepaling van het GRB Skeletbestek.

          Ter hoogte van de brandweg zoals ingetekend op het 'inplantingsplan brandweer' geldt een publieke erfdienstbaarheid van doorgang voor trage weggebruikers over een breedte van 1 meter.

          De brandweg aan de westzijde moet doorgetrokken worden tot tegen het perceel kadastraal gekend als Meerhout 1ste afdeling Sectie B nr. 883G en moet ook gebruikt kunnen worden ten behoeve van de bebouwing op het perceel 1ste afdeling Sectie B nr. 883G.

          In principe is het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur tijdens de waarborgtermijn ten laste van de ontwikkelaar. Aangezien deze verantwoordelijkheid zal worden overgenomen door het lokaal bestuur Meerhout, wordt hiervoor een vergoeding gevraagd van 2 700 euro. Deze vergoeding dekt de kosten van het onderhoud zoals omschreven tijdens de waarborgperiode.

 

Publicatiedatum: 29/09/2021