Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Frans Van Meensel, raadslid

 

FEITEN EN CONTEXT

In het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel, werden recent een aantal aanpassingen doorgevoerd inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof alsook inzake de neutralisatie van een aantal negatieve gevolgen van de coronapandemie op het personeel. Zo wordt de weerslag van de tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht op eindejaarstoelage en op de opbouw van vakantiedagen geneutraliseerd en wordt het specifieke corona-ouderschapsverlof gelijkgesteld met gewoon ouderschapsverlof. Enkele van deze elementen moeten niet expliciet in de rechtspositieregeling opgenomen worden daar de personeelsleden op die terreinen automatische rechten hebben en deze werden alzo ook al toegepast.

De compenserende bijpassende vergoeding voor personeelsleden die in tijdelijke werkloosheid worden geplaatst wegens corona-overmacht, die de meeste lokale besturen op een bepaalde manier toekennen, dient wel in de rechtspositieregeling opgenomen te worden.

Daarnaast dienen de vernieuwde regelingen inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof ook in de rechtspositieregeling opgenomen te worden. De contractuele personeelsleden putten in deze rechtstreeks rechten uit de wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten, maar de statutaire medewerkers niet.

Tevens is het aangewezen naar aanleiding van deze actualisatie van de rechtspositieregeling de al langer van toepassing zijnde verstoringsregeling voor prio medewerkers die buiten de normale arbeidstijden en buiten de permanentieregeling voor een dringend werk opgeroepen worden ook bij in de rechtspositieregeling op te nemen.

In de aanpassingen aan het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 zijn er ook bepalingen voorzien inzake fietsmobiliteit waarbij personeelsleden een deel van de eindejaarspremie en een deel van de vakantiedagen zouden kunnen inruilen voor voordelen inzake fietsmobiliteit. Voor inschrijving van deze bepalingen wordt best gewacht op verdere concrete modaliteiten daartoe die op vraag van de RSZ en van de FOD Financiën binnen het zogenaamde Comité 1 zullen uitgewerkt worden.

 

De voorgestelde aanpassingen van de rechtspositieregeling werden:

          bij mail van 26 mei 2021 door de hrm-directeur aan de vakorganisaties overgemaakt, die daartegen geen bezwaren formul mei eerden

          besproken in het managementteam van 1 juni 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

          de rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 23 november 2020.

 

ARGUMENTATIE

Door de voorgestelde aanpassingen wordt de rechtspositieregeling in overeenstemming gebracht met een aantal recente nieuwe reguleringen. Daar er op verschillende domeinen aanpassingen zijn wordt best een nieuwe gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel vastgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt de voorliggende nieuwe gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente Meerhout vast, alzo versie 28 juni 2021, met ondermeer aanpassingen inzake geboorteverlof, opvangverlof, pleegzorgverlof, pleegoudervelof, compenserende vergoeding voor contractuele personeelsleden in sommige gevallen van tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht en inzake verstoringsregeling bij dringende werkoproepen buiten de normale arbeidsuren en permanentieregeling. De nieuwe gecoördineerde versie van rechtspositieregeling voor het personeel van de gemeente Meerhout per 28 juni 2021 wordt gevoegd bij de ingebonden notulen van de zitting.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.