Notulen OCMW raad op maandag 27 juni 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, raadsleden

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Elisabeth Dox,  van Mannu Dox

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

1. Goedkeuren notulen 23 mei 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 23 mei 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 23 mei 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

2. Vervangen bestuurder IOK

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 februari 2019 duidde de raad voor maatschappelijk welzijn in de lijst van vijftien kandidaat-bestuurders Fons Hannes, lid van het vast bureau, aan als individueel vertegenwoordiger namens het OCMW voor de raad van bestuur van IOK voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Op 9 februari 2022 vond een coalitiewissel plaats en nam de gemeenteraad akte van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen, verklaarde de voorgedragen kandidaat-schepenen verkozen in de rangorde van de gezamenlijke akte van voordracht en nam akte van hun eedaflegging.

De verkozen schepenen zijn de volgende personen:

        Jan Melis

        Walter Verbraeken

        Brigitte Peremans

        Roger Verheyen.

 

Tevens nam de gemeenteraad op 9 februari 2022 akte van de eedaflegging van Nele Geudens als aangewezen-burgemeester.

 

Op 22 maart 2022 ontving het college van burgemeester en schepenen het ministerieel besluit waarbij Nele Geudens tot burgemeester van gemeente Meerhout wordt benoemd.

Na de benoeming door de minister legt de burgemeester nogmaals de eed af, dit keer als benoemde burgemeester, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 april 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 74

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn 25 februari 2019, houdende de voordracht van een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van IOK

        statuten IOK, laatst gewijzigd op 15 april 2020

 

ARGUMENTATIE

IOK wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van de artikelen 434 en 435 van het decreet lokaal bestuur.

 

Als gevolg van de recente coalitiewissel, waarbij Fons Hannes niet langer deel uitmaakt van het vast bureau wenst de raad voor maatschappelijk welzijn aan de algemene vergadering van IOK de vraag tot het ontslag van Fons Hannes wegens verlies van vertrouwen te stellen.

 

In de statuten van IOK is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria.

 

Het statutaire formatie-orgaan in de schoot van de vergadering van burgemeesters draagt Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK ter vervanging van Fons Hannes van OCMW Meerhout.

De raad van bestuur van IOK kan in afwachting van en tot aan de besluitvorming van de algemene vergadering zelf voorzien in de voorlopige vervanging van de bestuurder, na kennisname van het voorstel van de formateurs.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Vervangen bestuurder IOK'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Er worden 11 stemmen voor bekomen. Er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt Vooruit om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie VOORUIT stemt tegen dit agendapunt.

'Het verlies van vertrouwen' zoals vermeld in de motivatie bij deze agendapunt raakt de persoonlijke integriteit van de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK en IOK afvalbeheer.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van IOK is er vanuit de intercommunale IOK geen enkele reden om te spreken van een vertrouwenscrisis naar de persoon van Fons Hannes en is deze motivatie louter een lokale insteek. De fractie VOORUIT concludeert dan ook dat het voorstel tot ontslag enkel ingegeven is door rancune en interpreteert dit voorstel als een persoonlijke afrekening met de fractie VOORUIT en meer bepaald met de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK Fons Hannes.'

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn vraagt aan de algemene vergadering van IOK het ontslag van Fons Hannes als bestuurder van IOK.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

3. Kennisnemen jaarrekening 2021 Welzijnszorg Kempen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Jaarlijks stelt de algemene vergadering van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen in de loop van het eerste semester van het boekjaar, dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, de rekening vast.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 485 en 490

        statuten Welzijnszorg Kempen

        besluit van 25 mei 2022 van de algemene vergadering welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen tot vaststelling van de rekening 2021

 

ARGUMENTATIE

Het besluit van de algemene vergadering en een afschrift van de jaarrekening van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen wordt na de vaststelling bezorgd aan de raden voor maatschappelijk welzijn van de deelnemende OCMW’s.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn kan binnen de vijftig dagen na de overzending zijn advies ter kennis brengen van de toezichthoudende overheid.

 

Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van de welzijnsvereniging, met toepassing van artikel 286, § 2, en de welzijnsvereniging de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Neemt kennis van de jaarrekening 2021 van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen.

Artikel 2

Wenst geen advies uit te brengen over de jaarrekening 2021 van Welzijnszorg Kempen.

Artikel 3

Maakt dit besluit over aan Welzijnszorg Kempen, Antwerpseweg 1A bus 1, 2440 Geel en aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Punt bijlagen/links Uittreksel vaststelling jaarrekening 2021.docx Download
Jaarrekening2021.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

4. Goedkeuren toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen (DAV)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de loop van 2020 sloten alle partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' zich reeds aan bij het Serieregister.

Het college van burgemeester en schepenen nam hiertoe het besluit op 19 oktober 2020, houdende de kennisname en goedkeuring van de toetredings- en verwerkingsovereenkomst Serieregister Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

 

Het Serieregister is het centrale register waarin Vlaamse overheidsinstanties de categorieën van bestuursdocumenten (series) waarvoor ze de bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen en de selectieregels overeenkomstig artikel III.82 § 2 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018 moeten publiceren. Het Serieregister maakt het mogelijk om series op een efficiënte manier aan te maken en in te dienen ter goedkeuring bij de bevoegde selectiecommissie, zoals bedoeld in artikel III.88 § 1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Dat centrale register, ofwel Serieregister, maakt deel uit van de gratis dienstverlening van Digitaal Archief Vlaanderen en vormt tevens een belangrijke schakel in het standaardiseren van overheidsinformatie. De aansluiting op het Serieregister vormt eveneens een noodzakelijk voorwaarde om gebruik te kunnen maken van het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen. De kerndoelstelling van het E-depot is het beheren, bewaren en ontsluiten van digitale overheidsinformatie, in de vorm van afgewerkte dossiers of afgesloten informatie, op zowel korte als lange termijn.

 

De aansluiting op het E-depot is betalend en houdt zowel aansluitings- als abonnementskosten in.

De eenmalige aansluitingskosten worden thans berekend per instantie en bedragen 5 000 euro (exclusief btw) per instantie. Gemeente en OCMW worden binnen het perspectief van het E-depot bekeken als éénzelfde instantie en als één klant. Deze eenmalige en enkelvoudige kosten zijn verschuldigd in het jaar van activatie van de dienst.

 

Het abonnementsgeld is jaarlijks te betalen vanaf de start van het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de aansluiting. Standaard betalen klanten elk jaar 10 000 euro (exclusief btw) en houdt het abonnement 5 TB storage in. Gemeente en OCMW worden beschouwd als éénzelfde klant.

 

Door instap in groepsverband genieten de partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' van een recurrente korting. De abonnementskosten, zonder vaste storage, kunnen worden gereduceerd tot 8 500 euro (exclusief btw). Naast die gereduceerde abonnementskosten betalen partners slechts storagekosten afhankelijk van de opslag in het E-depot tegen een standaardtarief van 0,20 euro per GB (per jaar). Bijgevolg kan elke partner individueel gebruik maken van het E-depot, afhankelijk van de eigen noden en kunnen kosten, afhankelijk van de ingenomen opslag, bespaard worden.

 

In de zomer van 2021 werd bij alle partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk archiefbeheer' de nodige budgetverschuiving goedgekeurd met het oog op de aansluiting bij het E-depot.

Hiertoe nam het college van burgemeester en schepenen op 9 augustus 2021 het besluit tot goedkeuring van het verschuiven van budgetten voor archief- en informatiebeheer.

De budgetten die voor deze aansluiting waren voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025 werden verschoven naar werkjaar 2022.

 

Om de formele toetreding tot de dienstverlening van zowel het Serieregister als het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen mogelijk te maken, werd voor elke partner van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' een nieuwe toetredingsovereenkomst opgesteld.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        artikel 5 van de archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        artikel 89 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 5 september 2018

        artikel III.82 § 2 en artikel III.88 § 1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten van 10 mei 2019 in navolging van Artikels III.87-III.89 in het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 betreffende 'Kennisnemen en goedkeuren toetredings- en verwerkingsovereenkomst Serieregister Digitaal Archief Vlaanderen (DAV)'

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 betreffende 'Goedkeuren verschuiving budgetten voor archief- en informatiebeheer'

 

ARGUMENTATIE

Sinds 2020 biedt de Vlaamse overheid een gemeenschappelijke archiveringsoplossing en hebben lokale besturen de mogelijkheid om afgesloten digitale informatie veilig en duurzaam te gaan bewaren en beheren in het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

 

Die samenwerkingsvorm heeft tal van schaalvoordelen:

        Een duurzame archiveringsoplossing als DAV komt alle regels na en staat in overeenstemming met de wettelijke plichten uit het Bestuursdecreet en de AVG (compliancy).

        De totale investeringskosten worden gedragen door de Vlaamse Overheid en niet door de partners die instappen.

        Lokale besturen betalen slechts een eenmalige aansluitingskost per instantie (gemeente en OCMW) en een jaarlijkse abonnementskost.

        De volumeprijzen voor opslag zijn aanzienlijk lager door de grotere schaal, binnen de voorgestelde formule betalen besturen slechts voor de storage (stelselmatig) die nodig is.

        De documentstromen voor alle lokale besturen worden gekoppeld aan een (Vlaams) Serieregister, waardoor het beheer en de metadatering grotendeels kan worden geüniformeerd en geautomatiseerd.

        Lokale besturen kunnen beroep doen op een gemeenschappelijk expertisecentrum van de Vlaamse Overheid.

        Digitale informatie wordt maximaal herbruikbaar voor lokale besturen (informatiedeling) en burgers (publieksportaal voor open data).

        Het opslaan en beheren van digitale informatie in het E-depot van DAV kan een opstap vormen naar verdere digitalisering van werkprocessen en eventuele substitutie van papieren (schaduw)reeksen.

 

Recente werkzaamheden en projecten bij de verschillende partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' tonen eveneens de acute noden op het vlak van digitaal archiveren en de urgentie van een adequate oplossing voor het beheer van digitale informatie op korte, middellange en vooral langere termijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De budgetten voor de aansluiting op het E-depot werden opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 en voorzien in het jaar 2022 op volgende budgetcodes:

 

Investeringen: 2022/GBB2-ICT/0113-00/211007/GEMEENTE/CBS/IP-ICT-1

Exploitatie: 2022/GBB2-ICT/0113-00/613080/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de toetredingsovereenkomst voor dienstverlening van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV) inclusief bestelformulieren en keurt de aansluiting bij het Serieregister en E-depot goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

5. Goedkeuren fusie Ten Diensten, en 't Gerief en aanduiden vertegenwoordigers voor de algemene vergadering en raad van bestuur van de nieuwe onderneming Contenti

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 13 mei 2022 keurden de raden van bestuur van 't Gerief en Ten Diensten de ontwerpstatuten van het nieuwe dienstenchequebedrijf Contenti en het fusiebesluit goed.

 

't Gerief en Ten Diensten zijn beide dienstenchequebedrijven binnen de sociale economie. Zij oefenen gelijkaardige activiteiten uit, namelijk bij gezinnen poetsen via het systeem van de dienstencheques. 't Gerief heeft daarbuiten nog een aantal strijkateliers actief.

Beide organisaties bewegen zich binnen de Groep Talent. In dit kader is er toenadering tussen beiden gekomen met de wens om op een meer structurele en intensieve manier samen te werken. De raden van bestuur vergaderen sedert het najaar van 2021 op regelmatige basis samen. Daarnaast keurden de lokale besturen reeds een basistekst tot samenwerking tussen beiden goed. Voor lokaal bestuur Meerhout besliste het vast bureau op 10 februari 2020 om principiële goedkeuring te verlenen aan de voorliggende basistekst waarin de principes van een samenwerking tussen 't Gerief en Ten Diensten worden vastgelegd en mandateerde de respectievelijke raden van bestuur van deze organisaties om verdere onderhandelingsgesprekken te voeren en te zoeken naar een juiste juridische structuur om deze samenwerking vorm te geven.

Aangezien de twee organisaties intussen ook over dezelfde directeur beschikken, is een fusie een volgende stap. De werking van de organisaties wordt momenteel op elkaar afgestemd en de fusie werd de afgelopen maanden juridisch voorbereid.

In deze fusie worden volgende bedrijven opgenomen in 't Gerief: Ten Diensten cvba-so, Anpe bvba en 't Plankske. Anpe bvba is een patrimoniumvennootschap die reeds in eigendom is van 't Gerief. 't Plankske werd in 2019 door 't Gerief overgenomen en is dus eveneens in volle eigendom van 't Gerief.

De fusie zal bijgevolg voormelde bedrijven in één bedrijf onder het ondernemingsnummer van 't Gerief groeperen en dit overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur en de Vennootschapswetgeving. Tegelijk met deze fusie leek het wenselijk om de naam te wijzigen in een nieuwe, hippe naam 'Contenti'.

Finaal zal de fusie notarieel vastgelegd worden op 29 juni 2022. Hiervoor zullen de voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeurs verwacht worden bij de notaris. Na ondertekening van de fusie zal deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 in werking treden.

 

Op 28 januari 2019 werden door de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Ten Diensten:

        lid van de raad voor maatschappelijk welzijn Griet Convens als vertegenwoordiger

        voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Ten Diensten tot het einde van de huidige legislatuur.

 

Op 28 januari 2019 werden door de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende mandatarissen aangeduid voor de raad van bestuur van Ten Diensten:

        lid van de raad voor maatschappelijk welzijn François Tielemans als vertegenwoordiger

        lid van de raad voor maatschappelijk welzijn Joris Janssens als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle vergaderingen van de raad van bestuur van Ten Diensten tot het einde van de huidige legislatuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 77 en 78 betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid deel 3, titel 4, hoofdstuk 5 betreffende de vereniging voor sociale dienstverlening of de vennootschap voor sociale dienstverlening

        wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

        oprichtingsakte en statuten Ten Diensten van 21 maart 2005

 

ARGUMENTATIE

Sociale economie is binnen de Kempen een belangrijke speler op de arbeidsmarkt en geeft kansen aan mensen met een grote afstand tot deze arbeidsmarkt. De laatste jaren is de sector van de sociale economie onder druk komen te staan. Het is dan ook belangrijk om naar de toekomst toe de krachten te bundelen om dienstenchequebedrijf 't Gerief (Contenti) sterker te kunnen profileren en te zetten op de arbeidsmarkt.

Vandaar dat zowel 't Gerief als Ten Diensten mee aan de wieg hebben gestaan van Groep Talent.

Aangezien de activiteiten van 't Gerief en Ten Diensten hetzelfde zijn, maar ook aanvullend, het werkingsgebied op elkaar aansluit en zij zich beide richten tot dezelfde doelgroep, zowel op het vlak van tewerkstelling als op het vlak van klanten, is het een logisch gevolg dat er werd gezocht naar een meer doorgedreven samenwerking - onder welke vorm dan ook - om samen doelstellingen (zoals nieuwe tewerkstelling, dienstverlening aan kwetsbare burgers garanderen, ...) te bereiken en tegelijk overheadkosten te beperken.

Aangezien er intussen ook een gemeenschappelijke directeur actief is, maakt dit een fusie tussen beide bedrijven voor de hand liggend waardoor er één en dezelfde aansturing kan worden gegeven.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden vertegenwoordiger namens het OCMW voor de algemene vergadering van de gefusioneerde vennootschap Contenti'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Griet Convens, raadslid, bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden plaatsvervangend vertegenwoordiger namens het OCMW voor de algemene vergadering van de gefusioneerde vennootschap Contenti'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Jos Tordoor, voorzitter, bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden vertegenwoordiger namens het OCMW voor de raad van bestuur van de gefusioneerde vennootschap Contenti'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

François Tielemans, raadslid, bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Keurt de voorliggende fusie tussen 't Gerief en Ten Diensten goed en dit onder ondernemingsnummer van 't Gerief en onder de nieuwe naam 'Contenti'.

Artikel 2

Machtigt zowel de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn als de algemeen directeur om de statuten van de gefusioneerde vennootschap 'Contenti' te ondertekenen.

Artikel 3

Duidt Griet Convens, raadslid, aan als vertegenwoordiger en Jos Tordoor, voorzitter, aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens het OCMW voor de algemene vergadering van de gefusioneerde vennootschap 'Contenti' voor de duur van de huidige legislatuur.

Artikel 4

Duidt François Tielemans, raadslid, aan als vertegenwoordiger namens het OCMW voor de raad van bestuur van de gefusioneerde vennootschap 'Contenti' voor de duur van de huidige legislatuur. De vertegenwoordiger in de raad van bestuur maakt automatisch deel uit van de algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

6. Kennisnemen rapportering organisatiebeheersing

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2016 keurde de gemeenteraad het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed.

Op 30 maart 2016 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed. Terugkoppeling aan politieke besluitvormers is hierbij voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 217 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 definieert het organisatiebeheersingssysteem als "het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

2° wetgeving en procedures naleeft;

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5° de activa beschermt en fraude voorkomt."

        artikel 219 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt in het tweede lid dat "De algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar."

 

ARGUMENTATIE

De algemeen directeur heeft een rapport over de organisatiebeheersing samengesteld. Dit rapport bestaat uit volgende onderdelen:

 

Periodieke evaluatie van de organisatie:

 strategiemap MAT

 uitvoeringsfiches strategiemap

 strategiemap MAT - planning 2022

 verslagen MAT met besprekingen uitvoeringsfiches

 informatieveiligheidsplan, aangevuld met een overzicht 2021.

 

Documentering werkwijzen en afspraken:

 kader interne controle

 deontologische code politici

 deontologische code medewerkers

 onthaalbeleid lokaal bestuur Meerhout

 welkomstbrochure lokaal bestuur

 onthaalmap nieuwe medewerkers

 organogram en personeelsformatie

 groeigesprekken medewerkers

 aankoopbeleid Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering over de organisatiebeheersing door de algemeen directeur inzake de periode september 2021-mei 2022.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

7. Aanpassen rechtspositieregeling om voor personeelsleden in de mogelijkheid te voorzien om op vrijwillige basis de eindejaarstoelage, of een deel ervan of een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen, te laten omzetten in een budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit zoals fietslease

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Ingevolge het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies, is het voor lokale besturen mogelijk geworden om een fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden.

Het aanbieden van een fietsleasemogelijkheid aan personeelsleden zal het aantal fietsverplaatsingen doen toenemen, onder andere via elektrische fietsen voor verdere woon-werkverplaatsingen, en past dan ook binnen een toenemende maatschappelijke en gemeentelijke focus op duurzaamheid en op zachtere verplaatsingen.

 

Personeelsleden zouden op vrijwillige basis een persoonlijk budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit, zoals fietslease, kunnen vormen door

        hetzij hun eindejaarstoelage of een deel ervan te laten aanwenden

        hetzij door een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen te laten omzetten in een theoretisch fietsbudget

        hetzij door een deel van de fietsvergoeding af te staan.

Het afstaan van een deel van de fietsvergoeding heeft financieel echter geen enkel voordeel aangezien deze vergoeding binnen de daartoe wettelijk vastgestelde grenzen sowieso niet aan RSZ-inhouding of belasting onderworpen is. Het zou dus niet zinvol zijn deze piste in een lokale regeling te weerhouden.

Het is dan wel financieel interessant om te kiezen voor de formule van fietslease via afstaan van de gehele eindejaarstoelage of een deel ter persoonlijke financiering ervan. Hier wordt bij het gevormde fietsmobiliteitsbudget het brutodeel van de eindejaarstoelage dat deze bestemming krijgt netto en ook de normaal te betalen patronale bijdragen op dat deel komen bij in het beschikbaar fietsmobiliteitsbudget.

 

Een algemene interessepeiling bij personeelsleden van lokaal bestuur Meerhout gaf aan dat de meerderheid van de personeelsleden vermoedelijk zullen instappen in een aangeboden mogelijkheid tot fietslease.

IOK organiseert ten behoeve van de geïnteresseerde aangesloten besturen een groepsaankoop voor fietslease wat normaliter de prijszetting en kwaliteitseisen ten goede zou komen.

Aan het uitwerken van een fietsleaseaanbod zijn voor het lokaal bestuur geen extra financiële kosten verbonden. Er is geen sprake van een werkgeversbijdrage in deze, wel van een tijdelijke voorfinanciering van de periodieke leasekosten namelijk tot er verrekening kan gebeuren met de daartoe bestemde delen van de eindejaarstoelagen.

Voor team personeel betekent dit wel heel wat extra administratief opstart- en opvolgingswerk, onder meer omwille van de ingewikkelde basisregeling die voor de lokale besturen in overleg met de RSZ en de fiscus werd uitgewerkt.

 

De voorgestelde aanpassing aan de rechtspositieregeling werd:

        besproken en gunstig geadviseerd in het managementteam van 31 mei 2022

        besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 17 juni 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        besluit van de Vlaamse regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

        rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 22 november 2021

        rechtspositieregeling voor OCMW personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juli 2011 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 22 november 2021

        besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies is het voor lokale besturen mogelijk geworden om fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden

 

ARGUMENTATIE

Het creëren van een mogelijkheid tot fietslease voor de personeelsleden bevordert duurzame fietsverplaatsingen onder meer in het woon-werkverkeer.

Het geeft personeelsleden de kans om tegen een gunstige financiële regeling een fiets te leasen en nadien tegen een beperkte restwaarde te verwerven zonder dat het bestuur daarin, buiten een eventuele tijdelijke voorfinanciering, zelf een financiële bijdrage dient te leveren.

De interesse bij het personeel in deze is overweldigend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist navolgende aanpassingen te doen aan de rechtspositieregeling voor het OCMW personeel:

Onder titel 7 de toelagen, vergoedingen en sociale voordelen, hoofdstuk 2 de verplichte toelagen, afdeling 3 de eindejaarstoelage, invoeging van een artikel 190 bis:

'Artikel 190 bis

Paragraaf 1

De eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen, die gelijkwaardig zijn aan die van een eindejaarstoelage in geld zoals omschreven in de Rechtspositiebesluiten van 7 december 2007 en 12 november 2010. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de eindejaarstoelage.

Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest binnen de grenzen van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord blijft het recht op de eindejaarstoelage onverkort van toepassing.

Het personeelslid moet zijn keuze om de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk om te zetten maken op een moment dat er nog geen verworven rechten op die eindejaarstoelage bestaan. Wanneer het personeelslid kiest voor een gedeeltelijke omzetting van de eindejaarstoelage, vermindert hiermee het brutobedrag van de eindejaarstoelage.

Indien het theoretisch budget meer was dan nodig voor de gekozen voordelen, wordt het saldo aan het personeelslid overgemaakt na afhouding van de noodzakelijke bijdragen en uiterlijk op 1 maart van het volgende jaar. In voorkomend geval worden die teruggestorte gelden beschouwd als een gewone premie in geld.

Paragraaf 2

De concrete modaliteiten omtrent fietsmobiliteit worden uitgewerkt in een bijlage fietsbeleid aan de rechtspositieregeling.'

 

En onder titel 8 verloven en afwezigheden, hoofdstuk 2 de jaarlijkse vakantiedagen, invoeging van een artikel 231 bis:

'Artikel 231 bis

Paragraaf 1

Het personeelslid kan op vraag van het personeelslid vakantiedagen, die per kalenderjaar boven het minimum van 28 (als het recht op minimum 31 vakantiedagen is vastgesteld) en 24 (als het recht op 26 vakantiedagen is vastgesteld) dagen uitstijgen, omzetten naar een theoretisch budget welke aangewend kan worden ter bevordering van fietsmobiliteit. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de bijkomende vakantiedagen.

De in het eerste lid vermelde vakantiedagen kunnen worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid andere voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen, die gelijkwaardig zijn aan die van een vakantiedag zoals omschreven in de Rechtspositiebesluiten van 7 december 2007 en van 12 november 2010.

Het personeelslid moet zijn keuze maken om een of meerdere bijkomende vakantiedagen om te zetten ten laatste op de laatste werkdag van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin de voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit worden aangevraagd.

Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest aan de hand van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord blijft het recht op de vakantiedagen onverkort van toepassing.

Paragraaf 2

De concrete modaliteiten omtrent fietsmobiliteit worden uitgewerkt in een fietsbeleid in een bijlage aan de rechtspositieregeling.'

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Punt bijlagen/links 20220627_RPR_OCMW .pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

8. Goedkeuren sleuteldocumenten OFP Prolocus, opvolger OFP Provant, ter verdere uitbouw tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 augustus 2009 werd beslist als OCMW Meerhout per 1 januari 2010 lid te worden van het 'OFP Provant', Organisme voor de Financiering van Pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen, ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor de contractuele personeelsleden van het OCMW. Hierbij werd ook het pensioenplan goedgekeurd met de optie om de pensioenkloof tussen statutaire en contractuele personeelsleden over een volledige loopbaan te dichten met 30 %, zijnde met een zogenaamde instapratio van 30 %.

In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november 2019 werd beslist de optie om de pensioenkloof tussen statutaire en contractuele personeelsleden over een volledige loopbaan te dichten per 1 januari 2020 te verhogen tot 50 %, zijnde met een zogenaamde instapratio van 50 %, dus voor bepaling van de te betalen bijdragen aan de uitbouw van de tweede pensioenpijler na 1 januari 2020.

Ethias en Belfius die voorheen ook stelsels ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden voor lokale besturen inrichtten stoppen deze dienstverlening zodat vele tientallen lokale besturen naar een andere oplossing dienden uit te kijken.

VVSG heeft op vraag van vele lokale besturen de zoektocht tot het kunnen aanbieden van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden gecoördineerd en als oplossing kwam naar voor dat ook deze besturen eventueel zouden kunnen aansluiten bij het goed beheerde OFP Provant, initieel opgericht geworden ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden van de provincie Antwerpen en voor andere lokale besturen binnen de provincie Antwerpen.

OFP Provant bleek hiertoe bereid en er werden met VVSG dienaangaande dan ook onderhandelingen opgestart die in een akkoord uitmonden.

Dit zal leiden tot een enorme schaalvergroting van het OFP Provant, namelijk waar OFP Provant voorheen instond voor de uitbouw van een tweede pensioenpijler voor een 102 lokale besturen in de provincie Antwerpen zal het OFP Provant - voortaan OFP Prolocus genoemd - dit voortaan gaan verzorgen voor een 628 lokale besturen in Vlaanderen, en dit ten behoeve van ongeveer 77 000 begunstigde contractuele medewerkers in plaats van voorheen ongeveer een 8 700 contractuele medewerkers.

Ook de Vlaamse overheid zou overwegen om ter uitbouw van een aanvullend pensioen voor haar contractuele medewerkers in een latere fase bij het OFP Prolocus te gaan aansluiten.

OCMW Meerhout is thans nog aangesloten bij OFP Prolocus met een zogenaamde defined benefit - regeling/vaste prestaties regeling zoals dat bij OFP Provant tot op heden de standaard aanvullende pensioentoezeggingsformule was.

OFP Prolocus heeft ook haar structuur gewijzigd en heeft hiermee ook de mogelijkheid gecreëerd tot een zogenaamde defined contribution-regeling/vaste bijdragen regeling , de nieuw toetredende besturen van de VVSG groep dienen in deze vorm van aanvullende pensioentoezegging in te stappen , de voormalige OFP Provant besturen kunnen in een latere fase hiertoe eventueel overstappen en dit telkens per 1 januari van een volgend jaar.    

Om deze enorme schaalvergrotingsoperatie in goede banen te leiden en ter versterking van de operationale werking, dienden en dienen hiertoe een aantal aanpassingen te gebeuren aan statuten, en sleuteldocumenten zoals beheersovereenkomst en financieringsplan.

Belangrijke krachtlijnen in deze aanpassingen betreffen onder meer:

        Naamsverandering van OFP Provant naar OFP Prolocus, locus wil zeggen ten bate van de lokale besturen, en Pro blijft een verwijzing naar provincie en vroegere benaming Provant.

        Een aanpassing van de statuten om in te spelen op het ruimer aantal leden en werkbare bestuursorganen.

        Een ingebouwde garantie voor de reeds voorheen voor 1 januari 2021 aangesloten besturen genoemd groep Provant, in tegenstelling tot nieuw aan te sluiten besturen zijnde groep VVSG, tot exclusief behoud voor deze groep van de reeds opgebouwde reserves in het beleggingsvehikel alsook nog een verdere tijdelijke vrijstelling in de werkingskosten van het pensioenfonds de volgende jaren .

        De nieuwe aansluitende besturen groep VVSG zullen sowieso moeten instappen in de pensioentoezeggingsformule vorm 'defined contribution'. De reeds voorheen aangesloten besturen groep Provant die thans in de pensioentoezeggingsregeling kloofdichting dus in de vorm van 'defined benefit' zitten, zullen de keuze krijgen om eventueel ook over te stappen naar de pensioentoezeggingsformule vorm 'defined contribution'.

Door de algemene vergadering van OFP Provant van 22 december 2021 werd beslist tot:

        naamsverandering in OFP Prolocus

        wijziging van de statuten.

Door de algemene vergaderingen van OFP Prolocus van 18 februari 2022 en 1 juni 2022 werd beslist tot goedkeuring van de zogenaamde sleuteldocumenten zijnde :

        de beheersovereenkomst

        de SIP verklaring inzake beleggingsbeginselen

        het financieringsplan met betrekking tot de nieuwe pensioentoezegging.

OCMW Meerhout moet niet meer toetreden tot OFP Prolocus maar moet om de aansluiting bij het fonds te bestendigen wel instemmen met de gewijzigde beheersovereenkomst en het gewijzigde financieringsplan.

Deze instemming verloopt via onderschrijving van een te tekenen 'toetredingsakte' die ondanks de naam van dit document niet over een echte toetreding gaat maar over het bestendigen van de huidige aansluiting.

Tevens dient er kennis genomen te worden van de nieuwe SIP dit ondanks het feit dat er op dat vlak inhoudelijk enkel wijzigingen slaan op het pensioenplan van de leden van de VVSG-groep, daar er slechts één beheersovereenkomst en één financieringsplan alsook één SIP bestaat voor alle leden van OFP Prolocus.

Verder wordt voorgesteld het pensioenreglement aan te vullen door met ingang vanaf 1 januari 2022 onder 'artikel 8: Uitgesteld pensioen' volgende passus toe te voegen : 'Met ingang van 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.'.

Deze beperkte aanpassing aan het pensioenreglement is nodig om in te spelen op het feit dat in heel specifieke situaties de opgebouwde reserves van de aangesloten contractanten zouden kunnen dalen omwille van een door de federale regering besliste verhoging van het wettelijk pensioenplafond vanaf 1 januari 2022, wat in dat geval in het belang van de daardoor getroffen aangeslotenen moet vermeden worden.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (WAP) zoals gewijzigd door de wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen

        wet van 30 maart 2018 betreffende het niet in aanmerking nemen van diensten gepresteerd als niet-vastbenoemd personeelslid voor een pensioen van de overheidssector, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen en tot wijziging van modaliteiten van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen

        rechtspositieregeling voor het OCMW personeel zoals vastgesteld geworden in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juli 2011 en zoals tot op heden gewijzigd geworden een laatste keer in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 november 2021

        besluit van de raad  voor maatschappelijk welzijn van 26 augustus 2009 houdende de toetreding per 1 januari 2010 tot OFP Provant, organisme voor de financiering van pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen, waarbij het pensioenplan voor contractuele medewerkers goedgekeurd werd met de optie de pensioenkloof tussen contractuele en statutaire medewerkers over een volledige loopbaan met 30 % te dichten en waarbij de bijbehorende beheersovereenkomst met OFP Provant tevens goedgekeurd werd

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 maart 2018 houdende de goedkeuring van de aanpassing van het pensioenreglement van OFP Provant per 1 januari 2018

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 maart 2019 houdende de goedkeuring van de aanpassing van het pensioenreglement van OFP Provant per 1 januari 2019

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november 2019 houdende een aanpassing van het pensioenplan voor contractuele medewerkers waarbij het percentage van de dichting van de pensioenkloof tussen contractuele en statutaire medewerkers over een volledige loopbaan van 30 % tot 50 % verhoogd werd

 

ARGUMENTATIE

Door de naamsverandering van OFP Provant in OFP Prolocus en de openstelling van de mogelijkheid tot aansluiting erbij van alle Vlaamse lokale besturen waarbij voorheen enkel lokale besturen en intercommunales binnen de provincie Antwerpen konden aansluiten, werden door de algemene vergadering van OFP Provant de statuten en een aantal zogenaamde sleuteldocumenten zijnde beheersdocumenten gewijzigd.

OCMW Meerhout moet niet meer toetreden tot OFP Prolocus maar moet om de aansluiting bij het fonds te bestendigen wel instemmen met de gewijzigde beheersovereenkomst en het gewijzigde financieringsplan.

Deze instemming verloopt via onderschrijving van de te ondertekenen toetredingsakte, enigszins wel een ongelukkige benaming.

Tevens is door een wijziging van het wettelijk pensioenplafond ook een beperkte aanpassing van het pensioenreglement door te voeren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Neemt kennis van en stemt in met de voorliggende beheersovereenkomst en het financieringsplan van OFP Prolocus en onderschrijft daartoe de door OFP Prolocus bezorgde en voorliggende toetredingsakte.

Artikel 2

Neemt kennis van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) van OFP Prolocus.

Artikel 3

Met ingang van 1 januari 2022 wordt het pensioenreglement onder artikel 8 aangevuld met volgende bepaling :'Met ingang vanaf 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.".

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

9. Mededelingen

 

 

Mededeling

De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 296 over 'beëindiging mandaat vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen' en het vernietigingsbesluit.

        Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het vast bureau een verzoek heeft gericht om een extra raad voor maatschappelijk welzijn samen te roepen op maandag 22 augustus 2022 om de mandaten van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen te beëindigen en opnieuw in te vullen. Deze agendapunten werden op de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 april 2022 behandeld en vernietigd door het besluit van de gouverneur van 10 juni 2022.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

10. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

12. Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In Meerhout wonen 12 pleeggezinnen die samen voor 15 pleegkinderen zorgen. Meerhout heeft in het verleden een liefdesbrief ontvangen uit de handen van Wendy Ballard van Pleegzorg Provincie Antwerpen, afdeling Geel. Onze burgemeester heeft die brief met beide handen aangenomen. Ze is zelfs meter van een pleegkind in Meerhout. Onze gemeente heeft zich dus geprofileerd als pleegzorggemeente. Wij hebben in het verleden meerdere malen de aandacht gevestigd op pleegzorg. En dat is ook nodig. Herinner u de recente oproep van Pleegzorg Vlaanderen voor kandidaat pleeggezinnen.

Het is een open deur intrappen als ik zeg dat ‘alles duurder’ is geworden en waarschijnlijk nog duurder zal worden.

Het zou voor onze pleegouders een hulp zijn mochten zij toegang krijgen tot het Kelderke om kleren en/of schoenen te kopen voor hun pleegkind(eren).  Dat zou een mooi gebaar zijn ten aanzien van hen. Pleegkinderen zijn kwetsbare kinderen en verdienen onze aandacht, ons medeleven en onze steun. Zelf pleegmoeder zijnde, zou ik dit heel mooi en genereus vinden.

Om deze toegang te verlenen is een wijziging van het reglement nodig zodat de sociale dienst ook pleegouders, die dat wensen,  kan doorverwijzen naar het Kelderke. Pleegkinderen  zullen u dankbaar zijn.

 

Voorstel tot beslissing:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan pleegouders, die dat wensen, de toegang tot het Kelderke om aankopen te doen voor hun pleegkind(eren). Hiervoor zal het reglement aangepast worden. Pleegzorg Provincie Antwerpen ,afdeling Geel, zal hiervan op de hoogte gebracht worden zodat zij de Meerhoutse pleegouders het fijne nieuws kunnen melden,  zodat deze pleegouders zich kunnen aanmelden bij de sociale dienst. Graag zien wij dit gerealiseerd tegen begin december 2022.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het niet aangewezen is om dit agendapunt te bespreken aangezien de indiener, raadslid Cris Rutten, de zitting vroegtijdig heeft verlaten. Dit agendapunt zal bijgevolg van de agenda worden geschrapt.

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of alle gemeenteraadsleden hiermee akkoord zijn.

Alle raadsleden gaan akkoord.

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om het agendapunt te schrappen van de agenda.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

11. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Mondelinge vragen

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022