Zitting van maandag 20 december 2021
1. Goedkeuren notulen 22 november 2021
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
• huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 22 november 2021 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 22 november 2021 goed.
Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Flor Boven Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Linda Degeest Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Nele Geudens Heidi Suls Fons Hannes Jan Melis Cris Rutten François Tielemans Jo Laenen Joris Janssens Brigitte Peremans Wim Nysmans Luc Lievens Jan Peys Jos Tordoor Roger Verheyen Griet Convens Peter Van den Broeck Rony Schuer Paul Van Dooren Walter Verbraeken Mannu Dox Frans Van Meensel aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 20 december 2021
2. Goedkeuren statutenwijzigingen en bepalen mandaat vertegenwoordiger algemene vergadering De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw op 21 december 2021
FEITEN EN CONTEXT
In de e-mail van 17 november 2021 brengen De Kringwinkel vzw en Milieu en Werk vzw de lokale besturen op de hoogte van een op handen zijnde bestuursvernieuwing. Als bijlagen sturen de vzw's de nieuwe statuten mee alsook een volmachten- en bevoegdhedenreglement van deze organisaties na de bestuursvernieuwing.
Op 25 februari 2019 werden door de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende mandatarissen aangeduid dan wel voorgedragen voor de algemene vergadering, raad van bestuur en dagelijks bestuur van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw:
● lid van de raad voor maatschappelijk welzijn Cris Rutten als vertegenwoordiger in de algemene vergadering
● voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst Jan Peys als kandidaat-lid voor de raad van bestuur
● voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst Jan Peys als kandidaat-lid voor het dagelijks bestuur.
Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) is in werking getreden op 1 mei 2019.
Door deze nieuwe wetgeving zijn De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw verplicht om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Bij deze gelegenheid wordt meteen de hele bestuurswerking van de vzw's vernieuwd.
Dit houdt onder meer een statutenwijziging in, zowel voor De Kringwinkel Zuiderkempen vzw als voor Milieu en Werk vzw.
Met deze bestuursvernieuwing wil men de stakeholders (lokale besturen, vrijwilligers) een plaats geven in het bestuur van de organisatie. De organisatie wil het bestuur verder aanvullen met deskundigen die vanuit een bepaalde expertise de organisatie kunnen versterken. Daarmee wil men komen tot een kleiner maar slagvaardig bestuursorgaan.
Over de samenstelling van dit bestuursorgaan werden reeds afspraken gemaakt, Meerhout zal worden vertegenwoordigd door een mandataris van OCMW Laakdal.
Tenslotte wil de organisatie ook de vertegenwoordiging en de bevoegdheden van het management verduidelijken binnen en buiten de organisatie.
● Algemene vergadering
○ Elk lokaal bestuur in het werkingsgebied kan een lid van de algemene vergadering aanduiden. Als alle lokale besturen een lid aanduiden, ligt de meerderheid van de stemmen van de algemene vergadering steeds bij de lokale besturen.
○ IOK en Welzijnszorg Kempen kunnen lid blijven van de algemene vergadering.
○ Vrijwilligers krijgen een duidelijke plaats in de algemene vergadering: er kunnen maximaal veertien vrijwilligers lid worden.
● Bestuursorgaan
○ Stad Herentals en stad Geel kunnen elk twee leden voordragen voor het bestuursorgaan. Zij kunnen ook een deskundige (niet-mandataris) voordragen voor het bestuursorgaan.
○ De vrijwilligerswerking van de winkelwerking kan drie leden voordragen voor het bestuursorgaan.
○ Er zijn verder nog zes deskundigen welkom in het bestuursorgaan. Welzijnszorg Kempen en IOK engageerden zich om daarvan elk één lid voor te dragen.
○ De organisatie werkt niet meer met een dagelijks bestuur. Het bestuur geeft in een volmachten- en bevoegdhedenreglement een overzicht over de vertegenwoordigingen en volmachten van het management. Deze worden gepubliceerd zodat ze tegenstelbaar zijn voor derden.
● In de statuten van Milieu en Werk vzw werd de afhankelijkheid van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw duidelijk gemaakt. Door die afhankelijkheid op te nemen in de statuten van Milieu en Werk vzw wordt het mogelijk gemaakt om een btw-eenheid te vormen. Op die manier worden de twee vzw's voor de btw-administratie gezien als één organisatie.
De organisatie wil deze bestuursvernieuwing afronden en besluiten op de algemene vergadering van 21 december 2021. Daar wil men de nieuwe statuten aannemen, het nieuwe bestuursorgaan aanstellen en het volmachten- en bevoegdhedenreglement goedkeuren.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
● statuten De Kringwinkel Zuiderkempen vzw van 6 september 2019
● statuten Milieu en Werk vzw van 6 september 2019
ARGUMENTATIE
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de onderhavige statutenwijzigingen goed te keuren en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger namens het OCMW voor de algemene vergadering van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw op 21 december 2021.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Mannu Dox, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Keurt de voorgestelde statutenwijzigingen van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw goed.
Artikel 2
Draagt de vertegenwoordiger namens het OCMW op om op de algemene vergadering van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu en Werk vzw op 21 december 2021 overeenkomstig deze beslissing te stemmen.
Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Flor Boven Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Linda Degeest Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Griet Convens François Tielemans Luc Lievens Jo Laenen Joris Janssens Jan Melis Wim Nysmans Brigitte Peremans Cris Rutten Nele Geudens Jos Tordoor Roger Verheyen Fons Hannes Jan Peys Rony Schuer Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Heidi Suls Paul Van Dooren Walter Verbraeken Mannu Dox aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 20 december 2021
3. Verlengen huur Boslaan 28 ter gebruik als doorgangswoning
FEITEN EN CONTEXT
Lokaal bestuur Meerhout streeft naar duurzame woonoplossingen voor al haar burgers. Er wordt gezorgd voor nieuwe woonwijken, er zijn samenwerkingen met sociale huisvestingsmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor, mensen kunnen zich via gemeentelijke diensten informeren en laten bijstaan voor de aanvraag van premies,… Ook op de sociale dienst is wonen een belangrijk aandachtspunt. We verhuren bejaardenwoningen in eigen beheer, we hebben afspraken met de Geelse Huisvesting over het voorzien van specifieke sociale woningen voor de doelgroepen ouderen en minder-validen, we bieden steunverlening zoals een huurwaarborg en we helpen bij het zoeken naar geschikte woningen voor cliënten met een beperkt budget.
Dat laatste is zeker een pijnpunt: het aanbod van goede woningen aan een betaalbare prijs is zeer beperkt. Dit maakt dat mensen soms nood hebben aan een tijdelijke oplossing. Die bieden we sinds enige tijd aan onder de vorm van doorgangswoningen (de sociale dienst werkte daarvoor een draaiboek en de nodige instrumenten uit). De sociale dienst heeft daarvoor een huurappartement met twee slaapkamers ter beschikking in de Beerstraat en sinds eind 2020 huurt het OCMW bij de Geelse Huisvesting om die reden ook de woning op Boslaan 28, geschikt voor 5 personen.
De huurovereenkomst met de Geelse Huisvestings cvba loopt af op 31.12.2021. De sociale dienst wil dit contract graag verlengen en stelt voor dit te doen voor een periode van vier jaar.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur 22 december 2017
● organieke Wet 8 Juli 1976
● artikel 1709 BW inzake huurcontracten
● decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan (citeeropschrift: "Vlaams Woninghuurdecreet") 09/11/2018 - Algemene bepalingen
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 januari 2021 met betrekking tot het huren van een doorgangswoning door het OCMW
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 november 2021 over de werking omtrent de doorgangswoning van de sociale dienst
ARGUMENTATIE
Een doorgangswoning is een woning die het OCMW voor een korte periode ter beschikking stelt aan mensen die zich in een noodsituatie bevinden. Als noodsituatie beschouwen we o.a.
● de eigen woning is onbewoonbaar of ongeschikt verklaard
● er is een gerechtelijk bevel tot uitdrijving betekend
● er zijn familiale conflicten
● er heeft zich een ramp voorgedaan zoals een brand of overstroming
● betrokken is dakloos.
Een doorgangswoning biedt dus geen oplossing voor mensen die willen verhuizen omdat hun huur te hoog is of die zich om welke reden dan ook op het grondgebied van de gemeente willen vestigen. Een doorgangswoning is enkel en alleen bedoeld voor inwoners van Meerhout in een uiterst precaire woonsituatie, zoals hierboven beschreven.
Met de tijdelijke bewoner(s) van de doorgangswoning worden o.a. volgende afspraken gemaakt:
● De bewoner gaat ermee akkoord om het eerste aanbod vanuit een sociale huisvestingsorganisatie te accepteren, zo niet verliezen zij onmiddellijk het recht op de doorgangswoning.
● De woning mag de maximumcapaciteit (i.c. 5 personen) niet overschrijden, i.e. omwille van brandveiligheidsredenen.
● De bewoner(s) gedraagt/gedragen zich als goede huurder(s) en staat/staan in voor het onderhoud en hygiënisch aspect van de woning gedurende de bezette termijn.
● De betrokkene(n) gaat/gaan met voorkennis akkoord om de woning na zes maanden vrijwillig te verlaten, ook al is er tegen dan geen permanente oplossing gevonden.
● Betrokkene(n aanvaardt/aanvaarden de hulp van de sociale dienst inzake hun begeleiding naar een duurzame woonoplossing.
Tussen OCMW en bewoner wordt een terbeschikkingsstellingsovereenkomst afgesloten voor de duur van drie maanden. Deze kan één keer worden verlengd met nogmaals een periode van drie maanden.
Binnen die tijd zoeken cliënt en maatschappelijk werker naar een duurzame en betaalbare woonoplossing. Verblijven in een doorgangswoning geeft ondertussen de zekerheid dat mensen tijdelijk wel een dak boven hun hoofd hebben, maar toch hun hoedanigheid van dakloosheid niet verliezen, wat belangrijk is voor de toepassing van voorrangsregels bij een eventuele toewijzing op de sociale huurmarkt.
De huurprijs die de intermediaire instelling (i.c. het OCMW) dient te betalen aan de sociale verhuurder (i.c. Geelse Huisvesting) mag niet hoger dan de marktwaarde, en niet lager dan de helft daarvan, maar moet in ieder geval kostendekkend zijn. Binnen die marges kan de sociale verhuurder en de intermediaire instelling een huurprijs overeenkomen. De indexatie van de huurprijs gebeurt overeenkomstig artikel 1728bis BW.
De huurprijs die de gebruiker (i.c. de persoon in nood) betaalt wordt vastgelegd door de intermediaire instelling (i.c. het OCMW).
Concreet voor Boslaan 28, 2450 Meerhout betaalde het OCMW de afgelopen maanden 427.52 euro huur (415 euro huurprijs + 12,52 euro huurlasten). De Geelse Huisvesting cvba legde eind november 2021 de huurprijzen en huurlasten vast. Het nieuwe contract wordt afgesloten voor vier jaar (1 maand opzeg) en de huur bedraagt voor de komende jaren 427.54 euro per maand (415 euro huurprijs + 12,54 euro huurlasten). De huur wordt geïndexeerd. De huurlasten worden jaarlijks bepaald door de raad van bestuur van de Geelse Huisvesting.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: 2021/GBB2-WEL1/0900-00/610000/OCMW/RVMW/IP-GEEN
Jaar: 2022 en verder
Beschikbaar: 5250 euro voor 2022 en 2023, 5 300 euro voor 2024 en 2025
Bedrag: "huurprijs x12" euro per jaar
Er is geen visum vereist.
Stemming op naam:
Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 7 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het verlengen van de huur van de woning Boslaan 28, 2450 Meerhout van de verhuurder Geelse Huisvesting cvba voor de periode van 2022 tot en met 2025.
Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Flor Boven Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Linda Degeest Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Luc Lievens Rony Schuer Fons Hannes Jan Melis Frans Van Meensel Nele Geudens Mannu Dox Cris Rutten Joris Janssens Jo Laenen Jos Tordoor Griet Convens Roger Verheyen Heidi Suls Peter Van den Broeck François Tielemans Jan Peys Walter Verbraeken Paul Van Dooren Wim Nysmans Brigitte Peremans aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 20 december 2021
4. Goedkeuren statuten Gezondheidsraad Geel, Laakdal en Meerhout
FEITEN EN CONTEXT
Vertegenwoordigers van Lokaal Bestuur Meerhout nemen al enkele jaren zonder stemrecht deel aan de Gezondheidsraad van Geel. Ook Laakdal is op die manier aanwezig op de bijeenkomsten van de Gezondheidsraad. Om dit informele participeren te formaliseren was het nodig om de statuten van de Gezondheidsraad aan te passen. Ook de naam is gewijzigd en er werd een aangepast logo opgemaakt.
Er wordt gevraagd om als lokaal bestuur toe te treden tot de Gezondheidsraad van Geel, Laakdal en Meerhout.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● beslissing van de gemeenteraad van 31 mei 2021 betreffende de erkenningsaanvraag van logo Kempen
● charter Gezonde Gemeente
ARGUMENTATIE
Het lokaal bestuur is het meest burgernabije niveau en van daaruit zeer goed geschikt om een rol van betekenis te spelen in preventief gezondheidsbeleid en te werken rond het thema gezondheid. Naast drempelverlagende activiteiten (bijvoorbeeld start to run), toegankelijke sport- en beweeginfrastructuur (bijvoorbeeld Totterpad, sportterreinen), zet onze gemeente ook in op sensibilisering rond allerlei gezondheidsthema (Fit in je Hoofd, 10 000 stappen, borst-, baarmoederhals- en darmkanker, valpreventie, rookstop,...). Soms richten we ons naar de algemene bevolking met een breed thema, soms specifiek naar bepaalde doelgroepen.
We participeren daarnaast in bovenlokale initiatieven als G-care (Geel, Laakdal en Meerhout), Logo-Kempen (werkingsgebied arrondissement Turnhout), project Intergemeentelijke preventiewerking (werkingsgebied eerstelijnszone Zuiderkempen), project Bewegen op verwijzing (werkingsgebied eerstelijnszone Zuiderkempen) en uiteraard hebben we de afgelopen periode heel nauw samengewerkt binnen onze eerstelijnszone rond COVID-19.
De toetreding tot de Gezondheidsraad is een logische stap om samen met andere lokale besturen én met vertegenwoordigers van de verschillende gezondheidsberoepsgroepen en -organisaties de lijnen voor gezondheidsbeleid mee uit te zetten in deze regio. De Gezondheidsraad wil een advies- en doeraad zijn. Als klein lokaal bestuur zijn we te klein voor een eigen gezondheidsraad. Het niveau eerstelijnszone Zuiderkempen is voor bepaalde praktische zaken en zeer concrete projecten dan weer te groot en eerder gericht op het uitzetten van beleidslijnen. Een samenwerking rond gezondheid op de schaal Geel, Laakdal, Meerhout is dus zeker werkbaar concept.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Wim Nysmans, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de statuten goed van de Gezondheidsraad Geel, Laakdal en Meerhout en erkent daarmee deze Gezondheidsraad.
Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Flor Boven Steven Lambrecht Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Linda Degeest Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Cris Rutten Jo Laenen Fons Hannes Jos Tordoor Nele Geudens Roger Verheyen François Tielemans Jan Melis Jan Peys Luc Lievens Joris Janssens Griet Convens Frans Van Meensel Mannu Dox Rony Schuer Peter Van den Broeck Wim Nysmans Walter Verbraeken Brigitte Peremans Paul Van Dooren Heidi Suls aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Zitting van maandag 20 december 2021
5. Aanpassing nr. 2 meerjarenplan 2020-2025 - vaststelling deel OCMW
Steven Lambrecht, financieel directeur, geeft toelichting over het agendapunt 'Aanpassing nr. 2 meerjarenplan 2020 - 2025'
FEITEN EN CONTEXT
Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Zoals voorgeschreven bestaat het meerjarenplan uit een strategische nota, een financiële nota, een toelichting en documentatie.
Op 14 december 2020 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de meerjarenplanaanpassing nr. 1 2020-2025 vast.
Het BBC besluit van 30 maart 2018 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens één keer per jaar het meerjarenplan aanpassen. Een aanpassing van het meerjarenplan kan dienen om kredieten van het lopende boekjaar aan te passen, kredieten van een volgende boekjaar aan te passen, kredieten van het volgend boekjaar vast te stellen en de resultaten van het vorige boekjaar in te brengen.
Het ontwerp van meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 werd door de algemeen en financieel directeur in overleg met het managementteam opgesteld. Het managementteam gaf een gunstig advies op 23 november 2021.
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de meerjarenplanaanpassing. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● decreet lokaal bestuur van van 22 december 2017, ...........
● besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen.
● ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
● omzendbrief KBBJ/ABB/2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus
ARGUMENTATIE
Op 28 juni 2021 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening 2020 voor gemeente en OCMW vast. Het resultaat van de jaarrekening 2020 moet overgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025.
Het managementteam gaf een gunstig advies op 23 november 2021. Daarbij formuleerde het managementteam volgende opmerking:
Het aangepaste meerjarenplan is in evenwicht. Het beschikbaar budgettair resultaat evolueert van 7 682 694 euro in 2021 naar amper 396 710 euro in 2025. De auto-financieringsmarge bouwt af van 735 082 euro in 2021 naar 149 837euro in 2025. Het managementteam geeft positief advies over deze aanpassingen.
Het managementteam wenst te benadrukken dat ook de cijfers aantonen dat we als kleiner lokaal bestuur stilaan op onze grenzen botsen. We moeten vaststellen dat we onvoldoende draagkracht hebben om alle uitdagingen en verwachtingen die op ons afkomen het hoofd te kunnen bieden. Het volgende meerjarenplan belooft voor Meerhout als lokaal bestuur een uitdagende oefening te worden waarbij ten gronde moet nagedacht worden over bestuurskracht, kwaliteitsvolle dienstverlening, schaal, interne en externe expertise,…
FINANCIËLE GEVOLGEN
De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 voor gemeente en OCMW Meerhout sluit af met volgende saldi:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Beschikbaar budgettair resultaat | 11 565 459 | 7 695 851 | 6 074 405 | 1 367 060 | 263 648 | 396 710 |
Autofinancieringsmarge | 1 965 897 | 748 239 | 260 649 | 287 017 | 241 834 | 149 837 |
De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 is in evenwicht. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de geraamde autofinancieringsmarge is positief in 2025.
Het overzicht van de kredieten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn is terug te vinden in de bundel meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 op pag. 23.
Stemming op naam:
Met 12 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 gedeelte OCMW vast. De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 past de kredieten 2021 aan en stelt de kredieten 2022 vast.
Zitting van maandag 20 december 2021
6. Mededelingen
Mededeling
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mededelingen.
Zitting van maandag 20 december 2021
7. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het vast bureau beantwoorden de volgende vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn:
● Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox stelt dat de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn best fysiek kunnen plaatsvinden, rekening houdend met de maatregelen en veiligheidsvoorschriften. Wanneer zal de raadzaal, die momenteel noodgedwongen grotendeels onbenut wordt, worden uitgerust om opnieuw fysiek en openbaar te vergaderen (Bv. plexiglas, CO2-meters, verbeteren van ventilatie, uitbreiding tot mogelijkheid om hybride te vergaderen en de vergaderingen openbaar te streamen, contactloos elektronisch stemmen bij geheime stemming). Welke voorbereidingen heeft het bestuur gepland om op korte termijn, zo vlug als wettelijk mogelijk, terug fysiek te vergaderen?
Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat fysiek vergaderen momenteel niet aan de orde is. Het is aangetoond dat het plaatsen van plexiglas niet voldoende bescherming biedt om de verspreiding te voorkomen. De nieuwe omikronvariant is zelfs nog besmettelijker dan zijn voorgangers. Momenteel wordt digitaal vergaderen geprefereerd en voldoet deze aan alle voorwaarden om veilig en correct te vergaderen en via een publieke livestream kan deze worden gevolgd op de facebookpagina van lokaal bestuur Meerhout.
Raadslid Mannu Dox specifieert dat het om een combinatie van maatregelen gaat en hoopt dat de vergaderingen blijvend zullen worden gestreamd, ook bij fysieke vergaderingen.
Zitting van maandag 20 december 2021
8. Aanvullende agenda
Zitting van maandag 20 december 2021
9. Vlaams Belang wenst rapportering van de kwartaalcijfers van WZC De Berk tijdens de openbare vergadering van de Raad Voor Maatschappelijk Welzijn
Vroeger werden de kwartaalcijfers aan de OCMW-raad toegelicht. Hoewel het rapporteren van kwartaalcijfers een eerder operationeel gegeven is, bevatten deze actueel concreet betrouwbaar cijfermateriaal waarmee de politieke organen met kennis van zaken kunnen sturen op de strategische lijnen.
Het ambtelijk memorandum wijst terecht op het feit dat de ontvangstenstructuur van een gemeente met een eigen WZC er heel anders zal uitzien dan een gemeente die hier niet op inzet. Dit verklaart gedeeltelijk waarom de gemeentelijke toelage aan het OCMW in 2016 liefst 205 euro per inwoner bedroeg terwijl dit in een vergelijkbare gemeente slechts 80 euro bedraagt, aldus het ambtelijk memorandum.
Het feit dat de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend plaatsvinden, mag geen reden zijn om wegens tijdsgebrek geen operationele zaken te agenderen. Het nieuw hervormde huishoudelijk reglement van beide raden bevatten bepalingen om desgewenst langdurende vergaderingen op een andere dag te hervatten.
Ook al is er geen enkele juridische aanleiding of verplichting om deze cijfers op een raad te agenderen, komt het de raad toe, om naar goede oude gewoonte, toelichting te krijgen over de kwartaalcijfers van het WZC.
Voorstel tot beslissing:
De rapportering van de kwartaalcijfers van WZC De Berk zullen tijdens de openbare vergadering van de Raad Voor Maatschappelijk Welzijn toegelicht worden.
XX
Tussenkomst
Schepen Jan Peys vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van het definitief voorstel betreffende agendapunt 9 'Vlaams Belang wenst rapportering van de kwartaalcijfers van WZC De Berk tijdens de openbare vergadering van de Raad Voor Maatschappelijk Welzijn'.
Amendement voor agendapunt 9 van de aanvullende agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn van maandag 20 december 2021.
De fracties Vooruit en cd willen het voorstel van beslissing aanpassen tot :
De rapportering van de kwartaalcijfers van WZC De Berk zullen als bijlage bij het verslag van het MAT toegevoegd worden op de gemeentelijke cloud waartoe alle gemeenteraadsleden toegang hebben .
Met algemeenheid van stemmen
Stemming amendement agendapunt 9
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.
Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Flor Boven Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Linda Degeest Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Roger Verheyen Fons Hannes Frans Van Meensel Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jo Laenen Luc Lievens Jos Tordoor Nele Geudens Cris Rutten Griet Convens Jan Peys Joris Janssens Jan Melis Paul Van Dooren Heidi Suls Mannu Dox Peter Van den Broeck François Tielemans Rony Schuer Wim Nysmans Heidi Suls Rony Schuer Mannu Dox Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Nele Geudens Fons Hannes Cris Rutten Joris Janssens Roger Verheyen Jan Melis François Tielemans Jos Tordoor Jan Peys Walter Verbraeken Wim Nysmans Luc Lievens Paul Van Dooren Griet Convens Brigitte Peremans Jo Laenen aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 16 Verworpen
Zitting van maandag 20 december 2021
10. Vlaams Belang wenst verhuur energiezuinige huishoudtoestellen door het OCMW
In mei vorig jaar zijn de energieprijzen beginnen stijgen. En ze doen dat nog steeds. Dat merken we allemaal aan onze energiefactuur. Begin oktober waarschuwde de federale energieregulator CREG dat gezinnen met een variabel energiecontract rekening moeten houden met een jaarfactuur die op z'n minst 700 euro hoger zal uitvallen.
Sommigen verwachten dat nu de economie weer stabiliseert, de fel gestegen marktprijzen voor gas en elektriciteit vanaf volgend jaar weer langzaam zullen dalen. De CREG is pessimistischer en verwacht een daling niet voor de zomer van volgend jaar. Hoe dan ook zal het dan nog een hele tijd duren vooraleer de gezinnen dat zullen merken in hun energiefactuur. Dat de kosten voor gas en elektriciteit een steeds grotere hap nemen uit het gezinsbudget dreigt voor gezinnen met een lager inkomen uit te draaien op een financiële ramp. Net als elke andere stad of gemeente in Vlaanderen telt Meerhout heel wat van die gezinnen.
In zijn communicatie wijst de CREG op de twee belangrijkste wapens van de gezinnen om de energiefactuur te drukken: het vergelijken van de prijzen van energieleveranciers en het verminderen van het energieverbruik. De thermostaat kan zeker met winter voor de deur niet alsmaar lager worden gezet. Het verbruik nog meer verminderen vraagt dan ook al snel investeringen: nieuwe energiezuinige toestellen moeten worden gekocht om oude energieverslinders te vervangen. Voor de gezinnen met een lager inkomen is zo'n investering echter niet vanzelfsprekend.
Geïnspireerd door het West-Vlaamse project 'Papillon' waar gezinnen die niet over de middelen beschikken om een nieuw huishoudtoestel te kopen, een energiezuinig toestel kunnen huren tegen een tarief van 7 euro per maand, stelt het Vlaams Belang voor na te gaan of dit initiatief ook in onze gemeente kan worden ingevoerd en op die manier ook hier de energiekosten van de gezinnen met een laag inkomen kunnen worden verminderd.
Dit voorstel past trouwens in de klimaatdoelstellingen die het gemeentebestuur onlangs zelf heeft aangenomen.
Voorstel tot beslissing
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat de heer Jan Peys, schepen voor Sociale Zaken, lid van het vast bureau, op basis van het voorbeeld 'Papillon' op zoek dient te gaan naar mogelijkheden om ook in onze gemeenteenergiezuinige huishoudtoestellen tegen een beperkte maandelijkse huur ter beschikking te stellen van gezinnen met een laag inkomen om op die manier de energiekosten van die gezinnen te helpen verminderen.
Artikel 2
Ten laatste op de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van februari 2022 wordt hierover verslag uitgebracht.
XX
Stemming op naam:
Met 5 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 16 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter Van den Broeck.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.