Zitting van maandag 27 september 2021
1. Goedkeuren notulen 28 juni 2021
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
• huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 28 juni 2021 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 28 juni 2021 goed.
Zitting van maandag 27 september 2021
2. Kennisnemen rapportering intergemeentelijke samenwerking
FEITEN EN CONTEXT
Volgens artikel 84 § 6 van het decreet lokaal bestuur dient het vast bureau een volledig en geactualiseerd overzicht bij te houden van:
alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn deelneemt.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 2, titel 1, hoofdstuk 4 afdeling 3 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 84 § 6
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
ARGUMENTATIE
De raad voor maatschappelijk welzijn dient minstens één keer per jaar kennis te nemen van het geactualiseerde overzicht met toelichting zoals hierboven vermeld.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het volledig en geactualiseerd overzicht van:
alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn deelneemt.
Zitting van maandag 27 september 2021
3. Aanpassen reglement Minder Mobielen Centrale
FEITEN EN CONTEXT
Verwijzend naar het huidig reglement dat aangepast werd op 16 december 2019 waarin de inkomstenvoorwaarden werden verstrengd omwille van te weinig chauffeurs. Het reglement stelde anderhalve keer het maximaal netto belastbaar inkomen vast op basis van de leeflooncategorie waartoe men op dat moment behoorde. Er werd toen een boetesysteem ingevoerd om wanbetalingen tegen te gaan alsook de vervoerskosten per gereden kilometer opgetrokken om het ook haalbaar te blijven maken voor de chauffeurs. Zo werden aankoop van brandstof, de stijgende kost van verzekeringen et cetera in een meer hedendaags bedrag gegoten om tegemoet te komen aan onze vrijwilligers.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
• beslissing vast bureau van 14 oktober 2019 'Minder Mobielen Centrale'
• beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2019 'aanpassing reglement Minder Mobielen Centrale'
ARGUMENTATIE
Omwille van de coronacrisis is vrijwilligerswerk opnieuw in de verf gezet. Dit in combinatie met de nauwe samenwerking om onze kwetsbare mensen naar het vaccinatiecentrum te vervoeren heeft gezorgd voor een instroom aan chauffeurs. Het lokaal bestuur voert al jaren een beleid waarin het kwalitatief aanbieden van vervoer voor kwetsbare mensen centraal staat, dit onder de noemer 'Minder Mobielen Centrale'. Corona heeft voor veel mensen nieuw leven geblazen in vrijwilligerswerk en een aantal burgers hebben hun toevlucht gezocht in het vrijwillig rijden voor de Minder Mobielen Centrale.
Op dit moment zijn onze actieve chauffeurs verdubbeld naar acht chauffeurs, waardoor we onze capaciteit opnieuw kunnen uitbreiden. Vanuit die optiek lijkt het opportuun om de inkomstenvoorwaarden opnieuw te versoepelen naar tweemaal het leefloon zoals voordien. Op die manier kunnen meer kwetsbare burgers opnieuw gebruik maken van deze dienst. Doordat het reglement nu beter omkaderd is, is er ook meer controle op inschrijvingen.
De sociale dienst stelt voor de vervoerskosten, door de gebruiker te betalen aan de chauffeur, op te trekken van 0,34 euro naar 0,36 euro per kilometer. De 0,10 euro administratiekosten blijft behouden.
Dit reglement zou ingaan vanaf 1 oktober 2021.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Stelt het aangepaste reglement 'thuisdienst Minder Mobielen Centrale', zoals omschreven in het document "Reglement Minder Mobiele Centrale 2021" vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing vanaf 1 oktober 2021.
Artikel 2
Geeft de medewerkers van de sociale dienst de opdracht hiervoor de nodige stappen te zetten om dit te communiceren en toe te passen.
Artikel 3
Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van maandag 27 september 2021
4. Herbevestigen werkwijze noodopvangplan Kempen
FEITEN EN CONTEXT
Sinds 2013 is in het arrondissement Turnhout het ‘noodopvangplan Kempen’ uitgerold. Het betreft een samenwerking tussen de 27 OCMW’s van het arrondissement Turnhout, CAW De Kempen en Welzijnszorg Kempen. Het noodopvangplan Kempen voorziet in noodopvang tot de volgende werkdag voor personen die zich buiten de kantooruren in een situatie van acute dakloosheid bevinden. De 27 lokale besturen bevestigden hun medewerking aan het noodopvangplan Kempen met raadsbeslissingen genomen in 2013 en 2018.
De basisprincipes zijn de volgende:
• personen in een acute situatie van dakloosheid uit het arrondissement Turnhout kunnen buiten de kantooruren contact opnemen met CAW De Kempen
• CAW De Kempen heeft het mandaat om deze personen toe te wijzen aan een opvanglocatie volgens de principes van de nota ‘noodopvangplan Kempen’
• CAW De Kempen zal een tijdelijk bevoegd OCMW aanduiden dat de kosten van de noodopvang zal vereffenen met de opvanglocatie
• het OCMW zal autonoom oordelen om de kosten al dan niet terug te vorderen van de cliënt
• de opvang duurt tot de volgende werkdag waarna de cliënt zich dient aan te melden bij het tijdelijk bevoegd OCMW
• het OCMW zal de cliënt verder begeleiden naar duurzame huisvesting.
Het noodopvangplan Kempen wordt jaarlijks geëvalueerd. Dit gebeurde dit jaar door een bevraging bij de OCMW’s uit het arrondissement Turnhout en een bespreking op het platform precair wonen Kempen. Tijdens deze evaluatie werd de meerwaarde van het noodopvangplan Kempen bevestigd door alle partners.
Nieuw is dat voorgesteld wordt het noodopvangplan Kempen uit te breiden met een coulanceregeling voor de opvang van geschorste cliënten bij extreme weersomstandigheden. Bij extreme weersomstandigheden zoals een hittegolf, vriesweer, dagenlang aanhoudend regenweer, ernstige stormen en dergelijke kunnen cliënten die tijdelijk geen beroep kunnen doen op het noodopvangplan Kempen toch nog eenmalig opvang krijgen tot de volgende werkdag, dit om de OCMW’s te versterken in hun kernopdracht, namelijk iedereen toe te laten een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. CAW De Kempen zal in deze uitzonderlijke omstandigheden zelf contact opnemen met het OCMW om het verdere traject af te stemmen.
Deze vraag tot uitbreiding bij extreme weersomstandigheden werd onderschreven tijdens de besprekingen door de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen van 25 november 2020 en het overleg van de diensthoofden sociale dienst van 3 december 2020. Aan het lokaal bestuur wordt gevraagd om het engagement in de werkwijze van het noodopvangplan Kempen te herbevestigen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikel 23 van de Grondwet waarin zowel het recht op een behoorlijke huisvesting als het recht op maatschappelijke ontplooiing erkend worden
• OCMW-wet van 8 juli 1976 die de toekenning van aangepaste maatschappelijke dienstverlening aan de persoon die dakloos is of dreigt te worden regelt. De steun die hem moet worden toegekend, overeenkomstig artikel 1 van diezelfde wet, moet worden aangepast aan zijn staat van behoefte, om hem toe te laten een menswaardig leven te leiden
• artikel 60 § 1 tot en met artikel 7 van de OCMW-wet van 8 juli 1976 die uitvoering geeft aan de algemene taken voorbehouden aan het OCMW om te vermijden dat een persoon dakloos wordt of blijft
• OCMW-decreet van 19 december 2008
• samenwerkingsakkoord inzake dak- en thuisloosheid van 12 mei 2014 tussen de federale, gewestelijke en gemeenschapsoverheden, waarin onderstreept wordt dat de OCMW’s in eerste plaats bevoegd zijn voor de opvang van daklozen
• besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 maart 2018 tot akkoord met en engagement binnen de afspraken van het noodopvangplan Kempen
• goedkeuring door de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen van 12 mei 2021 betreffende de herwerkte nota van het noodopvangplan Kempen
ARGUMENTATIE
Een regionaal afgestemde aanpak en samenwerking tussen OCMW en CAW inzake het verhelpen van acute situaties van dak- en thuisloosheid komt een goede organisatie van noodopvang voor de getroffenen ten goede. De uitbreiding naar extreme weersomstandigheden is, gezien de evolutie op dat vlak de laatste jaren, volledig te verdedigen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen grote financiële gevolgen voor het OCMW. In voorkomend geval zal er, indien er een vraag is naar een tussenkomst voor de verblijfskosten, steeds een sociaal en financieel onderzoek van de situatie van de betrokkene(n) gebeuren en zal deze vraag worden voorgelegd ter beslissing aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de principes en de werkwijze van het noodopvang Kempen zoals opgenomen in de nota ‘Noodopvangplan Kempen’ en zal hieraan uitvoering geven.
Zitting van maandag 27 september 2021
5. Mededelingen
Mededeling
De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:
• De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
◦ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 269 bis over 'bezoek van sinterklaas aan het WZC De Berk – niet naleven van de coronamaatregelen'.
◦ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 273 over 'Niet naleven coronamaatregelen'.
• Schepen Jan Peys deelt mee dat de Sint op 20 november 2021 naar het kerkplein van Meerhout zal komen.
Zitting van maandag 27 september 2021
6. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 27 september 2021
7. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het vast bureau beantwoorden de volgende vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn:
• Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken vraagt het antwoord van de gouverneur te kunnen raadplegen voor elke kennisname op de raden.
Voorzitter Jos Tordoor antwoordt dat de grote lijnen van elk antwoord steeds worden voorgelezen.
Raadslid Mannu Dox licht toe dat alle antwoorden van de gouverneur, zowel naar het lokaal bestuur als naar de klager, op de gemeentelijke cloud raadpleegbaar zijn.
• Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat hij de e-mail van 7 december 2020 waarover schepen Fons Hannes sprak niet heeft ontvangen.
Voorzitter Jos Tordoor antwoordt om dit te laten nakijken.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.