Notulen Gemeenteraad op maandag 26 juni 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Paul Van Dooren, raadslid

 

Flor Boven, algemeen directeur verlaat de zitting vanaf punt 4.

Jan Melis, neemt de functie van waarnemend algemeen directeur terug op vanaf punt 4.

Flor Boven, algemeen directeur vervoegt de zitting vanaf punt 5.

Jan Melis, neemt de functie van schepen terug op vanaf punt 5.

Flor Boven, algemeen directeur verlaat de zitting vanaf punt 13.

Jan Melis, neemt de functie van waarnemend algemeen directeur terug op vanaf punt 13.

Roger Verheyen, schepen verlaat de zitting vanaf punt 13.

Flor Boven, algemeen directeur vervoegt de zitting vanaf punt 14.

Jan Melis, neemt de functie van schepen terug op vanaf punt 14.

Roger Verheyen, schepen vervoegt de zitting vanaf punt 14.

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

1. Goedkeuren notulen 15 mei 2023

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 15 mei 2023 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Alvorens over te gaan tot stemming bespreekt de gemeenteraad het voorstel om volgende zin toe te voegen aan agendapunt 10 'Wijzigen deontologische code voor raadsleden' van de gemeenteraad van 15 mei 2023:

 

'Tijdens de behandeling van volgend agendapunt verlaat schepen Jan Melis op een bepaald moment de vergadertafel om een visuele toelichting te geven.'

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 15 mei 2023 goed, na toevoeging van onderstaande zin aan agendapunt 10 'Wijziging deontologische code':

 

'Tijdens de behandeling van volgend agendapunt verlaat schepen Jan Melis op een bepaald moment de vergadertafel om een visuele toelichting te geven.'

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

2. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, bepalen volmacht van de vertegenwoordiger namens de gemeente en voordragen kandidaat-leden bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Met de oproeping van 8 juni 2023 van Geelse Huisvesting bv worden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders op 30 juni 2023. Deze buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders werd bijeengeroepen om te beslissen over de volgende verrichtingen:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug nv-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

 

Concreet zal de buitengewone algemene vergadering moeten beslissen over de volgende agenda:

Verrichtingen 1 tot en met 2 dienen niet te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Geelse Huisvesting, doch zullen worden goedgekeurd door het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting.

 

Voor de verrichtingen 3 tot en met 5 zal de agenda als volgt luiden:

  1. Onderzoek van de fusievoorstellen overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen.
    Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze fusievoorstellen kosteloos te verkrijgen.
  2. Onderzoek van:

        de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen

        de schriftelijke verslagen over de respectievelijke fusievoorstellen, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen.
Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te verkrijgen.

  1. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.

        Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

        Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen.

  1. Besluit tot fusie van de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overnemende vennootschap" of "Geelse Huisvesting"), volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in de fusievoorstellen en overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, door overneming van:

        de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Zonnige Kempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Grote Markt 39, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.221.368 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overgenomen vennootschap" of "Zonnige Kempen")

        de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Kleine Landeigendom Zuiderkempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Tongerlodorp 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0405.794.055 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overgenomen vennootschap" of "Kleine Landeigendom Zuiderkempen") en

        de naamloze vennootschap "De Woonbrug" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2200 Herentals, Augustijnenlaan 28, bus 6, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.156.735 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overgenomen vennootschap" of "De Woonbrug")

bij wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de verplichtingen – van elk van de overgenomen vennootschappen, mits uitreiking van nieuwe aandelen en met verhoging (via inbrengen in natura) van het vermogen van de Geelse Huisvesting.
Alle handelingen van de overgenomen vennootschappen gesteld sinds 1 januari 2023 worden boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.

*Beschrijving van de overgegane vermogens - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge de fusie.

  1. Voorstel tot wijziging van het voorwerp van de overnemende vennootschap ten einde de overnemende vennootschap in staat te stellen om de activiteiten, die verbonden zijn aan de overgedragen bedrijfstakken van

        voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM” en

        voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”
verder te zetten.

  1.    Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.
    Vaststelling dat de fusie effectief verwezenlijkt is.

 

Vervolgens zal de buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting nog over de volgende agendapunten dienen te beslissen:

  1.    Voorstel tot wijziging van de naam van de vennootschap in "LeefGoed".
  2.    Aanneming en goedkeuring van een nieuwe integrale versie van de statuten ter vervanging van de bestaande tekst van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten, de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen (hierna de “Omzendbrief” genoemd).
  3.    Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.
    Vaststelling dat de overdrachten van bedrijfstakken onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", effectief verwezenlijkt zijn, met name:

        de overdracht van de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout en

        de overdracht van de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

  1. Ontslagen en benoemingen van bestuurders.
  2. Bevestiging van het mandaat van de commissaris.
  3. Bevestiging van het adres van de zetel.
  4. Website en e-mail adres.
  5. Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
  6. Vragen van de aandeelhouders.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019, houdende de aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordigr voor de algemene vergadering en twee kandidaat-leden voor de raad van bestuur van Geelse Huisvesting

        statuten Geelse Huisvesting, laatst gewijzigd op 21 mei 2021

 

ARGUMENTATIE

i. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen de sociale huisvestingsmaatschappijen vermeld in het bovenvermeld overzicht (waarbij deze maatschappijen telkens als overgenomen vennootschap zullen fungeren en Geelse Huisvesting als overnemende vennootschap).

 

Bovendien zal Geelse Huisvesting (als verkrijgende vennootschap) de begunstigde zijn van een aantal overdrachten van bedrijfstakken door de verschillende sociale verhuurkantoren binnen het werkingsgebied Kempen-Zuid (als overdragende entiteiten), eveneens overeenkomstig het bovenstaand overzicht.

 

Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug nv-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

ii. Specifiek voor iedere fusie door overneming vermeld in bovenstaand overzicht

Voor iedere fusie door overneming vermeld in het bovenstaand overzicht, geldt het volgende:

a. Algemeen

De bestuursorganen van de respectieve betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen en Geelse Huisvesting hebben een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd waarbij de nadere achtergrond rond iedere fusie door overneming zelf nader wordt toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van ieder van de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen overeenkomstig art. 12:26 WVV.

 

b. Financieel

Ingevolge de voorgenomen fusies door overneming zullen de aandeelhouders van de verschillende overgenomen vennootschappen de aandelen die zij momenteel aanhouden in de sociale huisvestingsmaatschappijen andere dan Geelse Huisvesting omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat een aandeelhouder aanhoudt in de sociale huisvestingsmaatschappijen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zal worden uitgegeven.

 

Deze nieuwe aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het corresponderende fusievoorstel en het fusieverslag voor de transactie in kwestie. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

iii. Statutenwijziging

a. Algemeen

Teneinde te conformeren aan de wettelijke bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen, en de nieuwe bestuursstructuur te kunnen implementeren, zal Geelse Huisvesting haar statuten dienen aan te passen.

In dat verband zal de naam van Geelse Huisvesting eveneens worden gewijzigd naar 'LeefGoed'.

 

b. Financieel

Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

iv. Benoeming bestuurders

a. Algemeen

Overeenkomstig het voorstel van gewijzigde statuten van Geelse Huisvesting, wordt voorzien in een bindende voordrachtregeling voor bestuurders door de lokale besturen binnen het werkingsgebied, en bovendien één bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de private aandeelhouders.

 

In dat verband zal de gemeente beschikken over een bindend voordrachtrecht om kandidaten voor te dragen voor een bestuursmandaat binnen Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed) met dien verstande dat het effectieve keuzerecht om een bepaalde kandidaat te weerhouden wettelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering van de aandeelhouders (nieuwe samenstelling na de fusieverrichtingen) van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed). Om die reden dienen er meer kandidaten te worden voorgedragen dan er effectieve bestuursmandaten mogen worden ingevuld.

 

In dat kader dienen er twee personen als kandidaat te worden voorgedragen om namens de gemeente te zetelen binnen het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed).

 

b. Financieel

Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder van Geelse Huisvesting een beslissing moet worden genomen en voorgelegd op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, niet goed.

Artikel 2

Verleent aan de vertegenwoordiger namens de gemeente geen volmacht om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing.

Artikel 3

Gaat over tot geheime stemming van het eerste kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed voor de duur van de huidige legislatuur. 20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Nele Geudens, burgemeester, bekomt 10 stemmen voor en 5 stemmen tegen, Mannu Dox, gemeenteraadslid, bekomt 5 stemmen voor.

 

Gaat over tot geheime stemming van het tweede kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed voor de duur van de huidige legislatuur. 20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Joris Janssens, gemeenteraadslid, bekomt 10 stemmen voor en 1 stem tegen, Mannu Dox, gemeenteraadslid, bekomt 5 stemmen voor, 4 stemmen zijn blanco.

 

Draagt voor als kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed voor de duur van de huidige legislatuur:

        Nele Geudens, burgemeester

        Joris Janssens, gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

3. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen op 30 juni 2023, bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Met de oproeping van 8 juni 2023 van Kleine Landeigendom Zuiderkempen worden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders op 30 juni 2023, met volgende agenda:

  1. Onderzoek van het fusievoorstel overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen.
    Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om dit fusievoorstel kosteloos te verkrijgen.
  2. Onderzoek van:

        de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen

        de schriftelijke verslagen over het fusievoorstel, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen.
Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te verkrijgen.

  1. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.

        Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout en

        de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.

        Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen.

  1.    Besluit tot ontbinding zonder vereffening en fusie van: de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Kleine Landeigendom Zuiderkempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Tongerlodorp 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0405.794.055 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overgenomen vennootschap" of "Kleine Landeigendom Zuiderkempen"),
    volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in voormeld fusievoorstel en overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, bij wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de verplichtingen - van de overgenomen vennootschap in de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout(de "overnemende vennootschap" of "Geelse Huisvesting"), mits uitreiking van nieuwe aandelen en met verhoging (via inbreng in natura) van het vermogen van de Geelse Huisvesting.
    Alle handelingen van de overgenomen vennootschap gesteld sinds 1 januari 2023 worden boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.
    Beschrijving van het overgegane vermogen - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge de fusie.
    Ontbinding zonder vereffening van de overgenomen vennootschap.
  2.    Vaststelling einde mandaat van de bestuurders.
  3.    Vaststelling einde mandaat van de commissaris.
  4.    Beding dat de besluiten te nemen over de onderwerpen op de agenda genomen worden onder opschortende voorwaarde van een overeenstemmend besluit tot fusie door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van de overnemende vennootschap – bijzondere volmacht.
  5.    Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
  6.    Vragen van de aandeelhouders.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        gemeenteraadsbeslissing van 25 maart 2019, houdende de aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Kleine Landeigendom Zuiderkempen

        statuten Kleine Landeigendom Zuiderkempen, laatst gewijzigd op 17 juni 2015

 

ARGUMENTATIE

i. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Kleine Landeigendom Zuiderkempen (als overgenomen vennootschap) en Geelse Huisvesting (als overnemende vennootschap).

 

Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:

 

Verrichting

Beschrijving

Verrichting 1

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 2

Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen vzw aan Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV.

Verrichting 3

Fusie door overneming van Zonnige Kempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 4

Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Verrichting 5

Fusie door overneming van De Woonbrug nv-so door Geelse Huisvesting bv overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

 

De bestuursorganen van Kleine Landeigendom Zuiderkempen en Geelse Huisvesting hebben in dat kader een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd waarbij de nadere achtergrond rond de fusie door overneming zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van Kleine Landeigendom Zuiderkempen overeenkomstig art. 12:26 WVV.

 

ii. Financieel

Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Kleine Landeigendom Zuiderkempen omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Kleine Landeigendom Zuiderkempen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel worden uitgegeven. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

Benoeming bestuurders

a. Algemeen

Overeenkomstig het voorstel van gewijzigde statuten van Geelse Huisvesting, wordt voorzien in een bindende voordrachtregeling voor bestuurders door de lokale besturen binnen het werkingsgebied, en bovendien één bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de private aandeelhouders.

 

In dat verband zal de gemeente (ingevolge de fusie) beschikken over een bindend voordrachtrecht om kandidaten voor te dragen voor een bestuursmandaat binnen Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed) met dien verstande dat het effectieve keuzerecht om een bepaalde kandidaat te weerhouden wettelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering van de aandeelhouders (nieuwe samenstelling na de fusieverrichtingen) van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed). Om die reden dienen er meer kandidaten te worden voorgedragen dan er effectieve bestuursmandaten mogen worden ingevuld.

 

In dat kader werden er tijdens de gemeenteraad van 26 juni 2023 twee personen als kandidaat voorgedragen om namens de gemeente te zetelen binnen het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed). Dit gebeurde bij agendapunt 2 van de zitting: 'Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, bepalen volmacht van de vertegenwoordiger namens de gemeente en voordragen kandidaat-leden bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed'.

 

b. Financieel

Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 3

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 5 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergaderingen, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en voorgelegd op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen en Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, niet goed.

Artikel 2

Verleent aan de vertegenwoordiger namens de gemeente geen volmacht om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing.

Artikel 3

Herbevestigt als kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed voor de duur van de huidige legislatuur, zoals beslist in punt 2 'Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, bepalen volmacht van de vertegenwoordiger namens de gemeente en voordragen kandidaat-leden bestuursorgaan van de nieuw te vormen woonmaatschappij LeefGoed' van de gemeenteraad van 26 juni 2023:

        Nele Geudens, burgemeester

        Joris Janssens, gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

4. Verlenen advies aan de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Trudo

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Trudo dient haar jaarrekening 2022 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Trudo.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

5. Verlenen advies aan de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Onze Lieve Vrouw dient haar jaarrekening 2022 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2022 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

6. Verlenen advies aan de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Bavo

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Bavo dient haar jaarrekening 2022 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Bavo.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

7. Verlenen advies aan de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Jozef

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Jozef dient haar jaarrekening 2022 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Jozef.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

8. Goedkeuren jaarverslag 2022 interlokale vereniging Intergemeentelijk Archiefbeheer

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 22 december 2014 keurde de gemeenteraad de oprichting goed van een interlokale vereniging onder de benaming Intergemeentelijke Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer'.

Op 21 december 2015 keurde de gemeenteraad de verlenging goed van de Intergemeentelijke Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer'.

Op 25 september 2017 keurde de gemeenteraad de verlenging voor onbepaalde duur goed van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer'.

Bram Dierckx, intergemeentelijk archivaris, presenteerde het jaarverslag 2022 van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' op 14 maart 2023.

Op 14 maart 2023 keurde het beheerscomité van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' het jaarverslag 2022 goed.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        artikel 13 van de statuten van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer'

 

ARGUMENTATIE

Artikel 13 van de statuten van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' bepaalt dat jaarlijks een rapport over de werking ter goedkeuring aan de gemeenteraad dient te worden voorgelegd.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het jaarverslag 2022 van de Interlokale Vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' goed.

Artikel 2

Maakt een kopie van dit besluit over aan de deelnemende gemeenten van de vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

9. Vaststellen reglement subsidiëring startende huisartsen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Huisartsen geven aan dat er een tekort aan huisartsen bestaat in Meerhout en in een aantal omliggende gemeenten. Via burgers krijgen we af en toe ook signalen dat zij geen nieuwe huisarts kunnen vinden.

 

Op 1 juni en 20 september 2022 werd een overleg met de huisartsen uit Meerhout georganiseerd. Er werd bekeken op welke manier het lokaal bestuur een beleid kan voeren dat de vestiging van nieuwe huisartsen ondersteunt, of op andere manieren de medische capaciteit in de gemeente kan vergroten.

Er werden daarbij drie alternatieven overwogen:

        een subsidie toekennen aan startende huisartsen. Dergelijke subsidie bestond vroeger binnen de federale overheid maar werd ondertussen afgeschaft. De federale overheid zet de middelen nu in om de evolutie naar brede eerstelijnspraktijken te ondersteunen.

        een subsidie toekennen om de ontwikkeling naar brede eerstelijnspraktijken te ondersteunen. De inschatting wat een goede brede eerstelijnspraktijk is, en welke subsidie daar dan moet tegenover staan is een moeilijke inschatting die expertise vergt. Bovendien wordt dergelijke subsidie al voorzien door de federale overheid. Ondanks het gegeven dat het lokaal bestuur van oordeel is dat dit de juiste richting is om het capaciteitsprobleem op te lossen kiest het lokaal bestuur er dus voor om de ondersteuning van deze evolutie aan het federale niveau over te laten.

        het lokaal bestuur engageert zich in de tewerkstelling van artsen op een eigen locatie waarbij de Meerhoutse huisartsen de medische begeleiding van startende artsen of artsen in opleiding op zich zouden nemen. Dit is een erg complexe oplossing die samenwerking veronderstelt van alle huisartsen en waarbij de gemeente zich toelegt op een taak die ze tot op heden niet opneemt. Deze piste wordt door alle betrokken als niet realistisch beoordeeld.

 

Er werd uiteindelijk geoordeeld om naast de ondersteuning die de federale overheid biedt in de evolutie naar brede eerstelijnspraktijken een subsidie te voorzien voor startende huisartsen in Meerhout.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

        artikel 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: § 1. De burgemeester maakt de volgende besluiten en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente:

1° de reglementen en de verordeningen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester

 

ARGUMENTATIE

Er is een tekort aan huisartsen in Meerhout. Samen met huisartsen werd bekeken hoe het lokale bestuur een ondersteunend beleid ter zake kan voeren.

De federale overheid ondersteunt al de evolutie naar brede eerstelijnspraktijken. Er werd gekozen om aanvullende op dit beleid nieuwe startende huisartsen een subsidie toe te kennen.

 

Het spreekt voor zich dat de startende huisarts een minimaal aantal uren consultatie in Meerhout moet aanbieden, dit werd dan ook voorzien in het reglement. Presteert een huisarts minder uren in Meerhout, dan wordt de subsidie pro rata aangepast.

Er werd eveneens voorzien dat de huisarts waarvoor de subsidie wordt uitgekeerd mee verantwoordelijk moet zijn in een medische wachtdienst tijdens de nacht en in de weekends.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging.

Registratiesleutel: 2023/GBB2-FIN/0190-00/649300/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2023

Beschikbaar: 0,00 euro

Bedrag: 20.000,00 euro

Er is visum vereist bij aanwending van de subsidie.

 

Tussenkomst

Amendement

Gemeenteraadslid Fons Hannes vraagt om in naam van fractie Vooruit volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van het definitieve voorstel betreffende agendapunt 9 'Vaststellen subsidiereglement huisartsen':

 

Bijkomende voorwaarden voor het bekomen van een subsidie zijn:

- arts moet geconventioneerd zijn

- arts wordt verplicht gebruik te maken van de derde betalersregeling

- subsidie kan enkel aangevraagd worden door arts die een eerste en enige praktijk opent en nog niet gewerkt heeft als arts in een huisartsenpraktijk of als zelfstandig arts in een andere gemeente

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.27 uur.

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.34 uur.

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming amendement

 

Stemming op naam:

Stemming hoofdvraag, gewijzigd door goedgekeurd amendement

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

Motivatie nee-stem Mannu Dox: Stemmotivatie bij agendapunt 9 van de gemeenteraad 26/06/2023

 

Overeenkomstig art. 33 § 2 van het huishoudelijk reglement verzoek tot opname in de notulen van volgende tekst:

 

Onze fractie zal de afvoering van dit agendapunt vragen.

 

Overwegende dat de informatie via de toelichtende nota niet correct is. Zo blijkt er na eigen onderzoek en informatie op het web via ‘Ik zoek een huisarts’ geen acuut tekort aan huisartsen in Meerhout en omliggende gemeenten.

 

Overwegende dat de overlegmomenten met de huisartsen in Meerhout er gekomen zijn omdat één huisarts de burgemeester erop gewezen had dat een toenemend aantal huisartsen een patiëntenstop instellen.

 

Overwegende dat de verslagen van de overlegmomenten niet in het dossier te raadplegen zijn en een raadslid er tot op heden geen gevraagde kopie heeft van verkregen. Ook is noch de oproeping tot overleg met de geneesheren noch een lijst van opgeroepenen terug te vinden in het dossier.

 

Overwegende dat elke burger of een groep van burgers en dus ook geneesheren uit Meerhout een verzoekschrift kunnen richten aan de gemeenteraad volgens de procedure die voorzien is in het huishoudelijk reglement.

 

Overwegende dat op geen enkel moment er een overleg geweest is met de grootste groep van belanghebbenden zijnde de patiënten of de ziekenkassen die hun belangen verdedigen.

 

Overwegende dat op geen enkel moment er een overleg geweest is met de inwoners of hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

 

Overwegende dat in het subsidiereglement geen verplichting is opgenomen dat de startende arts een globaal medisch dossier moet opstellen wanneer de patiënt daarom verzoekt. De patiënt zal financieel benadeeld worden bij gebrek aan een globaal medisch dossier bij zijn huisarts en de startende huisarts kan zich beperken tot een medisch onderzoek of het schrijven van een medisch attest of geneesmiddelen voorschrift...

 

Overwegende dat het reglement enkel ten bate kan komen van de startende huisarts en een beperkte groep huisartsen maar de belangrijkste en grootste groep zijnde de patiënten, waar het tenslotte zou moeten om draaien in het algemeen belang, in de kou blijft staan.

In het taalkundig gecorrigeerde reglement wordt verwezen naar een aanvraagformulier, wat onafscheidelijk deel uitmaakt van het reglement maar dat niet in dossier te raadplegen is.

 

Overwegende dat een mogelijk tekort aan huisartsen te wijten is aan hogere federale wetgeving ‘een numerus clausus’ die in het franstalig landsgedeelte naast zich neergelegd wordt.

 

Overwegende dat enerzijds onze lokale overheid zich bij de federale overheid beklaagt dat er teveel taken naar ons lokale bestuur worden doorgeschoven zonder dat hiertegenover een eerlijke en realistische vergoeding staat en anderzijds gaat ons lokaal bestuur nu ongevraagd financieel bijspringen om de vermeende problemen die door de federale overheid geschapen werden op te lossen. En dit op de kap van de belastingbetalende Meerhoutenaar. Dit lijkt een verkeerd signaal vanwege het lokale bestuur naar de hogere overheid.

 

Overwegende dat er indien er zich een vermeend probleem van een tekort aan huisartsen stelt, dit zich niet alleen beperkt tot het grondgebied Meerhout maar mogelijk over heel Vlaanderen. Een overleg binnen een geïntegreerd breed onthaal is aangewezen waarbij alle actoren (stakeholders) betrokken worden zoals eerstelijnsgezondheidszorg, ziekenkassen, CAW’s, ocmw’s, lokale besturen, zorgraad…

 

Om al deze redenen vraagt de Vlaams Belang fractie het afvoeren van dit agendapunt.

 

 

 

Fractieleider Vlaams Belang

Mannu Dox

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het nieuwe gemeentelijk reglement 'Reglement subsidiëring startende huisartsen', zoals omschreven in het document '20230626_GR_reglement huisartsen', en gewijzigd door goedgekeurd amendement, niet goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Punt bijlagen/links 20230626_GR_reglement huisartsen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

10. Kennisnemen rapportering organisatiebeheersing

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2016 keurde de gemeenteraad het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed.

Op 30 maart 2016 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed. Terugkoppeling aan politieke besluitvormers is hierbij voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 217 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 definieert het organisatiebeheersingssysteem als "het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

2° wetgeving en procedures naleeft;

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5° de activa beschermt en fraude voorkomt."

        artikel 219 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt in het tweede lid dat "De algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar."

 

ARGUMENTATIE

De algemeen directeur heeft een rapport over de organisatiebeheersing samengesteld. Dit rapport bestaat uit volgende onderdelen:

 

Periodieke evaluatie van de organisatie:

 strategiemap MAT

 uitvoeringsfiches strategiemap

 strategiemap MAT - planning 2023

 verslagen MAT met besprekingen uitvoeringsfiches

 informatieveiligheidsplan.

 

Documentering werkwijzen en afspraken:

 kader interne controle

 deontologische code politici

 deontologische code medewerkers

 onthaalbeleid lokaal bestuur Meerhout

 welkomstbrochure lokaal bestuur

 onthaalmap nieuwe medewerkers

 Thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout

 organogram en personeelsformatie

 groeigesprekken medewerkers

 aankoopbeleid Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de organisatiebeheersing door de algemeen directeur inzake de periode mei 2022 - mei 2023.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

11. Vernieuwing afvaardiging naar PWA Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In 1995 werd een plaatselijk werkgelegenheidsagentschap opgericht, zijnde de vzw Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap Meerhout.

 

Het aantal leden in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de vzw PWA Meerhout dient minimaal 12 en maximaal 24 te bedragen en deze bestuursorganen dienen paritair samengesteld te zijn. Dit wil zeggen dat de helft van de leden aangeduid wordt door de gemeenteraad, evenredig aangeduid door meerderheid en minderheid, en dat de andere helft van de leden aangeduid wordt door organisaties die in de Nationale Arbeidsraad zetelen.

 

Door de stopzetting van de PWA-werkingen via de invoering van het wijkwerken in Vlaanderen begin 2018, heeft de vzw PWA Meerhout geen effectieve werking meer, maar is de vzw juridisch nog wel voortbestaande.

 

Op 16 februari 2022 diende de voorzitter van vzw PWA Meerhout bij PWA Meerhout zijn ontslag in als voorzitter en als lid van de vzw PWA Meerhout.

 

In de brief van de VDAB van 22 februari 2022, kenmerk PWA-controle, schrijft de VDAB onder meer dat PWA Meerhout nagelaten heeft de nodige verplichte publicaties in het Belgisch Staatsblad door te voeren en dat de VDAB van vzw PWA Meerhout vanaf het boekjaar 2018 geen balansen en resultatenrekeningen meer ontvangen heeft.

 

Aan de personeelsdirecteur is gevraagd om dit dossier mee te willen opnemen en om ondersteuning te leveren om tot een juridisch correcte ontbinding en vereffening van de vzw PWA Meerhout te kunnen komen, zoals bijvoorbeeld ook bij de vzw PWA Laakdal eind 2020 gebeurde. De vzw PWA Laakdal droeg het financieel saldo na aftrek van de laatste kosten over aan de vzw Kringwinkel Zuiderkempen voor activiteiten in Laakdal en de aandelen die de vzw PWA Laakdal in vso cvba Ten Dienstenaanhield werden overgedragen aan het OCMW Laakdal, dat ook al aandelen in vso cvba Ten Dienstenaanhield.

Dienstenchequebedrijf Ten Diensten werd ondertussen in de loop van 2022 gefusioneerd met andere dienstenchequebedrijven en is opgegaan in Contenti zodat vzw PWA Meerhout nu aandelen bezit in Contenti.

 

Een vaststelling is dat er thans, conform de PWA-reglementering en conform de statuten van vzw PWA Meerhout, geen geldige samenstelling van de vzw bestuursorganen meer is.

 

Er dient dus in eerste instantie gezorgd te worden voor vernieuwde rechtsgeldige samenstelling van de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout om vervolgens de laatste jaarrekeningen te kunnen vaststellen en verdere stappen te kunnen zetten naar ontbinding en vereffening van de vzw PWA Meerhout, waarvoor dan ook weer bijzondere meerderheidsvereisten binnen de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout vereist zijn.

 

Om het praktisch haalbaar te maken om in een volgende fase voldoende aanwezige leden op algemene vergadering en raad van bestuur te kunnen hebben, wordt voorgesteld om verder in totaal slechts 12 leden in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van vzw PWA Meerhout te voorzien.

 

Er wordt thans dan ook aan de gemeenteraad gevraagd om over te gaan tot aanduiding van zes leden voor de algemene vergadering van de vzw PWA Meerhout, die dan eveneens ook kandidaat-leden voor de raad van bestuur van vzw PWA Meerhout zullen zijn.

 

Dit naast de zes leden in de PWA algemene vergadering en raad van bestuur die aangeduid worden door de organisaties deel uitmakend van de Nationale Arbeidsraad.

 

De door de gemeenteraad aan te duiden leden van vzw PWA Meerhout dienen conform de wet van 30 maart 1994 aangewezen te worden in proportionaliteit tussen de meerderheid en de minderheid.

In zitting van de gemeenteraad van 27 juni 2022 werd overgaan tot aanduiding van nieuwe leden , namens de gemeente Meerhout , in vzw PWA Meerhout.

Deze beslissing van de gemeenteraad van 27 juni 2022 werd na een klacht ingediend door gemeenteraadslid Dox door de Gouverneur bij besluit van 31 augustus 2022 vernietigd daar het dossier ter voorbereiding van dit agendapunt onvoldoende gestoffeerd was om met voldoende kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen, inzonder wegens ontbrekende informatie over de financiële toestand van vzw PWA Meerhout.

 

financiële middelen vzw PWA Meerhout

 

Ondertussen is er een zicht op de nog beschikbare financiële middelen van vzw PWA Meerhout via bekomen info vanwege Belfius waar de bankrekeningen van vzw PWA Meerhout aangehouden worden. De gelden van PWA Meerhout zijn momenteel 6 229,19 euro op de spaarrekening en 988,38 euro op de bankrekening zijnde alzo een positief totaal saldo van een 7 217,57 euro aan beschikbare geldelijke middelen waarvan thans enkel nog bankrekeningkosten in mindering te brengen.

De vzw PWA Meerhout bezit thans ook nog 83 aandelen van het dienstenchequefusiebedrijf Contenti met elk een nominale waarde van 100 euro per aandeel.

 

Er wordt voorgesteld om over te gaan tot aanduiding van nieuwe door gemeente Meerhout aangeduide vertegenwoordigers naar de Algemene Vergadering en Bestuursorganen van vzw PWA Meerhout.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 30 maart 1994 houdende sociale bepalingen

        statuten van PWA Meerhout, laatst gewijzigd op 23 december 2005

        Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

 

ARGUMENTATIE

Er dient terug te worden voorzien in een rechtsgeldige samenstelling van de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout om aan de geldende verplichtingen als vzw te kunnen voldoen en tevens om een ontbinding en vereffening te kunnen doorvoeren, daar de PWA-werking opgeheven werd bij de Vlaamse invoering van het wijkwerken.

Er wordt overgegaan tot aanwijzing van zes nieuwe leden, door de gemeenteraad afgevaardigd naar de vzw PWA Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 21.04 uur.

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 21.38 uur.

 

Terugtrekking kandidaat-lid Vlaams Belang

Gemeenteraadslid Mannu Dox trekt de kandidatuur voor Vlaams Belang terug.

 

 

Besluit

Stemming

De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming van het eerste lid van de algemene vergadering en tevens kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van vzw PWA Meerhout. 10 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Cyriel Van Sweevelt, bekomt 10 stemmen voor.

 

De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming van het tweede lid van de algemene vergadering en tevens kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van vzw PWA Meerhout. 10 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. François Tielemans, gemeenteraadslid, bekomt 10 stemmen voor.

 

De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming van het zesde lid van de algemene vergadering en tevens kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van vzw PWA Meerhout.  10 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Walter Verbraeken, gemeenteraadslid, bekomt 10 stemmen voor.

 

De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming van het eerste plaatsvervangend lid van de algemene vergadering en tevens kandidaat-plaatsvervangend lid voor het bestuursorgaan van vzw PWA Meerhout. 10 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Glenn Goossens, bekomt 10 stemmen voor.

 

De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming van het tweede plaatsvervangend lid van de algemene vergadering en tevens kandidaat-plaatsvervangend lid voor het bestuursorgaan van vzw PWA Meerhout.10 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Joris Janssens, gemeenteraadslid, bekomt 10 stemmen voor.

 

 

Enig artikel

De gemeenteraad duidt navolgende leden en plaatsvervangende leden aan als lid van de vzw PWA Meerhout, als lid van de algemene vergadering en tevens ook als kandidaat-lid van de raad van bestuur, zijnde:

 

Leden:

        Cyriel Van Sweevelt

        François Tielemans, gemeenteraadslid

        Walter Verbraeken, gemeenteraadslid

 

Plaatsvervangende leden:

        Glenn Goossens

        Joris Janssens, gemeenteraadslid

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

12. Vaststellen van het begrip dagelijks bestuur en bepaling voorafgaand visum financieel directeur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 januari 2016 heeft de gemeenteraad de definiëring van het begrip dagelijks bestuur en de voorwaarden van het voorafgaand visum goedgekeurd.

 

Regelmatig zijn er toevoeging of wijzigingen nodig om het aankoopbeleid van 14 december 2015 voor gemeente en OCMW om het werkdocument up-to-date te houden. Zo werden in 2022 de drempelbedragen voor overheidsopdrachten gewijzigd. Sommige informatie werd verder verduidelijkt en een aantal fouten werden aangepast.

 

De gemeenteraad heeft op 24 april 2023 goedkeuring verleend aan het gewijzigde aankoopbeleid van 14 december 2015, versie 5.00.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur, artikel 41, 8°, waarbij de gemeenteraad moet vaststellen wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan;

        decreet lokaal bestuur, artikel 41, 10°a), waar bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, wanneer de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur;

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

        decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

        decreet lokaal bestuur, titel VII, hoofdstuk I, houdende bestuurlijk toezicht;

        gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2016 betreffende de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en bepaling voorafgaand visum financieel directeur;

        wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten;

        koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen;

        gezamenlijk aankoopbeleid voor gemeente en OCMW van 14 december 2015, versie 5.0, door de gemeenteraad bekrachtigd op 24 april 2023.

 

ARGUMENTATIE

Doordat het aankoopbeleid gewijzigd is, is het ook belangrijk om de delegaties die hierop betrekking hebben in verband met 'dagelijks bestuur' en het 'visum' te herbekijken. Het aankoopbeleid is opgemaakt voor zowel gemeente als OCMW. Het is dan ook aangewezen om de werkwijze van gemeente en OCMW op elkaar af te stemmen

De grensbedragen en de voorwaarden voor het bepalen van het begrip dagelijks bestuur en het verlenen van een visum blijven voor de gemeente ongewijzigd.

De verwijzingen naar de wetgeving zijn aangepast. In de beslissing van 25 januari 2016 wordt nog verwezen naar het gemeentedecreet. Sinds 1 januari 2019 werd dit decreet vervangen door het decreet over het lokaal bestuur.

 

Onder het begrip dagelijks bestuur, conform artikel 41, 8° van het decreet lokaal bestuur moet worden verstaan:

      alle uitgaven inzake investerings- en exploitatiebudget tot een bedrag van 85 000 euro exclusief btw. Voor het bepalen van dit grensbedrag wordt rekening gehouden met de volledige looptijd van de voorgenomen verbintenis;

      hoogdringende uitgaven inzake investerings- en exploitatiebudget boven een bedrag van 85 000 euro exclusief btw voor zover de hoogdringendheid voortvloeit uit niet te voorziene omstandigheden en de besluiten op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad worden medegedeeld;

      wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase van gegunde opdrachten (ongeacht het bedrag) voor zover die wijzigingen niet leiden tot bijkomende uitgaven van meer dan 10% van het oorspronkelijke gunningsbedrag;

 

Het college van burgemeester en schepenen is conform artikel 41,10°, a) van het decreet lokaal bestuur bevoegd voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van deze overheidsopdrachten, als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur zoals hierboven aangehaald.

 

De financieel directeur oefent de controle, bedoeld in artikel 266 van het decreet lokaal bestuur als volgt uit:

        Voorafgaand aan het nemen van een beslissing tot financiële verbintenis door het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad wordt aan de financieel directeur een visum gevraagd. Voor elke vraag tot visum wordt aan de financieel directeur een dossier ter beschikking gesteld dat alle documenten en stukken bevat die nuttig en nodig zijn voor het verlenen van een visum.

        Het visum kan gunstig of ongunstig zijn. Visumnummer en -datum dienen opgenomen te worden in het motiverende gedeelte van het besluit. In geval het visum ongunstig is, wordt het door de financieel directeur gemotiveerd en wordt het dossier betreffende de aanvraag terug overgemaakt aan de aanvragende dienst.

        Het visum wordt door de aanvragende dienst aan het dossier voor de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen toegevoegd.

        De financieel directeur verleent zijn visum en uitspraak binnen een termijn van vijf werkdagen na ontvangst van het volledige dossier betreffende de aanvraag. De termijn is maximum éénmaal verlengbaar. Het verstrijken van deze termijn heeft tot gevolg dat het voorafgaand visum wordt geacht ongunstig te zijn tot op het moment dat er alsnog een gunstig voorafgaand visum wordt gegeven door de financieel directeur.

        Er is geen visum nodig voor:

        Verrichtingen waarvan het bedrag niet hoger is dan 8 500 euro exclusief btw. Om te bepalen of een verrichting uitgesloten is van voorafgaande visumverplichting houdt de financieel directeur rekening met de volledige looptijd van de voorgenomen verbintenis.
Voor verbintenissen van onbepaalde duur houdt de financieel directeur rekening met een forfaitaire looptijd van 10 jaar

        Personeelsaanstellingen met een maximale duur van 1 jaar

        Werkings- en investeringssubsidies die nominatief in het goedgekeurde budget werden opgenomen.

Bij afwezigheid kan de financieel directeur voor het verlenen van een visum een ander personeelslid aanstellen onder zijn verantwoordelijkheid.

 

De gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de invulling van het begrip dagelijks bestuur en de bepaling voor een voorafgaand visum van de financieel directeur

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 3

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 4

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

heft het gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2016 betreffende de definiëring van het begrip dagelijks bestuur en de voorwaarden van het voorafgaand visum op

Artikel 2

stelt het begrip dagelijks bestuur vast. Onder het begrip dagelijks bestuur, conform artikel 41, 8° van het decreet lokaal bestuur moet worden verstaan:

      alle uitgaven inzake investerings- en exploitatiebudget tot een bedrag van 85 000 euro exclusief btw. Voor het bepalen van dit grensbedrag wordt rekening gehouden met de volledige looptijd van de voorgenomen verbintenis

      hoogdringende uitgaven inzake investerings- en exploitatiebudget boven een bedrag van 85 000 euro exclusief btw voor zover de hoogdringendheid voortvloeit uit niet te voorziene omstandigheden en de besluiten op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad worden medegedeeld

      wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase van gegunde opdrachten (ongeacht het bedrag) voor zover die wijzigingen niet leiden tot bijkomende uitgaven van meer dan 10% van het oorspronkelijke gunningsbedrag

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen is conform artikel 41,10°, a) van het decreet lokaal bestuur bevoegd voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van deze overheidsopdrachten, als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur zoals hierboven aangehaald in artikel 2

Artikel 4

De financieel directeur oefent de controle, bedoeld in artikel 266 van het decreet lokaal bestuur, als volgt uit:
1. Voorafgaand aan het nemen van een beslissing tot financiële verbintenis door het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad wordt aan de financieel directeur een visum gevraagd. Voor elke vraag tot visum wordt aan de financieel directeur een dossier ter beschikking gesteld dat alle documenten en stukken bevat die nuttig en nodig zijn voor het verlenen van een visum.
2. Het visum kan gunstig of ongunstig zijn. Visumnummer en -datum dienen opgenomen te worden in het motiverende gedeelte van het besluit. In geval het visum ongunstig is, wordt het door de financieel directeur gemotiveerd en wordt het dossier betreffende de aanvraag terug overgemaakt aan de aanvragende dienst.

  1.    Het visum wordt door de aanvragende dienst aan het dossier voor de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen toegevoegd.
  2.    De financieel directeur verleent zijn visum en uitspraak binnen een termijn van vijf werkdagen na ontvangst van het volledige dossier betreffende de aanvraag. De termijn is maximum éénmaal verlengbaar. Het verstrijken van deze termijn heeft tot gevolg dat het voorafgaand visum wordt geacht ongunstig te zijn tot op het moment dat er alsnog een gunstig voorafgaand visum wordt gegeven door de financieel directeur.
  3.    Er is geen visum nodig voor:

       Verrichtingen waarvan het bedrag niet hoger is dan 8 500 euro exclusief btw. Om te bepalen of een verrichting uitgesloten is van voorafgaande visumverplichting houdt de financieel directeur rekening met de volledige looptijd van de voorgenomen verbintenis.
Voor verbintenissen van onbepaalde duur houdt de financieel directeur rekening met een forfaitaire looptijd van 10 jaar;

       Personeelsaanstellingen met een maximale duur van 1 jaar;

       Werkings- en investeringssubsidies die nominatief in het goedgekeurde budget werden opgenomen.

  1.    Bij afwezigheid kan de financieel directeur voor het verlenen van een visum een ander personeelslid aanstellen onder zijn verantwoordelijkheid.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

13. Goedkeuren overeenkomst met kerkfabriek St-Trudo en vzw Dekenaat Zuiderkempen in verband met herontwikkeling site Gildenhuis

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkraad is als openbaar bestuur verplicht om haar middelen zo in te zetten dat ze op een rendabele manier beheerd worden en daardoor zo mogelijk een exploitatie-toelage door het gemeentebestuur te voorkomen of ze zo laag mogelijk te houden.

Hiervoor dringt een herontwikkeling van de site van het Gildenhuis zich op, waarbij de kerkraad ook een aantal functies van algemeen belang wil voorzien in de programmatie: sociale en maatschappelijke functies, ontmoetingsfuncties …

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad, artikelen 40 en 41

        decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten artikel 52/1 §1: De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst. In afwijking van het eerste lid kan een gemeentebestuur niet verplicht worden bij te dragen in de investeringen in gebouwen van de eredienst die geen eigendom zijn van een publieke rechtspersoon

        decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten artikel 52/1 §2: de roerende en onroerende eigendommen en financiële beleggingen van de kerkfabriek, met uitzondering van de erkende gebouwen van de eredienst, vormen de reserves van de kerkfabriek en worden beheerd met het oog op het realiseren van een zo hoog mogelijk jaarlijks rendement (om de gemeentelijke dotatie zo laag mogelijk te houden, nvdr)

 

ARGUMENTATIE

De kerkraad Sint-Trudo en vzw Dekenaat Zuiderkempen wensen op korte termijn de site van het Gildenhuis te herontwikkelen. Ze willen deze programmatie grondig afstemmen met het gemeentebestuur van Meerhout en vragen om hierover een samenwerkingsakkoord op te maken waarbij de gemeente Meerhout bereid is de rol van projectregisseur op te nemen. Daarbij zal een overeenkomst opgesteld worden met haar dienstverlenende vereniging IOK (als in house–orgaan) voor de projectbegeleiding met als enige doelstelling om een bestek in de markt te plaatsen voor een gecombineerde overheidsopdracht: namelijk een studieopdracht binnen het gegeven van het bestaande masterplan; het uittekenen van een definitief ontwerp; de realisatie van het ontwerp en de opmaak van mogelijke verkoop- of huurovereenkomsten.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

De kosten van de projectbegeleiding zijn ten laste van de gemeente, maar worden verhaald op de kerkfabriek en vzw Dekenaat via facturatie door gemeente aan kerkfabriek en vzw Dekenaat. Hiervoor wordt volgende verdeelsleutel afgesproken: 1/3 van de kosten wordt gedragen door vzw Dekenaat en 2/3 van de kosten wordt gedragen door kerkfabriek. De kerkfabriek en vzw Dekenaat engageren zich om in geval van niet-gunning aan een promotor (in casu betekent dit ook de stopzetting van het project) alle kosten gemaakt tot op dat ogenblik ten laste te nemen.

 

Stemming op naam:

Met 9 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de principeovereenkomst met kerkfabriek Sint-Trudo en vzw Dekenaat Zuiderkempen Regio Geel in verband met de herontwikkeling van de site van het Gildenhuis, zoals omschreven in het document '20230626_GR_OvereenkomstGildenhuis', niet goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

14. Toetreden raamovereenkomst van het facilitair bedrijf 'Print Vlaanderen'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Om het bestellen van drukwerk aanzienlijk te vereenvoudigen, schreef het agentschap Facilitair Bedrijf in 2016 een omvangrijke overheidsopdracht uit. Het ging daarbij op zoek naar de beste partner om een raamovereenkomst voor het aanleveren van drukwerk met bijhorende online bestelportaal te sluiten. Na een intensieve tenderprocedure werd de opdracht op 1 maart 2021 gegund aan Artoos group voor een periode van 4 jaar.

 

Het Facilitair Bedrijf heeft een onderhandelingsprocedure met bekendmaking voor het aanleveren van drukwerk en bijhorende online bestelportaal gevoerd, met besteknummer 2016/HFB/OPMB/32759 en treedt hierbij op als aankoopcentrale voor onder meer de Vlaamse overheid en de lokale besturen. Als lokaal bestuur kunnen wij dus ook beroep doen op deze raamovereenkomst voor drukwerk.

 

De raamovereenkomst gaat in vanaf 1 maart 2021 en loopt tot 28 februari 2025.

 

Alle informatie kan worden teruggevonden via onderstaande link:

print.vlaanderen

 

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

 

ARGUMENTATIE

Team communicatie wenst toe te treden tot de aankoopcentrale van het Facilitair bedrijf. Na toetreding kan er worden afgenomen van de raamovereenkomst voor drukwerken, zoals bepaald in het bestek nummer 2016/HFB/OPMB/32759. Om onmiddellijk te kunnen genieten van alle voordelen van het raamcontract, lanceerde Artoos een centraal bestelpunt: print.vlaanderen.

Het is aangewezen dat lokaal bestuur Meerhout gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende reden:

        door toe te treden tot de aankoopcentrale Facilitair Bedrijf, kan lokaal bestuur Meerhout afnemen van de raamovereenkomsten voor drukwerken en zo betere aankoopvoorwaarden bekomen waaronder vaste prijzen, centraal onderhandeld door het agentschap Facilitair Bedrijf, wat een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren

        team communicatie dient zelf geen overheidsopdracht in de markt te plaatsen, wat ervoor zorgt dat er sneller kan overgegaan worden tot het uitvoeren van drukwerken

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De toetreding tot het Facilitair Bedrijf heeft geen financiële gevolgen voor lokaal bestuur Meerhout.

Er is geen visum vereist.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van het Facilitair bedrijf goed om af te kunnen nemen van de raamovereenkomsten voor het aanleveren van drukwerk met bijhorend online bestelportaal, zoals bepaald in het bestek nummer 2016/HFB/OPMB/32759.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

15. Goedkeuren wijzigingen politieverordening GAS5

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Lokale besturen krijgen sinds begin 2021 de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor beperkte snelheidsovertredingen in zones waar een snelheidsbeperking van 30 of 50 km per uur geldt.

De inkomsten van deze GAS 5-overtredingen zullen rechtstreeks geïnd worden door de gemeenten zelf.

De gemeenteraad heeft de politieverordening betreffende kleine snelheidsovertredingen (GAS 5) goedgekeurd op 26 september 2022 en sinds de inwerkingtreding worden kleine snelheidsovertredingen binnen een zone 30 of 50 bestraft via GAS.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Nieuwe Gemeentewet

        Gecoördineerde Wet betreffende de politie over het wegverkeer

        wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

Een hersteldecreet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 21 april 2023 en volgende wijzigingen werden aangenomen:

HOOFDSTUK 2. — Wijzigingen van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968

Art. 2. In artikel 29quater, § 4, van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, ingevoegd bij het decreet van 9 oktober 2020, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in het eerste lid worden de woorden “Het proces-verbaal” vervangen door de woorden “Een afschrift van het

proces-verbaal”;

2° het tweede lid wordt vervangen door wat volgt:

“Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het afschrift van het proces-verbaal heeft ontvangen conform het eerste lid, bezorgt hij een afschrift daarvan, samen met de vermelding van het bedrag van deadministratieve geldboete, aan de overtreder. Als de overtreder geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, mag het afschrift van het proces-verbaal vervangen worden door de informatiebrief, vermeld in artikel 5 van richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.”;

3° in het vierde en zesde lid worden de woorden “dertig dagen” vervangen door de woorden “negentig dagen”.

Deze wijzigingen treden in werking op 01/05/2023.

 

Artikel 2 van de politieverordening betreffende kleine snelheidsovertredingen stelt dat het lokaal bestuur gebonden is aan de voorwaarden en procedure, zoals bepaald in het artikel 29 quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Dit betekent dat ook de politieverordening betreffende kleine snelheidsovertredingen (GAS 5) moet aangepast worden conform deze wettelijke bepalingen.

De termijn van antwoorden op het verweer in artikel 8 wordt gewijzigd van 30 naar 90 dagen.

 

Artikel 8 wordt gewijzigd als volgt :

 

Art. 8. De sanctionerend ambtenaar dient binnen de 90 dagen na de dag van ontvangst van het schriftelijk verweer een beslissing te nemen omtrent de ontvankelijkheid en gegrondheid van het verweer en dient deze beslissing ter kennis te geven van de overtreder binnen diezelfde termijn.

Het verweer wordt als gegrond beschouwd wanneer de sanctionerend ambtenaar niet binnen de 90 dagen na de dag van ontvangst van het verweer, de verweermiddelen van de overtreder onontvankelijk of ongegrond verklaart.

Als de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen 90 dagen met de vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. De administratieve geldboete wordt betaald binnen de 30 dagen na kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar.

Als de sanctionerend ambtenaar binnen 90 dagen na de dag waarop hij de verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of niet ongegrond verklaart, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen goed.

Artikel 2

Deze wijzigingen treden -met terugwerkende kracht- in werking op 1 mei 2023.

Artikel 3

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in de artikelen 285 t.e.m. 288 decreet lokaal bestuur.

Artikel 4

Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze verordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen 48 uren en aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Turnhout, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Turnhout en van de politierechtbank Turnhout.

Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraten.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

16. Goedkeuren oprichting interlokale vereniging gemeenschapswachten Geel Meerhout en aanduiden vertegenwoordiger beheerscomité

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In 2022 werd beslist tot een samenwerking tussen de stad Geel en de gemeente Meerhout betreffende de werking van de gemeenschapswachten. Hiervoor werd al een bijkomende aanwerving gerealiseerd. De samenwerking moet nu worden geformaliseerd in een overeenkomst.

Hiervoor wordt geopteerd voor een interlokale vereniging met als naam Interlokale Vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout, hierna 'ILV GGM' genoemd.

 

ARGUMENTATIE

1. De gemeenschapswachten hebben een uitgebreid takenpakket. De gemeente Meerhout heeft hiervan volgende prioriteiten vastgelegd voor wat betreft de samenwerking:

Bestrijding sluikstort:

        controle sluikstort

        ophalen klein sluikstort

        opmaak actieplannen hotspots

        inzet mobiel-vaste camera/dummy

        analyse beelden

        opmaken bestuurlijke verslagen

        opmaak vuilnisbakkenplan plus analyse

        doorgeven meldingen i.v.m. netheid in de straat.

 

Veilige/vlotte doorgang openbaar domein:

        controle op hinderlijke beplanting zoals overhangende takken, hagen,…

        vragen vanuit samenwerkende diensten beantwoorden door plaatsbezoeken: controle op tijdelijke overlastfenomenen waarbij de veiligheid in gedrang is

        opmaken bestuurlijke verslagen.

 

Dieren:

        controle dieren: loslopende honden, controle op hondenpoep,...

        opmaken bestuurlijke verslagen.

 

Algemeen toezicht openbaar domein (permanent).

Doorgeven meldingen i.v.m. straatinfrastructuur.

Doorgeven meldingen i.v.m. processierupsen, wespennesten, rattenplagen, zwerfkatten,…

 

Organiseren van preventief toezicht

        toezicht wekelijkse markt, kerkhoven en manifestaties (op vraag)

        sportcentrum (permanent).

 

Doorgeven vaststelling foutparkeren aan politie.

 

Begeleiding scholen, gemeentelijke activiteiten en gemachtigd opzicht (op vraag).

 

2. De bijdrage van de gemeente Meerhout gebeurt op basis van een verdeelsleutel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per gewerkt uur is de kostprijs voor de inzet van:

        1 gemeenschapswacht: 52,89 euro.

Deze prijs omvat de personeelskosten, de coördinatie, opleiding en uitrusting.

De personeelskosten volgen de loonindexering.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per gewerkt uur is de kostprijs voor de inzet van:

        1 gemeenschapswacht: 52,89 euro.

Deze prijs omvat de personeelskosten, de coördinatie, opleiding en uitrusting. De personeelskosten volgen de loonindexering.

 

Tussenkomst

Vooruit stelt Cris Rutten voor als vertegenwoordiger voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout.

 

CD stelt Nele Geudens voor als vertegenwoordiger voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 4

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de oprichting van de interlokale vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout (ILV GGM) goed.

Artikel 2

Keurt het huishoudelijk reglement Bureau GGM goed.

Artikel 3

Gaat over tot geheime stemming van de vertegenwoordiger voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout. 20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven. Nele Geudens, burgemeester, bekomt 10 stemmen voor, Cris Rutten, gemeenteraadslid, bekomt 7 stemmen voor, Rony Schuer, gemeenteraadslid, bekomt 2 stemmen voor, Fons Hannes, gemeenteraadslid, bekomt 1 stem voor.

 

Duidt Nele Geudens, burgemeester, aan als vertegenwoordiger namens de gemeente voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Gemeenschapswachten Geel Meerhout (GGM) voor de duur van de huidige legislatuur.

Artikel 4

Neemt er kennis van dat ILV GGM van start gaat op 1 juli 2023.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

17. Goedkeuren reglement cameratoezicht

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Cameratoezicht kan een heel nuttig hulpmiddel vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak ervan en het kader van gerichte handhaving. Tevens is het een nuttig hulpmiddel voor gerichte en efficiënte politie-inzet. Voor het mogen gebruiken van (tijdelijke) vaste bewakingscamera’s op een niet-besloten plaats dient de gemeenteraad daartoe advies te verlenen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        gemeentedecreet van 15 juli 2005 (decreet lokaal bestuur met ingang van 1 januari 2019)

        wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, art. 5, § 2 (vaste bewakingscamera) art. 5, § 2/1 (tijdelijke vaste bewakingscamera)

        wet op het politieambt van 5 augustus 1992 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s door politiediensten, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, art. 25, zichtbaar gebruik van camera's

        Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden

        verord. (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot 'AVG'

        koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten (aanmelding bestaande en nieuwe bewakingscamera’s via www.aangiftecamera.be)

        koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt indien plaatsing van camera’s onder (gezamenlijke) verantwoordelijkheid gemeente en politie – gegevens van gemeenten en logo van politie)

        wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens; de bestaande wetten, koninklijke besluiten en elke andere reglementering die verwijzen naar de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, worden geacht te verwijzen naar deze nieuwe wet van 30 juli 2018

        koninklijk besluit van 22 mei 2019 tot vaststelling van de wijze waarop het gebruik van vaste en tijdelijk vaste camera's door de politiediensten wordt aangegeven (indien plaatsing van camera’s onder (gezamenlijke) verantwoordelijkheid politie)

        voorbereidend dossier van de verwerkingsverantwoordelijke van datum, opgesteld conform de bepalingen van de Ministeriële Omzendbrief betreffende de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, art. 2.1 (deze omzendbrief wordt niet opgeheven na de wetswijzigingen van 2018); bij dit voorbereidend dossier wordt tevens een gegevensbeschermingseffectbeoordeling gevoegd (in uitvoering van art. 35.3.c AVG).

        positief advies van de korpschef van de lokale politiezone Geel-Laakdal-Meerhout van 12 december 2022.

 

ARGUMENTATIE

Cameratoezicht kan een nuttig hulpmiddel vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak ervan en in het kader van gerichte handhaving.

Cameratoezicht is een nuttig hulpmiddel voor de gerichte en efficiënte politie-inzet.

De invoering van (tijdelijke) vaste bewakingscamera’s op een niet-besloten plaats moet voor advies voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad moet daarbij de korpschef van lokale politie raadplegen teneinde een veiligheidsadvies te verkrijge.

Er dient rekening te worden gehouden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op de openbare weg.

De nodige waarschuwingen moeten worden aangebracht opdat de burger geïnformeerd is over het cameratoezicht op de plaatsen die hij betreedt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming over artikel 1

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming over artikel 2

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming over artikel 3

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming over artikel 4

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van (tijdelijke) vaste bewakingscamera’s op niet-besloten plaatsen.

Artikel 2

Keurt het bijgevoegde reglement cameratoezicht goed.

Artikel 3

Keurt goed dat dit advies ter kennis wordt gebracht aan de verwerkingsverantwoordelijke die instaat voor de aanmelding van de bewakingscamera’s bij de politiediensten en, daar waar wettelijk benodigd, de plaatsing van de bij wet vereiste pictogrammen en het bij wet voorziene register van de beeldverwerkingsactiviteiten.

Artikel 4

Neemt er kennis van dat dit besluit bekend wordt gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Punt bijlagen/links Camerareglement - raad juni 2023.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

18. Verlenen toestemming voor het gebruik van bodycams door de politiezone 5366 Geel Laakdal Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De politiezone 5366 Geel Laakdal Meerhout wil 28 bodycams aankopen in de zeer nabije toekomst.

Een bodycam wordt beschouwd als een mobiele camera, namelijk een camera die verplaatst wordt tijdens het gebruik ervan.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikels 25/1 tot en met 25/08 van de wet op het politieambt (WPA) oor wat betreft het gebruik van camera’s op zichtbare wijze

        artikel 25/4 van de wet op het politieambt: principiële goedkeuring door de gemeenteraad is vereist. In geval van een meergemeentezone dient de goedkeuring aan elk van de gemeenteraden gevraagd te worden.

        wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens. De politiezone dient een impact- en risicoanalyse uit te voeren op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau, met name wat de categorieën van verwerkte persoonsgegevens betreft, op het vlak van de proportionaliteit van de aangewende middelen, de te bereiken doelstellingen en de bewaartermijn van de gegevens.

 

ARGUMENTATIE

Art 25/2 § 2 van de wet op het politieambt bepaalt dat een mobiele camera als zichtbaar wordt beschouwd als er een mondelinge waarschuwing, uitgaande van de leden van het operationeel kader van de politiediensten, aan vasthangt.

 

Rekening houdend met de gebruikte terminologie in de wet op het politieambt wordt de toestemming gevraagd voor het gebruik van deze camera’s op:

        niet-besloten plaatsen (openbare weg)

        besloten plaatsen die door politie worden beheerst (vb politiebureau)

        voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen (vb. café́, winkelcomplex)

        publiek niet toegankelijke besloten plaatsen (vb. woning)

 

Gezien de bodycams gebruikt zullen worden door alle politieambtenaren van de politiezone, is het gebied waarvoor de toestemming wordt gevraagd het hele grondgebied van de politiezone.

Er kan enkel gefilmd worden tijdens de totale duur van het politionele optreden. De volgende doelstellingen voor het gebruik van de bodycams worden vooropgesteld:

        Het voorkomen, vaststellen en opsporen van misdrijven

        Het voorkomen, vaststellen en opsporen van overlast

        Het handhaven en het herstellen van de openbare orde in het kader van genegotieerd beheer van de publieke ruimtes

        Het beter beschermen van de medewerkers volgens het principe van de-escalatie

 

Ander politionele doeleinden zijn ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld bewijsmateriaal verzamelen of opleidingsdoeleinden.

De bodycams kunnen uitsluitend worden geactiveerd bij opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie met oog op de doelstellingen hiervoor geformuleerd.

 

De opnames worden opgenomen op een beveiligde interne opslag op de bodycam en worden bij het terugplaatsen in het dockingstation automatisch overgezet op een beveiligde server. Daar worden de beelden maximaal 12 maanden bewaard.

 

Van alle activiteiten op de server van de bodycam worden loggings bijgehouden. Er wordt dus gelogd wie, wanneer, welke opnames raadpleegt of verwerkt (export). De politiezone heeft met het oog op deze aanvraag een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau uitgevoerd zoals voorzien in de wet op het politieambt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad geeft de principiële toestemming voor het gebruik van bodycams door de politiezone 5366 Geel Laakdal Meerhout op het gehele grondgebied en dit zowel op niet-besloten plaatsen, op voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen en niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen en dit binnen de grenzen van het wettelijk kader met de finaliteit dat het telkens opdrachten van gerechtelijke en bestuurlijke politie betreffen.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

19. Goedkeuren jaarrekening Stuifzand 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Tijdens de gemeenteraad van 22 september 2008 werd de intentieverklaring van de projectvereniging k.ERF goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraad van 16 december 2013 werden de gewijzigde statuten tijdens de projectvereniging k.ERF goed gekeurd.

Tijdens de gemeenteraad van 19 december 2016 werden de gewijzigde statuten van de projectvereniging, de oprichting van een intergemeentelijk onroerend erfgoeddienst (IOED) en de naamsverandering in Cultuurnetwerk Kempen (CNEK) goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraad van 2 september 2019 werden de gewijzigde statuten en het deelnameregister van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen, goedgekeurd.

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 10 mei 2021 werd de naamswijziging van CNEK en k.ERF in Stuifzand goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraad van 14 maart 2022 werden de gewijzigde statuten van Stuifzand goedgekeurd.

 

Stuifzand stuurde op 26 mei 2023 een e-mail voor de goedkeuring van de jaarrekening, de jaarverslagen cultureel erfgoed, IOED en bovenlokale cultuur en het verslag van de bedrijfsrevisor voor het werkjaar 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        gemeenteraadsbeslissing van 22 september 2008: goedkeuring van de intentieverklaring van de projectvereniging k.ERF

        decreet onroerend erfgoed van 12 juli 2013

        gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2013: goedkeuring van de statuten van de projectvereniging k.ERF

        gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2016: goedkeuring van de gewijzigde statuten van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen - goedkeuring IOED

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3- titel 3: de intergemeentelijke samenwerking

        cultureel-erfgoeddecreet voor de ondersteuning van cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen van 24 februari 2017

        bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018

        gemeenteraadsbeslissing van 2 september 2019: goedkeuring van de gewijzigde statuten en het deelnameregister van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen

        besluit uit het college van burgemeester en schepenen van 10 mei 2021: goedkeuring naamswijziging Cultuurnetwerk Kempen in Stuifzand

        gemeenteraadsbeslissing van 14 maart 2022: goedkeuring van de gewijzigde statuten van Stuifzand

 

ARGUMENTATIE

De projectvereniging Stuifzand is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie en de stad Geel.

 

Binnen Stuifzand wordt er samengewerkt rond cultureel erfgoed (k.ERF), onroerend erfgoed (IOED k.ERF) en bovenlokaal cultuurbeleid. Stuifzand ondersteunt de gemeenten in hun ambities, noden en activiteiten op het vlak van cultuur, onroerend en cultureel erfgoed en bibliotheken.

 

In de statuten van de projectvereniging werd opgenomen dat de jaarrekening samen met het verslag van de bedrijfsrevisor en het activiteitenverslag aan de gemeenteraad dient te worden voorgelegd ter goedkeuring. De documenten voor het werkjaar 2022 werden opgemaakt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de jaarrekening, het verslag van de bedrijfsrevisor en de jaarverslagen IOED, cultureel erfgoed en bovenlokale cultuur van het werkjaar 2022 van de intergemeentelijke projectvereniging Stuifzand goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

20. Opstarten gemeentelijke dienstverlening voor het bestrijden van bruine en zwarte ratten

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het lokaal bestuur bestrijdt al jarenlang zwarte en bruine ratten op openbaar domein die overlast veroorzaken voor burgers. Dit omvat alle openbare wegen, gemeentegrachten, Pidpagrachten en onbevaarbare waterlopen van tweede categorie. Uitzonderingen zijn plaatsen waar de bestrijding een bevoegdheid is van de afdeling Operationeel Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) (bevaarbare waterlopen en geklasseerde waterlopen van eerste categorie) of het Agentschap Wegen en Verkeer (gewestwegen). Overlast door ratten op deze locaties wordt door team groen en milieu gemeld aan de bevoegde instantie.

 

Het lokaal bestuur bestrijdt zwarte en bruine ratten op openbaar domein in eigen beheer. In het verleden gebeurde dit door een medewerker van de buitendienst die intussen gepensioneerd is. Deze medewerker werd nog niet vervangen. De rattenbestrijding wordt momenteel uitgevoerd door een vakman prio-wegen, bovenop zijn reguliere takenpakket.

 

In het verleden stelde het lokaal bestuur gratis rattenvergif, meer bepaald het anticoagulans Sorkil graan met actief bestanddeel 0,005 % difenacoum, ter beschikking aan de inwoners voor de bestrijding van ratten op private eigendommen. Het college van burgemeester en schepenen besliste op 3 april 2018 om geen rattenvergif meer aan te bieden aan inwoners om de volgende redenen:

        Door een strengere regelgeving mogen sinds 1 maart 2018 geen anticoagulantia met een concentratie werkzame stof vanaf 0,003 % meer door particulieren worden gebruikt, enkel nog door professionelen.

        Het gratis verdelen van chemische bestrijdingsmiddelen aan inwoners past niet binnen het beleid van de overheden in Vlaanderen om dergelijke middelen zo weinig mogelijk te gebruiken. Er zijn meer duurzame, milieu- en diervriendelijke oplossingen beschikbaar, bijvoorbeeld klemmen.

        Het gratis verdelen van rodenticiden kan aanzien worden als een verstoring van de reguliere handel in deze sector.

 

Ratten nestelen zich op openbaar domein en privéterrein. Inwoners contacteren het lokaal bestuur met de vraag hoe ze ratten kunnen bestrijden. Het college van burgemeester en schepenen besliste om alternatieven te onderzoeken om particulieren bij te staan in de preventie of de bestrijding van ratten op privéterrein.

 

De Vlaamse overheid maakte in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aanbevelingen op voor steden en gemeenten met betrekking tot rattenbestrijding.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur: een wijziging in beleid van de gemeente moet voorwerp uitmaken van een gemeenteraadsbeslissing

        artikel 135 van de Nieuwe gemeentewet: de gemeente moet passende maatregelen treffen om plagen te voorkomen en moet de nodige hulp verstrekken om ze te doen ophouden

 

ARGUMENTATIE

Ratten gedijen goed in de buurt van mensen. Daardoor zorgen ze vaak voor overlast. Het beheer van ratten is belangrijk op plaatsen waar er overlast is.

Ratten zijn zo algemeen aanwezig in onze omgeving dat soortgenoten al snel hun plaats innemen als ze enkel worden bestreden. Een geïntegreerde aanpak waarbij de focus ligt op preventieve maatregelen is duurzamer, diervriendelijker en op lange termijn efficiënter en goedkoper dan bestrijden zonder de bron aan te pakken.

Een efficiënt beheer van ratten is maatwerk en vereist de nodige kennis en expertise. Burgers hebben hierbij nood aan ondersteuning. Een lokaal bestuur kan inwoners hierin op verschillende manieren ondersteunen.

Nog enkele Vlaamse gemeenten bieden hun inwoners rattenvergif aan. De Vlaamse overheid raadt dit af. De meest gebruikte rodenticiden zijn niet diervriendelijk en hebben nadelige effecten voor mens en milieu. Bij het opnemen van de traditionelere rodenticiden (anticoagulantia) overlijden de ratten na een lijdensweg van enkele dagen aan bloedarmoede, orgaanfalen of een opeenstapeling van inwendige bloedingen. Anticoagulantia blijven lang aanwezig in het lichaam waardoor er kans is op doorvergiftiging van predatoren. Daarnaast is er ook resistentie aanwezig tegen anticoagulantia bij ratten in Vlaanderen. Rattenvergif ter beschikking stellen aan inwoners normaliseert het gebruik van vergif als een standaard bestrijdingsmiddel.

Enkele Vlaamse gemeenten bieden klemmen aan in bruikleen of tegen een lage prijs. Geschikte klemmen zijn diervriendelijker en hebben minder impact op het milieu dan vergif. Maar het aanbieden ervan aan inwoners kan aanzien worden als een verstoring van de reguliere handel in deze sector.

Reeds verschillende Vlaamse gemeenten bieden hun inwoners de diensten aan van een professionele rattenbestrijder die aan huis komt. Inwoners worden zo maximaal ondersteund bij het beheer van ratten. Men zet hierbij sterk in op preventie en niet enkel op bestrijding. De bestrijder kan ter plaatse gaan om samen met de burger te bekijken wat de ratten aantrekt. De rattenvanger kan de burger adviseren omtrent preventie en de meest geschikte bestrijdingsmethode, afgestemd op de persoonlijke situatie van de burger. Dergelijk advies maakt dat de burger concreet aan de slag kan om preventieve maatregelen te nemen en dus de bron aan te pakken. Daarnaast kan de bestrijder, na akkoord van de burger, bestrijding opstarten als dit nodig blijkt.

 

Omwille van voorgaande redenen stellen team groen en milieu en team openbare werken voor om een dienstverlening omtrent rattenbestrijding op te starten zodat burgers beroep kunnen doen op een professionele bestrijder voor het beheer van ratten op privéterrein op het grondgebied van Meerhout. De huidige bezetting van de buitendienst laat niet toe om deze dienstverlening in eigen beheer aan te bieden aan inwoners. Team groen en milieu en team openbare werken stellen voor om het beheer van zwarte en bruine ratten op openbaar domein en privéterrein uit te besteden aan een professionele bestrijdingsfirma door middel van een overheidsopdracht. Administratieve opvolging en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de interventies liggen dan ook bij de opdrachtnemer. De effectieve startdatum is afhankelijk van het verloop van deze overheidsopdracht.

 

Om de kosten voor de gemeente beheersbaar te houden zal het aantal interventies op privéterrein, waarvan de gemeente de kosten ten laste neemt, beperkt worden tot een maximum van 3 interventies per locatie per lopend jaar.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Aangezien de bestrijding van zwarte en bruine ratten op openbaar domein momenteel in eigen beheer wordt uitgevoerd zijn hiervoor financiële middelen ter beschikking. De uitbesteding (beheer zowel op openbaar als privaat domein met een beperking op het aantal interventies dat de gemeente ten laste neemt) wordt op 28 000 euro exclusief btw per jaar geraamd. Als de ingediende offertes de vooropgestelde raming van 28 000 euro exclusief btw per jaar overschrijden, wordt de opdracht niet gegund en blijft de huidige werkwijze voorlopig behouden.

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 1

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 2

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 3

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 4

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beslist om een dienstverlening omtrent rattenbestrijding op te starten zodat burgers beroep kunnen doen op een professionele bestrijder voor het beheer van ratten op privéterrein. Dit omvat alle private eigendommen van particulieren en ondernemingen.

Artikel 2

Beslist om het beheer van zwarte en bruine ratten op openbaar domein en privéterrein uit te besteden aan een professionele bestrijdingsfirma door middel van een overheidsopdracht.

Artikel 3

Beslist om het aantal interventies op privéterrein, waarvan de gemeente de kosten ten laste neemt, te beperken tot maximum 3 interventies per locatie per lopend jaar.

Artikel 4

Beslist om de huidige werkwijze voorlopig aan te houden als de ingediende offertes de vooropgestelde raming van 28 000 euro exclusief btw per jaar overschrijden.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

21. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Krijthoek

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 24 november 2010 werd de verkavelingsaanvraag ontvangen die ingediend werd door

Geert Sprengers betreft het verkavelen van een perceel, gelegen te Krijthoek, kadastraal gekend als Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B, nrs. 1647R en 1648F2 om te verdelen in 1 bebouwd lot dat uit de verkaveling gesloten wordt, één te bebouwen lot en één lot af te staan aan de gemeente.

 

In de verkavelingsvergunning verleend op 18 april 2011 is opgenomen dat het Lot 3, zoals aangeduid op het verkavelingsplan van 8 december 2010, gratis afgestaan moet worden aan het gemeentebestuur. Op 28 februari 2011 aanvaardde de gemeenteraad het wegtracé. Het lot 3 is momenteel kadastraal gekend als Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B nr. 1647A2.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door notaris Van Ermengem.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De voornoemde ontwerpakte ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 613010/0050-00 Erelonen en Honoraria vrije beroepen

Jaar: 2023

Bedrag: +/- 1 500 euro

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met betrekking tot een kosteloze grondafstand voor

een perceel gelegen te Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B nr. 1647A2 goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

22. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 327 over 'besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2023 - tuinstratenproject - bevoegdheid'

 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

23. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

27. Vooruit vraagt het stopzetten met communiceren naar de bevolking over niet bestaande en niet goedgekeurde beleidsmaatregelen.

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de gemeenteraad van 24 april verwees schepen van mobiliteit Roger Verheyen tijdens een antwoord op een mondelinge vraag naar het snelheidsplan van de gemeente Meerhout. Ook in Meerhout magazine editie 51 en 52 is er sprake van nieuwe snelheidsregimes. Gezien er over een snelheidsplan geen bijkomende informatie verstrekt was aan de leden van de gemeenteraad, werd er op 25 april bij het secretariaat van de gemeente geïnformeerd naar het in de gemeenteraad vernoemde snelheidsplan. Op 10 mei kregen we het bericht dat: “er een nieuwe visie op een snelheidszonering is: Het betreft een snelheidsplan conform de volgende basisprincipes (uiteraard mits uitzonderingen omwille van de plaatsgesteldheid):

- 30 km/u binnen de bebouwde kom

- 50 km/u buiten de bebouwde kom voor wegen zonder fietspaden

- 70 km/u buiten de bebouwde kom voor wegen met fietspaden (mogelijk niet voor dubbel-richtingsfietspaden met veel conflictpunten)” 

 

De administratie wenst te benadrukken dat: “het een ontwerp betreft dat in werkgroepen werd uitgewerkt dat nog geen enkele goedkeuring kreeg, niet door een managementteam, niet door het college, laat staan door de gemeenteraad die hiervoor bevoegd is. Het is dan ook geenszins uit te sluiten dat door vernoemde beslissingsorganen alsnog wijzigen worden aangebracht. Bovendien kan het plan niet los worden gezien van belendende maatregelen om de handhaving te verzekeren. Deze maatregelen zijn nog niet uitgewerkt en dus kan ook dit nog leiden tot aanpassingen in het plan.”

 

Ongebruikelijk en ongezien dat zowel in de gemeenteraad van 24 april als in 2 edities van het gemeentelijk infoblad melding gemaakt wordt van een plan waar nog meerdere wijzigingen kunnen aangebracht worden en dat nog geen enkele goedkeuring kreeg op datum van navraag. Moeten we dit interpreteren als onkunde of als populisme (zoveel mogelijk likes op de sociale media’s) of nog erger als verkiezingspropaganda van de meerderheid? Onze fractie vindt in elk geval deze manier van werken politiek moreel verwerpelijk en een grove minachting van de gemeenteraadsleden door de meerderheid. Het geeft bovendien geen blijk van goed beleid.

 

Voorstel tot beslissing:

 

Graag stemming per artikel:

 

Art 1: Het CBS antwoordt op onderstaande vragen. Het antwoord wordt genotuleerd.

 

Is de meerderheid in de toekomst nog van plan

  1. om te communiceren naar de bevolking over niet bestaande en niet goedgekeurde beleidsmaatregelen;
  2. om niet bestaande en niet goedgekeurde plannen te gebruiken als argument in de gemeenteraad om een discussie te beslechten?

 

Art 2: Aangezien het CBS in een antwoord op een mondelinge vraag reeds verwees in de gemeenteraad van 24 april naar een snelheidsplan van de gemeente Meerhout en ook in Meerhout magazine editie 51 en 52 sprake is van nieuwe snelheidsregimes, geeft de schepen van verkeer tekst en uitleg aan de raadsleden over de zienswijze van het CBS van het onbestaande snelheidsplan.

Art 3: De meerderheid brengt in de toekomst een voorstel tot beslissing van beleidsmaatregelen of plannen waar de gemeenteraad over bevoegd eerst naar de gemeenteraad, i.p.v. de bevolking eerst te informeren over niet bestaande en niet goedgekeurde beleidsbeslissingen die nog alle kanten uitkunnen.

 

Met algemeenheid van stemmen

stemming over artikel 1

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming over artikel 2

 

Stemming op naam:

Stemming over artikel 3

Met 8 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 10 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Het bestuur antwoordt op de vragen van gemeenteraadslid Luc Lievens en neemt deze op in de notulen:

1. Is de meerderheid in de toekomst nog van plan om te communiceren naar de bevolking over niet bestaande en niet goedgekeurde beleidsmaatregelen;

Antwoord:

Enkele jaren geleden hebben we in Meerhout een participatietraject gedaan over mobiliteit waar verschillende pijlers uitgekomen zijn. In het begin van de legislatuur werd in het meerjarenplan opgenomen om een nieuw mobiliteitsplan te schrijven. Dit ging de eerste jaren heel moeilijk omdat dit heel complex is. Daarom hebben we recent beslist om dit op te splitsen in verschillende onderdelen, waarvan onder andere snelheid één item is. We hebben ons hierbij laten begeleiden door IOK, maar we hebben ook gekeken naar andere expertises, bijvoorbeeld het Forum Verkeersveiligheid die 30 kilometer per uur adviseert in de bebouwde kom.

 

Hierover niet communiceren zou slecht bestuur zijn. Het is het college dat uitvoert wat er in het meerjarenplan staat. Wij moeten daar voorbereidingen in treffen en daar niet over communiceren lijkt ons slecht bestuur.

 

2. Is de meerderheid in de toekomst nog van plan om niet bestaande en niet goedgekeurde plannen te gebruiken als argument in de gemeenteraad om een discussie te beslechten?

Antwoord:

Voor ons is het geen geheim dat we hieraan aan het werken zijn. Als we daar niet over zouden spreken, dan zou het nadien lijken alsof we iets achtergehouden hebben. Het is niet zo dat werken van deze aard, die veel tijd, expertise en overleg met zich meebrengen, zomaar uit de lucht komen vallen. Wij hebben inderdaad gekozen voor de transparantie.

 

Artikel 2

De schepen van mobiliteit geeft uitleg aan de raadsleden over de zienswijze van het college van burgemeester en schepenen over het toekomstige snelheidsplan.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat niet in op artikel 3 zoals geformuleerd in het voorstel van raadslid Luc Lievens.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 juni 2023

 

24. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

Het bestuur antwoordt op volgende vraag van raadslid Fons Hannes in verband met het invoeren van verplichte gemeenschapsdienst:

Heeft Meerhout een aantal werkvloeren doorgegeven heeft waar men langdurig werklozen verplichte gemeenschapsdienst kan laten doen, en indien dat het geval is, welke dat dan zijn?

Antwoord:

Na de goedkeuring van het project op de gemeenteraad van 24 april met algemeenheid van stemmen, hebben we ons ingeschreven voor zes plaatsen. De aanvraag is ondertussen goedgekeurd en de werkplaatsen zijn:

        De bibliotheek: logistieke ondersteuning (verwerken van materiaal en klaarleggen van reservaties)

        WZC De Berk: de wasserij en de keuken

        De buitenschoolse kinderopvang: logistieke ondersteuning van kinderbegeleiders en ondersteuning bij kleine zorgtaken die door kinderbegeleiders uitgevoerd worden

 

 

 

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 23.24 uur, om over te gaan tot de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na het aflopen van de raad voor maatschappelijk welzijn kan de zitting van de gemeenteraad niet hervat worden om het quorum niet meer wordt bereikt omdat de Vooruit-fractie en de Vlaams Belang-fractie de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn verlieten, en tevens onafhankelijke raadsleden Rony Schuer en Heidi Suls niet meer aanwezig zijn.

Publicatiedatum: 27/09/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.