Notulen Gemeenteraad op maandag 24 april 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Jo Laenen, raadslid

 

Flor Boven, algemeen directeur verlaat de zitting vanaf punt 6.

Jan Melis, neemt de functie van waarnemend algemeen directeur terug op vanaf punt 6.

Flor Boven, algemeen directeur vervoegt de zitting vanaf punt 7.

Jan Melis, neemt de functie van schepen terug op vanaf punt 7.

Brigitte Peremans, schepen verlaat de zitting vanaf punt 12.

Brigitte Peremans, schepen vervoegt de zitting vanaf punt 14.

 

Voor agendapunt 12 en 13 geldt een tweede oproeping:

Artikel 26 uit het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

'De gemeenteraad kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

 

In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.

 

In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.'

Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

1. Goedkeuren notulen 27 maart 2023

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 27 maart 2023 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 maart 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

2. Engageren tot actieve deelname en aanduiden vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de brief van 27 maart 2023 informeren Rurant en de provincie Antwerpen de lokale besturen over de nieuwe LEADER-programmaperiode die momenteel in een opstartfase zit en zal duren tot 2028.

LEADER is een Europees plattelandssubsidieprogramma, waarbij van onderuit een strategie wordt opgemaakt voor een afgebakend plattelandsgebied (de Lokale Ontwikkelingsstrategie of LOS). Deze strategie wordt samen met de inwoners van het gebied in het voorjaar van 2023 vorm gegeven via een participatieproces en zal het subsidiekader vormen dat bepaalt welke projecten vanuit LEADER gefinancierd kunnen worden. Vlaanderen bakende voor de nieuwe LEADER-programmaperiode drie grote thema’s af waar rond gewerkt kan worden: leefbare en levendige dorpen, landschapskwaliteit en biodiversiteit en landbouw, korte keten en biomassa.

 

Gemeente Meerhout maakt deel uit van het nieuwe LEADER-gebied Kempen Zuid. Het bestaande gebied uit de voorbije programmaperiode is aangevuld met enkele deelgemeenten van Herentals, Heist-op-den-Berg, Westerlo en Hulshout. Vanaf begin 2024 zal er elk jaar ongeveer 475 000 euro aan LEADER-subsidies beschikbaar zijn om aan projectwerking in het gebied te doen. In afwachting van de goedkeuring van de Lokale Ontwikkelingsstrategie door de Vlaamse Overheid (voorzien najaar 2023) bereiden wij momenteel de installatie van de Lokale Actie Groep (LAG) voor. Dit bestuursorgaan van het LEADER-gebied zal een publiek-privaat partnerschap vormen en bestaat uit vertegenwoordigers uit het gebied. Naast de lokale overheden maken ook het middenveld, plattelandsactoren, ondernemers en burgers deel uit van deze groep. Lokale besturen kunnen voor hun kandidatuur in de LAG zowel opteren voor een bestuurlijke als een ambtelijke invulling.

 

Leader Kempen Zuid opteert ervoor om te werken met een compacte Lokale Actie Groep om op een efficiënte manier aan gebiedsontwikkeling te doen. Aangezien er 15 gemeenten deel uitmaken van het LEADER-gebied en er rekening moet worden gehouden met een minimum 50/50 privaat-publieke vertegenwoordiging, wordt voorgesteld om te werken met een beurtrolsysteem waarbij telkens 2 gemeenten een duo-rol afspreken (effectief lid en plaatsvervanger). Hiervoor zal op een later moment een voorstel aan de gemeentebesturen worden voorgelegd en dit kan uiteraard in overleg verder uitgewerkt worden.

Er wordt aan de gemeentebesturen binnen de LEADER-gebieden geen financieel engagement gevraagd, maar het wordt aanbevolen om een actieve rol op te nemen in de Lokale Actie Groep en zodoende in het uitvoeringstraject mee aan het roer te zitten en gebiedsgericht samen te werken.

 

De installatievergadering van de Lokale Actie Groep zal op 11 mei 2023 plaatsvinden.

 

Wanneer Leader Kempen Zuid wordt goedgekeurd door de Vlaamse overheid (najaar 2023) zal er een formele samenwerkingsovereenkomst tussen alle deelnemende organisaties worden opgemaakt.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

 

ARGUMENTATIE

Leader provincie Antwerpen en Rurant verzoeken om ondertekening van de engagementsverklaring tot actieve deelname aan Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid en aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Lokale Actie Groep.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Stemming artikel 1

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Engageert zich om actief deel te nemen aan de Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid en geeft het gemeentebestuur opdracht om deze engagementsverklaring te ondertekenen.

Artikel 2

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden vertegenwoordiger Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Jan Melis, schepen, bekomt 11 stemmen voor, Mannu Dox, gemeenteraadslid, bekomt 4 stemmen voor, er is 1 blanco stembrief en er zijn 4 ongeldige stembrieven.

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden plaatsvervangend vertegenwoordiger Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Jos Tordoor, voorzitter gemeenteraad, bekomt 11 stemmen voor, Mannu Dox, gemeenteraadslid, bekomt 4 stemmen voor, er is 1 blanco stembrief en er zijn 4 ongeldige stembrieven.

Duidt Jan Melis, schepen, aan als vertegenwoordiger en Jos Tordoor, voorzitter gemeenteraad, aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de Lokale Actie Groep (LAG) Leader Kempen Zuid.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

3. Afsluiten samenwerkingsovereenkomst FOD Financiën over bijstand invullen belastingaangifte

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Met een extra VVSG flashmail van 22 maart 2023 deelt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten mee dat de FOD Financiën opnieuw zitdagen zal houden voor belastingplichtigen die, om welke reden dan ook, hulp of uitleg nodig hebben om hun belastingaangifte te doen, in de gemeente.

 

Een lokaal bestuur dat zitdagen wenst te organiseren, sluit een samenwerkingsovereenkomst af met de FOD Financiën. De gemeente verbindt er zich dan onder meer toe om de zitdagen bekend te maken bij de bevolking. Ze voorziet in een werkruimte met wifi en ze centraliseert de afspraken van haar bewoners. Een raadgever van de FOD Financiën komt ter plaatse om advies op maat te geven.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

ARGUMENTATIE

Naast de bestaande telefonische bijstand, hebben de lokale besturen voor dit aanslagjaar opnieuw de mogelijkheid om in overleg met de FOD Financiën lokale zitdagen te organiseren.

Lokale besturen moeten daarvoor vóór 14 april 2023 aan hun regionaal belastingkantoor laten weten of zij dergelijke zitdagen wensen.

Omdat de gemeenteraad dit dossier niet voor 14 april 2023 kan behandelen, werd aan het regionaal belastingkantoor gemeld dat lokaal bestuur Meerhout geïnteresseerd is, maar dat de gemeenteraad pas op 24 april 2023 een beslissing zal kunnen nemen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt een samenwerking tussen lokaal bestuur Meerhout en de Federale Overheidsdienst Financiën goed om lokale zitdagen te organiseren en sluit hiertoe een samenwerkingsovereenkomst af met de Federale Overheidsdienst Financiën.

Artikel 2

Machtigt het management om eventuele wijzigingen aan te brengen aan de praktische afspraken in de overeenkomst zijnde onder andere dag en tijdstip van de zitdag, contactpersonen, indien nodig.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

4. Opstarten gemeenschapsdienst voor lokale besturen in kader van oproep 572 - Europa Werk en Sociale Economie

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De Vlaamse Regering wil met REACT EU-middelen lokale besturen ondersteunen in het opzetten van leerwerkplekken gemeenschapsdienst in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.

De middelen voor deze actie worden voorzien vanuit Prioriteit 7, REACT-EU, Specifieke doelstelling 13 Bevordering van het crisisherstel COVID-19-pandemie.

Er wordt hiervoor in een opstartfinanciering voorzien om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners.

 

Het indienen van een projectvoorstel is voorbehouden aan een individueel Vlaams lokaal bestuur. Ieder lokaal bestuur kan 1 lump sum (forfaitair bedrag) aanvragen.

De uitvoering van het projectvoorstel kan toegewezen worden aan de regisseur sociale economie en werk.

 

DOELGROEP

De doelgroep waarvoor deze opstart van gemeenschapsdienst bedoeld is, is deze van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarvoor een intensief traject aangewezen is.

De doelgroep bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar werkzoekend zijn en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren om de brug naar duurzame tewerkstelling te maken. Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid.

Deze werkzoekenden binnen gemeenschapsdienst hebben daarenboven nood aan een laag intensieve opstap via een competentieversterkende actie (werkervaringstage minimaal 32 uur per maand; maximaal 64 uur per maand) binnen dit traject van werkplekleren.

 

Een projectvoorstel wordt samengesteld door enerzijds het engagement om de vereiste acties uit te voeren en anderzijds het opvragen van de lump sum hiertoe. Er kan tot 31 maart 2023 een projectvoorstel ingediend worden.

Het goedgekeurde project in deze oproep kent een uitvoeringstermijn tot uiterlijk 31 december 2023. Verlenging van de uitvoeringsperiode en/of uitstel van het opleveren van de vereiste output is niet mogelijk.

 

Vereisten

ACTIES EN OUTPUT

Deze doelgroep wordt via leerwerkplekken ingeschakeld binnen de lokale diensten en wordt zo in de samenwerking tussen de GLOW-partner en het lokaal bestuur ondersteund richting arbeidsmarkt.

Volgende vereiste output worden binnen deze opstartperiode gerealiseerd:

  1. Een actief aanbod van competentieversterkende leerwerkplekken aan de GLOW-partner. We voorzien leerwerkplekken in de bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en WZC De Berk.
  2. Een plan van aanpak met rollen en verantwoordelijkheden (governance) dat het uitbouwen van de relatie met de GLOW-partners, in functie van het ter beschikking stellen van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst, faciliteert.

 

Bewijs van 1+2 via een per unieke leerwerkplek gemeenschapsdienst ingevulde fiche, afgetekend door de directe leidinggevende van de mentor, verantwoordelijke personeelsdienst of de algemeen directeur.

 

  1. Het opleiden van mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) binnen het personeelsbestand van het lokaal bestuur. Dit zijn er minimaal 3, namelijk per leerwerkplek zal minstens 1 mentor voorzien worden.

 Bewijs via certificaat van deelname.

 

Deze output is rechtstreeks gekoppeld aan de lump sum.

De methode van lump sum houdt een alles-of-niets-principe in. Bij het voldoen aan de verwachte output in relatie met het gekozen engagement blijft de lump sum toegekend.

Bij het niet of deels voldoen aan de verwachte output wordt de lump sum niet toegekend en het voorschot integraal teruggevorderd.

Het managementteam adviseert om formule medium in het projectvoorstel op te nemen. Concreet betekent dit: 6 leerwerkplekken, minimaal 2 opgeleide mentoren en een lump sum ten bedrage van 14 793,69 euro.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41

        artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 2022 tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk

        conceptnota gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden van 10 december 2021

        brief Vlaamse Regering betreffende de gemeenschapsdienst en toekomst wijk-werken van
27 oktober 2022

 

ARGUMENTATIE

Er wordt een uitbreiding gedaan van de reeds bestaande leerwerkplekken waardoor er mogelijk een nieuwe doelgroep geactiveerd en toegeleid kan worden naar betaalde arbeid.

Mentorenopleiding is altijd een meerwaarde omdat opgeleide mentoren ook ingezet kunnen worden bij stages, begeleiding sociale tewerkstelling via artikel 60, wijkwerken,...

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De financiering van de gemeenschapsdiensten wordt bekomen wanneer voldaan aan de 3 gevraagde output. Bij goedkeuring van het projectvoorstel wordt 80 % van het bedrag ontvangen en na controle van de gevraagde output, het saldo van 20 %.

Totaal te ontvangen subsidie voor dit project bedraagt 14 000 euro.

 

Deze ontvangst zal worden opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan op volgende budgetsleutels:

2023/GBB2-WEL1/0900-00/740990/OCMW/RVMW/IP-GEEN voor 80 %

2024/GBB2-WEL1/0900-00/740990/OCMW/RVMW/IP-GEEN voor de overige 20 %

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming om artikel 1 in het besluit te wijzigen van 'indiening van het dossier uiterlijk 31 maart 2023' naar 'indiening van het dossier uiterlijk 15 mei 2023'

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming gewijzigd besluit

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de indiening van het subsidiedossier 'Opstart Gemeenschapsdienst Lokale Besturen' binnen het ESF-programma goed.

Dit houdt het volgende in:

  1. een engagement op de vermelde acties in de oproepfiche
  2. een naleving van de projectovereenkomst ESF (als sjabloon toegevoegd bij de oproep)
  3. een eventuele machtiging aan Tinne Lommelen (regisseur regierol sociale economie en werk) tot registratie van het lokaal bestuur, indiening van het dossier uiterlijk 15 mei 2023 en rapportering van de output uiterlijk 31 december 2023.

Artikel 2

Kiest ervoor om de medium output te genereren.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

5. Aanpassen gemeentelijke personeelsformatie en organogram

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeentelijke personeelsformatie werd op 14 maart 2022 een laatste keer door de gemeenteraad gewijzigd.

Navolgende aanpassingen aan de gemeentelijke personeelsformatie, beiden binnen de cluster grondgebonden zaken, worden nu voorgesteld:

        inschrijving van 1 VTE nieuwe functie van renovatiecoach/projectbegeleider patrimonium, niveau B1-B3 in contractueel verband. Deze medewerker zal in de eerste jaren Meerhoutse gezinnen ondersteuning bieden bij de realisatie van energetische investeringen alsook mee instaan voor de uitwerking en opvolging van energiebesparende projecten binnen het gemeentelijk patrimonium. Deze functie zal slechts enkele jaren extra zijn om op korte termijn vooruitgang te kunnen boeken op het vlak van energiebesparing in Meerhout. Bij het binnen enkele jaren op pensioen gaan van een huidige projectbegeleider patrimonium, openbaar domein zal deze laatste functie immers op dat moment niet terug ingevuld worden en wordt de nieuwe medewerker meer projectbegeleider patrimonium. Deze functie wordt de eerste jaren ook ten dele gesubsidieerd via Vlaamse middelen in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact

        inschrijving van 1 VTE functie van deskundige openbare werken niveau B1-B3 in contractueel verband i.p.v. de thans voorziene functie van diensthoofd openbare werken niveau B1-B3 in contractueel verband. Een zuiver deskundige functie in plaats van een hiërarchische functie. Enerzijds heeft de collega bij openbare werken nood aan een collega met meer technische know- how en is de thans nog voorziene functie van diensthoofd openbare werken zeer moeilijk recruteerbaar gebleken wegens combinatie vereiste technische expertise met leidinggevende capaciteiten. Anderzijds wordt deze voorgestelde wijziging ook ingegeven door het project gemeenschappelijke werkhal en samenwerking/samenvoeging technische buitendiensten Meerhout en Geel zodat er in de toekomst onder de twee managers grondgebonden zaken geen twee algemenere leidinggevenden naar de prio uitvoeringsdiensten zullen zijn. De medewerkers openbare werken komen in de tussenperiode van verdere concretisering van de samenwerking met stad Geel hiërarchisch rechtstreeks onder onze manager grondgebonden zaken.

 

De voorgestelde formatieaanpassing werd:

        besproken door het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité op 24 februari 2023

        besproken en gunstig geadviseerd door het MAT in zitting van 28 maart 2023.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 161 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de gemeenteraad van 14 maart 2022 houdende de vaststelling van de huidige gemeentelijke personeelsformatie

 

ARGUMENTATIE

Door de voorgestelde formatieaanpassing kunnen, deels gesubsidieerd, extra inspanningen geleverd worden die leiden tot energiebesparing en wordt er binnen de cluster grondgebonden zaken ook beter ingespeeld op de personele nood en op een in uitwerking zijnde intensere samenwerking tussen de technische buitendiensten van Meerhout en stad Geel.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

De functie van deskundige openbare werken heeft dezelfde salarisschalen B1-B2-B3 als de reeds gebudgetteerde functie van diensthoofd openbare werken. De nieuwe functie van renovatiecoach/teamleider patrimonium zal slechts enkele jaren in surplus zijn en wordt de eerstvolgende jaren voor een 50 % via Vlaamse middelen gesubsidieerd in het kader van het Lokale Energie- en Klimaatpact.

Geraamde extra jaarkost voor de voltijdse functie van renovatiecoach/projectbegeleider patrimonium is een 60 000 euro waarvan normaliter een 30 000 euro via Vlaamse subsidies gerecupereerd kan worden. Er is geen visum vereist.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke personeelsformatie en het organogram van lokaal bestuur Meerhout vast zoals voorzien in het document 'Personeelsformatie en organogram gemeente en OCMW Meerhout april 2023' en dit met navolgende aanpassingen erin verwerkt:

        invoeging van 1 VTE functie renovatiecoach/projectbegeleider patrimonium, niveau B1-B3, in contractueel verband

        invoeging van 1 VTE functie deskundige openbare werken, niveau B1-B3, in contractueel verband

        schrapping van 1 VTE functie van diensthoofd openbare werken, niveau B1-B3, in contractueel verband.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

6. Erkennen waarnemend algemeen directeur bij afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 9 mei 2018 werd Flor Boven van rechtswege algemeen directeur van de gemeente Meerhout. Om de continuïteit in uitoefening van het ambt van algemeen directeur te kunnen verzekeren is het aangewezen meerdere medewerkers aan te duiden die erkend worden als mogelijk waarnemend algemeen directeur om de algemeen directeur te vervangen bij diens afwezigheid of verhindering.

In zitting van de gemeenteraad van 24 september 2018 werden hiertoe erkend hrm - directeur Peter Verryt en manager interne zaken Lutgart Wilms.

Aangezien Lutgart Wilms op pensioen is, is het aangewezen om naast hrm-directeur Peter Verryt als mogelijk waarnemend algemeen directeur voortaan ook Natacha Peeters, de nieuwe manager interne zaken, als mogelijk waarnemend algemeen directeur te erkennen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 166

 

ARGUMENTATIE

Manager interne zaken Natacha Peeters beschikt over de nodige kwalificaties en ervaring om de algemeen directeur te kunnen vervangen bij diens afwezigheid of verhindering.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden waarnemend algemeen directeur'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Natacha Peeters bekomt 19 stemmen voor, er is 1 blanco stembrief en er zijn geen ongeldige stembrieven.

Erkent voortaan ook Natacha Peeters, manager interne zaken, als mogelijk waarnemend algemeen directeur om in continuïteit te kunnen voorzien bij afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur.

Artikel 2

Vertrouwt de effectieve aanstelling van één van de daartoe erkende functiehouders als waarnemend algemeen directeur toe aan de algemeen directeur zelf wanneer de nood daartoe zich aandient.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

7. Erkennen waarnemend financieel directeur bij afwezigheid of verhindering van de financieel directeur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de gemeenteraad van 28 november 2022 werd Bert Houbrechts per 1 januari 2023 aangesteld als financieel directeur van gemeente Meerhout.

Om een continuïteit in de uitoefening van het ambt van financieel directeur te kunnen verzekeren is het aangewezen een medewerker van team financiën aan te duiden die erkend wordt als mogelijk waarnemend financieel directeur om de financieel directeur te vervangen bij diens afwezigheid of verhindering.

Lore Cuyvers, deskundige financiën, heeft in het recent verleden al tijdelijk het ambt van financieel directeur opgenomen in de tussenperiode tussen het uit dienst gaan van de vorige financieel directeur Steven Lambrecht en het in dienst komen van de nieuwe financieel directeur Bert Houbrechts.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 166

 

ARGUMENTATIE

Deskundige financiën Lore Cuyvers beschikt over de nodige kwalificaties en ervaring om de financieel directeur te vervangen bij diens afwezigheid of verhindering.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiden waarnemend financieel directeur'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Lore Cuyvers bekomt 19 stemmen voor, er is 1 blanco stembrief en er zijn geen ongeldige stembrieven.

Erkent Lore Cuyvers, deskundige financiën, als mogelijk waarnemend financieel directeur om in continuïteit te kunnen voorzien bij afwezigheid of verhindering van de financieel directeur.

Artikel 2

Vertrouwt de effectieve aanstelling van een waarnemend financieel directeur toe aan de financieel directeur zelf wanneer de nood daartoe zich aandient.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

8. Goedkeuren aankoopbeleid versie 5.0

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente en het OCMW hebben nood aan een gezamenlijk kader waarin de afspraken omtrent aankopen voor gemeente en OCMW worden vastgelegd. Deze afspraken werden vastgelegd in het aankoopbeleid. Het aankoopbeleid vormt de leidraad voor het voeren van overheidsopdrachten. Het is een document om de interne werkwijze van de organisatie te bepalen en te ondersteunen. Het aankoopbeleid zorgt voor een uniforme werkwijze, geeft aandacht aan duurzaamheid, vermeldt de grensbedragen voor bevoegdheidsverdelingen, voor het bepalen van de juiste procedure en bepaalt de dossiervorming inzake overheidsopdrachten.

Op 14 december 2015 werd door het college van burgemeester en schepenen het aankoopbeleid goedgekeurd voor de gemeente. Op 20 januari 2016 volgt de goedkeuring voor het OCMW.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

        richtlijn 2014/23/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 februari 2014 betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten

        wet van 15 juli 2006 betreffende overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

 

ARGUMENTATIE

Het beschikbare aankoopbeleid is momenteel gedateerd en verwijst naar informatie die niet meer correct is volgende de wetgeving.

Om te zorgen dat de interne werking van lokaal bestuur Meerhout beschikt over de meest recente gegevens is er een update gebeurd van dit aankoopbeleid. In bijlage is het document 'nota_aankoopbeleid_versie5.0_2023_wijzigingen' toegevoegd. Hierin kan worden teruggevonden welke informatie er gewijzigd is ten opzichte van het voorgaande.

De wijzigingen hebben onder andere betrekking op de grensbedragen inzake overheidsopdrachten voor het bepalen van de procedures, verduidelijking van de opgelegde werkwijze en een aanpassing van de bedragen voor de procedure 'versnelde werkbon' en 'beperkte prijsvraag'. Deze laatste zijn vooral noodzakelijk om de samenwerking met de lokale handelaars te stimuleren.

De gemeenteraad wordt gevraagd om de nieuwe versie van het aankoopbeleid 'nota_aankoopbeleid_versie5.0_2023_04_24' goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het aankoopbeleid 'nota_aankoopbeleid_versie 5.0_2023_04_24' voor gemeente en OCMW goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 24 april 2023

 

9. Opheffen bestaand en vaststellen nieuw gebruiksreglement infrastructuur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de zitting van de gemeenteraad van 16 december 2019 werden het gebruikersreglement en het retributiereglement infrastructuur goedgekeurd.

Op het college van burgemeester en schepenen van 13 februari 2023 werd kennis genomen van het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en van het nieuwe retributiereglement infrastructuur en werd hierover advies gevraagd aan de gemeentelijke Sportraad, Cultuurraad, Jeugdraad en Seniorenraad.

De gemeentelijke Cultuurraad gaf op 3 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Jeugdraad gaf op 4 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Seniorenraad gaf op 7 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Sportraad gaf op 14 maart 2023 een gunstig advies op het infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

Op het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023 werd kennis genomen van de adviezen over de aangepaste reglementen infrastructuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast

        gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende de vaststelling van het gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur

 

ARGUMENTATIE

In de zitting van de gemeenteraad van 28 september 2020 ging de gemeenteraad principieel akkoord om voor de Sint-Elisabethkapel een gebruiksreglement op te maken. De Sint-Elisabethkapel werd geïntegreerd in het gebruikersreglement en retributiereglement infrastructuur.

 

Om zoveel mogelijk kansen te geven aan gebruikers en te kunnen inzetten op de verdere uitbouw/invulling van de infrastructuur was het nodig om een aantal aanpassingen te doen aan het gebruikersreglement. De voorrangsregels, voorwaarden enzovoort werden aangepast met het oog op de verdere uitbouw/invulling van de infrastructuur.

Daarnaast werden er ook een aantal aanpassingen doorgevoerd met het oog op een gebruiksvriendelijke werking zoals bijvoorbeeld aanvraag, gebruiksuren enzovoort.

Tot slot werden er in het retributiereglement een aantal voorstellen tot gratis gebruik opgenomen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019, op.

Artikel 2

Stelt het gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur zoals omschreven in het document 'GR_2023_04_24_gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur' vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Punt bijlagen/links GR_2023_04_24_Gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 24 april 2023

 

10. Opheffen bestaand en vaststellen nieuw belastingreglement aanslagjaar 2023-2025 - retributie op gebruik infrastructuur

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 december 2019 stelde de gemeenteraad het 'Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur - aanslagjaren 2020-2025' vast.

In de zitting van de gemeenteraad van 28 september 2020 ging de gemeenteraad principieel akkoord om voor de Sint-Elisabethkapel een gebruiksreglement op te maken. De Sint-Elisabethkapel werd geïntegreerd in het gebruikersreglement en retributiereglement infrastructuur. Daarnaast werden er nog een aantal kleinere aanpassingen doorgevoerd.

Het nieuwe gebruiksreglement werd eerder vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 24 april 2023.

Het voorstel is om het huidige 'Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur - aanslagjaren 2020-2025', vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 2019, in te trekken vanaf 23 april 2023 en het nieuwe te laten ingaan op 24 april 2023.

De gemeentelijke Cultuurraad gaf op 3 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Jeugdraad gaf op 4 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Seniorenraad gaf op 7 maart 2023 een gunstig advies op het nieuwe gebruiksreglement infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

De gemeentelijke Sportraad gaf op 14 maart 2023 een gunstig advies op het infrastructuur en het nieuwe retributiereglement infrastructuur.

Tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023 werd er kennisgenomen van de adviezen over de aangepaste reglementen infrastructuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen

        artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website

        artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking

        decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

        omzendbrief koninklijk besluit Agentschap voor Binnenlands Bestuur 2019/2 over de gemeentefiscaliteit

        gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019, houdende de vaststelling van het 'Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur - aanslagjaren 2020-2025'

 

ARGUMENTATIE

Het bestaande retributiereglement op gebruik van de infrastructuur 2023-2025 moet worden opgeheven en het nieuwe retributiereglement op gebruik van de infrastructuur 2023-2025 moet worden vastgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het bestaande 'Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur' - aanslagjaren 2020-2025', vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 2019, op met ingang van 23 april 2023.

Artikel 2

Stelt het nieuwe gemeentelijk 'Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur' - aanslagjaren 2023-2025', zoals omschreven in het document '20230424_GR_Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 24 april 2023 tot en met 31 december 2025.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Punt bijlagen/links Ontwerp 20230424_GR_Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

11. Deelnemen Participatie Gebiedsprogramma Grote Nete en Strategisch Project Grote Nete

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Aanleiding gebiedsprogramma

De provincie Antwerpen nam recent het initiatief om een gebiedsprogramma voor de vallei van de Grote Nete op te starten met focus op een klimaatveilige vallei vol beleving. Het gebiedsprogramma is een actie uit het ambitieus klimaatbeleids- en actieplan: 'Plan Vandaag – Voor het veilig klimaat van Morgen'.

De Grote Nete is een prachtige rivier vol oude kronkelende Netemeanders, prachtige kastelen en watermolens als waardevol erfgoed. De vallei van de Grote Nete is van onschatbare waarde omwille van haar grote rijkdom aan natuur en biodiversiteit en haar uitzonderlijk recreatief potentieel.

De Grote Nete werd in de jaren zeventig heringericht met hoge dijken om water zo snel mogelijk af te voeren naar zee. Het gevolg is dat de rivier de vallei draineert in plaats van het water ter plaatse te houden en het in de grond te laten dringen. Vandaag beseffen we dat het anders moet. De grote droogte in de zomer van 2022 toont des te meer aan dat we rivieren weer méér ruimte moeten geven, klaar voor de toekomst.

In de vallei zijn heel wat actoren actief. Zo werken het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Waterweg met het Sigmaplan mee aan het herstel van de vallei. De rivier krijgt opnieuw meer overstromingsruimte en zo’n 850 hectare natte natuur langs de rivier wordt hersteld.
Ook verschillende (boven)lokale partners zoals Natuurpunt, de Regionale Landschappen, gemeenten… zijn actief in het gebied.

De provincie Antwerpen stelde een gebiedscoördinator aan en er volgden verkennende gesprekken met lokale besturen en bovenlokale partners. De vallei is in volle verandering. Het momentum om te werken aan meer ruimte voor water, natuur én de mens.

De provincie Antwerpen vraagt aan gemeente Meerhout om in te stappen als partner in de gebiedscoalitie Grote Nete. Het gebiedsprogramma gaat door, ongeacht de inhoud van de beslissing over het Strategisch Project.

 

Aanleiding Strategisch Project

Ten minste één keer per jaar wordt een oproep gelanceerd die bestemd is voor publieke actoren die een concreet strategisch project realiseren en zo bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Vlaanderen.

Dat project moet uitvoering geven aan het ruimtelijk beleid op bovenlokaal niveau en de interbestuurlijke samenwerking via gebiedscoalities op het terrein bevorderen.

De projecten zorgen voor de uitvoering van het Vlaamse ruimtelijke beleid. Ze hebben een impact op Vlaams niveau, vertrekken vanuit bestaande ruimtelijke visies en bieden maximaal een antwoord op actuele beleidsdoelstellingen rond bijvoorbeeld ontharding, bebossing, de realisatie van natte natuur, ruimte voor water (Blue Deal), etc. Ze stimuleren de samenwerking van ruimtelijke actoren in een strategisch gebied.

Een commissie beoordeelt per oproep de aanvragen. Geselecteerde strategische projecten krijgen een subsidie voor de loon- en werkingskosten van een professionele projectcoördinatie tot 80 % van de gemaakte kosten en tot maximaal 100 000 euro per jaar, gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren.

De veertiende oproep is gelanceerd. Aanvragen kunnen digitaal worden ingediend tot en met 31 maart 2023, eventuele aanvullende documenten kunnen nog tot en met 21 april 2023 worden nagestuurd.

Een strategisch project biedt extra kansen om meer mankracht en middelen naar het gebied te halen zodat er sneller werk gemaakt kan worden van een klimaatveilige vallei vol beleving. Het Strategisch Project van de Grote Nete past binnen de Blue Deal. Met de Blue Deal wil de Vlaamse Regering de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken.

Het Strategisch Project focust op de meer complexere bovenlokale projecten die interbestuurlijke samenwerking met meerdere partners in het gebied vragen. De aanvraag krijgt op die manier vorm.

De aanvraag zal tegen eind maart beschikbaar zijn. De managementnota omschrijft wat in het aanvraagformulier van het Strategisch Project komt te staan.

De provincie Antwerpen vraagt aan gemeente Meerhout om in stappen als partner in het strategisch project. Dit kan doorgaan mits goedkeuring door Vlaanderen.

 

Het college heeft op 27 maart 2023 kennis genomen van het gebiedsprogramma Grote Nete en het strategisch project Grote Nete en om aan de gemeenteraad voor te stellen om als projectpartner mee in te stappen in beide projecten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 2.1.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 oktober 2007 tot bepaling van de voorwaarden voor de toekenning van subsidies voor strategische projecten ter uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen

 

ARGUMENTATIE

Motivering gebiedsprogramma

Om de lopende processen af te stemmen op de acties van stakeholders en de ambities van lokale besturen, nam provincie Antwerpen het initiatief om een gebiedsprogramma op te starten. Het biedt een platform om als coalitie samen te werken.

Naast het werken aan een klimaatveilige vallei, zet het gebiedsprogramma ook voluit in op recreatie. Het momentum van de werken in kader van het Sigmaplan willen we grijpen voor ruimte voor de mens om de vallei te beleven. Door de werken zullen er bijvoorbeeld plekken zijn waar men niet meer op de dijk kan wandelen. Uitstippelen van alternatieve paadjes voor wandelaars en fietsers en het bekijken van de mogelijkheden om de Grote Nete beter te ontsluiten door nieuwe onthaalpunten op te richten zijn belangrijk voor een beleefbare vallei. Vanuit de gebiedswerking willen we werken aan een grote valleiroute van bron tot monding. Zo’n route brengt één groot verhaal van de Grote Nete en zet alle erfgoedparels en natuurgebieden mooi in de kijker. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter.

Nu de verkennende gesprekken achter de rug zijn en de eerste concrete projecten zijn opgestart, vraagt de provincie Antwerpen het engagement van de gemeenten en steden in het gebied om toe te treden tot de gebiedscoalitie om samen met lokale en bovenlokale instanties de handen in elkaar te slaan om te werken aan de Grote Nete van de toekomst. Door de ambities op elkaar af te stemmen, kunnen de partners zoveel meer bereiken.

Het programma van het samenwerkingsverband draagt bij tot de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) 6, 13, 14, 15 en 17.

 

Motivering Strategisch Project

De goedkeuring van een Strategisch Project kan zorgen voor een stroomversnelling door extra handen voor coördinatie en extra financiële steun vanuit de Vlaamse overheid.

Het Strategisch Project zet in op de meer complexe bovenlokale projecten en is eerder limitatief gezien de inhoud is afgelijnd op basis van de criteria van de subsidieoproep.

In het gebiedsprogramma ligt de focus op projecten van gemeenten in de vallei die inzetten op ruimte voor water, natuur én mens en die door samenwerking met partners tot stand kunnen komen. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter. Welke projecten dit zijn kan in de loop der tijd evolueren in overleg met de coalitiepartners.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Voor de toetreding tot de gebiedscoalitie wordt geen financiële bijdrage gevraagd.

Voor het aansluiten bij het Strategisch Project wordt een financiële bijdrage van 1 692,31 euro per jaar gevraagd en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024.

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 340-00/649400/GEMEENTE

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging.

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beslist dat gemeente Meerhout als projectpartner mee instapt in de gebiedscoalitie Grote Nete en gaat het engagement aan om mee te werken aan het gebiedsprogramma voor een klimaatveilige vallei vol beleving.

Artikel 2

Beslist dat gemeente Meerhout als projectpartner mee instapt in het Strategisch Project Grote Nete en levert een financiële bijdrage van 1 692,31 euro per jaar en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024 en keurt de managementnota Grote Nete goed.
Gemeente Meerhout geeft haar engagement voor de indiening van het aanvraagformulier voor het Strategisch Project Grote Nete.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

12. Voorlopige vaststelling rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) - tweede oproeping

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het lokaal bestuur Meerhout plant weg- en rioleringswerken langsheen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries en deel Meiberg. Er wordt een herinrichting voorzien, de rijweg wordt vernieuwd en er komt een gescheiden rioleringsstelsel.

 

Op 27 maart 2023 werd dit dossier geagendeerd op de gemeenteraad (agendapunt 11), waar omwille van het niet bereiken van het quorum niet geldig kon worden beraadslaagd of beslist. Hierdoor wordt dit dossier opnieuw geagendeerd op de gemeenteraad van 24 april 2023 onder tweede oproeping, conform artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 26, 40 en 41

        decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

ARGUMENTATIE

Voor het realiseren van de gewenste weg- en afwateringsinfrastructuur en een volwaardig ontwerp is een inname van delen van private percelen noodzakelijk. In de bermen wordt voldoende plaats gecreëerd voor een correcte aanleg van de verschillende nutsleidingen rekening houdend met de positie van de nieuwe riolering. Ook dienen er op enkele plaatsen innames van gronden te gebeuren om een volwaardig grachtenstelsel aan te leggen. In het ontwerp van de wegeniswerken en rioleringswerken wordt maximaal rekening gehouden met de aanwezige ondergrondse installaties van nutsleidingen en de ruimtelijke integratie in het publieke domein in relatie met de openbare doelstellingen en realistische diepten.

De bestaande leidingen van openbaar nut zullen in het kader van de realisatie van het project uitgebreid en verplaatst dienen te worden. Doordat de nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, telecommunicatie,…) binnen huidig ontwerp onder de rijweg komen te liggen, zijn verplaatsingen van de nutsleidingen naar de berm noodzakelijk, zodat bij herstel of bijkomende huisaansluitingen op het hoofdnet, enkel in berm dient hersteld te worden. Voor de uitvoering van de werken zijn een aantal innemingen voor het openbaar domein noodzakelijk. De innemingen worden tot een strikt minimum beperkt.

 

De wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan ten dienste van het algemeen belang. De wijzigingen van de gemeentewegen is een uitzonderingsmaatregel en wordt in bovenstaande toelichting en in de projectnota afdoende gemotiveerd. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen. De wijzigingen aan het wegennet hebben geen gemeentegrensoverschrijdende impact. Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de getroffen percelen te gebeuren. Voor deze innames wordt een onteigeningsplan opgemaakt conform de procedure zoals opgenomen in het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

Het rooilijnplan werd opgemaakt door Anteagroup op 9 februari 2023.

 

Er wordt gevraagd aan de gemeenteraad op de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) van 9 februari 2023 te aanvaarden.

 

Na de voorlopige vaststelling zal het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van rooilijnplan onderwerpen aan een openbaar onderzoek overeenkomstig de decretale bepalingen. Dit openbaar onderzoek loopt 30 dagen.

 

Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan definitief worden goedgekeurd door de gemeenteraad binnen de 60 dagen na het einde van het openbaar onderzoek.

 

De wijziging van de gemeenteweg geeft aanleiding tot een waardevermindering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. De vergoeding voor de waardevermindering is verschuldigd door de gemeente aan de eigenaar van de grond in kwestie. De waardevermindering werd vastgesteld door landmeter expert Vincent Verbeeck. De waardevermindering houdt onder meer rekening met het verschil in venale waarde en de bestaande openbare erfdienstbaarheden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De financieel directeur bevestigt de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis. Er is voldoende krediet aanwezig voor het financieren van bovengenoemde opdracht op budgetsleutel:

2023/GBB2-G&G/0200-00/224007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-2 en
2023/GBB2-PAT/0050-00/220007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 27 februari 2023.

Het visum met nummer 2023-12-G werd verleend op 8 maart 2023.

 

Stemming op naam:

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel)

opgemaakt door Anteagroup op 9 februari 2023 voorlopig vast.

Artikel 2

Gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 3

Vraagt het advies aan Gecoro-Meerhout over het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) opgemaakt door Anteagroup op 9 februari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

13. Voorlopig vaststellen onteigeningsplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) - tweede oproeping

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Lokaal bestuur Meerhout plant weg- en rioleringswerken langsheen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries en een deel Meiberg.

 

Het onteigeningsplan werd opgemaakt door Anteagroup op 9 februari 2023. In totaal gaat het om 23 innemingen verspreid over Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg en Genepas, met in totaal 1 175 m² innemingen.

 

De onderhandelingen voor de grondverwervingen gebeuren door IOK en gaan dit voorjaar van start. Er wordt getracht het merendeel van de akten in 2023 te laten verlijden, anderen zullen in 2024 gepland worden.

 

Op 27 maart 2023 werd dit dossier reeds geagendeerd op de gemeenteraad (agendapunt 12), waar omwille van het niet bereiken van het quorum niet geldig kon worden beraadslaagd of beslist. Hierdoor wordt dit dossier opnieuw geagendeerd op de gemeenteraad van 24 april 2023 onder tweede oproeping, conform artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 26

        Vlaams decreet betreffende onteigening voor het algemeen nut van 24 februari 2017

        decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, meer bepaald artikel 27: elke verwerving van onroerende goederen vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg kan na de realisatie van rooilijnplannen door onteigening tot stand gebracht worden

 

ARGUMENTATIE

De beperkt beschikbare rooilijnbreedte laat niet toe om de wegenis en nutsleidingen te voorzien zonder innemingen. Dit heeft als gevolg dat er innames nodig zijn om het nieuwe wegprofiel te kunnen realiseren.

 

Te onteigenen goederen en/of zakelijke rechten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente Meerhout treedt op als onteigenende instantie. Gemeente Meerhout beschikt over de bevoegdheid om te onteigenen op basis van artikel 6,1° van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

In functie van de geplande wegenis- en rioleringswerken wordt een rooilijnplan opgemaakt voor Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). De bestaande gemeentewegen zijn namelijk onvoldoende breed om de geplande aanpassingen en herinrichting te realiseren. Een wijziging van de wegen is dus noodzakelijk. Een rooilijnplan wordt opgemaakt voor de wijziging van de gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel).

 

Het openbaar nut en de noodzaak van de onteigening zijn verantwoord om volgende redenen:

 

De onteigening zal gebeuren ter realisatie van het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). Artikel 27 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat elke verwerving van onroerende goederen, vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsen van gemeentewegen en de realisatie van rooilijnplannen, door onteigening tot stand gebracht kan worden. Deze onteigeningen worden uitgevoerd conform de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017. De te onteigenen gronden zullen aangewend worden voor de herinrichting en aanpassing van de bestaande gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel), meer bepaald het vernieuwen van de rijwegverharding, het aanleggen van nutsleidingen en het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel. De gronden zullen dus deel gaan uitmaken van de heringerichte en aangepaste gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) en zullen dus zeker een publieke bestemming en een bestemming van algemeen nut krijgen. Gemeenten staan in voor het realiseren van veilige en goed onderhouden wegen. Het vernieuwen van de rijwegverharding en het aanleggen van nutsleidingen draagt bij aan de doelstelling van een goed onderhouden weg.

 

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met stijgende temperaturen, langdurige droogte en tegelijkertijd ook periodes van wateroverlast. In het sterk verharde en dichtbevolkte Vlaanderen zijn dringend mitigerende, adaptieve en ruimtelijke klimaatmaatregelen nodig. Groen is hierbij essentieel, het zorgt immers voor waterberging en vermindert de wateroverlast. Groen verkoelt in warme periodes en beperkt de opwarming in steden. Groen heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de bevolking, bevordert de biodiversiteit en verbetert de luchtkwaliteit.

Indien we kijken naar de huidige inrichting van de betroffen straten dan is een groot deel van de berm verhard, zowel met klinkers, kiezel of dolomiet. In het nieuwe ontwerp streven we ernaar om het hemelwater dat op het wegdek valt, zoveel mogelijk ter plaatse te laten infiltreren.

Dit is enkel mogelijk door het aantal wadi’s in de berm te maximaliseren. Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) vangt het regenwater op waarna het water infiltreert in de ondergrond.

Op strategische plaatsen zijn er overstortkolken die ervoor zorgen dat het hemelwater kan worden afgevoerd naar de RWA-riolering wanneer de buffercapaciteit van de wadi onvoldoende blijkt (in het geval van een stortbui).

 

Uiteraard voorziet het nieuwe plan in een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij het afvalwater (DWA) en het regenwater (RWA) gescheiden worden afgevoerd. Het regenwater kan hierdoor vertraagd worden afgevoerd naar waterlopen in de buurt langs een regenweerafvoerleiding of langs grachten. Op deze manier voorkomen we de wateroverlast die veroorzaakt wordt wanneer een gemengd rioleringsstelsel het overtollige regenwater niet kan slikken. Het afvalwater wordt dan weer via een droogweerafvoerleiding naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie getransporteerd.

 

Om de buffercapaciteit van de bermen te maximaliseren, dienen deze bermen zo breed mogelijk te zijn, wat impliceert dat het wegdek best kan gereduceerd worden tot een minimum. Momenteel is de maximale breedte van het wegdek 3.6 m. De richtlijn van het Agentschap Wegen en Verkeer (MOW/AWV/2020/13) stelt dat een weg met verkeer in twee richtingen een minimum breedte moet hebben van respectievelijk 5.6 meter bij 30 km/u en 6.1 meter bij 50 km/u.

Het beschikbare openbaar domein is onvoldoende breed om een wegbreedte van 5.6 m aan te leggen. Volgens bovenstaande richtlijn voldoet een breedte van 2.8 m voor verkeer in één richting.

Wegens veiligheidsoverwegingen (zwakke weggebruikers, brandweer) én het feit dat zowel de DWA als de RWA zich onder het wegdek bevinden, opteren we in het nieuwe ontwerp om een maximale wegbreedte van 3.3 m te hanteren. Doordat het gescheiden rioleringsstelsel onder het wegdek geplaatst wordt, zullen de deksels zich in het wegdek bevinden. Hierdoor is het technisch de beste oplossing om over te gaan naar een betonverharding in plaats van een asfaltverharding. De geringe breedte van het wegdek, in combinatie met de riooldeksels, zou de aanleg in asfalt namelijk sterk bemoeilijken.

 

De wegbreedte beperken impliceert niet dat er geen grondinnames dienen te gebeuren.

Ten behoeve van de heraanleg van de nutsleidingen en optimalisatie van de hemelwateropvang is er op verschillende plaatsen extra ruimte nodig. Ook heeft men destijds bij de initiële aanleg van de asfaltverharding geen of weinig rekening gehouden met perceelsgrenzen, een probleem dat we met dit nieuwe ontwerp eveneens wensen op te lossen.

 

Onteigeningsplan

Betreft onteigeningsplan ‘Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel)', opgemaakt door Antegroup op 9 februari 2023, bevat de omtrek van de te onteigenen goederen, de kadastrale gegevens van de goederen en de onteigenende instantie. Het plan is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

 

Projectnota

Voor het project werd een projectnota opgemaakt overeenkomstig artikel 12 van het Vlaams onteigeningsdecreet. Deze nota is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

 

Onderhandelingsplicht

Een overheid is verplicht om via onderhandelingen te proberen om de eigendom minnelijk te verwerven.

De overheid die onteigent bepaalt een minnelijke onderhandelingstermijn die maximaal 1 jaar kan duren. Als die termijn verstreken is, kan de overheid nog verder onderhandelen, maar is ze niet meer verplicht om dat te doen. De onderhandelingstermijn is een termijn van orde. Het lijkt aangewezen om de termijn nog te laten doorlopen na de definitieve vaststelling van het onteigeningsplan, daarom het voorstel om een termijn van 6 maanden te voorzien.

 

Samenloop

Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan voor Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteert het de gemeente Meerhout om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 t.e.m. 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. Het openbaar onderzoek over de voorgenomen onteigening wordt geïntegreerd in het openbaar onderzoek over het rooilijnplan.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De financieel directeur bevestigt de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis. Er is voldoende krediet aanwezig voor het financieren van bovengenoemde opdracht op budgetsleutel:

2023/GBB2-G&G/0200-00/224007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-2 en
2023/GBB2-PAT/0050-00/220007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 27 februari 2023.

Het visum met nummer 2023-12-G werd verleend op 8 maart 2023.

 

Stemming op naam:

Stemming om dit agendapunt te verdagen naar een volgende zitting van de gemeenteraad

Met 9 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 10 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

Stemming op naam:

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het onteigeningsbesluit Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) met inbegrip van het onteigeningsplan en de projectnota voorlopig vast.

Artikel 2

Gelast het college van burgemeester en schepenen voor het houden van een geïntegreerd openbaar onderzoek over de voorgenomen onteigening en het voorlopig vastgesteld rooilijnplan overeenkomstig artikel 31 tot en met 41 van het Vlaams onteigeningsdecreet.

Artikel 3

Keurt de minnelijke onderhandelingstermijn van 6 maanden, met ingang vanaf de derde dag na de postdatum van de verzending aan de te onteigenen, goed.

Artikel 4

Vraagt het advies aan Gecoro-Meerhout over het onteigeningsplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) opgemaakt door Anteagroup op 9 februari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

14. Kennisnemen erkenningsaanvraag, fusievoorstel, overdrachtsvoorstel en ontwerpstatuten en verlenen advies omtrent de vorming van een woonmaatschappij in het werkingsgebied Kempen Zuid

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 oktober 2021 besliste de gemeenteraad aan te sluiten bij een werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij samen met tien gemeenten.

Op 22 augustus 2022 nam de gemeenteraad kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappijen Geelse Huisvesting, de Woonbrug, Zonnige Kempen en Kleine Landeigendom Zuiderkempen tot en met 30 juni 2023.De gemeenteraad gaf als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij de voormelde aanvraag gevoegde stappenplan ter creatie van de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente. In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zichzelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moeten zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (artikel 223, § 2, 2de lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen). Deze verlenging van erkenning is bekomen.

 

Nu hebben de verschillende partijen die zich omvormen tot de nieuwe woonmaatschappij een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij ingediend, waarbij eveneens een advies vereist is van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 § 1 2°, punt k van het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 40 en volgende van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd

        besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen

        Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)

        besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

 

ARGUMENTATIE

Sociale Huisvestingsmaatschappij (SHM) Zonnige Kempen, SHM Geelse Huisvesting, SHM De Woonbrug, SHM Kleine Landeigendom Zuiderkempen, Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Zuiderkempen en SVK ISOM vloeien hierdoor samen in één woonmaatschappij Kempen Zuid. De concrete werking van de woonmaatschappij, met een zonale werking, en hoe zij zich wenst te organiseren, wordt beschreven in bijgevoegde documenten.

In de voorgelegde documenten worden de basisprincipes en fundamentele bouwstenen vastgelegd van de noodzakelijke herstructurering om te komen tot de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

De erkenningsaanvraag beschrijft de fundamentele principes en gemaakte keuzes voor het tot stand brengen van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.

Het 'ontwerp-Fusievoorstel' beschrijft de basisprincipes voor het samengaan van de vier huisvestingsmaatschappijen, terwijl het 'ontwerp-Voorstel van Overdracht' de essentiële elementen weergeeft voor de inkanteling van beide SVK’s in de fusiemaatschappij die het statuut van woonmaatschappij zal aanvragen.

Tot slot zijn de ontwerpstatuten ook bijgevoegd welke opgemaakt zijn volgens de richtlijnen van het agentschap Wonen in Vlaanderen.

De raden van bestuur van alle betrokken organisaties keurden deze documenten op hun vergadering van maart 2023 goed.

Op 30 juni 2023 zal deze fusie-operatie zich voltrekken.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Neemt kennis van de erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten van de nieuwe woonmaatschappij zoals opgesteld en goedgekeurd door de Stuurgroep voor de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.

Artikel 2

Stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 § 1 tweede lid, 2°, punt k van het besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW) van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering en geeft een positief advies.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 24 april 2023

 

15. Kennisnemen toetreding Vlaams vastgoedinformatieplatform, vaststellen reglement vastgoedinformatie en goedkeuren ondertekening verwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Meerhout en het Vastgoedinformatieplatform

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De Vlaamse overheid bereidt een decreet vastgoedinformatie voor waarover in de loop van 2023 zal gestemd worden. Daarbij zal de verplichting tot het gebruik van het Vastgoedinformatieplatform (VIP) voor aanvragen vastgoedinformatie voor alle percelen in Vlaanderen ingevoerd worden vanaf 1 januari 2024. In de loop van 2022-2023 zullen alle Vlaamse steden en gemeenten gefaseerd aansluiten op het VIP. De gemeente Meerhout is ingedeeld in wave 5 met een ingebruikname in de periode 13 juni 2023–13 juli 2023. Vanaf die ingebruikname zullen notarissen en vastgoedmakelaars via het VIP werken. Vanaf 1 januari 2024 zal elke burger verplicht het VIP gebruiken.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 173, van de Grondwet

        artikel 40, § 3, van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

 

ARGUMENTATIE

Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. De gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen. Gemeenten kunnen samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze ter beschikking kan worden gesteld. Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.

De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.

Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

De gemeente Meerhout wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Volgens het retributiereglement op administratieve prestaties, vastgesteld door de gemeenteraad op 26 april 2021, wordt er voor het verstrekken van inlichtingen over vastgoedinformatie, alsook andere formulieren voor gelijkaardige aanvragen om inlichtingen 60 euro per formulier aangerekend. Dit bedrag blijft behouden in het voorliggend voorstel.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Artikel 1

Neemt kennis van de toetreding van de gemeente Meerhout tot het Vlaams vastgoedinformatieplatform in de vijfde golf.

Artikel 2

Stelt het nieuwe gemeentelijk retributiereglement 'Reglement vastgoedinformatie', zoals omschreven in het document '20230424_GR_reglement vastgoedinformatie', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement vervangt vanaf 13 juni 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.

Artikel 3

Gaat akkoord met het ondertekenen van de verwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Meerhout en het Vastgoedinformatieplatform zoals toegevoegd in bijlage.

Artikel 4

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Punt bijlagen/links 20230424_GR_reglement vastgoedinformatie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

16. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 320 over 'Klacht – bevoegdheid CBS vs GR – toekenning openbaar karakter van een weg'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 323 over 'deontologische codes / tucht gemeentepersoneel / handelwijze algemeen directeur'

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 324 over 'huwelijksceremonie in de Sint-Elisabethkapel – onvoldoende gemotiveerde collegebeslissing – niet tijdig uitvoeren gemeenteraadsbesluit'.

        Raadslid Fons Hannes deelt mee dat de partij Vooruit en de Socialisten een 1 mei-viering zullen houden in het Volkshuis. Iedereen is welkom op de karaokenamiddag op maandag
1 mei, het zettersprijskamp op zondag 30 april om 13u en om 19u30 Rebelle's quiz.

        Raadslid Frans Van Meensel deelt mee dat bewoners blij zijn dat de gaten in het wegdek in Vogelspoel gedeeltelijk opgevuld zijn. Wel wordt gehoopt dat de volledige weg nog vernieuwd zal worden. In de Veestraat bevinden zich ook nog grote gaten in het wegdek die geel omlijnd zijn. Wat is hier de bedoeling?

 

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

17. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 april 2023

 

18. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Cultuur en vrije tijd - Raadslid Rony Schuer heeft een vraag over over de inkalving of afkalving van de oevers van de gemeentelijke visvijver.

  1. Wanneer gaat dit hersteld worden?
  2. Wie gaat deze herstellingswerken uitvoeren? De gemeente zelf of worden deze werken uitbesteed?
  3. Wat zijn de geraamde kosten voor de herstelling van de oevers?
  4. Vanuit veiligheidsperspectief: Kan men de putten die er nu zijn deftig afspannen met bv. nadars in plaats van het lint dat meer los- dan vasthangt?
  5. Hoe zit het met de mensen die een visvergunning hebben maar moeten terugkeren omwille van plaatsgebrek?

Schepen Roger Verheyen antwoordt op de vragen:

  1. Team openbare werken is offertes aan het opvragen. Afhankelijk van de prijs zullen de herstellingen al dan niet plaatsvinden. Hoe dan ook moeten de herstellingswerken worden uitgevoerd bij een lage waterstand.
  2. De herstellingswerken zullen worden uitbesteed aan een aannemer.
  3. De herstellingskosten worden geraamd op 20 000 euro.
  4. Team openbare werken bekijkt of er afspanning met houten picketten of planken kan worden voorzien.
  5. Het is de bedoeling dat de planken die geplaatst worden niet te hoog zijn zodat erover gevist kan worden.

        Zorg en opvang - Raadslid Peter Van den Broeck heeft een vraag in verband met de opvang van asielzoekers. Naar aanleiding van een bevraging van De Standaard begin maart jl. gaven 143 Vlaamse gemeenten heel duidelijk aan geen extra asielzoekers en vluchtelingen meer te willen opvangen. Niettemin houdt federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie de Moor vast aan een blijvende zoektocht naar nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers in onze steden en gemeenten. Zij ziet een mogelijkheid daartoe in een medewerking van de kerkfabrieken.

  1. Zijn de kerkfabrieken in onze gemeente reeds gecontacteerd door staatssecretaris de Moor, haar kabinet of door Fedasil in het kader van de opvang van asielzoekers? Zo ja, wat hield dat contact in en wat was de reactie van de kerkfabriek?
  2. Indien de kerkfabrieken alsnog gecontacteerd worden in het kader van de opvang van asielzoekers, wat zal dan de houding van het gemeentebestuur daartegenover zijn? Het gemeentebestuur moet er rekening mee houden dat meewerken aan die opvang voor de kerkfabriek een extra kost kan betekenen en dat die desgevallend mee door de gemeente moet gedragen worden. De gemeente heeft immers de plicht de tekorten van de exploitatie van de kerkfabrieken bij te passen.
  3. Indien een kerkfabriek (eventueel op eigen initiatief) te kennen geeft te willen meewerken aan de opvang van asielzoekers in onze gemeente zal het gemeentebestuur dat dan faciliteren of ontraden? Met ander woorden: welke houding zal het gemeentebestuur dan aannemen?
  4. Heeft het gemeentebestuur in het kader van de opvang van asielzoekers al overleg gehad met de kerkfabrieken in onze gemeente? Zo ja, tot welk besluit kwam dat overleg?

Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat zij contact heeft opgenomen met kabinet de Moor. Hieruit blijkt dat verschillende organisaties werden aangeschreven zoals onder andere de havenbesturen, de vastgoedsector en de Bisschoppenconferentie maar niet de kerkfabrieken.

De Bisschoppenconferentie stelt de vraag aan hun kerkbesturen om te achterhalen of er patrimonium ter beschikking is. Indien dat het geval zou zijn wordt samen met Fedasil onderzocht of dit geschikte locaties zijn waar opvang in kan worden georganiseerd. Voorlopig zijn er nog geen haalbare en concrete pistes naar boven gekomen.

Raadslid Mannu Dox wenst hieraan toe te voegen dat de gemeente wel financieel dient bij te springen als de kerkfabrieken verliezen lijden, los van wie de vraag stelt aan de kerkfabrieken. Wanneer een project dus verlieslatend wordt zal dit impact hebben op de gemeentefinanciën.

        Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Rony Schuer vraagt of het mogelijk is om in het verlengde van de Smissestraat, aan de brug van de Nete, een oranje bord met de vermelding : GRAAG TRAAG STOFHINDER te plaatsen of een bord met MAX 30 KM PER UUR.

Deze vraag komt er op aandrang van wandelaars en fietsers en van mensen die daar een moestuin bewerken. Bij droog weer is er immers enorme stofhinder van passerende wagens. In principe mag men daar 70 km per uur rijden, wat eigenlijk niet logisch is.

Schepen Roger Verheyen antwoordt dat het voor gemeentelijke diensten onmogelijk is om elke onverharde weg te voorzien van een bord 'stofhinder'. Misschien zorgt het nieuw snelheidsplan hier wel oplossingen.

Raadslid Rony Schuer antwoordt dat het verkeersbord van 30 km per uur ingaat vanaf de voetbalterreinen van FC Krabbers. Kan dit niet worden doorgetrokken tot aan De Katvissers?

Schepen Roger Verheyen herhaalt dat het nieuw snelheidsplan hier oplossingen zal kunnen bieden.

Raadslid Luc Lievens komt terug op het vermelde nieuw snelheidsplan. Dit werd tot op heden nog niet voorgesteld aan de gemeenteraadsleden.

        Zorg en opvang - Raadslid Rony Schuer heeft een vraag over de brand in de Violetstraat.

  1. Was de woning in orde wat betreft dubbele beglazing en dakisolatie?
  2. Heeft de huurder al een sociale woning ter beschikking ?

De persoon die daar woonde is een inwoner van Belgische afkomst en heeft dringend nood aan een oplossing.

Raadslid Rony Schuer maakt zich bedenkingen bij de acties die voor illegalen en asielzoekers worden ondernomen en hoe snel deze personen een sociale woning ter beschikking hebben. Het zou schandalig zijn indien men deze persoon aan zijn lot zou overlaten.

Schepen Brigitte Peremans antwoordt dat alle vragen met betrekking tot deze persoon vallen onder het beroepsgeheim van hulpverlening. Hierover mag dus geen informatie worden gedeeld.

Raadslid Mannu Dox stelt vast dat er op sociale media wel communicaties zijn gebeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/05/2023