Notulen OCMW raad op maandag 26 september 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

1. Goedkeuren notulen 22 augustus 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 22 augustus 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 7 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer en Toon Hendrickx), 3 niet gestemd (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 22 augustus 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

2. Kennisnemen rapportering intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Volgens artikel 84 § 6 van het decreet lokaal bestuur dient het vast bureau een volledig en geactualiseerd overzicht bij te houden van:

        alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn deelneemt.

Minstens eenmaal per jaar wordt de raad voor maatschappelijk welzijn op de hoogte gebracht van het geactualiseerde overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 2, titel 1, hoofdstuk 4 afdeling 3 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 84 § 6

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

 

ARGUMENTATIE

De raad voor maatschappelijk welzijn dient minstens één keer per jaar kennis te nemen van het geactualiseerde overzicht met toelichting zoals hierboven vermeld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het volledig en geactualiseerd overzicht van:

  1. alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin het OCMW deelneemt
  2. alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met het OCMW en de toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige rapportering van 27 september 2021 hebben voorgedaan.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

3. Kennisnemen opvolgingsrapport 2022 meerjarenplan 2020-2025

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Om gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn de mogelijkheid te geven de uitvoering van het meerjarenplan te kunnen opvolgen, heeft het decreet lokaal bestuur de opvolgingsrapportering in het leven geroepen.

De frequentie van de opvolgingsrapportering kan worden bepaald door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, maar minstens voor het einde van het derde kwartaal moet een opvolgingsrapport over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd worden.

De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:

        een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

        een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

        in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan

        in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 263 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        artikel 29 van het besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

 

ARGUMENTATIE

Het opvolgingsrapport 2022 werd opgemaakt door de financieel directeur en bevat alle uitgaven en ontvangsten van het eerste semester van 2022.

De opvolgingsrapportering wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het lokaal bestuur.

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het opvolgingsrapport 2022 voor gemeente en OCMW.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

4. Groepsaankoop raamovereenkomst voor de levering van geneesmiddelen en verzorgingsproducten: wijziging huidige opdracht, goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en lastvoorwaarden nieuwe opdracht.

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het woonzorgcentrum De Berk is voor de toelevering van geneesmiddelen en verzorgingsproducten sinds 2019 verbonden via een groepsaankoop 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten' met referentie 2018-042, waarbij OCMW Westerlo optreed als aankoopcentrale. De huidige overeenkomst met de firma Pharma Force uit Sint-Denijs-Westrem eindigt op 31 december 2022.

 

Vanaf 1 januari 2023 zal er een nieuwe opdracht van start gaan waarbij lokaal bestuur Geel optreedt als aankoopcentrale. Hiervoor zal een samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld tussen de deelnemende besturen.

 

Lokaal bestuur Geel heeft in overleg met de werkgroep een bestek voorbereid voor de groepsaankoop 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten'. Deze opdracht betreft het sluiten van een overeenkomst voor een periode van 48 maanden voor het aanstellen van een leverancier voor het leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten.

De voorziene startdatum is 1 januari 2023.

 

Lokaal bestuur Geel treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 35 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Vanuit de werkgroep is er gevraagd om de verlenging van de opdracht 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten' met referentie 2018-042, te bespreken met de huidige leverancier, Pharma Force. De verlenging is gevraagd om de toelevering van de geneesmiddelen te verzekeren in afwachting van het resultaat van de nieuwe procedure. Pharma Force is akkoord gegaan met de verlening voor de duur van de onderhandeling. OCMW Meerhout dient als deelnemend bestuur een bijakte te sluiten met Pharma Force om deze te formaliseren. De bijakte is toegevoegd in bijlage 'Bijakte'.

 

In samenspraak met een aantal lokale besturen, heeft het lokaal bestuur Geel in zitting van 2 mei 2022 besloten om een groepsaankoop te organiseren waarbij het lokaal bestuur Geel als aankoopcentrale zal optreden zoals omschreven in artikel 2,6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten met betrekking tot de opdracht ‘leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten met ingang vanaf 1 januari 2023’ voor:

        OCMW Westerlo: Parel der Kempen

        OCMW Balen: Ter Vest

        OCMW Beerse: Onze-Lieve-Vrouw

        OCMW Geel: Wedbos

        OCMW Hoogstraten: Stede Akkers

        Welzijnsvereniging Ter Nethe Hulshout

        Welzijnsvereniging De Wijngaard te Grobbendonk

        OCMW Meerhout: De Berk

        VZW Meerhout: Ter Kempen

        OCMW Rijkevorsel: Prinsenhof

 

Er wordt getracht op deze manier schaalvoordelen en efficiëntiewinsten te creëren. Door de ontstane specialisatie worden de juridische risico’s ingeperkt. Tevens kan deze dienstverlening leiden tot professionalisering van het lokaal aankoopbeleid en kennisdeling.

Ondanks de talrijke voordelen van deze manier van werken, zijn er een aantal aandachtspunten, waaronder juridische betwistingen. Daarom wordt tussen de aankoopcentrale en de deelnemende entiteiten een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het oog op het maximaal inperken van deze risico’s en om te anticiperen op eventuele probleemsituaties.

Met het oog op het vermijden van betwistingen tijdens de uitvoering van de groepsaankoop, bestaat de noodzaak dat de betreffende OCMW’s een bindend engagement tot deelname aan de opdracht aangaan en dit voorafgaand de publicatie van de opdracht. Deze samenwerkingsovereenkomst is toegevoegd in bijlage 'samenwerkingsovereenkomst'.

 

Lokaal bestuur Geel heeft een bestek voorbereid met referentie 2022-181 voor de nieuwe opdracht vanaf 1 januari 2023 voor 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten'.

De raad voor maatschappelijk welzijn van het lokaal bestuur Geel verleende in zitting van 19 april 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure voor deze opdracht, met name de openbare procedure.

 

Aan het OCMW Meerhout wordt nu gevraagd om goedkeuring te geven aan de lastvoorwaarden en het bestek met referentie 2022-181 van stadsbestuur Geel.

Gezien bevoegdheidsverdeling inzake overheidsopdrachten is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om het bestek en de lastvoorwaarden goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De raming van de oorspronkelijke opdracht bedraagt voor de volledige looptijd van 4 jaar, 178 000,00 euro inclusief btw.

De verlenging van de opdracht mag maximaal 10 % bedragen van de oorspronkelijk opdracht dus 17 800,00 euro inclusief btw.

Er is voldoende budget beschikbaar voor deze verlenging op registratiesleutel 2023/GBB2-WZC/0953-00/600020/OCMW/RVMW/IP-GEEN.

Beschikbaar: 70 061,00 euro

Bedrag: 17 800,00 euro

Een aanvraag tot het verkrijgen van een visum werd ingediend op 2 september 2022.

De financieel directeur verleende een visum met nummer 2022-42-O op 5 september 2022..

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Keurt de wijziging aan de opdracht groepsaankoop 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten met ingang van 1 januari 2019 met referentie 2018-042' goed. Het contract wordt verlengd voor de duur van de onderhandelingen tot een leverancier volgens de nieuwe opdracht aangesteld en operationeel is en voor zover de bepalingen volgens art 38/4 niet overschreden worden.

Artikel 2

Verleent goedkeuring aan de bijakte voor de verlenging van het contract met referentie 2018-042.

Artikel 3

Beslist deel te nemen aan de groepsaankoop 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten vanaf 1 januari 2023' waarbij lokaal bestuur Geel optreedt als aankoopcentrale zoals omschreven in artikel 2,6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten.

Artikel 4

Keurt de samenwerkingsovereenkomst groepsaankoop 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten met ingang vanaf 1 januari 2023' goed.

Artikel 5

Keurt het bestek 'leveren van geneesmiddelen en verzorgingsproducten vanaf 1 januari 2023' met referentie 2022-181 uitgewerkt door lokaal bestuur Geel, goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

5. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst tussen sociale dienst en Feestvarken vzw

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De sociale dienst zet traditioneel sterk in op kinderarmoede.

 

Er is een gezinswerker die gezinnen met kinderen ondersteunt en activiteiten organiseert voor kwetsbare kinderen. Maandelijks is er een zitdag van een vroedvrouw waar zwangere gezinnen of nieuwe ouders terecht kunnen met allerhande vragen. Er is ook een goede samenwerking binnen het netwerk van Huis van het Kind Geel-Laakdal-Meerhout. Ook het Sinterklaasgebeuren kent elk jaar meer deelnemers, met een record van 100 inschrijvingen in 2021.

 

Daarnaast biedt de sociale dienst tussenkomsten in eerste- en tweedeleeftijdsmelk, in schoolse en buitenschoolse activiteiten (via socioculturele participatie) en in kosten voor (para)medische behandelingen (tandarts, logopedie,...). Aanvullend kunnen kansarme gezinnen ook gebruik maken van het aanbod aan pampers, speelgoed en baby- en kinderspullen.

 

De vzw Feestvarken levert verjaardagspakketten die bedoeld zijn voor kansarme kinderen. Enkele jaren geleden informeerde de sociale dienst al eens bij de vzw om een samenwerking op te starten. Het antwoord was toen dat de vzw nog zoekende was naar een goede werking in een uitgebreider gebied en dat Meerhout nog niet aan de beurt was. Ondertussen is de organisatie gegroeid en kunnen we met hen een samenwerkingsovereenkomst afsluiten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De vzw Feestvarken biedt verjaardagspakketten die bedoeld zijn voor kansarme kinderen tussen 1 en 12 jaar. De pakketten kosten aan de vzw 45 euro in aankoop en hebben een winkelwaarde van ca. 60 euro. De inhoud bestaat uit:

        een cadeau voor het kind zelf, educatief en/of om samen te spelen met andere kinderen (+ inpakpapier)

        feestartikelen (ballonnen, hoedjes, bordjes, vlaggetjes,...) ter ondersteuning van een verjaardagsfeestje

        cadeautjes om uit te delen in de klas (zakjes snoep of letterkoekjes)

        een mix voor het maken van cake of pannenkoeken

        enkele boeken, aangepast aan de leeftijd van het kind

        extra's die de vzw zelf gratis krijgt (bellenblaas, memoryspel,...).

 

Door een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten en de jaarlijkse bijdrage te betalen van 0.10 euro per Meerhoutenaar, kan de sociale dienst gebruik maken van het aanbod.

        Via een online-tool geeft de sociale dienst enkel geslacht en leeftijden door en kan gekozen worden voor de samenstelling van het pakket. Hierdoor is de privacy gegarandeerd.

        De pakketten worden maandelijks geleverd aan het OCMW (voor de kinderen die jarig zijn in die maand) en kunnen door de medewerkers van de sociale dienst overhandigd worden aan de gezinnen/kinderen.

        Voorbeeld van een berekening van de maximumbijdrage voor een jaar bij 10 400 inwoners. De maximumkost zou dan 1 040,0 euro zijn.

        Stel dat we jaarlijks 20 pakketten zouden afnemen a rato van 45 euro per pakket, dan kost dit 900 euro. De bijdrage van OCMW Meerhout is dan beperkt tot deze 900 euro.

        Stel dat we jaarlijks 50 pakketten zouden afnemen a rato van 45 euro per pakket, dan kost dit 2 250 euro. De bijdrage van OCMW Meerhout wordt dan afgetopt op 1 040 euro.

 

De sociale dienst wil graag een samenwerkingsovereenkomst afsluiten, zodat vanaf 1 januari 2023 kan worden gestart met dit aanbod.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 90901-648290

Jaar: 2023 en volgende

Beschikbaar: 9 000 euro

Bedrag: 0.10 euro per Meerhoutenaar per jaar

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Feestvarken vzw en Lokaal Bestuur Meerhout goed en geeft aan de sociale dienst de opdracht dit aanbod praktisch uit te voeren.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

6. Goedkeuren 'Visie sociale dienst OCMW Meerhout op arbeidstrajectbegeleiding'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De maatschappelijk werkers van de sociale dienst leveren maatwerk, binnen de krijtlijnen van de wetgeving én de interne afspraken. Om één en ander te verankeren, werkte de sociale dienst vorig jaar aan een visie op steunverlening met bijbehorende instrumenten. Voortbouwend op die visietekst werd voorjaar 2022 ook een traject gelopen met het team om voor het thema arbeidstrajectbegeleiding te komen tot goeie afspraken, hanteerbare werkinstrumenten en duidelijke afbakening van de rollen van enerzijds de algemeen maatschappelijk werker en anderzijds de arbeidstrajectbegeleider.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        organieke Wet betreffende de OCMW's van 8 juli 1976

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

In navolging van de uitgewerkte visie op steunverlening, voelde de sociale dienst ook de behoefte om het begeleidingstraject omtrent tewerkstellingen - één van de mogelijke vormen van steunverlening - te inventariseren, bij te stellen waar nodig en uit te schrijven.

 

Na inventarisering en evaluatie zijn grote delen van de tot nu toe gangbare praktijk behouden. Een deel van de werkwijze voor arbeidstrajectbegeleiding wordt opgelegd door en is onderhevig aan bepaalde kwaliteitseisen en inspecties vanuit de Vlaamse overheid. Deze zitten verwerkt in de uitgeschreven werkwijzen.

Waar er voorheen echter nog vaak onduidelijkheid was in de rolverdeling tussen de algemeen maatschappelijk werker en de arbeidstrajectbegeleider (wie doet wat op welk moment en wie is voor welk deel van de begeleiding verantwoordelijk), is dit nu beter afgebakend en op elkaar afgestemd. Dit leidde ook tot enkele nieuwe werkinstrumenten, zowel voor gebruik door de algemeen maatschappelijk werker, als door de arbeidstrajectbegeleider.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de inhoud van het document 'Visie sociale dienst OCMW Meerhout op arbeidstrajectbegeleiding' goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

7. Mededelingen

 

 

Mededeling

De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 305 over 'raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2022 – beslissing tot het vragen aan de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IOK van het ontslag van een bestuurder'

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

8. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

10. Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In Meerhout wonen 12 pleeggezinnen die samen voor 15 pleegkinderen zorgen. Meerhout heeft in het verleden een liefdesbrief ontvangen uit de handen van Wendy Ballard van Pleegzorg Provincie Antwerpen, afdeling Geel. Onze burgemeester heeft die brief met beide handen aangenomen. Ze is zelfs meter van een pleegkind in Meerhout. Onze gemeente heeft zich dus geprofileerd als pleegzorggemeente. Wij hebben in het verleden meerdere malen de aandacht gevestigd op pleegzorg. En dat is ook nodig.

Het is een open deur intrappen als ik zeg dat ‘alles duurder’ is geworden en waarschijnlijk nog duurder zal worden.

Het zou voor deze pleegouders een hulp zijn mochten zij toegang krijgen tot het Kelderke om kleren en/of schoenen te kopen voor hun pleegkind(eren).  Dat zou een mooi gebaar zijn ten aanzien van hen. Pleegkinderen zijn kwetsbare kinderen en verdienen onze aandacht, ons medeleven en onze steun.

Om deze toegang te verlenen is een wijziging van het reglement nodig zodat de sociale dienst ook pleegouders, die dat wensen,  kan doorverwijzen naar het Kelderke.

 

Voorstel tot beslissing:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan pleegouders, die dat wensen, de toegang tot het Kelderke om aankopen te doen voor hun pleegkind(eren). Hiervoor zal het reglement aangepast worden. Pleegzorg Provincie Antwerpen ,afdeling Geel, zal hiervan op de hoogte gebracht worden zodat zij de Meerhoutse pleegouders het fijne nieuws kunnen melden en  zich kunnen aanmelden bij de sociale dienst. Graag zien wij dit gerealiseerd tegen begin december 2022.

 

Tussenkomst

Amendement

Gemeenteraadslid Wim Nysmans vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 10 'Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders'.

'Indiener: De fracties cd, N-VA en MERRET Anders

 

Amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming over de hoofdvraag van agendapunt 10 ' Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders'.

 

De hoofdvraag ligt als volgt voor:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan pleegouders, die dat wensen, de toegang tot het Kelderke om aankopen te doen voor hun pleegkind(eren). Hiervoor zal het reglement aangepast worden. Pleegzorg Provincie Antwerpen ,afdeling Geel, zal hiervan op de hoogte gebracht worden zodat zij de Meerhoutse pleegouders het fijne nieuws kunnen melden en zich kunnen aanmelden bij de sociale dienst. Graag zien wij dit gerealiseerd tegen begin december 2022.

 

Er wordt voorgesteld om onderdeel 'die dat wensen' te vervangen door 'die voldoen aan de voorwaarden van het reglement' en de zin 'Hiervoor zal het reglement aangepast worden' aan de hoofdvraag toe te voegen. De realisatietermijn wordt eveneens geschrapt aangezien deze termijn niet haalbaar is voor onze medewerkers.

 

De hoofdvraag wordt door dit amendement gewijzigd in:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan pleegouders, die voldoen aan de voorwaarden van het reglement, de toegang tot het Kelderke om aankopen te die doen voor hun pleegkind(eren). Hiervoor zal het reglement aangepast worden. Pleegzorg Provincie Antwerpen ,afdeling Geel, zal hiervan op de hoogte gebracht worden zodat zij de Meerhoutse pleegouders het fijne nieuws kunnen melden en zich kunnen aanmelden bij de sociale dienst.

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.53 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.56 uur.

 

Subamendement

Gemeenteraadslid Mannu Dox vraagt om volgend subamendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van het amendement en de hoofdvraag betreffende agendapunt 10 'Vooruit Meerhout vraagt toegang tot het Kelderke voor de Meerhoutse pleegouders'.

'Subamendement agendapunt 10 raad voor maatschappelijk welzijn

Einddatum van het ingediende amendement ter realisatie van het voorstel: eind 2023'.

 

Stemming op naam:

Stemming subamendement

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

Stemming op naam:

Stemming amendement

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Stemming op naam:

Stemming aangepaste hoofdvraag, zoals gewijzigd door goedgekeurd subamendement en amendement

Met 20 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat in op de hogergenoemde hoofdvraag van raadslid Cris Rutten die werd gewijzigd door het ingediende subamendement van de fractie Vlaams Belang en het amendement van de fracties cd, N-VA en MERRET Anders:

 

'De raad voor maatschappelijk welzijn verleent aan pleegouders, die voldoen aan de voorwaarden van het reglement, de toegang tot het Kelderke om aankopen te die doen voor hun pleegkind(eren). Hiervoor zal het reglement aangepast worden. Pleegzorg Provincie Antwerpen ,afdeling Geel, zal hiervan op de hoogte gebracht worden zodat zij de Meerhoutse pleegouders het fijne nieuws kunnen melden en zich kunnen aanmelden bij de sociale dienst. Einddatum ter realisatie van het voorstel: eind 2023.'

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 26 september 2022

 

9. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Mondelinge vragen

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022