Walter Verbraeken Guy Daems Bart Beusen Gilberte Hannes Maries Verachtert Cris Rutten Luc Lievens Begga Vandeperre Jo Laenen Francis Mertens Griet Convens Peter Van den Broeck Nele Geudens Sam Verwimp Jens Deliën Flor Boven Jan Luyten Jan Melis Wim Leeuws Fons Hannes Brigitte Peremans Mannu Dox Tom Van den Berg Walter Verbraeken Guy Daems Bart Beusen Gilberte Hannes Maries Verachtert Cris Rutten Luc Lievens Begga Vandeperre Jo Laenen Francis Mertens Griet Convens Peter Van den Broeck Nele Geudens Sam Verwimp Jens Deliën Jan Luyten Jan Melis Wim Leeuws Fons Hannes Brigitte Peremans Mannu Dox Walter Verbraeken Luc Lievens Brigitte Peremans Jo Laenen Begga Vandeperre Fons Hannes Sam Verwimp Bart Beusen Cris Rutten Guy Daems Francis Mertens Griet Convens Jan Melis Gilberte Hannes Jens Deliën Maries Verachtert Jan Luyten Nele Geudens Mannu Dox Wim Leeuws Peter Van den Broeck aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 30 december 2024
1. Goedkeuren notulen 6 december 2024
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 6 december 2024 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Tussenkomst
Voorzitter Luc Lievens meldt dat er in de notulen van de installatievergadering van 6 december 2024 de eedaflegging van Maries Verachtert, pagina 3, geschrapt moet worden.
Raadslid Nele Geudens vraagt om functie van Fons Hannes aan te passen van aangewezen-burgemeester voorzitter naar aangewezen-burgemeester.
Stemming op naam:
Met 20 stemmen voor (Fons Hannes, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Jan Melis, Mannu Dox, Nele Geudens, Cris Rutten, Griet Convens, Francis Mertens, Maries Verachtert, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten, Sam Verwimp, Guy Daems, Bart Beusen, Begga Vandeperre en Luc Lievens), 1 niet gestemd (Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 6 december 2024 goed mits de opmerking van voorzitter Luc Lievens en de, door raadslid Nele Geudens gevraagde, aanpassing.
Zitting van maandag 30 december 2024
2. Eedaflegging en aanstelling als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst
FEITEN EN CONTEXT
Guy Daems werd in de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 6 december 2024 verkozen als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en legde de eed af in handen van de voorzitter.
De akte van voordracht voor kandidaat-leden van het bijzonder comité sociale dienst die door cd Meerhout werd ingediend op 26 november 2024 vermeldt Maries Verachtert als opvolger van Guy Daems vanaf 30 december 2024.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 en latere wijzigingen
ARGUMENTATIE
Maries Verachtert is de aangewezen opvolger van Guy Daems als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Maries Verachtert bevindt zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid wegens ambtsbekleding, bloed- of aanverwantschap, zoals voorzien in artikel 100 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. De geloofsbrieven van Maries Verachtert werden reeds onderzocht in de zitting van 6 december 2024 bij haar eedaflegging als raadslid.
Bijgevolg is er geen bezwaar Maries Verachtert als voorgedragen lid van het bijzonder comité toe te laten tot het afleggen van de eed.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart Maries Verachtert verkozen als lid voor het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Maries Verachtert legt de decretaal voorgeschreven eed af in handen van de voorzitter.
Zitting van maandag 30 december 2024
3. Goedkeuren toetreden aankoopcentrale Cipal dv voor afname van de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' – Bestek nr. CSMRTSOFT23b
FEITEN EN CONTEXT
Cipal dv heeft een raamovereenkomst uitgeschreven voor standaardsoftware en bijhorende diensten. Alle lokale besturen die toetreden tot deze overeenkomst krijgen toegang tot een breed en flexibel aanbod van softwareoplossingen, zowel klassieke licenties als cloudabonnementen, alsook garantie op de laagste prijs wanneer een product elders goedkoper staat.
Nadat een grondige aanbestedingsprocedure werd gevoerd door Cipal dv, is SoftwareOne BE partner voor de komende vier jaar. De overeenkomst werd op 7 oktober 2024 gesloten en kan eventueel tot twee keer met twaalf maanden worden verlengd, waardoor de totale looptijd op zes jaar kan komen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 78, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur
● wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
● principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 26 oktober 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit 'de verwerving van standaard software en bijhorende dienstverlening'.
● de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
○ het selectiedocument waar het stelt (punt 3.8): 'Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst. (…)
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) :
■ Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
● bestek waar het stelt (punt 4.9): 'Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.'
● bestek waar het stelt (punt 4.7): 'Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.'
● beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 12 september 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan SoftwareONE BE bv met maatschappelijke zetel te Esplanade 1, 1020 Brussel.
ARGUMENTATIE
De voornoemde opdracht van Cipal dv 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTSOFT23b) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.
Het OCMW kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:
● de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur
● het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent
● Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software door aanbestedende overheden
● het OCMW is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
De raamovereenkomst omvat een uitgebreide reeks softwareoplossingen van verschillende leveranciers, waaronder:
● besturingssystemen
● communicatiesoftware
● beveiligingssoftware
● databankoplossingen
● cloudabonnementen
Daarnaast biedt SoftwareOne BE optionele ondersteuning bij het licentiebeheer, advies over prijsmodellen en hulp bij de installatie en ingebruikname van de software.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van standaard software aangeboden via de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTSOFT23b) goed.
Artikel 2
Belast het vast bureau met de uitvoering.
Zitting van maandag 30 december 2024
4. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor het leveren van bevestigingsmateriaal'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'het leveren van bevestigingsmateriaal' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van bevestigingsmateriaal bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.
De startdatum is 1 augustus 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 21 juni 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het leveren van bevestigingsmateriaal' gegund aan en bij mededeling van 15 juli 2024 gesloten met: Würth Belux NV, Everdongenlaan 29, 2300 Turnhout
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren.
Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'het leveren van bevestigingsmateriaal' goed.
Zitting van maandag 30 december 2024
5. Aanvaarden prijsstijging warme maaltijden Veresto
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW levert al geruime tijd warme maaltijden voor Meerhoutenaren die (tijdelijk) niet zelf een warme maaltijd kunnen bereiden of die een specifieke dieetmaaltijd nodig hebben. Het OCMW werkt hiervoor samen met Veresto voor de thuislevering. Volgens de overeenkomst wordt er jaarlijks nagekeken of een indexaanpassing van toepassing is. Door omstandigheden is er pas in augustus een vraag tot prijsherziening gekomen.
Vanaf 1 december 2024 worden volgende prijzen gehanteerd:
● Warme maaltijd (standaard, suggestie en dieet maaltijd): 9,10 euro
● Extra:1,14 euro
● Rechtstreekse facturatie: niet van toepassing.
Bovenstaande tarieven worden toegepast vanaf 1 december 2024 en blijven geldig tot en met 28 februari 2025.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur 22 december 2017 meer bepaald artikels 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● beslissing van het vast bureau van 6 december 2021 tot gunning groepsaankoop 'Bereiding, verpakking en bedeling aan huis van warme maaltijden bestemd voor zorgbehoevende gebruikers die wonen in Mol, Balen, Meerhout, Ravels en Geel' van OCMW Mol
ARGUMENTATIE
De overeenkomst met Veresto biedt de mogelijkheid om de prijzen jaarlijks te herzien en indien nodig aan te passen aan de gestegen levensstandaard.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is onvoldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-WEL2/0946-00/601100/OCMW/RVMW/IP-GEEN
Jaar: 2024
Beschikbaar: 0 euro
Er is onvoldoende budget aanwezig, maar de kosten voor de maaltijden worden integraal doorgerekend aan de gebruikers. De stijgende kosten worden gecompenseerd door stijgende inkomsten.
Er is geen visum vereist.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de voorgestelde nieuwe tarieven voor een warme maaltijd aan huis geleverd door Veresto. De nieuwe tarieven worden gehanteerd vanaf 1 december 2024 tot en met 28 februari 2025 en bedragen 9,10 euro voor een warme maaltijd (standaard, suggestie of dieet) 1,14 euro voor extra.
Zitting van maandag 30 december 2024
6. Verlengen samenwerking Foodsavers vzw
FEITEN EN CONTEXT
OCMW Meerhout neemt sinds 2024 deel aan de voedselhub van Foodsavers Kempen voor de bedeling van verse voeding. Deze beslissing werd genomen na een positieve evaluatie van een pilootproject waarbij verschillende elementen van de voedselbedeling uitgetest werden (locatie, tijdstip, ...).
Het eerste samenwerkingsakkoord met Foodsavers werd afgesloten voor één jaar en eindigt op 31 december 2024.
Foodsavers heeft daarom een nieuw voorstel uitgewerkt wat inhoudelijke en financieel gezien in grote lijnen ongewijzigd blijft. Ze blijven ook nog steeds op zoek naar mogelijkheden om deze werking te verduurzamen.
In het kader van het actieplan Voedselverlies en biomass(rest)stromen circulair 2021-2025 wordt aan de lokale besturen een regierol toegewezen om voedselverliezen tegen te gaan. In dit kader dienen de voedseloverschotten zoveel mogelijk herbestemd te worden voor menselijke consumptie waarbij een directe link gelegd wordt met sociale tewerkstelling om dit te realiseren. De voedselhub, zoals uitgewerkt en voorgesteld door Foodsavers Kempen (een onderdeel van Kringwinkel Zuiderkempen), past in dit actieplan en biedt een aantal mogelijkheden voor het lokaal bestuur om concreet aan de slag te gaan met voedseloverschotten.
Dergelijke voedselhub is een geoptimaliseerd logistiek systeem met korte afstanden om voedselverlies te voorkomen, een voedselveilige distributie te organiseren en met verse en gezonde voeding armoede te bestrijden.
Naast het logistiek systeem voor het vermijden van voedselverliezen bevat de Kempense voedselhub ook een belangrijk luik 'dienstverlening' onder de vorm van een lerend netwerk voor lokale besturen en een lerend netwerk van sociale organisaties (armoedeorganisaties, sociale kruideniers, …). Deze voedselhub wordt georganiseerd door Welzijnszorg Kempen en Foodsavers Kempen (project van de Kringwinkel Zuiderkempen) en richt zich in eerste instantie op de 27 gemeenten van de referentieregio Kempen.
Er is een mogelijkheid om een passend aanbod te kiezen voor het lokaal bestuur. De kostprijs wordt enerzijds berekend op basis van de modules waar aan deelgenomen wordt, anderzijds de kostprijs per kilo geleverd voedsel. Dit laatste is een schatting omdat dit afhankelijk is van het aantal begunstigden dat naar de voedselbedeling komt. Het volledige voorstel is terug te vinden in de bijlage.
Het voorstel is om opnieuw voor de periode van één jaar in te tekenen op onderstaande modules, dezelfde als in de eerste samenwerkingsovereenkomst. Naar het einde zal een evaluatie gebeuren om de verdere toekomst te bepalen.
Concreet betekent dit intekenen op volgende modules:
● dienstverlening
● ESF+ middelen: stockage en handling
● herverdeling van voedseloverschotten
De prijssetting is niet gewijzigd.
Diensten | Bedrag per inwoner | Max. bedrag per gemeente |
dienstverlening | € 0.10 | € 1000 |
ESF+ Stockage en handling | € 0.10 | € 1500 |
ESF+ levering | € 0.15 | € 2000 |
Deze kost voor de voedseloverschotten wordt als volgt vastgesteld (alle bedragen inclusief 6 % btw):
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
● beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 29 december 2023 over 'Goedkeuren deelname voedselhub Foodsavers Kempen'
ARGUMENTATIE
Er wordt terug een engagement gevraagd voor één jaar. Er wordt nog verder gezocht naar mogelijkheden tot verduurzaming door Foodsavers.
Het uitgebreide aanbod van de voedselbedeling heeft succes. Er worden tweewekelijks rond de 150 personen mee bereikt. Het bedelingsmoment werd ook al gebruikt om ander aanbod kenbaar te maken, zoals de Uitpas, aanbod Huis van het Kind, het gebruik van de stemcomputer (in voorbereiding van de verkiezingen). Er zijn nog ideeën om hiermee verder aan de slag te gaan omdat deze voedselhulp een middel is om kwetsbare personen op een laagdrempelige manier te bereiken.
Het aanbod is een zeer goede aanvulling op de wekelijkse boodschappen. Er kunnen goed gevulde winkeltassen meegegeven worden met tal van producten zoals vers fruit en groenten, zuivel, vlees en vis en bereide maaltijden.
Er zijn al een aantal extra vrijwilligers gestart die tweewekelijks komen helpen met het bedelen van het voedsel. Mogelijks kan deze ploeg nog verder uitgebreid worden.
Er zijn ook maatschappelijk werkers aanwezig tijdens de bedeling. Dit werkt versterkend en verbindend naar zowel de cliënten als de vrijwilligers.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-WEL1/0900-00/613990 Ander prestaties van derden Foodsavers.
Jaar: 2025
Beschikbaar: 19 100 euro
Bedrag: 10 900 euro
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 4 december 2024.
Het visum met nummer 2024-95-O werd verleend op 5 december 2024.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met een verlenging van de samenwerking met Foodsavers in het kader van een voedselhub in Meerhout voor de periode van één jaar vanaf 1 januari 2025.
Zitting van maandag 30 december 2024
7. Mededelingen
Mededeling
Er zijn geen mededelingen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Zitting van maandag 30 december 2024
8. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Er is geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 30 december 2024
9. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.