Zitting van maandag 24 april 2023
1. Goedkeuren notulen 27 maart 2023
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 27 maart 2023 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 27 maart 2023 goed.
Zitting van maandag 24 april 2023
2. Aanpassen OCMW-personeelsformatie en organogram
FEITEN EN CONTEXT
De OCMW-personeelsformatie werd op 14 maart 2022 een laatste keer door de raad voor maatschappelijk welzijn gewijzigd.
In het kader van een reorganisatie van de cluster welzijn wordt navolgende aanpassing aan de OCMW-personeelsformatie voorgesteld:
● inschrijving van 1 VTE functie van hoofd maatschappelijk werker niveau B4-B5 in statutair verband die onder meer de werking van hulpkern zal aansturen en maatschappelijk werkers zal bijstaan en coachen op casusniveau alsook het uitdovend stellen van de huidige 1 VTE functie van stafmedewerker welzijn en coördinator vrijwilligerswerk niveau B1-B3 in statutair verband
De voorgestelde formatieaanpassing werd:
● besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité op 24 februari 2023
● deze formatieaanpassing werd besproken en gunstig geadviseerd door het managementteam op 28 maart 2023.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 meer bepaald artikel 161
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 maart 2022 houdende de vaststelling van de huidige personeelsformatie en gemeenschappelijk organogram gemeente en OCMW
ARGUMENTATIE
Door een functie van hoofd maatschappelijk werker, zoals bij meerdere lokale besturen voorzien, kan enerzijds ingespeeld worden op de ervaren noden tot een intensere aansturing en coaching van de maatschappelijk werkers van de hulpkern en tot inhoudelijke ondersteuning en bijstand in vaak complexere meerdere problemen hulpverleningsdossiers. Deze nood kwam ook duidelijk naar voren in de in samenwerking met de Thomas More Sociale Hogeschool en de met Mensura doorlopen begeleidingstrajecten. Anderzijds geeft de nieuwe functie van hoofd maatschappelijk werker aan de manager welzijn, door minder met concrete dossieropvolging en hulpverleningsaspecten te moeten bezig zijn, ook de ruimte om meer strategisch en projectmatig te werken en om bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden uit te bouwen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is hiertoe voldoende personeelsbudget beschikbaar.
Het verschil in personeelskost tussen een functie op B4-B5 niveau en op B1-B3 niveau bedraagt ongeveer een 12 000 euro op jaarbasis.
Er is geen visum vereist.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de OCMW-personeelsformatie en het organogram van lokaal bestuur Meerhout vast zoals voorzien in het document 'Personeelsformatie en organogram gemeente en OCMW Meerhout april 2023' en dit met navolgende aanpassingen erin verwerkt:
● invoeging van 1 VTE functie van hoofd maatschappelijk werker, niveau B4-B5, in statutair verband
● uitdovend stellen van 1 VTE functie van stafmedewerker welzijn/coördinator vrijwilligerswerk, niveau B1-B3 in statutair verband.
Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Flor Boven Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Linda Degeest Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Toon Hendrickx Jos Tordoor Paul Van Dooren Nele Geudens Griet Convens Wim Nysmans Luc Lievens François Tielemans Walter Verbraeken Jan Melis Fons Hannes Joris Janssens Roger Verheyen Brigitte Peremans Frans Van Meensel Mannu Dox Rony Schuer Peter Van den Broeck Heidi Suls aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 24 april 2023
3. Goedkeuren aankoopbeleid versie 5.0
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente en het OCMW hebben nood aan een gezamenlijk kader waarin de afspraken omtrent aankopen voor gemeente en OCMW worden vastgelegd. Deze afspraken werden vastgelegd in het aankoopbeleid. Het aankoopbeleid vormt de leiddraad voor het voeren van overheidsopdrachten. Het is een document om de interne werkwijze van de organisatie te bepalen en te ondersteunen. Het aankoopbeleid zorgt voor een uniforme werkwijze, geeft aandacht aan duurzaamheid, vermeldt de grensbedragen voor bevoegdheidsverdelingen, voor het bepalen van de juiste procedure en bepaalt de dossiervorming inzake overheidsopdrachten.
Op 14 december 2015 werd door het college van burgemeester en schepenen het aankoopbeleid goedgekeurd voor de gemeente. Op 20 januari 2016 volgt de goedkeuring voor het OCMW.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
● richtlijn 2014/23/EU van het europese parlement en de Raad van 24 februari 2014 betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten
● wet van 15 juli 2006 betreffende overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
ARGUMENTATIE
Het beschikbare aankoopbeleid is momenteel gedateerd en verwijst naar informatie die niet meer correct is volgende de wetgeving.
Om te zorgen dat de interne werking van het lokaal bestuur beschikt over de meest recente gegevens is er een update gebeurd van dit aankoopbeleid. In bijlage is het document 'nota_aankoopbeleid_versie5.0_2023_wijzigingen' toegevoegd. Hierin kan worden teruggevonden welke informatie er gewijzigd is ten opzichte van het voorgaande.
De wijzigingen hebben onder andere betrekking op de grensbedragen inzake overheidsopdrachten voor het bepalen van de procedures, verduidelijking van de opgelegde werkwijze en een aanpassing van de bedragen voor de procedure 'versnelde werkbon' en 'beperkte prijsvraag'. Deze laatsten zijn vooral noodzakelijk om de samenwerking met de lokale handelaars te stimuleren.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de nieuwe versie van het aankoopbeleid 'nota_aankoopbeleid_versie5.0_2023_04_24' goed te keuren.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het aankoopbeleid 'nota_aankoopbeleid_versie 5.0_2023_04_24' voor gemeente en OCMW goed.
Zitting van maandag 24 april 2023
4. Mededelingen
Mededeling
De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:
● De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 325 over 'gemeenteraad van 27 februari 2023 – verzoekschrift burger – behandeling in besloten zitting van de gemeenteraad'.
Zitting van maandag 24 april 2023
5. Aanvullende agenda
Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Flor Boven Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Linda Degeest Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Heidi Suls Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Rony Schuer Roger Verheyen Wim Nysmans Griet Convens Brigitte Peremans Walter Verbraeken Paul Van Dooren Jos Tordoor Jan Melis François Tielemans Joris Janssens Nele Geudens Toon Hendrickx Mannu Dox Luc Lievens Cris Rutten Fons Hannes aantal voorstanders: 4 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van maandag 24 april 2023
8. Vlaams belang wenst gelijkwaardige gemeentelijke tussenkomst in de rusthuisfactuur voor rechthebbende inwoners van Meerhout die noodgedwongen buiten Meerhout in een rusthuis verblijven
FEITEN EN CONTEXT
'Motivering:
Uit een verzoekschrift van een burger is nogmaals gebleken dat de bevolking niet weet hoeveel de gemeentekas extra moet bijleggen om de verliezen van ons rusthuis te dekken. Uit opgevraagde cijfers van een normaal werkingsjaar (2019) blijkt dat de gemeente jaarlijks per rusthuisbewoner ongeveer 8.000 euro moet bijleggen opdat ons rusthuis geen verlies zou maken. Dit komt neer op een tussenkomst van 665 euro per maand. Het komt geregeld voor dat zorgbehoevende bejaarde inwoners van Meerhout die ingeschreven staan op de wachtlijst bij noodwendigheid niet kunnen opgenomen worden in ons rusthuis wegens ‘geen plaats’. Hierdoor is de familie verplicht op zoek te gaan naar een rusthuis buiten de gemeente. Daarbij is de kans groot dat er door de familie een hogere rusthuisfactuur dient betaald te worden omdat deze rusthuizen niet kunnen genieten van een externe sponsering van 665 euro per maand om geen verlies te lijden. Het lijkt aangewezen dat deze meerkost in een rusthuis buiten de gemeente door de gemeentekas gedragen wordt op basis van gelijkwaardigheid. Uiteraard mag deze tussenkomst niet hoger zijn dan de gemeentelijke opleg voor ons rusthuis.
Voorstel tot beslissing:
Art. 1. De gemeente zal een gelijkwaardige gemeentelijke tussenkomst voorzien in de rusthuisfactuur
voor rechthebbende inwoners van Meerhout die noodgedwongen buiten Meerhout in een rusthuis dienen te verblijven.
Art. 2. De rechthebbende inwoner moet voldoen aan de voorwaarden om opgenomen te worden in het gemeentelijke rusthuis.
Art. 3. Een recent bewijs van weigering tot opname in het gemeentelijk rusthuis wegens plaatsgebrek dient afgeleverd te worden.
Art. 4. De financiële gemeentelijke tussenkomst in een externe rusthuisfactuur mag nooit meer bedragen dan de werkelijke meerkost ten opzichte van ons gemeentelijk gefactureerd rusthuisfactuur. Art. 5. De tussenkomst is gelimiteerd tot het bedrag van de fluctuerende gemeentelijke opleg in het eigen rusthuis.
Art. 6. Het Vast Bureau en/of het college wordt gemachtigd deze basisprincipes in hogervermelde artikelen in een reglement te verfijnen en nog voor het einde van deze legislatuur ter goedkeuring voor te leggen aan de RVMW of de gemeenteraad.'
Stemming op naam:
Met 4 stemmen voor (Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten en Toon Hendrickx)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van raadslid Mannu Dox.
Zitting van maandag 24 april 2023
6. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.
Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Flor Boven Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Linda Degeest Cris Rutten Jos Tordoor Toon Hendrickx Jan Melis Paul Van Dooren Walter Verbraeken François Tielemans Luc Lievens Peter Van den Broeck Fons Hannes Joris Janssens Griet Convens Mannu Dox Heidi Suls Nele Geudens Rony Schuer Frans Van Meensel Wim Nysmans Brigitte Peremans Roger Verheyen Nele Geudens Mannu Dox Walter Verbraeken Jos Tordoor Heidi Suls François Tielemans Frans Van Meensel Wim Nysmans Joris Janssens Peter Van den Broeck Rony Schuer Paul Van Dooren Brigitte Peremans Roger Verheyen Jan Melis Griet Convens Toon Hendrickx Luc Lievens Cris Rutten Fons Hannes aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 24 april 2023
7. Behandelen verzoekschrift burger - Besloten zitting - geheime zitting
Stemming op naam:
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten en Toon Hendrickx)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Neemt kennis van het advies en bijhorende motivering van het vast bureau van 13 maart 2023 om niet in te gaan op het verzoek van de burger om een uitzondering toe te staan op artikel 11 van de interne afsprakennota van woonzorgcentrum De Berk.
Artikel 2
Beslist niet in te gaan op de vraag in het verzoekschrift en geen uitzondering toe te staan op artikel 11 van de interne afsprakennota van Woonzorgcentrum De Berk.
Artikel 3
Beslist deze beslissing over te maken aan de indiener van het verzoekschrift.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.