Notulen OCMW raad op maandag 27 maart 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Verontschuldigd

Heidi Suls, raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

1. Goedkeuren notulen 27 februari 2023

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 27 februari 2023 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 27 februari 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

2. Kennisnemen rapport klachtenprocedure woonzorgcentrum De Berk 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De vernieuwde procedure voor de behandeling van klachten werd door het vast bureau vastgesteld in zitting van 11 januari 2017.

De procedure voor het vanuit klachtenanalyse komen tot correctieve en preventieve maatregelen werd door het vast bureau vastgesteld in zitting van 17 januari 2018.

 

De klachtenprocedure stipuleert in punt 6 'Een klacht opvolgen' dat de klachtencoördinator elk jaar een rapport opmaakt over de binnengekomen klachten en hun stand van zaken.

De klachtencoördinator maakt jaarlijks een rapport op dat  voorgelegd wordt aan het managementteam (MAT) en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De procedure voor het vanuit klachtenanalyse komen tot correctieve en preventieve maatregelen stipuleert dat de klachtencoördinator een meerjarig klachtenoverzicht opmaakt en de analyse ervan voorlegt aan het leidinggevendenoverleg woonzorgcentrum (WZC), het managementteam (MAT) en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        procedure klachten vastgesteld door het vast bureau van 11 januari 2017 en latere bijwerkingen

        procedure voor het vanuit klachtenanalyse komen tot correctieve en preventieve maatregelen vastgesteld door het vast bureau van 17 januari 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 6 januari 2023 maakte de klachtencoördinator het rapport klachtenprocedure wzc De Berk 2022 op, alsook het meerjarig klachtenoverzicht.

Het leidinggevendenoverleg van het woonzorgcentrum nam hiervan kennis op 23 januari 2023.

Het managementteam nam hiervan kennis op 28 februari 2023.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Neemt kennis van het rapport klachtenprocedure woonzorgcentrum De Berk 2022 ,opgemaakt door de klachtencoördinator op 6 januari 2023.

Artikel 2

Neemt kennis van het meerjarig klachtenoverzicht, opgemaakt door de klachtencoördinator op 6 januari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

3. Kennisnemen rapport klachtenprocedure 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De procedure voor de behandeling van klachten werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld in zitting van 28 november 2022 ter vervanging van de procedure zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn op 21 juni 2012 en de gemeenteraad op 25 juni 2012.

§ 3 van 6.5 'Deelprocedure: opvolging van een klacht' bepaalt dat de klachtencoördinator jaarlijks een rapport opmaakt dat wordt voorgelegd aan het managementteam, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        algemene klachtenprocedure voor gemeente en OCMW vastgesteld door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 28 november 2022

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikel 303 § 3:
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

ARGUMENTATIE

Op 20 februari 2023 maakte de klachtencoördinator het rapport klachtenprocedure 2022 op.

Het managementteam nam hiervan kennis op 28 februari 2023.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport klachtenprocedure 2022, opgemaakt door de klachtencoördinator op 20 februari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

4. Vastleggen prijsstijging warme maaltijden Sodexo naar aanleiding van de prijsstijging van de warme maaltijden aan huis geleverd door Veresto

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het OCMW levert al geruime tijd warme maaltijden voor Meerhoutenaren die (tijdelijk) niet zelf een warme maaltijd kunnen bereiden of die een specifieke dieetmaaltijd nodig hebben. Het OCMW werkt hiervoor samen met Veresto voor de thuislevering.

Daarnaast levert Sodexo warme maaltijden in het woonzorgcentrum (WZC) voor 'buurt'bewoners. Zij kunnen in de cafetaria een warme maaltijd nuttigen samen met de bewoners van het WZC. Het OCMW tracht op die manier sociale contacten te bevorderen voor deze doelgroep.

Er is geopteerd om het prijsverschil tussen beide diensten niet te groot te maken. De voorgestelde prijsstijging van de maaltijden van Veresto heeft dan ook een impact op de prijszetting van de maaltijden geleverd door Sodexo.

De huidige prijs van een maaltijd in het WZC bedraagt 7,29 euro per maaltijd.

Voor de nieuwe prijszetting gebruiken we de verhoging van 13,2 % die Veresto ook toegepast heeft.

Vanaf 1 maart 2023 wordt de prijs voor de maaltijden van Sodexo in het WZC verhoogd naar 8,25 euro per maaltijd.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De prijzen van de maaltijden van Sodexo in het WZC dienen gelijktijdig te worden aangepast omdat het prijsverschil anders te groot wordt.

Sodexo heeft ook indexering doorgevoerd van de geleverde maaltijden vanaf 1 januari 2023.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-WEL2/0946-00/601100/OCMW/RVMW/IP-GEEN

Jaar: 2023

Beschikbaar: 35 714,29 euro

Er is geen visum vereist.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de voorgestelde tarieven voor een warme maaltijd in het woonzorgcentrum geleverd door Sodexo. De nieuwe tarieven worden gehanteerd vanaf 1 maart 2023 en bedragen 8,25 euro per maaltijd.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

5. Mededelingen

 

 

Mededeling

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mededelingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

6. Aanvullende agenda

 

 

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

8. Vlaams belang wenst zicht te krijgen op het groot personeelsverloop in vergelijking met andere soortgelijke organisaties

 

 

FEITEN EN CONTEXT

'Motivering:

Onze gemeente heeft de voorbije jaren te kampen met een hoog personeelsverloop binnen de gemeente en het ocmw, en dit vooral bij de hogere functies. Denken we hierbij aan de financieel directeur, manager welzijn, manager interne zaken, manager grondgebonden zaken, directrice gemeenteschool, duurzaamheidsambtenaar, maatschappelijke medewerkers…

Een hoog personeelsverloop kan bijvoorbeeld duiden op ontevredenheid van werknemers, slechte leidinggevende praktijken, of een gebrek aan loopbaanontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie.

Daarom is het belangrijk om personeelsverloopgegevens te vergelijken met de gegevens van andere organisaties in dezelfde branche of sector. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in hoe de eigen organisatie presteert ten opzichte van vergelijkbare organisaties, en om eventuele problemen met het personeelsverloop te identificeren en aan te pakken.

Het lijkt aangewezen om mee te doen aan de korte bevraging personeelsverloop van werken bij de overheid (tot 15 april 2023) en na afloop van de bevraging de resultaten op te vragen.

Het lijkt aangewezen deze bevraging te differentiëren in gemeentediensten en ocmw-diensten.

Het verminderen van het personeelsverloop kan bijdragen aan een hogere productiviteit en betere klanttevredenheid, en kan ook kosten besparen die gepaard gaan met het inhuren en trainen van nieuwe werknemers.

 

Voorstel tot beslissing:

Het ocmw zal deelnemen aan de korte bevraging personeelsverloop georganiseerd door ‘werken bij de overheid’ voor wat betreft de ocmw-diensten en de resultaten terugkoppelen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.'

 

Stemming op naam:

Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van raadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 maart 2023

 

7. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het vast bureau beantwoorden de volgende vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn:

        Algemeen bestuur - Raadslid Toon Hendrickx heeft nog twee vragen die tijdens agendapunt 8 van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 27 februari 2023 werden gesteld maar waar onvoldoende op werd geantwoord. Het gaat hierbij concreet over de FAQ's.

  1. Wat is het beleid ter zake? Op welke basis worden deze wettelijke bepalingen al dan niet ter stemming voorgelegd?
  2. Zal de raad voor maatschappelijk welzijn op de hoogte worden gebracht van wijzigingen aan de wet- en regelgeving? En moet er daarna opnieuw over worden gestemd? Hoe wordt dit verder opgevolgd?

Schepen Brigitte Peremans antwoordt dat het hier geen wijziging aan de wet of regelgeving betreft. De FAQ's zijn een leidraad, een soort visie, die worden aangereikt om de maatschappelijke werkers bij te staan in het opstellen van een individueel dossier. OCMW Meerhout gebruikte deze tools (die nu in de FAQ's werden verwerkt) reeds langer. Wanneer deze dossiers behandeld zijn, komen deze terecht bij het bijzonder comité voor de sociale dienst waar erover wordt beslist.

Raadslid Toon Hendrickx geeft aan dat dit opnieuw geen antwoord is op zijn vragen.

De FAQ's zijn immers geen FAQ's in betekenis, maar wel zuivere wetgeving. Zal er in de toekomst op de raad nog over wetgeving gestemd moeten worden? Indien dit het geval is, zal er een beleid moeten worden opgesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 25/04/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.