Zitting van maandag 23 september 2024
1. Goedkeuren notulen 24 juni 2024
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 24 juni 2024 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 24 juni 2024 goed.
Zitting van maandag 23 september 2024
2. Kennisnemen rapportering intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
FEITEN EN CONTEXT
Volgens artikel 84 § 6 van het decreet lokaal bestuur dient het vast bureau een volledig en geactualiseerd overzicht bij te houden van:
● alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn deelneemt.
Minstens eenmaal per jaar wordt de raad voor maatschappelijk welzijn op de hoogte gebracht van het geactualiseerde overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 2, titel 1, hoofdstuk 4 afdeling 3 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 84 § 6
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
ARGUMENTATIE
De raad voor maatschappelijk welzijn dient minstens één keer per jaar kennis te nemen van het geactualiseerde overzicht met toelichting zoals hierboven vermeld.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het volledig en geactualiseerd overzicht van:
Zitting van maandag 23 september 2024
3. Kennisnemen van het opvolgingsrapport 2024 meerjarenplan 2020-2025
FEITEN EN CONTEXT
Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Om gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn de mogelijkheid te geven de uitvoering van het meerjarenplan te kunnen opvolgen, heeft het decreet lokaal bestuur de opvolgingsrapportering in het leven geroepen.
De frequentie van de opvolgingsrapportering kan worden bepaald door gemeente- en OCMW raad maar minstens voor het einde van het derde kwartaal moet een opvolgingsrapport over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd worden.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
● een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
● een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
● in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
● in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 263 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
● artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
ARGUMENTATIE
Het opvolgingsrapport 2024 werd opgemaakt door de financieel directeur en bevat alle uitgaven en ontvangsten van het eerste semester van 2024.
De opvolgingsrapportering wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het opvolgingsrapport 2024 voor gemeente en OCMW.
Zitting van maandag 23 september 2024
4. Goedkeuren toetreden raamovereenkomst 'verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening' Cipal dv
FEITEN EN CONTEXT
Cipal dv heeft een raamcontract uitgeschreven voor aankoop van ICT-infrastructuur. Alle lokale besturen die toetreden tot deze overeenkomst krijgen toegang tot een catalogus met verlaagde prijzen, alsook garantie op de laagste prijs wanneer een product elders goedkoper staat.
Deze overeenkomst die op 10 juli 2024 werd gesloten kan eventueel tot twee keer met twaalf maanden worden verlengd, waardoor de totale looptijd op zes jaar kan komen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 41, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur (of artikel 56, § 3 of § 4 GD)
● wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
● principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit 'Verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening'
● de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): 'Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst (…)'
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) :
Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten
● bestek waar het stelt (punt 4.8): 'Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.'
● bestek waar het stelt (punt 4.6): 'Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.'
● beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 juni 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Dustin Belgium nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.
ARGUMENTATIE
Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:
● De in de opdrachtencentrale voorziene ICT-infrastructuur voldoet aan de behoefte van het bestuur, alsook aan het kader van digitalisering.
● Het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent.
● Het OCMW is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
● Participatie in meerdere raamcontracten laat toe om ook onderling prijzen te vergelijken en te onderhandelen. Dit is zeker handig bij principe laagste prijsgarantie.
● Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.
● De nodige budgetten zijn beschikbaar.
De voornoemde opdracht van Cipal dv 'Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTINFRA23) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst voor de verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTINFRA23) goed.
Artikel 2
Belast het Vast Bureau met de uitvoering.
Zitting van maandag 23 september 2024
5. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor de aanstelling van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor de aanstelling van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer cfr. Art. 43 § 5, 1 Wet Overheidsopdrachten 2016 voor het uitvoeren van diensten mbt preventie en bescherming op het werk, bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 60 maanden.
De voorziene startdatum is 1 januari 2025.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 21 juni 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de aanstelling van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk' gegund aan en bij mededeling van 15 juli 2024 gesloten met:
Mensura vzw, Gaucherestraat 88-90, 1030 Brussel
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 33 000 euro inclusief btw.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is onvoldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-HRM1/0112-00/623100/OCMW/RVMW/0/IP-GEEN
Jaar: 2025-2030
Beschikbaar: 31 049,34 euro per jaar
Bedrag: 33 000 euro per jaar
De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging.
Registratiesleutel: GBB2-HRM1/0112-00/623100/OCMW/RVMW/0/IP-GEEN
Jaar: 2025 - 2030
Beschikbaar: 33 000 euro per jaar
Bedrag: 33 000 euro per jaar
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op woensdag 4 september 2024.
Het visum met nummer 2024-75-O werd verleend op woensdag 4 september 2024.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor de aanstelling van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk' voor een bedrag van 165 000 euro inclusief btw voor de volledige looptijd van de opdracht goed.
Zitting van maandag 23 september 2024
6. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement)'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement)' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.
De startdatum is 1 april 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 1 maart 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 1' gegund aan en bij mededeling van 22 maart 2024 gesloten met: Ivensa bv, Hendrik van Veldekesingel 150 bus 115, 3500 Hasselt.
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 2 479,34 euro exclusief btw of 3 000 euro inclusief btw.
Op 16 februari 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 2' gegund aan en bij mededeling van 8 maart 2024 gesloten met: D-NA bv, Grensstraat 47 te 3010 Kessel-Lo
Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 4 132,23 euro exclusief btw of 5 000 euro inclusief btw.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: Perceel 1: GBB2-HRM3/0112-00/615990/OCMW
Jaar: 2024-2028
Beschikbaar: 13 568,26 euro
Bedrag: 3 000 euro
Registratiesleutel: Perceel 2: GBB2-HRM2/613100/OCMW, beleidsitem 0900-00/0904-00/0953-00/0948-00/0953-00
Jaar: 2024-2028
Beschikbaar: 77 168,41 euro
Bedrag: 5 000 euro
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op donderdag 5 september 2024.
Het visum met nummer 2024-78-O werd verleend op 5 september 2024.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 1' voor een bedrag van 3 000 euro inclusief btw.
Artikel 2
Treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'voor het uitvoeren van HR dienstverlening rond assessment, opleiding en coaching (incl. outplacement) – perceel 2' voor een bedrag van 5 000 euro inclusief btw.
Zitting van maandag 23 september 2024
7. Goedkeuren bestek 'leveren van incontinentiemateriaal en aanverwante artikelen' van Welzijnsvereniging De Wijngaard
FEITEN EN CONTEXT
Het woonzorgcentrum De Berk is voor de toelevering van incontinentiemateriaal sinds 2021 verbonden via een groepsaankoop 'leveren van incontinentiemateriaal en aanverwante artikelen' met referentie 2020KB33, waarbij OCMW Mol optreedt als aankoopcentrale. De huidige overeenkomst met de firma Essity Belgium eindigt op 30 april 2025.
Vanaf 1 mei 2025 zal er een nieuwe opdracht van start gaan waarbij Welzijnsvereniging De Wijngaard optreedt als aankoopcentrale. Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de deelnemende besturen. De overeenkomst werd goedgekeurd voor OCMW Meerhout op de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 april 2024.
Welzijnsvereniging De Wijngaard heeft in overleg met de werkgroep een bestek voorbereid voor de groepsaankoop 'leveren van incontinentiemateriaal en aanverwante artikelen'. Deze opdracht betreft het gunnen van een overeenkomst voor een periode van 48 maanden voor het aanstellen van een leverancier voor het leveren van incontinentiemateriaal. De sluiting van de opdracht gebeurd door de verschillende besturen afzonderlijk
De voorziene startdatum is 1 mei 2025
Welzijnsvereniging De Wijngaard treedt voor de deelnemende lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 35 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Welzijnsvereniging De Wijngaard heeft een bestek voorbereid met referentie FIM-BV-2024-229 voor de nieuwe opdracht vanaf 1 mei 2025 voor 'leveren van incontinentiemateriaal en aanverwante artikelen'.
De raad van bestuur van de Welzijnsvereniging De Wijngaard verleende in zitting van 27 juni 2024 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure voor deze opdracht, met name de openbare procedure.
Aan het OCMW Meerhout wordt nu gevraagd om goedkeuring te geven aan de lastvoorwaarden van bestek met referentie FIM-BV-2024-229 en de bijlagen van Welzijnsvereniging De Wijngaard en de plaatsingsprocedure.
Gezien bevoegdheidsverdeling inzake overheidsopdrachten is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om het bestek en de lastvoorwaarden goed te keuren.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het bestek 'leveren van incontinentiemateriaal en aanverwante artikelen' met referentie FIM-BV-2024-229 met bijlagen uitgewerkt door Welzijnsvereniging De Wijngaard en de plaatsingsprocedure goed.
Zitting van maandag 23 september 2024
8. Goedkeuren nieuwe opnamedocumenten De Berk - opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor woonzorgcentrum en centrum voor kortverblijf
FEITEN EN CONTEXT
De minimale inhoud van de opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor de woonzorgcentra en hun ingebed centrum voor kortverblijf type 1 wordt vastgelegd in artikels 12 en 13 van bijlage 11 bij het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers van 28 juni 2019 (het Stambesluit).
De bestaande opnameovereenkomst en interne afsprakennota van woonzorgcentrum en centrum voor kortverblijf De Berk dateren van 28 oktober 2015.
Met voorliggende ontwerpen geeft woonzorgcentrum en centrum voor kortverblijf De Berk invulling aan de wettelijke bepalingen inzake de samenstelling en de inhoud van de opnameovereenkomst en interne afsprakennota waarbij de verschillende regelgevingen zoals opgesomd in de 'juridische grondslag' maximaal werden verwerkt.
De ontwerpen wijken in principe niet af van de bestaande opnameovereenkomst en interne afsprakennota, uitgezonderd daar waar de regelgeving zelf werd aangepast of fijngesteld, met name:
- Voor de opnameovereenkomst woonzorgcentrum:
Artikel 19
§ 4 De nabestaanden beschikken over vijf dagen vanaf de datum van overlijden om de kamer te ontruimen. Deze termijn kan in aantoonbaar onderling overleg aangepast worden, mits schriftelijk akkoord van beide partijen.
§ 5 De dagprijs ̶ verminderd met de afwezigheidskorting van 10 euro ̶ wordt gedurende de termijn vermeld in paragraaf 4 verder aangerekend.
Toelichting: conform p14 van de toelichtingsnota bij de erkenningsvoorwaarden van 16 april 2024 waarin wordt bepaald dat 'Ook als de kamer vroeger ontruimd is, kan de dagprijs toch voor 5 dagen aangerekend worden, behalve in het geval dat de kamer binnen die 5 dagen opnieuw bewoond is.'
Artikel 26
§ 1 Het woonzorgcentrum indexeert de dagprijzen op basis van de bepalingen zoals vastgelegd door de Vlaamse regering. Het indexeringsmechanisme dat wordt toegepast is sinds april 2024 gekoppeld aan de spilindex (afgevlakte gezondheidsindex).
Toelichting: nieuwe regelgeving inzake dagprijsindexatie, conform het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het ministerieel besluit van 12 augustus 2005 houdende bijzondere bepalingen inzake prijzen voor de sector van de instellingen voor bejaardenopvang, wat betreft prijsindexeringen van 21 juni 2024.
- Voor de interne afsprakennota woonzorgcentrum:
Artikel 45
Gezien het woonzorgcentrum gebruikt maakt van een automatisch systeem voor het aanleveren van medicatie via unitdosis is het voor bewoners om organisatorische redenen niet mogelijk om medicatie te bestellen bij een andere apotheek dan de samenwerkende apotheker. Het woonzorgcentrum past deze wettelijk toegestane beperking op de keuzevrijheid toe omdat het de medicatieveiligheid verhoogt. Voor de bewoner zelf heeft dit echter ook het voordeel dat er voordeligere tarieven worden toegepast.
Toelichting: conform p10 van de toelichtingsnota bij de erkenningsvoorwaarden van 16 april 2024 waarin wordt bepaald dat 'Indien de voorziening een automatisch systeem voor het aanleveren van medicatie via unitdosis gebruikt, kan dit een verantwoord organisatorische reden zijn om de vrijheid van de bewoner te beperken.'
- Voor de opnameovereenkomst centrum voor kortverblijf:
Artikel 19
§ 4 De nabestaanden beschikken over vijf dagen vanaf de datum van overlijden om de kamer te ontruimen. Deze termijn kan in aantoonbaar onderling overleg aangepast worden, mits schriftelijk akkoord van beide partijen.
§ 5 De dagprijs ̶ verminderd met de afwezigheidskorting van 10 euro ̶ wordt gedurende de termijn vermeld in paragraaf 4 verder aangerekend.
Toelichting: conform p14 van de toelichtingsnota bij de erkenningsvoorwaarden van 16 april 2024 waarin wordt bepaald dat 'Ook als de kamer vroeger ontruimd is, kan de dagprijs toch voor 5 dagen aangerekend worden, behalve in het geval dat de kamer binnen die 5 dagen opnieuw bewoond is.'
Artikel 26
§ 1 Het centrum voor kortverblijf indexeert de dagprijzen op basis van de bepalingen zoals vastgelegd door de Vlaamse regering. Het indexeringsmechanisme dat wordt toegepast is sinds april 2024 gekoppeld aan de spilindex (afgevlakte gezondheidsindex).
Toelichting: nieuwe regelgeving inzake dagprijsindexatie, conform het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het ministerieel besluit van 12 augustus 2005 houdende bijzondere bepalingen inzake prijzen voor de sector van de instellingen voor bejaardenopvang, wat betreft prijsindexeringen van 21 juni 2024.
Alle nieuwe artikelen zijn informatieve toevoegingen zoals voorgeschreven door artikels 12 en 13 van bijlage 11 bij het stambesluit, uitgezonderd volgende artikelen met reglementerend karakter:
- Voor de opnameovereenkomst woonzorgcentrum
Artikel 16
§ 3 Als de kamer niet is ontruimd na de opzegtermijn, zal het woonzorgcentrum de kamer zelf ontruimen en de daartoe gepresteerde werkuren aanrekenen aan de effectieve loonkost. Voor de opslag van de persoonlijke bezittingen worden vervolgens marktconforme opslagkosten aangerekend, zijnde 10 euro per kubieke meter per maand.
Wanneer zes maanden na het vertrek van de bewoner uit het woonzorgcentrum de goederen niet opgehaald zijn, worden ze verwijderd op kosten van de gebruiker conform het door het woonzorgcentrum voorgelegde kostenoverzicht (i.e. kosten vervoer, containerpark, werkuren, …).
Toelichting: nieuwe bepaling inzake ontruiming na verlaten woonzorgcentrum, conform artikel 16 van bijlage 11 bij het stambesluit.
Artikel 19
§ 7 Als de kamer niet ontruimd is na de termijn vermeld in paragraaf 4, ontruimt het woonzorgcentrum de kamer zelf en slaat het de persoonlijke bezittingen op. Voor de opslag van de persoonlijke bezittingen worden vervolgens marktconforme opslagkosten aangerekend, namelijk 10 euro per kubieke meter per maand. Wanneer zes maanden na het overlijden van de bewoner de goederen niet zijn opgehaald zijn, worden ze verwijderd op kosten van de nabestaanden conform het door het woonzorgcentrum voorgelegde kostenoverzicht (i.e. kosten vervoer, containerpark, werkuren, …).
Toelichting: nieuwe bepaling inzake ontruiming na overlijden, conform artikel 19 van bijlage 11 bij het stambesluit.
- Voor de opnameovereenkomst centrum voor kortverblijf
Artikel 16
§ 1 Gedurende de opzeggingstermijn rekent het centrum voor kortverblijf bovenop de verschuldigde dagprijs geen extra opzegvergoeding aan.
§ 2 Bij vrijwillig ontslag door de gebruiker wordt de dagprijs voor kortverblijf voor de resterende gereserveerde dagen aangerekend, evenwel met een maximum van zeven dagen opzeg zoals bedoeld in het voorgaande artikel. Deze aanrekening is niet van toepassing wanneer het gaat om een opzeg omwille van ziekenhuisopname, vaste opname in een woonzorgcentrum of overlijden.
Toelichting: nieuwe bepaling inzake ontruiming na verlaten woonzorgcentrum, conform artikel 16 van bijlage 11 bij het stambesluit en artikel 4 van bijlage 8 bij het stambesluit.
Artikel 19
§ 7 Als de kamer niet ontruimd is na de termijn vermeld in paragraaf 4, ontruimt het centrum voor kortverblijf de kamer zelf en slaat het de persoonlijke bezittingen op. Voor de opslag van de persoonlijke bezittingen worden vervolgens marktconforme opslagkosten aangerekend, namelijk 10 euro per kubieke meter per maand. Wanneer zes maanden na het overlijden van de bewoner de goederen niet zijn opgehaald zijn, worden ze verwijderd op kosten van de nabestaanden conform het door het centrum voor kortverblijf voorgelegde kostenoverzicht (i.e. kosten vervoer, containerpark, werkuren, …).
Toelichting: nieuwe bepaling inzake ontruiming na overlijden, conform artikel 19 van bijlage 11 bij het stambesluit en artikel 4 van bijlage 8 bij het stambesluit.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet betreffende de woonzorg van 15 februari 2019 (het Woonzorgdecreet)
● besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers van 28 juni 2019 (het Stambesluit)
● decreet betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen van 17 oktober 2003 (het Kwaliteitsdecreet)
● decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming van 18 mei 2018 (het VSB-decreet)
● besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming van 30 november 2018 (het Uitvoeringsbesluit VSB)
● ministerieel besluit tot bepaling van de samenstelling van de dagprijs, de extra vergoedingen en de voorschotten ten gunste van derden aangerekend in de woonzorgcentra van 7 juni 2023
● besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het ministerieel besluit van 12 augustus 2005 houdende bijzondere bepalingen inzake prijzen voor de sector van de instellingen voor bejaardenopvang, wat betreft prijsindexeringen van 21 juni 2024
● toelichtingsnota bij de erkenningsvoorwaarden voor woonzorgcentra (WZC) en centra voor kortverblijf type 1 (CVK) ingebed in een woonzorgcentrum van 16 april 2024
● decreet houdende het overheidstoezicht in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid van 19 januari 2018 (het Toezichtsdecreet)
ARGUMENTATIE
De opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor respectievelijk het woonzorgcentrum en het centrum voor kortverblijf De Berk moeten worden vastgesteld om deze in overeenstemming te brengen met de verschillende nieuwe regelgevingen.
Voor de bestaande bewoners van De Berk wijzigt er niets aan hun overeenkomst, tenzij zij hier zelf voor opteren.
De nieuwe opnameovereenkomst en interne afsprakennota zijn van toepassing op alle opnamecontracten die worden afgesloten na goedkeuring van de nieuwe, voorliggende, opnamedocumenten door de raad voor maatschappelijk welzijn.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Beslist de opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor woonzorgcentrum De Berk zoals vastgelegd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2015 op te heffen met ingang vanaf 24 september 2024.
Artikel 2
Beslist de opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor centrum voor kortverblijf De Berk zoals vastgelegd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2015 op te heffen met ingang vanaf 24 september 2024.
Artikel 3
Stelt de nieuwe opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor woonzorgcentrum De Berk zoals voorgelegd in bijlage vast met ingang vanaf 24 september 2024.
Artikel 4
Stelt de nieuwe opnameovereenkomst en interne afsprakennota voor centrum voor kortverblijf De Berk zoals voorgelegd in bijlage vast met ingang vanaf 24 september 2024.
Zitting van maandag 23 september 2024
9. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst zitdagen Groeipakket
FEITEN EN CONTEXT
Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt een Groeipakket. Het Groeipakket bestaat uit gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat men krijgt, hangt dus af van de situatie van het gezin. Zo krijgen kinderen in Vlaanderen alle kansen om te groeien en zich te ontplooien.
Voor gezinnen is het niet altijd duidelijk waarop ze recht hebben. Ze komen met deze vragen terecht in het Huis van het Kind. Voor complexe vragen neemt een medewerker van Huis van het Kind dan contact op met de uitbetalers van het Groeipakket.
Het Groeipakket heeft ook een aanbod waarbij ze lokaal in de Huizen van het Kind een zitdag organiseren om zo de financiële belangen van de gezinnen, vooral dan meestal van de kwetsbare gezinnen en de complexe gezinssituaties, zeer lokaal kunnen behartigd worden.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
ARGUMENTATIE
Huis van het Kind Geel Laakdal Meerhout heeft een samenwerking met de uitbetalers Groeipakket om maandelijks lokaal in de drie gemeenten een zitdag te organiseren.
Dit aanbod is gestart vanaf april 2024.
Deze samenwerking wordt vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst in bijlage.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn geeft goedkeuring aan de samenwerking van Huis van het Kind Geel Laakdal Meerhout met de uitbetalingsactoren Groeipakket in functie van de fysieke zitdagen in Huis van het Kind in beurtrol.
Zitting van maandag 23 september 2024
10. Aanpassen overeenkomst Verslavingskoepel vzw met betrekking tot een verhoging van de werkingsmiddelen vanaf 2025
FEITEN EN CONTEXT
Verslavingskoepel Kempen vzw is een netwerk- en platform-organisatie die bouwt aan een duale werking van professionelen en ervaringsdragers en die door het schakelen van regionale gezondheids- en welzijnspartners probeert om de zorg voor personen met een verslaving te verbeteren. Er wordt gewerkt met zowel ervaringsdragers verslaving als met ervaringsdragers context. De ervaringsdragers worden breed ingezet in de werking, gaande van het opnemen van de rol van een gids voor de hulpzoekende, een mededeelnemer voor het zelfhulplandschap, deelnemer aan het bestuursorgaan van de vzw en/of een trekker van een contactgroep. Er wordt dus nauw samengewerkt om verslaafden en hun naasten ondersteuning te bieden op basis van ervaring én professionele kennis.
Sinds 2024 is er ook in Meerhout een contactgroep opgestart. Deze komt 2x per maand samen. Er moet nog verder gewerkt worden aan een goede samenwerking met de sociale dienst om mensen warm door te verwijzen.
De contactgroepen vormen de basis voor de Verslavingskoepel, maar daarnaast zetten ze in op projecten, vormingen, netwerkmomenten... tal van initiatieven om mensen uit het brede zorglandschap met elkaar in contact te brengen samen met ervaringsdragers.
Het netwerk van contactgroepen is momenteel over heel de Kempen verspreid en biedt de mogelijkheid om elke dag wel ergens aan te sluiten bij een groep lotgenoten.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 februari 2020 omtrent de ondertekening van het charter Gezonde Gemeente 2019-2024
● beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 omtrent de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Verslavingskoepel vzw;
ARGUMENTATIE
Na de moeilijke start in de eerste twee COVID-jaren is de contactgroep- en ervaringsdragerswerking van het Kempische model Verslavingszorg in een stroomversnelling gekomen. In 2023 realiseerde de werking meer dan 4000 contacten met personen met een verslaving, hun naasten en betrokkenen. Zowel de individuele gesprekken, de deelname aan contactgroepen als het preventiewerk namen toe. Dit kan worden nagelezen in de jaarverslagen van de Verslavingskoepel
(https://www.verslavingskoepel.be/over/jaarverslagen.php).
De groei brengt ook andere taken mee, zoals blijven voldoen aan de GDPR-regels, aan de regels van een autonome vrijwilligersorganisatie en van een vzw die gezondheidsgegevens verwerkt. Hiervoor werd een informaticabeheer opgebouwd, werd er aangesloten bij Welzijnszorg Kempen’s Shared Services en wordt het secretariaat en onthaal uitgebreid. In 2024 werd al overgegaan van een vrijwilligerscontract voor ICT naar een part-time tewerkstelling binnen het kader van een progressieve tewerkstelling. Een gedeeltelijke professionalisering van het secretariaat en onthaal zal op korte termijn ook noodzakelijk worden.
De Verslavingskoepel zet zich in om op Vlaams en federaal niveau een erkenning te bekomen. Elk jaar wordt getracht de kosten voor de deelnemende organisaties zo laag mogelijk te houden.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2/WEL1/0900-00/649300
Jaar: 2025 - 2026 - 2027
Beschikbaar: 65.000 euro per jaar
Bedrag: 8.428,34 euro
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 28/08/2024.
Het visum met nummer 2024-73-O werd verleend op 2/09/2024.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Gaat akkoord met een aanpassing van artikel 6 "Onkostenvergoeding" van de samenwerkingsovereenkomst. De aanpassing wordt in een addendum toegevoegd aan de samenwerkingsovereenkomst.
Artikel 2
Gaat akkoord om de voorziene middelen vanaf 2025 te verhogen op basis van de indexcijfers.
Fons Hannes Walter Verbraeken Toon Hendrickx Nele Geudens Jo Laenen Heidi Suls Jos Tordoor Luc Lievens François Tielemans Frans Van Meensel Joris Janssens Griet Convens Wim Nysmans Brigitte Peremans Maries Verachtert Mannu Dox Flor Boven Rony Schuer Jan Melis Paul Van Dooren Fons Hannes Walter Verbraeken Toon Hendrickx Nele Geudens Jo Laenen Heidi Suls Jos Tordoor Luc Lievens François Tielemans Frans Van Meensel Joris Janssens Griet Convens Wim Nysmans Brigitte Peremans Maries Verachtert Mannu Dox Rony Schuer Jan Melis Paul Van Dooren François Tielemans Walter Verbraeken Brigitte Peremans Jan Melis Nele Geudens Maries Verachtert Griet Convens Jos Tordoor Paul Van Dooren Wim Nysmans Joris Janssens Mannu Dox Fons Hannes Heidi Suls Luc Lievens Rony Schuer Frans Van Meensel Jo Laenen Toon Hendrickx aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 23 september 2024
11. Goedkeuren deelname 'Lokaal activeringspact'
FEITEN EN CONTEXT
De Vlaamse regering heeft goedkeuring gegeven voor een tweede ronde voor de oproep van het lokaal activeringspact. Het doel is om de uitstroming naar werk van (equivalent) leefloongerechtigden in Vlaanderen te bevorderen zodat er een realisatie kan komen van 80 % werkzaamheidsgraad. Lokale besturen die een extra inspanning leveren om leefloongerechtigden te activeren, worden hiervoor financieel ondersteund. Het project loopt van 1 december 2024 tot en met 30 november 2025.
Het project omvat drie onderdelen
● uitstroomengagement = de ambitie op vlak van het aantal leefloongerechtigden die een lokaal bestuur kan en wil laten uitstromen naar werk, boven op de Vlaamse gemiddelde uitstroom naar werk van 20 %. Vanaf dit getal wordt in deze oproep bijkomende naar werk geteld. De duurzame uitstroom naar werk wordt enkel berekend voor personen die bij VDAB zijn ingeschreven. Het subsidiebedrag per bijkomende duurzame geactiveerde (equivalent) leefloongerechtigde is 1.000 euro.
● Een door VDAB ondertekend en geadviseerd plan van aanpak. Dit plan van aanpak wordt nog opgemaakt.
● Kostenverantwoording waarbij kosten ingediende kunnen worden betreffende personeel, werking en overhead.
De subsidies worden verdeeld op basis van het aantal leefloongerechtigden op 31 december 2023. Daarnaast wordt rekening gehouden met het Vlaams gemiddelde uitstroom naar duurzaam werk.
Concreet voor Meerhout
Totaal aantal leefloongerechtigden +
equivalent leefloongerechtigden (volgende de POD MI op 31/12/2023): 21
proportionele verdeling van middelen: 8.008,95
Vlaamse gemiddelde uitstroom (20 %) - ondergrens 4
Voor het volledige subsidiebedrag te bekomen moeten er bijkomende
personen geactiveerd worden 8
Minimumgrens voor 50 % financiering 5
Dit betekent Voor Meerhout dat er voor 8.008.95 euro 12 personen moeten doorstromen naar een duurzame tewerkstelling. Deze duurzame tewerkstelling betekent 60 contractdagen in een periode van 4 maanden. Deze gegevens verlopen rechtstreeks via DIMONA-aangifte en worden door VDAB aan de sociale dienst bezorgd.
ILV Tewerkstelling heeft een voorstel uitgewerkt om samen een project in te dienen, dus samen met de besturen Geel, Laakdal, Westerlo, Herselt en Hulshout. Door samen in te dienen worden er meer financiële middelen gegenereerd dan wanneer Meerhout alleen indient. Bovendien worden de krachten gebundeld. Als er als 1 project wordt ingediend, wordt ook het totaal aantal doorstromers gemonitord en niet elk lokaal bestuur afzonderlijk.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
ARGUMENTATIE
Activering van leefloongerechtigden is een kerntaak van de sociale dienst. In dit project is een plan van aanpak voorzien waar extra acties opgezet kunnen worden die een meerwaarde zijn voor de situatie van Meerhout. Er zijn andere uitdagingen voor een kleine landelijke gemeente dan voor een stad als Geel.
Er worden op dit moment reguliere middelen ingezet. Het bevorderen van uitstroom naar duurzame tewerkstelling behoort tot het takenpakket van de arbeidstrajectbegeleider. In combinatie met het project lokale partnerschappen (KANZ) dat in 2023 werd goedgekeurd, zal er veel meer ingezet worden op activering. De expertise rond arbeidstrajectbegeleiding van (equivalent) leefloongerechtigden zal dan ook verhogen.
Het uiterste indieningsmoment van dit project is 15 oktober 2024. Echter daarvoor moet VDAB zijn goedkeuring geven over het plan van aanpak dat wordt toegevoegd aan het project. Dit zorgt er voor dat de timing erg krap wordt en er op dit moment nog geen volledig projectplan kan worden voorgelegd. Het is niet mogelijk om het dossier uit te stellen naar volgende raad omdat dan de deadline van indiening is gepasseerd.
Het voorstel is om 1 dossier in te dienen, maar op het moment van indiening van dit agendapunt zijn er nog een aantal zaken die tussen de 6 besturen inhoudelijk afgestemd moeten worden. Er is nog een beheerscomité op 12 september waar een aantal voorstellen besproken zullen worden. Deze informatie zal ter zitting van de gemeente- en OCMW-raad meegedeeld worden. Het betreft de verdeling van de financiële middelen die binnengehaald worden met het project, de afspraken bij het niet-behalen van het minimumaantal doorstromers, de verdeling van de surplus doorstromers, de acties die opgezet worden...
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Er worden regulieren middelen ingezet. Een personeelslid zal dit project mee behartigen.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Griet Convens, Wim Nysmans, François Tielemans, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Maries Verachtert en Jos Tordoor), 8 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Toon Hendrickx)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Gaat akkoord met de principiële deelname aan het project 'lokaal activeringspact 2024 - 2025' in samenwerking met Geel, Laakdal, Westerlo, Herselt en Hulshout waarbij ILV Tewerkstelling een coördinerende rol opneemt.
Artikel 2
Gaat akkoord met het engagement om te streven naar een minimale doorstroming van 5 personen om zeker de helft van de subsidies te ontvangen.
Artikel 3
Verleent het mandaat aan het vast bureau om het inhoudelijke luik betreffende de samenwerking in dit project verder uit te werken.
Zitting van maandag 23 september 2024
12. Aanvaarden schenking diepvriezer en winkelkarren Spar Meerhout voor de voedselbedeling
FEITEN EN CONTEXT
OCMW Meerhout werkt sinds 2024 samen met Foodsavers vzw voor de bedeling van verse voeding. Dit gaat sinds enkele maanden door in de cafetaria van de Duizendpoot in de Schoolstraat. De eerste zes bedelingen van 2024 vielen onder het proefproject van Foodsavers. Zij brachten alle benodigdheden mee om het voedsel op een correcte manier te bewaren en te bedelen aan de cliënten.
Vanaf de zomerperiode is deze ondersteuning gestopt. Om zicht te krijgen op wat nodig en handig is in gebruik werd geïnformeerd bij Spar Meerhout. Zij zijn momenteel aan het verbouwen en hadden een aantal zaken die niet meer gebruikt zouden worden in hun nieuwe winkel. Dit betreft een diepvriezer met doorzichtige schuiven en enkele winkelkarren. Deze benodigdheden willen ze gratis wegschenken zodat het gebruikt kan worden voor de voedselbedeling door de sociale dienst.
De aankoop van een nieuwe diepvriezer is geraamd tussen de 500 en 1 000 euro, afhankelijk van het model. Het model dat door Spar Meerhout aangeboden wordt is groot en kan voldoende plaats bieden aan al het diepgevroren eten dat geleverd wordt.
De winkelkarren moesten ook weg omdat hier de merknaam 'Spar' op staat. Deze worden ook gebruikt bij de voedselbedeling. Ervaring leert dat dit handig is voor de cliënten, meer overzicht geeft en ook echt meer een winkelgevoel geeft. Het kan zijn dat er mogelijks nog enkele kleinere spullen gedoneerd worden tegen de opening van de nieuwe winkel. Dit zal vermoedelijk september / oktober zijn. Tegen dan hebben de begeleidende medewerkers en vrijwilligers een beter zicht op welke spullen ze nog kunnen gebruiken.
Er is reeds een lange samenwerking met Spar Meerhout. In samenwerking met Rotary Club Mol voorziet Spar Meerhout pakketten om met kerstmis uit te delen aan cliënten met financieel beperkte mogelijkheden.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De diepvriezer en winkelkarren werden niet meer gebruikt bij Spar Meerhout. Dit is echter voor de voedselbedeling een grote meerwaarde en het spaart een aankoop van een nieuw toestel uit op dit moment.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van een diepvriezer en winkelkarren van Spar Meerhout voor de voedselbedeling.
Zitting van maandag 23 september 2024
13. Aanvaarden sponsoring sinterklaasfeest door ExxonMobil
FEITEN EN CONTEXT
Elk jaar organiseert de sociale dienst een Sinterklaasfeest. Wat begon als een activiteit van buurtbewoners in een sociale woonwijk, onder impuls van de wijkwerking van destijds, groeide uit tot een initiatief binnen de werking van de sociale dienst en toegankelijk voor alle kinderen van cliënten met sociale en/of financiële moeilijkheden.
Vanaf 2023 werd het een feest waarbij animatie voorzien werd. Er waren ruim 100 kinderen ingeschreven. De kinderen kregen een snoepzakje en cadeautje ter waarde van 25 euro.
Dit jaar zal er gezocht worden naar een gepaste locatie en animatie omdat dit vernieuwde concept wel geapprecieerd werd door de aanwezige cliënten. Het zorgt voor een moment waar een laagdrempelig contact tussen maatschappelijk werker en cliënt mogelijk is.
Het budget bestaat deels uit subsidies van socio-culturele participatie en inschrijvingsgeld (2 euro per kind).
ExxonMobil sponsort al vele jaren het sinterklaasfeest. Ook dit jaar willen ze graag 2 000 euro sponsoren. Dit geld wordt rechtstreeks op de rekening van het OCMW gestort zodat de aankopen van de geschenken hiermee kunnen gebeuren.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor om de schenking van ExxonMobil, zijnde 2 000 euro, te aanvaarden en te gebruiken voor de aankoop van sinterklaascadeautjes voor de kinderen van cliënten van de sociale dienst.
FINANCIËLE GEVOLGEN
2024/GBB2-WEL1/0900-00/740790/Andere bijdrage in het kader van sociale dienstverlening
Bedrag: + 2 000 euro
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van 2 000 euro vanwege ExxonMobil en geeft aan de sociale dienst de opdracht om dit bedrag in te zetten voor de aankoop van sinterklaascadeautjes.
Zitting van maandag 23 september 2024
14. Aanvaarden sponsoring voedselbedeling Benefietconcert Flute as Food van Academie Geel
FEITEN EN CONTEXT
De afdeling dwarsfluit van de Academie voor Muziek, Woord en Dans Geel organiseert jaarlijks een benefietconcert. Het klasconcert wordt elk jaar rond een bepaald thema of specifieke organisatie opgezet. De keuze van dit jaar was de werking van de voedselbedeling van het OCMW van Meerhout in samenwerking met Foodsavers vzw, met de titel Flute as Food.
De bezoekers van het klasconcert werd de mogelijkheid geboden om een bijdrage te schenken aan het project van de Foodsavers. Er werd aangegeven dat deze middelen gebruikt worden om nog ondersteunend materiaal aan te kopen voor de voedselbedeling. Deze actie heeft heeft 606 euro opgeleverd.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
Er werd tijdens het klasconcert aandacht gegeven aan de werking van voedselbedeling en de realiteit dat mensen nood hebben aan extra ondersteuning in de vorm van voedselpakketten, ook in Meerhout. De voedselbedeling in Meerhout moet nog verder uitgebouwd worden denk aan koelboxen, koelelementen, kasten voor opslag... . Als er budget over is, kunnen er extra producten aangekocht worden die anders duur zijn in aankoop (denk hierbij aan wasproducten, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten...).
FINANCIËLE GEVOLGEN
2024/GBB2-WEL1/0900-00/740790/Andere bijdrage in het kader van sociale dienstverlening
Bedrag: + 606 euro
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van 606 euro van het benefietconcert Flute as Food van de Academie voor Muziek, Woord en Dans Geel voor de verdere uitbouw van de voedselbedeling.
Zitting van maandag 23 september 2024
15. Aanvaarden sponsoring maandverband door Soroptimist
FEITEN EN CONTEXT
Soroptimist Kempen heeft contact gelegd omdat ze een schenking willen geven aan de sociale dienst van het OCMW. Soroptimist is een groep vrouwen uit de Kempen die opkomen voor de rechten van vrouwen en meisjes. Tijdens het Meerhouts Amateur kunstenfestival hebben ze geld verdiend met de verkoop van drank en versnaperingen op één van de locaties opgenomen in de route.
Het geld dat ze hier mee verdiend hebben, werd aangewend om maandverband aan te kopen. Dit maandverband werd geschonken aan de sociale dienst om te verdelen op de voedselbedeling.
Menstruatiearmoede is een reëel maar heel verdoken probleem. Producten voor persoonlijke hygiëne zijn duur en dit zorgt voor schrijnende situaties. Dit probleem bleek ook aanwezig te zijn tijdens de verdeling van de producten. Er wordt door de sociale dienst verder onderzocht hoe groot deze problematiek is en welke mogelijke oplossingen er aangereikt kunnen worden vanuit de sociale dienst.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor om de schenking van Soroptimist Belgium afdeling Kempen, zijnde een doos maandverband, te aanvaarden en te verdelen tijdens de voedselbedeling voor de cliënten van de sociale dienst.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van één doos maandverband vanwege Soroptimist Belgium afdeling Kempen om te verdelen op de voedselbedeling.
Zitting van maandag 23 september 2024
16. Mededelingen
Mededeling
De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:
● Schepen Brigitte Peremans deelt mee dat het OverKophuis in Geel deze week woensdag officieel wordt geopend en dat iedereen hierbij welkom is.
Zitting van maandag 23 september 2024
17. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Er is geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 23 september 2024
18. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.