Zitting van maandag 27 november 2023
1. Goedkeuren notulen 23 oktober 2023
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 23 oktober 2023 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 23 oktober 2023 goed.
Luc Lievens Cris Rutten François Tielemans Walter Verbraeken Mannu Dox Brigitte Peremans Heidi Suls Fons Hannes Jan Melis Flor Boven Frans Van Meensel Nele Geudens Peter Van den Broeck Griet Convens Jos Tordoor Rony Schuer Roger Verheyen Paul Van Dooren Toon Hendrickx Wim Nysmans Joris Janssens Luc Lievens Cris Rutten François Tielemans Walter Verbraeken Mannu Dox Brigitte Peremans Heidi Suls Fons Hannes Jan Melis Frans Van Meensel Nele Geudens Peter Van den Broeck Griet Convens Jos Tordoor Rony Schuer Roger Verheyen Paul Van Dooren Toon Hendrickx Wim Nysmans Joris Janssens Paul Van Dooren Jos Tordoor Griet Convens Wim Nysmans Walter Verbraeken Nele Geudens Jan Melis François Tielemans Brigitte Peremans Joris Janssens Roger Verheyen Toon Hendrickx Rony Schuer Cris Rutten Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Luc Lievens Mannu Dox Heidi Suls Fons Hannes aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 27 november 2023
2. Goedkeuren agendapunten buitengewone algemene vergadering van IOK op 19 december 2023 betreffende voorgestelde wijzigingen adviescomité ruimtelijke ordening, activiteitenplan, begroting 2024 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens het OCMW
FEITEN EN CONTEXT
In de e-mail van 23 oktober 2023 nodigt IOK de vertegenwoordiger namens het OCMW uit voor de buitengewone algemene vergadering op 19 december 2023 met volgende agenda:
Het dossier is overgemaakt op 23 oktober 2023.
OCMW Meerhout is deelnemer aan IOK. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Op 27 mei 2019 werden door de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IOK:
● lid van de raad voor maatschappelijk welzijn François Tielemans als vertegenwoordiger
● voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger
voor alle algemene vergaderingen van IOK tot het einde van de huidige legislatuur.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
● statuten van IOK, laatst gewijzigd op 15 april 2020
ARGUMENTATIE
Samenstelling adviescomité ruimtelijke ordening
In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester, schepen ruimtelijke ordening en schepen leefmilieu en korpschef van politie. Deze worden nu conform artikel 443 van het decreet lokaal bestuur gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.
Adviescomité ruimtelijke ordening
Gemeente | Nieuwe schepen |
Mol | Hans De Groof |
Ravels | Hans Heylen |
Activiteitenplan 2024
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd kennis te nemen van het activiteitenplan 2024 en zich hierbij aan te sluiten.
Begroting 2024
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd kennis te nemen van de begroting 2024 en zich hierbij aan te sluiten.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het adviescomité ruimtelijke ordening.
Artikel 2
Hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2024.
Artikel 3
Hecht goedkeuring aan de begroting 2024 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.
Artikel 4
Mandateert de volmachtdrager namens het OCMW om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van IOK op 19 december 2023.
Luc Lievens Cris Rutten François Tielemans Walter Verbraeken Mannu Dox Brigitte Peremans Heidi Suls Fons Hannes Jan Melis Flor Boven Frans Van Meensel Nele Geudens Peter Van den Broeck Griet Convens Jos Tordoor Roger Verheyen Paul Van Dooren Toon Hendrickx Wim Nysmans Joris Janssens Luc Lievens Cris Rutten François Tielemans Walter Verbraeken Mannu Dox Brigitte Peremans Heidi Suls Fons Hannes Jan Melis Frans Van Meensel Nele Geudens Peter Van den Broeck Griet Convens Jos Tordoor Roger Verheyen Paul Van Dooren Toon Hendrickx Wim Nysmans Joris Janssens Jan Melis Roger Verheyen Joris Janssens Walter Verbraeken Paul Van Dooren Nele Geudens Wim Nysmans Griet Convens Jos Tordoor Brigitte Peremans François Tielemans Frans Van Meensel Cris Rutten Toon Hendrickx Peter Van den Broeck Heidi Suls Mannu Dox Fons Hannes Luc Lievens aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Zitting van maandag 27 november 2023
3. Overeenkomst tussen OCMW's inzake een ordentenlijke uitstap van OCMW's uit de vzw Ter Kempen met solidaire oplossing voor de leninglast van vzw Ter Kempen
FEITEN EN CONTEXT
De OCMW's Balen, Dessel, Ham, Laakdal, Meerhout, Retie en Tessenderlo namens in 1992, daarbij gefaciliteerd door Welzijnszorg Kempen, een gezamenlijk initiatief tot het gaan oprichten en uitbaten van een rustoord met 50 bedden specifiek gericht op de doelgroep van zwaar dementerende senioren.
Deze OCMW's zouden de investerings- en uitbatingstekorten van het te realiseren rustoord ten laste nemen op basis van een onderlinge verdeelsleutel van aan elk OCMW ter beschikking zijnde bedden voor opvang van door hen doorverwezen bewoners in dit rustoord en dit zolang de leninglasten in het kader van de realisatie van het rustoord nog zouden lopen.
Dit initiatief werd destijds genomen daar de gewone rustoorden in die tijd noch infrastructureel noch qua personeel goed uitgerust waren om zwaar dementerende bewoners goed te kunnen huisvesten en verzorgen.
De doorlooptijd van het project is echter problematisch gebleken, vooral door het zeer lang moeten wachten op beschikbare VIPA-middelen ter subsidiëring van de bouw van een nieuw rustoord met extra opnamecapaciteit in de regio.
Uiteindelijk kon dit rustoord, zijnde thans woonzorgcentrum Ter Kempen, pas in 2005 effectief gerealiseerd worden en de deuren openen, waarbij de uitbating ervan om diverse redenen in een vzw zijnde vzw Ter Kempen onderbracht werd.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 oktober 2004 werd beslist deel te nemen aan de oprichting van Ter Kempen vzw, een vzw met als doel het verlenen van een volwaardige en kwaliteitsvolle opvang, begeleiding en zorg aan ouderen, onder meer door instellingen en voorzieningen op te richten, te besturen en uit te baten, en dit destijds als een vereniging hoofdstuk XII ter in het kader van de organieke OCMW-wet van 8 juli 1976.
De vzw Ter Kempen werd op 11 januari 2005 opgericht met als stichtende leden de OCMW's Balen, Dessel, Ham, Laakdal, Meerhout, Retie en Tessenderlo en de vzw Huis Perrekes.
De vzw Ter Kempen is de beherende instantie van het woonzorgcentrum Ter Kempen.
Het woonzorgcentrum Ter Kempen werd in Meerhout gerealiseerd op gronden van lokaal bestuur Meerhout die aan de vzw Ter Kempen in erfpacht gegeven zijn.
Er werd ook een samenwerking met het OPZ Geel afgesloten waardoor de helft van de bedden in Ter Kempen beschikbaar gesteld werd voor senioren met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek die door het OPZ doorverwezen zouden worden, veelal voorheen komende uit de unieke gezinsverplegingsformule in Geel.
Het nobele gezamenlijk initiatief liep voor de meeste participerende OCMW's niet zoals verhoopt, er werden immers vanuit de gemeenten van deze OCMW's in de loop der jaren quasi geen bewoners opgenomen. Zo is er de geografische afstand die toch zwaarder doorweegt dan initieel ingeschat, hebben andere meer reguliere woonzorgcentra in de loop der jaren bij vernieuwingen ook zelf eigen extra beveiligde afdelingen voor zwaarder dementerende bewoners voorzien en zijn er thans in alle gemeenten van de participerende OCMW's wel woonzorgcentra waar dat vroeger niet in elke deelnemende gemeente het geval was.
De twee Limburgse OCMW's die van in het begin in 1992 aan het initiatief participeerden en in het kader hiervan ook tot de vzw Ter Kempen toetraden, hebben ondertussen hun stoute schoenen aangetrokken en zijn uit de vzw Ter Kempen getreden, dit zelfs zonder naleving van de destijds aangegane engagementen en verbintenissen om financieel het initiatief te blijven ondersteunen zolang de realisatie leninglasten nog zouden lopen. Een gerechtelijk geding dienaangaande tegen het eerste uittredende OCMW zijnde OCMW Tessenderlo werd spijtig genoeg verloren.
Hierdoor is de financiële druk voor de 5 resterende participerende Kempische OCMW's nog verhoogd.
Enerzijds hebben de 4 Kempische OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie, die al jaren geen of quasi geen gemeentelijke inwoners in wzc Ter Kempen zagen opgenomen worden steeds de regionale solidariteit hoog in het vaandel blijven dragen en altijd correct hun aandeel in de financieringslasten en uitbatingstekorten van vzw Ter Kempen betaald, dit ondanks de gebleken beperkte meerwaarde van het initiatief voor hun specifieke gemeente.
De OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie wensen echter uitdrukkelijk in de nabije toekomst op een ordentelijke en solidaire manier, in de geest van de destijds gezamenlijk aangegane engagementen, uit het initiatief thans vervat in de vzw Ter Kempen te treden.
Anderzijds heeft OCMW Meerhout initieel zwaar in het initiatief geïnvesteerd door om niet bouwgronden ten belope van honderdduizenden euro's in erfpacht te geven, ook steeds de afgesproken correcte bijdrage te hebbenbetaald, wel al heel wat Meerhoutenaren in Ter Kempen zien opgenomen worden maar toch ook nog eerder beperkt zijnde thans een 13-tal bewoners in relatie tot een totale opnamecapaciteit van een 50 bedden.
Daarnaast werd mede op basis van een door consultant Probis begeleide strategische oefening vastgesteld dat er in de nabije toekomst in Meerhout normaliter wel degelijk een behoefte aan residentiële ouderzorg zal zijn die de opnamecapaciteit van het eigen OCMW woonzorgcentrum De Berk met 71 woonzorgcentrum en 3 kortverblijf bedden ruim zal overstijgen.
Lokaal bestuur Meerhout wenst woonzorgcentrum Ter Kempen dan ook een stabiele toekomst en Meerhoutse verankering te geven en daarvoor garant te staan.
In de lijn hiervan werd door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 28 november 2022 dan ook navolgende beslissing genomen:
'De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Gaat principieel akkoord met de strategische koers die de volgende elementen omvat:
● de oprichting van een nieuwe beheervorm waarbij het lokale bestuur de initiatiefnemer is en waarin beide woonzorgcentra, zijnde woonzorgcentrum De Berk en woonzorgcentrum Ter Kempen, worden ingebracht. Beide woonzorgcentra worden daarin operationeel aangestuurd als één woonzorgcentrum.
● deze nieuwe beheersvorm staat open voor eventuele nieuwe partners die kunnen toetreden tot de bestuursorganen en eventueel hun zorgvoorzieningen kunnen onderbrengen in de nieuwe structuur.
● het operationele uitbatingstekort van beide woonzorgcentra De Berk en Ter Kempen in de nieuwe structuur mag niet hoger zijn dan de huidige tekorten van elk van beide instellingen afzonderlijk. Er wordt gezocht naar synergieën en efficiëntiewinsten.
Artikel 2
De in artikel 1 uitgezette koers is onder voorbehoud van goede afspraken met de thans nog resterende OCMW partners in vzw Ter Kempen zijnde de OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie inzake een gesolidariseerde oplossing voor de nog openstaande leninglasten verbonden aan de oprichting van woonzorgcentrum Ter Kempen en inzake een realistische fasering van de uitstap van deze partners met de daarbij horende stopzetting van de bijdrage in de uitbatingskosten van woonzorgcentrum Ter Kempen.
Artikel 3.
In voorbereiding van deze structurele en in een andere juridische constellatie ingebedde samenwerking wordt voortaan al ingezet op een nauwere operationele samenwerking tussen beide woonzorgcentra en het lokaal bestuur, bijvoorbeeld door het afstemmen van de implementatie van het elektronisch zorgdossier, door het gezamenlijk aankopen van goederen en diensten, door het samen uitwerken van projecten, etc.'.
In de afgelopen zomerperiode heeft lokaal bestuur Geel, met wie het lokaal bestuur Meerhout al verregaande samenwerkingen in de steigers heeft staan zoals de oprichting van een gemeenschappelijke nieuwe werkhal en daarbij horende toekomstige operationele integratie van de technische teams, binnen een beperkte geografische regio, zijnde binnen een straal van 10 kilometer van het eigen wzc Wedbos, een marktbevraging georganiseerd met het oog op een toekomstige intense samenwerking/integratie van woonzorgcentra.
Hierin werden zowel het OCMW-woonzorgcentrum De Berk als woonzorgcentrum Ter Kempen, uitgebaat door de vzw Ter Kempen, uitgenodigd tot indiening van een eventuele kandidatuur.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 juli 2023 werd navolgend beslist met het oog op een kandidaatstelling in het kader van deze Geelse marktbevraging samenwerking WZC:
'De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Beslist om zich met het woonzorgcentrum De Berk kandidaat te stellen in de marktbevraging 'Samenwerking WZC' georganiseerd door lokaal bestuur van Geel.
Artikel 2
Mandateert het vast bureau de kandidatuurstelling op te maken en in te dienen rekening houdend met de volgende principes:
● Kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid van de zorg blijven belangrijke uitgangspunten
● Het zou goed zijn als de samenwerking kansen biedt naar diversifiëring van de zorg in Meerhout
● We stellen ons samen met wzc Ter Kempen kandidaat om toe te treden
● We richten onze zorg op een brede groep senioren, de gespecialiseerde focus van wzc Ter Kempen kan blijven bestaan, maar kan eventueel ook evolueren naar andere specialisaties of meer generieke zorg voor senioren.
● De samenwerking creëert een wendbare en gespecialiseerde organisatie die vlot kan inspelen op wijzigende zorgbehoeften
● De OCMW-partners in Ter Kempen worden bereid gevonden hun deel van de nog openstaande leninglasten verbonden aan de oprichting van Ter Kempen af te lossen en Meerhout zal instaan voor de afdekking van het operationele verlies van WZC Ter Kempen vanaf de moment dat de andere OCMW partners conform ordentelijke afspraken daartoe uit Ter Kempen uitgetreden zijn met een thans vooropgestelde timing vanaf 1 januari 2026 .
● Het lokaal bestuur van Meerhout zal deel uitmaken van het bestuur van de samenwerking.
● De nieuwe samenwerking kan en moet niet break-even zijn. Het is echter wel de bedoeling dat het gecumuleerde tekort van De Berk en Ter Kempen samen, uitgedrukt in het aandeel ten opzichte van het totale exploitatiebudget van het lokale bestuur, op de lange termijn daalt.
Artikel 3
Een eventuele effectieve toetreding tot een samenwerkingsverband, na de selectie van de kandidaturen door het lokaal bestuur van Geel, zal worden voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.'
Er werd in navolging hiervan door lokaal bestuur Meerhout met inbreng vanuit woonzorgcentrum en vzw Ter Kempen een gezamenlijke Meerhoutse wzc-kandidatuur zijnde voor OCMW-wzc De Berk en wzc Ter Kempen opgemaakt. Dit gezamenlijk Meerhouts kandidaatsdossier werd met het oog op de indiening ervan vastgesteld door het vast bureau in zitting van 28 augustus 2023 en door het bestuursorgaan van Ter Kempen, waarin alle aan de vzw Ter Kempen deelnemende OCMW's een afgevaardigde hebben, vastgesteld in zitting van 21 augustus 2023.
Als basisvoorwaarde voor een verdere engagering van lokaal bestuur Meerhout ten opzichte van woonzorgcentrum Ter Kempen is dus steeds consequent een degelijke solidaire oplossing voor de door de vzw Ter kempen nog openstaande leninglasten ter realisatie van het woonzorgcentrum Ter Kempen gesteld geworden, dit werd zo ook mee opgenomen in het gezamenlijke Meerhoutse wzc- kandidaatsdossier.
De voorliggende af te sluiten overeenkomst tussen de OCMW's van Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout en Retie komt aan deze basisvoorwaarde tegemoet en voorziet in een solidaire oplossing voor de leninglasten van de vzw Ter Kempen alvorens de OCMW"s Balen, Dessel, Laakdal en Retie de vzw Ter Kempen per 1 januari 2026 effectief zullen verlaten zodat de aangegane financieringsverbintenissen de financiële toekomst van woonzorgcentrum Ter Kempen niet verder hypothekeren en zodat lokaal bestuur Meerhout, vermoedelijk en hopelijk in samenwerking met lokaal bestuur Geel, de nodige tijd heeft om werk te kunnen maken van een regionale integratie van de residentiële ouderenzorg in het bijzonder van de beide Meerhoutse woonzorgcentra De Berk en Ter Kempen.
Uit de doorlopen gerechtelijke procedure tegen het voorheen uittredende OCMW, lid van vzw Ter kempen zijnde OCMW Tessenderlo, is gebleken dat de destijds door de OCMW's in 1992 reeds aangegane engagementen en verbintenissen tot financiële ondersteuning van het op te richten rustoord voor zwaar demente bejaarden, ten minste tot zolang de leninglasten nog zouden lopen, door de oprichting van de vzw Ter Kempen, thans niet meer juridisch afdwingbaar waren, waarvan ook het OCMW Ham gebruik gemaakt heeft om de vzw Ter kempen zonder verder financiële ondersteuning ook per 1 januari 2023 te verlaten door het louter respecteren van de statutair voorziene opzegtermijn.
De Kempische OCMW's Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout en Retie hebben echter voldoende onderlinge solidariteit en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van woonzorgcentrum en vzw Ter Kempen om hun financieel engagement ten opzichte van een geplande uitstap en met een oplossing voor de leninglasten van de vzw Ter Kempen thans te bevestigen in een daartoe te onderschrijven verbintenis.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● Burgerlijk Wetboek
● de beginselen van behoorlijk bestuur
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 januari 1992 houdende de participatie aan de oprichting en exploitatie van een regionaal rustoord voor zwaarder dementerende senioren
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 oktober 2004 deel te nemen aan de oprichting van Ter Kempen vzw
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 betreffende een strategische koers voor de residentiële ouderenzorg in Meerhout
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 juli 2023 inzake een kandidaatstelling in het kader van de Geelse marktbevraging samenwerking WZC
ARGUMENTATIE
Door deze voorliggende overeenkomst met de andere thans nog resterende financieel ondersteunende OCMW leden van vzw Ter Kempen zijnde de OCMW's van Balen, Dessel, Laakdal en Retie te onderschrijven wordt een solidaire regionale OCMW oplossing voor de leninglasten ter realisatie van vzw Ter Kempen bevestigd en krijgt OCMW Meerhout ook de benodigde tijd om vermoedelijk in samenwerking met lokaal bestuur Geel werk te kunnen maken van een nieuwe samenwerking en integratievorm van de beide op amper 100 meter van elkaar gelegen Meerhoutse woonzorgcentra zijnde OCMW-wzc De Berk en wzc Ter Kempen.
Het niet-onderschrijven van een dergelijke overeenkomst creëert bovendien het risico dat nog andere OCMW-leden de vzw Ter Kempen zouden verlaten mits het louter respecteren van de statutair bepaalde opzegtermijn van 12 maanden en zou de financiële toekomst van wzc Ter Kempen dan ook in gevaar brengen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Het aandeel van OCMW Meerhout in de leninglasten van vzw Ter Kempen, nog openstaande na 1 januari 2026, voor de ganse periode 2026-2036, bedraagt 109 100,77 euro in totaliteit.
De benodigde jaarlijkse werkingsbijdrage voor de vzw Ter Kempen vanaf 1 januari 2026 wordt thans op een 183 000 euro geraamd.
De hiertoe benodigde budgetten zullen in het meerjarenplan dienen voorzien te worden.
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 23 oktober 2023.
Het visum met nummer 2023-70-O werd verleend op 25 oktober 2023.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 8 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Onderschrijft de voorliggende overeenkomst met de OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie genoemd 'Overeenkomst tussen de OCMW's van Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout en Retie betreffende een ordentelijke uitstap van de OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie uit de vzw Ter Kempen met een solidaire oplossing voor de leninglasten van de vzw Ter Kempen die, mede op initiatief van de OCMW's, destijds aangegaan werden ter realisatie van woonzorgcentrum Ter Kempen'met navolgende essentiële elementen erin vervat:
● de OCMW's van Balen, Dessel, Laakdal en Retie zullen per 1 januari 2026 uit de vzw Ter Kempen, OR 0871 619 135 met maatschappelijke zetel Smissestraat 8, 2450 Meerhout, die woonzorgcentrum Ter Kempen uitbaat, treden en zullen dus vanaf 2026 geen financiële werkingsbijdrages meer leveren, geen eventuele werkingstekorten van de vzw wzc Ter Kempen meer mee afdekken
● OCMW Meerhout blijft ook na 1 januari 2026 verder financieel ondersteunend lid van vzw Ter Kempen of diens rechtsopvolger en zal ook na 1 januari 2026 de eventuele werkingstekorten van woonzorgcentrum Ter Kempen verder dragen
● teneinde de vzw Ter Kempen nog te voorzien van de benodigde financiële middelen waardoor de vzw Ter Kempen ook in de toekomst zal kunnen blijven voldoen aan de per 1 januari 2026 bij Belfius Bank nog openstaande leninglasten aangegaan voor de realisatie van woonzorgcentrum Ter Kempen, ten belope van 634 306,81 euro in totaliteit, zullen de OCMW 's in de periode 2026 tot en met 2036 nog navolgende betalingen aan de vzw Ter Kempen of diens rechtsopvolger overmaken:
○ OCMW Balen: 17 645,44 euro voor 31 januari 2026, 17 615,98 euro voor 31 januari 2027, 17 586,28 euro voor 31 januari 2028, 17 556,30 euro voor 31 januari 2029, 17 526,11 euro voor 31 januari 2030, 17 495,67 euro voor 31 januari 2031, 17 464,96 euro voor 31 januari 2032, 17 434,02 euro voor 31 januari 2033, 17 402,80 euro voor 31 januari 2034, 17 371,33 euro voor 31 januari 2035 en 10 118,70 euro voor 31 januari 2036 (zijnde 185 217,59 euro in totaliteit)
○ OCMW Dessel: 9 185,30 euro voor 31 januari 2026, 9 169,96 euro voor 31 januari 2027, 9 154,50 euro voor 31 januari 2028, 9 138,91 euro voor 31 januari 2029, 9 123,18 euro voor 31 januari 2030, 9 107,33 euro voor 31 januari 2031, 9 091,35 euro voor 31 januari 2032, 9 075,24 euro voor 31 januari 2033, 9 058,99 euro voor 31 januari 2034, 9 042,62 euro voor 31 januari 2035 en 5 266,27 euro voor 31 januari 2036 (zijnde 96 414,64 euro in totaliteit)
○ OCMW Laakdal: 14 019,67 euro voor 31 januari 2026, 13 996,26 euro voor 31 januari 2027, 13 972,66 euro voor 31 januari 2028, 13 948,84 euro voor 31 januari 2029, 13 924,85 euro voor 31 januari 2030, 13 900,67 euro voor 31 januari 2031, 13 876,27 euro voor 31 januari 2032, 13 851,69 euro voor 31 januari 2033, 13 826,88 euro voor 31 januari 2034, 13 801,88 euro voor 31 januari 2035 en 8 039,51 euro voor 31 januari 2036 (zijnde 147 159,18 euro in totaliteit)
○ OCMW Meerhout: 10 393,89 euro voor 31 januari 2026, 10 376,53 euro voor 31 januari 2027, 10 359,04 euro voor 31 januari 2028, 10 341,38 euro voor 31 januari 2029, 10 323,60 euro voor 31 januari 2030, 10 305,67 euro voor 31 januari 2031, 10 287,59 euro voor 31 januari 2032, 10 269,35 euro voor 31 januari 2033, 10 250,96 euro voor 31 januari 2034, 10 232,43 euro voor 31 januari 2035 en 5 960,33 euro voor 31 januari 2036 (zijnde 109 100,77 euro in totaliteit)
○ OCMW Retie: 9 185,30 euro voor 31 januari 2026, 9 169,96 euro voor 31 januari 2027, 9 154,50 euro voor 31 januari 2028, 9 138,91 euro voor 31 januari 2029, 9 123,18 euro voor 31 januari 2030, 9 107,33 euro voor 31 januari 2031, 9 091,35 euro voor 31 januari 2032, 9 075,24 euro voor 31 januari 2033, 9 058,99 euro voor 31 januari 2034, 9 042,62 euro voor 31 januari 2035 en 5 267,26 euro voor 31 januari 2036 (zijnde 96 414,64 euro in totaliteit)
● indien na de jaarrekening 2025 van de vzw Ter Kempen zou blijken dat betreffende OCMW 's nog vorderingen op de vzw Ter Kempen zouden hebben, wegens te hoge betaalde bijdrages vergeleken met de effectief benodigde berekende bijdrages op basis van de jaarrekeningen, zullen deze vorderingen op dat moment verrekend gaan worden met de door de betreffende OCMW' s nog te betalen bijdragen in de leninglasten of eventueel aanleiding geven tot een terugstorting, indien na de jaarrekening 2025 van de vzw Ter Kempen zou blijken dat de reeds betaalde OCMW-bijdrages lager liggen den de effectief benodigde bijdrages op basis van de jaarrekening zullen de OCMW's van Balen Dessel, Laakdal en Retie naast de in deze overeenkomst overeengekomen bijdrages in de leninglast van vzw Ter Kempen nog een extra bijdrage doen in 2026 waarbij ook rekening gehouden zal worden met de nog openstaande OCMW vorderingen op vzw Ter Kempen.
Artikel 2
Mandateert de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur om deze voorliggende overeenkomst met de OCMW 's van Balen, Dessel, Laakdal en Retie te ondertekenen.
Zitting van maandag 27 november 2023
4. Vaststellen interne klokkenluidersregeling lokaal bestuur Meerhout
FEITEN EN CONTEXT
Door de Europese Klokkenluidersrichtlijn in Vlaamse regelgeving omgezet door het Vlaamse Bestuursdecreet van toepassing op lokale besturen, dienen lokale besturen een intern meldpunt voor de eigen personeelsleden te voorzien voor het kunnen doen van meldingen van vermoedelijke inbreuken op wetgeving en regelgeving die ze in hun werkcontext vaststellen.
Het intern meldkanaal hiertoe is het hoofd van het personeel zijnde de algemeen directeur maar deze kan deze bevoegdheid en verantwoordelijkheid ook delegeren.
Als extern meldkanaal kunnen personeelsleden zich ook steeds richten tot Audit Vlaanderen.
Het intern meldkanaal moet zo ingericht worden dat de procedures tot ontvangen en onderzoeken van meldingen garantie geven op vertrouwelijkheid, anonimiteit en kwaliteit van de behandeling ervan.
Tevens worden melders, zogenaamde klokkenluiders, beschermd tegen represailles die naar aanleiding van de melding eventueel binnen het bestuur zouden kunnen genomen worden tenzij een melding te kwader trouw gebeurde, zijnde bewust onjuiste of misleidende informatie zou bevatten.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● Europese Klokkenluidersrichtlijn , (EU) 2019/1937 van het Europees Parlement en de raad van 23 oktober 2019 inzake de bescherming van personen die inbreuken op het unierecht melden
● Vlaams Bestuursdecreet zoals gewijzigd op 18 november 2022
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
ARGUMENTATIE
De voorliggende interne klokkenluidersregeling lokaal bestuur Meerhout komt tegemoet aan de vereisten tot het voorzien in een beveiligd vertrouwelijk meldkanaal waarlangs personeelsleden meldingen kunnen doen van in hun werkcontext vastgestelde inbreuken of vermoedelijke inbreuken op in Meerhout van toepassing zijnde regelgeving.
Het beveiligd meldingskanaal garandeert de bescherming van de identiteit van de melder en van genoemde betrokkenen en geeft ook de mogelijkheid tot volledige anonimiteit ten opzichte van het meldpunt zelf.
Er wordt voorzien in strikte termijnen omtrent het verder informeren van de melder door het interne meldpunt tenzij deze dat niet wenst of de melding geheel anoniem gedaan heeft.
Daarnaast wordt voorzien in een werkwijze die toelaat om in strikte neutraliteit een kwaliteitsvol onderzoek van de melding te laten doen door een beperkte werkgroep, dit ook met het oog op eraan te koppelen aangewezen passende maatregelen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Tussenkomst
Gemeenteraadslid Fons Hannes vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 4 'Vaststellen interne klokkenluidersregeling lokaal bestuur Meerhout'.
Het gemeentebestuur zal 1 x per jaar aan de raad voor maatschappelijk welzijn verslag uitbrengen over het aantal meldingen dat via dit meldpunt werd gedaan.
Met algemeenheid van stemmen
Stemming amendement
Met algemeenheid van stemmen
Stemming aangepaste hoofdvraag, zoals gewijzigd door amendement
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Stelt de interne klokkenluidersregeling voor personeelsleden van het OCMW Meerhout vast zoals uitgeschreven in het document 'Interne klokkenluidersregeling lokaal bestuur Meerhout (gemeentebestuur en OCMW)'.
Artikel 2
Beslist deze regeling via intranet aan de personeelsleden kenbaar te maken alsook op intranet te laten voorzien in een specifiek Google Forms klokkenluidersformulier waardoor personeelsleden meldingen, indien door hen gewenst, ook in absolute anonimiteit ten opzichte van het meldpunt zelf kunnen doen.
Artikel 3
Het gemeentebestuur zal éénmaal per jaar aan de raad voor maatschappelijk welzijn verslag uitbrengen over het aantal meldingen dat via dit meldpunt werd gedaan.
Zitting van maandag 27 november 2023
5. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst Opgroeien
FEITEN EN CONTEXT
Op het lokale niveau is het de opdracht van lokale besturen tot het voeren van lokaal sociaal beleid als 'een geheel van acties die lokale besturen en andere actoren ondernemen om alle inwoners van een gemeente toegang te geven tot de sociale grondrechten. Het gaat onder meer om het recht op sociale bijstand, arbeid, goede huisvesting en onderwijs.'
Om vroegtijdige ondersteuning te realiseren kan Opgroeien Kind en Gezin ondersteuning bijschakelen, de beschikbare gegevens zo veel mogelijk en binnen wat wettelijk is toegestaan delen en inzetten op sterke netwerken. Dat moet bijdragen aan een lokaal geïntegreerde samenwerking tussen de verschillende lokale actoren die een opdracht vervullen op het vlak van de toegankelijke hulp- en dienstverlening, het realiseren van rechten en het tegengaan van onderbescherming.
De lokale teams Opgroeien Kind en Gezin en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) spelen hierin een sleutelrol. Dit doen ze samen met de partners van het lokale netwerk Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO), met name de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Diensten voor Maatschappelijk Werk van de mutualiteiten.
Op 4 februari 2022 stemde het Vlaams parlement in met het voorstel tot gegevensdeling vanuit het lokaal team Kind en Gezin met het OCMW in functie van vroegtijdige ondersteuning en het voorkomen van onderbescherming.
In de lokale samenwerking is het noodzakelijk dat er samenwerkingsakkoorden worden afgesloten tussen het lokaal team en het OCMW. Deze bevatten afspraken omtrent de gegevens die worden meegedeeld, aan wie ze worden meegedeeld, wat het doel is van de toeleiding, wat er met de gegevens gebeurt en wat het gezin mag verwachten na de aanmelding bij het OCMW. Dit gebeurt in functie van de wederzijdse engagementen en de transparantie ten aanzien van gezinnen en kinderen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● Organieke wet op de OCMW's van 8 juli 1976
● decreet 18 juli 2008 betreffende het elektronisch bestuurlijke gegevensverkeer
● decreet lokaal bestuur 22 december 2017
● decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid (meer bepaald de artikels 3, 4, 6, 9 en 20)
● besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid (meer bepaald de artikels 3 en 4)
● decreet van 4 februari 2022 tot wijziging van het decreet van 30 april 2004 tot de oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Opgroeien regie, wat de gegevensdeling met het OCMW en de samenwerking met de kraamklinieken betreft
ARGUMENTATIE
Deze samenwerking is mede gebaseerd op enkele krachtlijnen vanuit Opgroeien:
● Krachtlijn 1: Mensenrechten en kinderrechten realiseren vormt het uitgangspunt in de samenwerking tussen het OCMW en Opgroeien
● Krachtlijn 2: Gezin, kind, jongeren centraal
● Krachtlijn 3: Krachten bundelen
● Krachtlijn 4: Lokale context is richtinggevend
● Krachtlijn 5: Correct hanteren beroepsgeheim en afspraken gegevensdeling is noodzakelijk.
OCMW Meerhout zet sinds enkele jaren bewust in op extra ondersteuning voor gezinnen. De gezinscoach werkt nauw samen met de maatschappelijk werkers en andere partners om intensieve hulpverlening te bieden aan gezinnen in kansarmoede.
De mogelijkheid tot gegevensdeling met Kind en Gezin op een systematische wijze kan de samenwerking versterken zodat er geen enkel gezin in Meerhout door de mazen van het net kan glippen.
Zowel de samenwerkingsovereenkomst als het protocol krijgen een positief advies van de consulent informatieveiligheid. De analyse is toegevoegd in bijlage.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Bevestigt de lokale samenwerking tussen het lokaal team Kind en Gezin Zuiderkempen en het OCMW Meerhout met als doel het aanpakken van onderbestrijding.
Artikel 2
Gaat akkoord met het protocolakkoord en samenwerkingsovereenkomst (toegevoegd in bijlagen).
Zitting van maandag 27 november 2023
6. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst klimaatslim bosbeheer tussen OCMW Meerhout en bosgroep Zuiderkempen
FEITEN EN CONTEXT
Het gemeentebestuur van Meerhout heeft ongeveer 3,25 hectare bos in eigendom.
Voor het uitvoeren van beheermaatregelen kan beroep gedaan worden aan een bosgroep door middel van een overeenkomst.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● bosdecreet van 13 juni 1990
● artikel 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
ARGUMENTATIE
Het beheer van deze bossen vraagt zeer veel werk van onze diensten, zowel op administratief als uitvoerend vlak. Voor een aantal taken kunnen we beroep doen op de bosgroep. Denk maar aan: subsidieaanvragen, houtverkopen, inrichting speelzones, bestrijding exoten, aanplantingen, vellen van gevaarlijke bomen, opstellen toegankelijkheidsregeling, opmaken natuurbeheerplannen,…
Voor elke maatregel voorzien we de nodige budgetten (inkomsten en uitgaven). Op administratief vlak vraagt de huidige werkwijze echter veel werk: overeenkomsten afsluiten met de bosgroep, facturatie, subsidieaanvragen opvolgen,.. Door de hoge werkdruk is dit niet langer houdbaar. Ook bij onze buitendiensten is er geen tijd om het bosbeheer uit te voeren.
In onderling overleg werd een voorstel van 'samenwerkingsovereenkomst klimaatslim bosbeheer' opgemaakt. De voordelen van deze overeenkomst zijn:
● er zijn geen aparte overeenkomsten meer nodig voor elke ingreep
● ontzorging: de bosgroep doet volledige beheer en opvolging, weliswaar in overleg met gemeente
● alle inkomsten (houtverkoop, subsidies,…) en uitgaven (aanplantingen, onderhoud,…) zijn voor de bosgroep. De overeenkomst is dus kosteloos voor de gemeente. Uitzondering hierop zijn gevaarlijke bomen die een gespecialiseerde aanpak nodig hebben (hoogtewerker, boomklimmer,...)
● alle inkomsten komen terecht in een investeringsfonds dat beheerd wordt door de bosgroep. Dit fonds wordt uitsluitend gebruikt voor de ontwikkeling van klimaatrobuuste bossen.
De overeenkomst kan te allen tijde door beide partijen worden stopgezet.
De overeenkomst ligt ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de 'samenwerkingsovereenkomst klimaatslim bosbeheer' tussen het OCMW en de bosgroep Zuiderkempen goed.
Zitting van maandag 27 november 2023
7. Mededelingen
Mededeling
De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:
● De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 333 over 'Klacht tegen de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 juli 2023 om zich met het woonzorgcentrum De Berk en het WZC Ter Kempen kandidaat te stellen in de marktbevraging ‘Samenwerking WZC’ georganiseerd door het lokaal bestuur van Geel.'
Zitting van maandag 27 november 2023
8. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 27 november 2023
9. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het vast bureau beantwoorden de volgende vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn:
● Zorg en opvang - Raadslid Mannu Dox vraagt hoeveel plaatsen in de kinderopvang er zijn in onze gemeente en hoe dit cijfer evolueerde sinds de start van deze legislatuur. Daarnaast vraagt hij ook welke initiatieven het college van burgemeester en schepenen nam/neemt om voldoende, kwalitatieve plaatsen te voorzien?
Schepen Jan Melis antwoordt dat er momenteel 92 beschikbare plaatsen beschikbaar zijn binnen de gemeente Meerhout. In 2018 waren er 98 beschikbare plaatsen en in 2021 waren dit er 89. Het aantal beschikbare plaatsen blijft stabiel en is momenteel voldoende.
Het college van burgemeester en schepenen kijkt op maat wat er kan gedaan worden, zoals de erfpachtwijziging voor de locatie van 't Nestje. De situatie wordt op de voet gevolgd en indien nodig wordt er in samenwerking met het lokaal loket kinderopvang, een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang, gezocht naar alternatieven.
● Algemeen bestuur - Werkenindegezondheidszorg.be organiseert in de periode februari - april 2024, tegen een vergoeding van 495 euro excl. btw, een aantal jobdagen voor woonzorgcentra. Er zullen ook 10 gratis jobdagen georganiseerd worden. Woonzorgcentra kunnen zich hiervoor kandidaat stellen. Raadslid Mannu Dox vraagt of woonzorgcentrum De Berk zich kandidaat stelt om kans te maken op een gratis jobdag en of men sowieso, ook zonder gratis ondersteuning, intekent op het aanbod van werkenindegezondheidszorg.be?
Schepen Brigitte Peremans antwoordt dat bij vacatures in woonzorgcentrum De Berk steeds de gebruikelijke procedures van het lokaal bestuur gevolgd worden en de vacatures voor onbepaalde duur steeds ingevuld raken.
Daarnaast werkt men in het woonzorgcentrum De Berk met stagiaires en jobstudenten die, na het afronden van hun studies, eventueel ook de weg naar een job bij woonzorgcentrum De Berk vinden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.