Notulen OCMW raad op maandag 23 januari 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

1. Goedkeuren notulen 19 december 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 19 december 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 19 december 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

2. Vaststellen fietsbeleid en fietsleaseregeling voor personeelsleden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2022 werd in de rechtspositieregeling de mogelijkheid ingeschreven om in een fietsleaseregeling voor het personeel te kunnen voorzien en dit via een daartoe te vormen theoretisch budget via omzetting van de eindejaarstoelage en/of via het niet opnemen van een beperkt aantal vakantiedagen.

Een concrete regeling daartoe zou uitgewerkt worden in een fietsbeleid dat dan als bijlage bij de rechtspositieregeling zou toegevoegd worden.

Ondertussen werd via een besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2022 toegetreden tot de door IOK gegunde groepsopdracht voor aanbieden van fietslease aan personeelsleden waardoor hiervoor de volgende jaren met de firma o2o samengewerkt zal worden.

Onder meer op basis van de fietsleasemodaliteiten van o2o, in het kader van deze groepsaankoop, kan thans het fietsbeleid op punt gesteld worden.

De vorming van een budget voor fietslease via omzetting van een beperkt aantal vakantiedagen wordt in de concrete uitgewerkte regeling niet verder weerhouden daar dit een zeer complex te beheren gegeven is, quasi geen enkel lokaal bestuur dat aan de IOK groepsaankoop deelneemt weerhoudt deze optie nog verder, en daar dit desgevallend tot een meerkost voor het bestuur aanleiding zou kunnen geven waar het de bedoeling is dat de terbeschikkingstelling van een fietsleasemogelijkheid aan personeelsleden voor het bestuur budgetneutraal blijft.

Het is dan ook aangewezen om het artikel 231 bis uit de rechtspositieregeling te halen dat in de mogelijkheid voorzag om via inruiling van een beperkt aantal vakantiedagen een theoretisch budget ter bevordering van fietsmobiliteit te kunnen vormen. 

Het fietsbeleid, de fietsleaseregeling, voor personeelsleden van OCMW, lokaal bestuur, Meerhout alsook het niet langer aanhouden van een eventuele mogelijkheid tot inruilen van vakantiedagen voor een fietsleasebudget werd:

        besproken in het syndicaal onderhandelings - en overlegcomité van 9 december 2022 waarbij ACV Openbare Diensten aangaf geen protocol van akkoord af te leveren, niet op specifieke lokale redenen of op de inhoud van het document, maar omdat ACV Openbare diensten algemeen tegen het principe is dat er andere voordelen door personeelsleden dienen ingeleverd te worden om van een fietsleaseregeling gebruik te kunnen maken

        besproken op het MAT van 17 januari 2023

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        besluit van de Vlaamse regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de centra voor maatschappelijk welzijn 

        rechtspositieregeling voor OCMW personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juli 2011 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 19 december 2022

        besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies waardoor het voor lokale besturen mogelijk geworden is om een fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2022 houdende de aanpassing van de rechtspositieregeling om voor personeelsleden de mogelijkheid te voorzien om op vrijwillige basis de eindejaarstoelage of een deel ervan, of een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen, te laten omzetten in een budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit zoals fietslease.

        besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2022 houdende de instap in de door IOK georganiseerde groepsaankoop om fietslease aan de personeelsleden ter beschikking te kunnen stellen

 

ARGUMENTATIE

Het voorliggend ontwerp van fietsbeleid, fietsleaseregeling, voor personeelsleden van lokaal bestuur Meerhout concretiseert de modaliteiten voor het ter beschikking stellen van een fiets via een fietsleaseregeling door OCMW Meerhout aan de personeelsleden.

Het is grotendeels gebaseerd op het fietsbeleid van naburige lokale besturen die eveneens aan de door IOK daartoe georganiseerde groepsaankoop deelnemen en die met de fietslease al van start gegaan zijn en alzo ook op de concrete door de firma o2o aangeboden regeling in het kader van deze groepsaankoop.

De thans voorgestelde regeling, dus zonder mogelijkheid tot inruilen van niet op te nemen vakantiedagen in een budget voor fietslease, is voor het bestuur normaliter budgetneutraal.

Het bestuur zal de leasekosten grotendeels voorschieten maar van de personeelsleden recupereren en dit geheel of hoofdzakelijk via bestemming van de eindejaarstoelages daartoe.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Verwijdert uit de rechtspositieregeling voor het OCMW personeel onder titel 8 verloven en afwezigheden , hoofdstuk 2 de jaarlijkse vakantiedagen het artikel 231 bis dat in een mogelijkheid voor het personeel voorzag om een beperkt aantal vakantiedagen te laten omzetten in een theoretisch budget ter bevordering van de fietsmobiliteit.

Artikel 2

Stelt het fietsbeleid, zijnde de concrete fietsleaseregeling, voor personeelsleden van OCMW Meerhout vast zoals voorzien in het document 'FIETSBELEID (fietsleaseregeling) LOKAAL BESTUUR MEERHOUT' en voegt dit alzo als een bijlage toe aan de rechtspositieregeling van het OCMW-personeel.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

3. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over 'Het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren, voor de looptijd van 24 maanden.

 

De voorziene startdatum is 1 januari 2023.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 2 december 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' gegund en gesloten met Boma nv, Noorderlaan 131, 2030 Antwerpen.

 

Het OCMW begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 72 000,00 euro inclusief btw.

 

Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-WZC/0953-00/600020/OCMW/IP-GEEN

Jaar: 2023 en 2024

Beschikbaar: 143 928,57 euro

Bedrag: 72 000,00 euro

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 29 december 2022.

Het visum met nummer 2022-80-O werd verleend op 30 december 2022.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'het leveren van ecologische onderhoudsproducten, klein schoonmaakmateriaal en hygiënische papierwaren' voor een bedrag van 72 000,00 euro inclusief btw goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

4. Goedkeuren verdere participatie regionale dienst schuldhulpverlening

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Sinds 2008 participeert OCMW Meerhout aan de regionale dienst schuldhulpverlening. De juridische expertise en de ondersteuning voor de sociale dienst op vlak van budgetbeheer, schuldenaanzuivering en collectieve schuldbemiddeling zijn onontbeerlijk geworden voor een goeie dienstverlening en een juridisch correcte werking. Collectieve schuldbemiddeling is specialistenwerk en die specifieke kennis heeft de sociale dienst zelf niet in huis; met andere woorden we kopen die in bij Welzijnszorg Kempen.

 

Het aantal toegewezen dossiers steeg van 29 dossiers in 2015 naar 82 dossiers medio 2022.

De caseload wordt gedragen door een halftijdse juriste en een halftijdse juridisch assistente.

Deze dienstverlening loopt qua personeelsbezetting versus werkdruk tegen haar grenzen aan. Het aantal dossiers neemt niet alleen toe, de zorgzwaarte neemt toe en gezien de huidige evolutie (inflatie, stijgende energieprijzen,...) wordt verwacht dat het aantal cliëntsituaties met ernstige schuldenlast nog verder zal toenemen.

 

Waar in de opstartfase van deze nieuwe dienst de arbeidsrechtbank nog terughoudend was om dossiers toe te bedelen, is er nu een evolutie merkbaar waarbij de rechtbank dossiers met een diepere onderliggende problematiek doorgaans aan de regionale dienst toewijst. De combinatie tussen de schuldbemiddeling vanuit Welzijnszorg Kempen en de begeleiding door het lokale OCMW, biedt hogere slaagkansen. De huidige equipe is echter onvoldoende groot uitgerust om de huidige en toekomstige dossiers op een kwaliteitsvolle manier te kunnen behartigen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling.

        erkenningsbesluit van 19 mei 2009 onder erkenningsnummer WS/74/09001

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2008 tot toetreding tot de regionale dienst voor schuldhulpverlening

        beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 november 2016 tot verdere participatie aan een te versterken regionale dienst voor schuldhulpverlening

 

ARGUMENTATIE

Op basis van een analyse van de feiten en context wordt voorgesteld voortaan te werken met een personeelsnorm zodat ook toekomstige groei kan worden opgevangen.

Er wordt voorgesteld de norm te brengen op 1 VTE per 50 toegewezen dossiers in collectieve schuldenregeling. In de huidige context komt dit neer op een uitbreiding van de equipe met 0,5 VTE jurist of juridisch assistent. Heden wordt geopteerd voor een jurist omwille van de continuïteit ten aanzien van de rechtbank.

 

De sociale dienst adviseert om akkoord te gaan met het voorstel om de bestaffing van de regionale dienst voor schuldhulpverlening te relateren aan het aantal toegewezen dossiers. De nood voor cliënten en maatschappelijk werkers is groot omwille van de stijgende werklast op het vlak van schuldbemiddeling en de juridische specifiek noodzakelijke kennis.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De bijdrage van het lokaal bestuur wordt berekend op basis van een verdeelsleutel:

        25% van de totale werkingskost wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners

        25% van de totale werkingskost wordt verdeeld op basis van het opgestarte dossiers

        50% van de totale werkingskost wordt verdeeld op basis van het aantal aanstellingen

Bij uitbreiding van het aantal personeelsleden, zal deze meerkost gedeeltelijk gecompenseerd worden door de stijging van het aantal erelonen dat voor deze aanstellingen ontvangen wordt.

 

Ter indicatie wordt de tabel toegevoegd met de tussenkomst van de deelnemende besturen voor 2023. Voor Meerhout is dit een bedrag van 4 224.65 euro (waarvan een tegoed van 2021 in rekening wordt gebracht - effectief te betalen: 3 805.57 euro)

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1.

gaat principieel akkoord met het voorstel tot invoering van de personeelsnorm ten belope van 1 VTE (jurist of juridisch assistent) per 50 toegewezen dossiers collectieve schuldenregeling.

Artikel 2.

beslist om de meerkost van deze uitbreiding te voorzien bij de aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

5. Mededelingen

 

 

Mededeling

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mededelingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

6. Aanvullende agenda

 

 

Aanvullende agenda

Geen aanvullende agenda.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 23 januari 2023

 

7. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Mondelinge vragen

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023