Notulen OCMW raad op maandag 24 januari 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

1. Goedkeuren notulen 20 december 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 20 december 2021 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 20 december 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

2. Mededelingen

 

 

Mededeling

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mededelingen.

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

3. Aanvullende agenda

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

5. Vlaams Belang wenst dat het bestuur kordaat in rechte treedt tegen burgers die jarenlang gratis voordelen krijgen en dan stank voor dank geven wanneer het bestuur een einde wenst te stellen aan het hen toegekende precair recht

 

 

In zitting van 11 mei 2006 stemde het vast bureau van het OCMW in om een perceel grond 12.615 m² (meer dan 1 ha) gratis mondeling in gebruik te geven voor tijdelijk onderhoud tot 31 december 2006 (7 maanden) aan één landbouwer zonder andere landbouwers hiertoe de kans te geven.

Op 6 februari 2017 besliste het vast bureau van het OCMW dit perceel kosteloos aan de gemeente Meerhout ter beschikking te stellen met het oog op bebossing in het kader van de jaarlijkse boomplantdag.

Op 11 juni 2019 besliste het vast bureau van het OCMW om de gebruiksovereenkomst voor deze percelen stop te zetten met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden ingaande op 1 juli 2019. De afsluiting rond het perceel moest uiterlijk op 30 september 2019 verwijderd zijn.

Op 27 juni 2019 werd de landbouwer hiervan via aangetekende brief in kennis gesteld.

Op 14 oktober 2019 antwoordt de gouverneur op een klacht van raadslid Dox: “Een dergelijk kosteloos recht van gebruik moet beschouwd worden als een precair recht dat te allen tijde door het bestuur ongedaan kan worden gemaakt. Het beheer wordt voor ongedefinieerde tijd overgedragen en kan te allen tijde herroepen worden, waardoor het OCMW terug over deze grond kan beschikken.”

Op 25 oktober 2019 werd de landbouwer, na vaststelling dat de afsluiting niet verwijderd was, via aangetekende brief gevraagd de afsluiting te verwijderen vóór 15 november 2019.

Via brief van 12 november 2019 liet de landbouwer weten dat hij de initieel aangetekende brief van 27 juni 2019 niet ontvangen heeft. Hij vraagt om de overeenkomst na te leven met respect voor het gewestplan.

Op 6 januari 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen bij haar standpunt te blijven en de overeenkomst op te zeggen.

Als reactie op de brief vroeg de landbouwer om een ontwerpovereenkomst op te maken voor een gefaseerde stopzetting van gebruik in functie van de bebossing van het perceel.

Op 2 april 2020 wordt het dossier ‘opzeg grond’ door raadslid Dox ingekeken. Omdat niet duidelijk uit het dossier bleek of het perceel ondertussen vrijgekomen was en de omheining verwijderd was, werd hierover verduidelijking gevraagd via schriftelijke vraag van 2 april 2020.

Op 1 mei 2020 antwoordt het bestuur dat het perceel nog niet vrijgekomen is en de omheining niet verwijderd is. Op vraag van de landbouwer wordt nogmaals geprobeerd om in onderling overleg tot een akkoord te komen.

Op 20 december 2021 komt het vast bureau tegemoet aan de vraag van de landbouwer en stelt een overeenkomst op ‘stopzetting precair gebruik’ waar de landbouwer mee akkoord kan gaan en het bestuur zal toelaten om de boomplanting te organiseren in 2022, 2023 en 2024.

Op 1 oktober 2024 (na meer dan 18 jaar gratis gebruik door de landbouwer) zal de gemeente pas volledig over de grond kunnen beschikken.

Gedurende gans die periode draagt de gemeentekas de grondlasten.

Vastgesteld werd dat door de landbouwer zonder toestemming van de gemeente (ocmw) een omheining werd geplaatst.

Gelet op het feit dat de gouverneur eerder al naar aanleiding van een klacht van het Vlaams Belang het bestuur heeft laten weten dat gronden met enige economische waarde en grootte, niet voor lange tijd gratis aan een burger in gebruik mogen gegeven worden maar aan iedere burger of beroepslandbouwer dienen aangeboden te worden.

Gelet op de aanhoudende dringende behoefte aan geschikte grond om bomen aan te planten om tegemoet te komen aan de prioritaire doelstellingen van het meerjarenplan van de gemeente en de boomplantactie.

Gelet op de massale individuele oproep van 2 augustus 2017 aan al de eigenaars of mede-eigenaars van percelen in het bosgebied van de Engstraat, die momenteel nog niet bebost zijn, met de vraag om aan de gemeente te verkopen om er bomen te kunnen planten.

Gelet aan al wat voorafgaat, is het onbegrijpelijk waarom de gemeente zoveel geduld en uitstel aan de dag legt om tegemoet te komen aan de onrechtmatige eisen van een onwillige begunstigde landbouwer.

Het is eveneens onbegrijpelijk dat het bestuur genoegen neemt met een loze bewering dat een aangetekende zending niet is toegekomen. Wat is het nut en de bewijskracht dan nog van een aangetekend schrijven? Of had het bestuur ten onrechte beweerd dat er een aangetekend schrijven door hen verzonden werd? Dan wordt de zaak pas echt ernstig want dan kan dit aanzien worden als strafbare feiten wegens valsheid in geschriften.

Onbegrijpelijk dat iemand die na meer dan 18 jaar grond met een aanzienlijke economische waarde gratis in gebruik krijgt, niet onmiddellijk bij eerste verzoek de grond vrijgeeft zeker wanneer de gouverneur in zijn uitspraak zeer duidelijk is en stelt dat ‘dergelijk precair gebruiksrecht te allen tijde door het bestuur ongedaan kan gemaakt worden”.

Het lijkt aangewezen dat het bestuur in openbare vergadering uitleg verschaft over deze gang van zaken zonder elementen te vernoemen die aan de persoonlijke levenssfeer van een burger raken.

Het lijkt aangewezen dat het dossier ‘opzeg grond’ ter inzage van de raadsleden in de cloud geplaatst wordt met daarin de stukken waarnaar verwezen wordt en die in het bezit zijn van het bestuur zoals de betreffende beslissingen van college of vast bureau, het schrijven van de gouverneur van 14 oktober 2019 en het ontwerp van ‘Stopzetting overeenkomst precair gebruik’.

 

Voorstel tot beslissing

Artikel 1

Het bestuur verschaft uitleg over de bovenstaande gang van zaken. 
Artikel 2
Het bestuur zal in de toekomst zijn rechten doen gelden tegenover burgers die geen afstand willen doen op eerste verzoek van een hen toegekend precair recht.

 

XX

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vragen Vooruit en cd om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De meerderheidspartijen cd Meerhout en Vooruit willen gebruik maken van artikel 33 om hun stemgedrag te verantwoorden bij het aanvullend agendapunt 5 van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2022:

Het bestuur is van mening dat, bij conflictsituaties met burgers, overleg met betrokkenen de meest aangewezen manier is om tot een oplossing te komen. Bovendien is geen enkele situatie identiek.''

 

Stemming op naam:

Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 12 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

4. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Mondelinge vragen

De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben geen mondelinge vragen.

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.