Zitting van vrijdag 29 december 2023
1. Goedkeuren notulen 27 november 2023
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 27 november 2023 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 27 november 2023 goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
2. Kennisnemen van het ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst
FEITEN EN CONTEXT
Op 26 juni 2023 legde Maries Verachtert haar eed af als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Met haar brief van 21 november 2023, ingekomen bij het gemeentebestuur van Meerhout op 21 november 2023, dient Maries Verachtert haar ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn nam op 21 november 2023 kennis van het ontslag van Maries Verachtert.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt in de zitting van 29 december 2023 kennis van het ontslag van Maries Verachtert als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 en latere wijzigingen
ARGUMENTATIE
Artikel 103 van het decreet lokaal bestuur stelt:
Het lid of de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de kennisgeving ontvangt. Het lid of de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het ontslag van Maries Verachtert als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
3. Onderzoeken van de geloofsbrieven, eedaflegging en aanstelling als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst
FEITEN EN CONTEXT
Maries verachtert werd in de gemeenteraadszitting van 26 juni 2023 verkozen als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en legde de eed af in handen van de voorzitter.
Op 21 november 2023 richtte Maries Verachtert een brief aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, waarin zij haar ontslag indient als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst. In de zitting van 29 december 2023 nam de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van dit ontslag.
Kandidaat-opvolger Nele Geudens deed afstand van haar mandaat via haar brief van 27 november 2023, gericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Maries Verachtert moet vervangen worden als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
De algemeen directeur ontving hiervoor op 30 november 2023 een voordrachtsakte voor kandidaat-lid Paula Van Hal.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn gaat na of de akte van voordracht ontvankelijk is, conform artikel 92 van het decreet lokaal bestuur, derde tot en met zevende lid.
De raad voor maatschappelijk welzijn onderzoekt de geloofsbrieven.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
● Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 en latere wijzigingen
ARGUMENTATIE
Maries Verachtert moet vervangen worden als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 95 tweede tot en met derde lid van het decreet lokaal bestuur stelt:
Als een lid, voordat zijn mandaat verstreken is, ophoudt deel uit te maken van het bijzonder comité voor de sociale dienst of verhinderd is en als hij, met behoud van de toepassing van artikel 94, geen opvolger of opvolgers meer heeft, kunnen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn van de lijst of groep van lijsten die het betreffende lid heeft voorgedragen, samen een kandidaat-lid en een of meer kandidaat-opvolgers voordragen.
Artikel 92, derde tot en met zevende lid, is van toepassing op die voordrachtsakte, met dien verstande dat "verkozenen" wordt gelezen als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn".
Die voordrachtsakte wordt uiterlijk acht dagen vóór de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn waarop de geloofsbrieven van het nieuwe lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en de opvolger of opvolgers zullen worden onderzocht, aan de algemeen directeur bezorgd, die een afschrift van de akte aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgt. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn gaat na of de voordrachtsakte ontvankelijk is overeenkomstig de voorwaarden, vermeld in artikel 92, derde tot en met zevende lid. In voorkomend geval wordt de kandidaat verkozen verklaard en worden de kandidaat-opvolgers aangesteld in de volgorde van hun voordracht. Een opvolger die op grond van zijn geslacht het lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat ontslag genomen heeft, niet kon opvolgen, wordt geacht opvolger te zijn van het nieuw verkozen lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en neemt een rang in vóór de opvolgers, vermeld op de voordrachtsakte.
Paula Van Hal bevindt zich niet in één van de gevallen van onverenigbaarheid wegens ambtsbekleding, bloed- of aanverwantschap, zoals voorzien in artikel 100 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Bijgevolg is er geen bezwaar om de geloofsbrieven van Paula Van Hal geldig te verklaren en dit voorgedragen lid van het bijzonder comité toe te laten tot het afleggen van de eed.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart de geloofsbrieven van Paula Van Hal, Brigandsstraat 7, 2450 Meerhout, als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, geldig.
De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart Paula Van Hal verkozen als lid voor het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Paula Van Hal legt de decretaal voorgeschreven eed af in handen van de voorzitter.
Jo Laenen Heidi Suls Peter Van den Broeck Roger Verheyen Joris Janssens Frans Van Meensel Jos Tordoor Rony Schuer Luc Lievens Fons Hannes Nele Geudens Paul Van Dooren Jan Melis François Tielemans Flor Boven Brigitte Peremans Toon Hendrickx Cris Rutten Mannu Dox Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken Jo Laenen Heidi Suls Peter Van den Broeck Roger Verheyen Joris Janssens Frans Van Meensel Jos Tordoor Rony Schuer Luc Lievens Fons Hannes Nele Geudens Paul Van Dooren Jan Melis François Tielemans Brigitte Peremans Toon Hendrickx Cris Rutten Mannu Dox Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken Brigitte Peremans Joris Janssens Walter Verbraeken Jos Tordoor Nele Geudens Wim Nysmans Roger Verheyen Jan Melis François Tielemans Griet Convens Paul Van Dooren Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Heidi Suls Frans Van Meensel Jo Laenen Luc Lievens Cris Rutten Mannu Dox Fons Hannes Rony Schuer aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Zitting van vrijdag 29 december 2023
4. Goedkeuren protocol akkoord in het kader van de Geels marktbevraging ‘Samenwerking WZC’
FEITEN EN CONTEXT
In de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 verklaarde de raad voor maatschappelijk welzijn zich akkoord met een nieuwe strategische koers voor het beheer van het eigen woonzorgcentrum De Berk en het VZW woonzorgcentrum Ter Kempen. Die strategische koers omvatte de volgende elementen:
● de oprichting van een nieuwe beheersvorm waarbij het lokaal bestuur de initiatiefnemer is en waarin beide woonzorgcentra, zijnde woonzorgcentrum De Berk en woonzorgcentrum Ter Kempen, worden ingebracht. Beide woonzorgcentra worden daarin operationeel aangestuurd als één woonzorgcentrum.
● deze nieuwe beheersvorm staat open voor eventuele nieuwe partners die kunnen toetreden tot de bestuursorganen en eventueel hun zorgvoorzieningen kunnen onderbrengen in de nieuwe structuur
● het operationele uitbatingstekort van beide woonzorgcentra De Berk en Ter Kempen in de nieuwe structuur mag niet hoger zijn dan de huidige tekorten van elk van beide instellingen afzonderlijk. Er wordt gezocht naar synergieën en efficiëntiewinsten.
Die koers werd uitgezet onder voorbehoud van goede afspraken met de thans nog resterende OCMW-partners in vzw Ter Kempen zijnde de OCMW's Balen, Dessel, Laakdal en Retie inzake een gesolidariseerde oplossing voor de nog openstaande leninglasten verbonden aan de oprichting van woonzorgcentrum Ter Kempen en inzake een realistische fasering van de uitstap van deze partners met de daarbij horende stopzetting van de bijdrage in de uitbatingskosten van woonzorgcentrum Ter Kempen. Ondertussen werden dergelijke afspraken uitgewerkt en goedgekeurd of geagendeerd op raden voor maatschappelijk welzijn van de betrokken lokale besturen. Deze voorwaarde lijkt aldus ingelost.
In de verkennende gesprekken om nieuwe partners te vinden in de nieuwe structuur werd duidelijk dat ook lokaal bestuur Geel op zoek was naar partnerwoonzorgcentra om hun woonzorgcentrum onder te brengen in een nieuwe beheerstructuur. Lokaal bestuur Geel koesterde dus een soortgelijke ambitie om hun woonzorgcentrum onder te brengen in een groter geheel om beter de toekomstige zorguitdagingen het hoofd te bieden en een efficiënter financieel beheer te kunnen voeren. Lokaal bestuur Geel bewandelde echter een andere weg naar hetzelfde doel; zij spraken tijden de gesprekken de ambitie uit een oproep te lanceren tot mogelijke partners. Die oproep werd gelanceerd op de raad voor maatschappelijk welzijn van Geel op 5 juni 2023 en kwam op het bestuur van Meerhout toe op 6 juni 2023. Het had geen zin om beiden een initiatief te laten nemen met hetzelfde doel en dus stelde lokaal bestuur Meerhout zich kandidaat in de oproep van lokaal bestuur Geel. Dit gebeurde bij beslissing (in tweede oproep) van de raad voor maatschappelijk welzijn in juli 2023. De kandidatuurstelling ging uit van de volgende principes:
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van juli 2023
ARGUMENTATIE
Lokaal bestuur Geel liet weten dat zij twee kandidaatsdossiers goedkeurden om de verdere onderhandelingen te starten. Het eerste dossier betreft de kandidatuur van lokaal bestuur Meerhout, dus voor twee woonzorgcentra met name De Berk en Ter Kempen. De tweede kandidaat liet aan lokaal bestuur Geel weten dat zij zich nog niet aan de andere kandidaten willen kenbaar maken. Aldus lijkt de samenwerking te zullen starten tussen de woonzorgcentra Wedbos, Ter Kempen en De Berk.
Tussen lokale besturen Geel en Meerhout werden een aantal overlegmomenten georganiseerd om een protocol op te maken dat enigszins richting geeft aan de verdere gesprekken en deze gesprekken een formeler karakter, een agenda en een fasering geeft. Het protocolakkoord werd opgemaakt op een manier waarbij het nog de ruimte laat om andere partners op een later moment te laten intekenen op de samenwerking.
Aangezien de doelstellingen van de lokale besturen Geel en Meerhout inzake de oprichting van een grotere structuur om woonzorgcentra performanter te beheren overeenkomen, en aangezien deze samenwerking de principes die in de Meerhoutse kandidatuurstelling werden naar voor geschoven respecteert, ligt thans de goedkeuring van het protocol aan de raad voor maatschappelijk welzijn voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Verleent zijn akkoord over het voorliggende protocol samenwerking woonzorgcentra.
Artikel 2
Een eventuele effectieve toetreding tot een samenwerkingsverband, zal worden voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
5. Toetreden tot de raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten (besteknr. 2022/HFB/MPMO/96984)
FEITEN EN CONTEXT
Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie en de klassiek PSTN-lijnen wordt momenteel afgenomen van de raamovereenkomst 'Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen' met bestek nummer 2017/HFB/OPMB/33326, gevoerd door het Facilitair Bedrijf, de aankoopcentrale van de Vlaamse overheid.
Het Facilitair Bedrijf heeft een nieuwe procedure gevoerd voor bovenvermelde overheidsopdracht.
De Vlaamse Gemeenschap publiceerde de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten op 25 augustus 2022 in het Bulletin der aanbestedingen en op 30 augustus 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Bij beslissing van de Vlaamse Regering van 30 juni 2023 werd:
● perceel 1 (Vaste IP gebaseerde telefonie, datacommunicatie en marketingnummers) gegund aan Telenet bv, met maatschappelijke zetel te Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen België, en ondernemingsnummer 0473.416.418
● perceel 2 (Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor 'Machine to Machine' (M2M) en 'Internet of Things' (IoT) gegund aan Orange Belgium NV, met maatschappelijke zetel te Bourgetlaan 3, 1140 Evere en ondernemingsnummer 0456.810.810
Bij beslissing van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 werd:
● perceel 3 (Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX)) gegund aan Telenet bv, met maatschappelijke zetel te Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen België, en ondernemingsnummer 0473.416.418
● perceel 4 (Klassieke PSTN-lijnen) gegund aan Proximus NV, met maatschappelijk zetel te Koning Albert II-laan 27, 1030 Brussel en ondernemingsnummer 0202.239.951
De Vlaamse Gemeenschap sloot per perceel met de gekozen dienstverlener een overeenkomst (de uitvoeringsovereenkomst), waar in punt (E) van de aanhef vermeld wordt dat de Vlaamse Gemeenschap optreedt als aankoopcentrale ten aanzien van de bestellers uit het vooropgestelde klantenbereik. Dit klantenbereik strekt zich uit tot de lokale overheden die gesitueerd zijn in het Vlaamse gewest, met name:
15.1. de gemeenten, incl. de politiezones, zowel ééngemeentezones als meergemeentezones
15.2. de hulpverleningszones
15.3. de districten
15.4. de provincies
15.5. de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
15.6. de samenwerkingsvormen, vermeld in deel 3, titel 3, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
15.7. de welzijnsverenigingen, vermeld in deel 3, titel 4, hoofdstuk 2, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
15.8. de autonome verzorgingsinstellingen, vermeld in deel 3, titel 4, hoofdstuk 3, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
15.9. de verzelfstandigde agentschappen die opgericht zijn door een provincie of een gemeente
15.10. de polders en de wateringen
Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten, dient een lokale overheid toe te treden, door middel van een ondertekende toetredingsovereenkomst die bezorgd wordt aan de dienstverlener van het perceel waartoe de lokale overheid wenst toe treden.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen
● contractuele documenten van de raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten
ARGUMENTATIE
Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:
● de in deze raamovereenkomst(en) voorziene telecommunicatiediensten voldoen aan de behoeften
● door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent
● de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake telecommunicatiediensten
● de keuze voor toetreding tot één of meerdere van de percelen is geheel vrij
● afname van deze raamovereenkomst garandeert de continuïteit van de dienstverlening die reeds afgenomen werd via de uitdovende overheidsopdracht 'Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen' (Bestek. Nr. 2017/HFB/OPMB/33326)
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit toe te treden tot de volgende percelen van de raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten:
● perceel 1: Vaste IP gebaseerde telefonie, datacommunicatie en marketingnummers
● perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor 'Machine to Machine' (M2M) en 'Internet of Things' (IoT)
● perceel 3: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX)
● perceel 4: Klassieke PSTN-lijnen
Een ondertekende toetredingsovereenkomst wordt bezorgd aan de desbetreffende dienstverleners.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
6. Toetreden raamovereenkomst 'ICT materiaal' van het Facilitair Bedrijf
FEITEN EN CONTEXT
Voor het aankopen van ICT-materiaal (tablet, schermen, toetsenborden, muizen, headset,....) heeft het OCMW steeds beroep gedaan op een raamovereenkomst van C-smart. De opdracht werd gegund aan de firma Centralpoint België nv. De raamovereenkomst van C-smart is sinds augustus 2023 afgelopen.
Het Facilitair Bedrijf, de aankoopdienst van de Vlaamse overheid, heeft een gelijkaardige opdracht gevoerd voor het leveren van ICT-materiaal met bestek nummer 2022/HVB/OP/93534. De looptijd van deze opdracht is van 6 januari 2023 tot en met 5 januari 2025 en 1 keer verlengbaar met 2 jaar. Deze opdracht werd gegund aan de firma Centralpoint België NV, Nieuwlandlaan 111/203 te 3200 Aarschot.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Team ICT wenst toe te treden tot de aankoopcentrale van het Facilitair Bedrijf. Na toetreding kan er worden afgenomen van de raamovereenkomst voor ICT-materiaal, zoals bepaald in het bestek nummer 2022/HFB/OP/93534. Het is aangewezen dat lokaal bestuur Meerhout gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende reden:
● door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent
● de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake ICT-materiaal
● de keuze voor toetreding is geheel vrij
● doordat we afnemen van een raamovereenkomst en zelf geen procedure moeten voeren, kunnen we sneller tegemoet komen aan de ICT-noden
● door de grootte van de opdracht, zijn de prijzen van de raamovereenkomst gunstiger dat wanneer we deze zelf in de markt zouden plaatsen
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van Het Facilitair Bedrijf.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor deze opdracht om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Toetreden tot de raamovereenkomst heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van het Facilitair Bedrijf goed om af te kunnen nemen van de raamovereenkomsten voor ICT-materiaal, zoals bepaald in het bestek nummer 2022/HFB/OP/93534.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
7. Goedkeuren deelname aan de 'Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software' van de gemeente Kampenhout
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente Kampenhout heeft een raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software, met bestek nummer 2022027. De looptijd van deze opdracht bedraagt 48 maanden. De opdracht werd op 6 maart 2023 als volgt gegund:
● perceel 1 aan Netconnect bvba, Vierselbaan 34 te 2240 Zandhoven
● perceel 2 aan Group K bv, Kunselveld 7 te 3530 Houthalen-Helchteren
● perceel 3 aan Group K bv, Kunselveld 7 te 3530 Houthalen-Helchteren
● perceel 4 aan Semper Fi It Solutions, Brusselstraat 51 te 2018 Antwerpen
Door in te tekenen op deze overeenkomst kan het OCMW aan interessante voorwaarden hardware en software aankopen en/of beroep doen op de diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken en procesautomatisering.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikels 29/1
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38 (mededingingsprocedure met onderhandeling), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
● gemotiveerde gunningsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout van 6 maart 2023
ARGUMENTATIE
Door gebruik te maken van dit raamcontract is het OCMW vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Omdat we zelf geen gunningsprocedure moeten voeren besparen we tijd en geld. De gemeente Kampenhout beschikt over een grotere technisch expertise voor het voeren van dergelijke gunningsprocedure.
De schaalgrootte van de gemeente Kampenhout laat toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op niveau van het bestuur.
De behoeftes van het bestuur stemmen overeen met de bepalingen van het bestek. Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van gemeente Kampenhout
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor deze opdracht om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deelname aan het 'Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software', goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
8. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC verslaggeving'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van diensten met betrekking tot EPC-verslaggeving aan diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.
De voorziene startdatum is 1 augustus 2023.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 7 juli 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' gegund en bij de mededeling van 28 juli 2023 gesloten.
● perceel 4, EPC-verslaggeving voor onder andere lokaal bestuur Meerhout, werd gegund aan Vervecken, Joris, Bisschopshoeven 39, 2440 Geel
● perceel 12, het uitvoeren van de uitgebreide energieaudit van toepassing op onroerend erfgoed, werd gegund aan HOME 2B, Dieperstraat 106, 2230 Herselt.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor deze opdracht om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De toetreding tot de aankoopcentrale heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het uitvoeren van diensten inzake EPC-verslaggeving' goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
9. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'leveren en plaatsen van kantoormeubilair'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'leveren en plaatsen van kantoormeubilair' gevoerd met referentienummer IOK/2022-07. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van kantoormeubilair bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.
De startdatum is 1 juli 2023.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'leveren en plaatsen van kantoormeubilair' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 25 mei 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'leveren en plaatsen van kantoormeubilair' gegund aan en bij mededeling van 19 juni 2023 gesloten met:
● Ahrend NV, Romboutsstraat 9, 1932 Sint-Stevens-Woluwe
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor deze opdracht om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De toetreding tot de aankoopcentrale van IOK heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'leveren en plaatsen van kantoormeubilair', goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
10. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst duurzame werkkledij'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst duurzame werkkledij' met bestek nummer IOK/2022043MP/2 gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van duurzame werkkledij (en PBM’s) aan diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.
De startdatum is 1 augustus 2023.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzame werkkledij' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38 (mededingingsprocedure met onderhandeling), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 16 juni 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzame werkkledij' gegund aan en bij mededeling van 13 juli 2023 gesloten met:
● Bouwen Bedrijfskleding b.v., Herenthoutseweg 202, 2200 Herentals
Het is aangewezen dat lokaal bestuur Meerhout gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende reden:
● door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent
● het betreft een niet-exclusief raamovereenkomst zonder enige afnameverplichting. Bijgevolg zijn besturen vrij om elders te bestellen tijdens de duur van het contract of geen bestelling te plaatsen
● doordat we afnemen van een raamovereenkomst en zelf geen procedure moeten voeren, kunnen we sneller tegemoet komen aan de noden van het bestuur
● door de grootte van de opdracht, zijn de prijzen van de raamovereenkomst gunstiger dat wanneer we deze zelf in de markt zouden plaatsen.
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor deze opdracht om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De toetreding tot de aankoopcentrale van IOK heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzame werkkledij', goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
11. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten' met referentie nummer IOK/2023-06 gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren en installeren van AED-toestellen en toebehoren en het uitvoeren van bijhorende service- en onderhoudscontracten aan diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 6 jaar.
De voorziene startdatum is 1 januari 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 1 september 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten' gegund aan en bij mededeling van 25 september 2023 gesloten met:
● Defibrion BV, Verlengde Bremenweg 12, 9723 JV Groningen (Nederland).
Het is aangewezen dat lokaal bestuur Meerhout gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende reden:
● door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent
● het betreft een niet-exclusief raamovereenkomst zonder enige afnameverplichting. Bijgevolg zijn besturen vrij om elders te bestellen tijdens de duur van het contract of geen bestelling te plaatsen
● doordat we afnemen van een raamovereenkomst en zelf geen procedure moeten voeren, kunnen we sneller tegemoet komen aan de noden van het bestuur
● door de grootte van de opdracht, zijn de prijzen van de raamovereenkomst gunstiger dat wanneer we deze zelf in de markt zouden plaatsen.
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De toetreding tot de aankoopcentrale heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst AED-toestellen en service- en onderhoudscontracten' goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
12. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen'
FEITEN EN CONTEXT
Het OCMW is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen' met referentienummer IOK/2023/02 gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het onderhouden en de aankoop van diverse brandblusmiddelen bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 60 maanden.
De voorziene startdatum is 1 januari 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 77, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 15 september 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen' gegund aan en bij mededeling van 5 oktober 2023 gesloten met:
● Somati Fie, Industrielaan 19A, 9320 Erembodegem
Het is aangewezen dat lokaal bestuur Meerhout gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende reden:
● door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent
● het betreft een niet-exclusief raamovereenkomst zonder enige afnameverplichting. Bijgevolg zijn besturen vrij om elders te bestellen tijdens de duur van het contract of geen bestelling te plaatsen
● doordat we afnemen van een raamovereenkomst en zelf geen procedure moeten voeren, kunnen we sneller tegemoet komen aan de noden van het bestuur
● door de grootte van de opdracht, zijn de prijzen van de raamovereenkomst gunstiger dat wanneer we deze zelf in de markt zouden plaatsen.
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren. Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het vast bureau of de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het OCMW wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de raad voor maatschappelijk welzijn voor deze opdracht bevoegd om te beslissen over de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De toetreding tot de aankoopcentrale van IOK heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het onderhoud en de aankoop van brandblusmiddelen', goed.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
13. Aanvaarden schenking ExxonMobil
FEITEN EN CONTEXT
Elk jaar organiseert de sociale dienst een Sinterklaasfeest. Wat begon als een activiteit van buurtbewoners in een sociale woonwijk, onder impuls van de wijkwerking van destijds, groeide uit tot een initiatief binnen de werking van de sociale dienst en toegankelijk voor alle kinderen van cliënten met sociale en/of financiële moeilijkheden.
Vanaf dit jaar organiseren we een feest op locatie, namelijk in zaal de.BOS.kant.in van sporthal den Aks. Er zijn ruim 100 kinderen ingeschreven.
Elk kind krijgt een geschenk ter waarde van 25 euro en een snoepzakje.
Het budget bestaat deels uit subsidies van socio-culturele participatie en inschrijvingsgeld (2 euro per kind). De schenking van ExxonMobil zorgt ervoor dat we nieuw speelgoed kunnen aankopen in een winkel die ook zelf nog korting geeft.
Exxon wil graag ook dit jaar sponsoren voor een bedrag van 2 000 euro rechtstreeks op de rekening van het OCMW. Van dit bedrag kunnen de geschenkjes gekocht worden.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor om de schenking van ExxonMobil, zijnde 2 000 euro, te aanvaarden en te gebruiken voor de aankoop van sinterklaascadeautjes voor de kinderen van cliënten van de sociale dienst.
FINANCIËLE GEVOLGEN
2023/GBB2-WEL1/0900-00/740790/Andere bijdrage in het kader van sociale dienstverlening
Bedrag: 2 000 euro
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van 2 000 euro vanwege ExxonMobil en geeft aan de sociale dienst de opdracht om dit bedrag in te zetten voor de aankoop van sinterklaascadeautjes.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
14. Aanvaarden schenking Rebelle
FEITEN EN CONTEXT
Rebelle Meerhout heeft een actie gedaan waarbij ze geld hebben ingezameld om menstruatie-armoede te bestrijden.
Caritas Vlaanderen heeft in 2019 een onderzoek gevoerd bij ruim 2 000 meisjes en jonge vrouwen over menstruatie-armoede. Uit dit onderzoek blijkt dat 5 % van de Vlaamse meisjes al eens wegbleef van school omdat er geen geld was voor menstruatieproducten. 12 % geeft aan al eens niet genoeg geld te hebben om menstruatieproducten te kopen. 11 % van de meisjes leende al producten omdat ze geen geld voor had om het zelf te voorzien.
In situaties waar jonge meisjes reeds in materiële deprivatie zitten, zijn deze percentages nog aanzienlijk hoger, namelijk 15 % bleef weg van school, 45 % heeft geen geld om producten aan te kopen.
Het gegeven van menstruatie-armoede is niet makkelijk bespreekbaar, maar het kan een oorzaak zijn van stress en angst op een zeer jonge leeftijd.
Met de middelen die we van Rebelle Meerhout ontvangen, willen we inzetten op de aankoop van materiaal en bewustwording van het probleem, zowel bespreekbaar maken binnen onze eigen begeleidingen maar ook bij andere partners in het brede welzijnslandschap.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor om deze schenking ten bedrage van 265 euro te aanvaarden. Het geld kan gebruikt worden om materiaal aan te kopen en concrete acties op te zetten naar bewustwording van dit verdoken probleem.
FINANCIËLE GEVOLGEN
2023/GBB2-WEL1/0900-00/740790/Andere bijdrage in het kader van sociale dienstverlening
Bedrag: 265 euro
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van 265 euro vanwege Rebelle Meerhout en geeft aan de sociale dienst de opdracht om dit bedrag in te zetten voor de bestrijding van menstruatie-armoede.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
15. Aanvaarden schenking Rotary Club Mol
FEITEN EN CONTEXT
Sinds 2006 voorziet Rotary Club Mol jaarlijkse een schenking waarmee de sociale dienst kerstpakketten kan aankopen voor de meest kwetsbare gezinnen in Meerhout. Hiervoor werkt Rotary Club Mol samen met Spar Meerhout die de pakketten samenstelt op basis van gezinssamenstellingen die de sociale dienst van het OCMW doorgeeft.
De pakketten bevatten een assortiment levensmiddelen en verzorgingsproducten.
Rotary Club Mol stelt een bedrag van 1 200 euro voor om pakketten mee te maken. Het bedrag wordt rechtstreeks betaald aan Spar Meerhout. Het aantal pakketten hangt af van de gezinssamenstelling van de begunstigden. De pakketten worden verdeeld voor de kerstvakantie. De sociale dienst zorgt voor de bedeling.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor om deze schenking van Rotary Club Mol in samenwerking met Spar Meerhout te aanvaarden. Deze extra wordt door veel cliënten erg geapprecieerd.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er zijn geen financiële gevolgen. Rotary Club Mol rekent rechtstreeks af met Spar Meerhout. OCMW Meerhout zorgt voor de bedeling van de pakketten.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van kerstpakketten vanwege Rotary Club Mol voor de meest kwetsbare inwoners van Meerhout.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
16. Aanvaarden schenking 'Schoentjes onder de kerstboom' Lions Club Tessenderlo
FEITEN EN CONTEXT
Sinds 2010 voorziet de Lions Club Tessenderlo ondersteuning in de aankoop van kinderenschoenen. Goede kinderschoenen zijn belangrijk voor de vorming van en steun aan de voeten van kinderen. De aankoop van goede kinderschoenen is in veel financieel kwetsbare gezinnen vaak niet haalbaar. Door deze actie ondersteunt de Lions Club een eenmalige aankoop van kinderschoentjes.
De gezinnen met kinderen in de kleuter- en lagere school in een kwetsbare financiële situatie worden aangeschreven en kunnen beroep doen op dit aanbod. De schoentjes worden gehaald door medewerkers van de sociale dienst van het OCMW. De ouders kunnen daarna de schoentjes komen ophalen in de sociale dienst.
Er wordt een budget van 1 500 euro voorzien. De schoenen worden gekocht bij Bristol Paal. De Lions Club rekent rechtstreeks af met de winkel. Indien er budget over is, worden er nog extra's aangekocht, zoals kousen, koekjesdoosjes, handschoenen, sjaals en mutsen... Afhankelijk van het resterende bedrag, het aantal kinderen en het aanbod in de winkel.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 'De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn'
ARGUMENTATIE
De sociale dienst stelt voor de om schenking van kinderschoenen van de Lions Club Tessenderlo te aanvaarden omdat dit een grote meerwaarde betekent voor veel gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
De afrekening gebeurt rechtstreeks tussen de Lions Club Tessenderlo en Bristol Paal.
De sociale dienst staat in voor de praktische uitvoering van de schenking.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Lions Club Tessenderlo rekent rechtstreeks af met Bristol Paal. OCMW Meerhout zorgt voor de bedeling van de schoentjes.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn aanvaardt de schenking van kinderschoenen van Lions Club Tessenderlo voor de meest kwetsbare kinderen van Meerhout.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
17. Goedkeuren deelname voedselhub Foodsavers Kempen
FEITEN EN CONTEXT
OCMW Meerhout neemt deel aan een pilootproject van Foodsavers Kempen voor de bedeling van verse voeding. Dit pilootproject is een onderdeel in de zoektocht naar een verduurzaming van de werking van Foodsavers Kempen. Er is een voorstel uitgewerkt werkt van Foodsavers Kempen waarbij een deelname gevraagd wordt aan de lokale besturen zodat de werking verdergezet en uitgebouwd kan worden.
In het kader van het actieplan Voedselverlies en biomass(rest)stromen circulair 2021-2025 wordt aan de lokale besturen een regierol toegewezen om voedselverliezen tegen te gaan. In dit kader dienen de voedseloverschotten zoveel mogelijk herbestemd te worden voor menselijke consumptie waarbij een directe link gelegd wordt met sociale tewerkstelling om dit te realiseren.
De voedselhub, zoals uitgewerkt en voorgesteld door Foodsavers Kempen (een onderdeel van Kringwinkel Zuiderkempen), past in dit actieplan en biedt een aantal mogelijkheden voor het lokaal bestuur om concreet aan de slag te gaan met voedseloverschotten.
Dergelijke voedselhub is een geoptimaliseerd logistiek systeem met korte afstanden om voedselverlies te voorkomen, een voedselveilige distributie te organiseren en met verse en gezonde voeding armoede te bestrijden. Naast het logistiek systeem voor het vermijden van voedselverliezen bevat de Kempense voedselhub ook een belangrijk luik 'dienstverlening' onder de vorm van een lerend netwerk voor lokale besturen en een lerend netwerk van sociale organisaties (armoedeorganisaties, sociale kruideniers, …). Deze voedselhub wordt georganiseerd door Welzijnszorg Kempen en Foodsavers Kempen (project van de Kringwinkel Zuiderkempen) en richt zich in eerste instantie op de 27 gemeenten van de referentieregio Kempen.
Er is een mogelijkheid om een passend aanbod te kiezen voor het lokaal bestuur. De kostprijs wordt enerzijds berekend op basis van de modules waar aan deelgenomen wordt, anderzijds de kostprijs per kilo geleverd voedsel. Dit laatste is een schatting omdat dit afhankelijk is van het aantal begunstigden dan naar de voedselbedeling komt.
Het volledige voorstel is terug te vinden in de bijlage. Het voorstel is om voor de periode van 1 jaar in te tekenen op onderstaande modules. Daarna zal een evaluatie gebeuren om de verdere toekomst te bepalen.
Concreet betekent dit:
● Lidmaatschap: eenvoudige instapmogelijkheid; je blijft op de hoogte van alle initiatieven, nieuwsbrieven, per jaar 1 gezamenlijk leermoment voor organisaties, per jaar één netwerkevenement voor alle gemeenten + organisaties, we zijn een actief aanspreekpunt voor de organisaties en gemeentebesturen met advies en begeleiding over uiteenlopende thema’s.
Voor een bedrag van 1 000 euro per jaar
● FEAD stockage en handling: stockagecapaciteit voor alle FEAD/ESF+-goederen van een gemeente; onbeperkt aantal afhalingen mogelijk.
Dit gebeurt momenteel al, maar in de huidige financiering moet het lokaal bestuur hier niet voor bij dragen.
Voor een bedrag van 1 035,5 euro per jaar
● Herverdeling van voedseloverschotten: Organisaties kunnen de voedseloverschotten die wij verzamelen bij ons ophalen. Soort overschotten en hoeveelheden kunnen onderling afgestemd worden.
Er wordt een kostprijs per kilo aangerekend, namelijk 1 euro per kilogram met een maximaal van 0,80 euro per inwoner. Dit betekent voor het lokaal bestuur nooit meer dan 8 278,4 euro per jaar.
Deze kostprijs is voor de voedseloverschotten geleverd aan de gemeente Meerhout. Concreet betekent dit de voedselbedeling van de sociale dienst en de kookmomenten van Hou-Vast.
Welzijnsschakel Hou-Vast neemt al enkele jaren voedsel af van Foodsavers dat ze gebruiken voor hun kookmomenten met de leden. Foodsavers wil echter vanaf 2024 alleen met het lokaal bestuur werken als aanspreekpunt. Sociale organisaties op het grondgebied kunnen alleen via het lokaal bestuur een goedkeuring krijgen om nog voedsel af te nemen van Foodsavers. De gesprekken moeten nog gevoerd worden met Hou-Vast hoe deze samenwerking er uit kan zien. In het kader van de verdeling van de FEAD-middelen (nu ESF+-middelen) dient er ook een samenwerkingsovereenkomst te worden opgemaakt dus beide zaken kunnen samen gebracht worden.
Daarnaast is het voorstel om niet in te stappen in de module FEAD-leveringen. Foodsavers voorziet keer per jaar een levering op één plaats in de gemeente. De kostprijs hiervoor bedraagt 1 553,25 euro.
Op dit moment worden de FEAD-middelen in Herentals gestockeerd en worden ze gehaald via een externe firma. Deze firma vraagt 87,30 euro per ophaling. Dit vervoer is veel goedkoper dan het vervoer via Foodsavers.
Zowel met Foodsavers als met Hou-Vast dienen nog verdere afspraken gemaakt te worden.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78 ' De bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn '
● beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2023 over 'Goedkeuren opstart pilootproject in kader van voedselbedeling in samenwerking met Foodsavers'
ARGUMENTATIE
● Er wordt een engagement gevraagd voor 1 jaar. Tijdens dit jaar zal verder gewerkt worden aan het financieel kostenplaatje. Dit jaar geeft het lokaal bestuur de kans om de voedselbedeling verder uit te werken in samenwerking met Hou-Vast en eventueel andere partners.
● Hou-Vast maakt gebruikt van de voedseloverschotten om samen te koken met hun leden. Dit kan worden verdergezet als het lokaal bestuur beslist om deel te nemen aan de voedselhub van Foodsavers. Er dienen ook verdere afspraken gemaakt te worden met Hou-Vast over de kostprijs, transport, ondersteuning bij de voedselbedeling en samenwerking.
● Voedselhulp zet in op meerdere domeinen, zoals bestrijding van voedseloverschotten, tewerkstelling, herverdeling naar de meest kwetsbare in de samenleving. Dit zijn elementen die ondersteund worden door de sociale dienst.
● Er is nood aan extra voedselhulp. De reeds bestaande voedselhulp van FEAD kan worden aangevuld met verse voeding waardoor een meer volwaardig voedselpakket kan worden aangeboden.
● Er kunnen nog extra vrijwilligers worden aangetrokken bij de bedeling van de voedselpakketten als dit nodig is. Het werkt verbindend tussen begunstigden en vrijwilligers.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-WEL1/0900-00/613990 Ander prestaties van derden foodsavers.
Jaar: 2024
Beschikbaar: 19 600 euro
Bedrag: 10 313,9 euro
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 30 november 2023
Het visum met nummer 2023-77-O werd verleend op 1 december 2023.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn
Artikel 1
Gaat akkoord met een deelname aan de voedselhub van Foodsavers Kempen voor een periode van 1 jaar.
Artikel 2
Gaat akkoord met een deelname aan volgende modules: lidmaatschap, FEAD stockage en handling, herverdeling van voedseloverschotten.
Artikel 3
Geeft de opdracht aan de sociale dienst om de samenwerking met Hou-Vast en Foodsavers verder te concretiseren.
Zitting van vrijdag 29 december 2023
18. Mededelingen
Mededeling
De raad voor maatschappelijk welzijn verneemt de volgende mededelingen:
Zitting van vrijdag 29 december 2023
19. Aanvullende agenda
Zitting van vrijdag 29 december 2023
20. Mondelinge vragen van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het vast bureau beantwoorden de volgende vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn:
Jo Laenen Heidi Suls Peter Van den Broeck Roger Verheyen Joris Janssens Frans Van Meensel Jos Tordoor Rony Schuer Luc Lievens Fons Hannes Nele Geudens Paul Van Dooren Jan Melis François Tielemans Flor Boven Brigitte Peremans Toon Hendrickx Cris Rutten Mannu Dox Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken Jo Laenen Heidi Suls Peter Van den Broeck Roger Verheyen Joris Janssens Frans Van Meensel Jos Tordoor Rony Schuer Luc Lievens Fons Hannes Nele Geudens Paul Van Dooren Jan Melis François Tielemans Brigitte Peremans Toon Hendrickx Cris Rutten Mannu Dox Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken Jan Melis Nele Geudens François Tielemans Wim Nysmans Griet Convens Jos Tordoor Joris Janssens Roger Verheyen Brigitte Peremans Paul Van Dooren Walter Verbraeken Rony Schuer Mannu Dox Frans Van Meensel Peter Van den Broeck Heidi Suls Luc Lievens Cris Rutten Jo Laenen Fons Hannes Toon Hendrickx aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Zitting van vrijdag 29 december 2023
21. Vaststellen aanpassing nr. 4 meerjarenplan 2020-2025 - vaststelling deel OCMW
FEITEN EN CONTEXT
Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Zoals voorgeschreven bestaat het meerjarenplan uit een strategische nota, een financiële nota, een toelichting en documentatie.
Op 28 november 2022 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025 vast.
Het BBC besluit van 30 maart 2018 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens één keer per jaar het meerjarenplan aanpassen. Een aanpassing van het meerjarenplan kan dienen om kredieten van het lopende boekjaar aan te passen, kredieten van een volgende boekjaar aan te passen, kredieten van het volgend boekjaar vast te stellen en de resultaten van het vorige boekjaar in te brengen.
Het ontwerp van meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 werd door de algemeen en financieel directeur in overleg met het managementteam opgesteld. Het managementteam gaf een gunstig advies op 21 november 2023.
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de meerjarenplanaanpassing. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen
● ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
● omzendbrief KBBJ/ABB/2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus
ARGUMENTATIE
Op 12 juli 2023 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening 2022 voor gemeente en OCMW vast. Het resultaat van de jaarrekening 2022 moet overgenomen worden in het meerjarenplan 2020-2025.
Het managementteam gaf een gunstig advies op 21 november 2023. Daarbij formuleerde het managementteam volgende opmerking:
Het aangepaste meerjarenplan is in evenwicht. Het beschikbaar budgettair resultaat evolueert van
7 650 396,00 euro in 2023 naar amper 670 021,00 euro in 2026. De auto-financieringsmarge bouwt af van 411 481,00 euro in 2023 naar 148 844,00 euro in 2026. Het managementteam geeft positief advies over deze aanpassingen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 voor gemeente en OCMW Meerhout sluit af met volgende saldi:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Beschikbaar budgettair resultaat | 11 565 459 | 11 821 091 | 10 195 573 | 7 650 396 | 2 325 153 | 2 103 823 |
Autofinancieringsmarge | 1 965 897 | 1 798 762 | 1 336 103 | 411 481 | 30 717 | 551 360 |
De meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 is in evenwicht. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de geraamde autofinancieringsmarge is positief in 2025.
Het overzicht van de kredieten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn is terug te vinden in de bundel meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 op pagina 34.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Toon Hendrickx)
Besluit
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 gedeelte OCMW vast. De meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 past de kredieten 2023-2025 aan en stelt de kredieten 2024 vast.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.