Notulen OCMW raad op woensdag 9 februari 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Jan Peys, schepen verlaat de zitting vanaf punt 6.

 

Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat bij aanvang van elke raad normaal gezien de notulen van de voorafgaande raad worden goedgekeurd. Aangezien de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2022 nog niet volledig zijn afgewerkt wordt de goedkeuring ervan verplaatst naar de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn van 14 maart 2022.

Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

1. Aktenemen van de ingediende individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst en van het onderzoek naar de ontvankelijkheid van de ingediende motie

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn een individuele constructieve motie van wantrouwen kan aannemen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Op 31 januari 2022 werd een individuele constructieve motie van wantrouwen ingediend bij de algemeen directeur, gericht tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De algemeen directeur nam de motie in ontvangst en bezorgde de motie aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 104 van het decreet lokaal bestuur zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie

        gemeenteraadsbesluit van 9 februari 2022 inzake de aanname van de collectieve constructieve motie van wantrouwen

 

ARGUMENTATIE

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn onderzocht of de ingediende motie voldoet aan alle decretale voorwaarden en stelde vast op 31 januari 2022 dat de ingediende individuele constructieve motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden:

        De motie is ondertekend door een meerderheid van de raadsleden alsook door twee derde van de raadsleden van elke fractie die de collectieve constructieve motie van wantrouwen aangenomen door de gemeenteraad ondersteunt én door twee derde van de raadsleden van de fractie waartoe de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst in de gemeenteraad behoort.

        Bij de motie is een voordrachtakte gevoegd zoals vermeld in artikel 90 van het decreet lokaal bestuur waarmee een kandidaat opvolger als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst voorgedragen wordt.

        De motie werd tijdig, dit wil zeggen minstens 8 dagen voor de behandeling ervan, ingediend bij de algemeen directeur.

        De motie is niet bij spoedeisendheid geagendeerd op de raad voor maatschappelijk welzijn en werd niet ingediend in het jaar van de verkiezingen, binnen het jaar na een aanvaarde motie en niet in het laatste jaar van de bestuursperiode.

De motivering van de motie luidt als volgt:

'Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de huidige coalitiepartners cd en Vooruit. Het goedgekeurde meerjarenplan loopt hierdoor vertraging op. Dit heeft ook een verstrekkende impact op het bijzonder comité van de sociale dienst. Verschillende gesprekken tussen deze twee partners brachten geen beterschap. De energie die momenteel gestoken wordt in het behoud van de coalitie wordt beter gestoken in het verder afwerken van het meerjarenplan. Er kunnen geen fundamentele beslissingen die noodzakelijk zijn voor het bestuur van de gemeente en de inwoners ervan meer genomen worden. Het is onmogelijk gebleken om het vertrouwen te herstellen en de installatie van een nieuwe meerderheid is noodzakelijk om het bestuur van de gemeente te garanderen. Daarom wordt een collectieve motie van wantrouwen ingediend.'

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de ingediende individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en van het onderzoek van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn naar de voorwaarden waaraan de ingediende motie moet voldoen die uitwees dat de motie aan alle decretale voorwaarden beantwoordt.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

2. Aannemen van de ingediende individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De raad voor maatschappelijk welzijn nam in deze zitting akte van de ingediende individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, en van het onderzoek van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn naar de voorwaarden waaraan de ingediende motie moet voldoen die uitwees dat de ingediende motie aan alle decretale voorwaarden beantwoordt.

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst kan aangenomen worden door de raad voor maatschappelijk welzijn. In dat geval wordt de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ontslagen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 104 van het decreet lokaal bestuur zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie.

        gemeenteraadsbesluit van 9 februari 2022 inzake de aanname van de collectieve constructieve motie van wantrouwen

 

ARGUMENTATIE

De motivering van de ingediende en rechtsgeldig bevonden motie luidt als volgt:

'Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de huidige coalitiepartners cd en Vooruit. Het goedgekeurde meerjarenplan loopt hierdoor vertraging op. Dit heeft ook een verstrekkende impact op het bijzonder comité van de sociale dienst. Verschillende gesprekken tussen deze twee partners brachten geen beterschap. De energie die momenteel gestoken wordt in het behoud van de coalitie wordt beter gestoken in het verder afwerken van het meerjarenplan. Er kunnen geen fundamentele beslissingen die noodzakelijk zijn voor het bestuur van de gemeente en de inwoners ervan meer genomen worden. Het is onmogelijk gebleken om het vertrouwen te herstellen en de installatie van een nieuwe meerderheid is noodzakelijk om het bestuur van  de gemeente te garanderen. Daarom wordt een collectieve motie van wantrouwen ingediend.'

 

Aldus wordt de geldig bevonden individuele constructieve motie van wantrouwen gericht tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst voorgelegd ter stemming aan de raad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, Walter Verbraeken, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 7 stemmen tegen (Fons Hannes, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Rony Schuer)

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Neemt de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende en door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn geldig bevonden individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst aan.

Artikel 2

De voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is ontslagen.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

3. Onderzoeken van de voordrachtakte, verkiezing en eedaflegging van de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De raad voor maatschappelijk welzijn nam de in de zitting van 09 februari 2022 ingediende en door de voorzitter van de gemeenteraad geldig bevonden individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst aan.

Daarmee is de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ontslagen.

Samen met de individuele constructieve motie is een akte van voordracht van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ingediend op 31 januari 2022 bij de algemeen directeur die deze overhandigde aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 46 en 90 van het decreet lokaal bestuur

 

ARGUMENTATIE

De voorgedragen voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is de volgende persoon:

        Brigitte Peremans

De kandidaat voorzitter van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst legde de eed als gemeenteraadslid af op 20 januari 2020 en bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

De akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst maakt geen melding van een einddatum en er wordt dus geen opvolger aangeduid.

De voorgedragen kandidaat legt ter zitting in openbare vergadering en in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende eed af: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.'

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Neemt akte van de ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Artikel 2

Volgende voorgedragen kandidaat-voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst wordt verkozen verklaard met ingang van 9 februari 2022: Brigitte Peremans.

Artikel 3

Neemt akte van de eedaflegging van de voorgedragen voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

4. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

5. Vlaams Belang wenst openbare bespreking in de raad voor maatschappelijk welzijn over het vernietigend auditrapport van Fedasil betreffende de lokale reguliere opvang binnen het LOI (Lokaal opvang initiatief)

 

 

Naar aanleiding van een audit door Fedasil werd een rapport opgesteld en op 17/11/2021 resulteerde dit in aanbevelingen en bijkomende opmerkingen.

De doelstelling van deze audit is het bewaken en handhaven van de kwaliteit van opvang voor bewoners in de opvangstructuren en bijdragen tot de voortdurende verbetering van deze kwaliteit. De audit wordt gebaseerd op “De minimale normen van opvang”, van toepassing sinds 1 september 2018.

Opvallend in de algemene conclusie is de vrij goede score wanneer het gaat over 'sinterklaas' spelen en materiële hulp en infrastructuur verschaffen op kosten van de gemeentekas en de mindere doch zeker zo belangrijke score op veiligheid, medisch psychologische bijstand en maatschappelijke en juridische begeleiding. Ontoelaatbaar is het feit dat deze ontwortelde nieuwkomers niet gecontroleerd worden op verplichte vaccinaties en andere medische gegevens waardoor onze plaatselijke inheemse bevolking een verhoogd gezondheidsrisico loopt op snelle verspreiding van levensbedreigende virussen en dit terwijl de Meerhoutse inboorling 'verplicht' een corona-CST moet kunnen voorleggen om een pint te gaan drinken in de plaatselijke horeca.

Dit auditrapport zal voor alle raadsleden via de ‘cloud’ ter inzage worden bijgevoegd. Andere geïnteresseerden kunnen dit op verzoek bij raadslid Dox digitaal toegestuurd krijgen.

 

Voorstel van beslissing

De raad neemt kennis van het Fedasil auditrapport en gaat akkoord met een bespreking ervan in openbare vergadering zodat alle raadsleden het Vast bureau hierover kunnen bevragen.

 

Besluit

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het agendapunt uit te stellen tot de volgende zitting.

 

 

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 20.12 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.24 uur.

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

6. Mededelingen - geheime zitting

 

 

Mededeling

Raadslid Mannu Dox wenst een mededeling te doen in besloten zitting.

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat verder in besloten zitting.

Tijdens de bespreking neemt algemeen directeur Flor Boven het woord om de raadsleden erop attent te maken dat er bijzonder voorzichtig moet worden gehandeld. Het onderwerp van deze discussie maakt deel uit van materie die in het bijzonder comité voor de sociale dienst werd besproken en werd beslist.

Raadslid Fons Hannes verlaat de vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.