Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Paul Van Dooren Jos Tordoor Joris Janssens Roger Verheyen Brigitte Peremans Nele Geudens Griet Convens Walter Verbraeken Wim Nysmans Jan Melis François Tielemans Luc Lievens Jo Laenen Toon Hendrickx Cris Rutten Mannu Dox Frans Van Meensel Peter Van den Broeck Rony Schuer Fons Hannes Heidi Suls aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
1. Goedkeuren notulen 22 augustus 2022
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 22 augustus 2022 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 7 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer en Toon Hendrickx), 3 niet gestemd (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 22 augustus 2022 goed.
Zitting van maandag 26 september 2022
2. Kennisnemen rapportering intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
FEITEN EN CONTEXT
Volgens artikel 56 § 6 van het decreet lokaal bestuur dient het college van burgemeester en schepenen een volledig en geactualiseerd overzicht bij te houden van:
Minstens eenmaal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van het geactualiseerde overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 2, titel 1, hoofdstuk 1 afdeling 3 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56 § 6
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
ARGUMENTATIE
De gemeenteraad dient minstens één keer per jaar kennis te nemen van het geactualiseerde overzicht met toelichting zoals hierboven vermeld.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig en geactualiseerd overzicht van:
Zitting van maandag 26 september 2022
3. Kennisnemen opvolgingsrapport 2022 meerjarenplan 2020-2025
FEITEN EN CONTEXT
Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Om gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn de mogelijkheid te geven de uitvoering van het meerjarenplan te kunnen opvolgen, heeft het decreet lokaal bestuur de opvolgingsrapportering in het leven geroepen.
De frequentie van de opvolgingsrapportering kan worden bepaald door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, maar minstens voor het einde van het derde kwartaal moet een opvolgingsrapport over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd worden.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
● een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
● een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
● in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
● in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 263 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
ARGUMENTATIE
Het opvolgingsrapport 2022 werd opgemaakt door de financieel directeur en bevat alle uitgaven en ontvangsten van het eerste semester van 2022.
De opvolgingsrapportering wordt ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor het lokaal bestuur.
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport 2022 voor gemeente en OCMW.
Zitting van maandag 26 september 2022
4. Advies brandweerbijdragen: afrekening 2015 - werking 2014 (eindafrekening)
FEITEN EN CONTEXT
Op 15 juli 2022 ontving het gemeentebestuur van Meerhout een brief van de FOD Binnenlandse zaken, Federale diensten van de Gouverneur. De brief handelt over de eindafrekening van de zogenaamde Gewestelijke Groep. Vóór de vorming van de hulpverleningszone betaalde de gemeente een bijdrage aan het brandweerkorps dat de bescherming van het grondgebied op zich nam. De criteria die gelden bij de verdeling van de kosten werden door de wet van 14 januari 2013 betreffende de civiele veiligheid bijgestuurd waardoor de bijdrage die Meerhout moet betalen aanzienlijk hoger uitvalt.
Op 25 juni 2018 bracht de gemeenteraad een ongunstig advies uit over de brandweerbijdragen 2014 - werking 2013.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● De wet van 14 januari 2013 tot wijziging van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele veiligheid
ARGUMENTATIE
De berekening van de brandweerbijdrage waarbij meer dan vroeger wordt rekening gehouden met het kadastraal inkomen impliceert geen billijke spreiding van de kosten over de verschillende gemeenten. Meerhout draagt als gevolg daarvan een relatief groot aandeel van de kosten.
De afrekening van de achterstallige brandweerbijdragen heeft zeer lang op zich laten wachten en er bestaat weinig transparantie over de berekeningswijze van de bijdragen.
Ondanks de reeds betaalde voorschotten ten bedrage van 310 242,45 euro dient Meerhout nog 131 728,81 euro bij te betalen. De totale bijdrage aan de brandweer voor het werkingsjaar 2014 bedraagt dan 441 971,26 euro.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is onvoldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-FIN/0410-00/649400/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Jaar: 2022
Beschikbaar: 0 euro
Bedrag: 131 728,81 euro
Dit budget is niet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 en zal bij aanpassing van het meerjarenplan opgenomen moeten worden.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad adviseert de afrekening 2015 - werking 2014 (eindafrekening) van de brandweerbijdrage ongunstig en wenst daarbij volgende opmerkingen te maken:
● De gemeenteraad is van oordeel dat de berekening van de brandweerbijdrage, waarbij meer dan vroeger rekening wordt gehouden met het kadastrale inkomen, geen billijke spreiding van de kosten over verschillende gemeenten impliceert, des te meer omdat bepaalde bedrijven met een groot kadastraal inkomen in Meerhout andere belastingen betalen in naburige gemeenten.
● De gemeenteraad is van oordeel dat er een zeer laattijdige dossierbehandeling is inzake het bepalen van de achterstallige brandweerbijdragen, rekening houdende met het feit dat het arrest van de Raad van State reeds dateert van 2010. Het is niet meer billijk om zoveel na datum nog bijdragen te vorderen.
● De gemeenteraad is van oordeel dat het geen eerlijk principe is dat moet betaald worden voor andere brandweerzones zonder enige vorm van controle of inspraak inzake het gevoerde beleid.
● De gemeenteraad is van oordeel dat er geen openheid is in de berekeningswijze van de brandweerbijdragen.
● De gemeenteraad maakt uitdrukkelijk voorbehoud om nog bijkomende opmerkingen te kunnen formuleren.
Zitting van maandag 26 september 2022
5. Toetreden tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over 'raamovereenkomst duurzaam kantoorpapier'
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente Meerhout is lid van de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek.
Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst duurzaam kantoorpapier' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer voor het leveren van duurzaam kantoorpapier, voor een periode van 48 maanden.
De voorziene startdatum is 1 september 2022.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De gemeente heeft op 24 januari 2022 reeds haar interesse in deelname aan deze groepsaankoop meegedeeld aan IOK en werd betrokken bij de opmaak van het bestek en de gunning van de opdracht.
De groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzaam kantoorpapier' is gevoerd volgende de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● Bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 3 juni 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzaam kantoorpapier' gegund aan en bij mededeling van 23 juni 2022 gesloten met: Lyreco belgium nv.
De gemeente Meerhout begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 24 010,00 euro exclusief btw of 29 052,10 euro inclusief btw voor de volledige looptijd van het contract, 48 maanden.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK aangezien, op basis van het decreet lokaal bestuur, de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De uitgaven voor deze opdracht zijn voorzien in het exploitatiebudget van 2022-2025 van de gemeente op budgetcode GBB2-IZ/0119-01/614010/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Er is voldoende budget beschikbaar.
Totaal bedrag voor de volledige looptijd van het contract bedraagt 29 052,20 euro inclusief btw.
GBB2-IZ/0119-01/614010 | 48 maanden | 29 052,10 euro |
|
|
|
2022 | 4 maanden | 2 421,01 euro |
2023 | 12 maanden | 7 263,03 euro |
2024 | 12 maanden | 7 263,03 euro |
2025 | 12 maanden | 7 263,03 euro |
2026 | 8 maanden | 4 842,00 euro |
|
|
|
Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 2 september 2022.
De financieel directeur verleende een visum met nummer 2022-41-G op 5 september 2022.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst duurzaam kantoorpapier' goed voor een bedrag van 24 010,00 euro exclusief btw of 29 052,10 euro inclusief btw.
Zitting van maandag 26 september 2022
6. Besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'Groepsaankoop raamovereenkomst voor het faciliteren van elektrische deelwagens'
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente is lid van de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst voor het faciliteren van elektrische deelwagens' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst voor het faciliteren van elektrische deelwagens, met één opdrachtnemer, waarmee IOK samen met de Kempense lokale besturen de acties uit het actieplan deelmobiliteit en mobipunten wil uitvoeren met betrekking tot de installatie van elektrische deelwagens voor inwoners, de inkanteling van eigen dienstwagens in een deelsysteem en het gebruik van deelwagens voor dienstverplaatsingen van het gemeentebestuur. De opdracht omvat een voorafgaande opstartfase (maximaal 12 maanden) gevolgd door de ingebruikname van de deelvoertuigen (ongeveer 60 maanden), voor een totale periode van maximaal 72 maanden.
De voorziene startdatum is 17 oktober 2022.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De gemeente heeft reeds eerder haar interesse in deelname aan deze groepsaankoop meegedeeld aan IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● Bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 17 juni 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het faciliteren van elektrische deelwagens' gegund aan Optimobil Vlaanderen nv.
Voor de gemeente Meerhout bedraagt het gunningsbedrag 187 660,00 euro exclusief btw of 227 068,60 euro inclusief btw, rekening houdend met de door de gemeente bepaalde vermoedelijke hoeveelheden.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK door goedkeuring te geven aan het bestek en de gunning. Dit met het oog op contractsluiting met de gekozen opdrachtnemer.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale en de goedkeuring van het bestek en de gunning.
De toetreding tot deze groepsaankoop en de sluiting van de raamovereenkomst houdt geen aankoopverplichting in, maar geeft de gemeente Meerhout wel de mogelijkheid om gedurende de volledige looptijd van de opdracht af te nemen aan de gunstige voorwaarden, bekomen door de groepsaankoop.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is budget voorzien voor de huur van een deelwagen over de volledige looptijd van het meerjarenplan.
Het gaat om een totaalbedrag van 48 000 euro. Dit is voldoende voor het faciliteren van 1 deelwagen.
Het budget is beschikbaar op budgetcode 3.3.13/0190-00/616030 voor 2022 tot en met 2025. Het budget van 2022 zal worden verplaatst naar de volgende jaren.
Indien in een latere beslissing wordt geacht dat er meerdere deelwagens nodig zijn zal dit worden opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan.
Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 7 september 2022.
De financieel directeur verleende een visum met nummer 2022-45-G op 7 september 2022.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het faciliteren van elektrische deelwagens' voor een bedrag van 187 660,00 euro exclusief btw of 227 068,60 euro inclusief btw.
Artikel 2
Verleent goedkeuring aan het bijgevoegde bestek met referentie IOK/2022032.
Artikel 3
Verleent goedkeuring aan het bijgevoegde gunningsbesluit van aankoopcentrale IOK van 17 juni 2022.
Artikel 4
Gaat over tot sluiting van de opdracht met de firma Optimobil Vlaanderen nv, Koningin Maria Hendrikalaan 65B, 9000 Gent. IOK heeft tijdens de wachttermijn geen schorsingsvorderingen ontvangen.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Joris Janssens Nele Geudens Jos Tordoor Griet Convens François Tielemans Luc Lievens Jo Laenen Frans Van Meensel Wim Nysmans Mannu Dox Paul Van Dooren Peter Van den Broeck Fons Hannes Roger Verheyen Toon Hendrickx Walter Verbraeken Jan Melis Cris Rutten Brigitte Peremans Rony Schuer Heidi Suls aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
7. Toetreden aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK over 'Groepsaankoop raamovereenkomst plaatsing van oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens'
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente is lid van de intergemeentelijke aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'raamovereenkomst plaatsing van oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens' gevoerd. De opdracht betreft het sluiten van een raamovereenkomst, met één opdrachtnemer, voor 60 maanden, voor het leveren en plaatsen van oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens op private grond van deelnemende besturen (niet op openbaar domein). De voorbereidende werken zijn niet omvat in deze opdracht (bekabeling, bestrating, verwijdering plantsoen) en zullen door het bestuur worden voorzien.
De voorziene startdatum is 1 september 2022.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
De gemeente heeft reeds eerder haar interesse in deelname aan deze groepsaankoop meegedeeld aan IOK.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● Bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 3 juni 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst plaatsing van oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens' gegund aan Imtech Belgium.
Voor de gemeente Meerhout bedraagt het gunningsbedrag 40 982,80 euro exclusief btw of 49 589,19 euro inclusief btw, rekening houdend met de door de gemeente bepaalde vermoedelijke hoeveelheden.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van de aankoopcentrale IOK door goedkeuring te geven aan het bestek en de gunning. Dit met het oog op contractsluiting met de gekozen opdrachtnemer.
Op basis van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale en het bestek en de gunning goed te keuren.
De toetreding tot deze groepsaankoop en het sluiten van de raamovereenkomst houdt geen aankoopverplichting in, maar geeft de gemeente Meerhout wel de mogelijkheid om gedurende de volledige looptijd van de opdracht af te nemen aan de gunstige voorwaarden, bekomen door de groepsaankoop.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De uitgaven voor deze opdracht zijn voorzien in het investeringsbudget van 2023 op budgetcode 1.2.2/0290-00/225000/GEMEENTE/CBS/IP-AP1.2.
Er is voldoende budget beschikbaar
Jaartal | Budget | Raming |
2023 | 150 000 euro | 49 589,19 euro |
Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 7 september 2022.
De financieel directeur verleende een visum met nummer 2022-46-G op 7 september 2022.
Stemming op naam:
Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'raamovereenkomst plaatsing van oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens' voor een bedrag van 40 982,80 euro exclusief btw of 49 589,19 euro inclusief btw.
Artikel 2
Verleent goedkeuring aan het bijgevoegde bestek met referentie IOK/2022031.
Artikel 3
Verleent goedkeuring aan het bijgevoegde gunningsbesluit van aankoopcentrale IOK van 3 juni 2022.
Artikel 4
Gaat over tot sluiting van de opdracht met de firma Imtech Belgium, Industrielaan 28, 1070 Brussel.
IOK heeft tijdens de wachttermijn geen schorsingsvorderingen ontvangen.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Joris Janssens Cris Rutten Luc Lievens Jo Laenen Jan Melis Griet Convens Roger Verheyen Jos Tordoor Paul Van Dooren Brigitte Peremans François Tielemans Wim Nysmans Fons Hannes Nele Geudens Walter Verbraeken Toon Hendrickx Frans Van Meensel Heidi Suls Peter Van den Broeck Mannu Dox Rony Schuer aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
8. Goedkeuren van de politieverordening betreffende kleine snelheidsovertredingen (GAS 5)
FEITEN EN CONTEXT
Lokale besturen krijgen sinds begin 2021 de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor beperkte snelheidsovertredingen in zones waar een snelheidsbeperking van 30 of 50 km per uur geldt.
De inkomsten van deze GAS 5-overtredingen zullen rechtstreeks geïnd worden door de gemeenten zelf.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988
● wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van
16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer
● wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
ARGUMENTATIE
Waarom via GAS
Onaangepaste snelheid is een belangrijke oorzaak van verkeersonveiligheid en is een van de hoofdoorzaken van (dodelijke) verkeersongevallen. Het verzekeren van een duurzame en veilige verkeersmobiliteit, met daarin bijzonder aandacht voor de bescherming van de zwakke weggebruikers, vormt de laatste jaren een absolute prioriteit voor gemeenten.
GAS 5 biedt bijgevolg de mogelijkheid om extra in te zetten op een allesomvattend verkeersveiligheidsbeleid op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 en 50 km per uur en om het mobiliteitsbeleid erop af te stemmen, met als absolute doel de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Het laat gemeenten toe om het handhavingsluik van deze overtredingen in eigen handen en beheer te nemen. De nieuwe (boete)inkomsten zullen op hun beurt rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot nieuwe structurele investeringen in mobiliteits-, veiligheids- of algemeen beleid.
Conform artikel 29 quater wegverkeerswet kunnen administratieve geldboetes opgelegd worden ten aanzien van beperkte snelheidsovertredingen mits er cumulatief aan volgende voorwaarden is voldaan:
● Vastgesteld met automatisch werkende toestellen die volledig gefinancierd worden door de lokale overheid. Zowel bemande, als onbemande, als vaste en mobiele camera’s kunnen worden gebruikt. Het begrip lokale overheid omvat niet enkel de lokale besturen in enge zin, maar ook de lokale politiezones. Ook de cofinanciering tussen 2 politiezones of tussen de stad/gemeenten en de politiezone is mogelijk. Er mogen echter geen gewestelijke middelen aangewend zijn voor de gehele of gedeeltelijke financiering van de toestellen.
● Overschrijding van de maximum toegelaten snelheid met niet meer dan 20 km per uur. Het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur. De vastgestelde snelheden worden gecorrigeerd op dezelfde wijze als bij een strafrechtelijke afhandeling.
● Enkel op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de plaatsen waar de snelheid beperkt is met zoneborden
(bv. binnen de bebouwde kom of binnen een zone 30), of plaatsen waar de snelheid is beperkt door specifieke borden (bv. op een weg buiten de bebouwde kom maar waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur). In beide gevallen is een gemeentelijke administratieve afhandeling van de snelheidsovertreding mogelijk. Dit neemt niet weg dat het bedrag van de administratieve geldboete wel kan verschillen (bv. hogere sanctionering indien overtreding wordt vastgesteld in de bebouwde kom of zone 30). Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen de wegbeheerder van de plaats waar de snelheidsovertreding werd vastgesteld: zowel snelheidsovertredingen vastgesteld op gemeentewegen als op gewestwegen kunnen met een gemeentelijke administratieve geldboete worden gesanctioneerd. Snelheidsovertredingen vastgesteld op autosnelwegen kunnen echter niet worden gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete. Een gemeentelijke administratieve geldboete is ook uitgesloten voor snelheidsovertredingen vastgesteld in woonerven, omdat de snelheid daar beperkt is tot 20 kilometer per uur. Ook snelheidsovertredingen op plaatsen waar andere snelheidslimieten gelden (bv. 70 km per uur) kunnen niet met een administratieve geldboete worden gesanctioneerd.
● Enkel meerderjarige natuurlijke personen of rechtspersonen. Dit betekent dat het moet gaan om snelheidsovertredingen begaan met voertuigen die ingeschreven zijn op naam van een meerderjarige natuurlijke persoon of op naam van een rechtspersoon. Snelheidsovertredingen begaan door minderjarige natuurlijke personen kunnen dus niet worden gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete. Wat het identificeren van de overtreder betreft, zijn artikel 67 bis (natuurlijke personen) en 67 ter (rechtspersonen) van de wegverkeerswet van toepassing.
● Er mag niet tegelijkertijd een andere overtreding vastgesteld worden (bv. rijden door rood licht, verzekeringsplicht,…)
● De snelheidsovertreding moet worden vastgesteld volgens de voorwaarden vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid. Dit betekent dat de snelheidsovertreding enkel kan worden vastgesteld door de bevoegde personen opgesomd in artikel 3 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. In concreto betekent dit dat de vaststelling van de snelheidsovertreding, net zoals bij de strafrechtelijk gesanctioneerde snelheidsovertredingen, zal gebeuren door de lokale politie en dit op dezelfde wijze en met dezelfde garanties.
Indien niet aan bovenstaande voorwaarden voldaan is, kan de sanctionerend ambtenaar niet optreden ten aanzien van de vastgestelde snelheidsovertredingen en blijft de strafrechtelijke procedure van toepassing. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat deze voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen niet vervuld zijn (bv. omdat dit pas duidelijk wordt tijdens het ingediende verweer) moet hij de vaststeller van de overtreding (zijnde de lokale politie) daarvan op de hoogte brengen, zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd.
Procedure
In artikel 29 quater van de wegverkeerswet werd ook een nieuwe specifieke procedure ingevoerd voor de gemeentelijke administratieve afhandeling van de beperkte snelheidsovertredingen. Deze procedure wijkt af van de reeds bestaande GAS-procedures die geënt zijn op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Dit betekent dat naast de huidige procedures voor de afhandeling van zuivere overlastinbreuken (GAS 1), de afhandeling van gemengde inbreuken (GAS 2 en 3), de afhandeling van inbreuken inzake stilstaan, parkeren en inbreuken tegen de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld door automatisch werkende toestellen (GAS 4) er nu een vierde procedure (GAS 5) wordt toegevoegd met volgende krachtlijnen:
● De vaststeller (lokale politie) bezorgt zijn PV binnen de 14 dagen na vaststelling van de overtreding aan de sanctionerend ambtenaar.
● De sanctionerend ambtenaar maakt binnen de 14 dagen na de dag van ontvangst van het PV, dit PV samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete over aan de overtreder.
● De overtreder dient de boete te betalen binnen de 30 dagen na kennisgeving van de beslissing, tenzij hij binnen diezelfde termijn van 30 dagen schriftelijk verweer indient.
● In geval van schriftelijk ingediend verweer, moet de sanctionerend ambtenaar binnen de 30 dagen na de dag van ontvangst van het ingediende verweer een beslissing nemen omtrent de ontvankelijkheid en gegrondheid van het verweer. Hij dient deze beslissing ter kennis te brengen van de overtreder binnen diezelfde termijn. Als de sanctionerend ambtenaar binnen dertig dagen na de dag waarop hij de verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, deze niet onontvankelijk of niet ongegrond verklaart, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn.
● Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd kan degene aan wie de boete is opgelegd binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank.
De reeds aangestelde sanctionerende ambtenaren – reeds verantwoordelijk voor de behandeling van de dossiers GAS 1,2,3 en 4 - aangevuld met de noodzakelijke versterking van een bijkomende collega zullen samen instaan voor de verwerking en afhandeling van de GAS 5 dossiers. Zo zorgen ze onder meer voor de kennisgeving van de beslissing aan de overtreder, het beoordelen van het eventuele verweer en het nemen van een beslissing naar aanleiding van het verweer.
Er is wel sprake van een Hersteldecreet of een alternatief doorstortscenario waardoor de procedure en de werking van kleine snelheidsovertredingen via GAS 5 in de toekomst kunnen aangepast worden.
Voorbereiding
Sinds 2020 is er voor de uitwerking van deze regeling een intensieve voorbereiding en opvolging geweest binnen de interlokale vereniging. De 3 politiecolleges van het samenwerkingsverband hebben eveneens besprekingen hierover gevoerd en stellen voor om GAS 5 zo snel als mogelijk in te voeren.
Voorafgaand aan de goedkeuring van dit politiereglement was het belangrijk dat de hele procedure op lokaal niveau op punt stond: de afstemming met de lokale politiezone, het voorzien van de nodige software voor de verwerking van de dossiers, het aanstellen van een sanctionerend ambtenaar, de betalingsopvolging… Immers, van zodra het politiereglement in werking treedt en de voorwaarden - zoals voorzien in artikel 29 quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer - vervuld zijn, zijn de beperkte snelheidsovertredingen gedepenaliseerd. Dit betekent dat de beperkte snelheidsovertredingen niet meer strafrechtelijk gesanctioneerd kunnen worden.
Ondertussen zijn alle noodzakelijk voorbereidingen tot implementatie klaar.
Het goedkeuren van het politiereglement is de laatste stap in het implementatieproces van GAS 5.
FINANCIËLE GEVOLGEN
De inkomsten uit GAS 5 komen rechtstreeks toe aan de gemeente en zijn opgenomen in het meerjarenplan 2022-2025.
Budgetcode: 2022/GBB2-M&V/0480-00/739000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Jaar: 2022-2025
Budget:
2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
72500 | 220000 | 220000 | 220000 |
Er is geen visum vereist.
Een deel van de ontvangen middelen wordt als aanvullende dotatie aan de politiezone uitgekeerd.
Stemming op naam:
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen goed zoals omschreven in het bijgevoegde document 'politieverordening kleine snelheidsovertredingen (GAS 5)'.
Artikel 2
Deze politieverordening treedt in werking op 1 oktober 2022.
Artikel 3
Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in de artikelen 285 tot en met 288 decreet lokaal bestuur
Artikel 4
Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze verordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen 48 uren en aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Turnhout, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Turnhout en van de politierechtbank Turnhout.
Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraten.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Wim Nysmans Brigitte Peremans Griet Convens Joris Janssens Paul Van Dooren Nele Geudens François Tielemans Toon Hendrickx Fons Hannes Heidi Suls Jos Tordoor Jan Melis Cris Rutten Luc Lievens Jo Laenen Walter Verbraeken Peter Van den Broeck Mannu Dox Rony Schuer Frans Van Meensel aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
9. Goedkeuren reglement subsidie middenstandsvereniging
FEITEN EN CONTEXT
In november 2020 is de handelaarsvereniging 'Meerhout Onderneemt' opgericht.
'Meerhout Onderneemt' is een erkende vereniging sinds 30 augustus 2021 en is een vereniging voor en door ondernemers, die meer samenhang en verbinding wil stimuleren tussen de Meerhoutse ondernemers. Het ondersteunen van handelaars en ondernemers staat hierbij centraal.
Tijdens de gemeenteraad van 27 juni 2022 stelde de gemeenteraadsvoorzitter voor dit agendapunt te verdagen naar de eerstvolgende zitting omdat het quorum niet werd bereikt.
Tijdens de gemeenteraad van 22 augustus 2022 stelde de gemeenteraadsvoorzitter voor dit agendapunt te verdagen naar de eerstvolgende zitting omdat het quorum niet werd bereikt.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
● gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2022 over 'Goedkeuren reglement subsidie middenstandsvereniging'
● gemeenteraadsbesluit van 22 augustus 2022 over 'Goedkeuren reglement subsidie middenstandsvereniging'
ARGUMENTATIE
Team lokale economie heeft een subsidiereglement opgemaakt voor de middenstandsvereniging 'Meerhout Onderneemt'.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is voldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-LE/0500-00/649300/GEMEENTE/CBS/800/IP-GEEN Subsidies verenigingen Meerhout onderneemt
Jaar: 2022
Beschikbaar: 2000 euro
Bedrag: 2000 euro
Er is geen visum vereist.
Stemming op naam:
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Stelt het reglement subsidie middenstandsvereniging 'Meerhout Onderneemt' zoals omschreven in het bijgevoegde document vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 1 oktober 2022.
Artikel 2
Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Toon Hendrickx Peter Van den Broeck Paul Van Dooren Roger Verheyen Brigitte Peremans Walter Verbraeken Frans Van Meensel Jan Melis François Tielemans Griet Convens Jo Laenen Nele Geudens Luc Lievens Mannu Dox Jos Tordoor Cris Rutten Joris Janssens Wim Nysmans Fons Hannes Heidi Suls Rony Schuer aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
10. Toetreden intergemeentelijke dienstverlening Gis-coördinatie IOK
FEITEN EN CONTEXT
De raad van bestuur van IOK besliste op 7 mei 2021 om prospectie te voeren met betrekking tot de gemeentelijke behoeften in de regio inzake de inzet van een GIS-operator en op basis van de resultaten de mogelijkheden en modaliteiten van een intergemeentelijk aanbod op dit vlak nader te onderzoeken.
Vanuit de gemeente Meerhout werd aangegeven dat eerder behoefte aan GIS-coördinatie aanwezig is, waarna de behoefte verder uitgeklaard werd in overleg met IOK met het oog op een eventuele uitbreiding van de kostendelende dienstverlening GIS-coördinatie.
Op 20 december 2021 engageerde het college van burgemeester en schepenen zich principieel tot deelname aan een uitbreiding van de kostendelende dienstverlening GIS tot en met 2025, naar rato van 0,2 VTE gis-coördinator.
De raad van bestuur van IOK besliste op 4 februari 2022 om de procedure op te starten tot aanwerving van twee stafmedewerkers GIS op A-niveau met een contract van onbepaalde duur.
De raad van bestuur van IOK besliste op 17 juni 2022 tot de aanwerving van twee stafmedewerkers intergemeentelijke GIS-coördinatoren.
Via de brief van 30 juni 2022 deelde IOK de effectieve aanwerving van intergemeentelijke GIS-coördinatoren mee en stelde de vraag om de principiële beslissing tot deelname aan de uitbreiding van de kostendelende dienstverlening GIS tot en met 2025, naar rato van 0,2 VTE te bekrachtigen.
De jaarlijkse gemeentelijke bijdrage in de kostendelende dienstverlening intergemeentelijke GIS-coördinatie wordt berekend op basis van de effectieve personeelskost per jaar (inclusief aandeel algemene kosten).
Het aandeel in de kostendelende dienstverlening intergemeentelijke GIS-coördinatie voor gemeente Meerhout wordt berekend op basis van het aandeel van de gemeente van 0,2 VTE op een totaalcapaciteit van 2,8 VTE voor de kostendelende dienstverlening.
De kosten voor 2022 zullen pro rata van de effectieve resterende looptijd in het jaar 2022 opgevraagd worden en vanaf 2023 wordt de bijdrage van de gemeente jaarlijks opgenomen in het tarievendossier van IOK.
Het tarievendossier van IOK voor 2023 is nog in voorbereiding, maar onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van bestuur van IOK, worden de bijdrage in de kosten voor 2023 geraamd op 21 500 euro.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
ARGUMENTATIE
Een geografisch informatiesysteem is een onmisbaar werkinstrument binnen een lokaal bestuur. Lokale besturen worden in het kader van Vlaamse beleidsinitiatieven steeds meer verplicht om geografische informatie aan te maken en bij te houden. Het belang van het organisatiebreed implementeren en gebruiken van GIS binnen het lokaal bestuur neemt steeds toe. Het draagt bij tot een efficiënte en effectieve werking. De opbouw van de organisatorische en technische infrastructuur voor het gebruik en bijhouden van geografische gegevens bij de lokale besturen staat of valt met de beschikbaarheid van een professionele GIS-coördinator. De GIS-coördinator heeft de specifieke competentie en kennis om om te gaan met geografische informatie en slaat de brug tussen de verschillende domeinen van het lokaal bestuur, de ondersteunende IT-afdeling en het beleid. De GIS-coördinator heeft zo de belangrijke rol om GIS organisatiebreed en geïntegreerd binnen de verschillende domeinen van het lokaal bestuur te brengen.
Het profiel van GIS-coördinator is zeer specifiek, wat een combinatie met andere functies moeilijk maakt. Door een intergemeentelijke werking kan er optimaal ingezet worden op kennisdeling.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is onvoldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: 613990
Jaar: 2022-2025
Budget code: 2022/GBB2-OMG/0600-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Beschikbaar: 13 000 euro
Bedrag: 21 500 euro per jaar
De huidige kredieten zijn ontoereikend en zullen verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 5 september 2022.
Het visum met nummer 2022-44-G werd verleend op woensdag 07 september 2022.
Stemming op naam:
Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad beslist tot deelname aan de intergemeentelijke dienstverlening GIS-coördinatie voor 0,2 VTE GIS-coördinator met bijhorend kostenaandeel tot en met 2025.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Paul Van Dooren Nele Geudens Griet Convens Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Mannu Dox Cris Rutten Fons Hannes Walter Verbraeken Toon Hendrickx Jo Laenen Brigitte Peremans François Tielemans Joris Janssens Roger Verheyen Wim Nysmans Luc Lievens Heidi Suls Rony Schuer aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 26 september 2022
11. Toetreden intergemeentelijke loketwerking wonen/energie
FEITEN EN CONTEXT
Op 10 mei 2022 werd een voorstel voor intergemeentelijke loketwerking wonen/energie overgemaakt aan alle 25 gemeenten binnen het werkingsgebied van het Energiehuis Kempen en Kempens Woonplatform. Veertien gemeenten gaven een principiële goedkeuring aan dit voorstel. Het betreft Arendonk, Baarle-Hertog, Geel, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Nijlen, Ravels, Rijkevorsel en Westerlo. De gemeenten Balen, Dessel, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Mol en Retie lieten weten geen interesse te hebben in het voorstel en op eigen kracht verder loketwerking te willen voorzien. Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar hebben aangegeven de loketwerking via de nieuwe woonactor te willen organiseren.
Om voor veertien gemeenten een kwaliteitsvolle loketwerking te kunnen uitbouwen, rekening houdend met de openingsuren van de gemeentelijke loketten, regelmatige avondsessies, met voldoende ruimte voor uitwisseling en overleg en back-up om gedurende 46 weken per jaar een loketwerking te kunnen voorzien, zijn 2,5 voltijdse loketmedewerkers noodzakelijk. Voor het gedeelte 1,4 VTE zullen zij rechtstreeks bezig zijn met intergemeentelijke loketwerking. De andere 1,1 VTE die niet rechtstreeks aan loketwerking in de gemeenten wordt besteed, kan worden ingevuld met andere thematisch gekoppelde regionale taken binnen de werking van het Energiehuis zoals bijvoorbeeld dossierbehandeling van energieleningen, telefonische en digitale vragen, onderhoud digitaal platform, HUISdokter, etc.
Het college van burgemeester en schepenen sloot zich op 27 juni 2022 aan bij het voorstel voor intergemeentelijke loketwerking wonen en energie van IOK.
Via de brief van 8 juli 2022 bezorgde IOK een uitgewerkt voorstel op basis van het aantal gemeenten dat aangegeven hebben te willen aansluiten.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
ARGUMENTATIE
De Vlaamse overheid heeft in tussentijd bijkomende werkingsmiddelen toegezegd die specifiek dienen te worden ingezet voor de verdere integratie en uitwerking van woon- en energieloketten. Deze extra subsidies bedragen ongeveer 85 000 euro per jaar (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering). Deze subsidies zullen worden ingezet voor de 1,1 VTE die niet rechtstreeks aan de loketwerking gekoppeld is, maar wel noodzakelijk zijn om tot werkbare functies te komen. Er wordt een B-profiel vooropgesteld met een jaarlijkse kost van ongeveer 68 000 euro + 15 % overhead + verplaatsingskosten. 1,4 VTE wordt op basis van kostendeling verdeeld onder de geïnteresseerde gemeenten. Hierdoor bedraagt de kostprijs per gemeente:
● voor grote gemeenten (Geel): 19 111,33 euro per jaar
● voor middelgrote gemeenten (Arendonk, Herselt, Kasterlee, Laakdal, Lille, Nijlen, Ravels en Westerlo): 9 555,66 euro per jaar
● voor kleine gemeenten (Hulshout, Meerhout, Merksplas en Rijkevorsel): 4 777,83 euro per jaar
● voor Baarle-Hertog: 2 388,92 euro per jaar.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Er is onvoldoende budget beschikbaar.
Registratiesleutel: GBB2-OMG/0600-00/649400
Jaar: 2023-2025
Beschikbaar: 4 327 euro
Bedrag: 4 777,83 euro per jaar
Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 5 september 2022.
Het visum met nummer 2022-43-G werd verleend op woensdag 07 september 2022.
De huidige kredieten zijn ontoereikend en zullen verhoogd worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Stemming op naam:
Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de intergemeentelijke loketwerking wonen/energie, zoals vermeld in de brief van IOK van 8 juli 2022, voor een looptijd van minstens drie jaar.
Stemming hoofdvraag Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Mannu Dox Toon Hendrickx Jo Laenen Fons Hannes Cris Rutten Heidi Suls Rony Schuer Frans Van Meensel Luc Lievens Peter Van den Broeck Paul Van Dooren Joris Janssens Jos Tordoor Brigitte Peremans Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken Nele Geudens Jan Melis Roger Verheyen François Tielemans aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Stemming amendement Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Jo Laenen Frans Van Meensel Fons Hannes Mannu Dox Cris Rutten Rony Schuer Heidi Suls Toon Hendrickx Peter Van den Broeck Luc Lievens Nele Geudens Jos Tordoor Griet Convens Brigitte Peremans Joris Janssens Wim Nysmans Jan Melis Walter Verbraeken François Tielemans Paul Van Dooren Roger Verheyen aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van maandag 26 september 2022
12. Vlaams Belang wenst een vermindering op abonnementen van De Lijn voor studenten die studeren aan de middelbare school
Beslissing
Omdat armoede erger en erger wordt bij iedereen in deze maatschappij en Meerhout geen middelbare school heeft, zou het volgens onze fractie een goed idee zijn om een vermindering te geven aan studenten die het openbaar vervoer gebruiken om naar hun school te pendelen in onze buurgemeenten.
Deze kortingen kunnen direct verrekend worden wanneer men een Buzzy Pazz aanvraagt. Wij denken dat een korting van 40% wel een mooie tegemoetkoming zou zijn.
Voorstel tot beslissing:
De gemeenteraad gaat principieel akkoord om samen met De Lijn te bekijken wat de mogelijkheden zijn om een billijke korting toe te kennen aan onze studenten van Meerhout.
En dat tegen eind mei 2023 met bekendmaking bij onze bevolking.
Tussenkomst
Stemverantwoording
Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vragen de fracties cd, N-VA en Merret Anders om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:
'De Meerderheidspartijen cd Meerhout, N-VA en Merret Anders willen gebruik maken van artikel 33 om hun stemgedrag te verantwoorden bij agendapunt 12 van de gemeenteraad van 26 september 2022.
Het bestuur is van mening dat deze vraag onderdeel is van het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025, hier is de actie 3.3.14 opgenomen, voorzien van tussenkomst in de aankoop van busabonnementen, uitvoering voorzien in 2023.'
Schorsing
Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 19.54 uur.
Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 19.59 uur.
Amendement
Gemeenteraadslid Fons Hannes vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 12 'Vlaams Belang wenst een vermindering op abonnementen van De Lijn voor studenten die studeren aan de middelbare school'.
'Amendement van fractie Vooruit bij agendapunt 12 van de gemeenteraad van 26 september 2022.
De fractie Vooruit wenst in het voorstel van beslissing van bovenvermeld agendapunt toe te voegen dat de billijke korting wordt toegekend aan 'ALLE' studenten, inclusief hogeschool- en universiteitsstudenten.'
Stemming op naam:
Stemming amendement
Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)
Stemming op naam:
Stemming hoofdvraag
Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Peter Van den Broeck.
Zitting van maandag 26 september 2022
13. Mededelingen
Mededeling
De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:
● De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 302 over 'Klacht onbevoegd principiële beslissingen nemen door het college over beslissingen welke tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren'
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 303 over 'gemeenteraad van 27 juni 2022 – beslissingen tot het vragen aan de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden IOK en IOK Afvalbeheer van het ontslag van een bestuurder'
● Raadslid Fons Hannes wenst op te merken dat IOK in de algemene vergadering wel het fatsoen heeft gehad om te vermelden dat het ontslag enkel was gebaseerd op de nieuwe coalitie en zich niet heeft beroepen op de omstreden passage die werd vermeld in de gemeenteraadsbeslissing.
Zitting van maandag 26 september 2022
14. Aanvullende agenda
Zitting van maandag 26 september 2022
16. Vlaams Belang wenst de verschillende individuele vastgelegde afspraken met de gemeentebesturen van Laakdal en Geel te verankeren in een gemeenteraadsbeslissing zodat op deze wijze de gemeenteraad een beslissing kan nemen over de te nemen engagementen i.v.m. de Oekraïnecrisis
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente heeft al samenwerkingsafspraken gemaakt met andere besturen i.v.m. de Oekraïnecrisis, zowel over personeelsinzet als over verdeling van kosten en subsidies.
Het is begrijpelijk dat, gezien de snelheid waarmee de Oekraïnecrisis zich ontwikkelde, door het college reeds afspraken gemaakt werden teneinde snel te kunnen handelen.
Het lijkt aangewezen om al deze individuele afspraken(financiële kostenverdeling, personeelsinzet en het ‘delen’ van personeelsleden met andere besturen…) gemaakt in de diverse vergaderingen (vergadering van algemeen directeurs, vergadering van de burgemeesters, managementteams) goed op mekaar af te stemmen, en niet enkel binnen het eigen bestuur, maar ook met de andere gemeenten, en aldus te verankeren in een gemeenteraadsbeslissing die goedgekeurd moet worden door de gemeenteraden van de respectievelijke gemeenten. Op deze wijze kunnen de gemeenteraden van de respectievelijke gemeenten een coherente beslissing nemen over de te nemen engagementen.
Voorstel van beslissing
Art. 1 Het gemeentebestuur zal een coherent voorstel van beslissing ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorleggen over de vastgestelde gemaakte en eventueel nog te maken samenwerkingsafspraken tussen de gemeenten Laakdal en Geel i.v.m. de Oekraïnecrisis.
Art. 2 Deze coherente beslissing zal ten laatste voor einde 2022 aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.
Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren Linda Degeest François Tielemans Flor Boven Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Cris Rutten Rony Schuer Jo Laenen Mannu Dox Nele Geudens Wim Nysmans Peter Van den Broeck Toon Hendrickx Paul Van Dooren François Tielemans Fons Hannes Luc Lievens Frans Van Meensel Jos Tordoor Jan Melis Walter Verbraeken Griet Convens Heidi Suls Joris Janssens Brigitte Peremans Roger Verheyen Jo Laenen Toon Hendrickx Fons Hannes Luc Lievens Heidi Suls Rony Schuer Peter Van den Broeck Mannu Dox Cris Rutten Frans Van Meensel Brigitte Peremans François Tielemans Roger Verheyen Paul Van Dooren Jan Melis Jos Tordoor Joris Janssens Nele Geudens Wim Nysmans Griet Convens Walter Verbraeken aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van maandag 26 september 2022
17. Vlaams Belang wenst de gemeentelijke sanitaire infrastructuur en verwarmde publieke ruimte, zoveel als mogelijk, toegankelijk te stellen voor elke Meerhoutenaar en de bevolking hierover uitvoerig te berichten.
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente heeft heel wat sanitaire infrastructuur en in het bijzonder binnen hun sportinfrastructuur.
De gemeente heeft bovengemiddeld geïnvesteerd in sportinfrastructuur zo leert ons de ‘gemeentemonitor 2018’. Hieruit blijkt dat Meerhout ongeveer dubbel zoveel sportinfrastructuur heeft dan vergelijkbare gemeenten en het gemiddelde van het Vlaams gewest. En dit terwijl er maar een gelijke tevredenheid is over de sportvoorzieningen. Bovendien maken inwoners minder gebruik van de sportvoorzieningen dan elders: 64 % maakt er NOOIT gebruik van en slechts 16 % van de inwoners maakt er meer dan 12 keer per jaar gebruik van terwijl dit door al onze mensen wordt gefinancierd.
We leven in een tijd dat we door ‘armoede’ worden getroffen en dit dus geen schande is en nog zienderogen toeneemt door de energiecrisis. Mensen geven aan zelf te besparen door minder frequent, kortstondiger en kouder te douchen.
Het lijkt dan ook de plicht van ons gemeentebestuur om als eerste hun sanitaire installaties zoveel als mogelijk ter beschikking te stellen van onze mensen. Eventueel tegen een billijke gebruiksvergoeding wetende dat bv de gemeente liefst ‘acht’ verlichte tennisterreinen ter exclusieve beschikking stelt van één club tegen een ‘weggeefvergoeding’ van 25 euro per jaar om nog maar te zwijgen over de gratis zorg door de gemeente voor de verlichtingsarmaturen en de vervanging van de lampen en onderhoud van de parking.
Hoe leuk en belangstelling wekkend competitieve sport in clubverband voor sommigen ook moge wezen, hoeft gezond bewegen geen geld te kosten. Integendeel wandelen of fietsen kan besparend werken. Het gemeentelijk dure sportbeleid ten bate van een minderheid van onze mensen steekt schril af tegen de huidige acute primaire behoeften van vele in armoede levende mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Hoog tijd dus dat de primaire noden van onze mensen en de verplichte taken van een gemeentebestuur voorop worden gesteld tegenover niet essentiële voorzieningen en beleidsdoelstellingen.
Om hieraan gedeeltelijk tegemoet te komen zonder dat de gemeentekas verder in de rode cijfers duikt, lijkt het aangewezen om de gemeentelijke sanitaire infrastructuur en verwarmde ruimten zoveel als mogelijk ter beschikking te stellen aan al onze mensen die er als eerste recht hebben.
Met de winter voor de deur, is het aangewezen om spoedig werk te maken van het promoten van de toegankelijkheid van onze publieke infrastructuur en verwarmde ruimten met een mogelijke uitbreiding van de toegankelijkheidstijden. Denken we hierbij bv aan onze bibliotheek en de grote publieke gelijkvloers ruimte van ons gemeentehuis.
Voorstel van beslissing
De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de gemeentelijke sanitaire infrastructuur en verwarmde publieke ruimte zoveel als mogelijk toegankelijk te maken voor elke Meerhoutenaar en de bevolking hierover uitvoerig te berichten.
Stemming op naam:
Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.
Zitting van maandag 26 september 2022
15. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden
Mondelinge vragen
De leden van de gemeenteraad hebben geen mondelinge vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.