Zitting van maandag 25 oktober 2021
1. Goedkeuren notulen 27 september 2021
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
• huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 27 september 2021 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 september 2021 goed.
Stemresultaat artikel 1 Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Nele Geudens Luc Lievens Fons Hannes Joris Janssens Cris Rutten Griet Convens François Tielemans Jo Laenen Roger Verheyen Jos Tordoor Jan Melis Frans Van Meensel Rony Schuer Peter Van den Broeck Paul Van Dooren Mannu Dox Brigitte Peremans Heidi Suls Wim Nysmans Walter Verbraeken aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 25 oktober 2021
2. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst tot oprichting en uitbating van Welzijnszorg-dienstverlening ZG en aanduiden van een vertegenwoordiger voor de stuurgroep
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente is sinds 22 september 2014 aangesloten bij de dienst Informatieveiligheid, aangeboden door Welzijnszorg Kempen.
Welzijnszorg Kempen heeft een intensief extern begeleidingstraject doorlopen om te komen tot een oplossing voor de dienstverlening informatieveiligheid naar de lokale besturen. Aan de basis van dit traject lag onder andere de btw-regelgeving waar de dienstverlening aan moet beantwoorden, het advies van de organisatie-brede audit van Audit Vlaanderen in 2020 en de impact van de integratie van de gemeentes en OCMW’s op vlak van facturatie voor Welzijnszorg Kempen.
Het resultaat van het traject is het voorstel tot de oprichting van een zelfstandige groepering zonder rechtspersoonlijkheid. Dit voorstel werd door de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen goedgekeurd. Het doel van deze zelfstandige groepering is om de huidige werking te waarborgen met vrijstelling van btw.
De zelfstandige groepering is een specifieke figuur binnen de btw-regelgeving die toestaat uitgaven en middelen te groeperen en vervolgens vrij van btw te verdelen. Hierbij worden de afspraken met betrekking tot de samenwerking, de inzet van het gemeenschappelijk personeel, de besluitvorming en de kostendeling in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd. Het betreft een samenwerking met een duurzaam karakter.
De samenwerkingsovereenkomst werd op 22 september 2021 door de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen goedgekeurd en wordt voorgelegd aan de participerende besturen. De samenwerkingsovereenkomst werd mee bezorgd.
De werking van de dienst en de bestaande dienstverlening aan de lokale besturen, IOK Afvalbeheer en Welzijnszorg Kempen wordt op basis van deze samenwerkingsovereenkomst verder gezet.
De omschakeling naar een zelfstandige groepering heeft geen impact op het reeds voorziene budget. De principes van kostendeling die reeds vroeger werden overeengekomen blijven in deze werkwijze behouden.
Als startdatum van de zelfstandige groepering wordt 1 januari 2022 vooropgesteld.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
• beslissing van de gemeenteraad van 22 september 2014 met betrekking tot toetreding tot de Gemeenschappelijk Dienst Informatieveiligheid van Welzijnszorg Kempen
• Circulaire AAFisc nummer 31/2016 (nr. E.T.127.540) van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Operationele Expertise en Ondersteuning - Dienst BTW van 12 december 2016 betreffende het bieden van een kader waarbinnen zelfstandige groeperingen kunnen worden opgericht met het oog op vrijstelling van btw en dit onder strikte voorwaarden
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
• statuten Welzijnszorg Kempen van 1 januari 2019, meer bepaald artikel 3 betreffende het doel van de welzijnsvereniging, meer specifiek het organiseren van gemeenschappelijke projecten en diensten die tegemoetkomen aan problemen die zich lokaal en in de regio stellen; concreet gaat het over initiatieven met betrekking tot informatieveiligheid
• beslissing van de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen van 24 februari 2021 om over te gaan tot de oprichting van een zelfstandige groepering en de samenwerkingsovereenkomst te finaliseren
• beslissing van de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen van 22 september 2021 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst en deze voor te leggen aan de participerende besturen
ARGUMENTATIE
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd onderhavige samenwerkingsovereenkomst goed te keuren en tevens een afgevaardigde aan te duiden voor de stuurgroep van de zelfstandige groepering Welzijnszorg-dienstverlening ZG.
Dit mag zowel een politiek als ambtelijk vertegenwoordiger zijn.
Het is belangrijk dat deze persoon namens het bestuur kan spreken, indien ambtelijk voldoende link heeft met het strategisch beleid van het bestuur.
Elk bestuur dient een vertegenwoordiger aan te duiden maar dit kan één en dezelfde persoon zijn om pragmatische redenen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Gaat over tot de geheime stemming voor 'Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst tot oprichting en uitbating van welzijnszorg-dienstverlening ZG en aanduiden van een vertegenwoordiger voor de stuurgroep'.
20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.
Jan Peys, schepen, bekomt 12 stemmen voor, er zijn 8 blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.
Stemming op naam:
Stemresultaat artikel 1
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de 'Samenwerkingsovereenkomst tot oprichting en uitbating van de zelfstandige groepering met de naam: Welzijnszorg-dienstverlening ZG of verkort: WZK-dienstverlening ZG' goed.
Artikel 2
Duidt schepen, Jan Peys aan als vertegenwoordiger namens de gemeente in de stuurgroep van de zelfstandige groepering Welzijnszorg-dienstverlening ZG.
Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Jan Melis Luc Lievens Cris Rutten Jos Tordoor Joris Janssens François Tielemans Fons Hannes Roger Verheyen Nele Geudens Griet Convens Frans Van Meensel Wim Nysmans Heidi Suls Paul Van Dooren Rony Schuer Walter Verbraeken Mannu Dox Peter Van den Broeck Brigitte Peremans aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 25 oktober 2021
3. Goedkeuren agenda buitengewone algemene vergadering van Iveka op 14 december 2021 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente
FEITEN EN CONTEXT
In de aangetekende brief van 1 oktober 2021 nodigt Iveka de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de buitengewone algemene vergaderingop 14 december 2021 met volgende agenda:
Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 1 oktober 2021.
De gemeente Meerhout is deelnemer aan Iveka. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Iveka:
• schepen Roger Verheyen als vertegenwoordiger
• voorzitter van de gemeenteraad Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger
voor alle algemene vergaderingen van Iveka tot het einde van de huidige legislatuur.
Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale buitengewone algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
• decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking
• statuten van Iveka, laatst gewijzigd op 11 december 2020
ARGUMENTATIE
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Iveka op 14 december 2021 goed te keuren en het mandaat te bepalen van de vertegenwoordiger namens de gemeente voor deze buitengewone algemene vergadering.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Stemming op naam:
Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Wim Nysmans, Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Brigitte Peremans)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Verleent goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 14 december 2021:
Artikel 2
Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 14 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 3
Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en het verrichten van kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Luc Lievens Joris Janssens Fons Hannes Cris Rutten Jan Melis Walter Verbraeken François Tielemans Jos Tordoor Nele Geudens Griet Convens Roger Verheyen Wim Nysmans Brigitte Peremans Paul Van Dooren Mannu Dox Peter Van den Broeck Heidi Suls Rony Schuer Frans Van Meensel aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 25 oktober 2021
4. Aansluiten bij een werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij
FEITEN EN CONTEXT
De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 en 18 maart 2021 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappijen in te dienen tegen 31 oktober 2021.
Dit werd diverse malen besproken op de Conferentie van Kempense Burgemeesters in 2020 en 2021 en in de stuurgroep ‘afbakening woonmaatschappij’ met een afvaardiging van de 29 Kempense gemeenten en de betrokken woonactoren in 2020 en 2021.
Er vonden diverse besprekingen plaats tussen lokale besturen onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren op het niveau van het voorliggende werkingsgebied.
Eveneens vond er een bespreking plaats met Wonen-Vlaanderen en een afvaardiging van de agendacommissie van de Conferentie van Kempense Burgemeesters op 13 juli 2021, waar het bestuursmodel zoals toegelicht tijdens de Conferentie van Kempense Burgmeesters van 3 juli 2021 grondig werd besproken.
Tijdens het lokaal woonoverleg van 17 september 2021 en het bovenlokaal woonoverleg van 20 september 2021, werd het voorstel tot afbakening van het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij besproken. Tijdens dit bovenlokaal woonoverleg werden ook de adviezen van de betrokken woonactoren besproken.
De Vlaamse overheid wenst met de vorming van de woonmaatschappij de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen en de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.
Met het voorliggende voorstel van afbakening ontstaat een geografisch aaneengesloten werkingsgebied binnen de referentieregio Kempen met 4.571 sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen, exclusief de 264 woningen die op de private markt worden ingehuurd, de huidige SVK-woningen (31 december 2020) en bijgevolg de minimale grens van 1.000 sociale huurwoningen overschrijdt.
JURIDISCHE GRONDSLAG
• decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v.
• decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 9 juli 2021, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd
ARGUMENTATIE
Het bijgevoegde aanvraagformulier en het bijgevoegde verslag van het bovenlokaal woonoverleg geven aan dat voldaan wordt aan de vooropgestelde Vlaamse criteria en dat er consensus is onder de betrokken actoren betreffende het voorliggende voorstel tot afbakening van werkingsgebied.
De betrokken 11 lokale besturen uit Neteland en Zuiderkempen kiezen samen voor één grote woonactor met een sterke organisatie en een heel lokale en toegankelijke dienstverlening; dat de huurmaatschappijen (Zonnige Kempen, De Woonbrug en Geelse Huisvesting), de koopmaatschappij (KLE Zuiderkempen) en de sociale verhuurkantoren (SVK Zuiderkempen en SVK ISOM) samengebracht worden in één sterke woonactor met name de woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen. De maatschappelijke uitdagingen rond sociaal wonen zijn enorm (de wachtlijsten voor sociale woningen groeien sterk, de nood aan extra woningen is groot en de renovatie en het klimaatbestendig maken van het bestaande patrimonium is urgent). De ambities van de woonmaatschappij zijn daarom groot, met name door het ruimtelijk investeren in de (vernieuw)bouw van woningen, in renoveren en verduurzamen van het woningaanbod, in wijk- en buurtontwikkeling en hierbij zoekend naar innovatieve woonvormen maar ook door het creëren van een sterke vervlechting van het woonbeleid met het sociaal beleid door in te zetten op algemeen welzijn, armoedebestrijding, de beschikbaarheid van voldoende en kwalitatieve sociale woningen, wachtlijsten aanpakken, activering en gelijke kansen voor iedere inwoner, … en tot slot door het werken aan een sterke organisatie die met veel expertise een heel nabije en toegankelijke dienstverlening nog dichter bij de gemeente en haar inwoners brengt en dit met continu de blik op de belangrijkste stakeholders (de eigen inwoners zelf, de (kandidaat-) huurders, - kopers en ontleners.
De regelgeving schrijft voor dat de lokale besturen die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % + 1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50% - 1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders. De gemeenten worden gevraagd om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid. Onder de betrokken lokale besturen en woonactoren is consensus om het aantal sociale huurwoningen, het aantal huishoudens 50 % - 50 % te hanteren als objectieve criteria, volgens de verhoudingen zoals opgenomen in het aanvraagformulier in bijlage van het digitaal dossier. Vanuit de betrokken lokale besturen en woonactoren werd een visietekst uitgeschreven met betrekking tot de gemeenschappelijke principes voor de toekomstige woonmaatschappij die minimaal nagestreefd zullen worden, zoals opgenomen in bijlage van het digitaal dossier.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Stemming op naam:
Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Wim Nysmans, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Wenst aan te sluiten bij een werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij samen met volgende tien gemeenten: Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Olen, Vorselaar en Westerlo. Dit voorstel van werkingsgebied zal overgemaakt worden via woonmaatschappij@vmsw.be, samen met het aanvraagformulier.
Artikel 2
Neemt akte van de positief geformuleerde adviezen van de betrokken woonactoren.
Artikel 3
Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Mannu Dox Frans Van Meensel Heidi Suls Paul Van Dooren Peter Van den Broeck Walter Verbraeken Rony Schuer Cris Rutten Jo Laenen François Tielemans Roger Verheyen Griet Convens Jos Tordoor Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Luc Lievens Fons Hannes Brigitte Peremans Wim Nysmans aantal voorstanders: 7 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van maandag 25 oktober 2021
5. Vlaams Belang wenst dat gemeentebestuur een regeling treft voor adoptie van openbaar groen door inwoners zodat tevens goedbedoelde onwettige ingebruikname van openbaar domein uit de illegaliteit kan gehaald worden.
Beslissing
De voorbije zomer is gebleken dat om allerlei gegronde redenen de gemeente niet bij machte was om het openbaar groen deftig te onderhouden.
Verschillende inwoners hebben uit burgerzin her en der zelf de hand aan de ploeg geslagen. Dit verdient respect.
Omdat het gemeentelijk onderhoud en de inrichting van het openbaar groen domein tot aan de geplande rooilijn dikwijls te wensen overliet, hebben her en der aanpalende bewoners dit openbaar groen zelf ingericht en onderhouden.
Thans kan de gemeente individueel geval per geval toestemming geven om het openbaar terrein privatief te gebruiken wanneer de werken meer dan 2 weken duren. Dit kan de indruk wekken van willekeurig en/of vriendjespolitiek.
Overwegende dat de burgemeester in zitting van de gemeenteraad van 14 december 2020 heeft verklaard van mening te zijn dat er reeds aan deze problematiek van privatieve bezetting of inname van het openbaar domein wordt gewerkt. Hiermee wordt geduid op het bestraffend optreden (handhaving) en het informeren van de burgers hierover.
Overwegende om van de nood (onwettig privatief innemen van openbaar domein) een deugd (adoptie van openbaar groen door inwoners) te maken. Men kan immers meer vliegen vangen met siroop (adoptie van openbaar groen) dan met azijn (bestraffing en handhaving).
Overwegende dat een regeling tot adoptie van openbaar groen naadloos kan aansluiten bij de geplande inrichting van pleintjes in elk parochiegehucht.
Overwegende dat dergelijke regeling perfect past in de doelstelling om de zorg te vermaatschappelijken.
Overwegende dat dergelijke regeling kostenbesparend kan werken en SAMEN-leven kan stimuleren.
Overwegende dat door dergelijke regeling heel wat bestaande (goed bedoelde) niet toegestane innames van openbaar domein uit de illegaliteit kan halen.
Overwegende dat de gemeente thans over een competente manager grondgebonden ambtenaar beschikt van niveau A.
Overwegende dat een volledig uitgewerkt ontwerpvoorbeeld in bijlage (door iedereen te raadplegen in het dossier) is gevoegd waardoor op heel wat voorbereidend werk kan bespaard worden maar naar eigen inzichten en specifieke lokale behoeften kan gewijzigd of aangepast worden.
Het lijkt aangewezen om op korte termijn (voor het einde van deze legislatuur) een dergelijke regeling uit te werken en dit ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
Voorstel tot beslissing
Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord dat het gemeentebestuur een regeling uitwerkt tot adoptie van openbaar groen door inwoners.
Art. 2 Deze regeling wordt nog voor het einde van deze legislatuur ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Stemming op naam:
Met 7 stemmen voor (Mannu Dox, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Rony Schuer, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 2 onthoudingen (Wim Nysmans en Brigitte Peremans)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Rony Schuer.
Zitting van maandag 25 oktober 2021
6. Mededelingen
Mededeling
De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:
• De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
◦ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 281 over 'Toekenning subsidies - schending gelijkheidsbeginsel'.
◦ Kennisname van het antwoord en het vernietigingsbesluit van de gouverneur op het bezwaar 282 over 'Uitlatingen van gemeenteraadslid Mannu Dox op de sociale media - beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2021'.
• Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat hij op de avond van de gemeenteraad een brief ontving van N-VA waarin de meerderheid van de N-VA-fractie meldt dat raadslid Heidi Suls niet langer behoort tot de N-VA-fractie.
• Burgemeester Nele Geudens licht de besmettingscijfers in Meerhout toe. De voorbije week waren 16 personen besmet waarbij de leeftijden zich tussen 11 en 81 jaar situeren. Hiervan zijn vijf personen 65+.
• Raadslid Mannu Dox wenst terug te komen op de beslissing van de gouverneur aangaande bezwaar 282 'Uitlatingen van gemeenteraadslid Mannu Dox op de sociale media - beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2021'. De gouverneur specifieert dat het verzoeken om een bericht van facebook te verwijderen en excuses te eisen van raadslid Mannu Dox voor de inhoud van het bericht, niet tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen behoort.
• Raadslid Mannu Dox verwijst naar het antwoord van het college van burgemeester en schepenen van 4 oktober 2021 aan de gouverneur aangaande het plaatsen van kuchschermen in de raadzaal. Hoe kan het bestuur besluiten dat er sprake zal zijn van een versoepeling van de coronamaatregelen terwijl alle virologen een vierde golf aankondigden?
• Raadslid Heidi Suls wenst een mededeling te doen aan de burger van Meerhout en overloopt haar geschiedenis binnen de N-VA. Sommige personen verdienen geen vertrouwen, maar dat geldt niet voor iedereen. Raadslid Heidi Suls geeft aan dat zij het vertrouwen van alle mensen die op haar hebben gestemd waardig is.
• Raadslid Peter Van den Broeck deelt mee dat Vlaams Belang binnen de regio gedurende een week een actie had opgezet over de 'dag van de armoede'. Er werden gratis maaltijden uitgedeeld waarop zeer veel respons is gekomen. Er is duidelijk veel meer armoede onder de bevolking dan dat algemeen wordt aangenomen. De armoede treft nu ook meer en meer de middenklasse.
• Raadslid Walter Verbraeken verwijst naar de persoonlijke uitspraken van raadslid Rony Schuer op de gemeenteraad van 27 september 2021 waarin hij raadslid Verbraeken een grafschenner en een leugenaar noemde en vermeldde dat hij geen respect heeft voor de fractievoorzitter van de N-VA. Indien dergelijke feiten zich nogmaals voordoen wordt aan de voorzitter gevraagd zich te beroepen op de artikels 20, 21 en 23 van het huishoudelijk reglement en onmiddellijk in te grijpen.
• Raadslid Rony Schuer deelt mee dat hij nooit respect zal kunnen opbrengen voor de fractieleider van de N-VA.
Zitting van maandag 25 oktober 2021
7. Aanvullende agenda
Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Rony Schuer Peter Van den Broeck Frans Van Meensel Mannu Dox Cris Rutten Fons Hannes Jan Melis Jos Tordoor Luc Lievens Griet Convens Nele Geudens François Tielemans Roger Verheyen Joris Janssens Jo Laenen Brigitte Peremans Heidi Suls Wim Nysmans Walter Verbraeken Paul Van Dooren aantal voorstanders: 4 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van maandag 25 oktober 2021
10. Vlaams Belang wenst gecoördineerde en gewenste richtlijnen over plaatsing van brievenbussen en gemakkelijke postbedeling zonder beschadiging van voortuinen
Heden is het plaatsen van een brievenbus vrijgesteld van een vergunning waardoor er door de gemeente geen wettelijke controle is op de juiste plaatsing.
Toch zijn er richtlijnen die stellen dat een brievenbus op de grens met het openbaar domein (rooilijn) dient geplaatst te worden.
Het begrip ‘rooilijn’ is relatief en het is niet duidelijk of het om een ‘toekomstig te plannen rooilijn, een geplande rooilijn, een door de gemeenteraad goedgekeurde maar niet gerealiseerde rooilijn dan wel een in het staatsblad gepubliceerde en gerealiseerde (eigendomsinname) rooilijn gaat.
Door het gebrek aan richtlijnen over de plaatsing van brievenbussen en de inrichting en begrenzing van voortuinen is er heel wat willekeur ontstaan.
Dit alles maakt de postbedeling (te voet, fiets, of gemotoriseerd) niet altijd en overal gemakkelijk en kan tot conflict- en onveilige situaties leiden (post bedelingswagen links van de weg rijdende, beschadiging van voortuin, moeilijk fietsen door dikke laag kiezel, ontoegankelijke berm voor voetganger….).
Behoorlijk bestuur houdt ook in om conflicten te vermijdende en oplossingsgerichte richtlijnen aan te reiken.
Postbedeling door bestelwagens met bestuurdersplaats rechts (Engels type) zou onveilig en onreglementair links rijden al van de ‘baan’ helpen.
Het lijkt aangewezen dat de gemeente sturing en richtlijnen geeft zodat alle betrokkenen weten hoe er gewenst, veilig en conflictvrij dient gehandeld te worden.
Overwegende dat de gemeenteraad geacht wordt te sturen in hoofdzaken, komt het aan het college toe om een principiële gemeenteraadsbeslissing verder gedetailleerd uit te werken.
Voorstel tot beslissing
Art. 1 De gemeenteraad gaat principieel akkoord dat het gemeentebestuur richtlijnen opstelt over plaatsing van brievenbussen en gemakkelijke postbedeling zonder beschadiging van voortuinen.
Art. 2 Deze richtlijnen worden nog voor het einde van deze legislatuur ter bespreking en goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Art. 3 De gemeente suggereert aan de reguliere postbedelers met wagen die in overtreding links van de weg rijden om zich te voorzien van een voertuig met stuur aan rechter zijde (Engelse auto). Hierdoor valt het praktisch voordeel weg om links op de baan te rijden.
Stemming op naam:
Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.
Zitting van maandag 25 oktober 2021
11. Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad geïnformeerd wordt over opvolging en controle van ziekteverzuim bij tijdelijk zieke personeelsleden en langdurige zieke personeelsleden en het opsparen van ziektedagen bij statutaire personeelsleden
Gemeenteraad, besloten zitting
De gemeente kampt met een schrijnend tekort aan personeel en heeft een hoog ziekteverzuim.
Uit tevredenheidsmeting blijkt dan weer dat het overgrote deel van het personeel heel tevreden is op het werk en zouden vrienden en familie aanraden om bij de gemeente te komen werken.
Stakingen en vakbondsacties zijn tot op heden uitgebleven wat aantoont dat de werkomstandigheden bevredigend zijn.
Mensura helpt dan weer de gemeente tastbare resultaten te behalen: gezonde werknemers, optimale werkomstandigheden en een doeltreffende verzuimpreventie.
Verbazingwekkend is dan ook een zo hoge werkuitval.
Dit vraag toch wel om een duidelijke verklaring voor dit fenomeen.
Zijn er bijvoorbeeld vergelijkbare gegevens beschikbaar (bench mark) tussen het ziekteverzuim van ons ocmw-rusthuis en privé-rusthuizen?
Is er een mogelijkheid om statutaire personeelsleden die hun ziektedagen opgespaard hebben als een vorm van brugpensioen, terug op te roepen om de gemeente bij te springen in acute personeelsnood. Zij hebben jarenlang in een toffe werksfeer de gemeente gediend. En uit erkentelijkheid subsidieert de gemeente een vriendenkring van ex-personeelsleden.
Omdat bij de bespreking van dit onderwerp er concrete casussen aan bod kunnen komen die de persoonlijke levenssfeer raken, is het wenselijk dat dit in geheime zitting behandeld wordt.
Voorstel tot beslissing
De gemeenteraad wordt geïnformeerd over opvolging, controle en remediëring van hoog ziekteverzuim bij tijdelijke of langdurige zieke personeelsleden en de huidige regeling over opsparen van ziektedagen bij statutaire personeelsleden.
Tussenkomst
De bespreking van het agendapunt 11 'Vlaams Belang wenst dat de gemeenteraad geïnformeerd wordt over opvolging en controle van ziekteverzuim bij tijdelijke zieke personeelsleden en langdurige zieke personeelsleden en het opsparen van ziektedagen bij statutaire personeelsleden' geeft aanleiding tot het bespreken van persoonlijke zaken. Deze bespreking zal op het einde van de gemeenteraad in geheime zitting plaatsvinden.
Met algemeenheid van stemmen
Acceptatie van openbare naar besloten vergadering
Besluit
Algemeen directeur Flor Boven geeft toelichting over het beleid met betrekking tot ziekteverzuim.
Raadslid Mannu Dox geeft aan dat dit voorstel voldoende werd toegelicht en hierover geen stemming meer nodig is.
Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Flor Boven Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Elisabeth Dox Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Jo Laenen Mannu Dox Brigitte Peremans François Tielemans Rony Schuer Jos Tordoor Frans Van Meensel Fons Hannes Luc Lievens Cris Rutten Wim Nysmans Paul Van Dooren Nele Geudens Jan Melis Joris Janssens Walter Verbraeken Roger Verheyen Heidi Suls Griet Convens Peter Van den Broeck Heidi Suls Frans Van Meensel Fons Hannes Peter Van den Broeck Roger Verheyen Brigitte Peremans Jo Laenen Paul Van Dooren Mannu Dox Luc Lievens Jos Tordoor Cris Rutten Jan Melis Joris Janssens Griet Convens Nele Geudens Wim Nysmans Walter Verbraeken François Tielemans Rony Schuer aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 25 oktober 2021
12. Actie door de verantwoordelijke gemeente Meerhout regionaal bestuurscomité Iveka i.v.m. het ontradingstarief voor middenklas gezinnen.
De hoge energieprijzen, een hot item bij burgers en politici…en terwijl de federale overheid zich vooral focust op de “kwetsbare” groepen, de rechthebbende van het sociaal tarief, blijft een steeds groter wordende groep van onze burgers letterlijk in de kou staan.
Personen met een inkomen dat boven de 20.000 € bruto ligt en moeilijkheden hebben met de betaling van hun energiefactuur, waardoor ze worden opgezegd door hun commerciële leverancier, komen terecht bij de distributienetbeheerder die optreedt als sociaal leverancier. Vorige week kwam boven dat deze intercommunales het “sociale” aan het tarief naar eigen wens invullen en dat de verschillen tussen de verschillende intercommunales groot is.
Een kijkje op de grafiek leert ons dat de middenklasser die gedropt wordt bij onze distributienetwerkbeheerder Iveka/ Fluvius een prijs van 1.234 € krijgt voor een gemiddeld gebruik. En daarbij valt Meerhout onder het op 1 na hoogste tarief dat er in Vlaanderen wordt gehanteerd. En zodoende ook meteen tot de hoogste tarieven van Europa kan worden gerekend. Iets waar we niet vrolijk van worden.
Het sociaal tarief voor de “kwetsbare” groep is bepaald op 9,68 € per KWH voor een normaal enkelvoudig tarief (laatste herziening tarief CREC-kwartaal 4), terwijl IVEKA een ontradingstarief hanteert dat gemiddeld 3-5 € hoger ligt dan het sociale tarief.
Verder leren we dat dit ontradingstarief door de distributienetwerkbeheerder zelf wordt bepaald en dit om de 3 maanden. We kijken nu richting onze vertegenwoordiger van de gemeente Meerhout in het regionaal bestuurscomité, schepen Hannes en stellen ons de vraag hoe het kan dat een politicus wiens partij zich profileert als de stem van het werkvolk, hierin mee kan gaan.
We vragen de schepen dan ook om actie te ondernemen en dit thema op de kaart te zetten bij IVEKA. Het kan gewoonweg niet dat een gezin dat al met betalingsproblemen kampt het hoogste tarief in Europa moet betalen voor een product dat een basisrecht is in België.
Voorstel van beslissing
N-VA Meerhout vraagt de gemeenteraad, de schepen opdracht te geven het hoge ontradingstarief bij de intercommunale IVEKA op de agenda te zetten en het voortouw te nemen om het tarief tot een aanvaardbaar tarief voor gezinnen in moeilijkheden te brengen.
Onze fractie vraagt ook de gemeenteraad deze vraag mee op te volgen en hiervoor de terugkoppeling van de ondernomen acties door schepen Hannes te vragen.
Stemming op naam:
Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 niet gestemd (Rony Schuer)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Walter Verbraeken.
Zitting van maandag 25 oktober 2021
8. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de gestelde vragen van gemeenteraadsleden uit de vorige raad:
• Algemeen bestuur - Burgemeester Nele Geudens antwoordt op de huidige stand van zaken in verband met het kerkenplan. Dit ligt momenteel onderaan de stapel door andere prioriteiten.
• Cultuur en vrije tijd - Schepen Jan Melis antwoordt op de graafwerken in de Weierstraat. Bij voorgaande werkzaamheden hebben er reeds archeologische onderzoeken plaatsgevonden.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen komt terug op de vraag van N-VA in verband met het aanbrengen van voorsorteerstroken aan de verkeerslichten op de Markt. Deze vraag werd opnieuw voorgelegd aan het Agentschap Wegen en Verkeer maar tot op heden werd hierop nog geen antwoord geformuleerd.
• Wonen en ruimtelijke ordening - Schepen Roger Verheyen meldt dat op de vraag van raadslid Brigitte Peremans of de elektriciteit bij de heraanleg van de Schoolstraat ondergronds zal worden aangelegd en in welke richting het éénrichtingsverkeer zal verlopen nog geen beslissingen werden genomen.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen antwoordt dat de parkeerverbodsborden in de Eikenboomlaan een tijdelijke maatregel vormen in functie van de werken in de Schoolstraat.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen antwoordt dat het afsluiten van de slijkparking aan de Eikenboomlaan een tijdelijke oplossing vormt voor de markt.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen antwoordt dat gele markering op de borduurstenen in de Goorstraat aangeeft dat daar niet mag worden geparkeerd. Enkel laden en lossen is toegelaten. De vrachtwagens lossen dus nog steeds in de Goorstraat. Deze markering werd aangebracht door de gemeente in samenwerking met de politie.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Roger Verheyen komt terug op de vraag over het afsluiten van de Markt tijdens het nieuwjaarszingen. Hierover zal met de geïnteresseerde raadsleden worden samengezeten na de gemeente- en OCMW-raad.
• Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes antwoordt dat de gemeente een samenwerking heeft met de vzw zwerfkattenproject Meerhout. Vrijwilligers hebben zich verenigd in een vzw en proberen op deze manier de zwerfkattenproblematiek in Meerhout aan te pakken. In de overeenkomst werden alle verplichtingen vanuit de Vlaamse Regering opgenomen en subsidieert de gemeente een aantal zaken zoals bijvoorbeeld castratie/sterilisatie, ter beschikking stellen van kattenvangbakken, sensibilisering naar de bevolking,..
Het is zo dat een vzw buiten de samenwerking met de gemeente zelf inkomsten mag genereren om de kosten te dekken die niet worden vergoed door de gemeente.
• Wonen en ruimtelijke ordening - Schepen Fons Hannes antwoordt dat de problematiek in de Kanaalstraat werd opgelost. De grachten zijn ondertussen opnieuw vrijgemaakt.
• Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes antwoordt dat een verslag werd opgemaakt door Pius Floris over de toestand van de rode beuk aan het gemeentehuis. Bovendien waren de gemeentemedewerkers die de wortel uit de grond hebben gegraven verbaasd over de slechte toestand waarin deze wortel zich bevond. De twee bomen achter het gemeentehuis werden ook gecontroleerd en ook hier werd er een exemplaar verwijderd omdat er indicatie was van zwamvorming. De andere bomen werden niet gecontroleerd.
• Natuur en milieubeheer - Schepen Fons Hannes komt terug op de vragen omtrent de gascentrale in Tessenderlo. Vlaams minister Zuhal Demir adviseerde om geen vergunning hiervoor toe te staan. Voorlopig is er dus geen vergunning en is er nog geen sprake van alle andere vermelde factoren.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Schepen Fons Hannes antwoordt dat de werken aan de betonplaten in Genepas voorlopig werden opgeleverd. In het dossier werden een aantal opmerkingen geformuleerd waaronder de betonplaten in Genepas. Bij de voorlopige oplevering blijft de aannemer aansprakelijk tot de definitieve oplevering. Nadien blijft de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer in voege.
Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat burgemeester Nele Geudens, wegens verwantschap/rechtstreeks belang de zitting, gedurende de behandeling van volgende mondelinge vraag.
• Cultuur en vrije tijd - Schepen Luc Lievens komt terug op de investeringen in jeugdhuis De Kater.
Het betrof hier niet de sanitaire installatie maar de verwarming en de ventilatie. Er is geen eenduidig antwoord op wie hier de verantwoordelijkheid draagt omdat meerdere stakeholders hun verantwoordelijkheid en rol in dit dossier hebben. De installatie is al 12 jaar in dienst waardoor de aannemer niet meer verantwoordelijk kan worden gesteld aangezien de termijn van 10-jarige aansprakelijkheid hier is verlopen. De partijen werden niet tijdig in gebreke gesteld.
Burgemeester Nele Geudens vervoegt de vergadering.
De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende nieuwe vragen van gemeenteraadsleden:
• Algemeen bestuur - Raadslid Wim Nysmans deelt mee dat, buiten de agenda, de toelichtende nota van de raden niet meer wordt gepubliceerd op de website van lokaal bestuur Meerhout. Kan dit in de toekomst opnieuw online worden geplaatst?
• Natuur en milieubeheer - Raadslid Rony Schuer vraagt aan schepen Fons Hannes of de beschadiging van de haag aan de nieuwbouw die in constructie is op de Jagersweg wordt opgevolgd.
Schepen Fons Hannes antwoordt dat de aannemer hierover werd aangesproken. De schade zou zijn veroorzaakt door Pidpa bij het plaatsen van de wateraansluiting, waardoor de struiken werden verplaatst.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Mannu Dox komt terug op de verkeerssituatie in de Schoolstraat na de renovatiewerken aan de school. Schepen Jan Peys antwoordde in de gemeenteraad van 27 september 2021 op een vraag van raadslid Brigitte Peremans dat de wekelijkse markt opnieuw zou verschuiven naar de Markt van zodra de Schoolstraat opnieuw is opengesteld voor verkeer. In allerlei adviezen en in het bijzonder dat van de Gecoro staat vermeld om het gemotoriseerd verkeer weg te houden uit de schoolomgeving. Heeft schepen Jan Peys gesproken in naam van het bestuur? Het verkeer in Genelaar zal immers afhankelijk zijn van de verkeerssituatie in de Schoolstraat.
• Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox vraagt of het actueel organogram van lokaal bestuur Meerhout op de website kan worden geplaatst, ook al is dit niet verplicht.
• Natuur en milieubeheer - Raadslid Mannu Dox meldt dat op verschillende locaties bomen gemarkeerd zijn door een lint 'schade in behandeling'. Deze bomen zullen worden gerooid. Zullen deze vervangen worden? Zo ja, wanneer? Wordt de nieuwe beplanting op dezelfde locatie aangeplant en wie voert de controle op de heraanplanting uit?
• Ondernemen en werken - Raadslid Mannu Dox vraagt of een startsubsidie werd uitgekeerd aan Meerhout Onderneemt. De gouverneur antwoordde aan raadslid Mannu Dox dat de startsubsidie zonder onderwerp geworden was omdat de vereniging niet erkend was door het vernietigingsbesluit.
Burgemeester Nele Geudens zal dit laten nakijken.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Mannu Dox informeert naar de stand van zaken van het mobiliteitsplan.
• Wonen en ruimtelijke ordening - Raadslid Mannu Dox verwijst naar de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 11 oktober 2021. Bij de renovatie van de school De Duizendpoot zal men geperforeerde metalen platen aanbrengen op de slokkers van de speelplaats. Is er nagedacht over de snelheid waarmee dit rooster verstopt zal raken door bladeren en allerhande klein gerief en dit voor verstopping zal zorgen?
Schepen Jan Melis antwoordt dat de geperforeerde platen net zullen voorkomen dat de afvoer dieper onder de speelplaats verstopt zal geraken. Op deze manier kan men de bladeren snel ruimen en moet de speelplaats niet worden opengebroken bij de minste verstopping onderliggend. Deze oplossing was een bewuste keuze.
• Zich verplaatsen en mobiliteit - Raadslid Walter Verbraeken meldt dat gemeentearbeiders in de Oude Baan een borduur van een duiker opnieuw op zijn plaats hebben gelegd. 100 meter verder ligt nog een borduur in de gracht. Dit werd al gemeld aan de bevoegde instanties. Kan men deze interventies niet op elkaar afstemmen om dubbele verplaatsingen te vermijden?
Vermoedelijk worden deze borduren weggeduwd door de maaibalk van de grasmachine. Hebben deze personen een meldingsplicht van dergelijke zaken en wie moet voor deze kosten opdraaien?
• Ondernemen en werken - Raadslid Walter Verbraeken vraagt voor welke periode de ondersteuning van 300 euro aan de horeca voor het innemen van openbaar domein geldt. Wanneer werd door de gemeente vastgesteld dat het terras werd vergroot en wie er geen recht heeft op deze premie.
• Natuur en milieubeheer - Raadslid Walter Verbraeken vraagt of de bomen op de speelplaats van school De Duizendpoot ook kunnen worden onderzocht in het kader van de veiligheid van alle kinderen.
Schepen Jan Melis antwoordt dat de bomen allemaal werden onderzocht in voorbereiding van de bouw van de nieuwe school. Ze werden allemaal gezond bevonden. Ze werden bovendien zodanig gesnoeid om in de toekomst wat weerstand op te kunnen bouwen. De verbouwingswerken zorgen immers voor een bepaalde vorm van stress bij deze bomen.
Om deze reden heeft het uitgraven van de kelder op voldoende afstand van het wortelgestel van de bomen plaatsgevonden. Bovendien werd geen gebruik gemaakt van droogzuiging waardoor er geen impact was op de waterhuishouding van de bomen. Indien er toch zwaar bouwverkeer naast de bomen doorkwam, werden er metalen rijplaten voorzien om het gewicht te verdelen.
Men heeft er dus alles aan gedaan om de bomen zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden.
Bovendien zal in de nieuwe dimensionering van de speelplaats meer ruimte rond de boomstammen worden voorzien om regenwater te laten infiltreren. Om de bomen niet te laten verzuipen zal het overtollige regenwater naar een wadi aan de zijkant van de school worden weggeleid. Over tien jaar zal blijken of de bomen de bouwfase goed hebben overleefd.
• Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken heeft vernomen van gouverneur Cathy Berx dat de burgemeesters van de Antwerpse gemeenten op eigen initiatief een coronapas kunnen invoeren. Is men dit in Meerhout van plan, nu de cijfers opnieuw stijgen?
• Algemeen bestuur - Raadslid Walter Verbraeken vraagt waarom de vermeende uitspraken van raadslid Rony Schuer in de gemeenteraad van 27 september 2021 niet kunnen worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.
Algemeen directeur Flor antwoordt dat deze vraag reeds twee maal per mail werd beantwoord.
De notulen van een raadsvergadering vormen geen politiek verslag, maar wel een officieel verslag dat beslissingen en stemmingen vermeld en geen woordelijke weergave van alle feiten.
Om details te raadplegen kunnen raadsleden terecht in het zittingsverslag, zijnde een audio-opname die steeds na elke raad beschikbaar wordt gesteld op de website. Op één zitting na is dit steeds gebeurd. In het kader van het behoud van alle objectiviteit, kan het niet de bedoeling zijn om in te gaan op individuele verzoeken van raadsleden.
Een raadslid kan vragen om een vermelding te laten opnemen in de notulen op de wijze zoals bepaald in artikel 33 van het huishoudelijk reglement. Verzoeken die niet volgens het reglement verlopen worden pertinent geweigerd om willekeur te vermijden. Indien een raadslid zich niet kan vinden in de informatie die werd opgenomen in de notulen, dient hij of zij dit op de eerstvolgende raad kenbaar te maken bij het agendapunt 'goedkeuren van de notulen' en zal hierover worden gestemd.
Raadslid Rony Schuer bevestigt dat hij raadslid Verbraeken een leugenaar heeft genoemd in de gemeenteraad van 28 september 2020 in het Gildenhuis, maar hier zijn geen opnames van. Ook heeft raadslid Walter Verbraeken toen vermeld heeft dat hij thuis over menselijke resten beschikt die hij zou hebben meegenomen op het kerkhof. Deze uitspraak kan door andere raadsleden worden bevestigd.
Raadslid Paul Van Dooren wil beide raadsleden verzoeken om deze discussie voor eens en altijd te laten eindigen. Hier wordt niemand beter van.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.