Zitting van maandag 30 december 2024
1. Onderzoeken van de geloofsbrieven en eedaflegging van Peter Van den Broeck
FEITEN EN CONTEXT
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozene.
De geloofsbrieven omvatten de bewijsstukken die de verkozene, die opgeroepen is om de eed af te leggen, moet voorleggen en waaruit blijkt dat hij op een wettige wijze is verkozen en er tegen zijn verkiezing geen bezwaren zijn.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, Artikel 8., Art. 11., Art. 58., Art. 169.
● decreet over het lokaal bestuur, Artikel 6., Art. 8., Art. 9., Art. 10., Art. 11., Art. 14.
● omzendbrief KBBJ/ABB 2024/2 over de start van de lokale en provinciale bestuursperiode
ARGUMENTATIE
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozene.
De gemeenteraad gaat na of de verkozene nog voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en hij zich niet bevindt in een situatie van onverenigbaarheid.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat de rechtstreeks verkozene die uitgenodigd is en aanwezig is op de installatievergadering aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet bevindt in een situatie van onverenigbaarheid, zoals bedoeld in het decreet over het lokaal bestuur, artikel 10.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de geloofsbrieven van Peter Van den Broeck goed.
Artikel 2
Neemt kennis van de eedaflegging van Peter Van den Broeck op datum van maandag 30 december 2024.
Griet Convens Begga Vandeperre Wim Leeuws Gilberte Hannes Jan Luyten Peter Van den Broeck Mannu Dox Flor Boven Nele Geudens Jens Deliën Luc Lievens Tom Van den Berg Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Maries Verachtert Francis Mertens Jo Laenen Brigitte Peremans Cris Rutten Fons Hannes Sam Verwimp Bart Beusen Griet Convens Begga Vandeperre Wim Leeuws Gilberte Hannes Jan Luyten Peter Van den Broeck Mannu Dox Nele Geudens Jens Deliën Luc Lievens Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Maries Verachtert Francis Mertens Jo Laenen Brigitte Peremans Cris Rutten Fons Hannes Sam Verwimp Bart Beusen Brigitte Peremans Jan Luyten Jo Laenen Guy Daems Cris Rutten Maries Verachtert Gilberte Hannes Fons Hannes Bart Beusen Jens Deliën Begga Vandeperre Mannu Dox Sam Verwimp Griet Convens Luc Lievens Wim Leeuws Jan Melis Walter Verbraeken Nele Geudens Francis Mertens Peter Van den Broeck aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van maandag 30 december 2024
2. Goedkeuren notulen vrijdag 6 december 2024
FEITEN EN CONTEXT
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.
Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.
De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022
ARGUMENTATIE
De notulen van de vergadering van 6 december 2024 liggen ter goedkeuring voor.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Tussenkomst
Voorzitter Luc Lievens meldt dat uittredend voorzitter Jos Tordoor in de notulen dient te worden opgenomen bij de aanwezigen.
Raadslid Mannu Dox merkt op dat er Bert Beusen in plaats van Bart Beusen staat in de notulen en vraagt om dit te wijzigen. Daarnaast vraagt hij om bij de stemming voor de politieraad, op pagina 12, duidelijker te verwoorden dat alle 20 stembrieven wel degelijk geldige stembrieven waren, waarvan 2 blanco en 18 ingevulde stembrieven.
Raadslid Nele Geudens vraagt om bij de aanwezigheden de functie van Fons Hannes (aangewezen-burgemeester, voorzitter) te wijzigen.
Stemming op naam:
Met 20 stemmen voor (Fons Hannes, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Jan Melis, Mannu Dox, Nele Geudens, Cris Rutten, Griet Convens, Francis Mertens, Maries Verachtert, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten, Sam Verwimp, Guy Daems, Bart Beusen, Begga Vandeperre en Luc Lievens), 1 niet gestemd (Peter Van den Broeck)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 6 december 2024 goed mits de opmerking van voorzitter Luc Lievens en de drie, door raadslid Mannu Dox en raadslid Nele Geudens gevraagde, aanpassingen.
Zitting van maandag 30 december 2024
3. Goedkeuren van de ontbinding van en uittreden uit vzw ERSV Provincie Antwerpen
FEITEN EN CONTEXT
Sinds 1 juli 2005 was de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Provincie Antwerpen actief in de provincie Antwerpen. De vzw ERSV Provincie Antwerpen werd opgericht op basis van het decreet van 7 mei 2004.
De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en is nu een vzw zonder inhoud.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 6, § 1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen
ARGUMENTATIE
Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed.
Artikel 2
Stemt in om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met art. 6, § 1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en duidt geen vertegenwoordiger meer aan in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
Artikel 3
Zal een afschrift van deze beslissing per aangetekend schrijven verzenden aan de vzw ERSV Provincie Antwerpen ter attentie van de voorzitter van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
Griet Convens Begga Vandeperre Wim Leeuws Gilberte Hannes Jan Luyten Peter Van den Broeck Mannu Dox Flor Boven Nele Geudens Jens Deliën Luc Lievens Tom Van den Berg Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Maries Verachtert Francis Mertens Jo Laenen Brigitte Peremans Cris Rutten Fons Hannes Sam Verwimp Bart Beusen Griet Convens Begga Vandeperre Wim Leeuws Gilberte Hannes Jan Luyten Peter Van den Broeck Mannu Dox Nele Geudens Jens Deliën Luc Lievens Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Maries Verachtert Francis Mertens Jo Laenen Brigitte Peremans Cris Rutten Fons Hannes Sam Verwimp Bart Beusen Cris Rutten Nele Geudens Maries Verachtert Sam Verwimp Fons Hannes Luc Lievens Jo Laenen Jens Deliën Brigitte Peremans Francis Mertens Griet Convens Walter Verbraeken Bart Beusen Gilberte Hannes Jan Melis Jan Luyten Guy Daems Wim Leeuws Peter Van den Broeck Begga Vandeperre Mannu Dox aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van maandag 30 december 2024
4. Vaststellen retributiereglement aanslagjaar 2025-2025 - Voornaamswijziging
FEITEN EN CONTEXT
Op 25 november 2019 stelde de gemeenteraad het 'Retributiereglement op voornaamswijzigingen - aanslagjaren 2020-2025' vast.
Er werden enkele aanpassingen doorgevoerd.
Het voorstel is om het huidige 'Retributiereglement op voornaamswijzigingen - aanslagjaren 2020-2025', in te trekken vanaf 31 december 2024 en het nieuwe te laten ingaan op 1 januari 2025.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 40 § 3 en artikel 41 14° van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de gemeenteraad belasting- en retributiereglementen vaststelt en dat deze bevoegdheid niet kan gedelegeerd worden aan het college van burgemeester en schepenen
● artikel 286 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de burgemeester de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad bekend maakt via de gemeentelijke website
● artikel 330 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op dezelfde dag als de bekendmaking via de gemeentelijke website op de hoogte brengt van die bekendmaking
● decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
● omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit
ARGUMENTATIE
Sinds 1 juli 2024 is er een nieuwe wet over de naamswijziging in werking getreden.
Je kan namelijk je familienaam één keer wijzigen naar:
● de familienaam van je moeder
● de familienaam van je vader of meemoeder of adoptant
● een combinatie van de namen van je ouders of adoptanten.
Dit is éénmalig en je kan enkel de naam kiezen van je huidige wettelijke ouders.
Het wijzigen van een achternaam is gratis.
Er is geen wettelijke basis om hiervoor als gemeente een retributie aan te rekenen.
Voor de voornaam wordt er in Meerhout op dit moment een retributie aangerekend van 490 euro (met uitzondering van 49 euro voor transgenders, gratis voor vreemdelingen zonder voornaam). Dit bedrag werd in 2018 voor de eerste maal vastgesteld op basis van het bedrag dat men voordien moest betalen bij FOD Justitie.
In de zitting van 25 november 2019 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de retributie op de voornaamswijziging.
Doordat de achternaam éénmalig kosteloos veranderd kan worden, is het aangewezen om ook de kostprijs voor de voornaamswijziging te herbekijken.
De retributie voor de voornaamswijziging zal dan aangepast worden als volgt:
● eerste voornaamswijziging: 49 euro
● vanaf 2de voornaamswijziging: 490 euro
● transgenders en vreemdelingen zonder naam: gratis
Een achternaam kan éénmalig gewijzigd worden, voor de voornaam is er geen limiet aan het aantal wijzigingen toegekend. Om te vermijden dat er lichtvoetig wordt omgesprongen met het wijzigen van de voornaam is het aan te raden om vanaf de tweede voornaamswijziging de retributie op te trekken.
Het bestaande retributiereglement op voornaamswijzigingen - aanslagjaren 2020-2025
moet worden opgeheven en het nieuwe retributiereglement op voornaamswijzigingen - aanslagjaar 2025 moet worden vastgesteld.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Stemming op naam:
Met 18 stemmen voor (Fons Hannes, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Jan Melis, Nele Geudens, Cris Rutten, Griet Convens, Francis Mertens, Maries Verachtert, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten, Sam Verwimp, Guy Daems, Bart Beusen en Luc Lievens), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Peter Van den Broeck en Begga Vandeperre)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Heft het bestaande 'Retributiereglement op voornaamswijzigingen - aanslagjaren 2020-2025', vastgesteld door de gemeenteraad op 25 november 2019, op met ingang van 1 januari 2020.
Artikel 2
Stelt het nieuwe gemeentelijk 'Retributiereglement op voornaams- en naamwijziging - aanslagjaar 2025, zoals omschreven in het document '20241230_GR_Retributiereglement voornaams- en naamswijziging - aanslagjaar 2025', vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het nieuwe reglement is van toepassing van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025.
Zitting van maandag 30 december 2024
5. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'raamovereenkomst voor het leveren van bevestigingsmateriaal'
FEITEN EN CONTEXT
De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'het leveren van bevestigingsmateriaal' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van bevestigingsmateriaal bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.
De startdatum is 1 augustus 2024.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43
● koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● bestuursdecreet van 7 december 2018
ARGUMENTATIE
Op 21 juni 2024 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'raamovereenkomst voor het leveren van bevestigingsmateriaal' gegund aan en bij mededeling van 15 juli 2024 gesloten met: Würth Belux NV, Everdongenlaan 29, 2300 TURNHOUT
De raming voor deze opdracht is nog niet bepaald. De behoeftebepaling moet nog gebeuren.
Er zal naargelang de behoefte een goedkeuring volgen van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.
De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'het leveren van bevestigingsmateriaal' goed.
Zitting van maandag 30 december 2024
6. Goedkeuren toetreden aankoopcentrale Cipal dv voor afname van de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' – Bestek nr. CSMRTSOFT23b
FEITEN EN CONTEXT
Cipal dv heeft een raamovereenkomst uitgeschreven voor standaardsoftware en bijhorende diensten. Alle lokale besturen die toetreden tot deze overeenkomst krijgen toegang tot een breed en flexibel aanbod van softwareoplossingen, zowel klassieke licenties als cloudabonnementen, alsook garantie op de laagste prijs wanneer een product elders goedkoper staat.
Nadat een grondige aanbestedingsprocedure werd gevoerd door Cipal dv, is SoftwareOne BE partner voor de komende vier jaar. De overeenkomst werd op 7 oktober 2024 gesloten en kan eventueel tot twee keer met twaalf maanden worden verlengd, waardoor de totale looptijd op zes jaar kan komen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 41, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur
● wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
● principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 26 oktober 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit 'de verwerving van standaard software en bijhorende dienstverlening'.
● de in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:
○ het selectiedocument waar het stelt (punt 3.8): 'Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst. (…)
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) :
■ Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
● bestek waar het stelt (punt 4.9): 'Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.'
● bestek waar het stelt (punt 4.7): 'Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.'
● beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 12 september 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan SoftwareONE BE bv met maatschappelijke zetel te Esplanade 1, 1020 Brussel.
ARGUMENTATIE
De voornoemde opdracht van Cipal dv 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTSOFT23b) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2, 6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.
De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:
● de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur
● het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent
● Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software door aanbestedende overheden
● De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).
De raamovereenkomst omvat een uitgebreide reeks softwareoplossingen van verschillende leveranciers, waaronder:
● Besturingssystemen
● Communicatiesoftware
● Beveiligingssoftware
● Databankoplossingen
● Cloudabonnementen
Daarnaast biedt SoftwareOne BE optionele ondersteuning bij het licentiebeheer, advies over prijsmodellen en hulp bij de installatie en ingebruikname van de software.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van standaard software aangeboden via de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening' (Bestek nr. CSMRTSOFT23b) goed.
Artikel 2
Belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering.
Zitting van maandag 30 december 2024
7. Goedkeuren gebruikersreglement uitleen digitaal materiaal
FEITEN EN CONTEXT
Vanuit de interlokale vereniging (ILV) Tewerkstelling Zuiderkempen willen we de kans op een duurzame tewerkstelling verhogen door drempels naar de tewerkstelling te verkleinen. Door in te zetten op de partnerschappen zoals 'Digibanken' trachten we de kwetsbare groepen mee te krijgen in de digitaliseringsgolf en hen op een laagdrempelige manier maximaal te ondersteunen. Het versterken van de digitale basisvaardigheden kan een belangrijke rol spelen in de activering naar de arbeidsmarkt. Dit reglement geldt voor het kosteloos uitlenen van digitaal materiaal en digitale ondersteuning aan huis in het project 'Digibank Zuiderkempen' gedurende het hele project of totdat het reglement wordt bijgewerkt.
Het beheerscomité van de interlokale vereniging (ILV) Zuiderkempen kan dit reglement zo nodig uitbreiden naar het uitlenen van andere hardware via het toevoegen van een addendum. Voor het project 'Digibank Zuiderkempen' werken de lokale besturen van Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo samen met VDAB, Ligo Kempen, CVO HIK, CVO EduKempen en LBC Volwassenenonderwijs Turnhout/Hoogstraten. De beherende gemeente van de ILV Zuiderkempen treedt op als promotor. Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en is geldig voor onbepaalde duur.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
● beslissing gemeenteraad van 28 november 2022 inzake de implementatie van het project 'Digibanken Zuiderkempen'
● beslissing gemeenteraad van 24 juni 2024 inzake de verlenging van het project 'Digibanken Zuiderkempen'
ARGUMENTATIE
Vanuit de interlokale vereniging (ILV) Tewerkstelling Zuiderkempen willen we dat iedereen die dat wil, kan deelnemen aan de digitale samenleving. Met het project 'Digibank Zuiderkempen' trachten we de doelgroepen op weg te helpen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. Dit gebeurt door hardware (fysieke apparatuur) kosteloos ter beschikking te stellen en uit te lenen aan mensen in (kans)armoede en gezinnen in een problematische situaties (financieel, relationeel,…).
De dienstverlening vanuit de Digibank Zuiderkempen zal vrij toegankelijk zijn voor alle burgers die een ondersteuningsvraag hebben op vlak van e-inclusie.
Elk lokaal bestuur binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen is verantwoordelijk voor de lokale coördinatie van de openbare computerruimte en de lokale afstemming met de partners binnen het project. Deze lokale verankering is noodzakelijk voor de duurzaamheid van het project 'Digibanken' op lange termijn zodat de ondersteuning van de doelgroep op vlak van e-inclusie ingebed kan worden in de dienstverlening van elk lokaal bestuur. In Meerhout wordt deze coördinatie opgenomen door de bibliotheek.
Voor deze ontleningen werd een reglement en een gebruikersovereenkomst opgemaakt.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Dit budget wordt voorzien door de beherende gemeente, Stad Geel, in het kader van het project 'Digibanken Zuiderkempen'.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het gebruikersreglement en de gebruikersovereenkomst voor de uitleendienst van digitaal materiaal goed.
Zitting van maandag 30 december 2024
8. Goedkeuren addendum samenwerkingsovereenkomst Energiehuis
FEITEN EN CONTEXT
Waardenmakerij vzw (vroegere Kringwinkel Zuiderkempen) zet de energiescanwerking definitief stop op 31 oktober 2024. Naar aanleiding hiervan besloot de raad van bestuur van IOK op 20 september 2024 om alle betrokken gemeenten aan te bieden om deze werking verder te zetten via IOK, meer bepaald via het Energiehuis Kempen. Hiervoor zou IOK via een addendum bij de huidige samenwerkingsovereenkomst Energiehuis Kempen aangesteld moeten worden als energiescanbedrijf. Omdat de energiescans volledig gefinancierd worden door netwerkbeheerder Fluvius, zullen deze gratis aan de huishoudens aangeboden kunnen worden. IOK vraagt om zo snel mogelijk te laten weten of gemeente Meerhout wenst in te gaan op dat aanbod en om het addendum te tekenen.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid, kortweg het Energiebesluit, zoals gewijzigd.
● decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikels 40 en 41
● beslissing gemeenteraad van 27 april 2020 inzake de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis Kempen
ARGUMENTATIE
Via de huidige intergemeentelijke loketwerking wonen en energie van IOK (Energiehuis Kempen) kunnen inwoners van Meerhout beroep doen op adviesverlening omtrent investeringen in energiebesparende maatregelen, hernieuwbare energie, energiezuinige renovaties en in de desbetreffende steunmaatregelen.
De uitvoering van energiescans bij huishoudens uit de zogenaamde sociale doelgroep zou een zinvolle aanvulling op deze activiteiten zijn. Gelijkaardige dienstverleningen komen hierdoor onder één dak terecht wat een snellere doorverwijzing naar de juiste personen en diensten mogelijk maakt.
De voornaamste bepalingen van het addendum zijn:
● gemeente Meerhout duidt IOK-Energiehuis Kempen aan als energiescanbedrijf;
● zowel het OCMW als inwoners van Meerhout zelf kunnen een energiescan aanvragen;
● de huidige werking van het Energiehuis Kempen blijft bestaan;
● IOK factureert aan de distributienetbeheerder.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
De dienstverlening voor lokale besturen kan blijvend gratis worden aangeboden omdat de energiescans worden vergoed door Fluvius.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het addendum voor de aanstelling van het Energiehuis Kempen als energiescanbedrijf bij de bestaande samenwerkingsovereenkomst goed.
Zitting van maandag 30 december 2024
9. Goedkeuren aanvullend lokaal dienstenaanbod
FEITEN EN CONTEXT
Vanaf 1 juli 2023 werd de maatregel lokale diensteneconomie (LDE) ingekanteld in het kader van individueel maatwerk. Het blijft mogelijk om als lokaal bestuur in te zetten op lokale diensten van algemeen economisch belang (DAEB). OCMW Meerhout heeft Milieu en Werk vzw belast met de uitvoering van een aanvullende lokale dienst.
Tijdens de overgangsfase, die loopt van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025, in afwachting van een structurele verankering in de Vlaamse regelgeving, ontvangt het lokaal bestuur een jaarlijkse werkingssubsidie. Deze werkingssubsidie werd vastgesteld na een bevraging van de LDE-ondernemingen die in de bevraging moesten aangeven welke prestaties ze leverden voor welk lokaal bestuur. LDE-ondernemingen hebben al een overeenkomst afgesloten met de lokale besturen waar ze prestaties voor leveren.
De lokale besturen zorgen voor een verdere verdeling van de werkingssubsidie, aangezien zij de opdrachtgever zijn voor de (DAEB) dienstverlening. Dit gebeurt door deze subsidie in de overeenkomst op te nemen.
Het is de bedoeling om op deze manier:
● De werking binnen iedere individuele organisatie te garanderen en te continueren na het wegvallen van de SINE-subsidies
● De dienstverlening op lokaal niveau te continueren.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 84 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● brief WSE dd 1 juni 2023 m.b.t. de werkingssubsidie aanvullende lokale diensten
● besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 m.b.t. individueel maatwerk, afdeling 3 over het aanvullend lokaal dienstenaanbod
ARGUMENTATIE
OCMW Meerhout heeft een overeenkomst met Milieu en Werk vzw van 1 december 2016 met het oog op Klus en Verhuis. Lokaal bestuur Meerhout ontvangt voor de periode 1 juli 2023 tot 31 december 2023 een werkingssubsidie van 706,75 euro voor LDE onderneming Milieu en werk vzw. Voor het werkingsjaar 2024 werden er 1 413,50 euro ontvangen voor LDE onderneming Milieu en werk vzw.
De middelen zijn geoormerkt en kunnen uitsluitend aangewend worden voor het opzetten en organiseren van aanvullende lokale diensten.
Aan de samenwerkingsovereenkomsten wordt een addendum toegevoegd dat de dienstverlening in overeenstemming brengt met de veranderde regelgeving en subsidie.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
De subsidie wordt via een jaarlijkse subsidiedossier toegekend en uitbetaald via 2 voorschotten en 1 saldo.
De middelen worden verbonden aan het lokaal bestuur in wiens opdracht de aanvullende lokale diensten uitgevoerd worden (bevraging eind 2022).
De werkingssubsidie kan uitsluitend gebruikt worden voor het opzetten en organiseren van aanvullende lokale diensten. Rapportering van de uitbetaling gebeurt via de BBC door gebruik te maken van de rapporteringscode WSE-ALD
Lokaal bestuur Meerhout ontvangt een werkingssubsidie ten bedrage van 706,75 euro voor werkingsjaar 2023 (1 juli 2023 - 31 december 2023) en 1 413,50 euro voor het werkingsjaar 2024. Deze middelen worden integraal doorgestort naar Milieu en werk vzw.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt het addendum van de samenwerkingsovereenkomst met Milieu en werk vzw goed.
Artikel 2
Beslist na ondertekening van het addendum machtiging te verlenen aan de financiële dienst om deze werkingssubsidie over te maken na ontvangst én de betalingen te oormerken met vermelding van de code WSE-ALD.
Zitting van maandag 30 december 2024
10. Aanvaarden jaarlijkse sponsoring Nike - Jeugdsport 2024
FEITEN EN CONTEXT
Sinds jaren sponsort Nike Customer Service Centre Belgium, Nikelaan 1, 2430 Laakdal een bedrag van 6 200 euro in functie van de jeugdsport.
De verdeling gebeurde tot en met 2017 door Nike zelf:
● aan de Sportraad voor de organisatie van jeugdsportevenementen
● aan de scholen voor de aankoop van sportmaterialen
● aan de sportclubs met jeugdwerking
● aan de sportclubs met grote jeugdsportevenementen
●
Sinds 2018 maakt Nike Customer Service Centre Belgium het bedrag in één som over op rekening van het gemeentebestuur en staat het gemeentebestuur zelf in voor de verdeling in functie van jeugdsport.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het sponsorbedrag van 6 200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium te aanvaarden en het voorstel tot verdeling 2024 goed te keuren. De Sportraad gaf op 2 november 2024 een positief advies over de verdeling 2024 van het sponsorbedrag van Nike Customer Service Centre Belgium in funcie van jeugdsport.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
ARGUMENTATIE
De sportclubs, scholen en Sportraad rekenen op de jaarlijkse steun van Nike Customer Service Centre Belgium in hun budgetopmaak. Bij een eerstvolgende aanpassing van het reglement voor verdeling van gemeentelijke subsidies voor sportverenigingen wordt een voorstel opgenomen om de verdeling van het jaarlijkse sponsorbedrag van Nike in functie van jeugdsport mee te integreren in een reglement.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad aanvaardt de jaarlijkse sponsoring van 6 200 euro van Nike Customer Service Centre Belgium in functie van jeugdsport en keurt het voorstel tot verdeling 2024 goed.
Zitting van maandag 30 december 2024
11. Aanduiden afvaardiging vervoerregioraad
FEITEN EN CONTEXT
Het decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.
De gemeente Meerhout is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Kempen.
In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Kempen een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 januari 2024 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1 en art. 41, tweede lid 4°
● decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel 7 §2 1°
● besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Met algemeenheid van stemmen
Stemming artikel 3
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiding vertegenwoordiger voor de vervoerregioraad van vervoerregio Kempen'.
21 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.
Fons Hannes, burgemeester, bekomt 17 stemmen voor, Gilberte Hannes, schepen, bekomt 1 stem voor, er zijn 3 blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.
Duidt burgemeester Fons Hannes (bevoegd voor mobiliteit) aan als de vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregioraad van de Vervoerregio Kempen.
Artikel 2
Gaat over tot de geheime stemming voor 'Aanduiding vertegenwoordiger voor de vervoerregioraad van vervoerregio Limburg'.
21 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.
Fons Hannes, burgemeester, bekomt 18 stemmen voor, er zijn 3 blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.
Duidt burgemeester Fons Hannes (bevoegd voor mobiliteit) aan als de vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregioraad van de aangrenzende Vervoerregio Limburg.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Vervoerregio Kempen.
Zitting van maandag 30 december 2024
12. Mededelingen
Mededeling
De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:
● De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar burger 19 over klacht 'Brandveiligheid'
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar burger 20 over klacht 'Tonnagebeperking'
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 357 over 'Klacht tegen besluit CBS d.d. 16/9/2024 – belangenvermenging'
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 358 over 'Klacht tegen besluit CBS d.d. 30/9/2024 – belangenvermenging'
○ Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 359 over 'Klacht m.b.t. niet voorlezen brief gouverneur op eerstvolgende gemeenteraad'
● Raadslid Mannu Dox meldt dat er geweten is wat er door de vorige burgemeester werd gezegd aan de ondernemers en dat hij van mening is dat de boetes door haar uit eigen zak betaald zouden moeten worden.
Zitting van maandag 30 december 2024
13. Aanvullende agenda
Aanvullende agenda
Er is geen aanvullende agenda.
Zitting van maandag 30 december 2024
14. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden
Mondelinge vragen
De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:
● Raadslid Begga Vandeperre stelt volgende vraag: In bepaalde gevallen kunnen voormalig uitvoerend mandatarissen een uittredingsvergoeding krijgen.
○ Betaalde onze gemeente tijdens afgelopen lagislatuur uittredingsvergoedingen uit aan voormalig uitvoerend mandatarissen. Indien ja, om welke bedragen gaat het en aan wie werden die uitbetaald?
○ Kreeg onze gemeente al nieuwe aanvragen om dergelijke uittredingsvergoeding uit te betalen? Indien ja, om hoeveel aanvragen gaat het, wie diende deze in en om welke potentiële bedragen gaat het?
Burgemeester Fons Hannes antwoordt dat er ten gevolge van de constructieve motie van wantrouwen in februari 2022 uittredingsvergoedingen (in maandelijkse schijven) werden betaald aan volgende ontslagen uittredende mandatarissen:
● Fons Hannes , ten bedrage van 18 337,69 euro, bruto, in totaliteit
● Jan Peys , ten bedrag van 3 186,14 euro, bruto, in totaliteit
De maandelijkse vergoeding zelf is maximaal de laatste maandelijkse wedde die men in het betreffende uitvoerende mandaat genoot, desgevallend wel vermindert met het in die maand ontvangen beroepsinkomen of vervangingsinkomen. Per volledig aanéénsluitend mandaatjaar is er maximaal recht op één maand uittredingsvergoeding en dit sowieso begrensd tot twaalf maanden, nadat het ambt beëindigd werd.
Er zijn momenteel nog geen aanvragen ingediend. Dit zou ook al te vroeg zijn want het kan pas vanaf volgende maand worden aangevraagd omdat er ook de loonfiches toegevoegd moeten worden aan de aanvraag.
● Raadslid Sam Verwimp stelt volgende vraag: We vernemen dat er op 14/11 een toelichting plaatsvond aan de medewerkers van de buitendienst, waarbij werd aangegeven dat de samenwerking tussen het lokaal bestuur van Meerhout en de stad Geel voor het bouwen van een gemeenschappelijke werkplaats werd stopgezet. We hadden dit voorstel tot beslissing verwacht op de gemeenteraad. Hierbij hebben wij enkele vragen:
○ Kon een raadslid dat op dat ogenblik al beslissen?
○ Wat zijn de concrete gevolgen van deze beslissing?
○ Moet deze beslissing niet door de gemeenteraad gebeuren?
Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat de er nog geen beslissing genomen is in deze en dat er dus ook geen concrete gevolgen zijn. Er werd tijdens deze toelichting enkel gemeld dat de gezamenlijke teambuilding niet zou doorgaan en dat er wordt bekeken of het nog mogelijk is om de samenwerking te stop te zetten.
Indien er in de toekomst hierover een beslissing genomen moet worden, zal deze op de gemeenteraad geagendeerd worden.
● Raadslid Sam Verwimp stelt volgende vraag: De Kleine en Grote Engstraat liggen er erbarmelijk bij. We krijgen hierover erg veel klachten. Wanneer worden deze straten terug in hun oorspronkelijke staat hersteld?
Schepen Walter Verbraeken bevestigt dat dit inderdaad het geval is. De aannemer die in de Engstraten in opdracht van de Bosgroep de houtkap heeft uitgevoerd was verplicht de wegen te schaven. Dit werd, ondanks de natte weersomstandigheden, gedaan met het gekende gevolg. Er wordt nu gewacht op drogere weersomstandigheden om de Engstraten opnieuw in goede staat te brengen, op dit moment is dit echter technisch niet mogelijk omdat de wegen te nat zijn.
Er wordt ook bekeken of het schaven van wegen in de toekomst met eigen materiaal en in eigen beheer kan worden uitgevoerd omdat er dan korter op de bal gespeeld kan worden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.