Notulen Gemeenteraad op woensdag 9 februari 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Voorzitter Jos Tordoor deelt volgende zaken mee:

        Het verloop van deze gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn wordt overlopen.

        De vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2022 worden verplaatst naar 14 maart 2022 om de nieuwe schepenen van voldoende tijd te voorzien om zich in te werken. Omdat hierdoor de tijdsspanne tussen de daaropvolgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zeer kort is, worden de voorziene vergaderingen van 28 maart 2022 geannuleerd.

        Bij aanvang van elke raad worden normaal gezien de notulen van de voorafgaande raad goedgekeurd. Aangezien de notulen van de gemeenteraad van 24 januari 2022 nog niet volledig zijn afgewerkt wordt de goedkeuring ervan verplaatst naar de eerstvolgende gemeenteraad van 14 maart 2022.

        Raadslid Cris Rutten wenst mee te delen dat zij vanaf heden het fractieleiderschap overdraagt aan raadslid Fons Hannes.

Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

1. Akte nemen van de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen en van het onderzoek naar de ontvankelijkheid van de ingediende motie

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad een collectieve constructieve motie van wantrouwen kan aannemen tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de toegevoegde schepen die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1, derde lid, aan het schepencollege werd toegevoegd.

De fracties cd, N-VA en MERRET anders dienden op 31 januari 2022 een collectieve constructieve motie van wantrouwen in bij de algemeen directeur, gericht tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen met uitzondering van de schepen vermeld in artikel 42 § 1, derde lid van het decreet lokaal bestuur. De algemeen directeur nam de motie in ontvangst en bezorgde de motie aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 46 van het decreet lokaal bestuur zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie

 

ARGUMENTATIE

De voorzitter van de gemeenteraad onderzocht of de ingediende motie voldoet aan alle decretale voorwaarden en stelde vast op 31 januari 2022 dat de ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden bepaald door het decreet lokaal bestuur:

        de motie is ondertekend door een meerderheid van de raadsleden alsook door twee derde van de raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt en vermeldt tegen welke leden van het college van burgemeester en schepenen ze gericht is

        bij de motie is een gezamenlijke voordrachtakte gevoegd zoals vermeld in artikel 43 van het decreet lokaal bestuur waarmee voor elk van de schepenen een kandidaat opvolger voorgedragen wordt

        de motie werd tijdig, dit wil zeggen minstens 8 dagen voor de behandeling ervan, ingediend bij de algemeen directeur

        de motie is niet bij spoedeisendheid geagendeerd op de gemeenteraad en werd niet ingediend in het jaar van de verkiezingen, binnen het jaar na een aanvaarde motie en niet in het laatste jaar van de bestuursperiode.

De motivering van de motie luidt als volgt:

'Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de huidige coalitiepartners cd en Vooruit. Het goedgekeurde meerjarenplan loopt hierdoor vertraging op. Dit heeft ook een verstrekkende impact op het bijzonder comité van de sociale dienst. Verschillende gesprekken tussen deze twee partners brachten geen beterschap. De energie die momenteel gestoken wordt in het behoud van de coalitie wordt beter gestoken in het verder afwerken van het meerjarenplan. Er kunnen geen fundamentele beslissingen die noodzakelijk zijn voor het bestuur van de gemeente en de inwoners ervan meer genomen worden. Het is onmogelijk gebleken om het vertrouwen te herstellen en de installatie van een nieuwe meerderheid is noodzakelijk om het bestuur van de gemeente te garanderen. Daarom wordt een collectieve motie van wantrouwen ingediend.'

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt akte van de door de fracties cd, N-VA, MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de toegevoegde schepen, die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1, derde lid, aan het schepencollege werd toegevoegd en akte te nemen van het onderzoek dat de gemeenteraadsvoorzitter voerde naar de decretale voorwaarden waaraan de ingediende motie moet voldoen die uitwees dat de motie aan alle decretale voorwaarden beantwoordt.

 

 

 

Tijdens de bespreking van agendapunt 2 'Aannemen van de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen' deelt raadslid Rony Schuer mee dat hij vanaf vandaag, 9 februari 2022, als onafhankelijk raadslid zal zetelen en bijgevolg geen deel meer uitmaakt van de Vlaams Belang-fractie.

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

2. Aannemen van de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeenteraad nam in deze zitting akte van de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de toegevoegde schepen, die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1,derde lid, aan het college van burgemeester en schepenen werd toegevoegd, en van het onderzoek van de gemeenteraadsvoorzitter naar de voorwaarden waaraan de ingediende motie moet voldoen die uitwees dat de motie aan alle decretale voorwaarden beantwoordt.

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de collectieve constructieve motie van wantrouwen kan aangenomen worden door de gemeenteraad. In dat geval worden de leden van het college van burgemeester en schepenen ontslagen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 46 van het decreet lokaal bestuur zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie

        het gemeenteraadsbesluit van 9 februari 2022 houdende de akteneming van de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen alsook van het onderzoek van de voorzitter van de gemeenteraad naar het voldoen van de voorwaarden dat uitwees dat de motie voldoet aan alle decretaal gestelde voorwaarden om geldig te zijn.

 

ARGUMENTATIE

De motivering van de ingediende en rechtsgeldig bevonden motie luidt als volgt:

'Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de huidige coalitiepartners cd en Vooruit. Het goedgekeurde meerjarenplan loopt hierdoor vertraging op. Dit heeft ook een verstrekkende impact op het bijzonder comité van de sociale dienst. Verschillende gesprekken tussen deze twee partners brachten geen beterschap. De energie die momenteel gestoken wordt in het behoud van de coalitie wordt beter gestoken in het verder afwerken van het meerjarenplan. Er kunnen geen fundamentele beslissingen die noodzakelijk zijn voor het bestuur van de gemeente en de inwoners ervan meer genomen worden. Het is onmogelijk gebleken om het vertrouwen te herstellen en de installatie van een nieuwe meerderheid is noodzakelijk om het bestuur van  de gemeente te garanderen.  Daarom wordt een collectieve motie van wantrouwen ingediend.'

 

Aldus wordt de geldig bevonden collectieve constructieve motie van wantrouwen voorgelegd ter stemming aan de raad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Walter Verbraeken, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 7 stemmen tegen (Fons Hannes, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen en Rony Schuer), 3 onthoudingen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Neemt de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende en door de voorzitter van de gemeenteraad geldig bevonden collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de toegevoegde schepen, die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1, derde lid, aan het college van burgemeester en schepenen werd toegevoegd, aan.

Artikel 2

De zetelende leden van het college van burgemeester en schepenen met uitzondering van de toegevoegde schepen, die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1, derde lid, aan het college van burgemeester en schepenen werd toegevoegd, zijn ontslagen.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

3. Onderzoek van de voordrachtakte en geloofsbrieven van de voorgedragen schepenen, verkiezing en eedaflegging van de schepenen en vaststelling van de rangorde van de schepenen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeenteraad nam in deze zitting de door de fracties cd, N-VA en MERRET anders ingediende en door de voorzitter van de gemeenteraad geldig bevonden collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de toegevoegde schepen, die als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, overeenkomstig artikel 42 § 1, derde lid aan het schepencollege werd toegevoegd, aan. Daarmee zijn de schepenen, met uitzondering van de schepen in het kader van artikel 42 § 1 derde lid van het decreet lokaal bestuur toegevoegd aan het college, ontslagen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 43 van het decreet lokaal bestuur

        gemeenteraadsbesluit van 2 januari 2019 dat het aantal schepenen vastlegt

 

ARGUMENTATIE

Samen met de collectieve constructieve motie is een gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen ingediend op 31 januari 2022 bij de algemeen directeur die deze overhandigde aan de voorzitter van de gemeenteraad. Er wordt vastgesteld dat de gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen werd ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen. Aldus bevestigt de voorzitter de ontvankelijkheid van de akte. De voorgedragen kandidaat schepenen zijn de volgende personen:

        Jan Melis

        Walter Verbraeken

        Brigitte Peremans

        Roger Verheyen

Kandidaat-schepenen Roger Verheyen, Jan Melis en Walter Verbraeken hebben de eed als gemeenteraadslid afgelegd op 2 januari 2019, kandidaat-schepen Brigitte Peremans op 20 januari 2020. Geen enkele kandidaat-schepen bevindt zich in een situatie van onverenigbaarheid zoals blijkt het gevoerde onderzoek van de geloofsbrieven. De gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen maakt geen melding van een einddatum van een schepenmandaat en er worden dus geen opvolgers aangeduid. De voorgedragen kandidaat-schepenen legden ter zitting in openbare vergadering en in handen van de burgemeester de volgende eed af: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.'

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Akte te nemen van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen.

Artikel 2

Volgende voorgedragen kandidaat-schepenen verkozen te verklaren in de rangorde van de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen en akte te nemen van hun eedaflegging:

 

Rangorde

Naam en voornaam

Status

Begindatum mandaat

Einddatum mandaat

Eerste schepen

Jan Melis

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Tweede schepen

Walter Verbraeken

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Derde schepen

Brigitte Peremans

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Vierde schepen

Roger Verheyen

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

 

 

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 19.44 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 20.12 uur.

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

4. Aanduiding van de aangewezen-burgemeester en eedaflegging in handen van de voorzitter van de gemeenteraad

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De collectieve motie van wantrouwen tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen werd door de gemeenteraad aangenomen op 9 februari 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 58 § 1 van het decreet lokaal bestuur gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie

        gemeenteraadsbesluit van 2 januari 2019 waarvan akte wordt genomen van het PV met betrekking tot het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen

 

ARGUMENTATIE

Na de aanname van de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen de leden van het college van burgemeester en schepenen door de gemeenteraad en de aanname van de individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en de verkozen verklaring van de nieuwe schepenen en de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is het college van burgemeester en schepenen met toevoeging van de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst als volgt samengesteld:

 

Rangorde

Naam en voornaam

Status

Begindatum mandaat

Einddatum mandaat

Eerste schepen

Jan Melis

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Tweede schepen

Walter Verbraeken

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Derde schepen

Brigitte Peremans

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

Vierde schepen

Roger Verheyen

Effectief

9 februari 2022

31 december 2024

 

Ingevolge artikel 58 van het decreet lokaal bestuur zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie is het raadslid met het hoogste aantal naamstemmen die tot de coalitiefractie met de meeste zetels in de gemeenteraad behoort de aangewezen-burgemeester tot definitieve benoeming door de Vlaamse regering.

 

Mevrouw Nele Geudens is het raadslid dat tot de grootste coalitiefractie behoort en die het hoogste aantal naamstemmen behaalde, zoals ook blijkt uit het proces-verbaal met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen waarvan akte werd genomen in de gemeenteraadszitting van 2 januari 2019, om die reden wordt zij uitgenodigd de eed af te leggen als 'aangewezen-burgemeester'.

 

Aldus legt mevrouw Nele Geudens in handen van de gemeenteraadsvoorzitter de eed af:

'ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1:

Neemt akte van de eedaflegging van mevrouw Nele Geudens als aangewezen-burgemeester.

Artikel 2:

Dit besluit wordt overgemaakt aan de Vlaamse Regering die vervolgens zal overgaan tot de definitieve benoeming van de burgemeester.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

5. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 9 februari 2022

 

6. Vlaams Belang wenst openbare bespreking in de gemeenteraad over de plotse wijziging van de bestuurscoalitie en de gevolgen voor het toekomstig beleid

 

 

Als een donderslag bij heldere hemel kwam op maandag 31 januari 2022 het nieuws binnen dat alles in kannen en kruiken was en een nieuwe bestuurscoalitie een feit was. Alle postjes waren al verdeeld, de pers was verwittigd en de socialistische coalitiepartner viel uit de hemel en wist van niks. Het lijkt wel op een goed georganiseerde succesvolle putsch. Het Vlaams Belang als grote overwinnaar van de voorbije verkiezingen en grootste oppositiepartij met 4 zetels waren evenzeer verrast en mogelijk wist ook de top van de administratie van niks. De woorden van schepen Peys zinderen nog na toen hij recent tijdens de gemeenteraad vol overtuiging en namens het bestuur verklaarde: “De verstandhouding binnen de coalitie is optimaal”. Ge moet maar durven of is alle voeling met uw coalitiepartner zoek!

Het is begrijpelijk dat heel wat raadsleden en niet in het minst de bevolking toch wel tekst en uitleg krijgen over de gang van zaken. Maar vooral wat zijn de mogelijke gevolgen voor het toekomstig gemeentelijke beleid.

 

Voorstel van beslissing

De gemeenteraad gaat akkoord met een bespreking over de gewijzigde politieke situatie in Meerhout zodat in openbare vergadering alle raadsleden hun visie kunnen geven over het verder verloop van het gemeentebeleid en het nieuwe college hierover kunnen bevragen.

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist het agendapunt uit te stellen tot de volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022