Notulen Gemeenteraad op maandag 25 juli 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Elisabeth Dox, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Peter Verryt, waarnemend algemeen directeur

 

Afwezig

Nele Geudens, burgemeester

Flor Boven, algemeen directeur

 

Voorzitter Jos Tordoor stelt bij de opening van de vergadering dat deze zitting samengeroepen werd door de fracties Vooruit, Vlaams Belang en onafhankelijke raadsleden Heidi Suls en Rony Schuer en dat schepen Jan Melis thans aanwezig is als waarnemend burgemeester en hrm-directeur Peter Verryt als waarnemend algemeen directeur.

Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

1. Goedkeuren notulen 27 juni 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 27 juni 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 10 stemmen voor (Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 9 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 juni 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

2. Bestendigen van eerder door de raad aangeduide vertegenwoordigers en plaatsvervangers en kandidaat bestuurders in intercommunales en samenwerkingsverbanden voor de rest van de legislatuur

 

 

Beslissing

Begin deze legislatuur heeft de raad vertegenwoordigers en plaatsvervangers en kandidaat bestuurders aangeduid in verschillende samenwerkingsverbanden en intercommunales en dit voor de rest van de huidige legislatuur.

Aangezien het niet aangewezen is en nog minder verplicht is om ten gevolge van een coalitiewissel het bestuur te laten vertegenwoordigen door een mandataris die per definitie deel uitmaakt van de nieuwe meerderheid.

Een wijziging in deze vertegenwoordiging levert de gemeente geen enkel nut op en resulteert in een enorme overbodige belasting van de gemeentelijke administratie en tot het onnodig langdurig rekken van een raad zonder enige meerwaarde voor de bevolking.

Het lijkt er op dat dergelijke voorgestelde wijzigingen, welke de gouverneur allemaal heeft vernietigd, ingegeven zijn door politiek rancuneuze spelletjes van de nieuwe coalitie. Dit doet afbreuk aan het gezag van de raad als hoogste bestuursorgaan.

 

Voorstel van beslissing

Enig artikel

De raad gaat principieel akkoord om voor de rest van de legislatuur geen wijzigingen door te voeren in de vertegenwoordiging van de gemeente in de organen van intercommunales en samenwerkingsverbanden.

 

Stemming op naam:

Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 10 stemmen tegen (Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

 

Besluit

De gemeenteraad gaat niet in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadsleden Mannu Dox, Peter Van den Broeck, Frans Van Meensel, Fons Hannes, Luc Lievens, Jo Laenen, Cris Rutten, Toon Hendrickx, Rony Schuer en Heidi Suls.

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

3. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 292 over 'ontbreken afsprakennota algemeen directeur nieuwe legislatuur'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 294 over 'Samenwerkingsovereenkomst Oekraïne'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 298 over 'Klacht - amendement'

        kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 299 over 'Klacht - plaatsing brievenbus kerkhof'.

        Raadslid Mannu Dox deelt mee dat voorgaande mededelingen steeds berispingen inhouden van de gouverneur waaraan door het bestuur pas nadien gevolg wordt gegeven. Bovendien wordt in de mededelingen van de gemeenteraad geen inhoud van de beslissingen opgenomen en wie gelijk had.

        Raadslid Mannu Dox wenst de manager interne zaken te bedanken voor de jarenlange inzet naar aanleiding van haar eervol ontslag.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

4. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

5. Vlaams Belang wenst samenhangend, begrijpend en consequent beleid met een visie bij wijziging van verkeerssituaties en het plaatsen van verkeersborden in het algemeen belang van de bevolking en correcte GPS-sturing

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Tijdens de gemeenteraad van februari 2004 vroeg VB al om de dubieuze T verkeersborden (F 45 doodlopende straat zonder rode eind streep) weg te halen. Ze werden waarschijnlijk geplaatst op verzoek of door personen die er baat bij hadden om het verkeer in hun straat te weren.

Tijdens de gemeenteraad van mei 2013 werd voorgesteld om optimaal gebruik te maken van het nieuwe verkeersbord F 45 b ‘doorlopende straat’ in het belang van het stimulerend gebruik van trage wegen. Het bestuur had er geen oor naar.

Nu, jaren later, beginnen her en der dergelijke verkeersborden in het straatbeeld op te duiken, maar wie oordeelt en/of beslist tot het plaatsen en de locatie van dergelijke verkeersborden? En dit zonder raadpleging of inspraak van de bevolking terwijl het een zaak is van algemeen belang voor de bevolking. Dit doet op zijn minst de perceptie ontstaan van willekeur en vriendjespolitiek.

Enkele voorbeelden: De buurtweg 78, de kortste en rechtstreekse verbinding tussen het rond punt in Borgerhout en de kerk in het centrum werd om individuele belangen te dienen herhaaldelijk gewijzigd, verlegd en verwaarloosd. Het had nu het gedroomde fiets- en voetpad kunnen zijn om de gevaarlijke en verwaarloosde Schoolstraat te vermijden in het belang van de kwetsbare zwakke weggebruiker. En zeg nu niet dat het Vlaams Belang daar eerder binnen de gecoro niet herhaaldelijk voor gewaarschuwd heeft.

Wist u dat op verzoek van een politieke vriend, die er de gemeente voor betaald heeft, de gemeente een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) heeft laten realiseren om deze politieke vriend bijkomende bouwplaatsen in de Schoolstraat te laten realiseren? Omdat een RUP door de hogere overheid alleen toegestaan wordt in functie van een algemeen belang heeft men dit alles gekaderd in de realisatie van een rond punt aan Bolleke omwille van de verkeersveiligheid. Terwijl de plaatsing van vaste rode verkeerslichten de snelste, goedkoopste, veiligste oplossing kon bieden en dit zonder RUP maar ook zonder vriendjespolitiek en dit alles in het algemeen belang.

Een ander voorbeeld: Bij het begin van de Weierstraat in Hovesteen staat nog steeds het misleidend verkeersbord F 45 van ‘doodlopende straat’ terwijl dit wel degelijk een ‘doorlopende straat’ is. Maar enkele honderden meters verder bij het begin van de Voortbossen (Oude Baan) heeft de gemeente wel een verkeersbord F 45 b ‘doorlopende straat’ geplaatst terwijl deze weg steeds voor alle verkeer toegelaten is.

De buurtweg 65 die de Genelaar met de Haverdonkweg verbindt en waarvan de eerste 80 meter tot aan het laatste huis gemotoriseerd berijdbaar is maar nadien overgaat in een modderig parcours waar menig automobilist zich al dan niet met schade heeft in vastgereden en er herhaaldelijk melding van gemaakt heeft, nog steeds niet van aangepast signalisatie is voorzien.

In de omgeving van de Hoekstraat en de Oude Baan in Gestel geeft de GPS-sturing plots een maximale snelheid van 30 km/uur aan zonder dat hiervoor officiële verkeersborden geplaatst zijn. Wie van de gemeente heeft dit aan de bevoegde instantie doorgegeven, of volgt plaatsing van de officiële borden nog achteraf?

De gemeenteraad van Meerhout heeft de bevoegdheid om aanvullende reglementen op het wegverkeer op te stellen NIET toevertrouwd aan de het college.

 

Vragen

 

  1. Heeft de gemeente een plan van aanpak bij het wijzigen van een verkeerssituatie en/of het plaatsen van verkeersborden?
  2. Is het gemeentebestuur van mening dat een wijziging van een verkeerssituatie die een impact heeft op alle weggebruikers bij participatiemomenten (hoor- en overlegmomenten) toegankelijk moet zijn voor alle inwoners of enkel voor een door hen afgebakende buurt?
  3. Wie is bevoegd tot plaatsing van tijdelijke verkeersborden en voor welke verkeersborden? (De bevoegdheid van de burgemeester om plotse veiligheidsreden de nodige signalisatie te laten aanbrengen buiten beschouwing gelaten)
  4. Wie is bevoegd tot plaatsing van definitieve verkeersborden en voor welke verkeersborden?
  5. Wie is verantwoordelijk om wijzigingen in de toegelaten max. snelheid door te geven aan de instantie die instaat voor de GPS-sturing?
  6. Wie is verantwoordelijk en gemachtigd om een verkeerde GPS-sturing te laten corrigeren?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur antwoordt op de gestelde vragen en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

Het bestuur antwoordt op de vragen van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt deze op in de notulen:

  1. Heeft de gemeente een plan van aanpak bij het wijzigen van een verkeerssituatie en/of het plaatsen van verkeersborden?

Antwoord: Dit gebeurt

- op basis van aanvullende reglementen van de gemeenteraad wanneer het een blijvende toestand betreft waarbij een gebod of verbod wordt opgelegd (bv. enkelrichting …)

- op basis van tijdelijke reglementen vanuit het college van burgemeester en schepenen wanneer het een periodieke toestand betreft waarbij een gebod of verbod wordt opgelegd (bv. bij evenementen)

- op basis van een signalisatievergunning bij werken of een burgemeesterlijk besluit wanneer het een periodieke toestand betreft die gerelateerd is aan werken en/of een acuut openbaar veiligheidsprobleem

- op basis van het reguliere onderhoud vanuit de gemeentelijke buitendiensten

- op basis van meldingen vanuit politie bij een ongeval (vervangen of herstellen bebording)

- op basis van gemeentelijke vaststellingen, politionele vaststellingen of vaststellingen van burgers bij het plaatsen van gevaar- en aanwijzingsborden.

 

  1. Is het gemeentebestuur van mening dat een wijziging van een verkeerssituatie die een impact heeft op alle weggebruikers bij participatiemomenten (hoor- en overlegmomenten) toegankelijk moet zijn voor alle inwoners of enkel voor een door hen afgebakende buurt?

Antwoord: Een nieuwe manier van werken wordt uitgewerkt in het kader van participatie.

 

  1. Wie is bevoegd tot plaatsing van tijdelijke verkeersborden en voor welke verkeersborden? (De bevoegdheid van de burgemeester om plotse veiligheidsreden de nodige signalisatie te laten aanbrengen buiten beschouwing gelaten)

Antwoord: Het college van burgemeester en schepenen bij verboden en geboden van tijdelijke aard.

 

  1. Wie is bevoegd tot plaatsing van definitieve verkeersborden en voor welke verkeersborden?

Antwoord: De gemeenteraad bij verboden en geboden van permanente aard.

 

  1. Wie is verantwoordelijk om wijzigingen in de toegelaten max. snelheid door te geven aan de instantie die instaat voor de GPS-sturing?

Antwoord: Dit gebeurt niet vanuit gemeentebestuur.

 

  1. Wie is verantwoordelijk en gemachtigd om een verkeerde GPS-sturing te laten corrigeren?

Antwoord: Dit gebeurt niet vanuit gemeentebestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

6. Vlaams Belang wenst een uitvoeringstermijn voor de aanbevelingen van de gouverneur en inspraak/overleg met de leden van de organen waarop ze van toepassing zijn

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gouverneur heeft al bepaalde artikels van het laatst gewijzigde huishoudelijk reglement vernietigd en vastgesteld dat bepaalde ongewijzigde artikels ongeoorloofd zijn in een huishoudelijk reglement.

Evenzeer heeft de gouverneur vastgesteld dat de deontologische code en de daaraan gekoppelde deontologische commissie dringend aan evaluatie en herziening toe zijn.

Een aparte deontologische code voor het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst (BCSD) lijkt aangewezen.

De hoog gezag dragende VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) heeft voor deze drie documenten modellen die up-to-date verfijnd en juridisch afgetoetst zijn.

Wanneer zullen deze drie afzonderlijke documenten door de respectievelijke raden worden besproken en nadien ter goedkeuring worden voorgelegd?

Zullen de VVSG modellen als vertrekkend basisdocument gebruikt worden?

Zal voorafgaand aan de definitieve goedkeuring van deze documenten overleg gepleegd worden met de leden van de organen waarop ze van toepassing zijn, om tot een modelontwerp te komen?

Heeft het college al opdracht gegeven aan de algemeen directeur, die zich te houden heeft aan de onderrichtingen van het college, om zijn administratie het voorbereidend werk te laten doen om de ontwerpbeslissingen voor te bereiden?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur en/of de algemeen directeur antwoordt op de gestelde vragen en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

Het bestuur antwoordt op de vragen van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt deze op in de notulen:

  1. Wanneer zullen deze drie afzonderlijke documenten door de respectievelijke raden worden besproken en nadien ter goedkeuring worden voorgelegd?

Antwoord: De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn hebben op 24 februari 2020 een deontologische code voor raadsleden vastgesteld. Dit is dus in orde.

Een aparte deontologische code voor het Bijzonder Comité is niet verplicht.

Het klopt inderdaad dat de afsprakennota aan herziening toe is. Deze zal kortelings herzien worden.

 

  1. Zullen de VVSG modellen als vertrekkend basisdocument gebruikt worden?

Antwoord: Bij de opmaak van dergelijke documenten wordt meestal vertrokken van het bestaande document en de voorhanden zijnde modellen en ontwerpteksten.

 

  1. Zal voorafgaand aan de definitieve goedkeuring van deze documenten overleg gepleegd worden met de leden van de organen waarop ze van toepassing zijn, om tot een modelontwerp te komen?

Antwoord: Over de concrete aanpak van de opmaak van de afsprakennota zijn er nog geen afspraken gemaakt.

 

  1. Heeft het college al opdracht gegeven aan de algemeen directeur, die zich te houden heeft aan de onderrichtingen van het college, om zijn administratie het voorbereidend werk te laten doen om de ontwerpbeslissingen voor te bereiden?

Antwoord: Hiertoe is nog geen formele opdracht gegeven.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

7. Vlaams Belang wenst dat de nieuwe speelplaats van de gemeentelijke school in de toekomst opengesteld wordt voor onze schoolgaande jeugd tijdens de schoolvakanties

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In juni kregen de gemeenteraadsleden als eerste het voorrecht om de pas in gebruik genomen nieuwe school te bezoeken.

Wat opviel was de prachtig ingerichte nieuwe speelplaats met eenvoudige veilige en duurzame speeltuigen. Dit tot ieders voldoening en niet in het minst deze van de directie.

De aanwezige schepen van onderwijs werd gevraagd om eens na te denken over de mogelijkheid om deze gemeentelijke speelplaats tijdens de zomervakantie open te stellen voor onze schoolgaande jeugd (max. 12 jaar).

Omdat een individuele schepen niks te beslissen heeft, wensen we deze verzuchting voor te leggen aan gemeentebestuur.

 

Vraag:

Is het gemeentebestuur principieel bereid om in de toekomst de nieuw ingerichte speelplaats voor onze schoolgaande jeugd open te stellen tijdens de schoolvakanties onder nader te bepalen voorwaarden en tijden?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur antwoordt op de gestelde vraag en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

Het bestuur antwoordt op de vraag van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt dit op in de notulen:

Is het gemeentebestuur principieel bereid om in de toekomst de nieuw ingerichte speelplaats voor onze schoolgaande jeugd open te stellen tijdens de schoolvakanties onder nader te bepalen voorwaarden en tijden?

Antwoord: Neen aangezien dit organisatorisch niet haalbaar is.

 

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter

de vergadering om 19.38 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter

de vergadering om 19.42 uur.

 

Vermelding notulen

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt gemeenteraadslid Mannu Dox om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'Nadat het bestuur geantwoord had op de gestelde vragen wenste raadslid Dox een reactie te geven op dit antwoord. Dit werd hem door de gemeenteraadsvoorzitter geweigerd. Ik protesteer hiertegen.'

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

8. Vlaams Belang wenst dringend een grondige evaluatie van de algemeen directeur na massale wegloop van bekwame topambtenaren

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De laatste maanden lijkt er een aderlating te zijn van intelligentie en competentie van het gemeentelijk ambtelijk apparaat. Zo namen enkele bekwame topambtenaren vrijwillig ontslag. Denken we maar aan de financieel directeur, diensthoofd of manager sociale dienst, duurzaamheidsambtenaar, diensthoofd openbare werken… Aan de top van het ambtelijk apparaat staat de algemeen directeur.

Alle medewerkers van de gemeente en dus ook de algemeen directeur hebben recht op opvolging en feedback over hoe ze werken.

Dat kan door een evaluatiesysteem. Voor de algemeen directeur gebeurt dit door een evaluatiecomité dat bestaat uit het college van burgmeester en schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad. Deze evaluatie moet gebeuren op basis van een voorbereidend rapport dat is opgesteld door externe deskundigen op het vlak van personeelsbeleid. Dat rapport wordt opgesteld na ten minste een evaluatiegesprek tussen de externe deskundigen en de algemeen directeur en een onderzoek over zijn functioneren waarbij de burgemeester, de leden van het managementteam en de voorzitter van de gemeenteraad betrokken worden.

Het evaluatiecomité beslist of de evaluatie gunstig of ongunstig is. Bij staking van stemming is het resultaat gunstig.

 

Vraag:

Wanneer en hoe werd de algemeen directeur voor het laatst geëvalueerd?

Zal het bestuur nog binnen het jaar een evaluatiecomité samenstellen en de evaluatieprocedure opstarten.

Gezien een evaluatie gaat over het functioneren in de voorbije periode lijkt het aangewezen om ex-schepenen en ex-leden van het managementteam te horen. Zal het bestuur aan de externe deskundigen voorstellen om deze ex-schepenen en ex-leden van het MAT te horen?

Het bestuur heeft opdracht gegeven om al de klachten en hun respectievelijk resultaat, ingediend door één welbepaald raadslid bij de toezichthoudende overheid (gouverneur), te laten registreren. Zal deze bundel van geregistreerde klachten met hun respectievelijk resultaat aan de externe deskundigen ter inzage gelegd worden?

Zal aan de externe deskundige voorgesteld worden om ook raadsleden uit de oppositie te horen?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur antwoordt op de gestelde vragen en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

Het bestuur antwoordt op de vragen van gemeenteraadslid Mannu Dox en neemt deze op in de notulen:

  1. Wanneer en hoe werd de algemeen directeur voor het laatst geëvalueerd?

Antwoord: De algemeen directeur werd, toen nog als gemeentesecretaris , een laatste keer in 2016 geëvalueerd omtrent het functioneren in de jaren 2014 en 2015. Dit net als de overige toen nog in de organisatie aanwezige decretale graden zijnde de financieel beheerder en de OCMW-secretaris.

Dit was een evaluatie gebaseerd op een 360° feedback met inbreng aan de hand van een bevraging, georganiseerd door een extern HR-bureau, enerzijds vanuit het beleid zijnde van de leden het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad en anderzijds vanuit de ambtelijke organisatie via de leden van het managementteam.

 

  1. Zal het bestuur nog binnen het jaar een evaluatiecomité samenstellen en de evaluatieprocedure opstarten.

Antwoord: Het bestuur heeft daartoe niet de intentie. Niet voor de algemeen directeur en ook niet alle anderen. Al de personeelsleden van gemeente en OCMW Meerhout worden al geruime tijd niet meer periodiek geëvalueerd, alhoewel zo tot op heden nog in de rechtspositieregeling beschreven staan.

Enkel bij tekenen van problematisch functioneren van een personeelslid wordt nog een formele evaluatie uitgevoerd met functioneringsgesprek en evaluatiegesprek.

Wel wordt thans conform het decreet lokaal bestuur vormgegeven aan het recht op opvolging en feedback, dit onder meer via de jaarlijks te organiseren groeigesprekken, met onder meer bespreking functioneren, samenwerking en arbeidsomstandigheden, tussen personeelsleden en hun rechtstreeks leidinggevenden. Dit lijkt een zinvollere piste ter invulling van feedback dan een omslachtiger, tijdrovender en meer beladen formeel evaluatietraject.

De rechtspositieregeling werd hierop nog niet aangepast, daar Vlaanderen al lang een nieuw rechtspositiebesluit aankondigt waarop dan de lokale rechtsposities zullen dienen afgestemd te worden zodat de nieuwe aanpak dan eerst aan de nieuwe bovenliggende reglementering kan afgetoetst worden, om zo dan definitief in de rechtspositieregeling te kunnen inbedden.

De voorbije weken werd door de Vlaamse Regering een voorontwerp van rechtspositiebesluit voor de lokale besturen vastgesteld dat de volgende maanden binnen het Vlaamse syndicale onderhandelingscomité C1 zal besproken worden. Dat ook met VVSG zal besproken worden en aan de Raad van State zal voorgelegd worden. Hierna kan het dan definitief vastgesteld worden en in de loop van 2023 van toepassing kunnen worden.

 

  1. Gezien een evaluatie gaat over het functioneren in de voorbije periode lijkt het aangewezen om ex-schepenen en ex-leden van het managementteam te horen. Zal het bestuur aan de externe deskundigen voorstellen om deze ex-schepenen en ex-leden van het MAT te horen?

Antwoord: Gelet op het antwoord op vraag 2 is deze vraag niet meer relevant.

 

  1. Het bestuur heeft opdracht gegeven om al de klachten en hun respectievelijk resultaat, ingediend door één welbepaald raadslid bij de toezichthoudende overheid (gouverneur), te laten registreren. Zal deze bundel van geregistreerde klachten met hun respectievelijk resultaat aan de externe deskundigen ter inzage gelegd worden?

Antwoord: Gelet op het antwoord op vraag 2 is deze vraag niet meer relevant.

 

  1. Zal aan de externe deskundige voorgesteld worden om ook raadsleden uit de oppositie te horen?

Antwoord: Gelet op het antwoord op vraag 2 is deze vraag niet meer relevant.

 

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter

de vergadering om 19.38 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter

de vergadering om 19.42 uur.

 

Vermelding notulen

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt gemeenteraadslid Mannu Dox om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'Nadat het bestuur geantwoord had op de gestelde vragen wenste raadslid Dox een reactie te geven op dit antwoord. Dit werd hem door de gemeenteraadsvoorzitter geweigerd. Ik protesteer hiertegen.'

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 25 juli 2022

 

9. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De leden van de gemeenteraad hebben geen mondelinge vragen.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2022