Notulen Gemeenteraad op maandag 27 februari 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Toon Hendrickx, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 10.

Toon Hendrickx, raadslid vervoegt de zitting vanaf punt 11.

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

1. Goedkeuren notulen 23 januari 2023

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 23 januari 2023 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 23 januari 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

2. Goedkeuren samenwerkingsafspraken tussen Geel-Laakdal-Meerhout aangaande de Oekraïnecrisis

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Omdat de contouren van de Oekraïnecrisis in maart 2022 nog niet volledig in kaart konden worden gebracht en het toen zeer duidelijk bleek dat de lokale besturen hierin een belangrijke rol zouden moeten opnemen, besloten Geel, Laakdal en Meerhout kort op de bal te spelen en een aantal afspraken te maken die een vlotte samenwerking zou toelaten.

 

Op 4 april 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om - gezien de snelheid waarmee de Oekraïnecrisis zicht ontwikkelt - afspraken vast te leggen in een soort van gentlemen’s agreement teneinde snel te kunnen handelen.

 

Naar aanleiding van een bezwaar met referentie LOW/NB/2022.000379 antwoordde de gouverneur op 19 juni 2022 dat de verschillende individuele vastgelegde afspraken met de gemeentebesturen van Geel en Laakdal, en eventueel nog nieuwe te maken afspraken, moeten worden verankerd in een gemeenteraadsbeslissing en dat deze moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring

 

De gemeenteraad ging op 26 september 2022 akkoord om de coherente beslissing ten laatste voor einde 2022 aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen.

 

Aangezien op de gemeenteraad van 19 december 2022 bij de mededelingen werd vastgesteld dat deze afspraken nog niet werden voorgelegd aan de gemeenteraad, ontving het bestuur een bezwaar van het Agentschap Binnenlands Bestuur met referentie LOW/NW/2023.10.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 april 2022 over 'Oekraïne crisis - samenwerking tussen Geel-Laakdal-Meerhout: structuur en organisatie'

        gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 over 'Vlaams Belang wenst de verschillende individuele vastgelegde afspraken met de gemeentebesturen van Laakdal en Geel te verankeren in een gemeenteraadsbeslissing zodat op deze wijze de gemeenteraad een beslissing kan nemen over de te nemen engagementen i.v.m. de Oekraïnecrisis'

 

ARGUMENTATIE

Op verzoek van de gouverneur in haar brief met referentie LOW/NB/2022.000379 die dateert van 19 juni 2022 en gevolggevend aan de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022, worden de gemaakte afspraken tussen Geel-Laakdal-Meerhout aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Gemeenteraadslid Mannu Dox vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 2 'Goedkeuren samenwerkingsafspraken tussen Geel-Laakdal-Meerhout aangaande de Oekraïnecrisis'.

'Samenwerkingsafspraken tussen verschillende partners zijn pas zinvol wanneer ieder van de partners via de bevoegde beleidsorganen zich hiermee akkoord verklaren.

Amendement

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsafspraken met Laakdal en Geel onder de bindende voorwaarde dat deze besturen het samenwerkingsakkoord laten goedkeuren door hun gemeenteraad en deze gemeenteraadsbeslissing over maken aan de gemeenteraad van Meerhout.'

 

Stemming op naam:

stemming amendement

Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

Stemming op naam:

stemming hoofdvraag

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 10 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsafspraken tussen Geel-Laakdal-Meerhout aangaande de Oekraïnecrisis, zoals opgenomen in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 april 2022, goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

3. Behandelen verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaatsen'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 9 november 2022 ontving lokaal bestuur Meerhout een verzoekschrift van Jos Delarbre over 'Gemeentelijke begraafplaatsen':

'Inleiding

Een gemeente groeit elke dag. Sinds het begin van deze eeuw is die groei zelfs niet gestopt. Dat zorgt voor meer leven en diversiteit, maar uiteraard ook voor tal van grotere en nieuwe uitdagingen.

Die uitdaging is groot, maar biedt ook voldoening.

In een steeds groeiende gemeente moet men ook oog hebben voor het verleden. De begraafplaatsen liggen Rouwzorg Kempen nauw aan het hart. Het is dan ook onze grootste zorg dat het goed verzorgde, serene rustplekken blijven. Investeren in toegankelijkheid van begraafplaatsen en ze laten vergroenen met respect voor de overledenen en hun nabestaanden is een noodzaak. Zo worden het groene oases van rust waar men kan stilstaan bij het verleden en waar het verleden een gezicht krijgt.

 

1. Gaat de gemeente Meerhout, wanneer de begraafplaats aan de St.-Trudokerk wordt heraangelegd, ervoor zorgen dat nabestaanden hun overledenen aan de hand van een troostmuur of dergelijks toch nog kunnen herinneren en het afscheid een plaats kunnen geven? De foto’s op de grafzerken (die worden verwijderd) kunnen dan een plaats krijgen op de troostmuur. Zo ja, binnen welke termijn. Zo niet, waarom zal hier niet aan voldaan worden?

 

Verzoek

Bij de heraanleg van de begraafplaats aan de St.-Turdokerk zal de gemeente ervoor zorgen dat nabestaanden hun overledenen aan de hand van een troostmuur of dergelijks toch nog kunnen herinneren en het afscheid een plaats kunnen geven? De foto’s op de grafzerken (die worden verwijderd) kunnen dan een plaats krijgen op de troostmuur.

 

2. Is er door de gemeente Meerhout nagedacht over de herinrichting van de nieuwe begraafplaats i.v.m. nieuwe rituelen o.a; sterrenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver? Gaat de gemeente Meerhout hierrond de noodzakelijke initiatieven nemen? Zo ja, binnen welke termijn zal de aanleg gebeuren? Zo niet, wat is de reden dat hier niet aan voldaan gaat worden?

 

Verzoek

De gemeente zal bij de herinrichting van de nieuwe begraafplaats rekening houden met nieuwe rituelen o.a; sterrenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver en hiervoor de nodige initiatieven nemen.

 

3. Op welke termijn gaat de gemeente Meerhout zorgen dat er op de gemeentelijke begraafplaats een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren wordt aangelegd? Zo ja, binnen welke termijn?

Rouwzorg Kempen, Violetstraat 13 – 2450 Meerhout

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren aanleggen.

 

4. Investeert de gemeente Meerhout binnen korte termijn in aangeduide wandelroutes die nabestaanden en bezoekers vlot naar alle zones van de begraafplaatsen leiden. Die wandelroutes zijn logisch, niet onnodig lang en vrij van obstakels. Gaat de gemeente de hoogteverschillen tussen de stenen wegwerken en de tussenpaden verharden en verbreden waar nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid? Zo ja, wanneer gaat de gemeente starten met de werken en tegen wanneer worden ze beëindigd?

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn aangeduide wandelroutes realiseren die nabestaanden en bezoekers vlot naar alle zones van de begraafplaatsen leiden. Die wandelroutes zijn logisch, niet onnodig lang en vrij van obstakels. De hoogteverschillen tussen de stenen worden weggewerkt en de tussenpaden verhard en verbreed waar nodig, om te voldoen aan de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid.

 

5. Gaat de gemeente Meerhout rolstoelen ter beschikking stellen op de begraafplaatsen binnen korte termijn? Zo ja, vanaf wanneer zullen de inwoners hier beroep op kunnen doen?

 

Verzoek

De gemeente gaat op korte termijn rolstoelen ter beschikking stellen op de begraafplaatsen.'.

 

Dit verzoekschrift werd op de gemeenteraad van 28 november 2022 besproken, waarbij de gemeenteraad besliste om het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om verduidelijking te vragen of de indiener van een verzoekschrift in opdracht van een bedrijf een verzoekschrift mag indienen. Indien deze procedure correct blijkt zal het college van burgemeester en schepenen een antwoord voorbereiden waarover vervolgens op de gemeenteraad zal worden beslist.

 

Op 20 december 2022 beantwoordde het Agentschap Binnenlands Bestuur de adviesvraag aangaande het indienen van een verzoekschrift.

 

Op 16 januari 2023 stelde het college van burgemeester en schepenen de voorbereide antwoorden voor de gemeenteraad voor.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 304

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 19 december 2022, meer bepaald artikelen 40 tot en met 42

        gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2022 over 'Verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaatsen'

        beslissing college van burgemeester en schepenen van 16 januari 2023 over 'Voorbereiden antwoord verzoekschrift begraafplaatsen Rouwzorg Kempen'

 

ARGUMENTATIE

Volgens artikel 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 19 december 2022 kan iedere burger schriftelijk een verzoekschrift indienen.

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur beantwoordde de adviesvraag als volgt:

'Artikel 28 van de Grondwet bepaalt dat ieder het recht heeft om verzoekschriften, door één of meer personen ondertekend, bij de openbare overheden in te dienen en dat alleen de gestelde overheden het recht hebben om verzoekschriften in gemeenschappelijke naam in te dienen. Artikel 304 §2 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat, overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, iedereen het recht heeft om verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Uit de rechtsleer blijkt dat private personen alleen in eigen naam en niet in naam van anderen een verzoekschrift kunnen indienen. Ook private verenigingen kunnen niet optreden voor hun leden, tenzij al die leden het verzoekschrift ondertekenen. Aangezien rechtspersonen, zoals bv. de firma Rouwzorg Kempen, niet kunnen worden herleid tot hun leden, kunnen zij wel in eigen naam optreden ter verdediging van de eigen belangen, ook al zijn deze belangen tegelijkertijd de belangen van de aandeelhouders en vennoten. Het verzoekschrift van de firma Rouwzorg Kempen kan dus door de gemeenteraad worden aanvaard.'

 

-

 

Tussenkomst

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 19.16 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 19.20 uur.

 

Amendement

Gemeenteraadslid Fons Hannes vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 3 'Behandelen verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaatsen''.

'De fractie Vooruit wenst een aanpassing van de tekst in het agendapunt en wil het woord 'sterrenweide' vervangen door 'rozenweide' in de beslissing conform het huishoudelijk reglementbegraafplaatsen.'

 

Met algemeenheid van stemmen

stemming amendement

 

Stemming op naam:

stemming hoofdvraag, gewijzigd door goedgekeurd amendement

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Beantwoordt de vragen uit het verzoekschrift als volgt:

 

'Gaat de gemeente Meerhout, wanneer de begraafplaats aan de St.-Trudokerk wordt heraangelegd, ervoor zorgen dat nabestaanden hun overledenen aan de hand van een troostmuur of dergelijks toch nog kunnen herinneren en het afscheid een plaats kunnen geven? De foto's op de grafzerken (die worden verwijderd) kunnen dan een plaats krijgen op de troostmuur. Zo ja, binnen welke termijn. Zo niet, waarom zal hier niet aan voldaan worden?

Antwoord:

Het lokaal bestuur overweegt zeker om een herdenkingsplaats te voorzien. Hoe dit concreet vorm krijgt is nog niet duidelijk. Er is reeds een verkennend gesprek geweest om een eventuele samenwerking met Tarmac hiervoor aan te gaan. Het eventuele hergebruik van foto's is hierbij ook aan bod gekomen.

 

Is er door de gemeente Meerhout nagedacht over de herinrichting van de nieuwe begraafplaats i.v.m. nieuwe rituelen o.a; sterrenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver? Gaat de gemeente Meerhout hierrond de noodzakelijke initiatieven nemen? Zo ja, binnen welke termijn zal de aanleg gebeuren? Zo niet, wat is de reden dat hier niet aan voldaan gaat worden?

Antwoord:

Lokaal bestuur Meerhout heeft op de nieuwe begraafplaats reeds voorzien in een rozenweide en een gedenkbos. In het gedenkbos zijn verstrooiingen mogelijk en kunnen assen begraven worden in een vergaanbare asurne. Bijkomende initiatieven staan niet gepland.

 

Op welke termijn gaat de gemeente Meerhout zorgen dat er op de gemeentelijke begraafplaats een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren wordt aangelegd? Zo ja, binnen welke termijn?

Antwoord:

Een strooiweide of begraafplaats voor huisdieren wordt niet voorzien.

 

Investeert de gemeente Meerhout binnen korte termijn in aangeduide wandelroutes die nabestaanden en bezoekers vlot naar alle zones van de begraafplaatsen leiden. Die wandelroutes zijn logisch, niet onnodig lang en vrij van obstakels. Gaat de gemeente de hoogteverschillen tussen de stenen wegwerken en de tussenpaden verharden en verbreden waar nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid? Zo ja, wanneer gaat de gemeente starten met de werken en tegen wanneer worden ze beëindigd?

Antwoord:

In Meerhout wordt begraven volgens overlijdensjaar. Enkel in geval van een bijbegraving/bijzetting wordt hiervan afgeweken. De mogelijkheid om een schematisch overzicht met jaartallen te voorzien aan de ingang van de begraafplaats wordt bekeken. Op basis van het jaartal kan het graf van een overledene gemakkelijk teruggevonden worden.

Wanneer nodig worden de nodige herstellingswerken aan de paden uitgevoerd.

 

Gaat de gemeente Meerhout rolstoelen ter beschikking stellen op de begraafplaatsen binnen korte termijn? Zo ja, vanaf wanneer zullen de inwoners hier beroep op kunnen doen?

Antwoord:

Er zijn reeds rolstoelen voorzien aan de begraafplaats aan de Lieve Vrouweweg.

 

Artikel 2

Beslist:

        de uitwerking van de troostmuur op het Sint-Trudokerkhof te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen in samenwerking met team burgerzaken

        dat er bij de herinrichting van de nieuwe begraafplaats reeds rekening gehouden werd met nieuwe rituelen o.a; sterrenweide/rozenweide, sterretjesboom, natuurbegraafplekken, strooivijver,... en dit in de toekomst ook zal blijven doen

        dat er op korte termijn geen plannen zijn om een strooiweide of begraafplaats voor kleine huisdieren aan te leggen

        dat de begraafplaats is opgebouwd per overlijdensjaar en aan het college van burgemeester en schepenen in samenwerking met team burgerzaken te delegeren om de mogelijkheid tot een schematisch overzicht met vermelding van de jaartallen te onderzoeken

        dat er reeds rolstoelen voorzien zijn aan de begraafplaats aan de Lieve Vrouweweg

 

Artikel 3

Beslist deze beslissing over te maken aan de indiener van het verzoekschrift.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

4. Goedkeuren toetreding tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande 'leveren van kantoor- en schoolmateriaal'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst (IAD) van IOK.

 

IOK maakt voor de nieuwe gevoerde overheidsopdrachten gebruik van een andere werkwijze. Voordien zorgde IOK voor het bestek en de gunning van de opdrachten en gebeurde de sluiting van de opdracht door de lokale besturen. De lokale besturen dienden vooraf hun interesse aan te tonen om kunnen af te nemen van de overeenkomst en werden betrokken bij de opmaak van het bestek. Met de nieuwe werkwijze zal IOK zorgen voor zowel het bestek, de gunning als de sluiting van de opdracht. Elk bestuur kan per opdracht een beslissing nemen om toe te treden tot de groepsaankoop om af te nemen van een raamovereenkomst. Voorafgaand moet geen beslissing meer genomen worden voor interesse. De lokale besturen blijven wel betrokken bij de opmaak van het bestek.

 

IOK heeft een groepsaankoop aangaande 'leveren van kantoor- en schoolmateriaal' gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van kantoor- en schoolmateriaal bij diverse besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 4 jaar.

 

De voorziene startdatum is 1 maart 2023.

 

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

De groepsaankoop 'leveren van kantoor- en schoolmateriaal' is gevoerd volgens de nieuwe werkwijze van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 (openbare procedure), en meer bepaald artikel 2, 6°en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor de aanbesteders) en artikel 43

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

Op 6 januari 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop 'leveren van kantoor- en schoolmateriaal' gegund en gesloten met: Lyreco Belgium nv, Rue Du Fond Des Fourches 20, 4041 VOTTEM, zowel perceel 1, kantoormateriaal als perceel 2, schoolmateriaal.

 

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst voor perceel 1 kantoormateriaal op 11 570,25 euro exclusief btw of 14 000,00 euro inclusief btw voor gemeente en OCMW samen.

Voor perceel 2 schoolmateriaal heeft de gemeente nog een contract dat loopt tot 2024. Voorlopig zal hiervoor geen afname van het raamcontract van IOK gebeuren.

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

 

Gezien op basis van het decreet lokaal bestuur de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar voor perceel 1 kantoormateriaal.

Registratiesleutel: GBB2-IZ/0119-01/614010 (gemeente en OCMW samen)

Jaar: 2023-2027

 

Jaar

periode

budget

beschikbaar

bedrag

2023

10 maanden

10 200,00€

3 960,73€

2 916,67€

2024

12 maanden

10 404,00€

4 354,00€

3 500,00€

2025

12 maanden

12 612,00€

6 562,00€

3 500,00€

2026

12 maanden

 

 

3 500,00€

2027

2 maanden

 

 

583,33€

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 7 februari 2023.

Het visum met nummer 2023-06-G werd verleend op 8 februari 2023.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop 'leveren van kantoor- en schoolmateriaal'  voor een bedrag van 14 000 euro inclusief btw, voor gemeente en OCMW samen, goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

5. Positief adviseren plaatsen bewakingscamera's en vaststellen reglement betreffende het cameratoezicht op het openbaar domein

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Naar aanleiding van gewijzigde wetgeving aangaande het gebruik van tijdelijke vaste bewakingscamera's dient een nieuwe aangifte van de tijdelijke vaste camera te gebeuren. Om de aangifte in orde te maken, dient de gemeenteraad advies te verlenen. De gemeenteraad dient tevens een camerareglement goed te keuren.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

  Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden

  verordening (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot 'AVG'

  decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

  wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, artikel 5 § 2 (vaste bewakingscamera) artikel 5 § 2/1 (tijdelijke vaste bewakingscamera)

  Koninklijk Besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten

  Koninklijk Besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt

 

ARGUMENTATIE

De gemeente doet investeringen en kosten op het vlak van preventie en sensibilisering. Cameratoezicht kan een nuttig hulpmiddel vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak ervan en het opsporen van daders, slachtoffers en getuigen. Cameratoezicht is een nuttig hulpmiddel voor de gerichte en efficiënte politie-inzet.

Het gebruik van tijdelijke vaste bewakingscamera’s op een niet-besloten plaats moet voor advies voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor die wegen waarvoor de gemeente bevoegd is. Vanuit de korpschef van de lokale politiezone Geel-Laakdal-Meerhout werd op 12 december 2022 een positief advies verkregen. Er dient rekening gehouden te worden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op de openbare weg. De nodige waarschuwingen moeten in de buurt worden aangebracht opdat de burger geïnformeerd is over het cameratoezicht op de plaatsen die hij betreedt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor vraagt om ter stemming voor te leggen het agendapunt te verdagen naar een volgende zitting omdat dit verband houdt met de samenwerkingsovereenkomst van de gemeenschapswachten met stad Geel die nog in opmaak is. Het is aangewezen om dit op elkaar af te stemmen.

 

Stemming op naam:

stemming verdagen agendapunt

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist het agendapunt uit te stellen tot een volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Punt bijlagen/links 20230227_GR_Reglement betreffende het cameratoezicht op het openbaar domein.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

6. Kennisnemen rapport 'opvolgmoment Lokaal Energie en Klimaatpact: voortgang 2022'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 27 september 2021 gaf de gemeenteraad goedkeuring om het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) te ondertekenen. Hiermee gaf de gemeente aan zich te willen inzetten tot het verwezenlijken van klimaatambities, onderverdeeld over vier werven. Deze acties dragen zo bij aan de ambities van de Europese Unie om een klimaatneutraal continent te worden tegen 2050.

 

De Vlaamse overheid voorzag subsidies om de gemeenten te ondersteunen in hun acties en ambities. Meerhout ontving hiervoor in 2022 34 259,23 euro. De gemeente dient hier zelf nogmaals hetzelfde bedrag tegenover te stellen, en dus voor minstens 68 518,46 euro aan bijkomende acties uit te voeren die bijdragen aan de doelstellingen van het LEKP.

 

De Vlaamse overheid vraagt de gemeenten een jaarlijkse verantwoording te geven van de verkregen middelen op twee wijzen. Enerzijds dient het bestede bedrag in het meerjarenplan aangeduid te worden met een verantwoordingscode, anderzijds dient jaarlijks een opvolgmoment georganiseerd te worden waarvan het verslag ook voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 16 mei 2003 tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof, artikel 3, derde lid

        decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Lokaal Energie en Klimaatpact

        besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2022 tot toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie en Klimaatpact 2022

 

ARGUMENTATIE

Het jaarlijks opvolgmoment werd gehouden op 24 januari 2023 tijdens het kernteam van Kempen2030, dat begeleid wordt door het IOK. Een rapport over het opvolgmoment is toegevoegd als bijlage.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport 'opvolgmoment LEKP: voortgang 2022'.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

7. Verlenen advies Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In 2018 startte de provincie met een voorbereidend traject Nota Ruimte. Het voorontwerp Beleidsplan werd in 2021 ter advies voorgelegd aan de gemeenten. Op 22 november 2021 verleende het college van burgemeester en schepenen een advies over het voorontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

 

Op 27 oktober 2022 stelde de provincieraad het ontwerp van provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen voorlopig vast. Hiervoor organiseert de provincie een openbaar onderzoek van 16 december 2022 tot en met 15 maart 2023. De gemeenteraad kan een advies formuleren over het ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. De adviestermijn loopt van 1 december 2022 tot en met 15 maart 2023.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

Het bijgevoegde ontwerpadvies ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Raadslid Fons Hannes vraagt om dit agendapunt van de agenda te schrappen omdat er expliciet wordt verwezen naar een traject voor de opmaak van een RUP dat niet toegevoegd was in het dossier ter inzage van de raadsleden. Nele Geudens verduidelijkt dat het vermelde RUP op de schoolomgeving betrekking heeft en dit traject nog lopende is. Er is nog geen RUP.

Raadslid Mannu Dox vraagt waarom er geen advies werd gevraagd aan de Gecoro over het ontwerp van het provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen.

 

Stemming op naam:

stemming schrappen agendapunt

Met 10 stemmen voor (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 11 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor)

 

Stemming op naam:

stemming hoofdvraag

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 10 stemmen tegen (Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent het advies zoals opgenomen in bijlage met documentnaam 'Advies Ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen' over het ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

8. Advies aanpassingen GRS Provinciaal beleidsplan

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 27 oktober 2022 stelde de provincieraad het ontwerp van provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen voorlopig vast. Hiervoor organiseert de provincie een openbaar onderzoek van 16 december tot en met 15 maart 2023. Tijdens de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte kan de provincieraad onderdelen van beleidskaders of gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen omschrijven of aanduiden die niet geldig zijn. De provincie moet hiervoor het advies inwinnen van de gemeenteraad.

 

De provincie Antwerpen heeft er voor gekozen om enkele thema's te selecteren die mogelijk aanleiding geven tot strijdigheid tussen het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan en het Provinciaal beleidsplan Ruimte Antwerpen. Omwille van de gelijkheid en de eenvormigheid werden alle ruimtelijk structuurplannen in de provincie op de dezelfde manier gescreend en werden dezelfde types van onderdelen aangeduid als niet langer geldig.

 

De provincie Antwerpen wenst volgende passage uit het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan van Meerhout aan te duiden als niet meer geldig:

Richtinggevend gedeelte - Gewenste nederzettingsstructuur: beleidscategorie ontwikkelingsperspectieven - 4.2.3 verspreide bebouwing p 117

 

Woningen die aansluiten op de kern = omvorming tot woonzone Behoorlijk vergunde woningen die direct aansluiten op de kernbebouwing kunnen worden omgevormd tot woonzone voor zover ze geen nadelige beperkingen inzake afstands- en andere milieuwetgevingregels met zich meebrengen ten aanzien van de structuurbepalende hoofdfuncties (b.v. landbouw) van de omgeving. Het betreft hier

gewestplanverfijningen. Tijdens de opmaak van de gewestplannen werden deze woningen als het ware ‘over het hoofd gezien’. De woningen kunnen verbouwd, uitgebreid of herbouwd worden conform de plaatselijke toestand of de stedenbouwkundige voorschriften die geldig zijn op het ruimtelijk geheel waar deze woningen deel van uitmaken. Woningen die aan de kern gelegen zijn maar een structurele begrenzing van de kern tegenwerken worden niet meegenomen in de woonzone (b.v. één geïsoleerde woning aan de overkant van een weg waarbij de weg een duidelijke aflijning voorziet tussen de kern en de open ruimte).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

Gecoro-Meerhout formuleerde in zitting van 17 januari 2023 volgend advies over het voorstel van schrappingen: 'Gecoro-Meerhout heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde schrappingen.'.

 

Het voorstel van schrapping heeft geen impact op momenteel geplande of in opmaak zijnde ruimtelijk uitvoeringsplannen. Bestaande woningen kunnen een beroep doen op de basisrechten voor bestaande zonevreemde woningen zoals opgenomen in artikel 4.4.12 en volgende van de codex. Het toekennen van dezelfde rechten aan deze woningen als aan woningen in de bestemming woongebied, met een mogelijk bijkomend juridisch aanbod voor wonen is niet gewenst.

 

De visie zoals opgenomen in het ontwerp-beleidskader 'levendige kernen' om geen verdere ontwikkeling van perifere gebieden te stimuleren wordt ondersteund.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 11 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 5 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde schrapping

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

9. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Rooiaarde

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het college van burgemeester en schepen heeft op 23 mei 2022 de aanvraag ingediend door studiebureau Verhaert & co, Rode Haagjes 3 001, 2288 Grobbendonk, ontvangen.

Het is een aanvraag voor het verkavelen van een perceel in twee loten voor open bebouwing gelegen Rooiaarde en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 1769 R.

 

Op 28 november 2022 werd een omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen aan studiebureau Verhaert & Co voor het verkavelen van het perceel in twee loten voor open bebouwing. In de verkavelingsvergunning werd als last opgenomen dat lot 3 uit op het verkavelingsplan gratis moet worden afgestaan om bij het openbaar domein te voegen. Het betreft een strook grond van een deel van het perceel te Rooiaarde zn (lot nr. 3), kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B nr. 1769R (deel), thans gekend als gereserveerd perceelnummer 1e afdeling, sectie B nr. 1769V2 met een oppervlakte van 90 vierkante meter.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door notaris Westerlinck, Markt 87, 2590 Berlaar.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De voornoemde ontwerpakte ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met betrekking tot een kosteloze grondafstand voor een perceel gelegen te Rooiaarde, 1ste afdeling sectie B nummer 1769/R deel (lot 3 op het opmetingsplan met een oppervlakte volgens meting van negentig centiare (90 m²)), thans gekend als gereserveerd perceelsnummer B 1769V2, goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

10. Zaak van de wegen - omgevingsvergunning Johan Van de Craen, Gasthuisstraat 1, 25a, 25b, 25c en 27

 

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Dossiernummer gemeente: VK 20229

Projectnummer omgevingsloket: OMV_2022129355

Bevoegde overheid: het college van burgemeester en schepenen

Procedure: gewone procedure

 

Ontvangst

De bevoegde overheid heeft de aanvraag ingediend door Johan Van de Craen met als contactadres Gasthuisstraat 1 te 2450 Meerhout, ontvangen op 28 september 2022. Er werd bijkomende informatie opgevraagd op 18 oktober 2022. Op 21 oktober 2022 werd de gevraagde informatie aangeleverd.

 

De aanvraag werd ontvankelijk verklaard op 15 november 2022 en volledig verklaard op 15 november 2022.

 

Voorwerp van de aanvraag

Het is een aanvraag voor verkavelen van een perceel.

De aanvraag omvat de aanleg van een weg.

 

Aangevraagde stedenbouwkundige handelingen: inrichten van een openbare weg met voetpad.

 

Een rooilijnplan is toegevoegd aan de aanvraag.

 

Ligging

De aanvraag is gelegen Gasthuisstraat 1, 2450 Meerhout en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 820 D2, (afd. 1) sectie B 872 G en (afd. 1) sectie B 881 E.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol van 28 juli 1978 gelegen in een zone met bestemming woongebied en woongebieden met cultureel, historische en/of esthetische waarde.

 

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Het perceel is volgens het zoneringsplan, vastgesteld met ministerieel besluit van 18 december 2015, gelegen in centraal gebied.

 

Historiek

Op 12 juli 2021 leverde het college van burgemeester en schepen een voorwaardelijke vergunning af voor het het bouwen van een meergezinswoning op het perceel in aanvraag.

 

Externe adviezen

Gecoro Meerhout verleende op 22 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Brandweer zone Kempen verleende op 28 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Proximus verleende op 30 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Hidrorio verleende op 6 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Fluvius verleende op 1 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Drinkwater verleende op 17 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Telenet verleende op 17 november 2022 gunstig advies.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 23 november 2022 tot en met 22 december 2022. Er werden geen bezwaren ingediend.

 

Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en geen digitale bezwaren.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018

        besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage

        besluit van de Vlaamse Regering inzake de minimale weguitrusting van 17 november 2006

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

        Onroerenerfgoeddecreet van 12 juli 2013

        decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

        besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        gemeentelijke stedenbouwkundige verordening parkeren van 20 oktober 2016

        decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

        volgens artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

        volgens artikel 47 van het omgevingsvergunningenbesluit neemt de gemeenteraad een besluit over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

ARGUMENTATIE

De aanvraag omvat het verkavelen van een perceel waarbij van een bestaand bebouwd lot een lot wordt afgesplitst voor de bouw van een appartementsgebouw. De toegang wordt genomen via een bestaande inrit van de parking van het woonzorgcentrum. De aanvraag omvat de aanleg van een voetpad naast deze weg. Op 22 mei 2018 werd een overeenkomst afgesloten tussen de eigenaar, het OCMW Meerhout en de gemeente Meerhout. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 28 juni 2021 een deel van het perceel kadastraal gekend als Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B nr. 820 D2 P0000, aangeduid als openbare wegenis op het inplantingsplan grondovernames van 15 februari 2021 opgemaakt door Catalpa Architecten, naar het openbaar domein te affecteren.

 

De appartementen en parkeerkelder zijn bereikbaar via de toegangsweg naar het woonzorgcentrum. Naast deze toegangsweg wordt een voetpad aangelegd met een breedte van 1,6 meter in poreuze waterdoorlatende grijze betonstraatstenen. Het is aangewezen om te werken met waterpasserende betonklinkers in de plaats van poreuze waterdoorlatende grijze betonstraatstenen om het dichtslibben te vermijden. Het voetpad wordt van de toegangsweg afgescheiden door een haag. De aanleg van het voetpad maakt een essentieel onderdeel uit van het project aangezien door toename van het gebruik van de weg een scheiding tussen traag verkeer en auto's noodzakelijk is. Het project omvat dus de wijziging van een bestaande weg waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft. Het tracé van de toegangsweg en voetpad wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Er is een rooilijnplan voor de projectzone van de voetweg en toegang naar de woonblokken toegevoegd aan het dossier. Er werd geen waardebepaling toegevoegd aan het dossier. In de overeenkomst van 22 mei 2018 tussen eigenaar, gemeente en OCMW werden de nodige afspraken hierover vastgelegd.

 

Vanaf Gasthuisstraat naar Molenberg loopt tussen de percelen in aanvraag en het woonzorgcentrum een trage wegverbinding voor fietsers en voetgangers. Deze trage weg wordt behouden.

Tussen de projectsite en de Gasthuisstraat wordt een voetpad voorzien dat van de toegangsweg afgesloten wordt door een haag. Dit voetpad is noodzakelijk om conflicten te vermijden tussen het autoverkeer en de voetgangers en fietsers.

Tussen deze trage weg en de tuin van het gemeentehuis en pastorie worden verbindingen voorzien zodat er een link gecreëerd wordt met het Pastoor Van Haechtplein en de Markt.

 

Om doorwaadbaarheid van het gebied te garanderen is het essentieel dat er geen afsluitingen of hagen voorzien worden ter begrenzing van lot 1. Er is een beplantingsplan toegevoegd aan het dossier waaruit een kwalitatieve inrichting van de niet bebouwde ruimte blijkt.

 

Uit het advies van Fluvius blijkt dat het op deze locatie onmogelijk is om het standaardvermogen te leveren via het bestaande laagspanningsnet. De afstand tot de bestaande middenspanningscabine is van die aard dat er een bijkomende distributiecabine dient te worden ingeplant. Hiervoor dient de bouwheer een lokaal op het gelijkvloers of grond ter onzer beschikking te stellen voor de oprichting van een distributiecabine. De bouwheer heeft een voorstel geformuleerd om de distributiecabine inpandig te voorzien, hierdoor moeten er geen bijkomende vrijstaande constructies ingeplant worden.

 

De DWA- en RWA-leidingen moeten aangelegd worden onder de toegansweg naar het rusthuis en worden gravitair aangesloten op de infrastructuur in de Gasthuisstraat. Het vermelde pompstation wordt niet uitgevoerd. Het volledig ontwerpdossier, met vermelding van de DWA- en RWA-leidingen op (toekomstig) openbaar domein met hun diameter, materiaal, helling en diepteligging, inclusief een volledige hydraulische nota moet ter goedkeuring voorgelegd worden aan Pidpa Hidrorio.

De DWA-afvoer en de RWA-afvoer van de ontwikkeling zullen dienen aangesloten te worden op de bestaande gemengde riolering langsheen de Gasthuisstraat.

 

De ervaring met soortgelijke projecten in het verleden leert dat het onderhoud tijdens de waarborgperiode soms te wensen overlaat. Om meer garanties te hebben voor een onderhoud volgens de regels van goed vakmanschap is het aangewezen om groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair …) reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken over te dragen aan het lokaal bestuur Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het rooilijnplan van 12 februari 2021 van landmeter Livens en met als referentie 16126-01 Gasthuisstr RLPL, zoals opgenomen in bijlage, goed.

 

Artikel 2

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen goed, zoals aangeduid op de plannen bij de aanvraag ingediend door Johan Van de Craen voor het verkavelen van een perceel gelegen Gasthuisstraat 1, 2450 Meerhout en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 820 D2, (afd. 1) sectie B 872 G en (afd. 1) sectie B 881 E.

 

De volgende lasten dienen te worden uitgevoerd/gerealiseerd:

Lot 1 moet publiek doorwaadbaar zijn. Daartoe geldt er minimaal een publieke erfdienstbaarheid van doorgang voor trage weggebruikers over een breedte van 1 meter ter hoogte van de brandweg zoals ingetekend op het 'inplantingsplan brandweer'. De brandweg aan de westzijde moet doorgetrokken worden tot tegen het perceel kadastraal gekend als Meerhout 1ste afdeling Sectie B nr. 883G en moet ook gebruikt kunnen worden ten behoeve van de bebouwing op het perceel 1ste afdeling Sectie B nr.

883G. De publieke erfdienstbaarheid van doorgang geldt ook over dit verlengde van de brandweg.

De aanvrager staat in, op zijn kosten, voor de aanleg van de nieuwe wegenis en riolering en voor de aanleg van de nutsvoorzieningen, meer bepaald elektriciteit, riolering, waterleiding, tv/internet/telefoon, overeenkomstig de bijgevoegde plannen. Het voetpad moet uitgevoerd worden in de waterpasserende (beton)klinkers. Ook de groene ruimte wordt aangelegd door en op kosten van de aanvrager overeenkomstig de bijgevoegde plannen. De aanvaarding der werken zal blijken uit de ondertekening van het proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering.

De weg (met zijn uitrusting en riolering), alsook de zones voor openbaar groen zullen uiterlijk één jaar na de definitieve oplevering van de laatst uitgevoerde uitrustingswerken kosteloos aan de gemeente worden afgestaan (op het plan lot A, B en C). De HS-cabine moet kosteloos afgestaan worden aan Fluvius. De akte van overdracht wordt verleden voor een notaris die door de houder van de omgevingsvergunning wordt aangeduid. Alle kosten met betrekking tot deze akte (opmaken, verlijden, registreren, overschrijven, …) zijn ten laste van de houder van de omgevingsvergunning.

De ontwikkelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen van 125 000 euro voor de aanleg van infrastructuur en openbare groenzone onder de vorm van ofwel een betaling aan de gemeentekas ofwel een betaling aan de Deposito- en Consignatiekas ofwel een bankwaarborg. De waarborg voor de wegen en rioleringswerken wordt vrijgegeven na schriftelijk akkoord van het college van burgemeester en schepenen, op volgende wijze: 85 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de voorlopige oplevering en 15 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de definitieve oplevering.

Het as-builtdossier moet aangeleverd worden volgens de bepaling van het GRB Skeletbestek.

De aanvrager dient uiterlijk bij de voorlopige oplevering een vergoeding van 3 000 euro te betalen aan de gemeente Meerhout. Deze vergoeding dekt de kosten voor het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur tijdens de waarborgperiode van twee jaar. Het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair,…) zal reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken overgedragen worden aan het lokaal bestuur Meerhout. Dit heeft enkel betrekking op de zones waarvan de eigendomstitel na de definitieve oplevering van de werken zal worden overgedragen naar het openbaar domein of het privaat domein van het lokaal bestuur Meerhout.

Dit onderhoud omvat:

> het maaien van gazon

> snoeien en scheren van beplantingen

> bemesten van beplantingen

> onkruidbeheersing

> opruimen plantenresten en bladeren

> water geven aan beplantingen in droge perioden

> controle en in stand houden van gietranden en boomsteunen

> Inboet van afgestorven beplantingen

> Onderhoud van verhardingen, straatkolken, straatmeubilair, verkeerssignalisatie,…

Het definitieve technische ontwerp van de wegenis, groenaanleg en zitbanken moet ter goedkeuring overgemaakt worden aan het team openbare werken voor uitvoering van de werken. De technische bepalingen en locatie van de riolering en de nutsleidingen dienen in samenspraak met de betreffende nutsmaatschappijen en het team openbare werken te worden vastgelegd. Minstens één week voor aanvang van de werken moet deze dienst verwittigd worden. Het Standaardbestek 250 van de Vlaamse overheid behandelt zowel het materiaal als de plaatsingsvoorschriften en moet worden nageleefd. De gebruikte materialen dienen vergezeld te zijn van een BENOR/COPRO/CERTIPRO/QUAREA-keurmerk zoals voorzien in de wetgeving.

 

Volgende voorwaarden met betrekking tot groenvoorzieningen moeten nageleefd worden:

De groenvoorzieningen dienen uitgevoerd te worden volgens plan 'BA_Lonema_I_N_1_Aanplantingsplan Tuinarchitect (A).pdf'

De afstand tussen bomen en nutsleidingen dient minstens 1,5 meter te bedragen om schade aan nutsleidingen te voorkomen.

De groenaanleg moet gebeuren volgens de meest recente versie van het standaardbestek 250 voor werken in verband met wegenbouw, rioleringen, signalisatie en groenaanleg, hoofdstuk 11 'groenaanleg en groenbeheer' en hoofdstuk 3 'Materialen'. De 'aanvullende technische bepalingen groenaanleg gemeente Meerhout' zoals gevoegd in bijlage, moeten nageleefd worden.

 

De voorwaarden en lasten zoals opgenomen in de volgende adviezen moeten nageleefd worden:

Het advies van Brandweer zone Kempen van 28 december 2022

Het advies van Proximus van 30 november 2022

Het advies van Pidpa Hidrorio van 6 december 2022

Het advies van Fluvius van 1 december 2022

Het advies van Pidpa Drinkwater van 17 november 2022

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

11. Zaak van de wegen - omgevingsvergunning PROJECT DEVELOPERS - Boslaan

 

 

FEITEN EN CONTEXT

 

Dossiernummer gemeente: 2022113
Projectnummer omgevingsloket: OMV_2022090326
Bevoegde overheid: het college van burgemeester en schepenen

Procedure: gewone procedure

 

Ontvangst

De bevoegde overheid heeft de aanvraag ingediend door PROJECT DEVELOPERS, Grauwmeer 1/51/63, 3001 Leuven, ontvangen op 8 juli 2022. Er werd aanvullende informatie opgevraagd op 4 augustus 2022 en op 19 september 2022.

 

De aanvraag werd ontvankelijk verklaard op 17 oktober 2022 en volledig verklaard op 17 oktober 2022.

 

Voorwerp van de aanvraag

Het is een aanvraag voor het bouwen van zeven aaneengesloten woningen met terreinaanleg.

 

Er werd een rooilijnplan toegevoegd aan de aanvraag.

 

Ligging

De aanvraag is gelegen, Boslaan Meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 1222 A.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol van 28 juli 1978 gelegen in een zone met bestemming woongebied.

 

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Externe adviezen

Gecoro Meerhout verleende op 22 november 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Brandweer zone Kempen verleende op 6 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Proximus verleende op 26 oktober 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Hidrorio verleende op 7 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Fluvius verleende op 23 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Pidpa Drinkwater verleende op 7 december 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

Telenet verleende op 18 oktober 2022 voorwaardelijk gunstig advies.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 18 oktober 2022 tot en met 16 november 2022. Het openbaar onderzoek werd gehouden  van 18 oktober 2022 tot 16 november 2022.

Resultaat: geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en 2 digitale bezwaren.

 

Samenvatting van de bezwaren:

- Er wordt 1 boom gerooid, deze lijkt nog gezond te zijn. Wordt er een heraanplanting voorzien?

- Hoe wordt het probleem van overhangende takken op daken van bijgebouwen en vallende bladeren opgelost?

- Kan er via poortjes een toegang voorzien blijven voor de omliggende percelen?

- Kunnen tuingedeeltes van de omliggende percelen aangewend worden voor garageboxen?

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018

        besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage

        besluit van de Vlaamse Regering inzake de minimale weguitrusting van 17 november 2006

        Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid

        besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

        het Onroerenerfgoeddecreet van 12 juli 2013

        decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014

        besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        gemeentelijke stedenbouwkundige verordening parkeren van 20 oktober 2016

      decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

      volgens artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

      volgens artikel 47 van het omgevingsvergunningenbesluit neemt de gemeenteraad een besluit over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

ARGUMENTATIE

De aanvraag voorziet in het bouwen van zeven woningen met tuinberging, de aanleg wegenis en parking, een groenzone en toegangspaden naar de woningen en hun tuinzone. De aanvraag is gelegen in een woonomgeving aan de rand van de kern van Meerhout-centrum, aan het einde van de doodlopende straat Boslaan. De woningen zijn gekoppeld en ingeplant in het midden van het perceel, omgeven door zijdelingse groenzones en fietsstrook achter de tuin en pad langs de voortuin. In de groenzone wordt er ruimte voor hemelwaterinfiltratie geïntegreerd.

 

De aanvraag houdt de aanleg van een nieuwe wegenis in. Vanaf het doodlopende gedeelte van de gemeenteweg Boslaan, ten zuidwesten van het perceel, wordt een toegangsweg voor voertuigen voorzien. Aan de oostzijde van deze toegangsweg is er een parkeerzone. Door de parkeerzone in te richten bij het binnenkomen van het projectgebied kan het overige deel van het projectgebied groen en autovrij aangelegd worden. Rondom de private percelen van de te bouwen woning wordt openbaar domein voorzien wat alle mogelijkheden open laat om toekomstige doorsteken te voorzien. De ontwikkeling legt geen hypotheek op de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de aanpalende percelen.

 

De Boslaan is een gemeenteweg van 12 meter breed waarvoor geen gemeentelijk rooilijnplan van toepassing is. Ze heeft voldoende capaciteit om het bijkomende verkeer van bewoners en bezoekers op te vangen. Aansluitend aan de nieuwe toegangsweg zijn er elf parkeerplaatsen voor voertuigen. Hiervan wordt één parkeerplaats breder gemaakt zodat deze parkeerplaats beschikbaar is voor mindervaliden. In het noordelijk gedeelte van het perceel wordt vanaf de toegangsweg een pad met toegang naar elke woning aangelegd.

De woningen hebben geen private garage of carport op hun eigen perceel maar beschikken elk achteraan op het eigen perceel over een tuin/fietsberging. Naast deze berging is toegang voorzien naar de fietsstrook die achter de woonpercelen naar de toegangsweg loopt, in het zuidelijk gedeelte van het perceel.

Er zal 1 boom worden gerooid. 3 bomen blijven behouden. Er zijn 16 nieuwe bomen voorzien: 3x Juglans regia, 3x Prunus avium, 2x Pyrus communis, 3x Malus domestica, 5x Ulmus columella

Er zijn heestermassieven/groenschermen voorzien met Sarcococca confusa, cotoneaster dammeri major en Hedera helix arborescens.

Er zijn plantvakken met een mix van vaste planten voorzien op private eigendom in de voortuinen van de woningen.

Er kan grotendeels akkoord gegaan worden met het voorgestelde beplantingsplan. Voor de heestermassieven is echter meer variatie gewenst. Cotoneaster dammeri wordt beter vervangen door een andere soort omwille van minder goede ervaringen met deze soort. Er wordt voorgesteld om de heestersoorten aan te vullen/te vervangen. De twee picknicktafels (bestaande uit tafel met langs beide zijden een aaneengesloten bank, in grijze recuperatiemateriaal), worden geplaatst op een betonplaat in functie van gemakkelijk onderhoud.

 

De ervaring met soortgelijke projecten in het verleden leert dat het onderhoud tijdens de waarborgperiode soms te wensen overlaat. Om meer garanties te hebben voor een onderhoud volgens de regels van goed vakmanschap is het aangewezen om groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair …) reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken over te dragen aan het lokaal bestuur Meerhout.

 

De aanvraag betreft het (her)bouwen van overdekte constructies en/of het (her)aanleggen van verhardingen. Hierdoor wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt en wordt het hemelwater sneller afgevoerd. De aanvraag is gelegen in centraal gebied volgens het zoneringsplan. Ter hoogte van de aanvraag is geen riolering aanwezig. Voor elke woning is een septische put voorzien.

Het afvalwater wordt geloosd in de gescheiden riolering die vanaf Boslaan verder aangelegd moet worden.

 

Op verkavelingsniveau wordt voldaan aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater. Er wordt een poreuze RWA-afvoerleiding met een diameter van 500 mm aan een helling van maximaal 1 promille voorzien. Er dient 14 000 liter infiltratievolume beschikbaar te zijn (effectief 17 082 liter) en een infiltratieoppervlakte van 22,4 m² (effectief 68,33 m²).

Alle verhardingen zullen worden uitgevoerd in waterdoorlatende materialen en zullen infiltreren in de omliggende groenzone. Gezien de beperkte dekking dient het DWA stelsel te worden uitgevoerd in PP met een diameter van 250 mm aan een helling van 3 promille.

De wadi heeft in het huidige ontwerp geen hydraulische functie: er is een overstortleiding te voorzien van de IT leiding onder de rijbaan naar de wadi. Het peil van de overstortdrempel thv van R1 is aan te passen in functie van het bodempeil en maaiveldpeil ter hoogte van de wadi.

 

Volgens het advies van Fluvius kunnen de bijkomende wooneenheden aangesloten worden op het bestaande laagspanningsnet als de vermogens beperkt blijven tot 17,3 kVA per aansluiting voor woningen en 9,2 kVA voor de algemene delen. In afwachting van het resultaat van de studie voor deze definitieve vermogens, dient er van uit gegaan te worden dat een grond of lokaal op het gelijkvloers voor een distributiecabine noodzakelijk zal zijn. De aanvrager heeft bevestigd dat de woningen met 13,8 kVA aangesloten worden. Dit is onder de 17 kVA waardoor er geen cabine moet geplaatst worden.

 

Evaluatie van de ingediende bezwaren

- De heraanplanting van te rooien boom is mee opgenomen in het groenplan.

- De publieke groene ruimte is niet toegankelijk voor auto's, er kunnen dus ook geen garages voorzien worden op de aanpalende percelen.

- Enkel de bestaande boom die in slechte staat is wordt gerooid. Het behoud van bestaande bomen is zeer waardevol om van bij de start van het project tot een kwalitatieve publieke groenzone te komen.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het rooilijnplan GT-220120_BA-RP, zoals opgenomen in bijlage, goed.

Artikel 2

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen goed, zoals aangeduid op de plannen bij de aanvraag ingediend door PROJECT DEVELOPERS voor het bouwen van zeven aaneengesloten woningen met terreinaanleg gelegen Boslaan, 2450 meerhout, en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 1222 A.

 

De volgende lasten dienen te worden uitgevoerd/gerealiseerd:

* De aanvrager staat in, op zijn kosten, voor de aanleg van de nieuwe wegenis en riolering en voor de aanleg van de nutsvoorzieningen, meer bepaald elektriciteit, riolering, waterleiding, tv/internet/telefoon, overeenkomstig de bijgevoegde plannen. Ook de groene ruimte wordt aangelegd door en op kosten van de aanvrager overeenkomstig de bijgevoegde plannen. De aanvaarding der werken zal blijken uit de ondertekening van het proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering.

* De weg (met zijn uitrusting en riolering), alsook de zones voor openbaar groen zullen uiterlijk één jaar na de definitieve oplevering van de laatst uitgevoerde uitrustingswerken kosteloos aan de gemeente worden afgestaan (gedeelte over te dragen aan het openbaar domein zoals aangeduid op het rooilijnplan). De akte van overdracht wordt verleden voor een notaris die door de houder van de omgevingsvergunning wordt aangeduid. Alle kosten met betrekking tot deze akte (opmaken, verlijden, registreren, overschrijven, …) zijn ten laste van de houder van de verkavelingsvergunning.

* De ontwikkelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen van 335 000 euro voor de aanleg van infrastructuur en groenzone onder de vorm van ofwel een betaling aan de gemeentekas ofwel een betaling aan de Deposito- en Consignatiekas ofwel een bankwaarborg. De waarborg voor de wegen en rioleringswerken wordt vrijgegeven na schriftelijk akkoord van het college van burgemeester en schepenen, op volgende wijze: 85 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de voorlopige oplevering en 15 % van de waarborg wordt vrijgegeven na de definitieve oplevering.

* Het as-builtdossier moet aangeleverd worden volgens de bepaling van het GRB Skeletbestek

* De aanvrager dient uiterlijk bij de voorlopige oplevering een vergoeding van 22 000 euro te betalen aan de gemeente Meerhout. Deze vergoeding dekt de kosten voor het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur tijdens de waarborgperiode van 2 jaar. Het groenonderhoud en onderhoud van de andere infrastructuur (verhardingen, straatmeubilair,…) zal reeds vanaf de voorlopige oplevering van de werken overgedragen worden aan het lokaal bestuur Meerhout. Dit heeft enkel betrekking op de zones waarvan de eigendomstitel na de definitieve oplevering van de werken zal worden overgedragen naar het openbaar domein of het privaat domein van het lokaal bestuur Meerhout. Dit onderhoud omvat:

  > het maaien van gazon

  > snoeien en scheren van beplantingen

  > bemesten van beplantingen

  > onkruidbeheersing

  > opruimen plantenresten en bladeren

  > water geven aan beplantingen in droge perioden

  > controle en in stand houden van gietranden en boomsteunen

  > Inboet van afgestorven beplantingen

  > Onderhoud van verhardingen, straatkolken, straatmeubilair, verkeerssignalisatie,…

* Het definitieve technische ontwerp van de wegenis, groenaanleg en zitbanken moet ter goedkeuring overgemaakt worden aan het team openbare werken voor uitvoering van de werken.

 

Volgende voorwaarden met betrekking tot groenvoorzieningen moeten nageleefd worden:

* De voorziene plantvakken met vaste planten moeten aangeplant worden met een selectie van een tiental van de volgende plantensoorten: Achillea millefolium Terracotta, Alium gladiator, Aster ageratoides adustus nanus, Brunnera macrophylla, Calamagrostis acutiflora Karl Foerster, Coreopsis verticillata Moonbeam, Echinacea purpurea, Euphorbia polychrome, Helianthus atrorubens, Hemerocallis Sammy Russell, Lamiastrum galeobdolon florentinum, miscanthus sinensis gracillimus, miscanthus sinensis Morning light, Nepeta faassenii Six Hills Giant, Panicum virgatum northwind, Pennisetum Alopecuroides Hameln, Rudbeckia fulgida Goldsturm, Salvia nemorosa Mainacht, Sedum spectabile herbstfreude, Stachys byzantina silver carpet, Symphytum grandiflorum wisley blue, Verbena bonariensis, Waldsteinia ternata.

* De voorziene plantvakken met heesters moeten aangeplant worden met een selectie van een vijftal van de volgende plantensoorten: Cornus sanguinea, Hedera helix arborescens, Hedera colchica arborescens, Sarcococca confusa, Viburnum tinus, Osmanthus delavayi, Ligustrum japonicum texanum, Ilex aquifolium, Hypericum hidcote, Deutzia gracilis nikko, Eleagnus ebbengei.

* De afstand tussen bomen en nutsleidingen dient minstens 1,5 meter te bedragen om schade aan nutsleidingen te voorkomen.

* De groenaanleg moet gebeuren volgens de meest recente versie van het standaardbestek 250 voor werken in verband met wegenbouw, rioleringen, signalisatie en groenaanleg, hoofdstuk 11 'groenaanleg en groenbeheer' en hoofdstuk 3 'Materialen'. De 'aanvullende technische bepalingen groenaanleg gemeente Meerhout' zoals gevoegd in bijlage, moeten nageleefd worden.

 

De lasten en voorwaarden uit volgende adviezen na te leven:

Het advies van Brandweer zone Kempen van 6 december 2022

Het advies van Proximus van 26 oktober 2022

Het advies van Pidpa Hidrorio van 7 december 2022

Het advies van Fluvius van 23 december 2022

Het advies van Pidpa Drinkwater van 7 december 2022

Het advies van Telenet van 18 oktober 2022

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

12. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op het bezwaar 317 over 'afschaffing verkoop cadeaubons - ontbreken van een gemeenteraadsbesluit ter zake'

        Burgemeester Nele Geudens meldt dat er een burgemeesterlijk besluit werd genomen over de onbewoonbaarverklaring van een woning op de Gestelsesteenweg.

        Raadslid Mannu Dox deelt mee verheugd te zijn dat de gemeente opnieuw cadeaubons introduceert.

        Raadslid Frans Van Meensel meldt dat een fietser is gevallen in de Vogelspoel omwille van de slechte staat van de weg. Hij suggereert verkeersborden te plaatsen die de slechte staat van de weg aangeven zodat de gemeente niet meer verantwoordelijk is.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

13. Aanvullende agenda

 

 

Aanvullende agenda

Geen aanvullende agenda.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 februari 2023

 

14. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox verwijst naar de gemeenteraadsbeslissing die de gouverneur vernietigde van 27 juni 2022 betreffende de vernieuwing van de gemeentelijke afvaardiging in de vzw PWA Meerhout omwille van een onvolledig dossier.

Uit het onvolledig dossier bleek toen al dat het doel van de voorgestelde operatie was om de vzw te ontbinden en in vereffening te gaan en dat de bestuurders tekortgeschoten zijn in hun verplichtingen waaraan financiële consequenties verbonden zijn. Zij kunnen immers bij het niet uitvoeren van hun verplichtingen in hoofde van de vzw aangesproken worden op hun bestuursaansprakelijkheid.

  1. Graag de stand van zaken in dit dossier?
  2. Is het gemeentebestuur van plan om aan de vzw-bestuurders kwijting te verlenen om hun bestuursverantwoordelijkheid zodat de gemeente zelf kan opdraaien voor mogelijke financiële verliezen?
  3. Wanneer zal dit dossier gefinaliseerd worden?

Voorzitter Jos Tordoor meldt dat hierop zal worden geantwoord in de volgende zitting van de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.