Notulen Gemeenteraad op maandag 24 januari 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

1. Goedkeuren notulen 20 december 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 20 december 2021 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 20 december 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

2. Vaststellen reglement subsidies veiligheid jeugdlokalen

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeenteraad keurde op 16 december 2013 het reglement voor renteloze leningen voor huisvesting van jeugdharmonieën, jeugdhuizen en jeugdverenigingen goed.

De gemeenteraad keurde op 26 maart 2018 het reglement gemeentelijke subsidies voor jeugdhuizen en jeugdverenigingen goed.

In het meerjarenplan 2020-2025 zijn infrastructuursubsidies brandveiligheid jeugdlokalen vanaf 2022 voorzien.

Het college van burgemeester en schepenen nam op 29 november 2021 kennis van het voorstel van het nieuwe reglement 'subsidies veiligheid jeugdlokalen'. Er werd advies gevraagd aan de gemeentelijke jeugdraad.

De jeugdraad gaf op 4 december 2021 gunstig advies over het voorstel van het nieuwe reglement 'subsidies veiligheid jeugdlokalen'.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet van 6 juli 2012 betreffende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

 

ARGUMENTATIE

Veel jeugdlokalen in onze gemeente zijn verouderd. Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet in een infrastructuursubsidie voor onze jeugdlokalen ter ondersteuning van werken om in regel te zijn met de hedendaagse (brand)veiligheidsvoorschriften.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GEMEENTE/649300/0751-00 (actie 4.7.17)

Jaar: 2022-2025

Beschikbaar: 10 000 euro per jaar

Bedrag: 10 000 euro per jaar

Er is geen visum vereist.

 

Tussenkomst

Gemeenteraadslid Mannu Dox vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van het definitief voorstel betreffende agendapunt 2 'Vaststellen reglement subsidies veiligheid jeugdlokalen'.

In het ter goedkeuring voorliggend reglement staat:

Artikel 8. Betwisting

“Bij betwisting over de toekenning van subsidies is het mogelijk beroep aan te tekenen. De vereniging die zich tekortgedaan voelt, richt daartoe een gemotiveerd schrijven aan het college van burgemeester en schepenen, dat hierover advies vraagt aan de gemeentelijke jeugdraad.”

Het is het college dat beslist over de toekenning van subsidies. Bij betwisting is het college dus partij. Het is tegen alle rechtsprincipes in dat een betrokken partij oordeelt bij een betwisting. Men mag geen rechter en partij zijn. Daarom wordt het artikel 8 als volgt gewijzigd via dit amendement:

 

Amendement

Bij betwisting over de toekenning van subsidies is het mogelijk beroep aan te tekenen. De vereniging die zich tekortgedaan voelt, richt daartoe een gemotiveerd schrijven aan het college van burgemeester en schepenen, dat hierover ‘BINDEND’ advies vraagt aan de gemeentelijke jeugdraad.

 

Stemming op naam:

Stemming amendement agendapunt 2

Met 4 stemmen voor (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 14 stemmen tegen (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls en Brigitte Peremans)

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Stelt het gemeentelijk reglement subsidies veiligheid jeugdlokalen, zoals beschreven in het document '20220124_Gemeentelijk reglement subsidies veiligheid jeugdlokalen' vast. Dit document wordt toegevoegd aan de ingebonden notulen. Het reglement is van toepassing vanaf 24 januari 2022.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Punt bijlagen/links 20220124_Gemeentelijk reglement subsidies veiligheid jeugdlokalen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

3. Afsluiten overeenkomst 'UiTpartner' tussen Publiq en gemeente Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente Meerhout is, samen met de andere Stuifzand gemeenten, de aansluiting bij de UiTPAS regio Kempen verder aan het onderzoeken. In het kader daarvan wordt ook de aansluiting bij het UiTnetwerk bekeken.

 

Op 25 oktober 2021 ontving de cultuurbeleidscoördinator vanuit Publiq de vraag aangaande het opstellen van een UiTovereenkomst. Om als gemeente te werken met UiTPAS, is het ook aangewezen om lid te worden van het UiTnetwerk. Op deze manier kan een mogelijke aansluiting vlotter verlopen.

 

De overeenkomst 'UiTpartner' behandelt de essentiële voorwaarden en wederzijdse afspraken tussen Publiq en de gemeente Meerhout met het oog op samenwerking binnen het UiTnetwerk. Bij deze overeenkomst hoort een addendum dat de modaliteiten van deze samenwerking in concreto beschrijft.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 27 december 2017

        decreet betreffende bovenlokale cultuurwerking 15 juni 2018

        meerjarenplan 2020-2025 lokaal bestuur Meerhout, vastgesteld in de gemeenteraad van 16 december 2019

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2021 voor de principiële goedkeuring voor aansluiting bij UiTPAS regio Kempen

 

ARGUMENTATIE

Het UiTnetwerk is een samenwerking tussen alle steden en gemeenten (en een aantal regio's zoals Stuifzand), die gebruik maken van de UiTdatabank en de daaraan gekoppelde UiTagenda's, voor het verzamelen en publiceren van alle vrijetijdsactiviteiten in de gemeente. Die publicatie gebeurt onder de noemer UiT in Meerhout, en met gebruik van het UiT-label of UiT-logo.

 

De opzet van het UiTnetwerk is om gezamenlijk te werken aan kwalitatieve communicatie en marketing rond het vrijetijdsaanbod om lokale bewoners en gebruikers hierin wegwijs te maken en aan te zetten tot participatie.

 

Het UiTPAS-systeem werkt ook structureel met de UiTdatabank. Vandaar is het als UiTPAS-gemeente efficiënt om de UiTdatabank ook voor de hele vrijetijdscommunicatie structureel als instrument in te zetten. Vandaag is meer dan 90 % van de Vlaamse gemeenten en steden lid van het UiTnetwerk. Lid worden doe je als gemeente door het ondertekenen van een zogeheten UiTovereenkomst.

 

Bij de UiTovereenkomst komt ook een addendum dat de modaliteiten van de overeenkomst verder beschrijft. De aanpassingen aan het addendum zijn louter een praktische aangelegenheid. De aanpassingen aan het addendum dienen zo ook niet telkens op de gemeenteraad te passeren, aangezien ze niets structureel veranderen aan de overeenkomst 'UiTpartner'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad sluit de overeenkomst 'UiTpartner' af, waardoor de gemeente Meerhout lid wordt van het UiTnetwerk.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

4. Goedkeuren voortraject in het kader van subsidieoproep Werk & Sociale economie - Digibanken

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de gemeenteraadszitting van 16 december 2019 werden de statuten voor de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen goedgekeurd en werd de vereniging als dusdanig goedgekeurd.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging in de zitting van 15 november 2021 akkoord om een projectvoorstel in te dienen binnen de oproep Digibanken vanuit de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3 titel 3: de intergemeentelijke samenwerking

        subsidieoproep 'digibanken': https://www.vlaanderen.be/departement-werk-socialeeconomie/digibanken

 

ARUMENTATIE

Via de subsidieoproep 'Digibanken' wil het departement Werk & Sociale economie het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen verkleinen via drie doelstellingen:

        gelijke toegang tot digitale technologie door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware (via een uitleendienst)

        via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden (bijvoorbeeld het herstel van IT-materiaal)

        via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

 

Binnen Vlaanderen zijn al verschillende ondernemingen en organisaties actief op één van bovenstaande doelstellingen en activiteiten. Het is de ambitie van het project om deze diverse spelers in lokale samenwerkingsverbanden als 'Digibanken' te verenigen. Zo ontstaan er partnerschappen met een gezamenlijke doelgerichte strategie. Door de onderlinge samenwerking komt een geïntegreerde dienstverlening tot stand waar eindgebruikers eenvoudig terecht kunnen voor ondersteuning en geholpen worden in het brede aanbod.

 

De partnerschappen kunnen bestaan uit verschillende soorten organisaties zoals lokale besturen, reguliere bedrijven, middenveld, sociale economie, opleidingsverstrekkers enzovoort. De samenstelling en het werkingsgebied is afhankelijk van de lokale noden. Digibanken voorzien in een open en laagdrempelig aanbod op vlak van alle drie de doelstellingen. De Digibanken-partnerschappen worden zichtbaar in een fysieke toegangspoort, die bereikbaar is voor de eindgebruiker. Zowel klassieke locaties (bijvoorbeeld de bibliotheek) als hybride vormen (bijvoorbeeld mobiele locaties) zijn mogelijk.

 

In september 2021 lanceerde de Vlaamse overheid twee oproepen om de opstart van Digibanken te ondersteunen:

        Oproep Voortraject:
Deze oproep voorziet de mogelijkheid voor kandidaat-partnerschappen om binnen een beperkte termijn van vier maanden de nodige lokale partners te zoeken. Zo hebben de partners de tijd en de ruimte om toe te werken naar een inhoudelijke en operationele onderbouwing van het digibankproject.

        Oproep Implementatietraject:
Deze oproep voorziet ondersteuning voor de effectieve opstart en uitvoering van lokale digibankprojecten vanuit een geformaliseerd partnerschap en een gedeelde samenwerkingsstrategie. De lokale digibankprojecten werken in deze fase aan alle drie de doelstellingen.

 

Deelname aan de oproep 'Digbanken - voortraject' is geen vereiste tot deelname aan de oproep 'Digibanken - Implementatietraject'. Beide oproepen zullen meermaals herhaald worden in 2022.

 

De interlokale vereniging (ILV) Tewerkstelling Zuiderkempen wil de kans op een duurzame tewerkstelling verhogen door drempels naar tewerkstelling te verkleinen. Door in te zetten op partnerschappen zoals 'Digibanken' tracht de vereniging de kwetsbare groepen mee te krijgen in de digitaliseringsgolf en hen op een laagdrempelige manier maximaal te ondersteunen. Het versterken van de digitale basisvaardigheden kan een belangrijke rol spelen in de activering naar de arbeidsmarkt.

Binnen het grondgebied van de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen focussen we met de 'Digibanken' op de kwetsbare doelgroep met extra aandacht voor werkzoekenden en personen met een risico op digitale uitsluiting in voorbereiding op een traject naar werk:

        langdurig werkzoekenden

        laaggeschoolden

        (laaggeschoolde) jongeren

        55-plussers

        anderstaligen.

 

Voor de uitwerking van de Digibanken tijdens de implementatiefase zetten we maximaal in op het afstemmen met bestaande initiatieven en met de uitwerking binnen de projectoproep ‘Iedereen digitaal’ (bij een goedgekeurd projectvoorstel). Op deze manier trachten we voor het volledige werkingsgebied een duurzaam, complementair e-inclusiebeleid uit te werken met de nodige aandacht en de juiste focus voor elke burger.

 

Vanuit de regio Zuiderkempen werd een projectvoorstel ingediend (nadat de verschillende betrokken colleges van burgemeester en schepenen akkoord gingen) binnen de subsidieoproep voor de uitvoering van de eerste fase: het voortraject.

Tijdens dit voortraject worden met een basispartnerschap de noden op vlak van e-inclusie in kaart gebracht, wordt bekeken welke dienstverlening al aanwezig is en waarop nog extra moet worden ingezet tijdens een tweede implementatiefase. Volgende partners zijn betrokken bij de start van het voortraject in het kader van de subsidieoproep 'Digibanken': stad Geel, gemeente Meerhout, gemeente Laakdal, gemeente Herselt, gemeente Hulshout, gemeente Westerlo, VDAB, Blenders (digidak), Ligo, CVO EduKempen, BEEGO en ACV. In de loop van het voortraject zal dit partnerschap ongetwijfeld nog uitbreiden.

 

De beslissing over de goedkeuring van de projectvoorstellen vanuit het departement Werk & Sociale Economie wordt verwacht in de loop van januari 2022.

 

        Bij een positief antwoord kan worden overgegaan naar de uitvoeringsfase van het voortraject. Het voortraject loopt van 1 februari tot 31 mei 2022.

        Bij een negatief antwoord zal in overleg worden gegaan met het departement Werk & Sociale Economie en in een volgende indienronde een aangepast projectvoorstel worden ingediend.

 

Het volledige projectvoorstel is terug te vinden in het dossier.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

Goedgekeurde projecten binnen de subsidieoproep 'Digibanken', zowel voortraject als implementatiefase, zijn voorzien van 100 % financiering vanuit het departement Werk en Sociale Economie.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de uitvoering van een voortraject binnen de subsidieoproep 'Digibanken' goed voor de looptijd van 1 februari tot 31 mei 2022 bij een positieve beoordeling van het projectvoorstel vanuit het departement Werk & Sociale Economie.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

5. Goedkeuren ontwerpakte gratis grondafstand Grasheuvel 15A-17-19

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 19 november 2019 werd de verkavelingsaanvraag ontvangen, ingediend door Ludo Thys betreffende het verkavelen van een perceel, gelegen te Grasheuvel 17, kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C nummer 699D om te verdelen in drie loten voor open bebouwing. De verkavelingsaanvraag omvat tevens een grondafstand ter realisatie van de ontworpen gemeenteweg.

 

Op 18 november 2019 werd de belofte van gratis grondafstand ondertekend door Ludo Thys. Het betreft een strook grond van een deel van het perceel te Grasheuvel 17 (lot 4), kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie C nummer 699D, groot 174 vierkante meter.

 

Op 27 april 2020 werd door de gemeenteraad het wegtracé goedgekeurd en de grondafstand aanvaard.

 

Op 18 mei 2020 werd een vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen aan Ludo Thys voor het verkavelen van een perceel in drie loten. In deze vergunning werd de last tot grondafstand aan openbaar domein opgelegd.

 

Op 20 december 2021 beslist het college van burgemeester en schepenen het verkoopbaarheidsattest af te leveren aangezien aan alle voorwaarden werd voldaan die opgelegd werden in de verkavelingsvergunning.

 

Een ontwerpakte werd opgemaakt door Atlas Notarissen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet over de lokale besturen is van toepassing: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 (Belgisch Staatsblad 20 augustus 2009 (editie 2)), met ingang van 1 september 2009 en de uitvoeringsbesluiten

 

ARGUMENTATIE

De voornoemde ontwerpakte ligt ter bespreking voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 4 stemmen tegen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 3 onthoudingen (Heidi Suls, Walter Verbraeken en Paul Van Dooren)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met betrekking tot een kosteloze grondafstand voor een perceel gelegen te Grasheuvel 17, 2de afdeling sectie C nummer 699D/deel (lot 4) goed.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

6. Vlaams Belang wenst actualisering van het reglement gemeentelijke visvijver ’t Gewad tengevolge machtiging van vijverwachters

 

 

Beslissing

Feiten en context

Het laatste door de gemeenteraad goedgekeurd reglement gemeentelijke visvijver dateert van 16 december 2019 en is reeds aan actualisatie toe.

Waar de gemeente vroeger tijdelijk in gemachtigde VISwachters voorzag met een beperkt takenpakket (3) heeft de gemeente nu in VIJVERwachters voorzien met een uitgebreid takenpakket (10) en bevoegdheden. De VISwachters waren door het college in zitting van 12 februari 2018 enkel gemachtigd om in 2018 toezicht uit te oefenen.

Waar het huidig reglement nog steeds spreekt over VISwachters lijkt het aangewezen deze term te vervangen door VIJVERwachters met vermelding van de hen toebedeelde 10 taken en bevoegdheden.

Het lijkt aangewezen om in een geactualiseerd reglement op te nemen op welke wijze deze wachters zich herkenbaar dienen te legitimeren naar vissers en bezoekers toe. Dit kan bijdragen tot het vermijden van mogelijke conflicten bij controle.

 

Voorstel tot beslissing

 

Art. 1 De gemeenteraad verzoekt het college om een geactualiseerd reglement gemeentelijk visvijver uit te werken waarin de functieomschrijving en bevoegdheden vermeld staan van de gemachtigde vijverwachters.

Art. 2 Dit nieuwe reglement wordt ten laatste op de gemeenteraad van maart 2022 ter goedkeuring voorgelegd.

 

Tussenkomst

Gemeenteraadslid Joris Janssens vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van het definitief voorstel betreffende agendapunt 6 'Vlaams Belang wenst actualisering van het reglement gemeentelijke visvijver 't Gewad tengevolge machtiging van vijverwachters'.

Het is aangewezen om het reglement in zijn geheel te actualiseren. 

Om het reglement met de betrokkenen grondig te bekijken en te actualiseren moeten we de Gemeentelijke administratie de nodige tijd geven.

 

Amendement

Voorstel tot vervanging van voorstel tot beslissing

Artikel 1

Huidige tekst: De gemeenteraad verzoekt het college om een geactualiseerd reglement gemeentelijk visvijver uit te werken waarin de functieomschrijving en bevoegdheden vermeld staan van de gemachtigde vijverwachters.

Nieuwe tekst: De gemeenteraad verzoekt het college om een geactualiseerd reglement gemeentelijk visvijver uit te werken, waarin alle nodige aanpassingen gebeuren, inclusief de vermelding vijverwachters.

Artikel 2

Huidige tekst: Dit nieuwe reglement wordt ten laatste op de gemeenteraad van maart 2022 ter goedkeuring voorgelegd.

Nieuwe tekst: Dit nieuwe reglement wordt ten laatste op de gemeenteraad van mei 2022 ter goedkeuring voorgelegd.

 

Stemming op naam:

Stemming amendement agendapunt 6

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Frans Van Meensel en Brigitte Peremans)

 

Stemming op naam:

Met 18 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls en Brigitte Peremans)

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslidRony Schuer.

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

7. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 276 bis over 'Klacht toekennen van een startsubsidie aan een vereniging zonder goedkeuring van de gemeenteraad'.

        Burgemeester Nele Geudens geeft een update over de coronacijfers in Meerhout: De voorbije week waren er 275 besmettingen. Dit aantal ligt erg hoog. Zoals ook in de rest van Vlaanderen liggen de besmettingen in Meerhout in een stijgende lijn en is er dus nog steeds voorzichtigheid geboden.

Ondertussen heeft meer dan 83 % de boosterprik gekregen. Wat de vaccinatie van de kinderen betreft, werd een goede start gemaakt en werd meer dan 37% voor de eerste keer gevaccineerd.

Het woonzorgcentrum De Berk werd eveneens met een uitbraak geconfronteerd binnen de besloten afdeling, die nadien is overgegaan naar de open afdeling. Voorlopig is deze onder controle.

        Schepen Jan Melis deelt mee dat gemeente Meerhout zich kandidaat had gesteld voor enkele samenwerkingsverbanden. Enerzijds Landschapspark en anderzijds Nationale Parken. Geen van deze projecten werd weerhouden, waardoor het verhaal hier eindigt voor onze gemeente.

        Raadslid Rony Schuer wenst de gemeentearbeiders die de snoeibeurten hebben gerealiseerd in de Engstraat en in het pad naar de gemeentelijke visvijver te feliciteren met het fantastische werk dat werd afgeleverd.

        Raadslid Heidi Suls wenst als onafhankelijk gemeenteraadslid en als paramedicus de burgers van Meerhout te vragen om alert te zijn en terug te vallen op het gezond verstand, los van wat de regering verkondigt. Neem verantwoordelijkheid voor het welzijn van jezelf en de medeburgers.

        Raadslid Mannu Dox komt terug op een agendapunt van de vorige gemeenteraad van 20 december 2021 waarin werd gevraagd om verbeteringen aan te brengen aan de verkeersveiligheid op smalle wegen, zoals bijvoorbeeld ruilverkavelingswegen. De burgemeester antwoordde hierop dat ze hieromtrent de instructies van de politie afwacht.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

8. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

10. Vlaams Belang wenst meer eenduidigheid, vereenvoudiging en vermindering van snelheidsbeperkende verkeersborden ter bevordering van de verkeersveiligheid

 

 

Een overvloed aan verkeersborden komt de verkeersveiligheid niet ten goede.

De laatste decennia is er een groter maatschappelijk draagvlak tot stand gekomen om op gewone wegen de snelheid te minderen. Zo werd de maximaal toegelaten snelheid op gewone wegen al teruggebracht van 90 naar 70 km per uur.

Weggebruikers zijn gediend met een eenduidige regelgeving over een relatief groot gebied. Daarom opteren meer en meer gemeenten tot de inrichting van snelheidszones waardoor een pak verkeersborden kunnen verdwijnen.

Verkeersregels worden ook beter nageleefd wanneer er een logica in zit. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk te vatten dat op smalle ruilverkavelingswegen met gemengd verkeer in beide richtingen een maximumsnelheid is toegelaten van 70 km per uur terwijl op een gemeentelijke tweerijbaan verbindingsweg zoals de Genelaar, en gelukkig maar, een maximumsnelheid van 50 km toegelaten is.

De gemeenteraad van november 2019 ging akkoord met een maximumsnelheid van 50 km per uur over de ganse lengte van de gewestweg Bevrijdingslaan.

Het lijkt dan ook aangewezen om eenvoudig te stellen dat een maximumsnelheid van 50 km per uur de regel is op gans het grondgebied van Meerhout tenzij anders door verkeersborden aangegeven is. In de praktijk komt dit veelal neer tot het instellen van snelheidszones waardoor tal van verkeersborden kunnen verdwijnen.

De gemeenteraad heeft eerder tot doel mee te sturen in hoofdlijnen of principes dan wel in uitvoeringsdetails.

 

Voorstel tot beslissing:

Art. 1 De gemeenteraad is principieel akkoord om als regel te stellen dat de toegelaten maximumsnelheid op het grondgebied van Meerhout 50 km per uur bedraagt tenzij anders aangegeven.

Art. 2 Het college krijgt opdracht om in overleg met het team veiligheid/verkeer en de politie na te gaan hoe op korte termijn in de praktijk uitvoering kan gegeven worden aan dit principe.

Art. 3 Ten laatste tijdens de gemeenteraad van december 2022 rapporteert het college de gemeenteraad over de stand van zaken in de uitwerking van dit principe.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vragen Vooruit en cd om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De meerderheidspartijen cd Meerhout en Vooruit willen gebruik maken van artikel 33 om hun stemgedrag te verantwoorden bij het aanvullend agendapunt 8.1 van de gemeenteraad van 24 januari 2022:

Door de complexe situatie van de Meerhoutse mobiliteit met smalle straten, veel doorgaand verkeer en enkele gewestwegen, vereist het nieuwe mobiliteitsplan goed doordachte en afgewogen maatregelen waarbij we de focus op verkeersveiligheid uiterst belangrijk vinden.

Binnen het nieuwe mobiliteitsplan streven we naar de invoering van een algemene zone 50 en een verdere beperking tot 30 km/h in de kernen, met specifieke uitzonderingen waar nodig.  De meerderheidspartijen cd Meerhout en Vooruit stemmen dan ook ja op dit voorstel van beslissing gezien we dit als één van de onderdelen van het mobiliteitsplan voorop stellen, maar willen wel meegeven dat dit zal uitgevoerd worden binnen de andere modaliteiten van het mobiliteitsplan.

Om een wezenlijk effect van de te voorziene ingrepen te realiseren binnen het mobiliteitsplan, willen we maatregelen met een doordachte clustering doorvoeren om de gewenste impact op de verkeers-trafiek en -veiligheid te realiseren. Zo kunnen we bijkomende maatregelen voorzien om de verplaatsing van knelpunten tot een minimum te beperken.'

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Mannu Dox, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Wim Nysmans, Heidi Suls, Walter Verbraeken, Paul Van Dooren en Brigitte Peremans)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van gemeenteraadslid Mannu Dox.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

9. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Cultuur en vrije tijd - Raadslid Peter Van den Broeck komt terug op de vorige gemeenteraad waarin de sponsoring door Nike van de jeugdsport werd goedgekeurd. De gebouwen van Nike bevinden zich voor twee derde op het grondgebied van Meerhout, maar de bedrijfszetel ligt op het grondgebied van Laakdal. Hierdoor loopt Meerhout veel belastingen mis. Nike beschikt over een atletiekpiste. Heeft het gemeentebestuur geïnformeerd bij Nike of er gebruik kon worden gemaakt van deze atletiekpiste alvorens de beslissing te nemen tot het bouwen van een dure tartanpiste in Meerhout?

Schepen Roger Verheyen antwoordt dat dit niet werd nagevraagd. De reden hiertoe is dat de sportmogelijkheden bij Nike onder bedrijfsaccommodatie vallen en dus enkel kunnen worden gebruikt in functie van het bedrijf, niet voor elk individu. Er werden wel beperkte afspraken gemaakt naar noodaccommodatie toe.

Raadslid Mannu Dox wijst erop dat de atletiekclub van Tessenderlo wel gebruik maakt van de sportaccommodatie bij Nike voor de G-sport. Dat gemeente Meerhout de vraagt niet heeft gesteld aan Nike beschouwt raadslid Mannu Dox als een gemiste kans.

Schepen Roger Verheyen antwoordt hierop dat de vraag initieel niet werd gesteld, maar dat het nu wel werd afgetoetst. Er gelden wel degelijk beperkingen.

 

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat burgemeester Nele Geudens, wegens verwantschap/rechtstreeks belang, de zitting gedurende de behandeling van volgende mondelinge vraag.

 

        Cultuur en vrije tijd - Raadslid Mannu Dox komt terug op de enorme kostprijs voor het gebouw van jeugdhuis De Kater, waar de verwarmings/ventilatie installatie nooit naar behoren heeft gefunctioneerd en waarvoor er nooit een ingebrekestelling is gebeurd. De politieke verantwoordelijkheid lag destijds bij de toenmalige schepen van sport, en eigenlijk bij het collectief college van burgemeester en schepenen. Bij bouwwerken van enige omvang waar de medewerking van een architect vereist is, is het gebruikelijk dat deze tegen betaling opdracht krijgt om toezicht te houden op de bouwwerken en het functioneren er van.

1. Wie was de architect van het bouwwerk Jeugdcentrum De Kater in 2009?

2. Is deze betaald om toezicht te houden op de werken?

3. Hoeveel jaar blijft de architect aansprakelijk voor de correcte uitvoering van zijn toezichtsopdracht?

4. Is er een gegronde reden waarom er nooit een in gebreke stelling geweest is wegens het nooit naar behoren functioneren van deze verwarmings/ventilatie installatie?

Schepen Luc Lievens antwoordt hierop:

1. De tijdelijke vereniging Boons-Lievens-TDE was aangesteld als ontwerper. Voor het deel architectuur was dit Jan Boons, voor stabiliteit het Ingenieurgesellschaft Lievens und Partner mbH uit Aken, voor technieken TDE BV gevestigd in Koersel. De tijdelijke vereniging werd voor het projectmanagement bijgestaan door Grontmij, toen gevestigd te Zaventem.

2. De tijdelijke vereniging werd betaald om toezicht te houden.

3. De tijdelijke vereniging blijft gedurende tien jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken.

4. We geven een mogelijke verklaring waarom er geen in gebreke stelling geweest is. De installatie en het onderhoud werden door eenzelfde firma gedaan. Deze firma heeft steeds herstellingen uitgevoerd en nooit de onderliggende oorzaak van de problemen aan het licht gebracht. Na extern advies - wanneer het grootste deel van de aansprakelijkheidstermijn al voorbij was - heeft men waarschijnlijk getracht om met de vertrouwde onderhoudsfirma in der minne te regelen dat zij de aanpassingen aan de installatie zouden doen. Over die aanpassingen zijn wellicht ook weer tegenstrijdige visies ontstaan.

 

Burgemeester Nele Geudens vervoegt de vergadering.

 

        Algemeen bestuur - Raadslid Mannu Dox meldt dat één van de hoofdtaken van een raadslid bestaat uit controle uitoefenen op de werking van het bestuur. Er geldt voor het bestuur een verplichting tot het bijhouden van een register van inkomende en uitgaande post. Hoe zit het met de postregistratie binnen de diverse entiteiten in het bestuur, zoals bv. het WZC, de bibliotheek, de gemeenteschool, BKO, etc.

Zijn er afspraken omtrent de postregistratie om de traceerbaarheid en controle van de correspondentie te garanderen? Zo ja, met welke instellingen wordt dergelijke briefwisseling mee geregistreerd in de verplichte registers van inkomende en uitgaande gemeentelijke stukken?

Burgemeester Nele Geudens antwoordt dat hierover geen schriftelijke afspraken werden gemaakt. Nagenoeg alle te registreren post wordt centraal ontvangen en intern verder verdeeld. Door de implementatie van de mid-officetoepassing zullen de gemeentelijke instellingen zelf hun correspondentie gaan registreren. In de eerste fase van de implementatie werd de focus gelegd op de administratieve diensten die gevestigd zijn in het gemeentehuis. Ook de andere gemeentelijke instellingen zullen hier in de loop van 2022 gebruik van maken. Sinds 9 november 2021 wordt de toepassing MyCorsa Nxt gebruikt voor de postregistratie van inkomende en uitgaande briefwisseling.

 

 

Publicatiedatum: 15/03/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.