Notulen Gemeenteraad op woensdag 12 juli 2023

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Peter Verryt, waarnemend algemeen directeur

 

Afwezig

Luc Lievens, Paul Van Dooren, raadsleden

Flor Boven, algemeen directeur

 

Brigitte Peremans, schepen verlaat de zitting vanaf punt 4.

Brigitte Peremans, schepen vervoegt de zitting vanaf punt 6.

 

Voor agendapunt 9 en 10 geldt een tweede oproeping:

Artikel 26 uit het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

'De gemeenteraad kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

 

In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.

 

In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.'

Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

1. Voorlopig aanvaarden straatnaam voor het project ter hoogte van Mispad

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de gemeenteraad om een straatnaam toe te kennen aan de nieuwe straat, gelegen achter Mispad.

 

Om deze straatnaam te bepalen werd er advies ingewonnen bij de gemeentelijke Cultuurraad. De Cultuurraad heeft cultuurhistorisch advies gevraagd aan de Heemkundige Kring.

In de vergadering van 31 mei 2023 behandelde de gemeentelijke Cultuurraad de straatnaamgeving voor de nieuwe straat achter Mispad.

 

Op basis van het advies van de gemeentelijke cultuurraad stelt het college voor om aan deze straat de naam Rooyshof te geven.

 

Rooyshof

De nieuwe zijstraat is een zijstraat van de Mispad en paalt aan de tuin van het kasteel van de Rooy, zoals het pand algemeen gekend is bij de Meerhoutenaren. Het kasteel van de Rooy is ook één van de historische gebouwen van Meerhout en aangezien het niet publiek toegankelijk is, heerst er ook een zekere nieuwsgierigheid en mysterie rond.

 

Het decreet dat over de straatnaamgeving handelt bepaalt dat de gemeenteraad deze naam in eerste instantie voorlopig moet aanvaarden en dat er over het voorstel opnieuw advies moet gevraagd worden aan de gemeentelijke Cultuurraad. Bovendien moet men het voornemen om de straatnaam toe te kennen bekendmaken door openbare aanplakking.

In de volgende fase moet de gemeenteraad de straatnaam definitief vaststellen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van openbare wegen en pleinen, zoals laatst gewijzigd op 16 juli 2021

        Collegebeslissing van 12 juni 2023 betreffende de voorlopige straatnaam voor het project ter hoogte van Mispad

 

ARGUMENTATIE

        Er is een duidelijke noodzaak om een straatnaam toe te kennen aan de nieuwe straat voor het project ter hoogte van Mispad.

        De gemeentelijke cultuurraad heeft in de vergadering van 31 mei 2023 de volgende straatnamen voorgesteld

        De Rooy

        Rooyshof

        Het college van burgemeester en schepenen heeft tijdens de zitting van 12 juni 2023 beslist om Rooyshof voor te stellen aan de gemeenteraad als straatnaam voor het project ter hoogte van Mispad.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Tussenkomst

Amendement

Gemeenteraadslid Mannu Dox vraagt om in naam van fractie Vlaams Belang volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van het definitieve voorstel betreffende agendapunt 1 'Voorlopig aanvaarden straatnaam voor het project ter hoogte van Mispad':

 

De voorgestelde straatnaam Rooyshof wordt gewijzigd in Royeshof verwijzend naar de correcte schrijfwijze van het kasteel van ‘de Roye de Wichen’

 

Stemming op naam:

Stemming amendement agendapunt 1

Met 9 stemmen voor (Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx), 10 stemmen tegen (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor)

 

Stemming op naam:

Stemming hoofdvraag

Met 10 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Aanvaardt de naam Rooyshof voorlopig als straatnaam voor de nieuwe straat aan het project ter hoogte van Mispad.

 

Artikel 2

Vraagt advies aan de gemeentelijke Cultuurraad over de straatnaam Rooyshof.

 

Artikel 3

De naam Rooyshof voor de nieuwe straat aan het project ter hoogte van Mispad bekend te maken door openbare aanplakking.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

2. Goedkeuren lastvoorwaarden van de opdracht 'Renovatie asbesthoudend dak gemeentelijke loods'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Asbestproblematiek gemeentelijke werkhal.

In april 2021 stelde de organisatie Mensura een asbestprobleem vast in de gemeentelijke loods met asbesthoudende dakbedekking gelegen aan de Eindhoutsebaan 49 in Meerhout.

Er werd een tijdelijke oplossing gezocht om de buitendienst gedeeltelijk te herlocaliseren. Op 27 september 2021 besliste de gemeenteraad om een huurovereenkomst af te sluiten met JDB & Partners BV, Acaciastraat 23 te 2440 Geel, voor het huren van de magazijnruimte gelegen Ambachtsstraat 21 in Meerhout. De huurovereenkomst ging in op 15 oktober 2021 voor de duur van negen jaar. In de overeenkomst werd een clausule opgenomen om de huur te beëindigen bij het verstrijken van elke periode van drie jaar, met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden. De eerste periode van drie jaar zal op 14 oktober 2024 eindigen.

Bij de aanvang van de overeenkomst bedroeg de maandelijkse huurprijs 8 000 euro. De huurprijs werd ondertussen geïndexeerd en bedraagt 8 899,81 euro. Drie jaar huur aan deze huurprijs kost 320 393,16 euro.

 

Op 20 juli 2018 keurde de Vlaamse Regering het Actieplan Asbestafbouw goed. Daarin wordt gestreefd naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven: tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen, bijvoorbeeld asbestcementen daken en gevels. Voor overheidsgebouwen en -infrastructuur is dit een wettelijke verplichting.

De gemeente dient derhalve in te staan voor de asbestverwijdering wanneer ze ook na 2033 eigenaar blijft van de loods of wanneer ze het gebouw laat slopen.

Bij een eventuele verkoop kan de asbestproblematiek een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs. De toestand van de dakbedekking kan inmiddels verslechteren en de saneringskosten kunnen stijgen.

 

Team openbare werken maakte een raming van de kosten om de asbesthoudende golfplaten te vervangen door enkelwandige, metalen dakplaten. De raming van de dakrenovatie bedraagt 201 521,80 euro exclusief btw of 243 841,38 euro inclusief 21 % btw.

De kosten voor de asbestafvoer en -verwerking door IOK zijn hier niet in opgenomen. Als we deze meetellen komt de totale raming op 203 391,80 euro exclusief btw of 246 104,08 euro inclusief 21 % btw. Dat is lager dan de kost om de magazijnruimte aan de Ambachtsstraat gedurende drie jaar te huren.

 

Vordering project gemeenschappelijke werkplaats Meerhout-Geel.

Op 19 april 2022 mandateerde de gemeenteraad de stad Geel om voor de opdracht 'aanstelling ontwerper stedelijke werkplaats Geel - Meerhout' op te treden als aanbestedende overheid in naam van gemeente Meerhout. Op 16 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het definitieve programma van eisen en het aangepast bestek 'Aanstelling ontwerper stedelijke werkplaats Geel-Meerhout' goed. Op 2 november 2022 werd de opdracht door het college van burgemeester en schepenen van Geel gegund aan DBV-Architecten multiprofessionele architectenvennootschap bv, Prins-Bisschopssingel 34, bus 3 te 3500 Hasselt.

Het project bevindt zich op dit moment in de voorontwerpfase. De realisatie van het bouwproject zal slechts mogelijk zijn na de eerste huurperiode van drie jaar.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, § 1, 2° (het geraamde bedrag exclusief btw overschrijdt de drempel van 750 000,00 euro niet)

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        bestuursdecreet van 7 december 2018

 

ARGUMENTATIE

In het kader van de opdracht 'Renovatie asbesthoudend dak gemeentelijke loods' werd een bestek met nr. Meerhout-2023-007 opgesteld door team openbare werken.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 201 521,80 euro exclusief btw of 243 841,38 euro inclusief 21 % btw.

De raming exclusief btw overschrijdt de limiet van 750 000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is onvoldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 2023/GBB2-FAC1/0119-06/221007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1 (investeringen voor gebouw gemeentelijke werkplaats)

De bijkomende budgetten zullen opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging.

Er kan een verschuiving gebeuren van exploitatie naar investeringen als de huurovereenkomst vroegtijdig beëindigd kan worden.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het bestek met nr. Meerhout-2023-007 en de raming voor de opdracht 'Renovatie asbesthoudend dak gemeentelijke loods', opgesteld door team openbare werken goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 201 521,80 euro exclusief btw of 243 841,38 euro inclusief 21 % btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in 2023/GBB2-FAC1/0119-06/221007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1.

Artikel 5

Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

3. Instappen aankoopcentrale Gestroomd

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De verschillende streekintercommunales in Vlaanderen hebben gezamenlijk de aankoopcentrale "Gestroomd.be" opgezet. De aankoopcentrale ondersteunt lokale besturen en aanverwanten zoals brandweer, politie en gemeentelijk onderwijs bij het verkennen en aankopen van duurzame voertuigen. Gestroomd.be organiseert zo verschillende demodagen en infomomenten, en schrijft raamcontracten uit voor allerhande types van duurzame voertuigen. Dit gaat over elektrische personenwagens, lichte vrachtwagens, vrachtwagens en speciale voertuigen zoals veegwagens en rijdende werktuigen. De streekintercommunales versimpelen de aankoop van duurzame voertuigen zo, aangezien voor de aankoop minder complexe aankoopprocedures gevoerd moeten worden. Het aanbieden van raamcontracten voor elektrische voertuigen was tot dan vrij beperkt, en onlangs ingeperkt doordat onder andere Fluvius deze dienstverlening stopzette naar aanleiding van focus op hun kerntakendebat. De aangeboden voertuigen hebben een vastgelegde basisprijs, wat de aankoper meer zekerheid geeft over het te betalen bedrag. Deze kostprijs is meestal ook onderworpen aan een korting, deze varieert per voertuig. De aankoopcentrale vraagt een vastgelegde commissie op de aankoop van een voertuig voor geleverde dienstverlening, afhankelijk van het type voertuig. Voor onze regio is er een aanspreekpunt bij het IOK, de eigen streekintercommunale. 

 

IGEMO heeft de groepsaankoop aangaande duurzame voertuigen gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp "sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen - GUBES2100005". IGEMO treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

Op 28 januari 2022 heeft de raad van bestuur van IGEMO de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop gegund aan diverse partijen in functie van de percelen. Het volledige gunningsverslag is ter inzage op de website www.gestroomd.be onder juridische info. De opdracht werd gesloten op 19 april 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

Gemeente Meerhout wenst in te stappen in de aankoopcentrale Gestroomd.be. Dit geeft de mogelijkheid om op een meer zekere, simpelere, goedkopere en snellere wijze over te gaan tot de aankoop van duurzame voertuigen. Aan de instap tot de aankoopcentrale zijn geen onmiddellijke kosten verbonden. 

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad treedt toe tot de aankoopcentrale van IGEMO aangaande de groepsaankoop "duurzame voertuigen". Er zal van de raamovereenkomst afgenomen kunnen worden voor een bedrag van maximum 250 000 euro exclusief btw.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

4. Definitief vaststellen rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het lokaal bestuur Meerhout plant weg- en rioleringswerken langsheen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). Er wordt een herinrichting voorzien, de rijweg wordt vernieuwd en er komt een gescheiden rioleringsstelsel.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 en 41

        het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

ARGUMENTATIE

Voor het realiseren van de gewenste weg- en afwateringsinfrastructuur en een volwaardig ontwerp is een inname van delen van private percelen noodzakelijk. In de bermen wordt voldoende plaats gecreëerd voor een correcte aanleg van de verschillende nutsleidingen rekening houdend met de positie van de nieuwe riolering. Ook dienen er op enkele plaatsen innames van gronden te gebeuren om een volwaardig grachtenstelsel aan te leggen. In het ontwerp van de wegeniswerken en rioleringswerken wordt maximaal rekening gehouden met de aanwezige ondergrondse installaties van nutsleidingen en de ruimtelijke integratie in het publieke domein in relatie met de openbare doelstellingen en realistische diepten.

De bestaande leidingen van openbaar nut zullen in het kader van de realisatie van het project uitgebreid en verplaatst dienen te worden. Doordat de nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, telecommunicatie,…) binnen huidig ontwerp onder de rijweg komen te liggen, zijn verplaatsingen van de nutsleidingen naar de berm noodzakelijk, zodat bij herstel of bijkomende huisaansluitingen op het hoofdnet, enkel de berm dient hersteld te worden. Er is voor geopteerd om een rooilijnplan op te maken voor het volledige projectgebied waarbij verbredingen worden voorzien op plaatsen waar dit ifv de aanleg van nustleidingen of grachten essentieel is. De plaatsen waar er al voldoende ruimte aanwezig worden benut ifv extra waterbuffering en groen. Voor de uitvoering van de werken zijn een aantal innemingen voor het openbaar domein noodzakelijk. De innemingen worden tot een strikt minimum beperkt.

 

De wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan ten dienste van het algemeen belang. De wijzigingen van de gemeentewegen is een uitzonderingsmaatregel en wordt in bovenstaande toelichting en in de projectnota afdoende gemotiveerd. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen. De wijzigingen aan het wegennet hebben geen gemeentegrensoverschrijdende impact. Bij de afweging voor de wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de getroffen percelen te gebeuren. Voor deze innames wordt een onteigeningsplan opgemaakt conform de procedure zoals opgenomen in het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

Het ontwerp van rooilijnplan opgemaakt door Antea Group werd ondertekend door Vincent Verbeeck op 9 maart 2023.

 

De wijziging van de gemeenteweg geeft aanleiding tot een waardevermindering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. De vergoeding voor de waardevermindering is verschuldigd door de gemeente aan de eigenaar van de grond in kwestie. De waardevermindering werd vastgesteld door landmeter expert Vincent Verbeeck. De waardevermindering houdt onder meer rekening met het verschil in venale waarde en de bestaande openbare erfdienstbaarheden.

 

De gemeenteraad stelde op 24 april 2023 het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) voorlopig vast.

 

In functie van de realisatie van het project dienen er innames van de desbetreffende, getroffen percelen te gebeuren aangezien de huidige beschikbare rooilijnbreedte het niet toelaat om de wegenis her in te richten. Voor deze innames wordt een onteigeningsbesluit met projectnota en onteigeningsplan opgemaakt. Dit wordt behandeld door de gemeenteraad volgens de procedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteerde de gemeente om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 tot en met 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. Concreet betekent dit dat een geïntegreerd openbaar onderzoek werd gevoerd over het voorlopig vastgestelde rooilijnplan en het voorlopige onteigeningsbesluit met inbegrip van een onteigeningsplan en projectnota.

 

De gemeente Meerhout organiseerde een samenlopend openbaar onderzoek dat liep van 4 mei 2023 tot en met 2 juni 2023. Tijdens dit openbaar onderzoek lagen de voorlopig vastgestelde plannen en documenten ter inzage in het gemeentehuis en op de website.

 

Tijdens het openbaar onderzoek werden vier bezwaren ingediend.

 

Bezwaar 1 : Perceel 751/2b, Meiberg 109, brief 23 mei 2023

        Uit het opmetingsplan van Jan Tubbeckx van 15 mei 2023, waarin de grenzen zijn afgebakend op basis van het plan van landmeter De Wit van 13 juli 1979, blijkt dat de perceelsgrens ter hoogte van het perceel Meerhout 1 ste afdeling, Sectie B nr. 751/02B foutief staat ingetekend. Het opmetingsplan is gebaseerd op bestaande scheidingspalen in de achtertuinzone van de woningen langs Meiberg welke niet ingemeten werden bij opmaak van het rooilijnplan.

 

Bezwaar 2: Perceel 731/L en 706 A, mail 1 juni 2023

Op de plannen, voorwerp van het openbaar onderzoek, wordt er ten onrechte vanuit gegaan dat er geen strook onteigend moet worden met het oog op het bepalen van de rooilijn. De wegzate van de huidige Korenbloemstraat is nog steeds eigendom van mijn cliënten. De Korenbloemstraat is een gemeenteweg, die ontstaan is door gebruik. Het betreft echter slechts een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang over private grond, en dit slechts over de breedte van de asfalt van de huidige Korenbloemstraat.

Verder wordt er in de plannen geen rekening gehouden met de feitelijke situatie ter plaatse. De inrit die voert naar de woning Korenbloemstraat 20; deze staat niet getekend op het plan en de huisnummering is niet correct. Het gaat enkel om huisnummer 18, niet om huisnummer 20. Bovendien is er door de beroepsactiviteiten op het perceel nood aan een bredere inrit.

De nieuw ontworpen rooilijn krijgt een knik ter hoogte van de scheiding tussen Korenbloemstraat 18 en Korenbloemstraat 16. Dit zorgt ervoor dat de rooilijn op enkele centimeters komt te liggen van de voordeur van de woning. Er is geen enkele verantwoording om de rooilijn op deze manier te voorzien. De rooilijn kan aan deze zijde van de Korenbloemstraat in een rechte lijn blijven doorlopen.

 

Bezwaar 3: Lemmekensdries 25, mail 1 juni 2023

Bezorgdheid rond infiltratie van regenwater en de parkeerproblematiek omwille van zachte berm voor infiltratie en het voorzien van bomen.

 

Bezwaar 4: Lemmekensdries 22, mail 28 april 2023

Vraag tot maximaal behoud van bestaande bomen.

 

Gecoro-Meerhout verleende in zitting van 4 mei 2023 volgend advies:

Gecoro-Meerhout staat positief tegenover de voorgestelde rooilijn op voorwaarde dat het wegprofiel zelf niet verbreed wordt, maar dat de kleinschaligheid van het gebied behouden blijft. Gecoro-Meerhout doet als adviesorgaan ruimtelijke ordening geen uitspraak over het onteigeningsplan.

 

De deputatie van de provincie Antwerpen besliste in zitting van 17 mei 2023 geen opmerkingen te formuleren bij de aanvraag tot de wijziging van de rooilijnplannen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekesdries en Meiberg te Meerhout.

 

Over de ingediende bezwaren worden volgende standpunten ingenomen:

Bezwaar 1:

Het bezwaar is ontvankelijk en gegrond. De te behouden rooilijn staat op het voorlopig vastgestelde rooilijnplan ter hoogte van het perceel niet correct ingetekend. Het rooilijnplan wordt aangepast. Deze aanpassing heeft een impact op de rooilijn op het aanpalende perceel kadastraal gekend als Meerhout, 1ste afdeling Sectie B, nr. 748/02B de te behouden rooilijn wordt hier ook beperkt aangepast om deze in overeenstemming te brengen met het opmetingsplan. Punt 208 en 209 worden hierdoor ook beperkt gewijzigd.

 

Bezwaar 2:

Het bezwaar is ontvankelijk en deels gegrond, deels ongegrond. Het is enkel gegrond wat betreft de aanpassing van de huisnummering.

Op 15 december 1981 besliste het college van burgemeester en schepenen het uitvoeren van verbeteringswerken aan verschillende wegen, waaronder de Korenbloemstraat toe te wijzen aan NV Van Gorp. Het aanvangsbevel werd gegeven op 5 april 1982. Op 24 januari 1983 verstuurde het schepencollege een brief aan het kadaster over de opname van de weg Korenbloemstraat in het openbaar domein na aanleg van asfalteringswerken. De bestaande geasfalteerde weg en berm waarin de nutsleidingen zijn aangelegd werden sindsdien onderhouden door de gemeente. Het bezwaar is ongegrond, de bestaande rooilijn zoals opgenomen in het plan van de definitieve vaststelling blijft behouden.

De bepaling van de ligging van de inrit gebeurt bij de opmaak van de uitvoeringsplannen en heeft geen impact op de ligging van de rooilijn. Het huisnummer wordt aangepast op de plannen, nummer 20 wordt geschrapt.

Bij de opmaak van de plannen werd rekening gehouden met de bepalingen uit het standaardbestek 250 (4.1a) van de wegenbouw. In artikel 1.1.2.1A Sleufafmetingen is opgenomen dat de overbreedte aan weerzijden van de buis voor een sleufdiepte van 2,00 tot 3,00 m minstens 50 cm is.

In de praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbaar domein in Vlaanderen opgemaakt door het Agentschap Wegen en verkeer is in artikel 1.2.4 opgenomen:

De ontwerper voorziet in zijn ontwerp een openbare ruimte voor de aanleg van nutsinfrastructuur. De kabel- en leidingbeheerders verkiezen, voor de aanleg van nutsleidingen, een vrije openbare ruimte van 1,5 m breed en 1,2 m diep aan beide kanten van de rijweg, zo dicht mogelijk tegen de rooilijn vrij van monoliet verharding, bomen en constructies.

De nieuwe rooilijn werd zo beperkt mogelijk gehouden en voorziet de minimumafstand die nodig is om de weg- en rioleringswerken te kunnen uitvoeren conform bovenvermelde richtlijnen. Dit wordt verder verduidelijkt aan de hand van het dwarsprofiel ter hoogte van het perceel.

Tussen de zone nutsleidingen van 1,5 m breed en de bestaande rijweg wordt 0.5 m afstand voorzien ter bescherming van de fundering van de rijweg. Anders kunnen de nutsleidingen bij graafwerken de fundering van de rijweg beschadigingen wat mogelijks schadelijke gevolgen heeft voor de rijweg.

 

Bezwaar 3

Het bezwaar gaat over de uitvoeringsplannen en hebben geen impact op het rooilijn- of onteigeningsplan.

 

Bezwaar 4

Het bezwaar werd ingediend voor de start van het openbaar onderzoek. Het bezwaar is onontvankelijk en ongegrond

Het bewaar gaat over de uitvoeringsplannen en hebben geen impact op het rooilijn- of onteigeningsplan.

 

De uitgebrachte adviezen bevatten geen inhoudelijke opmerkingen over de plannen en vereisen geen aanpassingen.

 

Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd, of eruit voortvloeien. De definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kan geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan.

 

Op  basis van bezwaar 1 wordt het rooilijnplan aangepast ter hoogte van het perceel Meerhout, 1ste afdeling, Sectie B, nr. 751/02B. Hieruit vloeit een beperkte aanpassing van de rooilijn ter hoogte van het perceel 1ste afdeling, Sectie B, nr. 748/02B voort.

 

Voor het overige worden er geen wijzigingen uitgevoerd aan het voorlopig vastgestelde plan.

 

Er wordt gevraagd aan de gemeenteraad om de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) opgemaakt door Antea Group en ondertekend door Vincent Verbeeck op 25 juni 2023 te aanvaarden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De financieel directeur bevestigt de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis. Er is voldoende krediet aanwezig voor het financieren van bovengenoemde opdracht op budgetsleutel:

2023/GBB2-G&G/0200-00/224007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-2 en
2023/GBB2-PAT/0050-00/220007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 27 februari 2023.

Het visum met nummer 2023-12-G werd verleend op 8 maart 2023.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de fractie Vooruit om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie Vooruit onthoudt zich bij agendapunten 4 en 5 van de gemeenteraad van 12 juli 2023. Uiteraard wenst de fractie Vooruit dat het rioleringsproject in bovenvermelde straten kan doorgaan. Maar gezien er een juridische procedure lopende is in verband met het vatstellen van de rooilijn wenst de fractie Vooruit geen definitieve goedkeuring te geven aan deze agendapunten. We betreuren dat er van de lopende juridische procedure geen melding wordt gemaakt in de toelichtende nota van de gemeenteraad en geen enkel bewijs terug te vinden is in de officiële stukken van de gemeenteraad van 12 juli 2023.'

 

Stemming op naam:

Met 9 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 5 stemmen tegen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 4 onthoudingen (Fons Hannes, Cris Rutten, Jo Laenen en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

De gemeenteraad willigt de bezwaren van bezwaarschrift 2, 3 en 4 niet in en sluit zich aan bij de weerlegging van de bezwaren zoals hierboven vermeld. Enkel de huisnummering Korenbloemstraat 18 wordt aangepast op de plannen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad past het ontwerp rooilijnplan zoals voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2023 aan op basis van het bij bezwaar 1 gevoegde opmetingsplan van landmeter Jan Tubbeckx.

 

Artikel 3

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) opgemaakt door Antea Group en ondertekend door Vincent Verbeek op 25 juni 2023 definitief vast.

 

Artikel 4

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

5. Definitieve vaststellen onteigeningsplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Lokaal bestuur Meerhout plant weg- en rioleringswerken langsheen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel).

 

Het voorlopig vastgestelde onteigeningsplan werd opgemaakt door Antea Group en ondertekend door Vincent Verbeeck op 9 maart 2023. In totaal gaat het om 23 innemingen verspreid over  Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel), met in totaal 1 175 m² innemingen.

 

In eerste instantie zal de gemeente trachten om minnelijk de desbetreffende gronden te verwerven. Er werd een minnelijke onderhandelingstermijn van 6 maanden vastgelegd.

 

In zitting van 24 april 2023 besliste de gemeenteraad reeds tot goedkeuring van het voorlopige onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan en projectnota m.b.t.  Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). Dit voorlopige onteigeningsbesluit, met inbegrip van onteigeningsplan en projectnota, werd aan een openbaar onderzoek onderworpen van 4 mei 2023 tot en met 2 juni 2023. Er werd gebruikt gemaakt van de mogelijkheid tot samenlopende procedure met de rooilijnprocedure zoals voorzien in het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Vlaams decreet betreffende onteigening voor het algemeen nut van 24 februari 2017

        decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, meer bepaald artikel 27: elke verwerving van onroerende goederen vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg kan na de realisatie van rooilijnplannen door onteigening tot stand gebracht worden

 

ARGUMENTATIE

De beperkt beschikbare rooilijnbreedte laat niet toe om de wegenis en nutsleidingen te voorzien zonder innemingen. Dit heeft als gevolg dat er innames nodig zijn om het nieuwe wegprofiel te kunnen realiseren.

 

Te onteigenen goederen en/of zakelijke rechten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente Meerhout treedt op als onteigenende instantie. Gemeente Meerhout beschikt over de bevoegdheid om te onteigenen op basis van artikel 6,1° van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

 

In functie van de geplande wegenis- en rioleringswerken wordt een rooilijnplan opgemaakt voor Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). De bestaande gemeentewegen zijn namelijk onvoldoende breed om de geplande aanpassingen en herinrichting te realiseren. Een wijziging van de wegen is dus noodzakelijk. Een rooilijnplan wordt opgemaakt voor de wijziging van de gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel).

 

Het openbaar nut en de noodzaak van de onteigening zijn verantwoord om volgende redenen:

 

De onteigening zal gebeuren ter realisatie van het rooilijnplan Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel). Artikel 27 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelt dat elke verwerving van onroerende goederen, vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsen van gemeentewegen en de realisatie van rooilijnplannen, door onteigening tot stand gebracht kan worden. Deze onteigeningen worden uitgevoerd conform de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017. De te onteigenen gronden zullen aangewend worden voor de herinrichting en aanpassing van de bestaande gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel), meer bepaald het vernieuwen van de rijwegverharding, het aanleggen van nutsleidingen en het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel. De gronden zullen dus deel gaan uitmaken van de heringerichte en aangepaste gemeentewegen Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) en zullen dus zeker een publieke bestemming en een bestemming van algemeen nut krijgen. Gemeenten staan in voor het realiseren van veilige en goed onderhouden wegen. Het vernieuwen van de rijwegverharding en het aanleggen van nutsleidingen draagt bij aan de doelstelling van een goed onderhouden weg.

 

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met stijgende temperaturen, langdurige droogte en tegelijkertijd ook periodes van wateroverlast. In het sterk verharde en dichtbevolkte Vlaanderen zijn dringend mitigerende, adaptieve en ruimtelijke klimaatmaatregelen nodig. Groen is hierbij essentieel, het zorgt immers voor waterberging en vermindert de wateroverlast. Groen verkoelt in warme periodes en beperkt de opwarming in steden. Groen heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de bevolking, bevordert de biodiversiteit en verbetert de luchtkwaliteit.

Indien we kijken naar de huidige inrichting van de betroffen straten dan is een groot deel van de berm verhard, zowel met klinkers, kiezel of dolomiet. In het nieuwe ontwerp streven we ernaar om het hemelwater dat op het wegdek valt, zoveel mogelijk ter plaatse te laten infiltreren.

Dit is enkel mogelijk door het aantal wadi’s in de berm te maximaliseren. Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) vangt het regenwater op waarna het water infiltreert in de ondergrond.

Op strategische plaatsen zijn er overstortkolken die ervoor zorgen dat het hemelwater kan worden afgevoerd naar de RWA-riolering wanneer de buffercapaciteit van de wadi onvoldoende blijkt (in het geval van een stortbui).

 

Uiteraard voorziet het nieuwe plan in een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij het afvalwater (DWA) en het regenwater (RWA) gescheiden worden afgevoerd. Het regenwater kan hierdoor vertraagd worden afgevoerd naar waterlopen in de buurt langs een regenweerafvoerleiding of langs grachten. Op deze manier voorkomen we de wateroverlast die veroorzaakt wordt wanneer een gemengd rioleringsstelsel het overtollige regenwater niet kan slikken. Het afvalwater wordt dan weer via een droogweerafvoerleiding naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie getransporteerd.

 

Om de buffercapaciteit van de bermen te maximaliseren, dienen deze bermen zo breed mogelijk te zijn, wat impliceert dat het wegdek best kan gereduceerd worden tot een minimum. Momenteel is de maximale breedte van het wegdek 3.6 m. De richtlijn van het Agentschap Wegen en Verkeer (MOW/AWV/2020/13) stelt dat een weg met verkeer in twee richtingen een minimum breedte moet hebben van respectievelijk 5.6 meter bij 30 km/u en 6.1 meter bij 50 km/u.

Het beschikbare openbaar domein is onvoldoende breed om een wegbreedte van 5.6 m aan te leggen. Volgens bovenstaande richtlijn voldoet een breedte van 2.8 m voor verkeer in één richting.

Wegens veiligheidsoverwegingen (zwakke weggebruikers, brandweer) én het feit dat zowel de DWA als de RWA zich onder het wegdek bevinden, opteren we in het nieuwe ontwerp om een maximale wegbreedte van 3.3 m te hanteren. Doordat het gescheiden rioleringsstelsel onder het wegdek geplaatst wordt, zullen de deksels zich in het wegdek bevinden. Hierdoor is het technisch de beste oplossing om over te gaan naar een betonverharding in plaats van een asfaltverharding. De geringe breedte van het wegdek, in combinatie met de riooldeksels, zou de aanleg in asfalt namelijk sterk bemoeilijken.

 

De wegbreedte beperken impliceert niet dat er geen grondinnames dienen te gebeuren.

Ten behoeve van de heraanleg van de nutsleidingen en optimalisatie van de hemelwateropvang is er op verschillende plaatsen extra ruimte nodig. Ook heeft men destijds bij de initiële aanleg van de asfaltverharding geen of weinig rekening gehouden met perceelsgrenzen, een probleem dat we met dit nieuwe ontwerp eveneens wensen op te lossen.

 

Onteigeningsplan

Betreft onteigeningsplan ‘Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel)', opgemaakt door Ante Group ondertekend door Vincent Verbeeck op 25 juni 2023, bevat de omtrek van de te onteigenen goederen, de kadastrale gegevens van de goederen en de onteigenende instantie. Het plan is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

 

Projectnota

Voor het project werd een projectnota opgemaakt overeenkomstig artikel 12 van het Vlaams onteigeningsdecreet. Deze nota is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

 

Samenloop

Gelet op de samenloop tussen de onteigeningsprocedure en de procedure tot vaststelling of wijziging van het rooilijnplan voor Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) overeenkomstig het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, opteert het de gemeente Meerhout om gebruik te maken van de specifieke bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet inzake samenloop van de onteigeningsprocedure met ruimtelijke planningsprocedures, meer bepaald de artikelen 31 t.e.m. 41 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. Het openbaar onderzoek over de voorgenomen onteigening werd geïntegreerd in het openbaar onderzoek over het rooilijnplan.

 

Openbaar onderzoek

De gemeente Meerhout organiseerde een samenlopend openbaar onderzoek dat liep van 4 mei 2023 tot en met 2 juni 2023. Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopig onteigeningsbesluit samen met het onteigeningsplan, het rooilijnplan en de projectnota ter inzage in het gemeentehuis en op de website van de gemeente Meerhout. Tijdens het openbaar onderzoek werden er vier bezwaren ingediend. 

 

Het verslag van het openbaar onderzoek omvat een samenvatting en de behandeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren. Het verslag bevat daarnaast een weergave van de adviezen. Het verslag van het openbaar onderzoek zal worden toegevoegd als bijlage bij onderhavig besluit en maakt hier integraal deel van uit.

 

Conclusie

Uit al het bovenstaande blijkt dat de onteigening aldus noodzakelijk is en het algemeen belang dient. Het onteigeningsdoel kan niet worden gerealiseerd indien niet alle innemingen in volle eigendom verworven zijn.

Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de innames ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De financieel directeur bevestigt de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis. Er is voldoende krediet aanwezig voor het financieren van bovengenoemde opdracht op budgetsleutel:

2023/GBB2-G&G/0200-00/224007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-2 en
2023/GBB2-PAT/0050-00/220007/GEMEENTE/CBS/IP-GGZ-1

 

Er is een visum vereist en dit werd aangevraagd op 27 februari 2023.

Het visum met nummer 2023-12-G werd verleend op 8 maart 2023.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de fractie Vooruit om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie Vooruit onthoudt zich bij agendapunten 4 en 5 van de gemeenteraad van 12 juli 2023. Uiteraard wenst de fractie Vooruit dat het rioleringsproject in bovenvermelde straten kan doorgaan. Maar gezien er een juridische procedure lopende is in verband met het vatstellen van de rooilijn wenst de fractie Vooruit geen definitieve goedkeuring te geven aan deze agendapunten. We betreuren dat er van de lopende juridische procedure geen melding wordt gemaakt in de toelichtende nota van de gemeenteraad en geen enkel bewijs terug te vinden is in de officiële stukken van de gemeenteraad van 12 juli 2023.'

 

Stemming op naam:

Met 9 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Roger Verheyen, Wim Nysmans, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens en Jos Tordoor), 9 onthoudingen (Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, Jo Laenen, Rony Schuer, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Toon Hendrickx)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het verslag vaan het openbaar onderzoek dat bij dit besluit wordt gevoegd goed.

Artikel 2

Stelt het onteigeningsbesluit Korenbloemstraat, Palet, Lemmekensdries, Meiberg (deel) en Genepas (deel) met inbegrip van het onteigeningsplan opgemaakt door Antea Group en ondertekend door Vincent Verbeeck op 25 juni 2023 en de projectnota definitief vast.

Artikel 3

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 45 dagen een beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 43 en 44 van het onteigeningsdecreet.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

6. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        Raadslid Heidi Suls meldt een gevaarlijke situatie op Halfweg in Gestel. Er gebeurden al twee ongevallen.

        Raadslid Mannu Dox komt terug op de aanpassing van de notulen van de gemeenteraad van april 2023. Hij vroeg bij het secretariaat het advies op dat omtrent deze aanpassing ingewonnen werd bij Agentschap Binnenlands Bestuur. De verwoording van het secretariaat in de adviesvraag - met name dat de aanpassing zoals ze werd doorgevoerd, gebeurde op verzoek van raadslid Mannu Dox - vindt hij geen correcte weergave, omdat hij niet akkoord ging met de woorden 'een visuele toelichting' in de aanpassing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

7. Aanvullende agenda

 

 

Aanvullende agenda

Geen aanvullende agenda.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

8. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

De burgemeester en de andere leden van het college van burgemeester en schepenen beantwoorden de volgende vragen van gemeenteraadsleden:

        Natuur en milieubeheer - Raadslid Peter Van den Broeck meldt dat hij op 12 juni via het meldpunt van de gemeente een melding heeft gemaakt dat er ter hoogte van Heikant al 8 of 9 bomen afgestorven zijn door de droogte. Hij vroeg ook wanneer ze water krijgen. De milieuambtenaar antwoordde dat ze zelfs gingen proberen een tweede watervat in te zetten om zoveel mogelijk planten water te kunnen geven.

        Is er ondertussen al water gegeven, zeker aan die bomen?

        Worden de dode bomen vervangen?

        Is de gemeente verzekerd voor zo'n gevallen?

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat niet alle dode bomen te wijten zijn aan extreme droogte, maar de meeste wel. Er wordt al het mogelijke gedaan om zoveel mogelijk water te geven aan het groenpatrimonium. Niet alleen aan bomen maar ook aan planten, bloemen, heggen en dergelijke. Dit jaar werd een tweede waterton gehaald om zo veel en zo snel mogelijk de watertoer meermaals te kunnen afronden tijdens die periodes. Naar volgende zomer toe wordt er een plan van aanpak opgemaakt om sneller te kunnen starten wanneer nodig, zonder tijd te verliezen met aanvragen om die ton te huren, een waterblaas te voorzien, als er een captatieverbod is op het Albertkanaal om dan water uit de vijver te kunnen trekken, alle vergunningen aan te vragen ... Zodat dat allemaal klaar is. Hiermee kan in de toekomst hopelijk zo veel mogelijk sterfte vermeden worden. De dode bomen worden vervangen in het volgende plantseizoen. De gemeente is hier niet tegen verzekerd. De gemeente kan enkel een beroep doen op vergoedingen als het rampenplan in de regio zou afgekondigd worden wegens extreme hitte. Dat is nog niet het geval.

Raadslid Peter Van den Broeck merkt op dat dit het tweede jaar dat is dat we met zo'n droogte kampen.

Raadslid Mannu Dox zegt dat het bestuur misschien kan nadenken over een samenwerking met landbouwers die over veel grotere watertonnen beschikken en vraagt het bestuur om meer preventief te werk te gaan.

Schepen Walter Verbraeken herhaalt dat er een plan van aanpak opgemaakt wordt en geeft aan dat er al eens samengewerkt werd met een landbouwer, maar dat je niet overal kunt geraken met een grote waterton.

Raadslid Peter Van den Broeck geeft aan dat hij nog geen antwoord kreeg op zijn vraag of de bomen ondertussen al water kregen.

Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat dit tijdens de hitteperiode al vier of vijf keer gebeurde.

        Algemeen bestuur -  raadslid Rony Schuer heeft een vraag in verband met de kostprijs die inwoners moeten betalen op het containerpark van Meerhout. Zijn de prijzen evenredig met onze buurgemeenten? Indien niet, kunnen deze dan eventueel aangepast worden en waarom zijn de prijzen hoger dan in de omliggende gemeenten?

De voorzitter vraagt om bij het indienen een vraag, deze in de toekomst beter te verduidelijken, omdat er nu drie vragen gesteld worden die niet bij de initiële vraag vermeld werden.

Schepen Walter Verbraeken somt de prijzen op van de verschillende afvalsoorten en geeft mee dat de prijzen terug te vinden zijn in de folder en op de website van IOK.

De bijkomende vragen zullen tijdens de volgende zitting van de gemeenteraad beantwoord worden.

        Natuur en milieubeheer - raadslid Rony Schuer heeft een vraag in verband met het vernietigen van nesten van Aziatische hoornaars. In sommige gemeenten wordt het uitroeien van deze nesten betaald door de gemeente en in sommige gemeenten door de aanvrager. Betaalt in Meerhout de aanvrager of de gemeente?
Schepen Walter Verbraeken antwoordt dat op dit moment de uitroeiing van de Aziatische hoornaar niet meer aan de orde is. Agentschap Natuur en Bos voorziet enkel geld voor de bestrijding op hun grondgebied. Voor de bestrijding van de primaire nesten wordt gekeken naar de brandweer. De brandweer behandelt de verdelging van deze nesten zoals bij wespen. Dit betekent dat ze verdelgen als er hinder is voor de bevolking en dat de begunstigde betaalt, net zoals bij verdelging van een andere wesp. Dat is 25 euro plus btw, dat komt om 30,25 euro. Dus als dat op openbaar domein is, betaalt de gemeente en is dat op privédomein dan betaalt de melder.

 

 

 

 

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 19.45 uur, om over te gaan tot de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 21.18 uur.

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

9. Vaststellen jaarrekening 2022 - tweede oproeping

 

 

Bert Houbrechts, financieel directeur, geeft toelichting over de jaarrekening 2022 van zowel gemeente als OCMW Meerhout.

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 16 december 2019 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan 2020-2025 vast. Op 28 november 2022 stelden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vast.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat :

        de financieel directeur, in overleg met het managementteam, instaat voor het voorontwerp van de beleidsrapporten

        de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting

        de jaarrekening moet worden vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

Het Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale (en provinciale) besturen van 30 maart 2018 (BBC-besluit) bevat nadere regels over de inhoud van de jaarrekening (artikel 17- artikel 26).

 

Tweede oproeping

Op 26 juni 2023 werd dit dossier geagendeerd op de gemeenteraad (agendapunt 25). Op een bepaald moment werd het quorum om geldig te stemmen niet meer bereikt. Daarom wordt dit dossier opnieuw geagendeerd op de gemeenteraad van 12 juli 2023 onder tweede oproeping, conform artikel 14 van het huishoudelijk reglement en artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur:

 

Artikel 26. (01/01/2019- ...)

De gemeenteraad kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.

In de oproeping, vermeld in het tweede lid, wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van dit artikel overgenomen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen

        Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

 

ARGUMENTATIE

Het managementteam gaf op 23 mei 2023 een gunstig advies aan het ontwerp van jaarrekening. Daarbij formuleerde het managementteam volgende opmerking:

'Het managementteam geeft positief advies over de jaarrekening. De leden van het managementteam beseffen dat hetzelfde investeringsritme dat we de voorbije tien jaar gekend hebben, niet volgehouden kan worden en dat het saldo op de exploitatie niet in dezelfde mate mag verminderen als in het afgelopen jaar.'

 

De beleidsrapporten van de gemeente en het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn vormen een geïntegreerd geheel. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van de jaarrekening. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De Jaarrekening 2022 voor lokaal bestuur Meerhout sluit af met volgend resultaat:

 

 

Jaarrekening 2022

Meerjarenplan 2022

Beschikbaar budg. resultaat

10 195 573 euro

7 601 259 euro

Autofinancieringsmarge

1 336 103 euro

- 210 187 euro

 

De uitgaven en ontvangsten worden als volgt verdeeld over gemeente en OCMW:

 

 

Uitgaven 2022

Ontvangsten 2022

Gemeente exploitatie

14 697 994 euro

18 426 993 euro

Gemeente investeringen

3 669 423 euro

799 573 euro

Gemeente financiering

470 186 euro

44 338 euro

OCMW exploitatie

9 241 289 euro

7 291 305 euro

OCMW investeringen

22 523 euro

350 312 euro

OCMW financiering

436 624 euro

0 euro

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

stelt de jaarrekening 2022 vast voor het deel van de gemeente Meerhout.

Artikel 2.

keurt het deel van de jaarrekening 2022 goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.

Artikel 3.

geeft opdracht de jaarrekening 2022 voor te leggen aan administratief toezicht overeenkomstig de geldende regelgeving.

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Punt bijlagen/links Bundel_JR_2022.pdf Download
Bundel_JR_2022_Documentatie.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

10. Aanstellen gemeenschapswachten - vaststellers - tweede oproeping - geheime zitting

 

 

Na geheime stemming:

Aanstellen gemeenschapswacht-vaststeller 1

18 stemmen voor, 1 blanco-stem

 

Na geheime stemming:

Aanstellen gemeenschapswacht-vaststeller 2

18 stemmen voor, 1 blanco-stem

 

Na geheime stemming:

Aanstellen gemeenschapswacht-vaststeller 3

18 stemmen voor, 1 blanco-stem

 

Na geheime stemming:

Aanstellen gemeenschapswacht-vaststeller 4

18 stemmen voor, 1 blanco-stem

 

Na geheime stemming:

Aanstellen gemeenschapswacht 1

18 stemmen voor, 1 blanco-stem

 

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad stelt in het kader van de interlokale vereniging gemeenschapswachten Geel-Meerhout in besloten zitting aan:

a) Vier personen als gemeenschapswacht-vaststeller (in het bezit zijnde van alle geldige attesten);

b) Eén persoon als gemeenschapswacht (in het bezit zijnde van alle geldige attesten).

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 12 juli 2023

 

11. Mededeling in besloten zitting - geheime zitting

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/09/2023