Notulen Gemeenteraad op maandag 27 juni 2022

 

Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen

Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.16 decreet lokaal bestuur), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden

Elisabeth Dox, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

Flor Boven, algemeen directeur

 

Afwezig

Jo Laenen, raadslid

 

Flor Boven, algemeen directeur verlaat de zitting vanaf punt 6.

Jan Melis, neemt de functie van waarnemend algemeen directeur terug op vanaf punt 6.

Flor Boven, algemeen directeur vervoegt de zitting vanaf punt 7.

Jan Melis, neemt de functie van schepen terug op vanaf punt 7.

Luc Lievens, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Fons Hannes, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Mannu Dox, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Cris Rutten, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Heidi Suls, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Rony Schuer, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Frans Van Meensel, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Peter Van den Broeck, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Toon Hendrickx, raadslid verlaat de zitting vanaf punt 18.

Elisabeth Dox, vertrouwenspersoon van mannu dox verlaat de zitting vanaf punt 18.

Roger Verheyen, schepen verlaat de zitting vanaf punt 21.

Roger Verheyen, schepen vervoegt de zitting vanaf punt 22.

 

 

Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

34. Hoogdringendheid - Kennisnemen ontslag financieel directeur en vacantverklaring voltijds ambt van financieel directeur in statutair verband

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 24 juni 2022 werd het ontslag in ontvangst genomen van Steven Lambrecht, financieel directeur van lokaal bestuur Meerhout.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 23 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        artikel 18 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, gewijzigd in de gemeenteraadszitting van 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

Op 23 juni 2022 stelde de gemeenteraad van stad Geel Steven Lambrecht, huidig financieel directeur van lokaal bestuur Meerhout, aan als toekomstig financieel directeur van stad Geel.

Op 24 juni 2022 maakte Steven Lambrecht per brief zijn intentie over tot ambtsneerlegging.

Het is bij deze aangewezen om bij hoogdringendheid, alvast nog voor het zomervakantiereces, werk te kunnen maken van de opstart en verdere voorbereiding van een selectieprocedure voor een nieuwe financieel directeur aangezien de gemeente, zoals decretaal bepaald, over een financieel directeur dient te beschikken.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om het agendapunt 'Kennisnemen ontslag financieel directeur en vacantverklaring voltijds ambt van financieel directeur in statutair verband' bij hoogdringendheid te behandelen.

 

 

 

De gemeenteraad gaat over tot een stemming om agendapunt 35 'Kennisnemen ontslag financieel directeur en vacantverklaring voltijds ambt van financieel directeur in statutair verband met vaststelling van de aanwervingsprocedure voor dit ambt' als eerste agendapunt op de agenda te behandelen.

 

Met algemeenheid van stemmen.

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

35. Kennisnemen ontslag financieel directeur en vacantverklaring voltijds ambt van financieel directeur in statutair verband met vaststelling van de aanwervingsprocedure voor dit ambt

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Steven Lambrecht werd door de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2011 op proef benoemd als financieel beheerder van de gemeente Meerhout en na een gunstig verlopen proeftijd door de gemeenteraad in zitting van 17 december 2012 per 1 december 2012 vast benoemd als voltijds financieel beheerder.

Ingevolge het decreet lokaal bestuur, met onder meer een ambtelijke integratie van gemeente en OCMW en de daarbij voorziene overgangsbepalingen, werd Steven Lambrecht per 25 februari 2018 van rechtswege voltijds financieel directeur van de gemeente die tevens dan ook het OCMW als financieel directeur bedient.

 

In zitting van de gemeenteraad van 23 juni 2022 van de stad Geel werd Steven Lambrecht aangesteld als volgende financieel directeur van de stad Geel en dit per 15 november 2022.

 

Steven Lambrecht deelde dit mee per brief op 24 juni 2022, alsook dat hij per 14 november 2022 zijn ambt zal neerleggen als financieel directeur van de gemeente Meerhout.

Het ambt van financieel directeur van de gemeente Meerhout komt dan ook op korte termijn vrij en elke gemeente dient over een financieel directeur te beschikken. Het is bijgevolg aangewezen om thans bij hoogdringendheid, alvast nog voor het zomervakantiereces, het ambt van financieel directeur bij de gemeente Meerhout in statutair verband vacant te verklaren met vaststelling van het geactualiseerde functieprofiel en vaststelling van de bijzondere aanwervingsvoorwaarden en van de te voorziene selectieonderdelen. Op deze manier kan in de zomerperiode al tot publicatie van de vacature overgaan worden zodat het college van burgemeester en schepenen binnen de vastgestelde krijtlijnen vervolgens kan overgaan tot verdere concrete vaststelling van de aanwervingsprocedure.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 en artikel 166 tot artikel 168 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De gemeente dient over een financieel directeur te beschikken. Wegens het op korte termijn uit dienst gaan van de huidige financieel directeur is het dan ook aangewezen zo spoedig als mogelijk een wervingsprocedure op te starten.

Gelet op het grote van belang van een onafhankelijke positie en de belangrijke controleaspecten die van een financieel directeur worden verwacht, is het aangewezen deze functie in statutair verband open te verklaren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

 

De gemeenteraad

Artikel 1

Neemt kennis van de ambtsneerlegging door Steven Lambrecht van het ambt van financieel directeur per 14 november 2022, zoals meegedeeld per brief op 24 juni 2022.

Artikel 2

Gaat over tot de vaststelling van het voorliggend functieprofiel van het ambt van financieel directeur van de gemeente Meerhout.

Artikel 3

Verklaart het voltijds ambt van financieel directeur van de gemeente Meerhout in statutair verband vacant.

Artikel 4

Beslist ter invulling van het vacante ambt van financieel directeur een vergelijkende aanwervingsprocedure op te starten.

Artikel 5

Beslist dat op basis van de vergelijkende rangschikking van de kandidaten in de selectieprocedure tevens zal worden overgegaan tot het aanleggen van een wervingsreserve voor het ambt van financieel directeur met een geldigheidstermijn van drie jaar, eventueel nog éénmalig te verlengen voor een extra twee jaar.

Artikel 6

Stelt naast de algemene in de rechtspositieregeling voorziene toelatings- en aanwervingsvoorwaarden navolgende aanvullende bijzondere aanwervingsvoorwaarden van toepassing:

1° houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A en meer specifiek een masterdiploma of gelijkgesteld  in een economisch getinte richting zoals economi(e)sche (wetenschappen), toegepaste economi(e)sche (wetenschappen), financiële of handelswetenschappen, handelsingenieur, economie recht en bedrijfskunde, accountancy en revisoraat, beleidseconomie, business economics of in de rechten of politieke en sociale wetenschappen of bestuurskunde

2° minimaal drie jaar relevante beroepservaring hebben

3° de Belgische nationaliteit hebben

Artikel 7

Beslist in de selectieprocedure navolgende selectietechnieken met navolgende puntenweging van toepassing te stellen:

1° Schriftelijk gedeelte (op 50 punten) bestaande uit:

1°a een competentieproef: de kandidaat wordt geconfronteerd met een probleemsituatie (m.b.t. de inhoudelijke en organisatorische werking van de dienst of afdeling) die zich tijdens de latere uitoefening van de functie kan voordoen. De kandidaat tracht een oplossing uit te werken, waarbij de competenties vereist voor de functie op basis van de functiebeschrijving en het competentieprofiel worden getoetst (op 25 punten).

1°b een proef die het financieel-economisch inzicht van de kandidaat toetst (25 punten).

2° een grondig sollicitatiegesprek: deze selectietechniek beoogt de evaluatie van de overeenstemming van het profiel van de kandidaat met de specifieke vereisten van de functie, evenals van zijn motivatie, van zijn persoonlijkheid, eventuele werkervaring, vakkennis en van zijn interesse voor het werkterrein. De geselecteerde competenties worden grondig bevraagd (50 punten).

3° een assessment center door een extern HR-bureau: tijdens een assessment center wordt de kandidaat beoordeeld door assessoren die daarvoor een geïntegreerde set van technieken gebruiken. Dit capacitair onderzoek op niveau van de functie beoogt de evaluatie van de voor de functie vereiste vaardigheden en attitudes. Er wordt een uitspraak gedaan naar de geschiktheid van de kandidaat.

Om geslaagd te zijn en voor eventuele aanstelling in aanmerking te kunnen komen moet de kandidaat minstens 60 % behalen op elk van de selectietechnieken, zijnde zowel op de competentieproef (minstens 15/25) als op de proef inzake financieel-economisch inzicht (minstens 15/25) als op het grondig sollicitatiegesprek (minstens 30/50) en in het assessment geschikt bevonden worden voor de functie van financieel directeur.

Artikel 8

Beslist de kandidaat die als best gerangschikte uit de vergelijkende aanwervingsprocedure komt initieel te zullen aanstellen in een proefperiode van 12 maanden met oog op aanstelling in vast verband. Na afloop ervan, mits gunstige beoordeling van het functioneren tijdens deze proefperiode, vervolgens effectief te zullen aanstellen in statutair verband.

Artikel 9

Beslist de selectiecommissie als volgt te laten samenstellen:

        de algemeen directeur van lokaal bestuur Meerhout

        de uit dienst gaande financieel directeur van lokaal bestuur Meerhout

        een financieel directeur van een ander lokaal bestuur.

De HRM-directeur aan te stellen als secretaris van de selectiecommissie.

Artikel 10

Beslist het HR-bureau dat het assessment center zal afnemen via Poolstok te engageren.

Artikel 11

Beslist de vacature van het ambt van financieel directeur ruim kenbaar te laten maken door naast de standaard communicatiekanalen - zoals via de VDAB en de eigen gemeentelijke digitale kanalen - onder meer ook beroep te doen op digitale jobat, een krant en VVSG. De kandidaten krijgen vanaf de initiële bekendmaking van de vacature minstens 30 dagen voor indiening van het sollicitatiedossier.

Artikel 12

Beslist het college van burgemeester en schepenen te belasten met de verdere concrete uitwerking van de vergelijkende aanwervingsprocedure, zoals ruime bekendmaking van de vacature, samenstelling selectiecommissie, geldig verklaring kandidaturen, timing verschillende stappen en onderdelen in de selectieprocedure en dit binnen het hierboven door de gemeenteraad vastgestelde kader en in overeenstemming met de rechtspositieregeling.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

1. Goedkeuren notulen 23 mei 2022

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen.

Ze vermelden ook het gevolg dat aan die punten werd gegeven waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft getroffen.

De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021

 

ARGUMENTATIE

De notulen van de vergadering van 23 mei 2022 liggen ter goedkeuring voor.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 23 mei 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

2. Goedkeuren agenda algemene vergadering van Iveka op 29 juni 2022 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 1 april 2022 nodigt Iveka de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de algemene vergadering op 29 juni 2022 met volgende agenda:

  1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2021 
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten
  6. Statutaire benoemingen
  7. Statutaire mededelingen.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 30 maart 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan Iveka. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van Iveka:

        schepen Roger Verheyen als vertegenwoordiger

        voorzitter van de gemeenteraad Jos Tordoor als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van Iveka tot het einde van de huidige legislatuur.

 

De algemene vergadering van Iveka werd reeds geagendeerd op de gemeenteraad van 23 mei 2022, maar dit punt werd uitgesteld naar de gemeenteraadszitting van 27 juni 2022. Zo kunnen de gemeenteraadsleden eerst de informatiesessie van Iveka op 30 mei 2022 bijwonen, zodat ze met kennis van zaken kunnen stemmen over de agendapunten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van Iveka, laatst gewijzigd op 11 december 2020

 

ARGUMENTATIE

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda voor de algemene vergadering van Iveka op 29 juni 2022 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Verleent goedkeuring aan de agenda voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 29 juni 2022:

  1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2021
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten
  6. Statutaire benoemingen
  7. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 29 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige raadsbeslissing.

Artikel 3

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

3. Goedkeuren agenda algemene vergadering van IKA op 29 juni 2022 en bepalen mandaat van de vertegenwoordiger namens de gemeente

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de aangetekende brief van 30 maart 2022 nodigt IKA de vertegenwoordiger namens de gemeente uit voor de algemene vergadering op 29 juni 2022 met volgende agenda:

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021
  2. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2021
  5. Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Het dossier met documentatiestukken is overgemaakt op 30 maart 2022.

 

De gemeente Meerhout is deelnemer aan IKA. Ingevolge artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur dient het mandaat van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Op 25 februari 2019 werden door de gemeenteraad de volgende mandatarissen aangeduid voor de algemene vergadering van IKA:

        burgemeester Nele Geudens als vertegenwoordiger

        gemeenteraadslid François Tielemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor alle algemene vergaderingen van IKA tot het einde van de huidige legislatuur.

 

De algemene vergadering van IKA werd reeds geagendeerd op de gemeenteraad van 23 mei 2022, maar dit punt werd uitgesteld naar de gemeenteraadszitting van 27 juni 2022. Zo kunnen de gemeenteraadsleden eerst de informatiesessie van IKA op 30 mei 2022 bijwonen, zodat ze met kennis van zaken kunnen stemmen over de agendapunten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        statuten van IKA, laatst gewijzigd op 17 december 2018

 

ARGUMENTATIE

De gemeenteraad dient kennis te nemen van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering alsook van de balans, resultatenrekening en winstverdeling over 2021.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de agenda en de afzonderlijke agendapunten voor de algemene vergadering van IKA op 29 juni 2022 goed te keuren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt de agenda en de afzonderlijke agendapunten voor de algemene vergadering van IKA op
29 juni 2022 goed:

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2021
  5. Statutaire benoemingen en mededelingen.

Artikel 2

Draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering van IKA op 29 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde besluiten en kennisgeving hiervan aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

4. Vervangen bestuurder IOK

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 februari 2019 duidde de gemeenteraad in de lijst van vijftien kandidaat-bestuurders Fons Hannes, schepen, aan als individueel vertegenwoordiger namens de gemeente voor de raad van bestuur van IOK voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Op 9 februari 2022 vond een coalitiewissel plaats en nam de gemeenteraad akte van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen, verklaarde de voorgedragen kandidaat-schepenen verkozen in de rangorde van de gezamenlijke akte van voordracht en nam akte van hun eedaflegging.

De verkozen schepenen zijn de volgende personen:

        Jan Melis

        Walter Verbraeken

        Brigitte Peremans

        Roger Verheyen.

 

Tevens nam de gemeenteraad op 9 februari 2022 akte van de eedaflegging van Nele Geudens als aangewezen-burgemeester.

 

Op 22 maart 2022 ontving het college van burgemeester en schepenen het ministerieel besluit waarbij Nele Geudens tot burgemeester van gemeente Meerhout wordt benoemd.

Na de benoeming door de minister legt de burgemeester nogmaals de eed af, dit keer als benoemde burgemeester, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 april 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 34 over de stemmingen in de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019, houdende de voordracht van een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van IOK

        statuten IOK, laatst gewijzigd op 15 april 2020

 

ARGUMENTATIE

IOK wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van de artikelen 434 en 435 van het decreet lokaal bestuur.

 

Als gevolg van de recente coalitiewissel, waarbij Fons Hannes niet langer deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, wenst de gemeenteraad aan de algemene vergadering van IOK de vraag tot het ontslag van Fons Hannes wegens verlies van vertrouwen te stellen.

 

In de statuten van IOK is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria.

 

Het statutaire formatie-orgaan in de schoot van de vergadering van burgemeesters draagt Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK ter vervanging van Fons Hannes van de gemeente Meerhout.

 

De raad van bestuur van IOK kan in afwachting van en tot aan de besluitvorming van de algemene vergadering zelf voorzien in de voorlopige vervanging van de bestuurder, na kennisname van het voorstel van de formateurs.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Vervangen bestuurder IOK'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Er worden 11 stemmen voor bekomen, 9 stemmen tegen. Er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de fractie Vooruit om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie VOORUIT stemt tegen dit agendapunt.

'Het verlies van vertrouwen' zoals vermeld in de motivatie bij deze agendapunt raakt de persoonlijke integriteit van de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK en IOK afvalbeheer.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van IOK is er vanuit de intercommunale IOK geen enkele reden om te spreken van een vertrouwenscrisis naar de persoon van Fons Hannes en is deze motivatie louter een lokale insteek. De fractie VOORUIT concludeert dan ook dat het voorstel tot ontslag enkel ingegeven is door rancune en interpreteert dit voorstel als een persoonlijke afrekening met de fractie VOORUIT en meer bepaald met de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK Fons Hannes.'

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad vraagt aan de algemene vergadering van IOK het ontslag van Fons Hannes als bestuurder van IOK.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

5. Vervangen bestuurder IOK Afvalbeheer

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 februari 2019 duidde de gemeenteraad in de lijst van vijftien kandidaat-bestuurders Fons Hannes, schepen, aan als individueel vertegenwoordiger namens de gemeente voor de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer voor de duur van de huidige legislatuur.

 

Op 9 februari 2022 vond een coalitiewissel plaats en nam de gemeenteraad akte van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen, verklaarde de voorgedragen kandidaat-schepenen verkozen in de rangorde van de gezamenlijke akte van voordracht en nam akte van hun eedaflegging.

De verkozen schepenen zijn de volgende personen:

        Jan Melis

        Walter Verbraeken

        Brigitte Peremans

        Roger Verheyen.

 

Tevens nam de gemeenteraad op 9 februari 2022 akte van de eedaflegging van Nele Geudens als aangewezen-burgemeester.

 

Op 22 maart 2022 ontving het college van burgemeester en schepenen het ministerieel besluit waarbij Nele Geudens tot burgemeester van gemeente Meerhout wordt benoemd.

Na de benoeming door de minister legt de burgemeester nogmaals de eed af, dit keer als benoemde burgemeester, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 april 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 34 over de stemmingen in de gemeenteraad

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald deel 3 titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking

        gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019, houdende de voordracht van een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer

        statuten IOK Afvalbeheer, laatst gewijzigd op 5 oktober 2020

 

ARGUMENTATIE

IOK Afvalbeheer wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van de artikelen 434 en 435 van het decreet lokaal bestuur.

 

Als gevolg van de recente coalitiewissel in Meerhout, waarbij Fons Hannes niet langer deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, wenst de gemeenteraad  aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer de vraag tot het ontslag van Fons Hannes wegens verlies van vertrouwen te stellen.

 

In de statuten van IOK Afvalbeheer is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria.

 

Het statutaire formatie-orgaan in de schoot van de vergadering van burgemeesters draagt Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK Afvalbeheer ter vervanging van Fons Hannes van de gemeente Meerhout.

 

De raad van bestuur van IOK Afvalbeheer kan in afwachting van en tot aan de besluitvorming van de algemene vergadering zelf voorzien in de voorlopige vervanging van de bestuurder, na kennisname van het voorstel van de formateurs.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor 'Vervangen bestuurder IOK Afvalbeheer'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Er worden 11 stemmen voor bekomen, 9 stemmen tegen. Er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Tussenkomst

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt de fractie Vooruit om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie VOORUIT stemt tegen dit agendapunt.

'Het verlies van vertrouwen' zoals vermeld in de motivatie bij deze agendapunt raakt de persoonlijke integriteit van de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK en IOK afvalbeheer.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van IOK is er vanuit de intercommunale IOK geen enkele reden om te spreken van een vertrouwenscrisis naar de persoon van Fons Hannes en is deze motivatie louter een lokale insteek. De fractie VOORUIT concludeert dan ook dat het voorstel tot ontslag enkel ingegeven is door rancune en interpreteert dit voorstel als een persoonlijke afrekening met de fractie VOORUIT en meer bepaald met de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IOK Fons Hannes.'

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad vraagt aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer het ontslag van Fons Hannes als bestuurder van IOK Afvalbeheer.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

6. Verlenen advies aan de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Trudo

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Trudo dient haar jaarrekening 2021 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Trudo.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

7. Verlenen advies aan de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw dient haar jaarrekening 2021 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

8. Verlenen advies aan de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Bavo

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Bavo dient haar jaarrekening 2021 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Bavo.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

9. Verlenen advies aan de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Jozef

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De kerkfabriek Sint-Jozef dient haar jaarrekening 2021 in.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 55 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekening jaarlijks voor 1 mei bij de gemeenteoverheid wordt ingediend.

        artikel 55 § 2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt dat de rekeningen van de kerkfabriek onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

ARGUMENTATIE

De jaarrekening werd tijdig en volgens de voorwaarden die de Vlaamse Regering daaraan stelt, ingediend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Jozef.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

10. Goedkeuren toetredingsovereenkomst dienstverlening Digitaal Archief Vlaanderen (DAV)

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In de loop van 2020 sloten alle partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' zich reeds aan bij het Serieregister.

Het college van burgemeester en schepenen nam hiertoe het besluit op 19 oktober 2020, houdende de kennisname en goedkeuring van de toetredings- en verwerkingsovereenkomst Serieregister Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

 

Het Serieregister is het centrale register waarin Vlaamse overheidsinstanties de categorieën van bestuursdocumenten (series) waarvoor ze de bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen en de selectieregels overeenkomstig artikel III.82 § 2 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018 moeten publiceren. Het Serieregister maakt het mogelijk om series op een efficiënte manier aan te maken en in te dienen ter goedkeuring bij de bevoegde selectiecommissie, zoals bedoeld in artikel III.88 § 1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Dat centrale register, ofwel Serieregister, maakt deel uit van de gratis dienstverlening van Digitaal Archief Vlaanderen en vormt tevens een belangrijke schakel in het standaardiseren van overheidsinformatie. De aansluiting op het Serieregister vormt eveneens een noodzakelijk voorwaarde om gebruik te kunnen maken van het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen. De kerndoelstelling van het E-depot is het beheren, bewaren en ontsluiten van digitale overheidsinformatie, in de vorm van afgewerkte dossiers of afgesloten informatie, op zowel korte als lange termijn.

 

De aansluiting op het E-depot is betalend en houdt zowel aansluitings- als abonnementskosten in.

De eenmalige aansluitingskosten worden thans berekend per instantie en bedragen 5 000 euro (exclusief btw) per instantie. Gemeente en OCMW worden binnen het perspectief van het E-depot bekeken als éénzelfde instantie en als één klant. Deze eenmalige en enkelvoudige kosten zijn verschuldigd in het jaar van activatie van de dienst.

 

Het abonnementsgeld is jaarlijks te betalen vanaf de start van het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de aansluiting. Standaard betalen klanten elk jaar 10 000 euro (exclusief btw) en houdt het abonnement 5 TB storage in. Gemeente en OCMW worden beschouwd als éénzelfde klant.

 

Door instap in groepsverband genieten de partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' van een recurrente korting. De abonnementskosten, zonder vaste storage, kunnen worden gereduceerd tot 8 500 euro (exclusief btw). Naast die gereduceerde abonnementskosten betalen partners slechts storagekosten afhankelijk van de opslag in het E-depot tegen een standaardtarief van 0,20 euro per GB (per jaar). Bijgevolg kan elke partner individueel gebruik maken van het E-depot, afhankelijk van de eigen noden en kunnen kosten, afhankelijk van de ingenomen storage, bespaard worden.

 

In de zomer van 2021 werd bij alle partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk archiefbeheer' de nodige budgetverschuiving goedgekeurd met het oog op de aansluiting bij het E-depot.

Hiertoe nam het college van burgemeester en schepenen op 9 augustus 2021 het besluit tot goedkeuring van het verschuiven van budgetten voor archief- en informatiebeheer.

De budgetten die voor deze aansluiting waren voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025 werden verschoven naar werkjaar 2022.

 

Om de formele toetreding tot de dienstverlening van zowel het Serieregister als het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen mogelijk te maken, werd voor elke partner van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' een nieuwe toetredingsovereenkomst opgesteld.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 5 van de archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        artikel 89 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 5 september 2018

        artikel III.82 § 2 en artikel III.88 § 1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten van 10 mei 2019 in navolging van Artikels III.87-III.89 in het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 betreffende 'Kennisnemen en goedkeuren toetredings- en verwerkingsovereenkomst Serieregister Digitaal Archief Vlaanderen (DAV)'

        besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 betreffende 'Goedkeuren verschuiving budgetten voor archief- en informatiebeheer'

 

ARGUMENTATIE

Sinds 2020 biedt de Vlaamse overheid een gemeenschappelijke archiveringsoplossing en hebben lokale besturen de mogelijkheid om afgesloten digitale informatie veilig en duurzaam te gaan bewaren en beheren in het E-depot van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

 

Die samenwerkingsvorm heeft tal van schaalvoordelen:

        Een duurzame archiveringsoplossing als DAV komt alle regels na en staat in overeenstemming met de wettelijke plichten uit het Bestuursdecreet en de AVG (compliancy).

        De totale investeringskosten worden gedragen door de Vlaamse Overheid en niet door de partners die instappen.

        Lokale besturen betalen slechts een eenmalige aansluitingskost per instantie (gemeente en OCMW) en een jaarlijkse abonnementskost.

        De volumeprijzen voor opslag zijn aanzienlijk lager door de grotere schaal, binnen de voorgestelde formule betalen besturen slechts voor de storage (stelselmatig) die nodig is.

        De documentstromen voor alle lokale besturen worden gekoppeld aan een (Vlaams) Serieregister, waardoor het beheer en de metadatering grotendeels kan worden geüniformeerd en geautomatiseerd.

        Lokale besturen kunnen beroep doen op een gemeenschappelijk expertisecentrum van de Vlaamse Overheid.

        Digitale informatie wordt maximaal herbruikbaar voor lokale besturen (informatiedeling) en burgers (publieksportaal voor open data).

        Het opslaan en beheren van digitale informatie in het E-depot van DAV kan een opstap vormen naar verdere digitalisering van werkprocessen en eventuele substitutie van papieren (schaduw)reeksen.

 

Recente werkzaamheden en projecten bij de verschillende partners van de interlokale vereniging 'Intergemeentelijk Archiefbeheer' tonen eveneens de acute noden op het vlak van digitaal archiveren en de urgentie van een adequate oplossing voor het beheer van digitale informatie op korte, middellange en vooral langere termijn.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De budgetten voor de aansluiting op het E-depot werden opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 en voorzien in het jaar 2022 op volgende budgetcodes:

 

Investeringen: 2022/GBB2-ICT/0113-00/211007/GEMEENTE/CBS/IP-ICT-1

Exploitatie: 2022/GBB2-ICT/0113-00/613080/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 1 onthouding (Rony Schuer)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de toetredingsovereenkomst voor dienstverlening van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV) inclusief bestelformulieren en keurt de aansluiting bij het Serieregister en E-depot goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

11. Kennisnemen rapportering organisatiebeheersing

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 25 april 2016 keurde de gemeenteraad het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed.

Op 30 maart 2016 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het kader interne controle voor gemeente en OCMW goed. Terugkoppeling aan politieke besluitvormers is hierbij voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 217 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 definieert het organisatiebeheersingssysteem als "het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

2° wetgeving en procedures naleeft;

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5° de activa beschermt en fraude voorkomt."

        artikel 219 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt in het tweede lid dat "De algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar."

 

ARGUMENTATIE

De algemeen directeur heeft een rapport over de organisatiebeheersing samengesteld. Dit rapport bestaat uit volgende onderdelen:

 

Periodieke evaluatie van de organisatie:

 strategiemap MAT

 uitvoeringsfiches strategiemap

 strategiemap MAT - planning 2022

 verslagen MAT met besprekingen uitvoeringsfiches

 informatieveiligheidsplan, aangevuld met een overzicht 2021.

 

Documentering werkwijzen en afspraken:

 kader interne controle

 deontologische code politici

 deontologische code medewerkers

 onthaalbeleid lokaal bestuur Meerhout

 welkomstbrochure lokaal bestuur

 onthaalmap nieuwe medewerkers

 organogram en personeelsformatie

 groeigesprekken medewerkers

 aankoopbeleid Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering over de organisatiebeheersing door de algemeen directeur inzake de periode september 2021-mei 2022.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

12. Aanpassen rechtspositieregeling om voor personeelsleden in de mogelijkheid te voorzien om op vrijwillige basis de eindejaarstoelage, of een deel ervan of een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen, te laten omzetten in een budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit zoals fietslease

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Ingevolge het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies is het voor lokale besturen mogelijk geworden om een fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden.

Het aanbieden van een fietsleasemogelijkheid aan personeelsleden zal het aantal fietsverplaatsingen doen toenemen, onder andere via elektrische fietsen voor verdere woon-werkverplaatsingen, en past dan ook binnen een toenemende maatschappelijke en gemeentelijke focus op duurzaamheid en op zachtere verplaatsingen.

 

Personeelsleden zouden op vrijwillige basis een persoonlijk budget voor voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit, zoals fietslease, kunnen vormen door:

        hetzij hun eindejaarstoelage of een deel ervan te laten aanwenden

        hetzij een beperkt aantal dan niet op te nemen vakantiedagen te laten omzetten in een theoretisch fietsbudget

        hetzij een deel van de fietsvergoeding af te staan.

Het afstaan van een deel van de fietsvergoeding heeft financieel echter geen enkel voordeel aangezien deze vergoeding binnen de daartoe wettelijk vastgestelde grenzen sowieso niet aan RSZ-inhouding of belasting onderworpen is. Het zou dus niet zinvol zijn deze piste in een lokale regeling te weerhouden.

Het is dan wel financieel interessant om te kiezen voor de formule van fietslease via afstaan van de gehele eindejaarstoelage of een deel ter persoonlijke financiering ervan. Hier wordt bij het gevormde fietsmobiliteitsbudget het brutodeel van de eindejaarstoelage dat deze bestemming krijgt netto en de normaal te betalen patronale bijdragen op dat deel komen bij in het beschikbaar fietsmobiliteitsbudget.

 

Een algemene interessepeiling bij personeelsleden van lokaal bestuur Meerhout gaf aan dat de meerderheid van de personeelsleden vermoedelijk zullen instappen in een aangeboden mogelijkheid tot fietslease.

IOK organiseert ten behoeve van de geïnteresseerde aangesloten besturen een groepsaankoop voor fietslease wat normaliter de prijszetting en kwaliteitseisen ten goede zou komen.

Aan het uitwerken van een fietsleaseaanbod zijn voor het lokaal bestuur geen extra financiële kosten verbonden. Er is geen sprake van een werkgeversbijdrage in deze, wel van een tijdelijke voorfinanciering van de periodieke leasekosten, namelijk tot er verrekening kan gebeuren met de daartoe bestemde delen van de eindejaarstoelagen.

Voor team personeel betekent dit wel heel wat extra administratief opstart- en opvolgingswerk, onder meer omwille van de ingewikkelde basisregeling die voor de lokale besturen in overleg met de RSZ en de fiscus werd uitgewerkt.

 

De voorgestelde aanpassing aan de rechtspositieregeling werd:

        besproken en gunstig geadviseerd in het managementteam van 31 mei 2022

        besproken in het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 17 juni 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel

        de rechtspositieregeling voor gemeentelijke personeelsleden zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd, een laatste keer door de gemeenteraad in zitting van 22 november 2021

        besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies is het voor lokale besturen mogelijk geworden om fietsleaseformule aan hun personeelsleden aan te bieden

 

ARGUMENTATIE

Het creëren van een mogelijkheid tot fietslease voor de personeelsleden bevordert duurzame fietsverplaatsingen, onder meer in het woon-werkverkeer.

Het geeft personeelsleden de kans om tegen een gunstige financiële regeling een fiets te leasen en nadien tegen een beperkte restwaarde te verwerven zonder dat het bestuur daarin, buiten een eventuele tijdelijke voorfinanciering, zelf een financiële bijdrage dient te leveren.

De interesse bij het personeel in deze is overweldigend.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 onthoudingen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist navolgende aanpassingen te doen aan de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel:

Onder titel 7 de toelagen, vergoedingen en sociale voordelen, hoofdstuk 2 de verplichte toelagen, afdeling 3 de eindejaarstoelage, invoeging van een artikel 190 bis:

'Artikel 190 bis

Paragraaf 1

De eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen die gelijkwaardig zijn aan die van een eindejaarstoelage in geld zoals omschreven in de Rechtspositiebesluiten van 7 december 2007 en 12 november 2010. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de eindejaarstoelage.

Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest binnen de grenzen van dit theoretisch budget worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord blijft het recht op de eindejaarstoelage onverkort van toepassing.

Het personeelslid moet zijn keuze om de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk om te zetten maken op een moment dat er nog geen verworven rechten op die eindejaarstoelage bestaan. Wanneer het personeelslid kiest voor een gedeeltelijke omzetting van de eindejaarstoelage, vermindert hiermee het brutobedrag van de eindejaarstoelage.

Indien het theoretisch budget meer was dan nodig voor de gekozen voordelen, wordt het saldo aan het personeelslid overgemaakt na afhouding van de noodzakelijke bijdragen en uiterlijk op 1 maart van het volgende jaar. In voorkomend geval worden die teruggestorte gelden beschouwd als een gewone premie in geld.

Paragraaf 2

De concrete modaliteiten omtrent fietsmobiliteit worden uitgewerkt in een bijlage fietsbeleid aan de rechtspositieregeling.'.

 

En onder titel 8 verloven en afwezigheden, hoofdstuk 2 de jaarlijkse vakantiedagen, invoeging van een artikel 228 bis:

'Artikel 228 bis

Paragraaf 1

Het personeelslid kan op vraag van het personeelslid vakantiedagen, die per kalenderjaar boven het minimum van 28 (als het recht op minimum 31 vakantiedagen is vastgesteld) en 24 (als het recht op 26 vakantiedagen is vastgesteld) dagen uitstijgen, omzetten naar een theoretisch budget welke aangewend kan worden ter bevordering van fietsmobiliteit. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de bijkomende vakantiedagen.

De in het eerste lid vermelde vakantiedagen kunnen worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid andere voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen, die gelijkwaardig zijn aan die van een vakantiedag zoals omschreven in de Rechtspositiebesluiten van 7 december 2007 en van 12 november 2010.

Het personeelslid moet zijn keuze maken om een of meerdere bijkomende vakantiedagen om te zetten ten laatste op de laatste werkdag van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin de voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit worden aangevraagd.

Het theoretisch budget waarvan sprake in voorgaande lid is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest aan de hand van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en zijn bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord, blijft het recht op de vakantiedagen onverkort van toepassing.

Paragraaf 2

De concrete modaliteiten omtrent fietsmobiliteit worden uitgewerkt in een fietsbeleid in een bijlage aan de rechtspositieregeling.'.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Punt bijlagen/links 20220627_RPR_Gemeente.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

13. Goedkeuren sleuteldocumenten OFP Prolocus, opvolger OFP Provant, ter verdere uitbouw tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2009 werd beslist als gemeente Meerhout per 1 januari 2010 lid te worden van het 'OFP Provant', Organisme voor de Financiering van Pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen, ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor de contractuele personeelsleden van de gemeente. Hierbij werd ook het pensioenplan goedgekeurd met de optie om de pensioenkloof tussen statutaire en contractuele personeelsleden over een volledige loopbaan te dichten met 30 %, zijnde met een zogenaamde instapratio van 30 %.

In zitting van de gemeenteraad van 25 november 2019 werd beslist de optie om de pensioenkloof tussen statutaire en contractuele personeelsleden over een volledige loopbaan te dichten per 1 januari 2020 te verhogen tot 50 %, zijnde met een zogenaamde instapratio van 50 %, dus voor bepaling van de te betalen bijdragen aan de uitbouw van de tweede pensioenpijler na 1 januari 2020.

Ethias en Belfius die voorheen ook stelsels ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden voor lokale besturen inrichtten, stopten deze dienstverlening zodat vele tientallen lokale besturen naar een andere oplossing dienden uit te kijken.

VVSG heeft op vraag van vele lokale besturen de zoektocht tot het kunnen aanbieden van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden gecoördineerd en als oplossing kwam naar voor dat ook deze besturen eventueel zouden kunnen aansluiten bij het goed beheerde OFP Provant, initieel opgericht ter uitbouw van een tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden van de provincie Antwerpen en voor andere lokale besturen binnen de provincie Antwerpen.

OFP Provant bleek hiertoe bereid en er werden met VVSG dan ook onderhandelingen opgestart die in een akkoord uitmonden.

Dit zal leiden tot een enorme schaalvergroting van het OFP Provant, namelijk waar OFP Provant voorheen instond voor de uitbouw van een tweede pensioenpijler voor een 102 lokale besturen in de provincie Antwerpen, zal het OFP Provant - voortaan OFP Prolocus genoemd - dit voortaan gaan verzorgen voor een 628 lokale besturen in Vlaanderen, en dit ten behoeve van ongeveer een 77 000 begunstigde contractuele medewerkers in plaats van voorheen ongeveer een 8700 contractuele medewerkers.

Ook de Vlaamse Overheid zou overwegen om ter uitbouw van een aanvullend pensioen voor haar contractuele medewerkers in een latere fase bij het OFP Prolocus te gaan aansluiten.

Gemeente Meerhout is thans nog aangesloten bij OFP Prolocus met een zogenaamde defined benefit - regeling/vaste prestaties regeling zoals dat bij OFP Provant tot op heden de standaard aanvullende pensioentoezeggingsformule was.

OFP Prolocus heeft ook haar structuur gewijzigd en heeft hiermee ook de mogelijkheid gecreëerd tot een zogenaamde defined contribution-regeling/vaste bijdragen regeling , de nieuw toetredende besturen van de VVSG groep dienen in deze vorm van aanvullende pensioentoezegging in te stappen , de voormalige OFP Provant besturen kunnen in een latere fase hiertoe eventueel overstappen en dit telkens per 1 januari van een volgend jaar.    

Om deze enorme schaalvergrotingsoperatie in goede banen te leiden en ter versterking van de operationale werking, dienden en dienen hiertoe een aantal aanpassingen te gebeuren aan statuten, en sleuteldocumenten zoals beheersovereenkomst en financieringsplan.

Belangrijke krachtlijnen in deze aanpassingen betreffen onder meer:

        Naamsverandering van OFP Provant naar OFP Prolocus, locus wil zeggen ten bate van de lokale besturen, en Pro blijft een verwijzing naar provincie en vroegere benaming Provant.

        Een aanpassing van de statuten om in te spelen op het ruimer aantal leden en werkbare bestuursorganen.

        Een ingebouwde garantie voor de reeds voorheen voor 1 januari 2021 aangesloten besturen genoemd groep Provant, in tegenstelling tot nieuw aan te sluiten besturen zijnde groep VVSG, tot exclusief behoud voor deze groep van de reeds opgebouwde reserves in het beleggingsvehikel alsook nog een verdere tijdelijke vrijstelling in de werkingskosten van het pensioenfonds de volgende jaren.

        De nieuwe aansluitende besturen groep VVSG zullen sowieso moeten instappen in de pensioentoezeggingsformule vorm 'defined contribution'. De reeds voorheen aangesloten besturen groep Provant die thans in de pensioentoezeggingsregeling kloofdichting dus in de vorm van 'defined benefit' zitten, zullen de keuze krijgen om eventueel ook over te stappen naar de pensioentoezeggingsformule vorm 'defined contribution'.

Door de algemene vergadering van OFP Provant van 22 december 2021 werd beslist tot:

        naamsverandering in OFP Prolocus

        wijziging van de statuten.

Door de algemene vergaderingen van OFP Prolocus van 18 februari 2022 en 1 juni 2022 werd beslist tot goedkeuring van de zogenaamde sleuteldocumenten zijnde:

        de beheersovereenkomst

        de SIP verklaring inzake beleggingsbeginselen

        het financieringsplan met betrekking tot de nieuwe pensioentoezegging.

Gemeente Meerhout moet niet meer toetreden tot OFP Prolocus maar moet om de aansluiting bij het fonds te bestendigen wel instemmen met de gewijzigde beheersovereenkomst en het gewijzigde financieringsplan.

Deze instemming verloopt via onderschrijving van een te tekenen 'toetredingsakte' die ondanks de naam van dit document niet over een echte toetreding gaat maar over het bestendigen van de huidige aansluiting.

Tevens dient er kennis genomen te worden van de nieuwe SIP ondanks het feit dat er op dat vlak inhoudelijk enkel wijzigingen slaan op het pensioenplan van de leden van de VVSG-groep daar er slechts één beheersovereenkomst en één financieringsplan alsook één SIP bestaat voor alle leden van OFP Prolocus.

Verder wordt voorgesteld het pensioenreglement aan te vullen door met ingang vanaf 1 januari 2022 onder 'artikel 8: Uitgesteld pensioen' volgende passus toe te voegen: 'Met ingang van 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.'.

Deze beperkte aanpassing aan het pensioenreglement is nodig om in te spelen op het feit dat in heel specifieke situaties de opgebouwde reserves van de aangesloten contractanten zouden kunnen dalen door een door de federale regering besliste verhoging van het wettelijk pensioenplafond vanaf 1 januari 2022, wat in dat geval in het belang van de daardoor getroffen aangeslotenen moet vermeden worden.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (WAP) zoals gewijzigd door de wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen

        wet van 30 maart 2018 betreffende het niet in aanmerking nemen van diensten gepresteerd als niet-vastbenoemd personeelslid voor een pensioen van de overheidssector, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen en tot wijziging van modaliteiten van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen

        rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel zoals vastgesteld geworden in zitting van de gemeenteraad van 22 december 2008 en zoals tot op heden gewijzigd geworden een laatste keer in zitting van de gemeenteraad van 22 november 2021

        besluit van de gemeenteraad van 22 juni 2009 houdende de toetreding per 1 januari 2010 tot OFP Provant, organisme voor de financiering van pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen, waarbij het pensioenplan voor contractuele medewerkers goedgekeurd werd met de optie de pensioenkloof tussen contractuele en statutaire medewerkers over een volledige loopbaan met 30 % te dichten en waarbij de bijbehorende beheersovereenkomst met OFP Provant tevens goedgekeurd werd

        besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 houdende de goedkeuring van de aanpassing van het pensioenreglement van OFP Provant per 1 januari 2018

        besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 houdende de goedkeuring van de aanpassing van het pensioenreglement van OFP Provant per 1 januari 2019

        besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 houdende een aanpassing van het pensioenplan voor contractuele medewerkers waarbij het percentage van de dichting van de pensioenkloof tussen contractuele en statutaire medewerkers over een volledige loopbaan van 30 % tot 50 % verhoogd werd

 

ARGUMENTATIE

Door de naamsverandering van OFP Provant in OFP Prolocus en de openstelling van de mogelijkheid tot aansluiting erbij van alle Vlaamse lokale besturen waarbij voorheen enkel lokale besturen en intercommunales binnen de provincie Antwerpen konden aansluiten, werden door de algemene vergadering van OFP Provant de statuten en een aantal zogenaamde sleuteldocumenten zijnde beheersdocumenten gewijzigd.

Gemeente Meerhout moet niet meer toetreden tot OFP Prolocus maar moet om de aansluiting bij het fonds te bestendigen wel instemmen met de gewijzigde beheersovereenkomst en het gewijzigde financieringsplan.

Deze instemming verloopt via onderschrijving van de te ondertekenen toetredingsakte, enigszins wel een ongelukkige benaming.

Tevens is door een wijziging van het wettelijk pensioenplafond ook een beperkte aanpassing van het pensioenreglement door te voeren.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Neemt kennis van en stemt in met de voorliggende beheersovereenkomst en het financieringsplan van OFP Prolocus en onderschrijft daartoe de door OFP Prolocus bezorgde en voorliggende toetredingsakte.

Artikel 2

Neemt kennis van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) van OFP Prolocus.

Artikel 3

Met ingang van 1 januari 2022 wordt het pensioenreglement onder artikel 8 aangevuld met volgende bepaling :'Met ingang vanaf 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.'.

 

 

 

De gemeenteraad gaat over tot een stemming om agendapunt 16 'Stopzetten leerlingenvervoer basisschool De Duizendpoot' als eerstvolgende agendapunt op de agenda te behandelen aangezien de beslissing hierover gevolgen heeft voor de beslissing van agendapunt 14 'Vaststellen gewijzigd schoolreglement De Duizendpoot'.

Met algemeenheid van stemmen

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

16. Stopzetten leerlingenvervoer basisschool De Duizendpoot

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Basisschool De Duizendpoot werkt voor het leerlingenvervoer samen met het gemeenschapsonderwijs (GO! basisschool De Boomgaard, behorend bij scholengroep Fluxus), waarbij het gemeenschapsonderwijs de helft van de kosten van het leerlingenvervoer doorrekent aan het lokaal bestuur.

 

Tijdens het ABOC-overleg van 15 december 2021 en 23 maart 2022 werd besproken wat eigenlijk nog de meerwaarde is van de schoolbus, aangezien er maar weinig kinderen gebruik van maken.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

ARGUMENTATIE

In het meerjarenplan 2020-2025 werd onder beleidsdoelstelling 1 Leefmilieu de deeldoelstelling 1.1.1 opgenomen: 'We stimuleren het fietsgebruik voor korte verplaatsingen'.

In beleidsdoelstelling 3 Mobiliteit is als algemene doelstelling opgenomen: 'Minder gemotoriseerd doorgaand verkeer door de woonkernen. We sporen aan tot minder gemotoriseerde en meer zachte verplaatsingen. Lokaal bestuur Meerhout wil volop inzetten op zachte verplaatsingen, verplaatsingen te voet of met de fiets. En in de mate van het mogelijke het openbaar vervoer.'

 

Nu er nog slechts een zeer beperkt aantal leerlingen en gezinnen gebruikmaken van het leerlingenvervoer is het uit het oogpunt van duurzaamheid niet meer te verantwoorden om op schooldagen een zware bus door het centrum van Meerhout te laten rijden. Bovendien brengt dit een serieuze kost met zich mee.

 

Voor de leerlingen en gezinnen die nog wel gebruik maken van het leerlingenvervoer, zou er overleg kunnen plaatsvinden om alternatieven te bespreken.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

In 2021 werden de volgende betalingen gedaan aan GO! Scholengroep Fluxus:

artikelnummer G/AK1/2021/3370: 9 323,64 euro (periode januari-augustus 2021)

artikelnummer G/AK1/2021/4903: 6 329,70 euro (periode september-december 2021).

 

Deze kosten zullen dus in de toekomst niet meer worden gemaakt.

 

Stemming op naam:

Met 14 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Mannu Dox, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck en Jos Tordoor), 6 onthoudingen (Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, Rony Schuer en Toon Hendrickx)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Zet de samenwerking met het gemeenschapsonderwijs GO! Fluxus Scholengroep, Grote Markt 52, 2300 Turnhout betreffende het leerlingenvervoer voor basisschool De Duizendpoot stop met ingang van 1 september 2022.

Artikel 2

Informeert GO! Fluxus Scholengroep, Grote Markt 52, 2300 Turnhout per aangetekende brief over deze gemeenteraadsbeslissing.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

14. Vaststellen gewijzigd schoolreglement De Duizendpoot

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het huidige schoolreglement van de gemeentelijke basisschool De Duizendpoot werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2020.

Het bestaande schoolreglement is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.

Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

Het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten (OVSG) dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 37 bis § 2, 20, 13, 27 bis § 2, 14/0. 14/1, 53 en 11 quater § 3 en § 4

        gemeenteraadsbeslissing van 22 juni 2020 betreffende de vaststelling van het gewijzigd reglement gemeentelijke basisschool De Duizendpoot

 

ARGUMENTATIE

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een reglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt. Specifieke regels en praktische afspraken worden opgenomen in een infobrochure.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 3 stemmen tegen (Mannu Dox, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck), 2 onthoudingen (Heidi Suls en Rony Schuer)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Heft het bestaande schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Duizendpoot, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2020, op.

Artikel 2

Stelt het gewijzigde schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Duizendpoot zoals omschreven in het document 'Schoolreglement_DeDuizendpoot_juni2022' vast - mits aanpassing van het stopgezette leerlingenvervoer zoals beslist in vorig agendapunt op deze gemeenteraad - en dit met ingang van het schooljaar 2022-2023. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.

Artikel 3

Geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om specifieke regels en praktische afspraken op te nemen in een onthaal- en infobrochure.

Artikel 4

Beslist om het schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Duizendpoot en de onthaal- en infobrochure bij elke inschrijving van een leerling - en nadien bij elke wijziging - ter beschikking te stellen op papier of via een elektronische drager aan de ouders die ondertekenen voor akkoord.

Artikel 5

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Punt bijlagen/links 20220627_schoolreglement_DeDuizendpoot.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

15. Vaststellen wijzigingen arbeidsreglement gemeentelijke basisschool De Duizendpoot

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het arbeidsreglement van gemeentelijke basisschool De Duizendpoot werd vastgesteld in zitting van de gemeenteraad van 25 januari 2021.

De functiebeschrijvingen van gemeentelijke basisschool De Duizendpoot werden recent geactualiseerd.

Thans ligt een beperkte aanpassing van het arbeidsreglement inzake functiebeschrijvingen en evaluatie, beoordeling aan de vooravond van 'tijdelijke aanstelling van doorlopende duur' (TADD) voor, zoals ook besproken en gunstig geadviseerd in het ABOC van 23 maart 2022.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        wet van 8 april 1956 tot instelling van de arbeidsreglementen

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De gemeenteraad stelt de arbeidsreglementen van de gemeentelijke diensten vast.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming op naam:

Met 15 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Past het arbeidsreglement van gemeentelijke basisschool De Duizendpoot aan zoals voorzien in het document 'arbeidsreglement gemeentelijke basisschool De Duizendpoot Meerhout 27 juni 2022' en stelt dit aangepaste arbeidsreglement van toepassing vanaf 1 september 2022.

Artikel 2

Dit 'arbeidsreglement gemeentelijke basisschool De Duizendpoot Meerhout 27 juni 2022' wordt gevoegd bij de ingebonden notulen van de zitting.

Artikel 3

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Punt bijlagen/links arbeidsreglement GBS De Duizendpoot 27 juni 2022.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

17. Vernieuwen afvaardiging vzw PWA Meerhout

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In 1995 werd een plaatselijk werkgelegenheidsagentschap opgericht, zijnde de vzw Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap Meerhout.

Het aantal leden in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van de vzw PWA Meerhout dient minimaal 12 en maximaal 24 te bedragen en deze bestuursorganen dienen paritair samengesteld te zijn. Dit wil zeggen dat de helft van de leden aangeduid wordt door de gemeenteraad, evenredig aangeduid door meerderheid en minderheid, en dat de andere helft van de leden aangeduid wordt door organisaties die in de Nationale Arbeidsraad zetelen.

Door de stopzetting van de PWA-werkingen via de invoering van het wijkwerken in Vlaanderen begin 2018, heeft de vzw PWA Meerhout geen effectieve werking meer maar is de vzw juridisch nog wel voortbestaande.

Op 16 februari 2022 diende de voorzitter van vzw PWA Meerhout bij de PWA Meerhout zijn ontslag in als voorzitter en als lid van de vzw PWA Meerhout.

In de brief van de VDAB van 22 februari 2022, kenmerk PWA-controle, schrijft de VDAB onder meer dat de PWA Meerhout nagelaten heeft de nodige verplichte publicaties in het Belgisch Staatsblad door te voeren, en dat de VDAB van de vzw PWA Meerhout vanaf het boekjaar 2018 geen balansen en resultatenrekeningen meer ontvangen heeft.

Aan de personeelsdirecteur is gevraagd om dit dossier mee te willen opnemen en om ondersteuning te leveren om tot een juridisch correcte ontbinding en vereffening van de vzw PWA Meerhout te kunnen komen, zoals bijvoorbeeld ook bij de vzw PWA Laakdal eind 2020 gebeurde. De vzw PWA Laakdal droeg het financieel saldo na aftrek van de laatste kosten over aan de vzw Kringwinkel Zuiderkempen voor activiteiten in Laakdal en de aandelen die de vzw PWA Laakdal in vso cvba Ten Dienstenaanhield werden overgedragen aan het OCMW Laakdal, dat ook al aandelen in vso cvba Ten Dienstenaanhield.

Dienstenchequebedrijf Ten Diensten zal in de loop van de volgende weken normaliter fusioneren met collega dienstenchequebedrijf 't Gerief zodat de aandelen aangehouden in Ten Diensten aandelen zullen worden in het gefusioneerde dienstenchequebedrijf.

Een vaststelling is dat er thans, conform de PWA-reglementering en conform de statuten van vzw PWA Meerhout, geen geldige samenstelling van de vzw bestuursorganen meer is.

Er dient dus in eerste instantie gezorgd te worden voor vernieuwde rechtsgeldige samenstelling van de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout om vervolgens de laatste jaarrekeningen te kunnen vaststellen en verdere stappen te kunnen zetten naar ontbinding en vereffening van de vzw PWA Meerhout, waarvoor dan ook weer bijzondere meerderheidsvereisten binnen de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout vereist zijn.

Om het praktisch haalbaar te maken om in een volgende fase voldoende aanwezige leden op algemene vergadering en raad van bestuur te kunnen hebben, wordt voorgesteld om verder in totaal slechts 12 leden in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van vzw PWA Meerhout te voorzien.

Er wordt thans dan ook aan de gemeenteraad gevraagd om over te gaan tot aanduiding van zes leden voor de algemene vergadering van de vzw PWA Meerhout, die dan eveneens ook kandidaat-leden voor de raad van bestuur van vzw PWA Meerhout zullen zijn.

Dit naast de zes leden in de PWA algemene vergadering en raad van bestuur die aangeduid worden door de organisaties deel uitmakend van de Nationale Arbeidsraad.

De door de gemeenteraad aan te duiden leden van vzw PWA Meerhout dienen conform de wet van 30 maart 1994 aangewezen te worden in proportionaliteit tussen de meerderheid en de minderheid.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 30 maart 1994 houdende sociale bepalingen

        statuten van PWA Meerhout, laatst gewijzigd op 23 december 2005

        Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

 

ARGUMENTATIE

Er dient terug te worden voorzien in een rechtsgeldige samenstelling van de bestuursorganen van de vzw PWA Meerhout om aan de geldende verplichtingen als vzw te kunnen voldoen en tevens om een ontbinding en vereffening te kunnen doorvoeren, daar de PWA-werking opgeheven werd bij de Vlaamse invoering van het wijkwerken.

Er wordt overgegaan tot aanwijzing van zes nieuwe leden, door de gemeenteraad afgevaardigd naar de vzw PWA Meerhout.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'eerste effectief vertegenwoordiger en eerste plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Debby La Puma (effectief) en Paul Van Dooren (plaatsvervangend) bekomen 11 stemmen voor, 3 stemmen tegen, er zijn 4 blanco stembrieven en 2 ongeldige stembrieven.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'tweede effectief vertegenwoordiger en tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

François Tielemans (effectief) en Joris Janssens (plaatsvervangend) bekomen 11 stemmen voor, 3 stemmen tegen, er zijn 4 blanco stembrieven en 2 ongeldige stembrieven.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'derde effectief vertegenwoordiger en derde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

20 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Cyriel Van Sweevelt (effectief) en Glenn Goossens (plaatsvervangend) bekomen 11 stemmen voor, 2 stemmen tegen, er zijn 5 blanco stembrieven en 2 ongeldige stembrieven.

 

Voorzitter Jos Tordoor meldt dat er voor de aanduidingen vierde, vijfde en zesde effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger geen kandidaten werden voorgedragen.

 

Raadslid Joris Janssens draagt voor de aanduiding 'vierde effectief vertegenwoordiger en vierde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout' Griet Convens (effectief) en Jos Tordoor (plaatsvervangend) voor, indien deze aanduidingen uit de cd-fractie mogen komen.

Raadslid Wim Nysmans draagt voor de aanduiding 'vijfde effectief vertegenwoordiger en vijfde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout' Dylan Sterckx (effectief) en Brigitte Peremans (plaatsvervangend) voor uit de fractie MERRET anders.

Raadslid Joris Janssens draagt voor de aanduiding 'zesde effectief vertegenwoordiger en zesde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout' Jan Melis (effectief) en Roger Verheyen (plaatsvervangend) voor uit de cd-fractie.

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 21.06 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 21.22 uur.

 

Schorsing

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schorst de voorzitter de vergadering om 21.23 uur.

Conform artikel 25 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad opent de voorzitter de vergadering om 21.47 uur.

 

Onafhankelijke raadsleden Heidi Suls en Rony Schuer verlaten de vergadering van de gemeenteraad.

 

Vermelding notulen

Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vraagt raadslid Fons Hannes om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:

'De fractie VOORUIT wenst niet deel te nemen aan het voorgestelde fractieoverleg waartoe het door de door de meerderheidspartijen tijdens de gemeenteraad werd uitgenodigd. De fractie VOORUIT is van mening dat het debat over de zaken die de gemeenteraad toehoort ook de in de plenaire vergadering van de gemeenteraad moet gevoerd worden. Bovendien zijn bij een fractieoverleg 2 onafhankelijk zetelende raadsleden niet vertegenwoordigd en worden hun democratische rechten als raadslid door deze vorm van achterkamerpolitiek geschonden. De fractie VOORUIT verzet zich tegen deze en tegen elke vorm van achterkamer politiek in besloten vergadering.'

 

Raadslid Paul Van Dooren vraagt om ter stemming voor te leggen dat de stemmingen die hebben plaatsgevonden opnieuw worden overgedaan, maar dit keer met stembrieven voor een geheime stemming die aparte namen vermelden in plaats van duo's.

De fracties cd (7), N-VA (2) en MERRET anders (2) stemmen voor, de fracties Vooruit (4) en Vlaams Belang (3) onthouden zich.

 

Raadslid Luc Lievens vraagt om ter stemming voor te leggen dat het bestuur eerst advies inwint bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De fracties Vooruit (4) en Vlaams Belang (3) stemmen voor, de fracties cd (7), N-VA (2) en MERRET anders (2) stemmen tegen.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'eerste effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Debby La Puma bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven. 7 gemeenteraadsleden hebben niet deelgenomen aan de stemming.

 

De Vooruit-fractie verlaat de vergadering van de gemeenteraad.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'eerste plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Paul Van Dooren bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven. 3 gemeenteraadsleden hebben niet deelgenomen aan de stemming.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'tweede effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

François Tielemans bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven. 3 gemeenteraadsleden hebben niet deelgenomen aan de stemming.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Joris Janssens bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven. 3 gemeenteraadsleden hebben niet deelgenomen aan de stemming.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'derde effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Cyriel Van Sweevelt bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven. 3 gemeenteraadsleden hebben niet deelgenomen aan de stemming.

 

De Vlaams Belang-fractie verlaat de vergadering van de gemeenteraad.

 

Gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van 'derde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

11 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming en er zijn eenzelfde aantal stembrieven.

Glenn Goossens bekomt 11 stemmen voor, er zijn geen blanco stembrieven en geen ongeldige stembrieven.

 

Voorzitter Jos Tordoor meldt dat er nog 11 raadsleden aanwezig zijn en vraagt of er kandidaten zijn voor de 'vierde effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vooruit-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en kan geen kandidaten voordragen.

 

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of er kandidaten zijn voor de 'vierde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vooruit-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en kan geen kandidaten voordragen.

 

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of er kandidaten zijn voor de 'vijfde effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vooruit-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en zal geen kandidaten voordragen.

 

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of er kandidaten zijn voor de 'vijfde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vooruit-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en kan geen kandidaten voordragen.

 

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of er kandidaten zijn voor de 'zesde effectief vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vlaams Belang-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en kan geen kandidaten voordragen.

 

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of er kandidaten zijn voor de 'zesde plaatsvervangend vertegenwoordiger PWA Meerhout'.

Er wordt vastgesteld dat conform de verdeelsleutel D'Hondt de Vlaams Belang-fractie kandidaten moet voordragen. Deze fractie is niet meer aanwezig en kan geen kandidaten voordragen.

 

Er wordt vastgesteld dat de MERRET anders-fractie te klein is om kandidaten voor te dragen.

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad duidt navolgende drie leden en plaatsvervangende leden aan als lid van de vzw PWA Meerhout, als lid van de algemene vergadering en tevens ook als kandidaat-lid van de raad van bestuur, zijnde:

        Debby La Puma als lid en raadslid, Paul Van Dooren als plaatsvervangend lid

        Raadslid, François Tielemans als lid en raadslid, Joris Janssens als plaatsvervangend lid

        Cyriel Van Sweevelt als lid en Glenn Goossens als plaatsvervangend lid.

        Geen voordracht als lid en geen voordracht als plaatsvervangend lid

        Geen voordracht als lid en geen voordracht als plaatsvervangend lid

        Geen voordracht als lid en geen voordracht als plaatsvervangend lid

 

In uitvoering van het besluit van de gouverneur van 31 augustus 2022 wordt de beslissing '17. Afvaardiging naar vzw PWA Meerhout ' vernietigd en geacht nooit te hebben bestaan.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

18. Tijdelijke ondersteuning cluster grondgebonden zaken - teams duurzaamheid en openbaar domein - vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking - goedkeuring lastvoorwaarden

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Door de afwezigheid van een duurzaamheidsambtenaar en een diensthoofd openbare werken ondervindt de cluster grondgebonden zaken problemen bij de dienstverlening en de uitvoering van het meerjarenplan. De onlangs gevoerde procedure voor de aanwerving van een diensthoofd openbare werken heeft geen geschikte kandidaat opgeleverd. In afwachting van de nieuwe aanwervingsprocedures is het gemeentebestuur dringend op zoek naar tijdelijke ondersteuning (detachering) voor deze cluster.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (Waarde ligt lager dan de drempel)

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

ARGUMENTATIE

In het kader van de opdracht 'Tijdelijke ondersteuning cluster grondgebonden zaken' werd op 8 juni 2022 een bestek met nr. MEERHOUT-2022-016 opgesteld door Team financiën.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

        Perceel 1 'Ondersteuning team duurzaamheid', raming: 91 630,00 euro exclusief btw of 110 872,30 euro inclusief 21 % btw

        Perceel 2 'Ondersteuning team openbaar domein', raming: 45 870,00 euro exclusief btw of 55 502,70 euro inclusief 21 % btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 137 500,00 euro exclusief btw of 166 375,00 euro inclusief 21 % btw.

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 750 000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

In het meerjarenplan werd 65 000 euro voorzien in 2022 voor de ondersteuning van de cluster grondgebonden zaken. Het totale budget kan deels voorzien worden via budgetverschuiving vanuit de personeelskosten. Een aantal functies in de cluster zijn immers gebudgetteerd voor een volledig jaar, terwijl ze niet ingevuld worden voor een volledig jaar. Voor 2023 zal bijkomend budget voorzien moeten worden via de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Budgetcode: GBB2-HRM1/0119-06/617000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Keurt het bestek met nr. MEERHOUT-2022-016 van 9 juni 2022 en de raming voor de opdracht 'Tijdelijke ondersteuning cluster grondgebonden zaken', opgesteld door team financiën goed.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 137 500,00 euro exclusief btw of 166 375,00 euro inclusief 21 % btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

Het krediet zal voorzien worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

19. Goedkeuren toetreden tot de aankoopcentrale DOKO voor onderwijsorganisaties om te kunnen afnemen van de raamovereenkomst 'personal computers'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Heel wat scholen kampen met gebrekkige ICT-infrastructuur. De Vlaamse Regering wil deze ICT-achterstand ombuigen naar een voorsprong, de zogenaamde 'Digisprong'. De Vlaamse Regering voorziet in deze toelage voor de versterking van ICT-infrastructuur, aanschaf voor ICT-toestellen voor gedeeld gebruik in het kleuteronderwijs tot en met het vierde leerjaar en aanschaf van een ICT-toestel voor elke leerling in het vijfde en zesde leerjaar. Basisschool de Duizendpoot wenst de toelage voor de ICT-toestellen te besteden aan de aankoop van personal computers.

Voor deze aankoop wenst de school beroep te doen op de dienstverlening van de aankoopcentrale DOKO. Vzw DOKO (Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs), Guimardstraat 1, 1040 Brussel ondersteunt leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en aanverwante verenigingen bij de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten. Als aankoopcentrale biedt DOKO aan haar leden raamovereenkomsten aan met betrekking tot leveringen of diensten. Heel concreet betekent dit dat de leden zelf geen aparte plaatsingsprocedure meer moeten doorlopen om in orde te zijn met de wetgeving overheidsopdrachten. DOKO heeft een open raamovereenkomst voor personal computers (bestek referentie: DOKO-2019-SDW01). De raamovereenkomst werd op 6 mei 2019 gegund aan Signpost België bvba, Wolfsakker 5A te 9160 Lokeren. De overeenkomst heeft een looptijd van een jaar met mogelijkheid tot verlenging van 3 keer 1 jaar (1 juni 2019 tem 1 juni 2023).

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        bestuursdecreet van 7 december 2018

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten

        koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

ARGUMENTATIE

Gemeentelijke basisschool De Duizendpoot wenst toe te treden tot de aankoopcentrale DOKO. Na toetreding kan er worden afgenomen van het raamcontract personal computer voor de aankoop van laptops/pc's/beeldschermen/chromebooks,... zoals bepaald in bestek (referentie: DOKO-2019-SDW01). Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

        Vzw DOKO vraagt geen bijdrage voor deelname aan de aankoopcentrale.

        Door toe te treden tot de aankoopcentrale DOKO, kan de school deelnemen aan de raamovereenkomst personal computers en zo betere aankoopvoorwaarden bekomen, wat een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren.

        De school dient zelf geen overheidsopdracht in de markt te plaatsen, wat ervoor zorgt dat er sneller kan overgegaan worden tot de aankoop van de personal computers.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De toetreding tot de aankoopcentrale heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente.

Voor de effectieve aankoop van personal computers werd er een subsidie van 62 199,00 euro ontvangen van de Vlaamse overheid, budgetcode 2021/6.6.1/0800-01/740910.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt goed dat gemeente Meerhout beroep doet op de aankoopcentrale DOKO, Guimardstraat 1, 1040 Brussel om deel te kunnen nemen aan de raamovereenkomst personal computers voor de aankoop van laptops, chromebooks, pc's,... voor de leerlingen van de basisschool De Duizendpoot voor het project 'digisprong' van de Vlaamse overheid zoals bepaald in bestek (referentie: DOKO-2019-SDW01).

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

20. Goedkeuren lastvoorwaarden en gunningswijze - groenonderhoud en onderhoud van bushokjes in 2023 en 2024

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In het kader van de opdracht 'Groenonderhoud en onderhoud van bushokjes in 2023 en 2024' werd op 8 juni 2022 een bestek met nr. MEERHOUT-2022-011 opgesteld door team PRIO.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 bestuursdecreet van 7 december 2018

 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen of maatschappelijke en professionele integratie van gehandicapten of kansarmen, of toegang voorbehouden aan programma's voor beschermde arbeid) en artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 215 000,00 euro niet)

 koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

ARGUMENTATIE
In het kader van de opdracht 'Groenonderhoud en onderhoud van bushokjes in 2023 en 2024' werd op 8 juni 2022 een bestek met nr. MEERHOUT-2022-011 opgesteld door team PRIO.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

        perceel 1 (Centrum (situeringsplan 1)), raming: 51 400,00 euro exclusief btw of 62 194,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 2 (Zittaart (situeringsplan 2)), raming: 29 400,00 euro exclusief  btw of 35 574,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 3 (Gestel (zie situeringsplan 3)), raming: 22 000,00 euro exclusief  btw of 26 620,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 4 (Jagersweg/ Engstraat (zie situeringsplan 4)), raming: 8 800,00 euro exclusief btw of
10 648,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 5 (Mgr. Cruysberghslaan - Netelaan (zie situeringsplan 5)), raming: 6 000,00 euro exclusief  btw of 7 260,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 6 (Watertorenwijk (zie situeringsplan 6)), raming: 55 000,00 euro exclusief btw of 66 550,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 7 (Bushokjes), raming: 8 800,00 euro exclusief btw of 10 648,00 euro inclusief 21 % btw

        perceel 8 (Atletiekpiste (zie situeringsplan 8)), raming: 12 400,00 euro exclusief btw of 15 004,00 euro inclusief 21 % btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 193 800,00 euro exclusief btw of 234 498,00 euro inclusief 21 % btw.

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 215 000,00 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023 en 2024, op budgetcode 0680-00/613990/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB2-G&M).

Het voorziene krediet zal zowel voor 2023 en 2024 verhoogd worden met 20 000,00 euro bij de volgende budgetwijziging.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel1

Keurt het bestek met nr. MEERHOUT-2022-011 van 8 juni 2022 en de raming voor de opdracht 'Groenonderhoud en onderhoud van bushokjes in 2023 en 2024', opgesteld door team PRIO goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 193 800,00 euro exclusief btw of 234 498,00 euro inclusief 21 % btw.

Artikel 2

Gunt bovengenoemde opdracht bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten is de uitvoering van de opdracht beperkt tot het kader van de programma's voor beschermde arbeid.

Artikel 4

In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

Artikel 5

In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten is de toegang tot uitvoering van de opdracht gereserveerd voor sociale inschakelingsondernemingen.

Artikel 6

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 7

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023 en 2024, op budgetcode 0680-00/613990/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB2-G&M).

Artikel 8

Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

21. Goedkeuren reglement subsidie middenstandsvereniging

 

 

FEITEN EN CONTEXT

In november 2020 is de handelaarsvereniging 'Meerhout Onderneemt' opgericht.

'Meerhout Onderneemt' is een erkende vereniging sinds 30 augustus 2021 en is een vereniging voor en door ondernemers, die meer samenhang en verbinding wil stimuleren tussen de Meerhoutse ondernemers. Het ondersteunen van handelaars en ondernemers staat hierbij centraal.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        Artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

ARGUMENTATIE

Team lokale economie heeft een subsidiereglement opgemaakt voor de middenstandsvereniging 'Meerhout Onderneemt'.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: GBB2-LE/0500-00/649300/GEMEENTE/CBS/800/IP-GEEN  Subsidies verenigingen Meerhout onderneemt

Jaar: 2022

Beschikbaar: 2000 euro

Bedrag: 2000 euro

Er is geen visum vereist.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor vraagt om ter stemming voor te leggen het agendapunt te verdagen naar de gemeenteraad van 22 augustus 2022 omdat het quorum om geldig te stemmen niet wordt bereikt.

Schepen Roger Verheyen moet zich immers van de vergadertafel verwijderen wegens een belangenconflict.

Alle raadsleden gaan akkoord.

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist het agendapunt uit te stellen tot de volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Punt bijlagen/links Subsidiereglement Meerhout Onderneemt.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

22. Aanpassen reglement gemeentelijke subsidies ontwikkelingssamenwerking

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op de gemeenteraad van 21 december 2015 werd het reglement gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking goedgekeurd.

 

Op het overleg van de werkgroep MOS (Meerhoutse OntwikkelingsSamenwerking) van 26 april 2022 werd het reglement gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking geëvalueerd. Alle artikels werden overlopen. De werkgroep adviseert de missionariswerkingen in categorie 2 in plaats van categorie 3 onder te verdelen.

 

Op het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022 werd kennisgenomen van het advies van de werkgroep MOS en beslist het aangepaste reglement volgens het advies voor te leggen ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        artikel 286 en 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende bekendmaking en inwerkingtreding van reglementen

        reglement gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking van 21 december 2015

        beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2022

 

ARGUMENTATIE

De werkgroep MOS wordt steeds nauw betrokken bij de jaarlijkse beoordeling van de subsidiedossiers. Enkele leden zonder eigen project zetelen in de subsidiecommissie die beslist over de toekenning van de subsidies. Reeds verschillende jaren werd opgemerkt dat de missionariswerkingen te veel punten krijgen in vergelijking met de andere grotere projecten. Om dit recht te trekken lijkt het hen aangewezen de missionariswerkingen in categorie 2 (in plaats van 3) te plaatsen. De werkgroep MOS adviseert dit aan te passen en het aangepaste reglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

De wijziging heeft enkel betrekking op artikel 13 § 3 van dit reglement.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Gaat akkoord met het advies van de werkgroep MOS en stelt het gewijzigde 'reglement gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking' zoals omschreven in het bijgevoegde document vast. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen. Het gewijzigde reglement is van toepassing vanaf datum van goedkeuring door de gemeenteraad van 27 juni 2022.

Artikel 2

Maakt deze beslissing over aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Punt bijlagen/links reglement gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

23. Goedkeuren jaarrekening Stuifzand 2021

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september 2008 werd de intentieverklaring van de projectvereniging k.ERF goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 16 december 2013 werden de gewijzigde statuten van de projectvereniging k.ERF goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 19 december 2016 werden de gewijzigde statuten van de projectvereniging, de oprichting van een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) en de naamsverandering in Cultuurnetwerk Kempen (CNEK) goedgekeurd.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 2 september 2019 werden de gewijzigde statuten en het deelnameregister van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen, goedgekeurd.

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 10 mei 2021 werd de naamswijziging van CNEK en k.ERF in Stuifzand goedgekeurd

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 maart 2022 werden de gewijzigde statuten van Stuifzand goedgekeurd.

 

Stuifzand stuurde op 20 mei 2022 een e-mail voor de goedkeuring van de jaarrekening, de jaarverslagen cultureel erfgoed en IOED en het verslag van de bedrijfsrevisor voor het werkjaar 2021.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        gemeenteraadsbeslissing van 22 september 2008: goedkeuring van de intentieverklaring van de projectvereniging k.ERF

        decreet onroerend erfgoed van 12 juli 2013

        gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2013: goedkeuring van de statuten van de projectvereniging k.ERF

        gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2016: goedkeuring van de gewijzigde statuten van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen - goedkeuring IOED

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3- titel 3: de intergemeentelijke samenwerking

        cultureel-erfgoeddecreet voor de ondersteuning van cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen van 24 februari 2017

        bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018

        gemeenteraadsbeslissing van 2 september 2019: goedkeuring van de gewijzigde statuten en het deelnameregister van de projectvereniging Cultuurnetwerk Kempen

        gemeenteraadsbeslissing van 14 maart 2022: goedkeuring van de gewijzigde statuten van Stuifzand

 

ARGUMENTATIE

De projectvereniging Stuifzand, vroeger gekend als Cultuurnetwerk Kempen, is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout, Mol, Retie en de stad Geel.

 

Binnen Stuifzand wordt er samengewerkt rond cultureel erfgoed (k.ERF), onroerend erfgoed (IOED k.ERF) en bovenlokaal cultuurbeleid. Stuifzand ondersteunt gemeenten in hun ambities, noden en activiteiten op vlak van cultuur, onroerend en cultureel erfgoed en bibliotheken.

 

In de statuten van de projectvereniging werd opgenomen dat de jaarrekening samen met het verslag van de bedrijfsrevisor en het activiteitenverslag aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd ter goedkeuring. De documenten voor het werkjaar 2021 werden opgemaakt.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de jaarrekening, het verslag van de bedrijfsrevisor en de jaarverslagen IOED en cultureel erfgoed van het werkjaar 2021 van de intergemeentelijke projectvereniging Stuifzand goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

24. Goedkeuren beheersovereenkomst Kempens Landschap Pastorie Pastoor Van Haechtplein

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 11 april 2011 werd de pastorie met de bijgebouwen en de tuin gelegen aan het Pastoor van Haechtplein te Meerhout beschermd als monument.

In hun brief van 5 mei 2022 vraagt Kempens Landschap aan het college van burgemeester en schepenen om de beheersovereenkomst en de in hun brief opgenomen financiële voorwaarden goed te keuren voor de pastorie van de de Sint-Trudoparochie.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

ARGUMENTATIE

Erfgoed en Visie maakte in opdracht van de gemeente en Kempens Landschap een herbestemmingsstudie op. In een volgende stap zou de gemeente een restauratie-architect kunnen aanstellen om een dossier op te stellen voor de cascorestauratie, waarna erfgoedpremies bij Onroerend Erfgoed kunnen aangevraagd worden en er een oproep kan gelanceerd worden voor de herbestemming van de pastorie. Kempens Landschap kan via de beheersovereenkomst instaan voor de verdere opvolging en kan eventuele premiedossiers indienen bij Onroerend Erfgoed. Via Kempens Landschap kan als erfgoedvereniging een aanvullende premie van 10 % bekomen worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst met Kempens Landschap en de in de bijgevoegde brief opgenomen financiële verantwoordelijkheid goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

25. Gemeentelijke verordening - verplichten conformiteitsattest

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Het lokaal bestuur Meerhout wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op zijn grondgebied te verbeteren door het invoeren van een verplicht conformiteitsattest bij huurwoningen. Zo wenst het lokaal bestuur de houders van het zakelijk recht van een huurwoning te stimuleren om hun goed te verbeteren op het vlak van woningkwaliteit.

De burgemeester kan een conformiteitsattest afgeven indien een woning die verhuurd wordt of te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of voor de huisvesting van een of meer studenten, conform blijkt te zijn. Hiertoe zal tijdens een conformiteitsonderzoek vastgesteld worden of de woning voldoet aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, zoals vermeld in art. 3.1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het verplicht invoeren van het conformiteitsattest werd besproken tijdens diverse besprekingen.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 en 41.

        gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, hierna Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, in het bijzonder art. 3.1 t.e.m. 3.9.

        besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.

        gemeentelijk retributiereglement op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest van 14 december 2020.

        gemeentelijke verordening betreffende beperkte geldigheidsduur van een conformiteitsattest van 14 december 2020.

 

ARGUMENTATIE

Art. 3.1 § 1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat elke woning moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten.

De burgemeester kan in een conformiteitsattest vaststellen dat een huurwoning voldoet aan deze vereisten en aldus conform is, op eigen initiatief of op verzoek van de huurder of houder van het zakelijk recht. De afgifte van een conformiteitsattest is momenteel niet verplicht.

Een conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig. Het lokaal bestuur beschikt over een verordening waarbij de geldigheidsduur beperkt wordt tot minder dan 10 jaar in volgende situaties:

      Indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat bij een woning of kamer in minstens één woonlokaal of badkamer algemeen nog enkel glas aanwezig is, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot 31 december 2022.

      Indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of kamer vijf of meer gebreken vertoont uit categorie I, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot vijf jaar.

Het lokaal bestuur wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op zijn grondgebied te verbeteren middels het invoeren van een verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen.

Art. 3.2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de gemeenteraad bij verordening het conformiteitsattest verplicht kan stellen. Binnen de 3 maanden na de voorlegging van de gemeentelijke verordening beslist de minister over de goedkeuring ervan.

Het lokaal bestuur telt volgens de website www.provincies.incijfers.be 891 huurwoningen en 3526 eigenaarswoningen (anno 2021). Hoewel deze cijfers eerder indicatief zijn, tonen ze wel aan dat het niet realistisch is om alle huurwoningen in een tijdsbestek van enkele jaren te onderzoeken. De Vlaamse Codex Wonen laat differentiatie toe, onder meer in de vorm van een gefaseerde invoering van het conformiteitsattest.

Aangezien oudere woningen vaak grotere gebreken vertonen en op energetisch vlak vaak ondermaats scoren, wordt een gefaseerde invoering op basis van het kadastraal bouwjaar van de woning voorgesteld. Op de website www.provincies.incijfers.be kan een overzicht teruggevonden worden van het aantal woongelegenheden naar bewoningsvorm en bouwjaar. Op gebied van huurwoningen geeft dit volgende resultaten:

      aantal woningen met kadastraal bouwjaar t.e.m. 1970, bewoond door huurder: 342

      aantal woningen met kadastraal bouwjaar van 1971 t.e.m. 1990 bewoond door huurder:138

      aantal woningen met kadastraal bouwjaar van 1991 t.e.m. 2010 bewoond door huurder: 246.

 

Behalve de gefaseerde invoering op basis van bouwjaar wenst het bestuur ook enkel conformiteitsattesten te verplichten bij nieuwe verhuringen, te huur of ter beschikkingstellingen.

Zowel het bouwjaar van de woningen als de datum van de huurovereenkomsten zijn objectieve criteria, die een gefaseerde invoering rechtvaardigen. De beperking tot nieuwe verhuringen kan onder meer gemotiveerd worden door:

      De impact op gebied van organisatie en kostprijs. De invoering van een verplicht conformiteitsattest voor alle huurwoningen 1970 zou impliceren dat er in een periode van 2 jaar in meer dan 342 woningen woningonderzoeken (en eventuele hercontroles) dienen te gebeuren.

      Niet alle huurders wensen geconfronteerd te worden met een conformiteitsonderzoek in de door hun gehuurde woning en de eventuele gevolgen ervan.

 

Het lokale bestuur acht het belangrijk dat ook sociale huurwoningen voldoen aan de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen. Dit neemt niet weg dat er een apart traject wordt uitgestippeld voor het sociaal huurpatrimonium. Elke woonactor brengt reeds een aantal woningkenmerken in kaart voor elke sociale huurwoning en dit met het oog op de renovatieplanning. Daarnaast is het ook vanuit praktische overwegingen gerechtvaardigd om een apart traject af te spreken voor sociale huurwoningen. Zo kan er bv. na renovatie van een project een woningonderzoek gebeuren bij al deze woningen.

 

De gefaseerde invoering van een verplicht conformiteitsattest is een proactieve strategie om te controleren of woningen conform zijn. De normen zelf inzake conformiteit zijn en blijven voor het hele grondgebied van toepassing, ook wanneer er voor de woning in kwestie (nog) geen verplicht conformiteitsattest ingesteld is. De gefaseerde invoering creëert geen nieuwe normen inzake kwaliteit. De gefaseerde invoering ontslaat houders van het zakelijk recht - zowel private als sociale - niet van de verplichting steeds conforme woningen te verhuren of ter beschikking te stellen. De bestaande initiatiefrechten van huurder, houder van het zakelijk recht of burgemeester om op elk moment een woningonderzoek aan te vragen blijven onverminderd bestaan. De gefaseerde invoering van het conformiteitsattest kan nooit door het lokaal bestuur worden ingeroepen om dergelijk verzoek te weigeren.

Aan het uitvoeren van woningonderzoeken is een kost verbonden. Een deel van de kosten kan potentieel verhaald worden op de aanvrager middels een retributie. Op dit moment is de retributie voor woningen vastgesteld op 90 euro in het 'retributiereglement op conformiteitsattesten - aanslagjaren 2021-2025', zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2020. Ook indien het conformiteitsattest verplicht is, kan de retributie behouden blijven.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

 

Artikel 1

Voor elke woning die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten, moet de houder van het zakelijk recht een conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Als houder van het zakelijk recht wordt beschouwd: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een gebouw of een woning.

Deze verplichting geldt voor:

        alle nieuwe verhuringen, te huur of terbeschikkingstellingen vanaf 1 januari 2023 voor woningen met kadastraal bouwjaar van 1970 of vroeger

        alle nieuwe verhuringen, te huur of terbeschikkingstellingen vanaf 1 januari 2026 voor woningen met kadastraal bouwjaar van 1990 of vroeger

        alle nieuwe verhuringen, te huur of terbeschikkingstellingen vanaf 1 januari 2029 voor woningen met kadastraal bouwjaar van 2010 of vroeger

        alle nieuwe verhuringen, te huur of terbeschikkingstellingen vanaf 1 januari 2032 voor alle woningen.

 

Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor woningen die worden verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld door de woonmaatschappij. Vanaf 1 januari 2032 moeten alle door de woonmaatschappij verhuurde, te huur gestelde of ter beschikking gestelde woningen beschikken over een conformiteitsattest.

Zolang de erkende sociale huisvestingsmaatschappijen woningen verhuren, te huur of ter beschikking stellen, worden zij voor de toepassing van deze bepaling gelijkgesteld met de woonmaatschappij.

 

Artikel 2

Dit reglement treedt, na goedkeuring door de gemeenteraad, in werking na goedkeuring door de bevoegde minister.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

26. Deelnemen intergemeentelijke dienstverlening conformiteitsonderzoeken in het kader van het verplicht conformiteitsattest

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente wenst de woningkwaliteit van de huurwoningen op haar grondgebied te verbeteren door het invoeren van een verplicht conformiteitsattest bij woningen die ter beschikking worden gesteld.

De burgemeester kan een conformiteitsattest afleveren indien een woning die te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of voor de huisvesting van één of meer studenten, conform blijkt te zijn. Hiertoe zal tijdens een conformiteitsonderzoek vastgesteld worden of de woning voldoet aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten, zoals vermeld in art. 3.1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Art. 3.2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt met name dat de gemeenteraad bij verordening het conformiteitsattest verplicht kan stellen. Binnen de drie maanden na de voorlegging van de gemeentelijke verordening beslist de minister over de goedkeuring ervan.

Bij de opstart van de huidige intergemeentelijke dienstverlening conformiteitsonderzoeken van IOK werd gesteld dat binnen deze dienstverlening woningonderzoeken kunnen uitgevoerd worden in het kader van het conformiteitsattest maar zonder dit instrument actief te promoten.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

        Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, in het bijzonder art. 3.2, 1ste lid dat stelt dat de gemeenteraad bij verordening het conformiteitsattest verplicht kan stellen

        besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd, in het bijzonder art. 2.15, 2de lid, 2° dat stelt dat het vaststellen van een verordening waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties een aanvullende activiteit kan vormen binnen het intergemeentelijk project ter ondersteuning van het lokaal beleid, zoals Kempens Woonplatform en art. 2.30 dat stelt dat de initiatiefnemer van een dergelijk project voor de periode 2023-2025 een herziening kan vragen voor de aanvullende activiteiten in zijn activiteitenpakket

        gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2016 om toe te treden tot de huidige intergemeentelijke dienstverlening conformiteitsonderzoeken.

 

ARGUMENTATIE

Met het gefaseerd invoeren van het verplicht conformiteitsattest zal het aantal uit te voeren woningonderzoeken in de betrokken gemeenten gaan toenemen. Deze toename zal zich uiteraard niet in die mate voordoen in gemeenten waar het conformiteitsattest niet verplicht wordt. De woningonderzoeken in het kader van het verplicht conformiteitsattest kunnen bijgevolg niet worden opgenomen binnen de bestaande intergemeentelijke dienstverlening conformiteitsonderzoeken.

Voor de bijkomende woningonderzoeken in dit kader zal dan ook een afzonderlijke kostendelende dienstverlening opgestart worden. Aanvankelijk zal hiertoe 1 vte voor ingezet worden op jaarbasis (450-tal woningonderzoeken). Het aantal aanvragen voor het afleveren van een conformiteitsattest zal strikt worden opgevolgd. Indien het noodzakelijk blijkt en beleidsmatig gewenst is, kan de capaciteit van de woningonderzoekers de volgende jaren worden bijgesteld.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Elke gemeente heeft in de herzieningsaanvraag van Kempens Woonplatform het verplichten van het conformiteitsattest ook meegenomen als een bijkomende aanvullende activiteit. Indien de extra Vlaamse middelen hiervoor effectief verkregen worden, zullen die worden verrekend in deze bijkomende kostendelende dienstverlening.

In een eerste ruwe kostenraming werd de prijs voor de gemeente Meerhout, na vermindering van de mogelijke Vlaamse tussenkomst, geraamd op 5747 euro. De definitieve kostprijs zal opgenomen worden in de werkingskosten van het kostendelend verlengstuk van IOK, hetgeen in het najaar van 2022 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de raad van bestuur van IOK.

Er is onvoldoende budget beschikbaar. Het budget zal voorzien worden vanaf 2023.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om vanaf 1 januari 2023 te participeren aan de intergemeentelijke dienstverlening conformiteitsonderzoeken in het kader van het verplicht conformiteitsonderzoek. De burgemeester zal de nieuw aan te werven woningonderzoeker van IOK bijkomend aanwijzen om de conformiteitsonderzoeken te kunnen uitvoeren.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

27. Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst IOK aangaande subsidiedossier Klimaatmakers ‘burgers participeren op maat aan lokale klimaatdoelen - gemeente zonder gemeentehuis'

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Klimaatmakers zijn geëngageerde burgers die zelf lokale klimaatacties uitwerken en zo bijdragen aan de doelstellingen van het Lokaal Energie-en Klimaatpact (LEKP). Ze doen dat in nauwe samenwerking met lokale besturen.

 

Het project Klimaatmakers maakt deel uit van de regiowerf ‘participatie’, één van de drie regiowerven uit het Kempens klimaatplan-IOK actieprogramma 2022-2025.

 

Participatie is ook één van de doelstellingen in het lokaal (klimaat)beleid.

 

Het afgelopen jaar startten de lokale besturen van Olen en Laakdal een piloottraject op in samenwerking met Avansa Kempen en IOK. Momenteel zijn in beide gemeenten 30 Klimaatmakers volop bezig met de uitwerking van concrete projecten (zonnedelen op publieke daken, de opstart van een voedselbos, bekendmaking advies aan huis voor mensen die willen verbouwen,…). Beide gemeentebesturen alsook de Klimaatmakers zelf beoordelen het pilootproject Klimaatmakers als succesvol.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

De klimaatverandering is een probleem dat ons allen aanbelangt. Het is de taak van elke overheid, maar ook van elke burger om een steentje aan bij te dragen. Klimaatmakers biedt hieraan een antwoord: het lokaal bestuur neemt een faciliterende rol op, waarbij burgers een uitvoerende rol opnemen en een samenwerking ontstaat.

 

Participatie is ingeschreven in onze beleidsdoelstellingen en zorgt voor een eigenaarschap en gedragenheid. Op die manier worden burgers overtuigd en meegenomen in het verhaal dat ook het lokaal bestuur wil uitdragen. Het uitvoeren van de participatief behandelde thema's kan bijkomend een sensibiliserende functie hebben naar andere burgers toe. Zij worden misschien overtuigd om nadien deel te nemen.

 

Participatie brengt ook een zekere werklast met zich mee. Dit is een punt waarover we moeten waken naar personeelsinzet. Het digitale luik aan het voorstel en de in aantal beperkt geplande sessies en workshops zorgen dat dit een duidelijk en afgebakend geheel is.

 

Het hoge mogelijke percentage subsidie (80 %) en lage cofinanciering (20 %) door het lokaal bestuur zelf, maakt dat dit een goed gefinancierd project is.

 

Voor een goedkeuring van subsidie heeft IOK van de geïnteresseerde gemeentes een engagement nodig, in de vorm van een ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Er is voldoende budget beschikbaar.

Registratiesleutel: 2020/1.3.7/0350-00/613990/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

Jaar: 2023-2025

Beschikbaar: 32500 euro

Bedrag: 7424 euro

Er is geen visum vereist.

 

Met algemeenheid van stemmen

 

Besluit

De gemeenteraad

Artikel 1

Ondersteunt het engagement deel te nemen aan Klimaatmakers.

Artikel 2

Keurt de samenwerkingsovereenkomst met IOK goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

28. Verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaats - brief aan de hemel'

 

 

Verzoekschrift aan de dagorde toegevoegd overeenkomstig artikel 40 tot en met 42 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad door Jos Delarbre.

 

FEITEN EN CONTEXT

Op 19 april 2022 werd het verzoekschrift 'Gemeentelijke begraafplaats - brief aan de hemel' op de gemeenteraad besproken.

Naar aanleiding van een klacht aangaande de beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad, besliste de gouverneur op 30 mei 2022 dat het verzoekschrift opnieuw moet worden behandeld op de eerstvolgende gemeenteraad, zijnde 27 juni 2022, om ditmaal de correcte procedure te volgen zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

Inhoud verzoekschrift:

Net als voor volwassenen, is het ook voor kinderen en jongeren belangrijk om het verlies van een dierbare een plaats te kunnen geven. Iedereen doet dat op zijn of haar manier. Daar er tijdens de pandemie op een onwezenlijke manier moest afscheid genomen worden, merken we dat héél wat mensen het verlies moeilijk een plaats kunnen geven. Een brievenbus plaatsen op de verschillende begraafplaatsen van de gemeente kan helpen. Hierin kunnen kinderen, jongeren en waarom ook niet volwassenen een brief of tekening achterlaten. Het is een manier om leed en verdriet te delen én rouwen een plek te geven. De brievenbus is voor iedereen bedoeld. Het kan dat een kind een tekening wil sturen aan een overleden zusje of broertje of een opa nog iets wil zeggen tegen zijn overleden kleindochter. Ook hoeven ze hier niet op de begraafplaats te liggen. Het hoeven overigens niet alleen maar verdrietige berichten te zijn. Het kunnen ook leuke momenten zijn die je toch even wil delen. Gewoon, om even het gevoel te hebben dat diegene het ook weet. Het schrijven en het posten zijn een deel van de rouwverwerking. Bij het leegmaken van de brievenbussen is het van groot belang dat dit gebeurt op een hele serene manier en met respect voor de privacy. In de hoedanigheid van Rouwzorg Kempen verzoeken wij dan ook de gemeente Meerhout binnen korte termijn op elke begraafplaats een brievenbus te plaatsen met de vermelding ‘Brief aan de hemel’.

 

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het plaatsen van een brievenbus op elke begraafplaats in Meerhout met de vermelding ‘Brief aan de hemel’ binnen zéér korte termijn. (voor Pasen – 17 april 2022)

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

        decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 304

        huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 oktober 2019, laatst gewijzigd op 22 november 2021, meer bepaald artikelen 40 tot en met 42

        beslissing gouverneur van 30 mei 2022 met referentie LOW/NB/2022.000376

 

 

ARGUMENTATIE

Volgens artikel 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 22 november 2021 kan iedere burger schriftelijk een verzoekschrift indienen.

 

-

 

Tussenkomst

Gemeenteraadslid Joris Janssens vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van het definitief voorstel betreffende agendapunt 28 'Verzoekschrift burger over 'Gemeentelijke begraafplaats - brief aan de hemel':

 

Voorstel tot vervanging van voorstel tot beslissing,

 

Huidige tekst: 'De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het plaatsen van een brievenbus op elke begraafplaats in Meerhout met de vermelding 'brief aan de hemel' binnen zéér korte termijn.
(Voor pasen - 17 april 2022)

 

Nieuwe tekst: 'De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het plaatsen van een brievenbus op de begraafplaats in de O. L. Vrouweweg met de vermelding 'brief aan de hemel'. De verdere uitwerking wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming amendement

 

Met algemeenheid van stemmen

Stemming aangepast voorstel van beslissing

 

Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad gaat in op het hogergenoemde voorstel van Jos Delarbre dat werd gewijzigd door het ingediende amendement van de fracties cd, N-VA en MERRET anders.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

29. Mededelingen

 

 

Mededeling

De gemeenteraad verneemt de volgende mededelingen:

        Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het college van burgemeester en schepenen hem een verzoek heeft gericht om een extra gemeenteraad samen te roepen op maandag 22 augustus 2022 om de mandaten van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen te beëindigen en opnieuw in te vullen. Deze agendapunten werden op de gemeenteraad van 19 april 2022 behandeld en vernietigd door het besluit van de gouverneur van 8 juni 2022.

        Voorzitter Jos Tordoor verwijst naar een rechtzetting die dient te gebeuren naar aanleiding van een schriftelijke vraag van raadslid Mannu Dox.

In de jaarrekening van 2021 staat op pagina 20 vermeld: 'We maakten een prioriteitenlijst van schendingen van de politiecodes'. Dit betreft een tekstuele fout in de jaarrekening van 2021.

Er werd dus geen prioriteitenlijst opgemaakt, enkel de bepaling die daartoe is opgenomen in de gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2021 over de 'goedkeuring GAS samenwerkingsovereenkomst' is van toepassing.

        De volgende antwoorden van de gouverneur op bezwaren werden via de gemeentelijke cloud ter kennisname gebracht aan de raadsleden:

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 291 over 'principiële beslissing tot het invoeren van een verplicht conformiteitsattest – besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 maart 2022 – bevoegdheidsoverschrijding' en het vernietigingsbesluit.

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 293 over 'Onreglementair behandelen verzoekschrift'.

        Kennisname van het antwoord van de gouverneur op bezwaar 295 over 'beëindiging mandaat vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen' en het vernietigingsbesluit.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

30. Aanvullende agenda

 

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

32. Vlaams Belang wenst een uitvoeringstermijn voor de aanbevelingen van de gouverneur en inspraak/overleg met de leden van de organen waarop ze van toepassing zijn

 

 

FEITEN EN CONTEXT

De gouverneur heeft al bepaalde artikels van het laatst gewijzigde huishoudelijk reglement vernietigd en vastgesteld dat bepaalde ongewijzigde artikels ongeoorloofd zijn in een huishoudelijk reglement.

Evenzeer heeft de gouverneur vastgesteld dat de deontologische code en de daaraan gekoppelde deontologische commissie dringend aan evaluatie en herziening toe zijn.

Een aparte deontologische code voor het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst (BCSD) lijkt aangewezen.

De hoog gezag dragende VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) heeft voor deze drie documenten modellen die up-to-date verfijnd en juridisch afgetoetst zijn.

Wanneer zullen deze drie afzonderlijke documenten door de respectievelijke raden worden besproken en nadien ter goedkeuring worden voorgelegd?

Zullen de VVSG modellen als vertrekkend basisdocument gebruikt worden?

Zal voorafgaand aan de definitieve goedkeuring van deze documenten overleg gepleegd worden met de leden van de organen waarop ze van toepassing zijn, om tot een modelontwerp te komen?

Heeft het college al opdracht gegeven aan de algemeen directeur, die zich te houden heeft aan de onderrichtingen van het college, om zijn administratie het voorbereidend werk te laten doen om de ontwerpbeslissingen voor te bereiden?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur en/of de algemeen directeur antwoordt op de gestelde vragen en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het niet aangewezen is om dit agendapunt te bespreken aangezien de indiener, raadslid Mannu Dox, de zitting vroegtijdig heeft verlaten. Dit agendapunt zal bijgevolg van de agenda worden geschrapt.

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of alle gemeenteraadsleden hiermee akkoord zijn.

Alle raadsleden gaan akkoord.

 

Besluit

De gemeenteraad beslist om het agendapunt te schrappen van de agenda.

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

33. Vlaams Belang wenst samenhangend, begrijpend en consequent beleid met een visie bij wijziging van verkeerssituaties en het plaatsen van verkeersborden in het algemeen belang van de bevolking en correcte GPS-sturing

 

 

FEITEN EN CONTEXT

Tijdens de gemeenteraad van februari 2004 vroeg VB al om de dubieuze T verkeersborden (F 45 doodlopende straat zonder rode eind streep) weg te halen. Ze werden waarschijnlijk geplaatst op verzoek of door personen die er baat bij hadden om het verkeer in hun straat te weren.

Tijdens de gemeenteraad van mei 2013 werd voorgesteld om optimaal gebruik te maken van het nieuwe verkeersbord F 45 b ‘doorlopende straat’ in het belang van het stimulerend gebruik van trage wegen. Het bestuur had er geen oor naar.

Nu, jaren later, beginnen her en der dergelijke verkeersborden in het straatbeeld op te duiken, maar wie oordeelt en/of beslist tot het plaatsen en de locatie van dergelijke verkeersborden? En dit zonder raadpleging of inspraak van de bevolking terwijl het een zaak is van algemeen belang voor de bevolking. Dit doet op zijn minst de perceptie ontstaan van willekeur en vriendjespolitiek.

Enkele voorbeelden: De buurtweg 78, de kortste en rechtstreekse verbinding tussen het rond punt in Borgerhout en de kerk in het centrum werd om individuele belangen te dienen herhaaldelijk gewijzigd, verlegd en verwaarloosd. Het had nu het gedroomde fiets- en voetpad kunnen zijn om de gevaarlijke en verwaarloosde Schoolstraat te vermijden in het belang van de kwetsbare zwakke weggebruiker. En zeg nu niet dat het Vlaams Belang daar eerder binnen de gecoro niet herhaaldelijk voor gewaarschuwd heeft.

Wist u dat op verzoek van een politieke vriend, die er de gemeente voor betaald heeft, de gemeente een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) heeft laten realiseren om deze politieke vriend bijkomende bouwplaatsen in de Schoolstraat te laten realiseren? Omdat een RUP door de hogere overheid alleen toegestaan wordt in functie van een algemeen belang heeft men dit alles gekaderd in de realisatie van een rond punt aan Bolleke omwille van de verkeersveiligheid. Terwijl de plaatsing van vaste rode verkeerslichten de snelste, goedkoopste, veiligste oplossing kon bieden en dit zonder RUP maar ook zonder vriendjespolitiek en dit alles in het algemeen belang.

Een ander voorbeeld: Bij het begin van de Weierstraat in Hovesteen staat nog steeds het misleidend verkeersbord F 45 van ‘doodlopende straat’ terwijl dit wel degelijk een ‘doorlopende straat’ is. Maar enkele honderden meters verder bij het begin van de Voortbossen (Oude Baan) heeft de gemeente wel een verkeersbord F 45 b ‘doorlopende straat’ geplaatst terwijl deze weg steeds voor alle verkeer toegelaten is.

De buurtweg 65 die de Genelaar met de Haverdonkweg verbindt en waarvan de eerste 80 meter tot aan het laatste huis gemotoriseerd berijdbaar is maar nadien overgaat in een modderig parcours waar menig automobilist zich al dan niet met schade heeft in vastgereden en herhaaldelijk melding van gemaakt, nog steeds niet van aangepast signalisatie is voorzien.

In de omgeving van de Hoekstraat en de Oude Baan in Gestel geeft de GPS-sturing plots een maximale snelheid van 30 km/uur aan zonder dat hiervoor officiële verkeersborden geplaatst zijn. Wie van de gemeente heeft dit aan de bevoegde instantie doorgegeven, of volgt plaatsing van de officiële borden nog achteraf?

De gemeenteraad van Meerhout heeft de bevoegdheid om aanvullende reglementen op het wegverkeer op te stellen NIET toevertrouwd aan het college.

 

Vragen

Heeft de gemeente een plan van aanpak bij het wijzigen van een verkeerssituatie en/of het plaatsen van verkeersborden?

Is het gemeentebestuur van mening dat een wijziging van een verkeerssituatie die een impact heeft op alle weggebruikers bij participatiemomenten (hoor- en overlegmomenten) toegankelijk moet zijn voor alle inwoners of enkel voor een door hen afgebakende buurt?

Wie is bevoegd tot plaatsing van tijdelijke verkeersborden en voor welke verkeersborden? (De bevoegdheid van de burgemeester om plotse veiligheidsreden de nodige signalisatie te laten aanbrengen buiten beschouwing gelaten)

Wie is bevoegd tot plaatsing van definitieve verkeersborden en voor welke verkeersborden?

Wie is verantwoordelijk om wijzigingen in de toegelaten max. snelheid door te geven aan de instantie die instaat voor de GPS-sturing?

Wie is verantwoordelijk en gemachtigd om een verkeerde GPS-sturing te laten corrigeren?

 

Voorstel van beslissing

Het bestuur antwoordt op de gestelde vragen en dit antwoord wordt opgenomen in de notulen.

 

Tussenkomst

Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het niet aangewezen is om dit agendapunt te bespreken aangezien de indiener, raadslid Mannu Dox, de zitting vroegtijdig heeft verlaten. Dit agendapunt zal bijgevolg van de agenda worden geschrapt.

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of alle gemeenteraadsleden hiermee akkoord zijn.

Alle raadsleden gaan akkoord.

 

Besluit

De gemeenteraad beslist om het agendapunt te schrappen van de agenda.'

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Overzicht punten

Zitting van maandag 27 juni 2022

 

31. Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden

 

 

Mondelinge vragen

Er werden twee mondelinge vragen ingediend door raadslid Mannu Dox.

Voorzitter Jos Tordoor deelt mee dat het niet aangewezen is om de vragen te beantwoorden aangezien de indiener de zitting vroegtijdig heeft verlaten. Deze vragen zullen bijgevolg van de agenda worden geschrapt.

Voorzitter Jos Tordoor vraagt of alle gemeenteraadsleden hiermee akkoord zijn.

Alle raadsleden gaan akkoord.'

 

 

Publicatiedatum: 01/08/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.