Aanwezig

Jos Tordoor, voorzitter

Nele Geudens, burgemeester

Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, schepenen

Wim Nysmans, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans, raadsleden

Linda Degeest, vertrouwenspersoon van Mannu Dox

 

Afwezig

Frans Van Meensel, raadslid

 

FEITEN EN CONTEXT

Door de COVID-19 pandemie en de van toepassing zijnde preventiemaatregelen diende ook lokaal bestuur Meerhout in de loop van 2020 plots in een verplichte thuiswerkregeling  te voorzien voor de medewerkers in functies waarbij dit mogelijk is.

Momenteel wordt er nog tot eind augustus gewerkt met een combinatie van verplicht telethuiswerk met beurtrol aanwezigheden op de werkplek om de continuïteit van dienstverleningen te kunnen garanderen en met flexibele werkuren met zeer ruime glijtijden.

Ook de medewerkers van lokaal bestuur Meerhout bewijzen in deze periode met veelvuldig verplicht telethuiswerk dat ze daar op een goede manier mee kunnen omgaan, dat dit telethuiswerk de voortgang van het werk alsook de bereikbaarheid, evenals het maken van goede afspraken met leidinggevende en collega's omtrent het garanderen van continuïteit van dienstverlening niet in het gedrang brengt.

Daar de coronapandemie hopelijk in de nabije toekomst meer onder controle zal zijn en de telewerkverplichting afgebouwd zal worden is het aangewezen een nieuw toekomstgericht telethuiswerkbeleid vast te stellen.

De algemene evolutie die ook door de hogere overheden aangemoedigd wordt betreft, ook post ernstige corona periode, het voorzien in een meer hybride vorm van werken met een combinatie van werken op de werkplek bij de werkgever van thuis uit via telewerk.

Het telethuiswerk speelt in op allerlei tendenzen gaande van meer voorzien van autonomie voor medewerkers, tot het verminderen van de ecologische voetafdruk door vermindering van woon-werkverkeer. Het is ook een belangrijk element met oog op wervingen voor bepaalde functies door het toenemend belang van de work-life balance voor werknemers.

Belangrijkste elementen in het voorliggend ontwerp van thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout zijn:

          mogelijkheid tot thuistelewerk is een gunst , geen verworven recht , kan ten allen tijde voor een medewerker ingetrokken worden bijvoorbeeld bij disfunctioneren

          prioriteit inzake voorzien in continuïteit van dienstverlening en in benodigde overleg momenten  waartoe de nodige afspraken zullen gemaakt moeten worden     

          gegarandeerde bereikbaarheid op thuistelewerk momenten

          enkel mogelijk voor functies waarbij thuistelewerk nuttig kan ingevuld worden , het managementteam bepaalt de in aanmerking komende functies , daarnaast dient de betreffende leidinggevende de aanvraag van de medewerker goed te keuren  

          maximale wekelijkse thuiswerkmomenten in functie van de effectieve tewerkstellingsbreuk

          thuistelewerk heeft een vrijwillig karakter en is geen plicht voor de medewerker

          lokaal bestuur Meerhout engageert zich om voor de thuistelewerkers in de nabije toekomst een laptop te voorzien

          de medewerker dient zelf te voorzien in een degelijke thuiswerkplaats met voldoende sterke internetverbinding en in telefonische bereikbaarheid

          er wordt geen thuistelewerkvergoeding toegekend aan de medewerkers die op vrijwillige basis van de mogelijkheid tot thuistelewerk gebruik willen maken.

 

Het ontwerp van thuiswerkbeleid lokaal bestuur Meerhout werd:

          besproken in de managementteams van 23 maart en van 27 april 2021

          werd op 17 mei 2021 digitaal bezorgd aan de erkende vakorganisaties ,  enkel ACV Openbare Diensten gaf enkele opmerkingen door en stelt de vraag om in een specifieke vergoeding voor thuistelewerk te voorzien.

 

JURIDISCHE GRONDSLAG

          het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

ARGUMENTATIE

Het voorgestelde thuistelewerkbeleid van lokaal bestuur Meerhout speelt in op de algemene en aanbevolen tendens om voor werknemers in de mogelijkheid te voorzien  tot hybride werken dit wil zeggen afwisselend werken vanop de werkplek bij de werkgever en van thuis en dit in functies waarbij dit zinvol kan. De continuïteit van dienstverlening en de organisatorische noden gaan steeds voor op het vrijwillig individueel gebruik maken van de  thuistelewerkmogelijkheid. Het grootste deel van de werktijd zal nog steeds op de werkvloer bij lokaal bestuur Meerhout dienen gepresteerd te worden.

 

FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen financiële gevolgen voor het OCMW.

 

Stemming op naam:

Met 19 stemmen voor (Nele Geudens, Fons Hannes, Jan Melis, Roger Verheyen, Luc Lievens, Jan Peys, Wim Nysmans, Mannu Dox, Cris Rutten, Walter Verbraeken, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Peter Van den Broeck, Brigitte Peremans en Jos Tordoor), 1 onthouding (Heidi Suls)

 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn

Artikel 1

Stelt het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout vast zoals in het voorliggende document "thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout" voorzien.

Artikel 2

Het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout wordt alzo van toepassing gesteld per 1 september 2021 tenzij op die moment nog een Covid-19 thuiswerkverplichting zou gelden. In dat geval wordt het in voege treden uitgesteld tot na de opheffing van de Covid-19 thuiswerkverplichting.

Artikel 3

Het thuistelewerkbeleid lokaal bestuur Meerhout wordt gevoegd bij de ingebonden notulen van de zitting.