Luc Lievens Mannu Dox Fons Hannes Wim Nysmans Rony Schuer Nele Geudens Flor Boven Brigitte Peremans Jan Melis Frans Van Meensel Jo Laenen Peter Van den Broeck François Tielemans Griet Convens Toon Hendrickx Walter Verbraeken Heidi Suls Jos Tordoor Cris Rutten Joris Janssens Roger Verheyen Paul Van Dooren Elisabeth Dox Luc Lievens Mannu Dox Fons Hannes Wim Nysmans Rony Schuer Nele Geudens Brigitte Peremans Jan Melis Frans Van Meensel Jo Laenen Peter Van den Broeck François Tielemans Griet Convens Toon Hendrickx Walter Verbraeken Heidi Suls Jos Tordoor Cris Rutten Joris Janssens Roger Verheyen Paul Van Dooren Jan Melis Wim Nysmans Paul Van Dooren Griet Convens Brigitte Peremans Joris Janssens Nele Geudens Roger Verheyen Luc Lievens Heidi Suls Cris Rutten François Tielemans Toon Hendrickx Walter Verbraeken Jos Tordoor Jo Laenen Fons Hannes Peter Van den Broeck Rony Schuer Frans Van Meensel Mannu Dox aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Aanwezig |
Jos Tordoor, voorzitter |
Nele Geudens, burgemeester |
Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen |
Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden |
Elisabeth Dox, vertrouwenspersoon van Mannu Dox |
Flor Boven, algemeen directeur |
FEITEN EN CONTEXT
De gemeenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout hebben in 2006 een interlokale vereniging, genaamd Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties Geel-Laakdal-Meerhout, opgericht voor de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties.
De statuten van de interlokale vereniging werden goedgekeurd door de gemeenteraad van Geel op 6 maart 2006, van Laakdal op 14 februari 2006 en van Meerhout op 27 februari 2006.
In 2008 traden de vijf gemeenten van de politiezone Neteland, bestaande uit de gemeente Grobbendonk, de stad Herentals, de gemeente Herenthout, de gemeente Olen en de gemeente Vorselaar toe tot de interlokale vereniging.
De statuten van de interlokale vereniging werden gewijzigd op 20 juni 2008, goedgekeurd door de gemeenteraad van Geel op 7 april 2008, van Laakdal op 18 maart 2008, van Meerhout
op 26 mei 2008, van Grobbendonk op 11 maart 2008, van Herentals op 8 april 2008, van Herenthout op 31 maart 2008, van Olen op 5 maart 2008 en van Vorselaar op 7 april 2008.
In 2009 traden de gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo van de politiezone Zuiderkempen en de gemeenten Balen, Dessel en Mol van de politiezone Balen-Dessel-Mol toe tot de interlokale vereniging.
De statuten van de interlokale vereniging werden gewijzigd op 11 december 2009, goedgekeurd door de gemeenteraad van Geel op 30 november 2009, van Laakdal op 24 november 2009, van Meerhout op 23 november 2009, van Grobbendonk op 8 december 2009, van Herentals op 1 december 2009, van Herenthout op 23 november 2009, van Olen op 2 december 2009, van Vorselaar op 9 november 2009, van Herselt op 30 november 2009, van Hulshout op 16 november 2009, van Westerlo op 9november 2009, van Balen op 9 november 2009, van Dessel op 19 november 2009 en van Mol op 23 november 2009.
In 2012 werden enkele inhoudelijke wijzigingen goedgekeurd, onder andere de oprichting van een dagelijks bestuur en de toevoeging van een huishoudelijk reglement.
De statuten van de interlokale vereniging werden gewijzigd op 13 maart 2012, goedgekeurd door de gemeenteraad van Geel op 6 februari 2012, van Laakdal op 24 januari 2012, van Meerhout op 27 februari 2012, van Grobbendonk op 14 februari 2012, van Herentals op 7 februari 2012, van Herenthout op 13 februari 2012, van Olen op 1 februari 2012, van Vorselaar op.23 januari 2012, van Herselt op 30 januari 2012, van Hulshout op 30 januari 2012, van Westerlo op 30 januari 2012, van Balen op 30 januari 2012, van Dessel op 16 februari 2012 en van Mol op 23 januari 2012.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 meer bepaald artikel 119 bis
● wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (nieuwe GAS-Wet)
● koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
ARGUMENTATIE
Het decreet lokaal bestuur heeft de bestaande wetgeving opgeheven en nieuwe terminologie ingevoerd; het decreet Interlokale Vereniging van 6 juli 2001 werd vervangen door Deel 3 Titel 3 HST 2 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Ook de nieuwe GAS-Wet en het koninklijk besluit van 21 december 2013 (koninklijk besluit tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties) zijn nu van toepassing.
De overeenkomst Interlokale Vereniging moet dan ook conform deze nieuwe wetgeving worden aangepast.
Ook de bepalingen met betrekking tot de sanctionerende ambtenaren worden aangepast aangezien volgens de nieuwe GAS-Wet een sanctionerend ambtenaar met diploma rechtspraktijk (bachelor) aangesteld kan worden.
De overeenkomst vermeldt dat de sanctionerende ambtenaar tweewekelijks zitting houdt in de andere politiezones. In de praktijk worden de zittingen gehouden in het Veiligheidshuis en vragen van politie worden altijd telefonisch gesteld omdat deze vaak dringend zijn en er niet twee weken kan gewacht worden.
Er is steeds van een solidariteitsprincipe uitgegaan bij de verdeelsleutel van alle inkomsten en kosten, dus op basis van de bevolkingsaantallen. De laatste jaren zijn er echter grote verschillen tussen gemeenten onderling en sommige gemeenten hebben exponentieel veel meer GAS-dossiers dan andere gemeenten door bv. inzet van camera’s en aanstellen van GAS-vaststellers.
Sommige politiezones willen helemaal inzetten op GAS, ook op GAS 4. Sommige gemeenten maken meer gebruik van GAS. Dit is logisch aangezien er diverse invullingen zijn van lokale noden/overlast. Diversiteit binnen de interlokale vereniging moet kunnen. Een herfinanciering is dan ook een logische en correcte stap die genomen moet worden. Op deze manier kunnen de verschillende politiezones/gemeenten, indien ze dit wensen, op verschillende snelheden werken.
Als er gemeenten GAS 5 willen invoeren dan zal de verdeelsleutel veranderen. Op dit moment is nog geen beslissing genomen over de invoering van GAS 5. Er wordt nog gewacht op meer duidelijkheid over het hersteldecreet en het doorstortscenario.
De gemeenten zullen de GAS-boetes zelf innen en de kosten zullen verdeeld worden op basis van het aantal GAS-dossiers en de nieuwe verdeelsleutel:
De uitgaven van het bureau worden verdeeld over de deelnemende gemeenten a rato van hun aantal GAS-dossiers en rekening houdend met volgende verdeelsleutel:
● 50% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers
● 50 % van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers
Als GAS 5 ingevoerd zou worden, zal de verdeelsleutel bepaald worden als volgt:
● 30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 123 dossiers
● 30% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 4 dossiers
● 40% van alle kosten worden toegekend aan de GAS 5 dossiers
Deze verdeelsleutel zal jaarlijks geëvalueerd worden en desgevallend aangepast worden
Een volledig gedetailleerd overzicht van de wijzigingen zijn te vinden als bijlage 'overeenkomst interlokale vereniging 2022 ONTWERP met opm.'.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Alle uitgaven en ontvangsten die kunnen voortvloeien uit de overeenkomst werden voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 december 2021.
Stemming op naam:
Met 17 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 4 onthoudingen (Mannu Dox, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1
Keurt de nieuwe aangepaste samenwerkingsovereenkomst Interlokale Vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties' goed als volgt (zie bijlage 'overeenkomst interlokale vereniging').
Artikel 2
Keurt het huishoudelijk reglement goed als volgt (zie bijlage 'huishoudelijk reglement 2022').
Artikel 3
Keurt goed dat deze aanpassingen en wijzigingen van de overeenkomst in werking treden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.
Artikel 4
Keurt goed dat de algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad gemachtigd zijn de statuten te ondertekenen.
Artikel 5
Keurt goed om een afschrift van dit besluit te laten overmaken aan het bureau gemeentelijke administratieve sancties en aan alle deelnemende gemeenten: Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Balen, Dessel, Mol, Herselt, Hulshout en Westerlo.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.