Luc Lievens Mannu Dox Fons Hannes Wim Nysmans Rony Schuer Nele Geudens Flor Boven Brigitte Peremans Jan Melis Frans Van Meensel Jo Laenen Peter Van den Broeck François Tielemans Griet Convens Toon Hendrickx Walter Verbraeken Heidi Suls Jos Tordoor Cris Rutten Joris Janssens Roger Verheyen Paul Van Dooren Elisabeth Dox Luc Lievens Mannu Dox Fons Hannes Wim Nysmans Rony Schuer Nele Geudens Brigitte Peremans Jan Melis Frans Van Meensel Jo Laenen Peter Van den Broeck François Tielemans Griet Convens Toon Hendrickx Walter Verbraeken Heidi Suls Jos Tordoor Cris Rutten Joris Janssens Roger Verheyen Paul Van Dooren Toon Hendrickx Joris Janssens Wim Nysmans Cris Rutten Jo Laenen Paul Van Dooren François Tielemans Nele Geudens Jan Melis Brigitte Peremans Walter Verbraeken Roger Verheyen Luc Lievens Jos Tordoor Fons Hannes Griet Convens Mannu Dox Frans Van Meensel Heidi Suls Rony Schuer Peter Van den Broeck aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Aanwezig |
Jos Tordoor, voorzitter |
Nele Geudens, burgemeester |
Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, schepenen |
Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Mannu Dox (bijgestaan door vertrouwenspersoon overeenkomstig art.18 Gemeentedecreet), Cris Rutten, Heidi Suls, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Rony Schuer, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Frans Van Meensel, Peter Van den Broeck, Toon Hendrickx, raadsleden |
Elisabeth Dox, vertrouwenspersoon van Mannu Dox |
Flor Boven, algemeen directeur |
FEITEN EN CONTEXT
Sinds maart 2020 worden we geconfronteerd met de coronacrisis. Deze crisis kent een aanzienlijke impact op onze maatschappij en economie. Dit had tot gevolg dat de overheid maatregelen moet nemen om mensen te beschermen en te ondersteunen. Dit op alle politieke niveaus, dus ook de lokale overheid.
In de zitting van de gemeenteraad van 28 september 2020 werd het reglement ondersteuningsmaatregelen Corona voor 2020 vastgesteld.
In de zitting van de gemeenteraad van 31 mei 2021 werd het reglement ondersteuningsmaatregelen Corona voor 2021 vastgesteld.
Gaandeweg evolueert de crisis en worden de maatregelen soepeler. Waar kan werd er een kader geschept met een voorspellende waarde zoals de coronabarometer. Ook in 2022 zal er via het overlegcomité geschakeld worden wanneer nodig. Op basis hiervan is er nog steeds nood aan een beperkt pakket van tegemoetkomende maatregelen. Dit om het hoofd te bieden aan de crisis op lokaal niveau.
JURIDISCHE GRONDSLAG
● besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 reglement gemeentelijke subsidies voor jeugdhuizen en jeugdverenigingen
● besluit van de gemeenteraad van 25 september 2017 reglement gemeentelijke subsidies aan seniorenverenigingen
● besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 reglement gemeentelijke subsidies voor socio-culturele verenigingen
● besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2014 reglement gemeentelijke subsidies voor sportverenigingen
● besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2018 reglement subsidies aan kwetsbare groepen
● besluit van de gemeenteraad van 26 november 2018 reglement gemeentelijke subsidies aan milieu- en natuurverenigingen
● besluit van de gemeenteraad van 21 november van 2015 reglement toelage aan plaatselijke verenigingen
● besluit van de gemeenteraad van 26 november 2004 reglement toelage aan speeltuin kinderweelde vzw
● besluit van de gemeenteraad van 26 april 2021 toelage aan oudercomités en ouderraden basisonderwijs Meerhout
● besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur
● besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 Retributiereglement op gebruik van de infrastructuur
● besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 reglement op de uitleen van materiaal
● besluit van de gemeenteraad van 24 februari 2020 huishoudelijk regelement buitenschoolse kinderopvang
● besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 retributie op de buitenschoolse kinderopvang
ARGUMENTATIE
Met dit besluit, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, wil het lokaal bestuur blijvend tegemoetkomen aan diegenen die getroffen zijn in de heersende coronacrisis, dit met een beperkt pakket aan ondersteunende maatregelen.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Uitgaven en ontvangsten die betrekking hebben op coronamaatregelen werden in de aanpassing nr. 2 van het meerjarenplan 2020-2025 opgenomen onder een nieuw actieplan ‘4.10 We nemen maatregelen in het kader van de COVID-19 crisis’.
Stemming op naam:
Met 16 stemmen voor (Nele Geudens, Jan Melis, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Roger Verheyen, Wim Nysmans, Luc Lievens, Fons Hannes, Cris Rutten, François Tielemans, Jo Laenen, Griet Convens, Joris Janssens, Paul Van Dooren, Toon Hendrickx en Jos Tordoor), 5 onthoudingen (Mannu Dox, Heidi Suls, Rony Schuer, Frans Van Meensel en Peter Van den Broeck)
Besluit
De gemeenteraad
Artikel 1 Werkingssubsidie verenigingen
Het gemeentebestuur van Meerhout keert jaarlijks subsidies uit aan verschillende adviesraden, erkende verenigingen van Meerhout die werken met vrijwilligers, oudercomités, … Dit binnen de perken van de kredieten voorzien op het budget. De subsidiëring gebeurt volgens de voorwaarden en procedures die vastgelegd zijn in verschillende reglementen.
Door de coronacrisis is het voor verenigingen niet mogelijk om op een zelfde manier hun werking aan te tonen. Het is aangewezen om hen tegemoet te komen door het versoepelen van de voorwaarden en formaliteiten voor het verkrijgen van de werkingssubsidies van 2022.
Aan de geldende reglementen worden volgende bijkomende punten toegevoegd:
Iedere vereniging die een ontvankelijk subsidiedossier indient moet voor het werkjaar 2022 (september 2021-augustus 2022) niet voldoen aan de criteria voor activiteiten/puntensysteem zoals vastgelegd in de verschillende geldende reglementen. De werkingssubsidie zal worden toegekend op basis van een gemiddelde van de vorige vier normale werkingsjaren voorafgaand aan de coronacrisis, namelijk 2016, 2017, 2018, 2019.
Voor de socioculturele verenigen werd er een herrekening doorgevoerd voor 2016, 2017, 2018 en 2019 conform het huidige subsidiebedrag.
Voor de seniorenverenigingen werd een herrekening doorgevoerd voor 2016 conform het huidige subsidiebedrag.
Verenigingen die niet de volle twee, drie of vier jaar bestonden of één of meerdere jaren geen subsidieaanvraag deden, hebben recht op een gemiddelde van de jaren dat zij wel een subsidie ontvingen.
Verenigingen die nog nooit eerder een subsidie ontvingen krijgen een forfaitair bedrag van 250 euro.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 reglement gemeentelijke subsidies voor jeugdhuizen en jeugdverenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen 3, 9 en 15.
In het besluit van de gemeenteraad van 25 september 2017 reglement gemeentelijke subsidies aan seniorenverenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen 3 en 9.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 reglement gemeentelijke subsidies voor socio-culturele verenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen 3, 9 en 16.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2014 reglement gemeentelijke subsidies voor sportverenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen 11, 19, 21, 23, 27 en 31.
In het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2018 reglement subsidies aan kwetsbare groepen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen artikel 23.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2018 reglement gemeentelijke subsidies aan milieu- en natuurverenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikelen 3 en 8.
In het besluit van de gemeenteraad van 21 november van 2015 reglement toelage aan plaatselijke verenigingen worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikel 5.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2004 reglement toelage aan speeltuin kinderweelde vzw worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek aan het besluit.
In het besluit van de gemeenteraad van 26 april 2021 toelage aan oudercomités en ouderraden basisonderwijs Meerhout worden bovenstaande bepalingen toegevoegd specifiek voor artikel 1.
Artikel 2 Renteloze leningen
Erkende verenigingen die door de coronacrisis met financiële problemen kampen omdat de kosten zo hoog opgelopen zijn en de aangereikte premies niet toereikend blijken te zijn kunnen bij het lokaal bestuur een renteloze lening aanvragen.
Hoogte bedrag:
Het bedrag van de lening mag maximum 10 000 euro bedragen.
De renteloze lening kan als volgt worden aangevraagd:
● Ingevuld aanvraagformulier met een verantwoording over het leningsbedrag en bewijsstukken ter staving bezorgen aan het betrokken team.
Bijkomende bewijsstukken kunnen opgevraagd worden.
Het college van burgemeester en schepenen beslist over de volledigheid van het dossier.
Behandeling aanvraag:
Elke aanvraag zal onderzocht worden door een ad hoc samengestelde werkgroep. Deze bestaat uit twee gemeentelijke ambtenaren waarvan minstens één van het team financiën en de ambtenaar belast met sector waaraan de vereniging te koppelen is. Deze werkgroep zal het aanvraagdossier bekijken en advies uitbrengen bij het college van burgemeester en schepenen. Van elke beoordeling zal een gemotiveerd schriftelijk verslag worden uitgebracht bij het college van burgemeester en schepenen.
Borgstelling:
De borg kan gesteld worden in de vorm van:
- persoonlijke borgstelling, hoofdelijk beperkt tot een persoonlijk aandeel, waarbij elke borgsteller een contract ondertekent met de gemeente. De persoonlijke borgen zullen minimum 1 000 euro bedragen per borgsteller. De borgsteller kan eender wie zijn. Deze hoeft geen aanvrager, bestuurder of lid van de vereniging te zijn.
De borgstellers waarborgen, desgevallend ieder voor hun deel, hoofdelijk tegenover de gemeente de naleving voor de ontleners van alle in deze overeenkomst aangegane financiële verbintenissen. Zij doen hierbij uitdrukkelijk afstand van het voorrecht van uitwinning en van het voorrecht van schuldsplitsing tegenover de ontleners, de vereniging die zij voorhouden te vertegenwoordigen, als tegen haar wettelijke of feitelijke bestuurder. Degene die borg staat begrijpt bij deze, dat wanneer de ontlener in gebreke blijft, het ganse nog verschuldigde bedrag bij iedere borgsteller kan verhaald worden. Bovendien moet de gemeente niet motiveren, in welke volgorde de borgstellers gecontacteerd worden om het verschuldigde bedrag te betalen.
- hypothecaire borgstelling (borgstelling met onroerend goed) bij middel van een notariële akte.
Uitbetaling:
Het bedrag wordt uitbetaald na ondertekening van de leningsovereenkomst door het college van burgemeester en schepenen.
Aanwending:
De aanvrager verbindt er zich contractueel toe het ontleende bedrag uitsluitend aan te wenden waarvoor de lening wordt aangevraagd. Elke andere aanwending heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag tot gevolg, vermeerderd met de wettelijke intresten, vanaf de uitbetalingsdatum van de eerste schijf.
Terugbetaling:
De ontleners verbinden er zich toe het ontleende bedrag terug te betalen door jaarlijks stortingen van X % van het ontleende bedrag.
● X = 100 % gedeeld door het aantal jaren van de duur van het contract.
De maximum termijn is bepaald op vijf jaar.
De eerste terugbetaling dient te geschieden uiterlijk vóór 1 november van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin de tweede schijf van de lening is uitbetaald.
Bij laattijdige betaling wordt het eisbare bedrag van rechtswege en zonder aanmaning verhoogd met de wettelijke intresten.
In geval van niet-betaling binnen de 15 dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief, wordt het resterende bedrag van de lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de wettelijke intresten.
Artikel 3 Uitleen materiaal
In artikel 7 van het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 met betrekking tot het uitlenen van feestmateriaal en sport- en spelmateriaal wordt volgend punt toegevoegd. 'Voor zover het gebruik van het uitgeleende materiaal wordt aangewend om te voldoen aan de geldende coronamaatregelen kan het bestuur in 2022 afwijken van de bepalingen over de uitleentermijn indien het lokaal bestuur over voldoende materialen beschikt'.
In artikel 8 § 2 van het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 met betrekking tot het uitlenen van feestmateriaal en sport- en spelmateriaal wordt volgend punt toegevoegd. 'Omwille van de geldende coronamaatregelen kan er in 2022 afgeweken worden van de uiterste aanvraagdatum. De uiterste datum wordt verplaatst naar 3 weken vooraf voor zolang de coronacrisis heerst'. Hierdoor worden verenigingen in staat gesteld om beter te kunnen inspelen op de actuele situatie van de pandemie bij de organisatie van evenementen.
Artikel 4 Vrijetijdsactiviteiten
In de zitting van de gemeenteraad van 16 december 2020 werd het meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd. In het meerjarenplan 2020-2025 werd een doelstelling geformuleerd die concreet invulling geeft aan een betrokken samenleving. Onder deze doelstelling staat het actieplan '4.8 organiseren en/of ondersteunen van een vrijetijdsaanbod'. Onder dit actieplan staan heel wat evenementen geformuleerd die door de maatregelen die het overlegcomité afkondigde niet meer konden/kunnen plaatsvinden.
De maatregelen die het overlegcomité neemt over recreatieve activiteiten zijn dikwijls heel streng tijdens deze coronacrisis. Hierdoor is het in een aantal gevallen zo dat er enkel kan overgegaan worden tot schrapping van de activiteit. De budgetten van een aantal activiteiten blijven hierdoor onaangeroerd, uitgezonderd de kosten die reeds gemaakt werden.
Daar waar de regels het toelaten worden activiteiten wel georganiseerd of wordt een alternatief aanbod uitgewerkt conform de regels. De middelen die voorzien werden in het meerjarenplan worden dan aangewend voor de activiteit of de alternatieve activiteit.
Artikel 5 Buitenschoolse kinderopvang
In artikel 2 van het gemeenteraadsbesluit van 24 februari 2020 betreffende het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang wordt volgend punt toegevoegd: 'tijdens de coronacrisis wordt de doelgroep die kan gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang regelmatig bijgesteld door de hogere overheid. Het lokaal bestuur volgt hier steeds de instructies van de hogere overheid'.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.