Stemming hoofdvraag Bart Beusen Jo Laenen Walter Verbraeken Flor Boven Guy Daems Jan Melis Wim Leeuws Griet Convens Peter Van den Broeck Jan Luyten Luc Lievens Jens Deliën Cris Rutten Fons Hannes Begga Vandeperre Nele Geudens Brigitte Peremans Francis Mertens Gilberte Hannes Maries Verachtert Sam Verwimp Bart Beusen Jo Laenen Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Wim Leeuws Griet Convens Peter Van den Broeck Jan Luyten Luc Lievens Jens Deliën Cris Rutten Fons Hannes Begga Vandeperre Nele Geudens Brigitte Peremans Francis Mertens Gilberte Hannes Maries Verachtert Sam Verwimp Walter Verbraeken Fons Hannes Francis Mertens Jens Deliën Gilberte Hannes Begga Vandeperre Wim Leeuws Peter Van den Broeck Jan Luyten Cris Rutten Luc Lievens Brigitte Peremans Jo Laenen Jan Melis Sam Verwimp Guy Daems Bart Beusen Maries Verachtert Griet Convens Nele Geudens aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Stemming amendement Bart Beusen Jo Laenen Walter Verbraeken Flor Boven Guy Daems Jan Melis Wim Leeuws Griet Convens Peter Van den Broeck Jan Luyten Luc Lievens Jens Deliën Cris Rutten Fons Hannes Begga Vandeperre Nele Geudens Brigitte Peremans Francis Mertens Gilberte Hannes Maries Verachtert Sam Verwimp Bart Beusen Jo Laenen Walter Verbraeken Guy Daems Jan Melis Wim Leeuws Griet Convens Peter Van den Broeck Jan Luyten Luc Lievens Jens Deliën Cris Rutten Fons Hannes Begga Vandeperre Nele Geudens Brigitte Peremans Francis Mertens Gilberte Hannes Maries Verachtert Sam Verwimp Nele Geudens Sam Verwimp Guy Daems Maries Verachtert Jan Melis Griet Convens Bart Beusen Luc Lievens Brigitte Peremans Fons Hannes Wim Leeuws Francis Mertens Cris Rutten Gilberte Hannes Walter Verbraeken Jo Laenen Jan Luyten Jens Deliën Begga Vandeperre Peter Van den Broeck aantal voorstanders: 7 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Aanwezig Fons Hannes, Burgemeester Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Schepenen Jan Melis, Nele Geudens, Cris Rutten, Peter Van den Broeck, Griet Convens, Francis Mertens, Maries Verachtert, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten, Sam Verwimp, Guy Daems, Bart Beusen, Begga Vandeperre, Raadsleden Luc Lievens, Voorzitter Flor Boven, Algemeen directeur
|
Verontschuldigd Tom Van den Berg, Raadslid
|
FEITEN EN CONTEXT
Het huidige snelheidsplan heeft tot doel om de verkeersveiligheid- en leefbaarheid te optimaliseren door lagere snelheden en lagere doorstromingsintensiteiten (van zowel doorstromend autoverkeer als doorgaand vrachtwagenverkeer op wegen die daartoe niet uitgerust zijn).
Het beleid wenst hierin aanpassingen uit te voeren die tot doel hebben om het plan verder te optimaliseren.
Dit zijn de voorgestelde zones waar de snelheid zal beperkt worden tot max. 50 km/u.
● Bevrijdingslaan - tussen Lindestraat en Breepoel
● Schoolstraat - tussen Boerenkrijglaan en rotonde Genelaar
● Gestelsesteenweg - tussen Grasheuvel en Vennestraat
● Burg. Adriaensenlaan - tussen Vaalstraat en Boerenkrijglaan
● Olmsebaan - tussen Bokkenrode en St. Jozeflaan
● Jagersweg - tussen huisnummer 88 en Del/Begonialaan
JURIDISCHE GRONDSLAG
● gemeentelijk mobiliteitsplan waarvan kennis genomen door de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2005 en conform verklaard door het ministerie van de Vlaamse gemeenschap, afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen op 25 augustus 2005
● decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeersteken
● decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● gemeenteraadsbeslissingen van 25 september 2023, 22 januari 2024 en 26 februari 2024 aangaande de goedkeuring en aanpassingen aan het algemeen snelheidsplan.
● beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 mei 2025 aangaande de voorlegging van wijzigingen aan het algemeen snelheidsplan
ARGUMENTATIE
Het huidige snelheidsplan heeft tot doel om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te optimaliseren door lagere snelheden en lagere doorstromingsintensiteiten (van zowel doorstromend autoverkeer als doorgaand vrachtwagenverkeer op wegen die daartoe niet uitgerust zijn).
Het beleid wenst hierin aanpassingen uit te voeren die tot doel hebben om de vooropgestelde doelstellingen van het plan verder te optimaliseren.
De lengte van sommige zones-30 zorgen op sommige locaties dat het beoogde doel en nut niet ten volle tot zijn recht komt. Door 'te veel' aandacht die wordt gegeven aan de lengte van de zone (met daaraan gekoppeld het niet naleven van de gevraagde maatregelen), komen binnen enkel zones-30 veiligheidssituaties ter hoogte van bv. schoolomgevingen, gevaarlijke oversteekplaatsen, … onder druk.
We stellen op de langere zones-30 op de belangrijkste doorgangswegen (Bevrijdingslaan, Schoolstraat, B. Adriaensenlaan, Olmsebaan, …) vast dat de V85 telkens rond de 50 km/u draait. Dit is de max. snelheid waaraan 85 % van de bestuurders zich houdt, ofwel de snelheid die 15 % van de bestuurders overschrijdt. Binnen sommige zones-30 is max. 50 km/u op sommige gedeelten mogelijk aanvaardbaar (bv bij aanwezigheid van fietspaden) maar op andere locaties binnen diezelfde zone absoluut niet.
Om die precaire situaties binnen de zone-30 de juiste aandacht te geven wenst het beleid, selectief en voor een beperkte lengte, sommige zones aldus in te korten. Dit betekent evenwel dat binnen de (nieuwe) zone-30, waar de verkeersveiligheid het echt vraagt, dat aldaar strikt zal gehandhaafd worden op de maximumsnelheid van max. 30 km/u. Ook wordt onderzocht welke infrastructurele maatregelen mogelijk zijn om de snelheid aldaar nog beter af te dwingen.
Daar waar de snelheid max. 50 km/u zal bedragen, zal tevens gerichte snelheidshandhaving worden georganiseerd, aangevuld met het gebruik van preventieve snelheidsdisplays en daar waar mogelijk infrastructurele maatregelen.
Uiteraard zal er een continue monitoring zijn van de doorgaande verkeersintensiteiten.
FINANCIËLE GEVOLGEN
Geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Tussenkomst
Amendement
Gemeenteraadslid Sam Verwimp vraagt om volgend amendement ter stemming voor te leggen aan de gemeenteraad alvorens over te gaan tot de stemming van de hoofdvraag betreffende agendapunt 14 'Goedkeuren aanpassingen snelheidsplan'
'Voor cd Meerhout was en is het nog steeds belangrijk dat beslissingen uit het verleden worden geëvalueerd vooraleer ze worden bijgestuurd. De aanpassingen in het snelheidsplan die werden ingevoerd in 2024, hadden als doel:
minder doorgaand vrachtverkeer
minder doorgaand autoverkeer
meer ruimte voor de zwakke weggebruiker
We merken dan het huidige bestuur deze visie ook deels ondersteunt en verder concreet maakt door de werken in de Schoolstraat en Oude Vorstsebaan uit te voeren zoals gepland. Maar op het vlak van doorgaand autoverkeer tasten we nog in het duister.
Hebben de ingrijpende aanpassingen in het snelheidsplan voor Meerhout hun werk gedaan?
Is het gehalte aan doorgaand autoverkeer door onze gemeente verminderd?
Antwoorden op deze vragen kan je halen uit een herkomstbestemmingsonderzoek, maar we zien zulke evaluatie of metingen echter niet in het dossier. We merken dat er aanpassingen worden voorgesteld die vooral gericht zijn om de grootste frustraties bij een deel van de inwoners weg te werken, frustraties die wij als partij ook erkennen, en die eventueel tot een bijsturing zouden kunnen leiden indien het effect van deze aanpassingen op de verkeersstroom door Meerhout grondig in kaart zou zijn gebracht. Maar dit lijkt op dit moment allerminst het geval. We weten op dit moment niet of een inperking van de zonde 30 zou leiden tot meer doorgaand verkeer door Meerhout. Een inperking van de zone 30 kan tegemoetkomen aan de frustraties van een deel van onze inwoners, maar het risico bestaat dat deze aanpassing kan leiden tot nieuwe frustraties bij een ander deel van onze bevolking door een toename in het doorgaand verkeer door onze centra. Met deze manier van werken kunnen wij als Cd Meerhout niet akkoord gaan. Wij vragen een objectieve onderbouwing om het effect van deze maatregelen te kunnen inschatten, vooraleer we tot aanpassingen aan het snelheidsplan overgaan.
cd Meerhout stelt daarom voor om het enig artikel aan te passen, waarbij de eerste zin wordt aangepast naar: De gemeenteraad beslist om een herkomstbestemmingsonderzoek uit te voeren om te evalueren of de doelstelling van minder doorgaand verkeer behaald is en stelt nadien de bijhorende aanpassingen van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie....'.
Stemverantwoording
Conform artikel 33 § 2 van het huishoudelijk reglement vragen sp.a en cd om de volgende vermelding op te nemen in de notulen:
'We willen graag beroep doen op paragraaf 33 uit het huishoudelijk reglement om ons stemgedrag aan te geven.
Voor cd Meerhout was en is het nog steeds belangrijk dat beslissingen uit het verleden worden geëvalueerd vooraleer ze worden bijgestuurd. De aanpassingen in het snelheidsplan die werden ingevoerd in 2024, hadden als doel:
We merken dan het huidige bestuur deze visie ook deels ondersteunt en verder concreet maakt door de werken in de Schoolstraat en Oude Vorstsebaan uit te voeren zoals gepland. Maar op het vlak van doorgaand autoverkeer tasten we nog in het duister.
Hebben de ingrijpende aanpassingen in het snelheidsplan voor Meerhout hun werk gedaan?
Is het gehalte aan doorgaand autoverkeer door onze gemeente verminderd?
Antwoorden op deze vragen kan je halen uit een herkomstbestemmingsonderzoek, maar we zien zulke evaluatie of metingen echter niet in het dossier. We merken dat er aanpassingen worden voorgesteld die vooral gericht zijn om de grootste frustraties bij een deel van de inwoners weg te werken, frustraties die wij als partij ook erkennen, en die eventueel tot een bijsturing zouden kunnen leiden indien het effect van deze aanpassingen op de verkeersstroom door Meerhout grondig in kaart zou zijn gebracht. Maar dit lijkt op dit moment allerminst het geval. We weten op dit moment niet of een inperking van de zonde 30 zou leiden tot meer doorgaand verkeer door Meerhout. Een inperking van de zone 30 kan tegemoetkomen aan de frustraties van een deel van onze inwoners, maar het risico bestaat dat deze aanpassing kan leiden tot nieuwe frustraties bij een ander deel van onze bevolking door een toename in het doorgaand verkeer door onze centra. Met deze manier van werken kunnen wij als Cd Meerhout niet akkoord gaan. Wij vragen een objectieve onderbouwing om het effect van deze maatregelen te kunnen inschatten, vooraleer we tot aanpassingen aan het snelheidsplan overgaan.'
Stemming op naam:
Stemming amendement
Met 7 stemmen voor (Jan Melis, Nele Geudens, Griet Convens, Maries Verachtert, Sam Verwimp, Guy Daems en Bart Beusen), 11 stemmen tegen (Fons Hannes, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Cris Rutten, Francis Mertens, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten en Luc Lievens), 2 onthoudingen (Peter Van den Broeck en Begga Vandeperre)
Stemming op naam:
Stemming hoofdvraag
Met 13 stemmen voor (Fons Hannes, Walter Verbraeken, Brigitte Peremans, Jo Laenen, Gilberte Hannes, Cris Rutten, Peter Van den Broeck, Francis Mertens, Wim Leeuws, Jens Deliën, Jan Luyten, Begga Vandeperre en Luc Lievens), 7 stemmen tegen (Jan Melis, Nele Geudens, Griet Convens, Maries Verachtert, Sam Verwimp, Guy Daems en Bart Beusen)
Besluit
Enig artikel
De gemeenteraad stelt de aanpassing van het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie 'algemeen snelheidsplan grondgebied Meerhout' vast zoals omschreven in het document '2025-14-05_GR_aanvullend politiereglement_snelheidsplan'. Dit document wordt gevoegd bij de ingebonden notulen.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.